Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η μεγαλύτερη αναπηρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων

Χιλιάδες άτομα με αναπηρία κατέκλυσαν επί τέσσερις περίπου ώρες τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.




Ουδεμία έμπρακτη ανταπόκριση από πλευράς κυβερνώντων. Μόνο ανέξοδα ΘΑ προς εξασφάλιση χρόνου...Ουδεμία έμπρακτη ανταπόκριση από πλευράς κυβερνώντων. Μόνο ανέξοδα ΘΑ προς εξασφάλιση χρόνου...

Ασάφειες και «θα δούμε» από τον υπουργό οικονομικών Ε. Βενιζέλο.


Χιλιάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, έδωσαν βροντερό “παρών” στην μεγάλη κινητοποίηση της ΕΣΑμεΑ που ξεκίνησε στις 11 π.μ. από την πλατεία Ομονοίας, συνεχίστηκε με πορεία διαμαρτυρίας στην Βουλή και ολοκληρώθηκε στις 14.30 μ.μ. στο υπουργείο οικονομικών.

Κεντρικό σύνθημα της μεγαλύτερης των τελευταίων χρόνων κινητοποίησης των αναπηρικών φορέων της χώρας μας ήταν το “ΟΧΙ στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό”, συνοδευόμενο από το καθολικό αίτημα θέσπισης προστατευτικών δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη λίγο πριν την έναρξη της πορείας προς την Βουλή “απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, για την οποία τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται”.

Στους ενδιάμεσους σταθμούς της η κινητοποίηση της ΕΣΑμεΑ περιλάμβανε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στην Βουλή, αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας έγινε δεκτή από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα ... μεταφέρει το αίτημα του αναπηρικού κινήματος για άμεση σύγκλιση σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία. Κυριολεκτικά και συμβολικά μιλώντας, πρόκειται για δέσμευση μεταφορικού χαρακτήρα. Μιά από τα ίδια σε ότι αφορά την “Στάση Ευάγγελος Βενιζέλος”. Ο υπουργός οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα τεθούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που θέτει το αναπηρικό κίνημα μιά από τις επόμενες μέρες! Κοντολογίς, αμφότεροι δεσμεύτηκαν – είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά - ότι ΘΑ τα συζητήσουν ...


Το βραβείο ευρωπαϊκής προσβάσιμης πόλης κερδήθηκε από την αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ

114 υποψηφιότητες από 23 χώρες, απούσα η Ελλάδα.

Κριτήριο για το βραβείο, η συνέπεια και συνέχεια λόγων και έργων μέσα στα χρόνια...Κριτήριο για το βραβείο, η συνέπεια και συνέχεια λόγων και έργων μέσα στα χρόνια...

Με κριτήριο την εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτύχει την τελευταία πενταετία σε όλους τους σημαντικούς τομείς της προσβασιμότητας το Σάλτσμπουργκ (Salzburg) ήταν η νικήτρια πόλη του ευρωπαϊκού βραβείου της πλέον φιλικής πρός τα άτομα με αναπηρία πόλης για το 2012 (access city award).Πιό συγκεκριμένα, το Σάλτσμπουργκ υπερίσχυσε μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων πόλεων που μετείχαν στην τελική φάση επιλογής, διότι παρουσίασε εξαιρετικά επιτεύγματα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε ότι αφορά το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, τις μεταφορές και τις σχετικές υποδομές, την παροχή πληροφοριών και την επικοινωνία συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών, τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά τις άλλες τρεις πόλεις που προκρίθησαν στην διαδικασία της τελικής επιλογής ανάμεσα σε 114 συνολικά υποψηφιότητες πόλεων από 23 ευρωπαϊκές χώρες, τα κριτήρια επιλογής τους ήταν τα ακόλουθα:

Κρακοβία (Πολωνία)
: επιλέχθηκε για την προσήλωσή της στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ένα απαιτητικό πλαίσιο μη προσβάσιμων υποδομών και για την ιδιαίτερη προσοχή που έδωσε στην πρόσβαση στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάρμπουργκ (Γερμανία)
: επιλέχτηκε για τη μακροχρόνια δέσμευσή του στην προσβασιμότητα, τη σαφή, μακροχρόνια στρατηγική για το μέλλον και την υποδειγματική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στα σχέδια προσβασιμότητας του δήμου, από το στάδιο του σχεδιασμού ως την εκτέλεσή τους.

Σανταντέρ (Ισπανία)
: επιλέχτηκε ως τελική υποψήφια πόλη για τα σταθερά φιλικά προς την προσβασιμότητα αστικά προγράμματα με τήρηση της αρχής του καθολικού σχεδιασμού, καθώς και για την ποιότητα και τη διατηρησιμότητα των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εκτός του νικητή και των τριών τελικών υποψηφίων πόλεων, η οργανωτική επιτροπή απένειμε εύσημο μνεία και για τις εξής πόλεις:

Γκρενόμπλ (Γαλλία)
: για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. Μια μακροχρόνια δέσμευση στη βελτίωση της προσβασιμότητας και μια συνεκτική κοινωνική πολιτική υποστηριζόμενη από προσβάσιμες υποδομές.

Λουμπλιάνα (Σλοβενία)
: για τις μεταφορές και τις σχετικές υποδομές: Συνεκτικές και ολοκληρωμένες ως προς την προσβασιμότητα στο κέντρο της πόλης (λεωφορεία εξοπλισμένα με οπτικοακουστικό σύστημα ανακοίνωσης στάσεων, σήματα στη γραφή για τυφλούς Μπρέϊλ στις στάσεις λεωφορείων, ανάγλυφοι χάρτες του κέντρου της πόλης).

Olomouc (Τσεχία)
: για την παροχή πληροφοριών και την επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών: έλαβε τη μορφή καινοτόμων σχεδίων όπως πολυμεσικός τουριστικός οδηγός – διαδραστικό καινοτόμο εργαλείο πλοήγησης συμπεριλαμβανομένου συστήματος εντοπισμού θέσης GPS, καθώς και οπτικοακουστικών πληροφοριών σε διάφορες γλώσσες.

Τerrassa (Ισπανία)
: για το δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους: κατεβλήθησαν συνεχείς προσπάθειες ώστε να καταστούν προσβάσιμοι ιστορικοί χώροι, με εστίαση στην εξάλειψη αρχιτεκτονικών εμποδίων σε κτίρια κατοικιών, πάρκα, δρόμους, πλατείες και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνοντας χρήση μεταξύ άλλων της εγκατάστασης ανελκυστήρων, κεκλιμένων επιπέδων και γεφυρών.

*Ανάμεσα στις 114 συνολικά υποψηφιότητες πόλεων από όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έλαμψε ακόμα μιά φορά δια της απουσίας της. Η χώρα μας δικαιωματικά αξίζει τον τίτλο της χώρας όπου έχουν τα τελευταία χρόνια εξελιχτεί οι περισσότερες συζητήσεις σχετικά με το τι σημαίνει προσβασιμότητα και πως επί χάρτου σχεδιάζεται δίχως να γίνεται το παραμικρό για την εφαρμογή στην πράξη. Δυστυχώς, σχετικό βραβείο – Θεωρία δίχως Πράξη – δεν έχει ακόμα θεσπιστεί...

«Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να πρωταγωνιστεί στην δημιουργία κοινωνικού κλίματος έμπρακης αλληλεγγύης»

Συνέντευξη της δημάρχου Λευκωσίας Ελένης Μαύρου για τις τοπικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ.
Ελένη Μαύρου: Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ανθεκτικό δίκτυ κοινωνικής προστασίαςΕλένη Μαύρου: Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ανθεκτικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας

Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός σε συνεχή συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα.


