Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη



Μάθετε τι κινδύνους κρύβουν.

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει;

Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη;


Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Ελσίνκι και τη Νότια Νεβάδα, εξέτασε το ρόλο των υποκατάστατων της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα και τις επιπτώσεις τους. Όπως διαπίστωσαν, πίσω από τα προϊόντα αυτά υπάρχουν κρυφοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις όξινες αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται.

Χωρίς ζάχαρη αλλά…


Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, κάποια από τα υποκατάστατα της ζάχαρης συμπεριλαμβανομένων της ξυλιτόλης και σορβιτόλης, μπορούν μεν να μειώσουν τον κίνδυνο της τερηδόνας, ωστόσο, αυξάνουν την οξύτητα στο στόμα διαβρώνοντας το σμάλτο των δοντιών και προκαλώντας στομαχικές διαταραχές όπως γαστρίτιδες και διάρροια. Μάλιστα, αν οι τσίχλες περιέχουν φρουτώδες άρωμα και γεύση, οι συνέπειες είναι ακόμη πιο έντονες.

Ο όρος λοιπόν «χωρίς ζάχαρη» μπορεί αυτομάτως να μας δημιουργεί την αίσθηση πως το προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές για τα δόντια μας, αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, ακόμη και σε περίπτωση δίαιτας τα προϊόντα δίχως ζάχαρη, δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους καθώς οι θερμίδες που περιέχουν σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πολύ λιγότερες από αυτές των κανονικών ζαχαρούχων προϊόντων.

Παν μέτρον άριστον


Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά υπενθυμίζουν πως δεν πρέπει να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη σε όσα ακούμε και πως και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο χρυσός κανόνας: Παν μέτρον άριστον.

Σίγουρα, όπως τονίζουν, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τα οφέλη που η τσίχλα δίχως ζάχαρη προσφέρει, ούτε μπορούμε να συστήσουμε την αντικατάστασή της με αυτές που περιέχουν ζάχαρη, κάτι που θα βοηθούσε την ανάπτυξη τερηδόνας.

Η έρευνα αυτή μας υπενθυμίζει τη σημασία του μέτρου και της αποφυγής υπερβολών. Η υπερβολική χρήση προϊόντων με γλυκαντικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών μας και να μας οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην καρέκλα του οδοντογιατρού, τα προϊόντα αυτά όμως είναι προτιμότερα από τα αντίστοιχα ζαχαρούχα, οι επιβλαβείς ιδιότητες των οποίων είναι χρόνια τώρα γνωστές.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, ας μην ξεχνάμε τη σωστή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας που δεν είναι άλλη από το καλό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα, μετά από κάθε γεύμα και η τακτικές μας επισκέψεις στον οδοντογιατρό.


Πηγή: http://www.womenonly.gr

Μικρά μυστικά για καλό ύπνο



Αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα και παραμείνετε υγιείς.

Περισσότεροι από το 13% των Αμερικανών αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας τα οποία χαλάνε την καθημερινότητα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν, όμως, κάποια μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε και να παραμείνετε υγιείς και ήρεμοι.

Επιλέξτε το σωστό χρώμα που θέλετε να έχει το υπνοδωμάτιό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε και το πράσινο χρώμα φέρνουν χαλάρωση, άνεση και ελπίδα. Τα πιο παλ χρώματα, όπως το ροδακινί μπορούν να σας ηρεμήσουν μόλις ξαπλώσετε.

Η σωστή επιλογή του κρεβατιού συνδέεται με το αν θα έχετε καλό ή κακό ύπνο. Όταν ξοδεύετε το ένα τρίτο του χρόνου σας στο κρεβάτι, πρέπει να το επιλέξετε με βάση τα κριτήρια που σας ικανοποιούν. Επίσης το πιο σημαντικό σε ένα κρεβάτι δεν είναι μόνο το μέγεθός του, αλλά και το στρώμα του.

Το χαμηλό φως είναι το ιδανικό για να κοιμηθείτε. Το ιδανικό είναι να κλείσετε τα φώτα και τις κουρτίνες γιατί ακόμη και το σεληνόφως μπορεί να σας ξυπνήσει αν κάνετε ελαφρύ ύπνο. Αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με φως, επιλέξτε λαμπτήρες νυχτός.

Απομακρύνετε το ρολόι σας! Το χαμηλό φως που εκπέμπει, αλλά και ο ήχος από τους δείκτες, μπορούν να αποσπάσουν τον ύπνο σας.

Τηλεόραση και υπολογιστής καλό θα ήταν να μην βρίσκονται στο δωμάτιο που κοιμάστε. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν ίσως σας ενοχλήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ένα τακτοποιημένο δωμάτιο με σωστή οργάνωση, σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει. Έτσι το ίδιο ήρεμος και χαλαρός θα είναι και ο ύπνος σας!

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε καθημερινά είναι να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας. Ανοίξτε τακτικά τα παράθυρά σας για να μπαίνει νέος αέρας. Αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα και χαμομήλι, θα κάνουν τον ύπνο σας πιο γλυκό.


Η κατάλληλη θεραπεία για την κύστη κόκκυγος



Η κλειστή τεχνική αναβιώνει!
Η κύστη κόκκυγος δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα.

Συμπτώματα


Τα συμπτώματα ποικίλλουν και είναι τα ακόλουθα: εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο)με άσχημη οσμή, εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης ή και δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό και καταβολή.

Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με ορο-αιματηρό ή βλεννώδες υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.

Θεραπεία


Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα αντιμετωπίζεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: η ανοικτή, η κλειστή και η ημίκλειστη. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό και εξαρτάται από την εμπειρία και την εκπαίδευση που έχει αυτός.

Ας σημειωθεί, όμως, ότι στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως η μονοπολική διαθερμία, το laser και το RF για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση.

Στη χειρουργική αντιμετώπιση:


Γίνεται χαρτογράφηση της περιοχής με μπλέ του μεθυλενίου, ώστε να αποκαλυφθεί η κύστη αλλά συγχρόνως και όλοι οι συνοδοί συριγγώδεις πόροι.

Με τη χρήση νυστεριού και διαθερμίας ή laser, αφαιρούμε με ακρίβεια την κύστη και κάθε συριγγώδη πόρο.

Η διαδικασία γίνεται με τοπική η γενική αναισθησία (ανάλογα με το μέγεθος της κύστης και την προτίμηση του ασθενούς), είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Το εάν το τραύμα θα αφεθεί ανοικτό, ημίκλειστο ή θα κλειστεί κατά 1ο σκοπό είναι στην κρίση και στην εκπαίδευση του χειρουργού.

Στην περίπτωση της ανοικτής μεθόδου, απαιτείται καθημερινή αλλαγή για τουλάχιστον 45 μέρες, ενώ μπορεί να φτάσει και τους 2-3 μήνες το διάστημα αυτό.

Η χρησιμοποίηση της κλειστή μεθόδου (εκτός των περιπτώσεων με οξεία φλεγμονή και πύον), με έκκεντρη τομή, και κλείσιμο με δημιουργία δερματικού κρημνού όπως έχει περιγραφεί παλαιότερα από τους Κarydakis&Bascom αναβιώνει! Ο χειρουργός κ. Καρυδάκης ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε την μέθοδο αυτή με εξαιρετικά αποτελέσματα την δεκαετία 70-80. Η βάση αυτής της τεχνικής είναι η τομή να μην είναι στη μέση γραμμή, ανάμεσα στους γλουτούς, αλλά σε σημείο προς τα έξω για να είναι το τραύμα πιο επιφανειακό και να μην έχει τάση. Έτσι το τραύμα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να διαπυηθεί και να ανοίξει.

Αυτό μας παρέχει οριστική θεραπεία και ελαχιστοποιεί ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον.

Η τεχνική αυτή και η επιτυχία της, επιβεβαιώνεται στα διεθνή συνέδρια, όπως και έγινε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών φέτος.

Η πιθανότητα υποτροπής ελαχιστοποιείται. Έτσι, δεν απαιτούνται καθημερινές, επώδυνες αλλαγές, διότι κλείνουμε με ασφάλεια το τραύμα κατά αυτήν την μέθοδο. Ο ασθενής φεύγει μετά από μία ώρα από την κλινική και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Την τρίτη ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζών από τοn χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται μετά από 10 ημέρες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

«Χτυπήστε» τις ημικρανίες με γυμναστική



Φυσικά και χωρίς την επέμβαση των φαρμάκων.

Όσοι ταλαιπωρούνται από ημικρανίες πιστεύουν ότι αν γυμναστούν θα νιώσουν χειρότερα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει αφού η γυμναστική έχει ακριβώς αντίθετη δράση.

Στη μελέτη που έγινε στη Σουηδία 91 εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στη μία ομάδα οι ερευνητές συνέστησαν 40 λεπτά άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα.

Στη δεύτερη χορήγησαν το φάρμακο τοπιραμάτη, το οποίο προλαμβάνει τις ημικρανικές κρίσεις. Και στην τρίτη συνέστησαν συστηματικές ασκήσεις χαλάρωσης. Οι εθελοντές ακολούθησαν το πρόγραμμα που τους είχε συστηθεί επί τρεις μήνες, ενώ οι ερευνητές τούς παρακολούθησαν για άλλους έξι μήνες. Και στις τρεις ομάδες οι κρίσεις ημικρανίας μειώθηκαν.


Φαγητό, πολύ κρύο ή πολύ ζεστό;



Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Λήψη τροφής… Πόσοι παράγοντες άραγε μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία; Είτε στην υπερκατανάλωση τροφών, είτε και στην αποχή τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ψυχολογία του ανθρώπου είναι ένα από τα βασικότερα κριτήρια… Σε κάθε στεναχώρια, άγχος, στρες, η διέξοδος είναι το ψυγείο και η «συναναστροφή» με το φαγητό! Και αυτή η ικανοποίηση που μας προσφέρει το φαγητό είναι συνυφασμένη με τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες της τροφής όπως για παράδειγμα: η υφή, η οσμή, η γεύση, η όψη και η αλληλεπίδραση της τροφής με τους γευστικούς μας κάλυκες.

Η ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε επηρεάζεται επίσης από την πείνα, τη φυσική δραστηριότητα, από προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, από τη γεύση του τροφίμου, όπως επίσης και από έναν άλλο παράγοντα, στον οποίο το πιθανότερο είναι πως δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία: τη θερμοκρασία της τροφής!

Ας αναλύσουμε λοιπόν, πώς η θερμοκρασία ενός τροφίμου μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Το ανθρώπινο σώμα, υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει θερμοκρασία που διατηρείται μέσα σε σχετικά στενά όρια και κυμαίνεται γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία του σώματός μας, αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα του κρυολογήματος, επηρεάζεται και από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Στο κρύο δηλαδή, η φυσιολογική μας θερμοκρασία εμφανίζει μικρή πτώση και στη ζέστη, αντίστοιχα, μια μικρή αύξηση. Γι’ αυτό και όταν έχει κρύο, τρέμουμε (με τη σύσπαση των μυών αυξάνουμε τη θερμοκρασία), ενώ όταν έχει ζέστη ιδρώνουμε (σε μια προσπάθεια να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματος). Με τη λήψη τροφής και την πέψη οι καύσεις στο σώμα αυξάνονται και κατ’ επέκταση η θερμοκρασία του αυξάνεται.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός, ότι στα έντονα κρύα αναζητούμε ζεστά φαγητά όπως οι σούπες, ενώ στον καύσωνα ζητάμε κάτι παγωμένο όπως το παγωτό! Με την κατανάλωση ζεστής τροφής ανεβάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα την κατεβάζουμε, με την κατανάλωση μιας παγωμένης. Υπάρχει δηλαδή, μία συνάρτηση μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος-σώματος και θερμοκρασίας φαγητού.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι τόσο η θερμοκρασία του ιδίου του προϊόντος, όσο και η θερμοκρασία του σώματος και του στόματος επηρεάζουν τη γεύση, την ευχαρίστηση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση, ακόμη και την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής.

Όταν το φαγητό είναι κρύο, τα λιπαρά συστατικά του είναι πιο «συμπυκνωμένα» και παρουσιάζουν μια στερεή μορφολογική υφή.

Η διαφορετικότητα στην κατανάλωση, την απορρόφηση έως και την ίδια την απόλαυση, είναι αισθητή σε περιπτώσεις υγρών διαλυμάτων ή τροφής. Στις περιπτώσεις αυτές, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να ενεργοποιηθούν όλοι οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας, να ερεθιστούν και να αναγνωρίσουν τη σύσταση της καταναλισκόμενης τροφής.

Με τη βοήθεια του σάλιου και την κατάποση περνάμε στα επόμενα στάδια διάσπασης και μεταβολισμού, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό ένα ικανοποιητικό γευστικό αποτέλεσμα.
Το ίδιο συμβαίνει αν πρώτα πιούμε ένα ποτήρι αναψυκτικό ή ακόμη και κρύο νερό και μετά φάμε ένα γλυκό (στη περίπτωση του αναψυκτικού θα διαπιστώσετε ότι δημιουργείται ένας αναβρασμός στο στόμα, κάτι σαν αφρός).

Παράλληλα, είναι γνωστό πως οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας δεν έχουν μεγάλη δραστηριοποίηση στις χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν η τροφή είναι ζεστή ή στη φυσιολογική της θερμοκρασία μεγιστοποιείται αναπόφευκτα η κατανάλωσή της, με αποτέλεσμα την πρόσληψη περισσοτέρων θερμίδων.

Τα άτομα που έχουν ευαισθησία ή προβλήματα με το στομάχι τους, καλό είναι να αποφεύγουν τις ακραίες θερμοκρασίες του φαγητού, διότι μπορεί να τους προκαλέσει ενοχλήσεις.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, κάθε άνθρωπος έχει τις προτιμήσεις του στη θερμοκρασία του φαγητού, και τίποτα δεν είναι κανόνας, αν και έχετε…σοβαρές πιθανότητες στον καύσωνα να αναζητήσετε παγωτό και στον χιονιά δύο πιάτα καυτής σούπας!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Κούζας: «Σημαντικό να ζεις αξιοπρεπώς»



Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με καρότσι, Γιώργος Κούζας, μίλησε στον «Sentra 103,3» για την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μετς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Sentra 103,3:

Για την εκδήλωση της Ομοσπονδίας στο Μετς για την 3η Δεκέμβρη:


«Η εκδήλωση πήγε πολύ καλά. Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, είναι να θυμίσουμε ότι η ημέρα αυτή είναι ξεχωριστή και μας δίνεται βήμα για να εκφράσουμε σκέψεις και παράπονα. Σαν εκδήλωση είναι καλή. Τα παιδιά ήταν 900-950. Τα παιδιά απ' ότι είδαμε μείνανε ενθουσιασμένα.

Ας μην ξεχνάμε ότι στα παιδιά πρέπει να δίνουμε μηνύματα ειδικού αθλητισμού γιατί θα είναι οι αυριανοί φίλαθλοι, γονείς που θα πρέπει να υποστηρίξουν τον χώρο και να τον κατανοήσουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο κόσμος δεν είναι κοντά και δεν έχει τη γνώση να έρχεται στα γήπεδα και να βλέπει αυτούς τους αγώνες.

Εγώ αναφέρθηκα μόνο στο αθλητικό σκέλος γατί πολλοί νομίζουν ότι είναι απλά αθλητισμός για την αναπηρία. Είναι κάτι πολύ σημαντικό το οποίο θα πρέπει να κατανοήσουν τα ΜΜΕ για να το περάσουν προς τα έξω. Ο αθλητισμός για το άτομο με αναπηρία είναι υγεία, επανένταξη, κοινωνικότητα και όλα αυτά που από τη στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα της αναπηρίας δεν μπορεί να δώσει το κράτος να κινηθούν και να ζήσουν. Ο αθλητισμός ευτυχώς είναι ένας χώρος που δίνει αυτές τις διεξόδους. Είναι πολύ σημαντικό να μπεις πάλι στην κοινωνία και να ζήσεις αξιοπρεπώς».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία:

«Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Δυστυχώς νομίζαμε ότι ο χώρος της αναπηρίας θα ήταν ο τελευταίος που θα έπληττε η κρίση αλλά μας έχει επηρεάσει πολύ οικονομικά. Ο αθλητικός χώρος σε γενικές γραμμές έχει δεχτεί “κόψιμο” των επιχορηγήσεων 40-45% και είναι δύσκολο για τις Ομοσπονδίες να είναι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Προσπαθούμε με τη διάθεση και το μεράκι να κρατήσουμε όρθιο τον ειδικό αθλητισμό κι ευχόμαστε η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη».



Από παρολυμπιονίκης στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς



Η παρολυμπιονίκης της ποδηλασίας Σάρα Στόρεϊ κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδηλασίας πίστας στο Κάλι αγωνιζόμενη ως αρτιμελής αθλήτρια.


Με τεχνητό αριστερό χέρι -εκ γενετής αναπηρία- η 34χρονη του Πεκίνου αποφάσισε να μετακινηθεί στην εθνική ομάδα ποδηλασίας της Μ.Βρετανίας και μαζί με τις Λόρα Τροτ και Γουέντι Χούβεναγκελ πήρε το πρώτο της χρυσό στο ομαδικό πουρσουί.

Πλέον η Στόρεϊ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για μια ολυμπιακή θέση στην ομάδα της χώρας της για τους αγώνες του Λονδίνου.


Εξέδιδαν 20χρονη με διανοητική αναπηρία



Τραγική υπόθεση μαστροπείας στην Ερμιόνη.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρπαγής 20χρονης αλλοδαπής και σωματεμπορίας στην Αργολίδα, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν σήμερα στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, δύο 24χρονοι αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, για αρπαγή, εμπορία ανθρώπων και σωματεμπορία.

Ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων φέρεται να μετέφερε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, μία 20χρονη Βουλγάρα, με διανοητική αναπηρία, με σκοπό τη σεξουαλική της εκμετάλλευση.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι 24χρονοι, από τον Οκτώβριο του 2011, κατακρατούσαν παρά τη θέλησή τους, κλειδωμένες σε σπίτι στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, την 20χρονη και άλλες δύο γυναίκες ομοεθνείς τους, αναγκάζοντας τες να εκδίδονται, αντί χρηματικού ποσού.

Η άτυχη 20χρονη διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ναυπλίου για ιατρικές εξετάσεις, ενώ οι 24χρονοι θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.


Ανύπαρκτες στην Ελλάδα οι υποδομές για τουρισμό Ατόμων με Αναπηρία λένε βουλευτές της ΔΗ. ΜΑΡ.



Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.


Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, κατέθεσαν στη βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανυπαρξία υποδομών για τουρισμό ατόμων με αναπηρία.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στην Ελλάδα, μια χώρα όπου ο τουρισμός θεωρείται η βαριά της βιομηχανία, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε μορφή οργανωμένου τουρισμού για άτομα με αναπηρία, όπως βεβαιώνει και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Γιάννης Βαρδακαστάνης . Πέραν αυτού, ξενοδοχεία, αρχαιολογικοί χώροι, μέσα μαζικής μεταφοράς δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά και τους ξένους επισκέπτες με αναπηρία που επιθυμούν να επισκεφθούν συγκεκριμένους προορισμούς, καθώς τα προβλήματα προσβασιμότητας είναι πολλά και μεγάλα.
Και όμως, τα περιθώρια ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού είναι πολλά και υπόσχονται μεγάλα έσοδα, δεδομένου του σημαντικού αριθμού υποψηφίων επισκεπτών. Το μέγεθος της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος άλλων αγορών (θρησκευτικός, συνεδριακός, οικολογικός, αγροτουρισμός κ.α.) προς τις οποίες έχουν στραφεί επί χρόνια οι σχεδιασμοί τουριστικής πολιτικής για την προσέλκυση νέων πελατών. Ενδεικτικά, πρόσφατη έρευνα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας έδειξε εκτός των άλλων ότι τα έσοδα ενός έτους από τον τουρισμό των ατόμων με αναπηρία στη Γερμανία αρκούν για να συντηρήσουν 65.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έκδοση 2001, μόνο στην ΕΕ, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 50.000.000 άτομα, από τα οποία τουλάχιστον 25.000.000 ταξιδεύουν. Μάλιστα, ανά 10 ΑμεΑ ταξιδεύουν μαζί τους περίπου 15 συνοδοί (στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας), ανεβάζοντας τον αριθμό σε περίπου 65.000.000 άτομα. Εάν δε, σε αυτά συνυπολογισθεί και ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 65 ετών καθώς και των οικογενειών με παιδιά σε καρότσι (δύο κατηγορίες με παρόμοιες ανάγκες πρόσβασης με τα άτομα με αναπηρία), ο τελικός αριθμός υπερδιπλασιάζεται και γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικός στην βιομηχανία του τουρισμού.

Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρία είναι πιστοί πελάτες, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τα άτομα χωρίς αναπηρία και προτιμούν τις περιόδους χαμηλής κίνησης συντελώντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου του 2007, το 91 % των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία απάντησαν ότι θα ξόδευαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους αν περιορίζονταν τα φυσικά εμπόδια για τις απαιτούμενες μετακινήσεις τους. Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει και επικυρώσει τη διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθιστώντας τη μέρος του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Η χώρα μας, υπέγραψε τη Σύμβαση αλλά καθυστερεί αδικαιολόγητα την επικύρωσή της παρά τις όποιες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Διαθέτει η χώρα μας στοιχεία σχετικά με το πώς, πού και πότε τα ΑμεΑ στην Ελλάδα κάνουν τουρισμό; Αν ναι, παρακαλούμε να μας τα παραθέσετε. Αν όχι, προτίθεστε να εκπονήσετε σχετική έρευνα;

2. Έχει γίνει καταγραφή από το Υπουργείο των προσβάσιμων για τα ΑμεΑ καταλυμάτων που διαθέτουν ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη βάση για σχεδιασμό προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για ΑμεΑ;

3. Διαθέτει η χώρα μας ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου, αξιολόγησης και πιστοποίησης της προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών;

4. Έχει προβεί το Υπουργείο στον εντοπισμό περιοχών όπου το ανάγλυφο αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό των υποδομών και ανωδομών (δίκτυα, μέσα μεταφοράς, μουσεία και κτήρια τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς και ικανός αριθμός κατάλληλων καταλυμάτων) είναι φιλικά στα άτομα με αναπηρία;

5. Ποιες δράσεις έχει αναπτύξει η χώρα μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Καλυψώ» για τις ειδικές αυτές κοινωνικές ομάδες, ώστε να προωθηθούν διακρατικά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού σε επιλεγμένες περιοχές;

6. Προτίθεται το Υπουργείο να αναπτύξει δράσεις για τη διασφάλιση της συμβατότητας των πολιτικών του με το άρθρο 30 της διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Oι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


Οι κωφοί «μαϊμού» έκαναν επανεμφάνιση, στους δρόμους της Καβάλας

Γεμίζουν οι γωνιές της πόλης όσο πλησιάζουν οι γιορτές.

Την προηγούμενη φορά που εντοπίστηκαν από υποψιασμένο πολίτη, έγιναν καπνός και οι… «αναπηρίες» τους εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας!





Επανεμφάνιση έκαναν προ λίγων ημερών στους δρόμους της πόλης, τρία τουλάχιστον άτομα που παριστάνουν τους κωφούς και συγκεντρώνουν χρήματα για ανέγερση Ιδρύματος.

Φαίνεται πως η… «ταρίφα» των 5 ευρώ που χρεώνουν με τα σχετικά κουπόνια είναι αρκετά προσοδοφόρα, γι αυτό και με θράσος που περισσεύει δε δίστασαν να πιάσουν πάλι τα πόστα τους, αν και την προηγούμενη φορά κινδύνευσαν να συλληφθούν! Διαπιστώνει κανείς πως παρά το γεγονός της οικονομικής στενότητας, πολλοί συμπολίτες πέφτουν στην παγίδα και δίνουν από το υστέρημά τους για να κερδίσουν κάποιοι απατεώνες εύκολα το… «μεροκάματο».
Προ λίγων ημερών στην περιοχή κοντά στους πεζόδρομους εθεάθη ο νεαρός που εξαφανίσθηκε μετά από παρέμβαση πολίτη στις 3 Νοεμβρίου, όταν ο τελευταίος κατάλαβε ότι δεν υφίστατο αναπηρία.

Το περιστατικό εκείνο είχε σημειωθεί στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο δράστης υποδυόμενος τον κωφό, επαιτούσε κρατώντας μάλιστα κι ένα τετράδιο στο οποίο αναγραφόταν πως τα χρήματα που συγκεντρώνει θα διατεθούν γα την ανέγερση Πανελλαδικού Ιδρύματος για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία, μεταξύ αυτών και παιδιών.

«Υποδυόταν πως ήταν κωφός. Μάζευε χρήματα και μάλιστα επώνυμα. Είχε και ένα τετράδιο και έλεγε πως προσπαθούν να φτιάξουν ένα Πανελλαδικό ίδρυμα για την προστασία παιδιών με αναπηρίες. Αναφερόταν σε διάφορα θέματα αναπηριών ώστε να πετύχει τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα. Έδειξε ενδιαφέρον το μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Πασχαλίδης και ο κύριος αυτός έφυγε στο άκουσμα της λέξης Αστυνομία. Προφανώς δεν ήταν ανάπηρος γιατί όταν ζορίστηκε φάνηκε πως δεν έχει προβλήματα», είχε δηλώσει εκ μέρους του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες ο Μάκης Κρεμμύδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν 5 ευρώ όμως σύμφωνα με τα όσα είχε καταγγείλει ο κ. Κρεμμύδας τα ποσά που αναγράφονταν στο τετράδιο, από τα χρήματα δηλαδή που άφησαν οι διερχόμενοι πολίτες, ήταν πάρα πολύ μεγάλα.

Πολλαπλασιάζονται όσο πλησιάζουν οι γιορτές


Κάποιος διερχόμενος που αναγνώρισε τον υποτιθέμενο ανάπηρο ειδοποίησε την αστυνομία και ξεκίνησαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό του ίδιου όσο και άλλων δύο γυναικών που φαίνεται να είναι στην ίδια «παρέα» με αυτόν.

Όπως λέει στην «Ε» ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μάκης Κοσκερίδης «όσο πλησιάζουν οι γιορτές οι επαίτες και οι απατεώνες κάθε είδους πολλαπλασιάζονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Χθες έγινε προσαγωγή δύο ατόμων με την κατηγορία της «επαιτείας» και μάλιστα το ένα άτομο ήταν από την Λάρισα…». Ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς, δεν φαίνεται να ήταν κάποιος από τους προαναφερόμενους «κωφούς», αν και η πληροφορία για τη δράση τους είναι υπόψη της αστυνομίας που θα εντείνει τους ελέγχους προς εντοπισμό τους.



Σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης μετατρέπεται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Κατάληψη στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από μέλη του σωματείου ΑμεΑ, γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου και άλλους πολίτες.


Η υπαγωγή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο νοσοκομείο είναι ο λόγος που αντιδρά το σωματείο, που θεωρεί ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του και αλλάζουν οι σκοποί του Κέντρου. Επιπλέον θεωρούν αδύνατο να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που έχει το νοσοκομείο και που δεν θα είναι δυνατόν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

«Δεν υπάρχει ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ουσιαστικά κλείνει, γίνεται ένα τμήμα του νοσοκομείου. Τα άτομα με αναπηρία λοιπόν, περίπου 35 που εξυπηρετούνται από το Ρέθυμνο, μένουν χωρίς υπηρεσίες υποστήριξης», μας είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Δημήτρης Τσαχάκης.

«Το Νοσοκομείο δεν έχει προσωπικό να καλύψει τις δικές του ανάγκες, θα καλύψει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ;», αναρωτιέται ο ίδιος.
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ βέβαια ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, μέχρι που τον Οκτώβριο ψηφίστηκε ο νόμος που το εντάσσει στο ΕΣΥ και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
«Να ξέρουν οι γονείς ότι από δω και πέρα θα πρέπει να πληρώνουν τις υπηρεσίες υποστήριξης των παιδιών τους αδρά στα ιδιωτικά κέντρα», τόνισε.
Επισήμανε, δε, ότι «ενώ όλες οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους, τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ συγχωνεύτηκαν με νοσοκομεία. Είναι εντελώς ανόητο και παράλογο αυτό».

Ν. Ντακάκης: Αναβαθμίζεται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ


Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Νίκος Ντακάκης θεωρεί πως με την ένταξή του στο νοσοκομείο το κέντρο αναβαθμίζεται.
«Με τα σημερινά δεδομένα είμαστε σε δραματική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 4 άτομα προσωπικό και θα ενισχυθούμε από το νοσοκομείο. Έχει πρόβλημα το νοσοκομείο, αλλά οπωσδήποτε θα ενισχυθούμε».

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα για τα άτομα με αναπηρία. Ό,τι υπηρεσίες είχαν, τις ίδιες θα έχουν και από την 1η Ιανουαρίου και μάλιστα αναβαθμισμένες.
«Η διαφορά είναι ότι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με την έννοια που είχε μέχρι τώρα παίρνει και άλλες δομές, μετατρέπεται σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και δομές του νοσοκομείου θα στεγαστούν εδώ. Θα έχουμε και γιατρό που δεν είχαμε, θα οργανώσουμε το φυσικοθεραπευτήριο το μοναδικό στην Κρήτη με υδροθεραπεία», τόνισε ο κ. Ντακάκης.

Σε σχέση με τη συγχώνευσή του Κέντρου με το νοσοκομείο και όχι με το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων, ο ίδιος θεωρεί πως πρακτικά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα όταν η κοινή διοίκηση είναι στον ίδιο νομό από ότι σε διαφορετικούς.
«Αν παλεύαμε να μείνουμε με αυτονομία, τότε με τα προβλήματα που υπάρχουν, το ελλιπές προσωπικό, το «πάγωμα» των προσλήψεων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ», λέει ο ίδιος, τονίζοντας ότι η λύση που επιλέχθηκε είναι η καλύτερη δυνατή και για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και για το νοσοκομείο.

Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκη


Χαιρετισμό στην χθεσινή κινητοποίηση απεύθυνε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης.
«Χαιρετίζω τη σημερινή σας κινητοποίηση προκειμένου να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην υπαγωγή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και την ουσιαστική κατάργησή του.
Οι μνημονιακές πολιτικές της προηγούμενης αλλά και τωρινής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ έναν μόνο στόχο έχουν: την απόσυρση του κράτους από τις βασικές του υποχρεώσεις στον τομέα υγείας-πρόνοιας και την πλήρη απορρύθμιση του ήδη εγκαταλελειμμένου τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, οδηγώντας τα ΑμΕΑ σε σύγχρονους «Καιάδες» και στον αποκλεισμό τους από την κοινωνία αλλά και βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.
Ο αγώνας σας δεν είναι ένας αγώνας υπεράσπισης μόνο των δικών σας δικαιωμάτων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας».


Ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες



ΜΟΤΟ: Στα άτομα με αναπηρίες είναι αφιερωμένη η 3η Δεκεμβρίου, με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών.

H Παγκόσμια Hμέρα Aτόμων με Αναπηρία έχει αξία μόνο, αν κάθε μέρα ο καθένας από μας με τον τρόπο του, φροντίζει να δημιουργεί τις συνθήκες για έναν καλύτερο κόσμο, μεριμνά να μάθει στα παιδιά να συνυπάρχουν χωρίς προκαταλήψεις, φροντίζει όλοι να έχουν ίδια δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες στη ζωή και στην κοινωνία.
Με επισημάνσεις, όπως η συγκεκριμένη, τιμάται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία στην Ελλάδα υιοθετήθηκε το 1996.
Στα άτομα με αναπηρίες είναι αφιερωμένη η 3η Δεκεμβρίου, με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών.
Αναφορικά με την έκταση του προβλήματος των Ατόμων με Αναπηρία, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων ΑμεΑ, αντικειμενικές μετρήσεις που έγιναν κατά καιρούς, απέδειξαν ότι το 12% του πληθυσμού οποιασδήποτε περιοχής εντάσσεται με την μια ή την άλλη μορφή στην κατηγορία των ανάπηρων.
Έτσι ο μεν αριθμός στο Δήμο Τρικκαίων φέρεται πως κυμαίνεται στους 7.000 περίπου αναπήρους, στο δε νομό γύρω στα 15.000 ανάπηρα άτομα.
Ως εκ τούτου προκύπτει το μέγεθος του προβλήματος με όλες τις επιπτώσεις του που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως τοπική κοινωνία.
Σήμερα τόσο οι συμπολίτες μας με αναπηρίες, όσο κι εκείνοι των υπολοίπων γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας ζουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον με ελάχιστη φροντίδα και μέριμνα για τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.
Δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση ότι το κράτος πρόνοιας διαχρονικά έχει επιδείξει ανεπάρκεια στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν αυτή την ομάδα των συνανθρώπων μας.
Τα χρόνια προβλήματα υγείας και το αδύναμο κοινωνικό περιβάλλον συνθέτουν ένα πλέγμα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αναπηρία με όρους ιδεολογικής προκατάληψης και συχνά οδηγεί τους συνανθρώπους μας στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ποια προβλήματα συναντούν καθημερινά τα Άτομα με Αναπηρίες στην πόλη των Τρικάλων αλλά και στις άλλες πόλεις της χώρας; Πως βλέπουν τα Άτομα με Αναπηρίες οι υπόλοιποι συμπολίτες μας; Ποιος ο ρόλος των Σωματείων Ατόμων με Αναπηρίες;
Στα παραπάνω ερωτήματα απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμΕΑ γονέων και Κηδεμόνων Τρικάλων «Η Αρωγή» κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος.

Δεν υπάρχουν υποδομές
Αναφερόμενος στα προβλήματα που συναντούν καθημερινά στις μετακινήσεις τους τα ΑμεΑ ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι είναι πολλά παρόλο που η πόλη των Τρικάλων βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες της χώρας. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα υπάρχουν και ταλανίζουν τα ΑμεΑ αλλά και τις οικογένειες τους.
«Η έλλειψη διαβάσεων, οι κακοτεχνίες των δρόμων, των πεζοδρομίων, τα εμπορεύματα, οι στύλοι, τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια, οι λακκούβες σε διάφορους δρόμους, η έλλειψη οδηγών τυφλών, ηχητικών σημάτων στα φανάρια, η στάθμευση των αυτοκινήτων στις διαβάσεις των πεζών, η έλλειψη ραμπών, ασανσέρ σε δημόσια κτίρια για να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία, η μη αναγραφή της γραφής Brail στα κουμπιά των ασανσέρ, στις δημόσιες τουαλέτες, στις πινακίδες των γραφείων των δημόσιων κτιρίων και πολλά άλλα είναι αυτά που δημιουργούν μια αίσθηση ανασφάλειας και απογοήτευσης των ΑμΕΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος σχολιάζοντας την επικρατούσα κατάσταση στα Τρίκαλα και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Γκρίζα κοινωνικά πρότυπα
Και τα Άτομα με Αναπηρίες είναι άνθρωποι. Δυστυχώς όμως για πολλούς αυτή η άποψη δεν ισχύει. Δεν παύουν με τον τρόπο τους, να μειώνουν αυτά τα άτομα που καθημερινά ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά.
«Στη συνείδηση κάποιων ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας έχει καθιερωθεί για τα Άτομα με Αναπηρία, μια εικόνα μίζερη, τους θεωρούν αναποφάσιστους, περίεργους, πολλές φορές κακότροπους, αρνητικούς και τέλος πάντων διαφορετικούς από τα δικά τους στενά και γκρίζα κοινωνικά πρότυπα», ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος και πρόσθεσε:
«Από την άλλη πάλι μια άλλη μερίδα ανθρώπων της περιοχής μας, έχοντας υπόψη κάποια Άτομα με Αναπηρία που έχουν διαπρέψει σε κάποια επιστήμη ή διακριθεί σε κάποιο άθλημα, έχουν την ψευδαίσθηση ότι και οι υπόλοιποι έχουν τις ίδιες εάν όχι μεγαλύτερες ικανότητες για κάτι παρόμοιο. Με τα προαναφερόμενα μέρος της κοινωνίας δεν έχει αποδεχθεί τα άτομα με αναπηρία σαν ισότιμα, ενεργά, παραγωγικά, κοινωνικά μέλη με τις ανάλογες επιδιώξεις και των άλλων ατόμων».


Στο ΕΣΠΑ o εξοπλισμός Ειδικού Σχολείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου




Την ένταξη ενός νέου έργου στο ΕΣΠΑ / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας που θα συμβάλλει στην βελτίωση των υποδομών στον τομέα της εκπαίδευσης μέσω της προμήθειας εξοπλισμού ειδικών σχολείων για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ειδικότερα, εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 το έργο με τίτλο, «Προμήθεια εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για ΑμεΑ Δήμου Ρήγα Φεραίου», προϋπολογισμού 20.370,03 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Στόχος της ένταξης είναι να καλύψουν τα σχολεία αυτά με τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να λειτουργήσουν σωστά και να εκπληρώσουν το βασικό τους στόχο που είναι να συμπεριλάβουν και να επανεντάξουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα, μία υποχρέωση που προωθείται από το Σύνταγμα».

Για την επίτευξη των στόχων αυτών λαμβάνονται μέτρα και παρέχονται υπηρεσίες σε άτομα ηλικίας μέχρι 22 ετών. Εκπαίδευση σε ξεχωριστό σχολείο ειδικής αγωγής ή σε σχολεία και τάξεις που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Ο εξοπλισμός αναφέρεται σε πλήθος ειδών που προορίζονται για τον εξοπλισμό ειδικών εργαστηρίων, την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών αλλά και εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση, φυσική και πνευματική της αυτονομίας του κάθε ατόμου.


Ανάπηρη πόλη



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, καλό θα ήταν να προβληματιστούμε για τις ευθύνες μας, ως κοινωνία πρωτίστως, απέναντι σε μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού με ανάγκες, αλλά και με πολλές ικανότητες.
Καταρχάς, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η αναπηρία δεν είναι ασθένεια. Είναι μια κατάσταση διαφορετικής υγείας, μόνιμη, συνήθως μη αναστρέψιμη, η οποία χρειάζεται τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσει. Η σύγχρονη προσέγγιση της αναπηρίας δεν έγκειται στην παθητική αρωγή αλλά στην ενσωμάτωση και την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Δεν σημαίνει τίποτα για ένα άτομο με αναπηρία η ελεημοσύνη. Το ζητούμενο είναι η ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, ως ισότιμο μέλος.
Προσβασιμότητα στην απασχόληση και την αγορά εργασίας, στη γνώση και την πληροφόρηση καθώς και στο δημόσιο δομημένο περιβάλλον είναι αναγκαίες προϋποθέσεις γι αυτή την ενσωμάτωση. Αποκλείοντας την φυσική πρόσβαση των ΑμεΑ σε αγαθά και υπηρεσίες δεν περιθωριοποιούμε μόνο μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού αλλά τους αποκλείουμε από την αγορά εργασίας και την οικονομική ζωή ωθώντας τους σε μια επιδοματική πολιτική που μόνο ζημιογόνος μπορεί να είναι.
Όπως κάθε πολίτης και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, έχουν ανάγκες. Ανάγκη να ανατραφούν με φροντίδα και αγάπη. Να εκπαιδευτούν . Να κινηθούν στους δρόμους. Να αθληθούν. Να σπουδάσουν. Να εργασθούν. Να κάνουν οικογένεια. Να, να, να…
Μόνο που αυτές οι ανάγκες οι οποίες για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι αυτονόητα θέλω της ζωής, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, είναι ένας αγώνας ανηφορικός, μία κορυφή που δύσκολα κατακτάται.
Και κατακτάται δύσκολα, επειδή η κοινωνία περιορίζεται στην ελεημοσύνη. Η ένταξη και η ενσωμάτωση αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να αλλάξουν πρωτίστως νοοτροπίες.
Νοοτροπίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παρουσία των ΑμΕΑ στην κοινωνία. Να αλλάξουμε τις πόλεις προκειμένου να είναι φιλικές και στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, δίνοντας ευκαιρίες σε συνανθρώπους μας οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιοι είδους αναπηρία, διαθέτουν όμως ικανότητες και δεξιότητες που είναι χρήσιμες για την κοινωνία.


Χανιά: Aγώνας μπάσκετ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία



Αγώνας επίδειξης μπάσκετ με αμαξίδια από τον Παγκρήτιο Αθλητικό Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων και Παραπληγικών «Αετοί Κρήτης» διεξήχθη την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Σούδας, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Τον αγώνα παρακολούθησαν οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Χρυσούλα Χατζηδάκη και Μανούσος Λιονάκης, αλλά και μαθητές του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων με τους εκπαιδευτικούς τους, στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής Υγείας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας, στόχος των αθλητών ήταν να αποστείλουν στους μαθητές μήνυμα «ίσης συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι», υπενθυμίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρίες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στην εργασία και στην καθημερινότητα.



Κάνει πίσω η κυβέρνηση στο «κούρεμα» των παροχών αναπήρων

Ο κ. Ι. Κουτσούκος δήλωσε στη Βουλή ότι θα γίνουν οι «απαραίτητες αλλαγές».


Κάνει πίσω η κυβέρνηση στο «κούρεμα» των παροχών αναπήρων
Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Κουτσούκος



Στις «απαραίτητες αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν» από το «κούρεμα» των παροχών συγκεκριμένων κατηγοριών αναπήρων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση μετά και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους φορείς των ατόμων με αναπηρία.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ι. Κουτσούκος σε ερώτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπα με αφορμή το σχετικό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Τα Νέα», διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο αμέσως επόμενο διάστημα», αφού όπως τόνισε «έχουμε μια υποχρέωση απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα να τους παρέχουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και μια ποιότητα ζωής».

Σημειώνεται ότι με τον νέο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας για νοσήματα όπως η μεσογειακή αναιμία, ο αυτισμός, ο διαβήτης και το AIDS περιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας και περικόπτονται σειρά επιδομάτων και παροχών που τους καταβάλλονται.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας «δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε στοιχεία σαν κι αυτά, δεν είναι δυνατόν». Ο κ. Κουτσούκος αν και αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού των δαπανών «αντιμετωπίζοντάς τες όμως με αίσθημα δικαιοσύνης», όπως είπε, τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε ακρότητες και ότι πρέπει να αδικήσουμε κόσμο».

Μάλιστα ενημέρωσε ότι ήδη υπήρξε σειρά επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους φορείς ατόμων με αναπηρία κατά όπου εντοπίστηκαν προβλήματα και τα οποία φέρεται η κυβέρνηση διατεθειμένη να διορθώσει.



Αναπηρία: Τέλος ή Νέα Πραγματικότητα;



Η ζωή όλων μας είναι ανοιχτή σε απρόβλεπτα γεγονότα και αλλαγές. Δύσκολο όμως να φανταστεί κανείς μια πιο δραματική αλλαγή από την ξαφνική αναπηρία. Ό,τι και να την προκάλεσε, ατυχήματα, εγκεφαλικά ή ασθένεια, η αναπηρία σημαδεύει τη ζωή ενός ανθρώπου και της οικογένειάς του. Η μείωση των ικανοτήτων, σωματικών ή νοητικών, περιορίζει τη λειτουργικότητα και παραγωγικότητα του ατόμου και οδηγεί συχνά σε μεγαλύτερη εξάρτηση από άλλους για φροντίδα και στήριξη.

Αντιμέτωπο με τα νέα της αναπηρίας το άτομο αρχικά αισθάνεται σοκ και άρνηση. «Γιατί να μου συμβεί εμένα αυτό;», «Δεν μπορεί να μου συμβαίνει αυτό!», επαναλαμβάνει. Καθώς συνειδητοποιεί ότι οι αλλαγές δεν είναι παροδικές, νιώθει θυμό, ψάχνει υπευθύνους, βασανίζεται από σκέψεις όπως «δεν θα είχε συμβεί, αν είχα κάνει αυτό.. ή αν δεν είχα κάνει αυτό..». Ο πόνος της απώλειας τον συνθλίβει και η αγωνία για το μέλλον δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά στάδια καθώς το άτομο παλεύει να προσαρμοστεί στην αναπηρία. Το πρόβλημα είναι όταν κολλάει σε ένα από τα παραπάνω στάδια ή όταν βυθίζεται στην παραίτηση και την κατάθλιψη: «Αφού δεν μπορώ να λειτουργήσω όπως παλιά, ποιο το νόημα να προσπαθήσω; Η ζωή μου έχει τελειώσει».

Είναι αλήθεια ότι η ζωή όπως την ήξερε το άτομο έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί. Αλλά η ζωή συνεχίζεται και μαζί με αυτήν συνεχίζεται ο αγώνας και τα όνειρα για το μέλλον. Ίσως κάποιος αναγκαστεί να εγκαταλείψει παλιούς ρόλους και δραστηριότητες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει παθητικός και άπραγος, χωρίς κανένα ρόλο ή ευθύνη. Πρακτικές αλλαγές στο περιβάλλον και η θέληση για ευελιξία επιτρέπουν τη διατήρηση δραστηριοτήτων και κάποιας ανεξαρτησίας. Νέοι σημαντικοί ρόλοι θα αντικαταστήσουν τους παλιούς. Όπως για παράδειγμα ο πατέρας που η αναπηρία τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει την καριέρα του αλλά ανακαλύπτει την χαρά και δημιουργικότητα μιας νέας σχέσης με τα παιδιά του, καθώς έχει πια τον χρόνο να κάνει μαζί τους δραστηριότητες που δεν προλάβαινε να κάνει πριν. Βέβαια προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αποδοχή της νέας πραγματικότητας. Αποδοχή δεν σημαίνει ότι σου αρέσει η αναπηρία, απλά είναι η αναγνώριση ότι αυτή είναι η ζωή σου από δω κι εμπρός. Η άρνηση οδηγεί στην «πάλη» με την πραγματικότητα. Το άτομο, παγιδευμένο σε μια μάταιη σύγκριση με το παρελθόν, αναλώνει την ενέργεια του αναλογιζόμενο πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε πάθει την αναπηρία. Αντίθετα η αποδοχή απελευθερώνει ενέργεια και επιτρέπει την αναζήτηση λύσεων και μιας νέας κατεύθυνσης στη ζωή. Είναι όπως όταν χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Ο τοίχος δεν θα κινηθεί, μόνο το κεφάλι σου θα ματώσει. Αν αντίθετα, σταματήσεις την «πάλη», τότε θα προσέξεις μικρά ανοίγματα στον συμπαγή τοίχο, παραθυράκια που σταδιακά μεγαλώνουν και οδηγούν στις ευκαιρίες και προκλήσεις μιας νέας πραγματικότητας.


Πακέτο έξι μέτρων για την ενίσχυση, ανέργων, πολύτεκνων και ΑΜΕΑ



Συνεργασία και με τις τράπεζες.

Πακέτο έξι μέτρων για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με αιχμή του δόρατος την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις τράπεζες περιλαμβάνει:

- Τη συνέχιση και ενίσχυση της υποστήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

- Την αναστολή των πλειστηριασμών για ένα χρόνο τουλάχιστον.

- Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους, που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπονται από τα ταμεία.

- Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι «κανένας πραγματικά ανάπηρος και πολύ περισσότερο, κανένας βαριά ανάπηρος δεν πρόκειται να απολέσει τα δικαιώματα του, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις ημέρες αυτές».

- Με την ενίσχυση και διεύρυνση όλων των Προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων για τα οποία, όπως υποστήριξε ο υπουργός, «εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους».

- Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με τα «μπλοκάκια» που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που κάνουν οι τράπεζες ώστε μετά από διαβούλευση και μελέτη να διαμορφωθεί νέο νομικό πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή υλοποιούνται 36 προγράμματα στα οποία θα προστεθούν άλλα 27 με κύρια αυτά της Κοινωφελούς Εργασίας για 57.000 ωφελούμενους, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για 30.000 και το νέο μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης με το σύστημα voucher που ξεκινάει αυτό το μήνα με 20.000, σε πρώτη φάση ανέργους».

Το σύνολο των νέων προγραμμάτων για τους επόμενους 4 μήνες είναι για 290.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ.