Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Η αντιμετώπιση της υπέρτασης παρατείνει τη ζωή



Για κάθε μήνα αγωγής οι ασθενείς κερδίζουν μισή μέρα ζωής.

Οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση και τη ρυθμίζουν με την κατάλληλη αγωγή φαίνεται ότι προσθέτουν χρόνια στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσοι λάμβαναν αγωγή για τη μείωση της πίεσης τους για περισσότερο από τέσσερα χρόνια μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου στη διάρκεια μιας 20ετίας.

Οι ερευνητές ιατρικής σχολής του Νιού Τζέρσει, μελέτησαν τα στοιχεία της έρευνας SHEP που διεξήχθη μεταξύ του 1985 και του 1990 σε 4000 ασθενείς με υπέρταση, ηλικίας 72 ετών κατά μέσο όρο. Ορισμένοι λάμβαναν αγωγή (χλωρθαλιδόνη ή β- αναστολείς) και άλλοι εικονικό φάρμακο.

Μετά τα 22 χρόνια το 60% των ασθενών είχαν αποβιώσει. Από όσους έπαιρναν αγωγή είχε πεθάνει το 59,9%, ενώ από όσους έπαιρναν placebo το 60,5%.

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε μήνα αντιυπερτασικής αγωγής οι ασθενείς είχαν «κερδίσει» μισή μέρα ζωής.


Παίρνουμε αρκετό ασβέστιο;



Ιδιαίτερα χρήσιμο για την αποφυγή αποδόμησης των οστών.

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μεταλλικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα. Το 99% του ασβεστίου που βρίσκεται στο σώμα μας αποτελεί συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ το 1% είναι κατανεμημένο στο εσωτερικό των κυττάρων αλλά και εξωκυτταρικά στα υγρά του σώματος (αίμα, λέμφος, σωματικά υγρά).. Αυτό το 1% συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες όπως στην πήξη του αίματος, στη συστολή των μυών, στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων και στη δράση διαφόρων ενζύμων.

H μη επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένα παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη αποδόμηση των οστών και σε εμφάνιση οστεοπόρωσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί από μόνη της να αποτρέψει την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Πρόσφατες έρευνες σε ενήλικες και γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έδειξαν ότι η κατανάλωση υψηλής ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων και γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου. Η πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D από εμμηνοπαυσιακές γυναίκες βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος), του καρκίνου του μαστού (κατά 14%-20%) και του καρκίνου του παχέως εντέρου (κατά 17%).

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η πρόσληψη υψηλής ποσότητας ασβεστίου (περίπου 1000 mg ημερησίως) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού λίπους και καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Το σώμα μας μπορεί να πάρει το ασβέστιο που του χρειάζεται για να σχηματιστεί ο σκελετός μας μόνο από το ασβέστιο της τροφής. Δεν μπορεί δηλαδή να παραχθεί ασβέστιο εσωτερικά, από τον ίδιο τον οργανισμό. Ο οργανισμός αποθηκεύει ασβέστιο στα οστά μέχρι την ηλικία των 30 ετών περίπου και στη συνέχεια τα οστά αρχίζουν να αποδομούνται σταδιακά με την πάροδο των χρόνων. Επομένως επειδή το 60% περίπου των οστών δομείται από μέταλλα με σημαντικότερο το φωσφορικό ασβέστιο, καταλαβαίνουμε ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, έως και την τρίτη δεκαετία της ζωής μας, ώστε να έχουμε σωστή σκελετική ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε καλές αποθήκες ασβεστίου. Από ποια τρόφιμα όμως μπορούμε να πάρουμε το ασβέστιο που χρειαζόμαστε καθημερινά και σε τι ποσότητες πρέπει να τα καταναλώνουμε;

Οι σημαντικότερες διαιτητικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) γιατί περιέχουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου το οποίο απορροφάται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι οι σαρδέλες και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα στρείδια, τα μύδια. Απορροφήσιμο ασβέστιο μπορούμε να πάρουμε και από το μεταλλικό νερό (>150 mg/λίτρο). Η απορρόφηση του ασβεστίου μπορεί να αυξηθεί με παράλληλη κατανάλωση βιταμίνης D, η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Η βιταμίνη D παράγεται στο σώμα μας κατά την έκθεσή μας στον ήλιο και μπορούμε να την προσλάβουμε και από εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η καφεΐνη και η υψηλή πρόσληψη αλατιού έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την απώλεια ασβεστίου στα ούρα, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή του, οπότε καλό είναι να αποφεύγoυμε την υπερβολική κατανάλωσή τους. Επιπλέον το οξαλικό οξύ, που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά (σπανάκι, μπάμιες, χορταρικά κ.ά.) και στις γλυκοπατάτες, και το φυτικό οξύ και το μαγνήσιο, που υπάρχουν στα δημητριακά και τα όσπρια, μειώνουν την πρόσληψη του ασβεστίου που υπάρχει στα τρόφιμα αυτά. Για αυτόν τον λόγο, παρόλο που πολλά φυτικά τρόφιμα περιέχουν ασβέστιο, αυτό απορροφάται ελάχιστα από το έντερό μας, σε αντίθεση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γενικό πληθυσμό είναι τα 800 mg ανά ήμέρα. Πιο αναλυτικά οι συστάσεις για τις διάφορες ομάδες είναι οι εξής:

* Βρέφη: 200-260 mg
* Παιδιά (1-8 ετών): 700-1000 mg
* Έφηβοι (9-18 ετών): 1200 mg
* Ενήλικες: 800-1300 -Έγκυες
* Θηλάζουσες: 1000-1300 mg

Ένας ενήλικας, για να καλύψει τις ανάγκες του σε ασβέστιο αρκεί να καταναλώνει 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι). Συμπληρωματικά, μπορεί να εντάξει στο διαιτολόγιό του 1-2 φορές την εβδομάδα μικρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, γαύρο), που τρώγονται με το κόκκαλο. Συστήνεται επίσης η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων εμπλουτισμένων σε βιταμίνη D, η οποία όπως αναφέρθηκε αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του ασβεστίου. Πρέπει να προτιμώνται γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, καθώς τα πλήρη περιέχουν αρκετή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων, που είναι επιβλαβή για την καρδιαγγειακή μας υγεία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Για Χριστούγεννα χωρίς παρατράγουδα



Πως να διατηρήσετε το βάρος σας χωρίς να στερηθείτε γλυκά και φαγητό.

Αν και συνήθως συστήνεται από τους διαιτολόγους να αποφεύγουμε το συχνό ζύγισμα, στην εορταστική περίοδο είναι σημαντικό αυτό να γίνεται πιο συστηματικά. Αν είστε από αυτούς που ενδιαφέρονται για το βάρος τους και δε θέλετε δυσάρεστες εκπλήξεις στο τέλος των εορτών, ζυγιστείτε στην αρχή της εορταστικής περιόδου και κατ' εξαίρεση μετράτε το βάρος σας κάθε μέρα, για να έχετε καλύτερο έλεγχο.

Ψηφίστε… πράσινο!


Για να αποφύγετε την υπερφαγία, μπροστά στα ελκυστικά εδέσματα της περιόδου, αρχίστε κάθε γεύμα σας με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σαλατικών και λαχανικών. Αποφύγετε τις σαλάτες-αλοιφές που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα ή τις σαλάτες-γεύματα, μέσα στις οποίες εκτός από λαχανικά υπάρχουν αλλαντικά, λιπαρές σος, ζυμαρικά ή ρύζι. Οι μεγάλες, πράσινες σαλάτες, χωρίς πολλές επιβαρυντικές προσθήκες, θα σας χορτάσουν γρηγορότερα, περιορίζοντας το συνολικό όγκο φαγητού που θα καταναλώσετε.

Ανοίξτε τον… θερμιδομετρητή


Ενημερωθείτε για να είστε ...υποψιασμένοι! Διαβάστε και μάθετε περισσότερα για τις θερμίδες κάποιων «παραδοσιακών» εδεσμάτων και γλυκών. Μάθετε π.χ. ότι η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, χωρίς δέρμα στα 120 γρ. (ένα μέτριο στήθος) αποδίδει 175 θερμίδες, η γέμιση αποδίδει περίπου 230 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (όταν έχει πέρα από ρύζι, συκωτάκια, κουκουνάρι, κάστανο, σταφίδες), ένας μικρός κουραμπιές (κλασικό μέγεθος περίπου 40-50 γραμμαρίων) αποδίδει περίπου 180-200 θερμίδες, ενώ ένα μέτριο μελομακάρονο, χωρίς σοκολάτα, αποδίδει περίπου 110 θερμίδες, ένα ποτηράκι κρασί των 120 ml αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, ενώ ένα κομμάτι βασιλόπιτας, γύρω στα 110 γραμμάρια, έως και 380 θερμίδες.

Το επικίνδυνο… σετ


Είναι παράδοση κάθε καφές να συνοδεύεται με το κλασικό πιάτο που περιέχει ένα μελομακάρονο, ένα κουραμπιέ και μία δίπλα. Αν κάθε φορά το δέχεστε και το καταναλώνετε, είναι βέβαιο πως η αύξηση του βάρους σας θα είναι αισθητή από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Κάντε ένα διάλειμμα


Η εορταστική περίοδος είναι σχεδόν ένα 10ήμερο, και για πολλούς φτάνει και τις 15 μέρες. Αν και το φαγητό σε τραπέζια και κοινωνικές υποχρεώσεις κυριαρχούν, περιορίστε τις «παρασπονδίες» σας σε όσο γίνεται λιγότερα γεύματα της εορταστικής περιόδου, εφαρμόζοντας ένα συντηρητικό πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο.

Μην ξεχνάτε το νερό


Η συστηματική ενυδάτωση έχει συσχετιστεί μέσα από πολλές και πολύ πρόσφατες μελέτες ότι βελτιώνει την υγεία και παίζε ρυθμιστικό ρόλο στο θέμα της διατήρησης του βάρους μας. Έτσι, πριν καθίσετε στο τραπέζι καταναλώστε νερό για να περιορίσετε την όρεξή σας. Φροντίστε να καταναλώνετε υγρά χωρίς θερμίδες όλη την ημέρα για να ενισχύσετε το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, που θα σας απομακρύνει από τον μπουφέ και τα τσιμπολογήματα.

Η παγίδα του αλκοόλ


Οι γιορτές για πολλούς συνδέονται με μια ελευθερία σε φαγητό, αλλά και ποτό. Καθώς η αλκοόλη αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, αποτελεί τον δεύτερο υπαίτιο της αύξησης του βάρους στις γιορτές, μετά το διαιτητικό λίπος, που αποδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Δεδομένου δε, ότι αποτελεί στοχείο της κοινωνικής μας ζωής και ότι συχνά μας οδηγεί μέσα από ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια σε τσιμπολόγημα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλος έλεγχος στην ποσότητα και στο είδος του αλκοόλ. Μην ξεχνάτε, ότι το όριο είναι 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για
τους άντρες.

Κάνετε ένα μεγάλο γεύμα κάθε μέρα


Επειδή είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχει κάποια πρόσκληση για δείπνο, φροντίστε να αντιστρέψετε το διαιτητικό σας πρόγραμμα. Αποφύγετε να φάτε κανονικά το μεσημέρι, και καταναλώστε μόνο μία σαλάτα με κρέας, κοτόπουλο ή τόνο, για να έχετε το περιθώριο για μια πιο ελεύθερη κατανάλωση το βράδυ.

Προσοχή στις διατροφικές «νάρκες»


Η διατροφή αυτές τις ημέρες πέρα από τα κλασικά πιάτα συμπεριλαμβάνει ακόμα και παναρισμένα κρέατα-συχνά τηγανητά, λιπαρές σαλάτες-αλοιφές, λιπαρά τυριά, τρόφιμα με μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος, και βέβαια κρεμώδη και άλλα παραδοσιακά γλυκά που αποτελούν διατροφικές «βόμβες». Το βασικό στοιχείο στα περισσότερα από αυτά τα εδέσματα είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος και ζάχαρη. Χωρίς να μας χορταίνουν, τα εδέσματα αυτά προσθέτουν πολλές θερμίδες στο συνολικό ενεργειακό απολογισμό του κάθε γεύματος.

Εντατική διασκέδαση, αλλά και γυμναστική


Η ζυγαριά αυτές τις ημέρες «γέρνει» σίγουρα από τη μεριά της θερμιδικής πρόσληψης, ενώ η διάθεση για ξεκούραση και ψυχαγωγία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άσκηση. Αν και ένα πολύ θερμιδογόνο γεύμα δεν ισοφαρίζεται με το περιορισμένο περπάτημα ή τη σύντομη άσκηση σε ένα διάδρομο, είναι σημαντικό αν όχι απαραίτητο, να εντατικοποιήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα, όσο δύσκολο και να σας φαίνεται, μέσα στις γιορτές, για να αυξήσετε όσο είναι δυνατόν τις καύσεις σας και να μειώσετε τις συνέπειες της πιθανής υπερφαγίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Γίνε πρόεδρος για να... ζήσεις περισσότερο



Γιατί έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όριο ζωής από τους πολίτες;
Μην σας ξεγελάνε τα γκρίζα μαλλιά και η συντηρητική συνήθως εμφάνιση των προέδρων των ΗΠΑ. Αυτό που απέδειξε πρόσφατα έρευνα που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλνόις, είναι ότι ζουν πολύ περισσότερο από το κανονικό προσδόκιμο όριο ζωής.

Συγκεκριμένα 23 από του 34 προέδρους της Αμερική που πέθαναν από φυσικά αίτια είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμο όριο.

Ο καθηγητής Olshansky, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι του ήρθε η ιδέα της έρευνας αυτής στα 50ά γενέθλια του Μπάρακ Ομπάμα, είναι πεπεισμένος ότι το μυστικό της μακροζωίας των προέδρων είναι το υψηλό επίπεδο μόρφωσης, ο πλούτος που τους επιτρέπει καλή θεραπευτική αγωγή όταν χρειάζεται και η ποιοτική ζωή.

Μέσος όρος ηλικίας λοιπόν για τους προέδρους των ΗΠΑ... τα 73 χρόνια. Για... “τους κοινούς θνητούς”; Τα 68,1 χρόνια.


Πόσο γρήγορα τρώτε το φαγητό σας;



Διαχειριστείτε σωστά το σωματικό σας βάρος.

Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο το μεγάλο κυρίως γεύμα στο τέλος της ημέρας, αποτέλεσμα είτε αμέλειας είτε υπερβολικού φόρτου εργασίας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ευνοείται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, συχνά με πολύ γρήγορο ρυθμό. Κάτι που οδηγεί σε αδυναμία ελέγχου της ενεργειακής πρόσληψης και του σωματικού βάρους του ατόμου.

Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουμε συνήθως τους θεραπευόμενούς μας να ελαττώσουν τον ρυθμό που τρώνε, καθώς θεωρείται ότι με τον τρόπο αυτό θα επέλθει κορεσμός πριν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Ορμονική απάντηση

Ο τερματισμός του γεύματος συνδέεται αφενός με τη διάταση του στομάχου από το φαγητό, αφετέρου με ενδοκρινική απάντηση που περιλαμβάνει την αύξηση των επιπέδων ορμονών όπως η χολοκυστοκινίνη, η γκρελίνη και πεπτίδιο ανάλογο γλυκαγόνης-1. Έχει προταθεί ότι ο χαμηλός ρυθμός φαγητού αφήνει περισσότερο χρόνο για να λάβουν χώρα αυτές οι διαδικασίες, επιμηκύνει τον χρόνο που διαρκεί ο κορεσμός και μειώνει την πρόσληψη ενέργειας.

Τεχνικές

Απαραίτητες τεχνικές για να αυξηθεί η διάρκεια του γεύματος είναι ο τεμαχισμός του φαγητού σε μικρές μπουκιές, η ολοκληρωμένη μάσηση της τροφής και οι παύσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες – ή συνδυασμός αυτών – μπορεί να βοηθήσει να καταναλωθεί μικρότερη ποσότητα τροφής και να επιτευχθεί κορεσμός.

Αντίθετα, κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι μικρές μπουκιές και οι παύσεις κατά τη διάρκεια κατά βούληση (ad libitum) γευμάτων σχετίζονται με αυξημένη διάρκεια γεύματος, αλλά δεν έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση φαγητού. Ωστόσο, η πλειοψηφία της επιστημονικής βιβλιογραφίας υποστηρίζει ότι η αργή κατανάλωση φαγητού μειώνει την κατά βούληση πρόσληψη ενέργειας και προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.

Ακόμα και η διαδικασία της μάσησης μπορεί από μόνη της να προκαλέσει κορεσμό. Επιπλέον, ο αργός ρυθμός φαγητού αφήνει χρόνο για κατανάλωση νερού μαζί με το γεύμα. Κάτι που επίσης μπορεί να προκαλέσει διάταση του στομάχου και κατά συνέπεια κορεσμό, αν και δεν έχουν δείξει όλες οι έρευνες ότι το νερό μπορεί να μειώσει την ποσότητα νερού που καταναλώνεται.

Ευχαρίστηση

Το να τρώει κάποιος αργά αφήνει χρόνο και περιθώρια απόλαυσης του φαγητού. Η θέα, η οσμή, το άρωμα, η υφή του φαγητού και η αίσθηση της τροφής στο στόμα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αισθητηριακή ευχαρίστηση ακόμα και με μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση φαίνεται να είναι η παρουσία μέτριας έντασης πείνας για να μπορεί κάποιος να ελέγξει το ρυθμό που τρώει. Για το λόγο αυτό, η πείνα από την εκούσια ή ακούσια αποστέρηση φαγητού και ο βαθμός νοστιμιάς του φαγητού σχετίζονται με υψηλό ρυθμό φαγητού, αυξημένη προσλαμβανόμενη ενέργεια και μέγεθος σώματος. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν ότι παχύσαρκα άτομα τρώνε πιο γρήγορα το γεύμα τους σε σχέση με μη παχύσαρκους.

Συμβουλή

Συστήνεται λοιπόν να τρώμε πιο αργά, να τεμαχίζουμε το φαγητό σε μικρές μπουκιές, να μασάμε καλά την τροφή και να κάνουμε μικρά διαλειμματα κατεβάζοντας τα μαχαιροπήρουνα, ώστε να μεγιστοποιούμε το αίσθημα του κορεσμού. Με τον τρόπο αυτό, αποκτά κάποιος δεξιότητες στη μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνει και κατ’ επέκταση στη διαχείριση του σωματικού του βάρους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Πώς θα επιβιώσετε στις γιορτές χωρίς να πάρετε κιλά;



Προνοήστε κάνοντας έξυπνες επιλογές!

Οι γιορτές έρχονται και μαζί με τις ευχάριστες στιγμές έρχονται και οι δυσάρεστες σκέψεις; Πόσα κιλά θα με βρει ο νέος χρόνος; Προνοήστε, κάντε έξυπνες επιλογές και επιβιώστε σε αυτές τις γιορτές.

Πώς θα ξεκινήσετε;

• ΜΗΝ σκέφτεστε ότι «τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο και συνεπώς δεν πειράζει αν το παρακάνω», απλά να θυμάστε πως ότι κάνετε μέσα στα Χριστούγεννα θα σας συντροφεύει μέχρι τις διακοπές του Πάσχα!
• Μην ακολουθείτε αυστηρά-στερητικά προγράμματα πριν από τα Χριστούγεννα. Συνήθως οι αυστηρές δίαιτες οδηγούν σε υπερφαγία κατά τη διάρκεια των εορτών και αύξηση βάρους.
• Θυμηθείτε να κάνετε μικρά γεύματα, σταθερά κάθε ημέρα, για να μην μπείτε στον πειρασμό να καταναλώνετε συνέχεια γλυκά λόγω λιγούρας.

Την ημέρα του εορταστικού τραπεζιού

• Επιλέξτε γαλοπούλα γεμιστή (480 kcal), αντί αρνί με πατάτες φούρνου (720 kcal) ή χοιρινό με πατάτες φούρνου (780 kcal)
• Προτιμήστε η γέμιση της γαλοπούλας να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή και φρούτα, αλλά όχι κιμά και παχυντικά τυριά (γραβιέρα, μανούρι, γκούντα, brie κα).
• Χρησιμοποιήστε μικρά πιάτα και μαχαιροπήρουνα.
• Τελειώνοντας το γεύμα σας μην κάθεστε στο τραπέζι για συζήτηση, προτιμήστε το σαλόνι ή άλλο χώρο.
• Αν νιώσετε ότι το παρακάνατε, την επομένη φάτε πιο ελαφριά με βασικούς πρωταγωνιστές σαλάτες, φρούτα και σούπες και αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.

Τα γλυκά

• Μην έχετε σε ορατό και εύκολα προσβάσιμο μέρος τα γλυκά. Μην τα αφήνετε πάνω στο τραπέζι εκτεθειμένα στο μάτι και….. στο χέρι σας
• Προτίμησε το μελομακάρονο (130 kcal) ή τη δίπλα (110 kcal) από τον κουραμπιέ(130 kcal), το τσουρέκι (210 kcal) και τη βασιλόπιτα (380 kcal).
• Θυμηθείτε ένα κομμάτι αρκεί για να πάρετε όλη την ευχαρίστηση και τη γεύση που αναζητάτε.

Τις ενδιάμεσες ημέρες

• Μην τρώτε ποτέ κρύο φαγητό.
• Ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα από σαλάτα.
• Αντικαταστήστε τα κανονικά αναψυκτικά με light κερδίζοντας έτσι σε θερμίδες, διατηρώντας παράλληλα την απόλαυση που ζητάτε
• Αποφύγετε να συνοδεύετε το αλκοόλ με ξηρούς καρπούς, δοκιμάστε ωμό καρότο και αγγούρι.
• Θυμηθείτε το ένα κυρίως γεύμα να είναι ελαφρύ. Ιδανικές λύσεις: μια πολύχρωμη σαλάτα με τυρί cottage, 1 τοστ με 1 φέτα τυρί με μειωμένα λιπαρά και 1φ. ζαμπόν με ελαιόλαδο, μια σούπα λαχανικών με 2-3 παξιμαδάκια, ένα θρεπτικό γεύμα με λίγες θερμίδες.
• Μην ξεχνάτε: 5 φρούτα και τα λαχανικά καθημερινά. Μπορεί το σπίτι να ξεχειλίζει από γλυκά αυτές τις ημέρες, υπάρχει όμως ο κίνδυνος των παραπανήσιων κιλών.
• Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών κάνοντας το αγαπημένο σας άθλημα. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει το μεταβολισμό, στοιχεία που προσεγγίζουν περισσότερο το νόημα των διακοπών, που είναι η ανανέωσή μας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Σόγια και υγεία της γυναίκας



Συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Τα φυτοοιστρογόνα έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και από διαφορετικούς πολιτισμούς, ειδικότερα τους Ασιατικούς. Εξ’ αυτών τα ευρύτερα χρησιμοποιηθέντα είναι η σόγια και το κόκκινο τριφύλλι στα οποία εμπεριέχονται μεγάλες ποσότητες ισοφλαβονών.

Μια σειρά από κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την ευεργετική δράση της εμπλουτισμένης με φυτοοιστρογόνα δίαιτας ή της λήψης συμπληρωμάτων με φυτοοιστρογόνα, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, καρδιοαγγειακής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του μαστού, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων και των σημείων του κλιμακτηριακού συνδρόμου, ωστόσο άλλες κλινικές μελέτες υπογραμμίζουν κάποιες από τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Σόγια και καρδιοαγγειακή νόσος


Οι ισοφλαβόνες επάγουν την παραγωγή μονοξειδίου του Αζώτου (ΝΟ) από τη συνθετάση του αγγειακού ενδοθηλίου. Η αντιυπερτασική δράση της νιτρογλυκερίνης ασκείται μέσω αυτού του μηχανισμού. Έτσι οι ισοφλαβόνες ασκούν αντιυπερτασική δράση, ταυτόχρονα με την αντιθρομβωτική και την αντιαθηρωματική δράση τους.

Σε μια μετα-ανάλυση 38 μελετών παρατήρησης ανεδείχθη η προστατευτική δράση της σόγιας στο λιπιδαιμικό προφίλ με ταυτόχρονη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL, και αύξηση της καρδιοπροστατευτικής HDL, κάτι το οποίο έχει δειχτεί και σε αρκετές άλλες μελέτες τόσο πειραματοζώων όσο και ανθρώπων, ωστόσο δεν υπάρχουν διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες μελέτες οι οποίες να εκτιμούν τη δράση των φυτοοιστρογόνων σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και να αποδεικνύουν την προστασία τους στην καρδιοαγγειακή νόσο (πρόληψη στηθάγχης/ εμφράγματος μυοκαρδίου).

Η παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων σόγιας στις δυτικές χώρες έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, ιδίως μετά την έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ το 1999 και την τοποθέτησή του, πως οι τροφές που εμπεριέχουν πρωτεΐνες σόγιας συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Σόγια και σακχαρώδης διαβήτης


Η βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη σε ορισμένους διαβητικούς ασθενείς καθώς και η μείωση της γλυκόζης του πλάσματος έχει παρατηρηθεί σε μελέτες όπου ασθενείς ελάμβαναν προϊόντα σόγιας μέσω φυτικών ινών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Αν ανεβάσει πυρετό στις διακοπές...



Χρήσιμες οδηγίες για να μη χαλάσετε -τελείως- τις μέρες σας...

Πολύ συχνή είναι η ερώτηση «γιατρέ, το παιδί ανέβασε πυρετό και είμαστε σε διακοπές, τι να κάνω;». Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε και που θα σας βοηθήσουν να τον αντιμετωπίσετε χωρίς να αναγκαστείτε να χαλάσετε τις λίγες μέρες που διαθέτετε για να χαρείτε τις διακοπές των Χριστουγέννων.

1. Τη θερμοκρασία τη μετράμε με θερμόμετρο και δεν βασιζόμαστε ποτέ στην αίσθηση της αφής. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε υδραργυρικά θερμόμετρα τα οποία όμως τείνουν να εγκαταλειφθούν λόγω του ότι είναι εύθραυστα και ο οξειδωμένος υδράργυρος είναι δηλητήριο. Να προτιμάτε στην αρχή ένα απλό και εύχρηστο ηλεκτρονικό θερμόμετρο.

2. Μιλάμε για πυρετό όταν το θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασία πάνω από 37,5οC στη μασχάλη ή πάνω από 38οC στο ορθό, το στόμα ή το αυτί. Να προτιμάτε τη μέτρηση της θερμοκρασίας στη μασχάλη, εκτός ίσως από τις πρώτες μέρες της ζωής που η μέτρηση στο ορθό είναι πιο εύκολη. Στη περίπτωση αυτή το θερμόμετρο πρέπει να τοποθετείται σε βάθος 2 cm. Υψηλός πυρετός είναι η θερμοκρασία πάνω από 40,5οC στη μασχάλη.

3. Ο πυρετός είναι το πιο συχνό σύμπτωμα στα παιδιά. Προκαλείται από διάφορες παθολογικές καταστάσεις συνήθως ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί όμως να οφείλεται και σε υπερθέρμανση ή αφυδάτωση (ιδιαίτερα σε μικρά βρέφη τους καλοκαιρινούς μήνες). Επικίνδυνος θεωρείται όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 41,7οC στη μασχάλη. Σε αντίθετη περίπτωση δεν προκαλεί οργανική βλάβη, αλλά φαίνεται ότι έχει κάποια βιολογική αποστολή, αφού αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων.

4. Για την αντιμετώπιση του πυρετού χρειάζεται χορήγηση κατάλληλου αντιπυρετικού ή συνδυασμού αντιπυρετικών σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Καλό είναι να μην χορηγούνται αντιπυρετικά όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 38,5οC στη μασχάλη, εκτός κι αν για ειδικούς λόγους (π.χ. ιστορικό πυρετικών σπασμών) συστήνεται από τον παιδίατρο κάτι άλλο. Κανένα άλλο φάρμακο και ιδιαίτερα αντιβιοτικό δεν πρέπει να χορηγηθεί πριν εξεταστεί το παιδί από τον παιδίατρο.

5. Παράλληλα με τη χορήγηση αντιπυρετικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ορισμένους πρακτικούς τρόπους κάμψης του πυρετού, όπως το ελαφρύ ντύσιμο, πολλά και δροσερά υγρά, κομπρέσες και χλιαρό μπάνιο. Το μπάνιο είναι αποτελεσματικότερο όταν γίνεται μισή ώρα μετά τη χορήγηση του αντιπυρετικού, η θερμοκρασία του νερού να είναι μόλις ανεκτή από το παιδί (μόλις που να μην κρυώνει) και να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά. Αν το παιδί τρέμει (κάνει ρίγος) σημαίνει ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει. Στη φάση αυτή πρέπει να αναβάλουμε για λίγο τα πιο πάνω μέτρα και να σκεπάσουμε το παιδί μέχρι να σταματήσει το ρίγος.

6. Παιδί με πυρετό υψηλό (>40,5 οC) με ρίγος, που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά ή παιδί που μετά από κάμψη του πυρετού εξακολουθεί να είναι κακοδιάθετο ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα (π.χ. εμετούς, εξάνθημα) πρέπει να εξετάζεται σύντομα από παιδίατρο.


Πηγή: http://www.iator.gr

Στον «αστερισμό» της γρίπης



Ο καιρός θα μας ρίξει στο κρεβάτι - Σε επαγρύπνηση νοσοκομεία και γιατροί.

Ανανεώνει και φέτος το ραντεβού της με τους Έλληνες, αλλά και με όλους τους μεσογειακούς λαούς, η εποχιακή γρίπη και αναμένεται να χτυπήσει την «πόρτα» σε πολλά σπίτια κατά τη διάρκεια των εορτών.

Το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό αλλά και το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων στον πληθυσμό, εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την επέλαση της γρίπης.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων η νέα γρίπη εντοπίζεται σε εννέα από τις 25 χώρες που συμμετέχουν στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό δίκτυο επιτήρησης της νόσου. Ειδικότερα, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι έχουν εισέλθει στον «αστερισμό» της γρίπης, ενώ αυξημένη δραστηριότητα καταγράφεται στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Έλληνες ειδικοί, καλούν τους πολίτες να αξιοποιήσουν το βασικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους δηλαδή το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποδείχτηκε ότι αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» του συστήματος δημόσιας υγείας στην χώρα μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της γρίπης. Και αυτό διότι οι ΜΕΘ στην Ελλάδα δεν επαρκούν γενικά για την κάλυψη του πληθυσμού και έτσι η ζήτηση είναι πάντα μεγάλη για κλίνες ΜΕΘ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει αυξημένη νοσηρότητα και συνεπώς αύξηση των αναγκών νοσηλείας σε συνθήκες εντατικής φροντίδας.


Πώς να προφυλαχθείτε από τη γαστρεντερίτιδα



Συμπτώματα και τρόποι πρόληψης.
Συχνά τις γιορτές το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να καταλήξει σε τροφική δηλητηρίαση. Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι ένα λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε μικρόβια και ουσίες που αυτά παράγουν.

Τα μικρόβια μεταφέρονται στις τροφές (από μολυσμένα χέρια, μολυσμένες επιφάνειες) και εκεί κάτω από την ανάπτυξη συγκεκριμένων θερμοκρασιών αρχίζουν να παράγουν ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες. Η είσοδος των εξωτοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την τροφή οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

-έμετος

-διάρροια

-πυρετός, σε περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε διεισδυτικά βακτήρια όπως η Σαλμονέλλα.

Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την οξεία γαστρεντερίτιδα:


-Μολυσμένο νερό. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των υπεύ­θυ­νων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική ο­δός. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλή­ρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρ­χει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύ­σεως.

-Κρέμα ή μαγιονέζα

Οφείλεται συνήθως σε μόλυνση της τροφής από σταφυλόκοκκο, που προέρχεται από τα χέρια ατόμων που προετοιμάζουν την τροφή πριν να σερβιριστεί. Ο σταφυλόκοκκος αφού μολύνει τη κρέμα πολλαπλασιάζεται και παράγει εξωτοξίνη, η οποία προκαλεί την οξεία γαστρεντερίτιδα.

-Αυγά ή πουλερικά

Πρόληψη:

Βασική αρχή για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να τηρούνται ορισμέ­νοι κανόνες υγιεινής.

- Τα χέρια πρέπει πάντοτε να πλένονται πριν από το φαγητό.

- Η τροφή που καταναλώνεται πρέπει να είναι πρόσφατα μεγειρεμένη, να μην διατηρείται σε θερμοθα­λάμους εστιατορίων σε ακατάλ­ληλες θερμοκρασίες (π.χ. 40 βαθμών), που είναι θερμοκρασίες επωάσεως των μικρο­βίων.

-Τα εστιατόρια πρέπει να είναι μεγάλης κατανά­λωσης, ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στα ψυγεία ή στους θερμο­θαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Το νερό πρέπει να είναι είτε εμφιαλω­μένο είτε από υδραγωγείο το οποίο να χλωριώνεται τακτικά.


Μελομακάρονα,κουραμπιέδες, δίπλες



Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;
Τα μελομακάρονα είναι μια σχετικά πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ των τριών εδεσμάτων. Δεν περιέχουν βούτυρο, δηλαδή κορεσμένα λιπαρά, ενώ αν παρασκευαστούν με ελαιόλαδο μας δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή τα καλά λίπη για την υγεία μας.

Επιπλέον, τα καρύδια που περιέχουν, μάς δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά, πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Τέλος, το μέλι, αν και απλός υδατάνθρακας, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων και βιταμινών. Ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5 γρ λίπους.

Οι κουραμπιέδες έχουν περισσότερα λίπη και θερμίδες (ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων περιέχει 230 θερμίδες και 13,5 γρ λίπους περίπου) και από τα τρία γλυκά. Λόγω του βουτύρου που περιέχουν μάλιστα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή κακά λιπαρά για την καρδιά μας. Το καλό υλικό στον κουραμπιέ είναι τα αμύγδαλα, που περιέχει όμως σε μικρή ποσότητα και τα οποία μας δίνουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία (καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα) για την υγεία μας.

Οι δίπλες, τέλος, είναι χαμηλότερες σε θερμίδες (μία δίπλα 30 γραμμαρίων μας δίνει περίπου 95 θερμίδες και 4,5 γρ λίπους). Εάν μάλιστα τηγανιστούν σε ελαιόλαδο, μάς δίνουν και ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες του ελαιολάδου, ενώ περιέχουν και αυτές λίγη ποσότητα καρυδιών.

Προτιμήστε λοιπόν τις δίπλες και ακόμη καλύτερα τα μελομακάρονα (τα οποία δεν απαιτούν τη διαδικασία του τηγανίσματος για να παρασκευαστούν) και καταναλώστε λιγότερους κουραμπιέδες.

Προτιμήστε τέλος, να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο. Και μην ξεχνάτε να τα καταναλώνετε με μέτρο!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Οδηγίες ΕΟΦ σε όσες έχουν βάλει εμφυτεύματα στήθους



Να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους για τα τζελ σιλικόνης.

Να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες οδηγίες, καλεί ο ΕΟΦ τις γυναίκες, που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αναδόμησης στήθους κατά το παρελθόν και κυρίως πριν από τις 14/4/2010, οπότε ανακλήθηκαν τα εμφυτεύματα στήθους με τζελ σιλικόνης, της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP) στην Ελλάδα.

Το θέμα προέκυψε μετά τον θόρυβο που ξέσπασε στη Γαλλία με τα εμφυτεύματα στήθους της συγκεκριμένης εταιρείας. Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, που προχώρησε άμεσα στην απόφαση ανάκλησης των εμφυτευμάτων στήθους με τζελ σιλικόνης της εταιρείας.

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί έως σήμερα κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν από τυχόν ρήξη του εμφυτεύματος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει τα Τμήματα Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών να παρακολουθούν τακτικά τους ασθενείς, στους οποίους είχαν ήδη τοποθετήσει τα εν λόγω εμφυτεύματα, προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχουν στοιχεία για οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία τους, σχετιζόμενο με τη ρήξη του εμφυτεύματος και στην περίπτωση αυτή να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Πάντως ο ελληνικός οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές και τον γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκων.


Προσοχή στις ατασθαλίες των Χριστουγέννων



Πώς ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να επιβαρύνει τη χολή μας.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι αρχίζουν. Τι μπορεί να σημαίνει όμως το να πέσουμε σε μεγάλες ατασθαλίες για τη «χολή» μας;

Η χολή είναι ένα καφεπράσινο υγρό το οποίο παράγεται στο συκώτι μας, μεταφέρεται και αποθηκεύεται από το συκώτι σε ένα άλλο όργανο που είναι κολλημένο στο συκώτι και ονομάζεται χοληδόχος κύστη. Για την ακρίβεια όταν ακούμε ότι κάποιος έχει πέτρες στη χολή για την ακρίβεια έχει πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Ποιος είναι ο ρόλος της χολής;

Η χολή χρησιμεύει στην πέψη του λίπους αφού πρώτα περάσει στο λεπτό έντερο μέσω ενός πόρου που ονομάζεται κυστικός πόρος. Η χολή αποτελείται από χοληστερόλη, φωσφολιπίδια , χολικά άλατα, πρωτεΐνες και χολοχρωστικές σε συγκεκριμένες αναλογίες.

Όταν αυτές οι αναλογίες διαταραχθούν τότε δημιουργούνται ευνοικές συνθήκες για να αναπτυχθούν πέτρες στη «χολή». Όταν λοιπόν αυξάνεται πολύ η χοληστερόλη είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πέτρες που ονομάζονται χοληστερινικοί λίθοι που είναι και οι συχνότεροι.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν πέτρες:
1) παχυσαρκία (λόγω αυξημένης χοληστερόλης)
2)φύλλο (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση λόγω ορμονών)
3)ηλικία (περί τα 40 έτη)
4)σακχαρώδης διαβήτης
5)φυλή και κληρονομικότητα

Πώς ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση;
Όταν οι πέτρες που αναφέραμε αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο (είναι ο πόρος με τον οποίο η χολή μεταφέρεται στο έντερο για την πέψη των λιπών) τότε υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

1) η απόφραξη να είναι παροδική οπότε ο ανθρωπος πονό στο δεξί άνω μέρος της κοιλιάς (στην περιοχή που εντοπίζεται το συκώτι ) για αρκετές ώρες και ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται στην πλάτη. Πρόκειται για το λεγόμενο κωλικό του ήπατος.Αν συνυπάρχει και πυρετός τότε μιλάμε για φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και χολοκυστίτιδα.

2) η απόφραξη να είναι μόνιμη οπότε εμφανίζεται ίκτερος (κίτρινη χροιά του δέρματος και των βλεννογόνων).

Ένα πλουσιο γεύμα λοιπόν όπως συνηθίζεται αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα πλούσιο σε λιπαρα και μάλιστα κακά λιπάρα (κόκκινο κρέας, βούτυρο, τηγανιτά, γλυκά) σε ατομα που δεν γνωρίζουν ότι έχουν πέτρες στη «χολή» αποτελεί το έναυσμα για την εκδήλωση ενός κωλικού στο συκώτι.

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Πηγαίνουμε στο εφημερεύον νοσοκομείο.Εκεί οι ιατροί θα πάρουν το ιστορικό και η εξέταση που θα γίνει για να δώσει τη διάγνωση είναι το υπερηχογράφημα κοιλίας, όπου θα φανούν και οι πέτρες. Οι ιατροί θα κρίνουν εάν απαιτείται κάποια πιο εξειδικευμένη εξέταση.

Αντιμετώπιση:

Παλιότερα συνηθιζόταν οι γιατροί να βγάζουν τη χοληδόχο κύστη με χειρουργική επέμβαση. Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για τον εάν θα χειρουργηθεί ο ασθενής ή όχι. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα κρίνει.

Πρόληψη!

Η πρόληψη όπως πάντα έτσι και εδώ σώζει. Η κατανάλωση όλων των τροφίμων και κυρίως των λιπαρών με μέτρο είναι απαραίτητη. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην ξεφύγουμε αυτές τις ημέρες ωστόσο ας το κάνουμε με μέτρο.

Οδηγίες:

1)Τρώμε μεγάλες ποσότητες από σαλάτες ώστε η όρεξη μας για τα «κακά» φαγητά να περιορίζεται.
2)Τρώμε πολλά φρούτα
3)Πίνουμε πολύ νερό
4)Δεν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
5)Δεν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος, τηγανιτών , λιπαρών και γλυκών
6)Περπατάμε!


Πηγή: http://iatropedia.gr

Τα Χριστούγεννα είναι και για τους ηλικιωμένους



Βοηθήστε τους να περάσουν χαρούμενες γιορτές.

Συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας με εύθραυστη υγεία ή που νοσούν, έχουν ειδικές συναισθηματικές ανάγκες και ανάγκες σωματικής υγείας, που χρειάζονται περισσότερη προσοχή για να βοηθηθούν να ζήσουν χαρούμενες στιγμές κατά την περίοδο των γιορτών, σημειώνουν ειδικοί στη γηριατρική.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, προσφέρουν τις παρακάτω συμβουλές, για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς ή φίλους να ζήσουν χαρούμενες γιορτές:

- Αν κάποιο μέλος της οικογένειας, μεγαλύτερης ηλικίας, κουράζεται εύκολα ή είναι ευάλωτο στην υπερδιέγερση, περιορίστε τις δραστηριότητες ή τη διάρκεια του χρόνου που παρίσταται στα εορταστικά γεγονότα. Προνοήστε να εξασφαλίσετε χρόνο για ύπνο ή να του παραχωρήσετε ένα ήσυχο δωμάτιο όπου θα μπορέσει να κάνει ένα διάλειμμα από το θόρυβο και τη σύγχυση.

- Αν υπάρχει συγκέντρωση στο σπίτι κάποιου ανθρώπου που εμφανίζει πρόβλημα μνήμης ή προβλήματα συμπεριφοράς μην αλλάζετε τη θέση των επίπλων, καθώς αυτό θα μπορούσε να του δημιουργήσει άγχος και σύγχυση. Αν η συγκέντρωση γίνεται κάπου αλλού απομακρύνετε τα γλιστερά χαλιά και άλλα πιθανόν επικίνδυνα αντικείμενα ή εμπόδια όταν υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο περπάτημα.

- Αποφύγετε σχόλια που θα μπορούσαν να φέρουν σε αμηχανία κάποιον με προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης.

- Σιγουρευτείτε ότι οι ηλικιωμένοι συγγενείς σας ακολουθούν το πρόγραμμα λήψης φαρμάκων.

- Καλέστε όλους να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του γεύματος καθορίζοντας την ασχολία του καθενός, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο.

- Πλησιάστε συγγενείς και φίλους μεγαλύτερης ηλικίας που είναι μόνοι. Η μοναξιά σε μεγαλύτερους ανθρώπους σχετίζεται με κατάθλιψη και με τάσεις αυτοκτονίας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Έβαλαν αυτιστικό μαθητή σε... σάκο για να τον συμμορφώσουν



Σοκ σε σχολείο των ΗΠΑ.

Ένα 9χρονο παιδί με αυτισμό έμεινε για περίπου 20 λεπτά μέσα σε ένα… σάκο γυμναστηρίου, επειδή η δασκάλα του ήθελε να το… συμμορφώσει.

Το συμβάν σημειώθηκε σε σχολείο του Κεντάκι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη δασκάλα του, ο 9χρονος μαθητής φερόταν ανεξέλεγκτα και έτρεχε πάνω-κάτω στους διαδρόμους του σχολείου. Έτσι, η δασκάλα, με τη βοήθεια άλλων μαθητών έπιασε το παιδί και το έβαλε μέσα σε ένα σάκο γυμναστηρίου, που χρησιμοποιείται για να μεταφέρονται μπάλες. Μάλιστα, έδεσε σφιχτά και το κορδόνι του σάκου, αφήνοντας το παιδί να παλεύει για να απελευθερωθεί.

Η μητέρα του παιδιού του ειδοποιήθηκε, έφθασε στο σχολείο και βρήκε το γιο της παρατημένο στο διάδρομο, μέσα στο σάκο! Όταν έλυσε το κορδόνι, το παιδί ήταν εμφανώς σοκαρισμένο και ιδρωμένο, αλλά, εξαιτίας της κατάστασής του, δεν μπορούσε να εξηγήσει τι ακριβώς είχε συμβεί.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ και οργή, αλλά δεν είναι η μοναδική. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει στις ΗΠΑ τουλάχιστον 2 τέτοιες καταγγελίες.


Light Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!



Με γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Φοβάστε πως για ακόμη μια φορά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα γίνει η αιτία να αλλάξετε νούμερο μετά τις γιορτές; Σε κάθε γωνιά της γης τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα που επικρατούν.

Πολλά από αυτά τα έθιμα περιέχουν ισορροπημένες επιλογές που μπορούν να εξισορροπήσουν τις θερμίδες του εορταστικού τραπεζιού και παράλληλα να σας ταξιδέψουν σε διαφορετικούς γευστικούς προορισμούς… με «δωρεάν» εισιτήριο.

Λαχανικά για συνοδευτικό όπως… οι Γερμανοί

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Γερμανοί προτιμούν παραδοσιακά σαν κύριο πιάτο τη γεμιστή χήνα με δαμάσκηνα συνοδευόμενη από λαχανικά, βραστές πατάτες και γλυκό κόκκινο λάχανο με γαρύφαλλα. Πιο σπάνια προτιμούν το ψάρι του γλυκού νερού Κυπρίνο (Κάρπφεν) μαγειρεμένο με μανιτάρια και μπέικον.

Δοκιμάστε, λοιπόν, αντί για φουρνιστές πατάτες με φρέσκο βούτυρο να συνοδεύσετε το Χριστουγεννιάτικο γεύμα σας με βραστές πατάτες και γευστικά λαχανικά σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα όπως το πράσο με δαμάσκηνα, το καρότο και η πιπεριά με βερίκοκο.

Χριστούγεννα με θαλασσινά: Μεσογειακά και ….Τσέχικα

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή. Στη Νότια Ιταλία τον πρώτο λόγο στο εορταστικό τραπέζι έχουν τα θαλασσινά. Στη Νάπολη, για παράδειγμα, την Παραμονή των Χριστουγέννων το κυρίως πιάτο είναι ψάρι ψητό, ενώ το πρώτο πιάτο που σερβίρεται στην Τσεχία είναι συνήθως ψαρόσουπα ή πατατόσουπα και το κυρίως πιάτο είναι ψητός κυπρίνος, που συνοδεύεται από πατατοσαλάτα.

Αντίστοιχα, τα Χριστούγεννα οι Ισπανοί τρώνε οστρακοειδή, ψάρια και κάποιοι κυνήγι. Οι Πορτογάλοι, πάλι, το χριστουγεννιάτικο δείπνο το σερβίρουν τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει παστό μπακαλιάρο με βραστές πατάτες.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, τις ημέρες πριν και μετά το εορταστικό τραπέζι να δοκιμάζατε ένα ψάρι στο φούρνο με πολύχρωμα λαχανικά και 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι. Μειώνεται, έτσι, τις προσλαμβανόμενες θερμίδες χωρίς να χάσετε τη γεύση!

Σουηδοί… οι παχυντικοί!

Στη Σουηδία πριν από το γεύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων, υπάρχει ένα έθιμο, γνωστό στους περισσότερους Έλληνες, και ονομάζεται «βούτηγμα στην κατσαρόλα». Σύμφωνα με αυτό, όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι.

Θυμηθείτε! Το εορταστικό τραπέζι είναι έτσι κι αλλιώς φορτωμένο σε θερμίδες, λόγω της μεγάλης ποικιλίας πολλών, διαφορετικών και συχνά πλούσιων σε θερμίδες πιάτων. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να επιβαρύνεται το σώμα σας με περιττές θερμίδες από βουτιές σε λίπη και σάλτσες.

Επιδόρπιο από…. την Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά οι πιο πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες.

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αντί για τα παραδοσιακά γλυκά, στο φετινό εορταστικό τραπέζι να σερβίρεται λουκουμάδες σε μικρές μπουκιές συνοδευόμενοι από μέλι, καρύδια ή λιωμένη κουβερτούρα και εσπεριδοειδή. Οι μικρές μπουκιές θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε, ενώ τα φρούτα σα συνοδεία θα σας φουσκώσουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να σταματήσετε νωρίς!

Βραζιλία-Αυστρία: Οι ενεργητικοί

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι δύο αυτοί λαοί; Τόσο οι Βραζιλιάνοι όσο και οι Αυστριακοί συνοδεύουν το εορταστικό τραπέζι με πολύ δραστηριότητα. Στη Βραζιλία, οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο, με αποτέλεσμα οι εορταστικές τους εκδηλώσεις να συνοδεύονται από βόλτες στις εξοχές, πικ-νικ και βαρκάδες. Από την άλλη, τα Χριστούγεννα στην Αυστρία συνδέονται περισσότερο με... τη μουσική παρά με τη μαγειρική τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Κάλαντα Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα





Είπα να μαζέψω σε ένα θέμα τα πιο γνωστά κάλαντα των Χριστουγέννων από όλες τις μεριές της Ελλάδας. Σε όσα κατάφερα και βρήκα και το κείμενο τους το έβαλα. Καλή ανάγνωση / ακρόαση να έχετε.




-------------------------


Καλήν εσπέραν άρχοντες (Πανελλήνια)


Καλήν εσπέραν άρχοντες.
Κι αν εί- κι αν είναι ορισμός σας
Χριστού την θεία γέννηση
να πω- να πω στ΄ αρχοντικό σας,


Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βη- εν Βηθλεέμ τη πόλη,
οι ουρανοί αγάλλονται,
χαίρε- χαίρετ΄ η φύσις όλη,


εν τω σπηλαίω τίκτεται ,
εν φα- εν φάτνη των αλόγων,
ο βασιλεύς των ουρανών
και ποι- και ποιητής των όλων.


Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι
το δο- το δόξα εν υψίστοις
και τούτο άξιον εστί
η των η των ποιμένων πίστις.


-------------------------


Κάλαντα Χριστουγέννων



Καλήν ημέραν άρχοντες
αν είναι ο ορισμός σας
Χριστού τη θεία γέννηση
να πω στ' αρχοντικό σας.

Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βηθλεέμ τη πόλη
οι ουρανοί αγάλλονται
χαίρει η φύσις όλη.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται
εν φάτνη των αλόγων
ο Βασιλεύς των ουρανών
και ποιητής των όλων.

Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι
το δο- το δόξα εν υψίστοις
και τούτο άξιον εστί
η των η των ποιμένων πίστις.

Εκ της Περσίας έρχονται
τρεις μά- τρεις μάγοι με τα δώρα
άστρο λαμπρό τους οδηγεί
χωρίς χωρίς να λείψει ώρα

Σ' αυτό το σπίτι που 'ρθαμε
πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού
χρόνια πολλά να ζήσει.

-------------------------


Κάλαντα Χριστουγέννων (Μωραΐτικα)




Χριστούγεννα , Πρωτούγεννα , πρώτη γιορτή του χρόνου,
για βγάτε , δέτε , μάθετε , πως ο Χριστός γεννάται .
Γεννάται κι αναθρέφεται με μέλι και με γάλα ,
το μέλι τρων οι άρχοντες , το γάλα οι αφεντάδες
και το μελισσοβότανο να νίβοντ' οι κυράδες!
Κυρά ψηλή ,κυρά λιγνή , κυρά γαϊτανοφρύδα ,
κυρά μου οτάν στολίζεσαι να πας στην εκκλησιά σου ,
βάνεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αγκάλη
και τον καθάριο αυγερινό τον βάζεις δακτυλίδι .
Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε,
παρά σας αγαπούσαμε κι ηρθαμε να σας δούμε !
Δώστε μας και τον κόκκορα , δώστε μας και την κότα !
Δώστε μας και πέντ' έξι αυγά , να πάμε σ΄ άλλη πόρτα!



-------------------------

Ποντιακά Κάλαντα Χριστουγέννων


-------------------------


Κρητικά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα




Καλήν εσπέραν άρχοντες αν είναι ορισμός σας,
Χριστού τη Θεία Γέννηση να πω στ' αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει
οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρετ' η φύσις όλη.

Κερά καμαροτράχηλη και φεγγαρο μαγούλα
όπου τον έχεις τον υγιό το μόσχο κανακάρη,
λούζεις τον και χτενίζεις τον και στο σχολειό τον πέμπει*:
Κι ο δάσκαλος τον έδειρε μ' ένα χρυσό βεργάλι,
και η κυρά δασκάλισσα με το μαργαριτάρι.
Είπαμε δα για την κερά ας πούμε για τη βάγια.
Άψε βαγίτσα το κερί, άψε και το λυχνάρι
και κάτσε και ντουχιούντιζε ίντα θα μας εφαίρεις

Φέρε πανιέρι κάστανα, πανιέρι λεπτοκάρυα
και φέρε και γλυκό κρασί να πιουν τα παλικάρια.
Κι αν είναι με το θέλημα άσπρη μου περιστέρα
ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε «καλησπέρα».

Κι ακόμα δεν τον ήβρηκες τον μάνταλον να ανοίξεις,
να μας εβάλεις μια ρακή κι ύστερα να ασφαλίξεις, 

-------------------------

Ηπειρώτικα Παραδοσιακά Κάλαντα Χριστουγέννων


Ελάτε εδώ γειτόνισσες
Και εσείς γειτονοπούλες,
Τα σπάργανα να φτιάξουμε
και το Χριστό ν΄ αλλάξουμε.


Τα σπάργανα για το Χριστό,
Ελάτε όλες σας εδώ.(δις)


Να πάμε να γυρίσουμε
Και βάγια να σκορπίσουμε .
Να βρούμε και την Παναγιά
οπού μας φέρνει τη χαρά.


Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ.(δις)


Κοιμάται στα τριαντάφυλλα,
γεννιέται μες στα λούλουδα.
Γεννιέται μες στα λούλουδα ,
κοιμάται στα τριαντάφυλλα.


Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ.
Τα σπάργανα να φτιάξουμε
και το Χριστό ν΄ αλλάξουμε.



-------------------------

Βλάχικα Κάλαντα




-------------------------

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Θράκης


«Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες η Παναγιά μας κοιλοπονούσε.
Κοιλοπονούσε, παρακαλούσε τους Αρχαγγέλους, τους Ιεράρχες
Σεις Αρχαγγέλοι, σεις Ιεράρχες, να πα να φέρτε μύρο και μόσχο.
Κι οι Αρχαγγέλοι, για μύρο πάνε κι οι Ιεράρχες για μόσχο τρέχουν
Κι ώσπου να πάνε, ώσπου να έρθουν, η Παναγιά μας ξελευτερώθκη.
Χριστός γεννιέτι χαρά στουν κόσμο, χαρά στον κόσμο στα παλληκάρια»


-------------------------

Κάλαντα Χριστουγέννων από τα Δωδεκάνησα



Αυτή είναι η ημέρα όπου ήλθ' ο Λυτρωτής
από Μαριάμ Μητέρα εκ Παρθένου γεννηθείς. (2)


Άναρχος αρχήν λαμβάνει και σαρκούται ο θεός
Αγέννητος γεννάται εις την φάτνην ταπεινός. (2)


Άγγελοι το νέο λέγουν εις ποιμένας και βοσκούς
ο Αστήρ το θαύμα δείχνει εις τους μάγους και σοφούς. (2)


Οι τρεις μάγοι ξεκινάνε τ" άστρο έχουν βοηθό
τη σπηλιά ψάχνουν να βρούνε με τον άγιο θεό. (2)


Λίβανο χρυσό και σμύρνα να του παν' επιθυμούν
τη μικρή γλυκιά μορφή του σκύβουν και την προσκυνούν. (2)


Όσοι έχετε στα ξένα να δεχτείτε με καλό ευτυχία να σας δίνει το Θεό παρακαλώ. (2)

-------------------------

Μικρασιάτικα Κάλαντα Χριστουγέννων




-------------------------

Κυπριακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα




«Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας,
Χριστού τη Θεία γέννηση να μπω στ’ αρχοντικό σας:
Χριστός γεννάται σήμερον εν Βυθλεέμ τη πόλει
Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη.
Εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων,
Ο Βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων
Πλήθος αγγέλων ψάλλουσιν το Δόξα εν υψίστοις,
Και τούτο άξιον εστίν η των ποιμένων πίστις
Εκ της Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα
Άστρον λαμπρόν τους οδηγείς χωρίς να λείψει ώρα,
Φθάσαντες εις Ιερουσαλήμ με πόθον ερωτούσιν
Που εγεννήθη ο Χριστός, να παν’ να τον ευρούσι
Δια Χριστόν ως ήκουσεν ο βασιλεύς Ηρώδης,
Αμέσως εταράχθηκε κι έγινε θηριώδης,
Διότι πολλά φοβήθηκε δια την βασιλείαν
Μην του την πάρει ο Χριστός και χάσει την αξίαν….»

-------------------------


Καλά Χριστούγεννα σε όλους και με υγεία πάνω από όλα.
Καλές γιορτές να περάσουμε και με χιλιάδες ευχές από το ΑμεΑ Blog.

Νότης

Ελέγξτε τους καρδιακούς παλμούς σε βάθος χρόνου



Η ξαφνική αύξησή τους σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.

Οι άνθρωποι που, σε διάστημα μιας δεκαετίας, εμφανίζουν αύξηση στον αριθμό των παλμών της καρδιάς τους σε φάση ηρεμίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο, αλλά και από άλλες αιτίες.

Η έρευνα που έκαναν νορβηγοί επιστήμονες αναδεικνύει για πρώτη φορά ότι δεν αρκεί να έχει κανείς υπό έλεγχο τους παλμούς του, πρέπει αυτό να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, με επικεφαλής τον Ούρλικ Γουίσλοφ μελέτησαν περίπου 30.000 άνδρες και γυναίκες που δεν είχαν κάποιο γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Στη διάρκεια 12 ετών, περίπου 3.000 άτομα πέθαναν, από τους οποίους 975 από καρδιαγγειακή πάθηση και 388 ειδικότερα από ισχαιμικό επεισόδιο.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν κάτω των 70 παλμών το λεπτό στην αρχή της έρευνας, αλλά μετά από 12 χρόνια είχαν αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς τους σε πάνω από 85 είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα σε σχέση με όσους και στις δύο μετρήσεις, παρά τη διαφορά των 12 ετών, είχαν πάντα κάτω από 70 παλμούς. Αυτό το αυξημένο ποσοστό κινδύνου ισοδυναμεί με εννέα πρόσθετους θανάτους ανά 10.000 ανθρώπους ετησίως.

Υπάρχουν ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες ότι η ύπαρξη υψηλών καρδιακών παλμών σε φάση ηρεμίας σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Έως τώρα ήταν άγνωστο αν η αύξηση των παλμών της καρδιάς με το πέρασμα του χρόνου αποτελεί επίσης παράγοντα αυξημένου κινδύνου, κάτι που η νέα έρευνα δείχνει πως όντως συμβαίνει.