“Καμμιά τοπική πολιτική, καμμιά στρατηγική κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να αποδώσει ολοκληρωμένα εάν δεν αναπτυχθεί κουλτούρα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αν η ίδια η κοινωνία δεν εμπνευσθεί ώστε να δημιουργήσει το δικό της δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη τη στήριξη”: Τάδε έφη Ελένη Μαύρου, δήμαρχος Λευκωσίας και υποψήφια στις επικείμενες κυπριακές αυτοδιοικητικές εκλογές (18 Δεκεμβρίου), αποδίδοντας σε στοχευμένη για θέματα ΑμεΑ συνέντευξη που παραχωρεί στην σελίδα “Επί ίσοις όροις” τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Εξειδικεύοντας στο μείζον θέμα της προσβασιμότητας των υποδομών και υπηρεσιών, η δήμαρχος Λευκωσίας ομιλεί για την ανάγκη να “δοθεί τέλος στις ατέρμονες σχετικές συζητήσεις” και να επιδιωχθεί συντονισμένα με το αναπηρικό κίνημα “η εμπέδωση της απαραίτητης κοινωνικής κουλτούρας”. Με την υπόμνηση ότι τα όσα “δεσμευτικά” ή επί της αρχής αναφέρει η Ε. Μαύρου είναι καθοδηγητικά και για τους εν Ελλάδι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης – ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε - παραθέτουμε στο σύνολό της την μικρή συνέντευξη που έχει ως ακολούθως:

ΕΡΩΤΗΣΗ : Κοινωνική πολιτική. Αλλιώς, η τοπική αυτοδιοίκηση κοντά στον “ευάλωτο” δημότη, την στιγμή που την χρειάζεται και με την πρέπουσα επάρκεια. Αυτός είναι ο κρίσιμος στόχος. Τον θεωρείτε ρεαλιστικό ή ιδεατό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η παρουσία μας κοντά στον «ευάλωτο» πολίτη μπορεί να είναι ένας δύσκολος στόχος που χρειάζεται πολλή και συνεχή δουλειά μα σίγουρα δεν είναι «ιδεατός». Ήδη η δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Ηλικιωμένων Λευκωσίας και οι υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας προσφέρουν τεράστια ανακούφιση σε συνδημότες μας που έχουν ανάγκη όχι μόνο πρακτικής βοήθειας αλλά και συντροφιάς. Βοήθεια δίνεται επίσης στις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες μέσω του προγράμματος «Ουράνιο Τόξο» που παρέχει δωρεάν δραστηριότητες για τα παιδιά στον πολυχώρο του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου τόσο κατά τη σχολική χρονιά όσο και κατά την περίοδο διακοπών. Το Συμβουλευτικό Κέντρο που επίσης λειτουργεί στον ίδιο χώρο παρέχει στήριξη από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους σε όσους δημότες μας την έχουν ανάγκη.

Αν κρίνουμε από τον αυξημένο αριθμό δημοτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές καθώς και από τα θετικά τους σχόλια βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν βλέπουμε και την ανάγκη να επεκτείνουμε αυτά τα προγράμματα περαιτέρω. Καμιά δομή όμως και καμιά στρατηγική δεν μπορεί να αποδώσει ολοκληρωμένα εάν δεν αναπτυχθεί κουλτούρα κοινωνικής αλληλεγγύης, αν η ίδια η κοινωνία δεν δημιουργήσει το δικό της «δίχτυ προστασίας» για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη τη στήριξη μας. Προαπαιτούμενο λοιπόν η ενεργοποίηση του δημότη.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Η Λευκωσία είναι μια “δύσκολη” πόλη με κριτήριο τις υποδομές προσβασιμότητας για τον δημότη με αναπηρία και γενικά για τα λεγόμενα “εμποδιζόμενα” άτομα. Οι όποιες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αναπηρικών φορέων για την μη παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης έχουν στην πράξη πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Πέραν της κοινωνικής ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης, μοιάζει να απαιτούνται πλέον πιο στοχευμένες και αποφασιστικές δράσεις με αρωγό την δημοτική αρχή. Δε νομίζετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχετε απόλυτο δίκαιο πως στον τομέα αυτό πρέπει και έχουμε όλοι χρέος, να κάνουμε περισσότερα. Υποδομές γίνονται. Κατασκευάζονται πεζοδρόμια με ράμπες και οδηγούς τυφλών, δημιουργούνται διευκολύνσεις πρόσβασης σε δημοτικά κτίρια και πάρκα, τοποθετούνται σημάνσεις, δημιουργούνται χώροι στάθμευσης για αναπήρους.

Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα αν και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο σε μια πόλη που είναι ήδη κτισμένη. Όμως μόνο οι τεχνικές παρεμβάσεις δεν αρκούν. Εκεί όπου χρειάζεται να επιμένουμε περισσότερο είναι στην αλλαγή νοοτροπιών. Νοοτροπιών που μας θέλουν ακόμα να παρκάρουμε στα πεζοδρόμια ή στους χώρους για αναπήρους, όχι πάντα λόγω έλλειψης ευαισθησίας, αλλά συχνά γιατί στη βιασύνη μας επάνω, προσπαθώντας να διευκολυνθούμε εμείς δεν σταματούμε να σκεφτούμε πόσο πολύ δυσκολεύουμε κάποιους συνανθρώπους μας.

Η εμπέδωση κοινωνικής κουλτούρας επιβάλλει, ως πολιτεία πλέον, να ξεφύγουμε από τη θεωρία και τα μεγάλα λόγια. Οι διαρκείς συζητήσεις από μηδενική βάση στην πράξη λειτουργούν ως άλλοθι για την ανυπαρξία αποφάσεων και λύσεων. Τα αδιέξοδα όμως συσσωρεύονται και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ατέρμονες συζητήσεις για πολύ καιρό ακόμα. Για να το πετύχουμε αυτό σίγουρα επιβάλλεται η στενότερη συνεργασία με τους σχετικούς φορείς.






Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Στο πλευρό του αναπηρικού κινήματος οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής

Έκκληση μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΕΣΑμεΑ απευθύνει ο πανελλήνιος επιστημονικός σύλλογος ειδικής αγωγής.


Μέτωπο αναπηρικών φορέων και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Εν τη ενώσει η ισχύςΜέτωπο αναπηρικών φορέων και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Εν τη ενώσει η ισχύς
Αίτημα προς ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας κατά την διάρκεια του αυριανού συλλαλητηρίου.

Αλληλέγγυος στο πλευρό του αναπηρικού κινήματος ο πανελλήνιος επιστημονικός σύλλογος ειδικής αγωγής (ΠΕΣΕΑ) απευθύνει έκκληση σε όλους τους εκπαιδευτικούς – γενικής και ειδικής αγωγής – να δώσουν το “παρών” στην πανελλαδική κινητοποίηση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου ( πλατεία Ομόνοιας, ώρα 11:00 π.μ.) η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ.

Στο όνομα της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής εκπαιδευτικών, ο ΠΕΣΕΑ αιτείται στα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να κηρύξουν στις 13 Δεκεμβρίου δίωρη στάση εργασίας διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μετάσχουν στο μεγάλο αναπηρικό συλλαλητήριο.

Απευθυνόμενος προς “όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της γενικής και της ειδικής αγωγής, τους συναδέλφους του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού που εργάζονται στα ΚΕΔΔΥ, στα Τμήματα Ένταξης, στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στα γενικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε κάθε δομή του υποσυστήματος της ειδικής αγωγής” ο ΠΕΣΕΑ διατυπώνει επιτακτικά την ανάγκη να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να διεκδικήσουμε από κοινού τη λήψη μέτρων και πολιτικών για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος για τα άτομα με αναπηρία και την άσκηση εκπαιδευτικών πολιτικών που θα συμβάλλουν ολοκληρωτικά στη σχολική και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και/ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες”.


Μία νέα υπηρεσία για τους μαθητές της Γ' Λυκείου



Το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» βοηθάει τους μαθητές να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές.


Μία νέα υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, είναι διαθέσιμη για τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου. Το «Ψηφιακό Φροντιστήριο», είναι μια δωρεάν εφαρμογή στην οποία κάθε μαθητής μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση μέσω ενός υπολογιστή και αφού συνδεθεί στην ιστοσελίδα study4exams.gr.

Στο «Ψηφιακό Φροντιστήριο» οι μαθητές θα βρουν μία αναλυτική σειρά παραδόσεων και ασκήσεων για πολλά από τα μαθήματα του σχολείου. Στον ιστότοπο, θα μπορούν να μελετήσουν και να λύσουν τις απορίες τους.

Επιπλέον για την καλύτερη προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα βρουν ασκήσεις τις οποίες μπορούν να προσπαθήσουν να λύσουν.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο από την υπηρεσία του «Ψηφιακού Φροντιστηρίου»:

Το «αμάρτημα» των πολυτέκνων



Με διαγραφή από τη σχολή τους απειλούνται δεκάδες φοιτητές.

Πριν από λίγες μέρες μια ανακοίνωση της σχολής γκρέμισε το όνειρο, καθώς έμαθε ότι δεν εδικαιούτο τη θέση και ότι απειλείται με διαγραφή. Το «αμάρτημα» της φοιτήτριας ήταν ότι προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι μοναδική. Δεκάδες παιδιά πολύτεκνων οικογενειών υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες των ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πολλοί φοιτητές μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους από τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν ή έχουν ήδη διαγραφεί απ' τη σχολή που πέτυχαν.

Παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις για τις ειδικές κατηγορίες διευκόλυναν τα πανεπιστήμια, αφού μπήκαν λιγότεροι φοιτητές, ωστόσο, όπως λένε οι πρυτάνεις, είναι μεγάλες οι αδικίες που υφίστανται ειδικά οι πολύτεκνοι.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου, στην περίπτωση των πολυτέκνων τα αδέλφια των εισακτέων πρέπει να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας ή το 25ο έτος αν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αν δηλαδή δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, αυτόματα ο υποψήφιος μιας τετραμελούς οικογένειας ουσιαστικά χάνει το «προνόμιο» του πολύτεκνου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο αναιρεί τον ισόβιο χαρακτήρα της πολυτεκνίας. Όπως επισήμαναν πολύτεκνοι αλλά και πρυτάνεις στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «ενώ για το υπουργείο Παιδείας ισχύουν οι παραπάνω ηλικιακοί περιορισμοί, στις σχολές που εποπτεύει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν απαιτείται αντίστοιχος έλεγχος».


Συσσίτια στα σχολεία

Επιστρέφουν τα συσσίτια στα σχολεία



«Ξεχείλισε το ποτήρι» με τις λιποθυμίες μαθητών.

Στην αρχή θεωρήθηκε λαϊκισµός. Στη συνέχεια δηµοσιογραφική υπερβολή. Τα στοιχεία ωστόσο είναι πλέον αµείλικτα. Το ένα περυσινό κρούσµα ασιτίας µαθητή σε σχολείο της πρωτεύουσας δεν έµεινε εκεί. Τέσσερα νέα κρούσµατα αποδεδειγµένης ασιτίας – ένα στο Ρέθυµνο της Κρήτης και τρία σε σχολεία της Αθήνας – καταγράφηκαν εφέτος, χωρίς φυσικά να µπορεί να υπολογιστεί ο «σκοτεινός» αριθµός εκείνων που αντιµετωπίζουν το πρόβληµα αλλά δεν το έχουν ακόµη εκδηλώσει. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγµατικότητα το υπουργείο Παιδείας αναλαµβάνει δράση. Τα «νέα συσσίτια» παίρνουν σύντοµα µορφή και φέρνουν στη µνήµη τη δεκαετία του ’60, όταν οι µαθητές έπιναν στα σχολεία τους γάλα σε σκόνη και έτρωγαν κίτρινο τυρί προκειµένου να τονωθεί η εύθραυστη υγεία τους.

Μια σύγχρονη µορφή συσσιτίων, µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρεται από τη νέα χρονιά στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά µαθητών από χαµηλότερα οικονοµικά στρώµατα, µετανάστες και Αθίγγανοι. Και βέβαια στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που στην πλειονότητά τους θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραµµα. Οι λεπτοµέρειες του προγράµµατος σχεδιάζονται αυτές τις ηµέρες.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες του «Βήµατος», το υπουργείο Παιδείας θα δίνει κουπόνια στους µαθητές περιοχών µε χαµηλούς οικονοµικούς και κοινωνικούς δείκτες και µε αυτά θα µπορούν να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων. Τα κουπόνια θα είναι του επιπέδου των 2 ή 3 ευρώ, αλλά µε αυτά τα χρήµατα ένας µαθητής θα µπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να πιει έναν χυµό ή γάλα στο σχολείο του.

Τα δεδοµένα των τελευταίων εβδοµάδων πάντως απέδειξαν ότι η επέµβαση του κράτους στο πρόβληµα είναι αναγκαία.

«Πριν από λίγες ηµέρες ένας µαθητής της Α΄ Γυµνασίου λιποθύµησε» εξοµολογείται στο «Βήµα» καθηγήτρια κεντρικού σχολείου στην περιοχή της Νίκαιας. «Δεν καταλάβαµε στην αρχή τι συµβαίνει. Νοµίζαµε ότι ήταν άρρωστος. Ωστόσο, όταν του δώσαµε µια πορτοκαλάδα, συνήλθε. Τελικά µας εξοµολογήθηκε ότι δεν είχε φάει τίποτε από το πρωί γιατί στο σπίτι δεν είχε γάλα. Ο πατέρας του µαθητή είναι από πέρυσι άνεργος αλλά δεν µπο ρέσαµε να τον ρωτήσουµε πολλά σεβόµενοι το πρόβληµά του και τη δυσκολία του να µας µιλήσει γι’ αυτό».


Η σκηνή αυτή φαίνεται να επαναλαµβάνεται συχνά και µε τραγικό τρόπο στις σχολικές αυλές. Πολλοί εκπαιδευτικοί µιλούν πια για κρούσµατα ασιτίας στα σχολεία τους. Κάποιοι µάλιστα ήδη δραστηριοποιούνται σε επιτροπές και οµάδες που συγκροτούνται για να στηρίξουν τους µαθητές τους και να τους εξασφαλίσουν ρούχα ή τρόφιµα. Ωστόσο πρώτη φορά σχεδιάζεται έλεγχος του προβλήµατος σε κεντρικό επίπεδο.

Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας θα ενταχθούν στα προγράµµατα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) που αφορούν τη στήριξη περιοχών µε µαθητές που έχουν ανάγκη κοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης. Ηδη έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δηµοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραµµα.

«Στόχος µας είναι να διασφαλίσουµε την ισότιµη ένταξη των µαθητών στο εκπαιδευτικό σύστηµα στις περιοχές µε χαµηλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικοοικονοµικούς δείκτες» λέει στο «Βήµα» η αρµόδια για θέµατα Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Στην προσπάθεια αυτή το σχολείο αναλαµβάνει ενεργό ρόλο εποικοδοµητικής συνεργασίας µε τις οικογένειες και τους φορείς εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας. Ο ρόλος αυτός είναι πολυσχιδής και εδώ εντάσσεται η πρωτοβουλία για τη διανοµή µικρογευµάτων στα σχολεία ΖΕΠ γι’ αυτές ακριβώς τις περιοχές που το έχουν περισσότερο ανάγκη».




----------------


«Συσσίτια» σε 300 σχολεία της επικράτειας

Θα παρέχονται κουπόνια για μικρογεύματα.

Σε τριακόσια σχολεία πανελλαδικά που ανήκουν στην κατηγορία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (περιοχές με αδύναμες οικονομικά οικογένειες) θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας την πολιτική του για τη νέα μορφή «συσσιτίων», με την παροχή κουπονιών για μικρογεύματα στις τάξεις.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα, η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, «οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) αφορούν περιοχές της χώρας μας, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων και υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής. Σε αυτές τις περιοχές το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει εκπαιδευτικά, κοινωνικά και στοχευμένα, αναπτύσσοντας κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τάξεις υποδοχής των μαθητών και στήριξη των αδύναμων οικογενειών (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολογική υποστήριξη).

Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτών των σχολείων-δράσεων ΖΕΠ (περίπου 300 που ανήκουν στις ΖΕΠ σε όλη την Επικράτεια), εντάσσεται- αποκλειστικά και μόνο- η δυνατότητα παροχής μικρο-γευμάτων στους μαθητές, την οποία και επεξεργαζόμαστε».

Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί, όπως είναι φυσικό, να αναλάβει μεγαλύτερο πρόγραμμα σίτισης μαθητών, ενώ όπως ανακοίνωσε «για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης, απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών Υπουργείων και Οργανισμών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να παρασχεθεί πολύπλευρη βοήθεια, στις οικογένειες εκείνες που το έχουν ανάγκη».

Την ίδια ώρα τα αλλεπάλληλα κρούσματα ασιτίας μαθητών σε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Το θέμα είναι υπαρκτό και προσπαθούμε με πολύ ευαισθησία και διακριτικότητα να το αντιμετωπίσουμε», λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Κομνηνός Μαντάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά ήδη σε πολλές περιοχές της Αθήνας οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών οργανώνουν εράνους και μαζεύουν χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν τρόφιμα σε παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο «Βήμα», το πρόβλημα της ελλιπούς σίτισης των παιδιών εντοπίζεται πιο εύκολα στα ολοήμερα σχολεία, όπου οι μαθητές μένουν μέχρι τις 4 το μεσημέρι.

«Πολλά παιδιά έρχονται στο σχολείο χωρίς το τάπερ με το μεσημεριανό φαγητό τους», λέει δάσκαλος σχολείου στο κέντρο της Αθήνας. «Συχνά λένε ότι το ξέχασαν στο σπίτι καθώς τα παιδιά ντρέπονται και δεν θέλουν να πουν την αλήθεια. Το παρακολουθούμε το πρόβλημα και σχεδιάζουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται όμως και η ενεργοποίηση της Πολιτείας» καταλήγει.



Η γυναίκα που ζύγιζε 250 κιλά!



Η απίστευτη ιστορία της Νάταλι Στόουν.

Πάλευε με τα κιλά της από τότε που γεννήθηκε. Πάντα θυμόταν τον εαυτό της να τρώει πολύ και να μην μπορεί να αντισταθεί στις λιχουδιές.

Παράτησε και το σχολείο στα 16 της γιατί δεν άντεχε να την κοροιδεύουν οι συμμαθητές της. Έτσι ξεκινάει η απίστευτη ιστορία της Νάταλι Στόουν μίας νεαρής κοπέλας που αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με το βάρος της.

«Έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να περπατήσω ακόμα και να σηκωθώ από το κρεβάτι και ήμουν μόλις 17 χρόνων. Δεν μπορούσα να οδηγήσω γιατί δεν χωρούσα πίσω από το τιμόνι» εξομολογείται η κοπέλα. Ήξερε ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο. Στα 20 αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να την αλλάξει. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής και κατάφερε να διώξει τα περιττά κιλά. Μέσα σε τρεις μήνες έχασε περισσότερα από 127 κιλά.

Και όπως δηλώνει η ίδια έχει πολύ δρόμο ακόμα…




Είστε τόσο μάγκες; Τα ΥΜΕΤ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ανάπηρους ανθρώπους



Ξεπερνάει κάθε όριο θράσους η συμπεριφορά όχι μόνο των ανδρών των ΥΜΕΤ αλλά κι εκείνων που τους έδωσαν την εντολή να σπρώξουν ανθρώπους που δεν απείλησαν καν! 

Τους κόβουν τα επιδόματα, τους αναγκάζουν να αποδεικνύουν το αυτονόητο, τους μειώνουν τις συντάξεις. Κι εκείνοι αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. 




Και τι βρίσκουν απέναντι τους; Κλούβες της Αστυνομίας! Λες και όποιος κατεβαίνει στο κέντρο για να κάνει πορεία, διεκδικώντας τα δικαιώματά του, έχει σκοπό να κάνει επεισόδια και να σπάσει μάρμαρα! Έτσι σκέφτηκαν οι "εγκέφαλοι".





Και όταν η πορεία των ανθρώπων που αντιμετωπίσουν κινησιακά προβλήματα έφτασε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλέως Γεωργίου Α', είδαν απέναντί τους δυο κλούβες των ΥΜΕΤ να τους περιμένουν... ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Η αναπηρία και η αναλγησία του ελληνικού κράτους δε σταμάτησαν εκεί. Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν το φραγμό, τα ΥΜΕΤ τους ΕΣΠΡΩΞΑΝ! Σήκωσαν χέρι σε ανθρώπους που δε μπορούσαν να τους απειλήσουν. Που ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να τους απειλήσουν.

Συνάντηση με Σταυρόπουλο και δέσμευση για συνάντηση με Παπαδήμο
Το αίτημα των διαδηλωτών να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, δεν έγινε δεκτό. Άλλωστε, εκείνη την ώρα, ο κ. Παπαδήμος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Αντ' αυτού, λοιπόν, συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Σταυρόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα κλειστεί άμεσα ραντεβού με τον πρωθυπουργό και θα γίνει προσπάθεια να είναι παρόντες στη συνάντηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η απάντηση ήταν πως το αίτημά τους είναι η συνάντηση να γίνει άμεσα και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα.
Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τη Βουλή με κατεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκεί έγιναν δεκτοί από τον Υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος τους είπε πως θα ενημερώσει και ο ίδιος τον πρωθυπουργό για τα αιτήματά τους και θα είναι παρών στη συνάντηση που θα γίνει με τους συναρμόδιους υπουργούς υπό τον Λουκά Παπαδήμο.






Από την Ομόνοια, μέσω της Σταδίου, η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα

Τα αιτήματα τους είναι:
Κατάργηση του νέου ΚΕΒΑ που σχεδιάστηκε στη λογική της μείωσης των πραγματικά αναπήρων, με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών και προνοιακών παροχών και σχεδιασμός ενός Κανονισμού, ο οποίος θα αποδίδει με επιστημονικό τρόπο τα ποσοστά αναπηρίας και θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα της αναπηρίας.
- Τροποποίηση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος θα εγγυάται τη δωρεάν πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε κάθε σύγχρονη φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή, σε θεραπευτικά μέσα τεχνικά βοηθήματα τεχνικά μέσα υγείας σε κάθε θεραπευτική πράξη που κρίνεται αναγκαία για την ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή της χώρας.



- Ολοκλήρωση των διαδικασιών τοποθέτησης των επιτυχόντων του ν. 2643/98 για το διορισμό τους και άμεσος διορισμός των επιτυχόντων ΑμεΑ που έχουν εδώ και μήνες παραλάβει τις αποφάσεις τοποθέτησής τους.
- Εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία και των γονέων τους από τις περικοπές των συντάξεων τους. Καμία μείωση σύνταξης σε άτομο με αναπηρία και γονέα κηδεμόνα ατόμων με αναπηρία.
- Καθολική εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από σκληρά έως επαχθή μέτρα, όπως το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτου και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
- Σχεδιασμός φορολογικών και οικονομικών μέτρων με γνώμονα την προστασία των πενιχρών εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία. Καθορισμός ύψους αφορολόγητου εισοδήματος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από την κάλυψη των αναγκών κάθε αναπηρίας.
- Διασφάλιση της χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων με συγκεκριμένες προβλέψεις για την επόμενη τετραετία.


Αστυνομικό μπλόκο στα ΑμεΑ στην σημερινή πορεία



Φωτογραφίες από τη σημερινή διαμαρτυρία στο κέντρο
.
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους, ενώ προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας.

Στόχος των διαδηλωτών ήταν να φθάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο όταν έφτασαν στο Σύνταγμα, η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν προς τον προορισμό τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικροένταση.

Τα ΑμεΑ συγκεντρώθηκαν στις 11 στην πλατεία Ομονοίας, ζητώντας την εξαίρεσή τους από σειρά μέτρων λιτότητας (καταβολή ειδικού τέλους ακινήτων, περικόπες συντάξεων και επιδομάτών κ.ά.).










Κλειστή η Σταδίου λόγω πορείας... νωρίτερα.

Διαμαρτυρία ατόμων με αναπηρία.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Σταδίου, λόγω της πορείας που πραγματοποιούν προς το Μέγαρο Μαξίμου άτομα με αναπηρία,τα οποία διαμαρτύρονται για τις περικοπές και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα των ΑμεΑ

«Τα άτομα με αναπηρία δεν αντέχουν άλλο το δρόμο της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δεν αντέχουν άλλο την κατάρρευση του προνοιακού συστήματος και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του συστήματος Υγείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.


Έχουν και οι μορφωμένες γυναίκες... τις αδυναμίες τους



«Καμπανάκι» οι πολύ καλοί βαθμοί στο δημοτικό.

Πιο ευάλωτες στην κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι είναι οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως δείχνει έρευνα βρετανών επιστημόνων από το London School of Economics (LSE) που δημοσιεύεται στο περιοδικό Social Science and Medicine.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ανώτερους πανεπιστημιακούς τίτλους έχουν μία τάση να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με τις λιγότερο μορφωμένες. Ανάλογη σχέση βρέθηκε και στους άνδρες σε λίγο μικρότερο βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, γυναίκες απόφοιτοι ανώτερων εκπαιδευικών βαθμίδων ήταν 71% πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ τις περισσότερες ημέρες σε σύγκριση με εκείνες κατώτερων, ενώ αυτές με πανεπιστημιακό τίτλο ήταν 86% πιθανότερο. Επίσης, οι περισσότερο μορφωμένες γυναίκες είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πρόβλημα αλκοολισμού από ότι οι λιγότερο μορφωμένες, αλλά και εκείνες που είχαν μεγαλύτερους βαθμούς στο σχολείο είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο.

Όσον αφορά το πού οφείλεται αυτή η περίεργη σχέση των μορφωμένων γυναικών με το ποτό, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, οι αιτίες έχουν να κάνουν με:
1.Το γεγονός ότι αργούν να κάνουν παιδιά και αναβάλλουν τις ευθύνες τους ως γονείς.
2.Εκτίθενται σε κατανάλωση αλκοόλ από τα φοιτητικά τους χρόνια
3.Έχουν πιο ενεργή κοινωνική ζωή και νυχτερινή διασκέδαση.
4.Εργάζονται συχνότερα σε ανδροκρατούμενα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάποιος μπορεί να προβλέψει μόλις από τους βαθμούς των πρώτων τάξεων του δημοτικού, τη σχέση των κοριτσιών με το ποτό στο μέλλον!

Γυναίκες με μεγάλους βαθμούς στο δημοτικό, έχουν διπλάσια πιθανότητα να καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ σαν ενήλικες. Αντίστοιχα, στους άνδρες, η πιθανότητα είναι η μισή, δηλαδή μόνο 49%. Ενώ άνδρες και γυναίκες με μεγάλους βαθμούς στην ηλικία των 5 και 10 ετών έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρότερους βαθμούς.


Ο... ανοιξιάτικος Δεκέμβρης φέρνει ιώσεις



Χρήσιμες συμβουλές για να προστατευτείτε.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των εποχιακών ιώσεων οι οποίες προσβάλλουν πλέον άτομα κάθε ηλικίας, και όχι μόνο τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαντικό ρόλο σε αυτή την έξαρση παίζει και ο αλλοπρόσαλλος καιρός. Οι εποχές, πλέον, δεν υπάρχουν με την κλασσική έννοια που ξέραμε. Έτσι το φθινόπωρο μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη και οι χειμώνας μέχρι τα τέλη του Ιούνη. Η υγρασία αλλα και οι συχνές εναλλαγές κρύου και ζέστης βοηθούν στην συντήρηση αλλά και την εξάπλωση των λεγόμενων εποχιακών ιώσεων.

Οι εποχιακές ιώσεις χτυπάνε κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού. Σπάνια είναι σοβαρές, αλλά πάντα ταλαιπωρούν και εξασθενούν το σώμα. Οι μεγαλύτεροι φορείς είναι τα μικρά παιδιά και κυρίως εκείνα που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς.

Πώς δρα ο ιός


Ο βήχας και το φτάρνισμα είναι οι βασικοί παράγοντες που μεταδίδουν τις ιώσεις αυτές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός προσκολλάται στο εσωτερικό του λάρυγγα ή της μύτης και σιγά σιγά εξαπλώνεται στο αναπνευστικό σύστημα.

Βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η εξάπλωση του ιού στους πνεύμονες, η οποία όμως είναι αρκετά σπάνια.
Μόλις ο οργανισμός αντιληφθεί τον «εισβολέα» τότε τίθεται αμέσως σε συναγερμό, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να λειτουργούν οι μηχανισμοί άμυνας. Τα λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν το ρόλο του φύλακα ορμούν στις περιοχές και ξεκινάει μια μάχη με τον ιό.

Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο νόσημα που ο καιρός βοηθά να μεταδοθεί. Βήχας, καταρροή και πυρετός είναι τα συμπτώματα του. Ένας άνθρωπος που δεν καπνίζει, που προσέχει τη δίαιτα και τη διατροφή του, που ασκείται σωματικά μπορεί ευκολότερα να αντιμετωπίσει μια ίωση από κάποιον άλλο. Οργανισμοί που χαρακτηρίζονται από έλλειψη άθλησης, άνθρωποι που καπνίζουν και δεν τρέφονται σωστά είναι πιο ευάλωτοι σε μια επίθεση και δεν διαθέτουν ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η υγιεινή των χώρων η οποία πρέπει με ευλάβεια να τηρείται. Το πρώτο που λένε οι γιατροί είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα και να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή στους κλειστούς χώρους.

Ο Έλληνας έχει την τάση να παίρνει αλόγιστα φάρμακα και αντιβιοτικά χωρίς να συμβουλευτεί προηγουμένως τον ιατρό του. Ειδικά σε μια ίωση ή και ένα κρυολόγημα, αμέσως μόλις δεν νιώσει καλά, ξεκινά την φαρμακευτική αγωγή από μόνος του. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί: Το χειρότερο για να αντιμετωπίσουμε μια ίωση είναι η λήψη αντιβιοτικών. Οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και έτσι μια αντιβίωση ή ένα φάρμακο που δεν μας το έδωσε κάποιος ειδικός ύστερα από εξέταση μπορεί απλά να επιβαρύνει τον οργανισμό μας δίχως να του προσφέρει το παραμικρό.

Χρήσιμες συμβουλές

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε αμέσως μόλις νιώσουμε ότι αρρωσταίνουμε θα είναι να ενημερώσουμε τον γιατρό μας και να τον επισκεφτούμε. Μπορούμε όμως εμείς να ακολουθήσουμε κάποιες απλές συμβουλές που θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας.

Πριν και μετά από κάθε γεύμα πολύ καλό πλύσιμο στα χέρια. Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό μας ή δεν πίνουμε από το ίδιο ποτήρι με άλλους. Σε επικοινωνία πάντα με τον γιατρό μας όταν έχουμε πυρετό χρησιμοποιούμε αντιπυρετικά ή και αναλγητικά όταν πονάμε ( συχνά πυκνά όταν κρυώνουμε πονάμε στα κόκκαλα και στους μύες).

Για την καταρροή της μύτης χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό ή κάποιο ρινικό σπρέι που θα μας πει ο ιατρός μας.

Καλό θα είναι πριν κάνουμε μπάνιο να αφήσουμε για αρκετή ώρα να τρέξει το ζεστό νερό στο ντους και το δωμάτιο να γεμίσει υδρατμούς. Η αναπνοή θα βοηθήσει στον καθαρισμό του συστήματος.

Εάν υπάρχει αφυγραντήρας στο δωμάτιο να κοιμάστε με αυτόν. Εάν όχι , να βράσετε νερό και να το έχετε μέσα σε ένα μπολ ή μια κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα μας ανακουφίσει στην αναπνοή.

Στον έντονο βήχα ενημερώστε το γιατρό σας.

Καλή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και συχνά γεύματα.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr

Τρία λεπτά άσκησης αρκούν για την πρόληψη του διαβήτη



Τα έντονα σπριντ αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Μόλις ένα λεπτό άσκησης την ημέρα είναι αρκετό για την πρόληψη του διαβήτη! Αυτό αναφέρουν ειδικοί του πανεπιστημίου του Μπαθ με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Εuropean Journal of Applied Physiology».
Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι η έντονη άσκηση για λίγα δευτερόλεπτα σε στατικό ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά ίσως και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές να κάνουν δύο κύκλους σπριντ των 20 δευτερολέπτων ο καθένας στο στατικό ποδήλατο, τρεις φορές εβδομαδιαίως. Όπως είδαν, μετά από έξι εβδομάδες εμφανίστηκε βελτίωση της τάξεως του 28% στη λειτουργία της ινσουλίνης στον οργανισμό τους.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν επικίνδυνα εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία της ορμόνης ινσουλίνης – μια κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καθιστική ζωή. Οι επιπλοκές του διαβήτη είναι πολλές και αφορούν διαφορετικά όργανα – προσβάλλονται η καρδιά, οι νεφροί, τα μάτια και τα κάτω άκρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή του ασθενούς.

Πολλές και διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος, ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποδεικνύεται σημαντικός «εχθρός» της άσκησης. Σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν επτά στους δέκα ανθρώπους δεν υιοθετούν τη συνιστώμενη από τους ειδικούς ημίωρη ήπια άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ Βόλαρντ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης έχει δοκιμαστεί μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά όπως είπε, είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα ποδήλατο που θα προσφέρει αυτού του είδους την άσκηση στα γυμναστήρια.

Αυτού του είδους η άσκηση δεν είναι κατάλληλη για απώλεια βάρους καθώς τα σπριντ είναι τόσο σύντομα που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να «καίει» πολλές θερμίδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ερευνητή βοηθά σημαντικά στη γενικότερη φυσική κατάσταση του ατόμου.


Και η ευφυΐα έχει τα όρια της



Σοβαρές παρενέργειες προκαλεί η υπερβολική εξυπνάδα.

Καταναλώνουμε μεγάλο μέρος της ενέργειας μας στην προσπάθεια να ενισχύσουμε τη μνήμη μας, την εξυπνάδα μας αλλά και την προσοχή μας, ενώ υπάρχουν ακόμη και φάρμακα που συντελούν σε αυτόν το σκοπό.

Ωστόσο, τελικά ίσως η υπερβολική εξυπνάδα να μην είναι κι ό, τι καλύτερο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται επιστήμονες που κάνουν λόγο για ένα ανώτατο όριο στο επίπεδο ευφυΐας των ανθρώπων, το οποίο λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας».
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Warwick στην Βρετανία και συνάδελφοι τους από τον πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία μελέτησαν την εξέλιξη του ανθρώπου προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις στο γιατί τα επίπεδα της ευφυΐας του είναι αυτά που γνωρίζουμε και δεν είμαστε ακόμη πιο έξυπνοι.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ευφυΐα προκαλεί σοβαρές παρενέργειες - τόσο οργανικές όσο και στην προσωπικότητα του ανθρώπου. Για αυτό τον λόγο αναπτύχθηκε ένας φυσικός μηχανισμός που να εμποδίζει τη μεγάλη αύξηση της νοημοσύνης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πολύ υψηλό IQ είναι πιθανό να συνδέεται με ασθένειες του νευρικού συστήματος.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι διάφορες ουσίες όπως η καφεΐνη αλλά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της μνήμης ή της νοημοσύνης διαθέτουν αποτελεσματικότητα αλλά έχουν περιορισμένη χρονική δράση και βοηθούν μόνο όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αυτό της συγκέντρωσης.

Όπως λένε, το μυστικό στην όλη ιστορία είναι «η ανταλλαγή», δηλαδή ότι το επίπεδο νοημοσύνης λειτουργεί στην βάση του «κάτι δίνεις κάτι χάνεις». Με απλά λόγια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν αυξηθεί πολύ η μνήμη, ή η ευφυΐα γενικότερα, θα φθίνει κάποια άλλη λειτουργία με αποτέλεσμα ο άνθρωπος τελικά να μην είναι χαρισματικός αλλά προβληματικός.


Πεζοπορία στο βουνό



Ευχάριστος και οικονομικός τρόπος άσκησης,

Τι καλύτερο από μια πεζοπορία στο βουνό, αφού αποτελεί άριστο συνδυασμό άσκησης και ευεξίας. Αν αναρωτιέστε γιατί, μάθετε ότι η ορεινή πεζοπορία γυμνάζει το σώμα, «καίει» θερμίδες, χαλαρώνει, μας γεμίζει ευεξία και μας φέρνει σε άμεση επαφή με τη φύση!

Με την ορεινή πεζοπορία:
• Γυμνάζονται τα πόδια και κυρίως οι γάμπες και οι τετρακέφαλοι.
• Τονώνεται το κυκλοφορικό σύστημα, αφού επιτυγχάνεται η αύξηση της καρδιακής και αναπνευστικής συχνότητας.
• Χάνονται εύκολα κιλά.
• Ο οργανισμός αποκτά υγεία και ευεξία και ζωντανεύουν οι αισθήσεις.

Πλεονεκτήματα

• Η πεζοπορία δεν απαιτεί κάποια τεχνική, όλοι ξέρουμε να περπατάμε.
• Πρόκειται για άσκηση που γίνεται στη φύση, κάτι που όλοι μας έχουμε ανάγκη.
• Είναι απολύτως ακίνδυνη και καθόλου ανταγωνιστική.
• Κοστίζει ελάχιστα.
• Απελευθερώνει, εξοικειώνει με τη φύση και κοινωνικοποιεί.

Ο απαραίτητος εξοπλισμος

Αυτός είναι ανάλογος των διαδρομών που θα κάνετε στο βουνό, αλλά και των καιρικών συνθηκών. Έτσι λοιπόν:

• Το βασικότερο που χρειάζεστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια trekking. Προτιμότερο είναι να διαλέξετε ένα ζευγάρι που πιάνουν τους αστραγάλους.
• Επίσης, απαραίτητο είναι ένα μπουφάν ή αντιανεμικό αδιάβροχο, γάντια, μάλλινος σκούφος, γυαλιά ηλίου, θερμο-εσώρουχα (αν κάνει πολύ κρύο) και καπέλο.
• Καλό θα είναι να πάρετε μαζί σας μια δεύτερη φανέλα και ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.
• Απαραίτητο είναι επίσης ένα κουτί πρώτων βοηθειών με επιδέσμους, γάζες, ασπιρίνες, καταπραϋντικά για τον πόνο και αλοιφή για τυχόν τσιμπήματα από έντομα.
• Στο σακίδιό σας πρέπει να υπάρχει νερό ή ισοτονικό διάλυμα για τη συμπλήρωση υγρών καθώς και τροφές ελαφριές, αλλά πλούσιες σε θερμίδες, όπως ξηροί καρποί, σταφίδες, σοκολάτες κ.ά.
• Το σακίδιό σας πρέπει να είναι αδιάβροχο, ανατομικό, να πιάνει καλά στην πλάτη και να μη δυσκολεύει τις κινήσεις σας.

Ο δεκάλογος του καλού πεζοπόρου

1. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τις ικανότητές του.
2. Χρειάζεται να λειτουργεί με σύνεση.
3. Να γνωρίζει ότι το βουνό δεν είναι κατάλληλο για επίδειξη και ανταγωνισμούς.
4. Να έχει συναίσθηση των κινδύνων.
5. Να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα πριν από το ξεκίνημα.
6. Να έχει καλή φυσική κατάσταση.
7. Να σκέφτεται λογικά σε περιπτώσεις κινδύνου.
8. Να έχει επιλεχθεί η κατάλληλη παρέα και να υπάρχει συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των μελών της.
9. Να υπάρχει σεβασμός προς το περιβάλλον που τον φιλοξενεί. Να μην αφήνει σκουπίδια.
10. Να μην παρασύρεται από ενθουσιασμό σε παράτολμες εκτιμήσεις.


Πηγή: http://www.belife.gr

Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη



Τι πρέπει να προσέξει η μητέρα.

Περίπου το 3% των γυναικών παρουσιάζουν υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία συχνή κατάσταση που οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα θυροξίνης (Τ4) στον οργανισμό. Η πιο συχνή αιτία είναι αυτοάνοση και ονομάζεται θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Οι επιπτώσεις του υποθυρεοειδισμού στη γονιμότητα και στην εγκυμοσύνη εξαρτώνται από τη βαρύτητα του υποθυρεοειδισμού. Ο βαρύς υποθυρεοειδισμός επηρεάζει αρνητικά την ωορρηξία και κατά συνέπεια τη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά κι αν συμβεί εγκυμοσύνη, αυτή μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, αναιμία, αποβολή, πρόωρο τοκετό, αποκόλληση πλακούντα, νεογνά χαμηλού βάρους και αιμορραγία της λοχείας. Ευτυχώς, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ελαφρύ (ή υποκλινικό) υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι ακόμη και ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός στη μητέρα, επηρεάζει αρνητικά τη διανοητική ανάπτυξη του εμβρύου. Το έμβρυο έχει ανάγκη τις θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μέχρι να λειτουργήσει ο δικός του θυρεοειδής.Υπάρχουν ενδείξεις ότι παιδιά σχολικής ηλικίας των οποίων οι μητέρες είχαν ελαφρύ υποθυρεοειδισμό στην εγκυμοσύνη υπολείπονται σε διάφορα ψυχοκινητικά τέστ.

Επειδή ο υποθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται πολύ εύκολα, γυναίκες που προσέρχονται για υποβοήθηση της γονιμότητας καλό είναι να κάνουν μαζί με τις άλλες εξετάσεις και έλεγχο του θυροειδούς με ένα τέστ αίματος, της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH). Έτσι, αν χρειαστεί, μπορούν να αρχίσουν τη θεραπεία με χάπια θυροξίνης πριν από την επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Γυναίκες με γνωστό υποθυρεοειδισμό πρίν την υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη, πρέπει να γνωρίζουν ότι όχι μόνον δεν πρέπει να σταματούν τη θυροξίνη κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και ότι συνήθως η δόση χρειάζεται να αυξηθεί, συχνά μόλις διαπιστωθεί το θετικό τέστ εγκυμοσύνης. Τακτικός αιματολογικός έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διασφαλίζει την κατάλληλη ρύθμιση της δόσης της θυροξίνης. Η θυροξίνη πρέπει να συνεχίζεται και κατά τη γαλουχία, κατά τις οδηγίες του γιατρού.

Οσον αφορά στο συσχετισμό αντι-θυρεοειδικών αντισωμάτων (ειδικότερα αντισωμάτων εναντίον της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης και αποβολών, έχει πράγματι παρατηρηθεί ότι γυναίκες που παρουσιάζουν τα αντισώματα αυτά εμφανίζουν και μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών. Δεν είναι όμως σαφές ότι τα αντισώματα είναι υπεύθυνα γι’αυτό, ούτε ότι κάποια θεραπεία που μειώνει τα αντισώματα θα μπορούσε να βελτιώσει και τα ποσοστά των αποβολών.

Η φροντίδα της θυρεοειδικής υγείας αποτελεί και αυτή ένα σημαντικό κομμάτι της γενικότερης φροντίδας της υγείας της μέλλουσας μητέρας, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι συνθήκες της ποθούμενης σύλληψης και εγκυμοσύνης.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr

Προβλήματα σύλληψης αντιμετωπίζει ένα στα έξι ζευγάρια



Καθοριστικό το φαινόμενο επιβράδυνσης της αναπαραγωγής.

Προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζουν ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι, με ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη να μην μπορούν να συλλάβουν. Μόνο το 2003, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην ΕΕ των 27 μειώθηκε σε 1,47 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ευρωπαϊκή έκθεση, με θέμα «Η γονιμότητα έχει σημασία», που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση από τον καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Β.Ταρλατζή.

Στην ανάπτυξη της υπογονιμότητας, πέραν από ιατρικούς λόγους, συντελεί και το φαινόμενο επιβράδυνσης της αναπαραγωγής, σημείωσε ο Β. Ταρλατζής. Δηλαδή, οι γυναίκες περιμένουν να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία για να αποκτήσουν παιδί και σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης μόνο το ένα τρίτο από τις γυναίκες άνω των 40 χρόνων θα μείνει έγκυος μετά από τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπογονιμότητας, σημαντικός είναι ο ρόλος της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Παραγωγής - MAR, όπου με τη βοήθειά της έχουν γεννηθεί 3,75 εκατ. μωρά σε χρονικό διάστημα 32 χρόνων, είπε ο καθηγητής.

Μιλώντας για την πρόσβαση των ζευγαριών στην Ελλάδα σε θεραπείες γονιμότητας και την επιτακτική ανάγκη για αντιμετώπιση της γονιμότητας ως ιατρική και κοινωνική προτεραιότητα, ο Β. Ταρλατζής δήλωσε: «όσο περνά ο καιρός, το κράτος, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δείχνει να έχει τη διάθεση να ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να κάνει τη θεραπεία αυτή λίγο πιο προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια».


Χυμός κεράσι για όνειρα γλυκά



Δυο ποτήρια τη μέρα σας εξασφαλίζουν 39 λεπτά παραπάνω ξεκούρασης.

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα. Μαξιλάρια λεβάντας, ζεστά ροφήματα όπως κακάο και χαλαρωτικά μπάνια πριν πέσετε για ύπνο κι όλα αυτά για να καταφέρετε να… κλείσετε τα ματάκια σας!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Northumbria βρήκαν μια… φρουτένια λύση, για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι τους!

Βρήκαν ότι οι υγιείς ενήλικες που έπιναν καθημερινά δύο ποτήρια ξινό χυμό κερασιού (ή βύσσινου), κατάφερναν να κοιμηθούν κατά μέσο όρο κατά 39 λεπτά περισσότερο.

Για την ακρίβεια, όπως είπαν, οι εθελοντές κοιμόντουσαν 25 λεπτά πιο πολύ και τα υπόλοιπα 14 λεπτά χαλάρωναν στο κρεβάτι τους.

Εντόπισαν, ακόμη, ότι ξυπνούσαν λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition.


Τροφές που μας χαρίζουν χρόνια



Κερδίστε μακροζωία μέσ
α από το πιάτο σας!
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για μακροζωία και υγεία είναι η διατροφή.

Τροφές εφόδια για την καλή λειτουργία της καρδιάς:


Άφθονα φρούτα και λαχανικά.
Είναι επαρκή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και χαμηλά σε θερμίδες. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι διατροφή με αρκετά φρουτα και λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό από την καρδιαγγειακή νόσο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως.
Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, έχουν υψηλή διατροφική αξία με λίγες θερμίδες. Τα δημητριακά, όπως η βρώμη και το κριθάρι, είναι πλούσια σε ουσίες που προάγουν την υγεία και βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών. Επιστημονική έρευνα για την αθηροσκλήρυνση, που δημοσιεύτηκε το 2009, αποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 50%. Αντίστοιχη μελέτη σε 161.000 νοσοκόμες έδειξε ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως προστατεύουν επίσης από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Ξηροί καρποί.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξηροί καρποί δεν θεωρούνταν υγιεινές τροφές, εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε λίπος. Αυτό ισχύει μεν, το λίπος τους όμως είναι κυρίως ακόρεστο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας κατά της καρδιαγγειακής νόσου.

Μαύρη σοκολάτα.
Οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτήν, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Aquila, χορήγησαν 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά σε εθελοντές με υπέρταση. Μετά από 15 ημέρες, η αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικά μικρότερη και η ευαισθησία στην ινσουλίνη είχε βελτιωθεί.

Τροφές ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του εγκεφάλου


Η συμβουλή είναι μία: «Ο,τιδήποτε είναι καλό για την καρδιά και τα αγγεία, είναι εξίσου ευεργετικό για τον εγκέφαλο».

Μύρτιλλα.
Συνεχείς μελέτες του Ινστιτούτου Μελετών της Ανθρώπινης Διατροφής, Jean Mayer του Πανεπιστημιου Trufts, συστήνουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα μύρτιλλα, ο χυμός σταφυλιού και τα καρύδια, προστατεύουν ενάντια στην απώλεια της μνήμης και τη γεροντική άνοια.

Ψάρια.
Ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, προστατεύουν από τις αρρυθμίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Νέα επιστημονικά στοιχεία, δηλώνουν ότι εκτός απο την ευεργετική δράση τους για την καρδιά, τα λιπαρά οξέα π.χ. DHA, EPA, που βρίσκονται στα ιχθυέλαια (και το ALA, στον λιναρόσπορο) ενισχύουν την άμυνα ενάντια στην κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης που συνδέονται με την γήρανση.

Λιγότερο αλάτι.
Λιγότερο αλάτι στη διατροφή μας, συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Νέα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα προστατεύουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα, μειώνοντας τον κίνδυνο για γεροντική άνοια. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε καταστροφή του αγγειακού συστήματος που τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Αρον Τρόεν του Πανεπιστημίου Trufts. Αυτό εξηγεί γιατί τα άτομα με χρόνια υπέρταση, κινδυνεύουν από γνωστικές διαταραχές, λόγω ηλικίας.

Καφές.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές έχει απροσδόκητα οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και τον κίνδυνο για πνευματική εξασθένηση, λόγω ηλικίας. Τα τελευταία στοιχεία φιλανδικής έρευνας σε 1.409 εθελοντές έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 3-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν κατά 65% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ, στην μετέπειτα ζωή τους.

Τροφές για ...γερά οστά


Η οστεοπενία αλλά και η οστεοπόρωση αποτελούν τους κυρίαρχους παράγοντες αναπηρίας στις μεγάλες ηλικίες. Μεγαλώνοντας, η μερική οστική απώλεια είναι αναπόφευκτη. Καταναλώνοντας όμως τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορούμε να προλάβουμε την διαδικασία απώλειας και τα κατάγματα.

Για την πρόληψή τους χρειαζόμαστε:


Βιταμίνη D:
«Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το ασβέστιο καθώς και επαρκή επίπεδα πρωτεΐνης για την απόκτηση γερών οστών», λέει ο Robert Heaney, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Creighton της Omaha. « Γι΄ αυτό, ισχυρίζεται, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, είναι οι καλύτερες πηγές, διότι περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για υγιή οστά».

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:
Χόρτα, σπανάκι και μπρόκολο αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου.

Τοφού:
Μισό φλιτζάνι τοφού περιέχει 250 mg ασβεστίου (οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1500 mg ασβεστίου/ημέρα). Παρόλο που αρκετά τρόφιμα είναι πλέον ενισχυμένα με βιταμίνη D, η διατροφή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να προσφέρει επαρκή πρόσληψη. Όπως γνωρίζουμε, το δέρμα μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε βιταμίνη D. Με την ηλικία όμως, η διαδικασία αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική. Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν καθημερινή πρόσληψη 1000-2000 διεθνών μονάδων (IU) καθημερινά, υπό μορφή συμπληρώματος.

Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά… η απόλαυση του φαγητού!


Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντική για την επίτευξη της μακροζωίας. Το ίδιο σημαντικό, είναι ωστόσο, το να απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε και να αντλούμε χαρά από ένα γεύμα με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η κοινωνική δικτύωση, αλλά και η αγάπη για τη ζωή, είναι ζωτικής σημασίας. Άλλωστε, όπως ισχυρίζονται οι αιωνόβιοι κάτοικοι της Οκινάουα, ένας λόγος που απολαμβάνουν μεγάλη και υγιή ζωή είναι αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «ικιγκάι», δηλαδή «το να ανακαλύπτεις το λόγο για να ζεις»!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr