Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Τα κρυολογήματα και πώς αντιμετωπίζονται



Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Τα περισσότερα κρυολογήματα οφείλονται σε ιούς. Εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί μπορούν να μολύνουν τη μύτη και το στόμα. Μεταδίδονται με το βήχα και το φτάρνισμα. Κατά μέσο όρο, ένα παιδί στο Δημοτικό μπορεί να εμφανίζει 3-10 ιώσεις το χρόνο. Τα νήπια μπορεί να έχουν περισσότερες. Αν το παιδί ζει με καπνιστές, έχει αυξημένο κίνδυνο για κρυολογήματα.

Όπως αναφέρει ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβεντζής στην «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», το πώς θα αντιδράσει ένας οργανισμός σε μια ίωση εξαρτάται από δύο παράγοντες: πρώτον, τη δύναμη και τη συγκέντρωση του συγκεκριμένου ιού και, δεύτερον, την άμυνα του παιδιού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος που ένας ιός περνάει μέσα από μια οικογένεια ή έναν παιδικό σταθμό και εκφράζεται κλινικά διαφορετικά, ανάλογα με την άμυνα του κάθε ατόμου, με αποτέλεσμα για παράδειγμα σε ένα παιδί να προκαλέσει πονόλαιμο, σε άλλο υψηλό πυρετό και σε άλλο επιπλοκή ωτίτιδας.

* Τα συμπτώματα της ίωσης

Συνήθως υπάρχει συνάχι και βήχας. Ο βήχας συχνά χειροτερεύει τη νύχτα. Μπορεί επίσης το παιδί να έχει πυρετό, συνήθως ήπιο που ανταποκρίνεται καλά στα αντιπυρετικά, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ανορεξία, κόπωση. Μερικές φορές τα παιδιά κάνουν εμετό ύστερα από επεισόδιο βήχα.

**Τι θεραπεία υπάρχει;


Συνήθως τα συμπτώματα εντείνονται κατά τη 2η με 3η ημέρα της ίωσης. Τα περισσότερα υποχωρούν σε μια βδομάδα, ενώ ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει ακόμα και για 2-4 βδομάδες.
Οσο ο οργανισμός εργάζεται να απομακρύνει τον ιό μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα. Παρακεταμόλη και ιβουπροφένη είναι χρήσιμα για πόνο και πυρετό.
Δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά, προσφέρετε τακτικά φαγητό αλλά μην το πιέζετε• είναι αναμενόμενο για λίγες μέρες να μη θέλει να φάει όπως συνήθως.

Τα διάφορα φάρμακα για το βήχα και το συνάχι δεν έχει βρεθεί να βοηθούν σημαντικά. Προσέξτε τι περιέχουν, καθώς μερικά μπορεί να είναι και επικίνδυνα! Πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο.

Μη δίνετε αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη σε μωρό κάτω του έτους. Αν χρειαστεί, δώστε σταγόνες φυσιολογικού ορού/θαλασσινού νερού.

Μη δίνετε αντιβιοτικά. Δεν δρουν στην ίωση και μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη τη θεραπεία μιας πραγματικής μικροβιακής λοίμωξης στο μέλλον.

**Πότε να ανησυχήσω;


Αν είναι βρέφος κάτω των 3-6 μηνών.
Αν το παιδί έχει δύσκολη, γρήγορη ή θορυβώδη αναπνοή.
Αν πονάει το αυτί του.
Αν έχει επίμονο υψηλό πυρετό, που δεν πέφτει εύκολα με αντιπυρετικό.
Αν έχει πυρετό με επίμονο πονοκέφαλο.
Αν ο υψηλός πυρετός διαρκεί πάνω από 48 ώρες.
Αν είναι ληθαργικό, δεν φαίνεται καλά, δεν έχει διάθεση ή, αντίθετα, είναι ευερέθιστο. Ιδιαίτερα εάν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν και κατά το κατέβασμα του πυρετού.
Αν δεν μπορεί να πιει υγρά και αφυδατώνεται. Αν δεν πίνει τουλάχιστον τη μισή ποσότητα γάλακτος που συνήθως πίνει σε μια ημέρα ή εμφανίζει στεγνές πάνες.
Αν έχει ένα περίεργο αιμορραγικό εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται πιέζοντας με το δάχτυλο - σαν μώλωπα.
Οτιδήποτε άλλο βρίσκετε περίεργο και ανησυχητικό.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον το παιδί σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και συμβουλευτείτε ή δείτε τον/την παιδίατρό σας σε κάθε αμφιβολία. Μια εξέτασή του μπορεί να είναι καθησυχαστική, ακόμα κι αν δεν σας δώσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.


Μην προσβληθείτε αν χασμουριέται ο συνομιλητής σας



Μάλλον αισθάνεται άνετα μαζί σας!

Αν δείτε κάποιο φίλο σας να «καταπνίγει» ένα χασμουρητό την ώρα που έχετε μια ωραία συζήτηση… μην παρεξηγηθείτε! Αντίθετα θα πρέπει να το εκλάβετε ως… κομπλιμέντο!

Κι αυτό γιατί, εκτός από σημάδι βαρεμάρας ή νύστας, το χασμουρητό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος αισθάνεται άνετα μαζί σας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το «κολλητικό χασμουρητό» -όταν χασμουριέστε επειδή είδατε κάποιον άλλον να το κάνει- σημαίνει ότι κάποιος δείχνει ενδιαφέρον για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν ερευνητές από την Ιταλία, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερους από 100 άνδρες και γυναίκες από τέσσερις ηπείρους, όταν εκείνοι πήγαιναν στη δουλειά, έβγαιναν για φαγητό σε εστιατόρια ή περίμεναν σε αίθουσες αναμονής.

Όταν κάποιος από τους εθελοντές χασμουριόταν, οι ερευνητές σημείωναν αν αυτό ακολουθούνταν από ένα ακόμη χασμουρητό μέσα στα επόμενα τρία λεπτά.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η φυλή και το φύλο δεν είχαν καμία σχέση με το αν το χασμουρητό ήταν «κολλητικό», αλλά το κατά πόσο τα άτομα γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Το «αμοιβαίο χασμουρητό» είχε περισσότερες πιθανότητες να συμβεί ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, μετά στους φίλους και τέλος ανάμεσα σε γνωστούς. Το φαινόμενο ήταν λιγότερο συχνό μεταξύ αγνώστων, αναφέρει η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Πίζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «κολλητικό χασμουρητό» εξαρτάται από το πόσο συναισθηματικά κοντά νιώθουμε με κάποιον και κατά πόσο μπορούμε να συμπάσχουμε μαζί του.


Κόντρα χωρίς τελειωμό



Στα άκρα η σύγκρουση υπουργείου Υγείας και γιατρών για το Παίδων.

Δεν έχει τέλος η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών για την καρδιοχειρουργική κλινική του Παίδων «Αγία Σοφία» που έχει αναστείλει τη λειτουργία της από τον περασμένο Οκτώβριο.

Μετά τις δηλώσεις της ΟΕΝΓΕ, στις οποίες οι γιατροί έκαναν λόγο για «προμελετημένο σχέδιο» του υπουργείου Υγείας με στόχο να μπει λουκέτο στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε.

Δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική ΕΔΕ με την οποία αποδεικνύεται ότι πράγματι υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο ένα βρέφος ξύπνησε από τη νάρκωση χωρίς να έχει χειρουργηθεί εξαιτίας των διαπληκτισμών των γιατρών πάνω από το χειρουργικό τραπέζι, αναφέρει το iatropedia.gr.

Oι γονείς των παιδιών που χειρουργήθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική ή που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν, στηρίζουν τους γιατρούς και διαψεύδουν το γεγονός κατηγορώντας παράλληλα το υπουργείο Υγείας ότι δεν κλήθηκαν για να καταθέσουν στην ΕΔΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως θεωρούν ότι η μεγάλη λίστα αναμονής οφείλεται στην υποστελέχωση καθώς το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Α΄ Υγειονομική Περιφέρειας Αττικής Άρη Μουσιώνη οι διαδικασίες πρόσληψης τριών παιδοκαρδιοχειρουργών προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς ώστε το Κέντρο να ανοίξει και πάλι.

Αναφορικά με τις καταγγελίες γονέων ότι τους ζητήθηκαν επιπλέον χρήματα στο Ωνάσειο όπου παραπέμπονται πλέον τα περιστατικά, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «οι γονείς δεν επιβαρύνονται επιπλέον ούτε με ένα ευρώ» προσθέτοντας ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό δωροδοκίας.

Το Ωνάσειο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η εισαγωγή και η νοσηλεία των παιδιών γίνεται σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το Ωνάσειο με τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

«Μέχρι σήμερα έχουν χειρουργηθεί 13 παιδιά και έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος άλλα 5. Για τα 18 αυτά περιστατικά – των οποίων και ασφαλώς και γνωρίζουμε τα ονόματα τους- το συγγενικό τους περιβάλλον δεν έχει χρεωθεί ούτε 1 ευρώ. Από τα 18 παιδιά, 10 είναι ασφαλισμένα και 8 άπορα ή ανασφάλιστα» αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου.


Τα... παρεξηγημένα τρόφιμα



Η τροφή κάτω από το μικροσκόπιο του διαιτολόγου.

Οι τροφές περιέχουν χημικές ουσίες, που ονομάζονται θρεπτικά συστατικά. Ταξινομούνται στα μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία αποδίδουν ενέργεια κατά την καύση τους και σε αυτήν ανήκουν, οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες και στα μικροθρεπτικά, τα οποία δεν αποδίδουν θερμίδες κατά την πέψη.

Παρόλα αυτά όμως, είναι άκρως απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι τα ανόργανα άλατα και οι βιταμίνες.

Οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες απορροφώνται απ’ τον βλεννογόνο του γαστρεντερικού σωλήνα, αφού πρώτα υδρολυθούν με τη βοήθεια των κατάλληλων ενζύμων, τα οποία εκκρίνονται από τους αδένες του γαστρεντερικού σωλήνα δηλαδή, τους σιελογόνους αδένες, το ήπαρ και το πάγκρεας.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα μακροθρεπτικά συστατικά αποδίδουν κατά την καύση τους ενέργεια -δηλαδή θερμίδες- για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια. Σαφώς και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες περιέχει ένα τρόφιμο που πρόκειται να καταναλώσουμε ή που καταναλώνουμε συχνά. Όμως, αυτή η γνώση-σκέψη από μόνη της αρκεί;

Πιο συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή «άμεσης» ενέργειας για τον οργανισμό. Ανεξάρτητα από το είδος των υδατανθράκων, η ενέργειά τους υπολογίζεται σε 4 Kcal/gr. Οι υδατάνθρακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας σε αναερόβιες συνθήκες, ενώ η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων δεν είναι επαρκής, τότε ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο σώμα, είτε μέσω της γλυκονεογένεσης, ορισμένα αμινοξέα μετατρέπονται σε γλυκόζη, είτε τα λίπη διασπώνται σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη, για ενέργεια και περαιτέρω μετατροπή προς γλυκόζη.

Αντίθετα, όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι σε περίσσεια, τότε αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή λίπους. Σε έναν υγιή ενήλικα, η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων καλό είναι να καλύπτει περίπου το 45-55% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα τρόφιμα, ταξινομούνται στους πολυσακχαρίτες ή σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο, φυτικές ίνες) και βρίσκονται στα δημητριακά, στους καρπούς, στα όσπρια, στο ρύζι, στα φρούτα και στα λαχανικά. Στους δισακχαρίτες (σουκρόζη, λακτόζη, μαλτόζη), που βρίσκονται στην ζάχαρη, στο γάλα και σε διάφορες γλυκαντικές ουσίες και τέλος, στους μονοσακχαρίτες (δεξτρόζη, φρουκτόζη και γαλακτόζη), που συναντάμε στα φρούτα, στο γάλα και στο μέλι.

Οι πρωτεΐνες, οι οποίες είναι τα βασικά δομικά συστατικά όλων των κυττάρων είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση των ζημιών, στη δόμηση νέων ιστών, είναι βασικά συστατικά ορμονών και ενζύμων και συμμετέχουν σε πληθώρα μεταβολικών διεργασιών στο σώμα. Αποδίδουν ενέργεια ίση με 4 Kcal/gr.

Λαμβάνουμε τις ζωικές πρωτεΐνες από το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και είναι αυτές με τη μεγαλύτερη βιολογική αξία, ενώ υπάρχουν και οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες, αλλά είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας, αφού τους υπολείπεται κάποιο αμινοξύ και υπάρχουν στο ρύζι, στους καρπούς, στα όσπρια και στα λαχανικά.

Τα λίπη αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για το σώμα, αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό και αποδίδουν ενέργεια ίση με 9 Kcal/gr. Διασπώνται σε λιπαρά οξέα που ανάλογα με το βαθμό ακορεστότητάς τους χωρίζονται σε πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και κορεσμένα. Τα λιπαρά οξέα των ζωικών λιπών είναι κυρίως κορεσμένα και των φυτικών ακόρεστα.

Το ελαιόλαδο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο λιπώδης ιστός προφυλάσσει και στηρίζει τα όργανα, ενώ το υποδόριο λίπος συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας. Τα λίπη ως δομικά στοιχεία συμμετέχουν στη σύνθεση της κυτταρικής μεμβράνης και είναι φορείς των λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K).

Είναι γνωστό, πως περίπου το 25-30% της ενέργειας που προσλαμβάνουμε καθημερινά, καλό είναι να προέρχεται από λιπαρά ενώ το 20% από τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» δηλαδή, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα που βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο, σε άλλα φυτικά έλαια και στις μαργαρίνες, ενώ τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα, θεωρούνται «κακά λιπαρά» αφού, συνδέονται άμεσα με τα καρδιαγγειακά και βρίσκονται κυρίως σε ζωικά και τηγανητά λίπη.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, και με την παραδοχή πως το σώμα μας καθημερινά χρειάζεται από όλα τα θρεπτικά συστατικά στις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες, γίνεται κατανοητό πως δεν υπάρχουν «απαγορευμένες» τροφές.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το σύνολο του 24ώρου, το πώς μοιράζουμε την προσλαμβανόμενη ενέργεια, από πού προέρχεται και εκτός από τις περιβόητες θερμίδες, τι άλλο μας προσφέρει ένα τρόφιμο. Για παράδειγμα, μπορεί τα όσπρια να αποδίδουν πολλές θερμίδες, περιέχουν όμως μεγάλη ποσότητα βιταμινών και φυτικών ινών η ευεργετική δράση των οποίων είναι τεράστια.

Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών περιέχουν και διάφορα μπισκότα, στα οποία μάλιστα η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από διάφορες φυσικές πλέον, γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες έχουν απαλλαχθεί από υποψίες για δυσμενείς επιδράσεις προς την υγεία και θεωρούνται ιδανική λύση και για τους διαβητικούς.

Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα «παρεξηγημένου» τροφίμου είναι οι μαλακές μαργαρίνες τελευταίας γενιάς όπου trans κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν υπάρχουν trans κορεσμένα λιπαρά –σε αντίθεση με το βούτυρο.

Επιπλέον, παράγονται από επιλεγμένα φυτικά έλαια, τα οποία είναι από τη φύση τους πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη.

Με άλλα λόγια λοιπόν, καλό είναι να εξετάζουμε ένα τρόφιμο από πολλές οπτικές πριν το επιλέξουμε προς κατανάλωση ή πριν το ενοχοποιήσουμε βασιζόμενοι σε διαφημιστικά τρικ ή από απλή παραπληροφόρηση. Τα δεδομένα στον τομέα της υγιεινής διατροφής αλλάζουν διαρκώς, όπως επίσης, και οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Τέσσερα εργαλεία για να «τα χάσετε»!



Ένας οδηγός για να ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά.

Ο μέσος όρος διάρκειας μίας δίαιτας ανέρχεται μόλις στις 21 ημέρες! Εσείς πόσες φορές προσπαθήσατε να «ξεφορτωθείτε» τα λίγα ή περισσότερα κιλά που σας ταλαιπωρούν χωρίς όμως αποτέλεσμα;

Αρπάξτε μολύβι και χαρτί!

Αν σας ζητούσαμε να μας αναφέρετε όλα τα τρόφιμα που καταναλώσατε μέσα στη μέρα σας, πιστεύετε πως θα απαντούσατε με ακρίβεια; Μπορεί να θυμάστε λεπτομερώς το πρωινό σας γεύμα, τι γίνεται όμως με τους ξηρούς καρπούς ή τα πατατάκια που ασυναίσθητα τρώγατε κατά τη διάρκεια της ταινίας; Μήπως «τσιμπήσατε» λιγάκι από την κατσαρόλα όσο μαγειρεύατε ή όταν ετοιμάζατε τα πιάτα των παιδιών σας;

Συμφιλιωθείτε με τη ζυγαριά..

Αν για εσάς το ζύγισμα αποτελεί μία «επίπονη» διαδικασία, καλό θα ήταν να αλλάξετε οπτική γωνία και να αντιμετωπίσετε την μέχρι τώρα «εχθρική» ζυγαριά σας, σαν ένα εργαλείο που βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επιλέξτε να ζυγίζεστε 1 φορά την εβδομάδα τηρώντας τις ίδιες συνθήκες μέτρησης. Πρακτικά, μετρήστε το βάρος σας μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας, στη ίδια ζυγαριά και χωρίς να φοράτε παπούτσια. Να θυμάστε πάντα πως ο ρόλος του ζυγίσματος δεν είναι να προσφέρει απογοήτευση, αλλά να σας υπενθυμίζει το στόχο σας.

Αναζητήστε ένα «χέρι βοηθείας»

Ολοένα και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν πως τελικά αυτό που μας παχαίνει δεν είναι κάποιο μεμονωμένο τρόφιμο, αλλά οι «κακές» διατροφικές συνήθειες. Η πορεία σας λοιπόν πρέπει να οχυρωθεί με σίγουρα και σταθερά βήματα και η προσπάθειά σας να μην εστιαστεί μόνο στην απώλεια κιλών, αλλά και στην αλλαγή των λανθασμένων συμπεριφορών που οδήγησαν στο υπερβάλλον βάρος. Είναι σημαντικό λοιπόν να εμπιστευτείτε την καθοδήγησή σας σε πτυχιούχους διαιτολόγους, εξειδικευμένους στην τροποποίηση συμπεριφοράς, οι οποίοι θα σας ακούσουν, θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα κίνητρά σας, να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να υιοθετήσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες που θα συμβάλλουν και στη διατήρηση του νέου σας βάρους.

Ένα δώρο.. στον εαυτό σας!

Πόσες φορές έχετε υποσχεθεί βόλτα στα παιδιά σας μόλις ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους; Είχατε μήπως εκπλαγεί με το πόσο αυξήθηκε η απόδοσή τους; Φυσικά και δεν αναφερόμαστε στην πρακτική της δωροδοκίας, αλλά σε αυτή της επιβράβευσης που όπως έχει φανεί μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και στη δική σας προσπάθεια απώλειας βάρους. Πείτε ένα μεγάλο μπράβο στον εαυτό σας κάθε φορά που πετυχαίνετε κάποιον από τους στόχους σας, έχοντας στο μυαλό σας πως και οι πολύ μικρές αλλαγές είναι εξίσου σημαντικές καθώς είναι αυτές που θα φέρουν σταδιακά τη μεγάλη διαφορά! Βάλτε τους κοντινούς σας ανθρώπους στο «παιχνίδι» ζητώντας την επιβράβευσή τους με ένα «εύγε», μία αγκαλιά ή ένα φιλί κάθε φορά που αναγνωρίζουν ένα θετικό βήμα στην πορεία σας.


Χωρίς άδεια κυκλοφορούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα



Δεν έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα άδεια από τον ΕΟΦ.

Χωρίς άδεια και παράνομα κυκλοφορούν όσα νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου βρίσκονται στην αγορά, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο με χρήση νικοτίνης, υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα» και συνεπώς δεν επιτρέπεται να τεθούν στην αγορά χωρίς άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου.

«Ουδεμία τέτοια άδεια έχει μέχρι σήμερα χορηγηθεί από τον ΕΟΦ και ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα με την προβλεπόμενη από το νόμο τεκμηρίωση για την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εν λόγω προϊόντων, ώστε να αξιολογηθούν».

Ο ΕΟΦ, ήδη από τις 25/7/2008, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης όλων των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Επιπλέον, προέβη σε κατάσχεση και καταστροφή ποσοτήτων προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης τα οποία βρέθηκαν στην αγορά, ενώ επέβαλε και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στο γεγονός ότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης.


Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας



Το δύσκολο κομμάτι είναι να το πάρετε απόφαση.

Ας το παραδεχτούμε. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να αρχίσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης σε τακτική βάση. Εξάλλου, οι περισσότεροι το έχετε πετύχει πάνω από μια φορά.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αρχικός ενθουσιασμός μετριάζεται, όπως και η ενέργεια, αποσπόμαστε από άλλα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας ή δεν βλέπουμε αρκετά σύντομα απτά αποτελέσματα και… τα παρατάμε.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να συνεχίζουν χωρίς να εγκαταλείπουν τη γυμναστική.

Ποιο είναι το μυστικό τους;


• Καλή φόρμα
• Αισθήματα ευεξίας
• Ενέργεια
• Ευχαρίστηση από την άσκηση
• Η άσκηση ως προτεραιότητα
• Καλύτερος ύπνος
• Αίσθημα εγρήγορσης
• Έλεγχος βάρους
• Εμφάνιση

Πώς μπορεί κάποιος να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα γυμναστικής;


Nα έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων που σας ευχαριστούν. Και να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να σας αναγκάζει να πάτε στο γυμναστήριο ή να αγοράσετε ακριβά μηχανήματα.

Το να έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως γυμναστική με βάρη, περπάτημα, τρέξιμο, τένις, ποδήλατο και αεροβική θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση του να έχετε κάτι να κάνετε ανεξάρτητα από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας.

Υποσχεθείτε σε κάποιον άλλο ότι θα γυμνάζεστε.

Η κοινωνική διάσταση της άσκησης μπορεί να αποδειχτεί σημαντική. Μπορείτε να περπατάτε παρέα με κάποιον άλλο ή να κάνετε μαζί ασκήσεις γυμναστικής. Η ενθάρρυνση και η στήριξη από τον άλλο είναι επίσης παράγοντας που σας δίνει ώθηση.

Κάντε την άσκηση προτεραιότητα.

Πρέπει να είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Το πλεονέκτημα είναι ότι φίλοι και συγγενείς μαθαίνουν ότι αποτελεί μέρος της ταυτότητάς σας.

Άσκηση, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε νωρίς το πρωί

Οτιδήποτε μπορεί να σαμποτάρει την απόφασή σας να κάνετε πρωινή γυμναστική. Μπορείτε να το παρακάμψετε και ξυπνώντας νωρίς χωρίς να χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο θα ενεργοποιηθείτε με την άσκηση.

'Η ασκηθείτε γυρνώντας σπίτι από τη δουλειά

Το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι να γυμναστείτε κατά την επιστροφή από τη δουλειά. Μην γυρίσετε σπίτι. Δεν υπάρχουν πολλοί που θα γυρίσουν σπίτι και μετά θα αλλάξουν ρούχα και θα ξαναβγούν για γυμναστική.

Ασκηθείτε ακόμα και αν είστε κουρασμένοι

Οι πιθανότητες είναι ότι θα αισθάνεστε καλύτερα μετά την άσκηση. Η άσκηση δίνει ενέργεια. Αναπνέετε βαθιά και το σώμα κάνει καλύτερη χρήση του οξυγόνου. Θα νιώσετε ευφορία κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν αξίζετε αναγνώριση για κάτι που θα έπρεπε να κάνετε έτσι κι αλλιώς ή ότι αν κουμπώσει το παντελόνι σας με προσπάθεια αυτό θα είναι ανταμοιβή. Όμως πόση έμπνευση μπορεί να σας δώσει αυτό;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι δύσκολο να αλλάξουμε συμπεριφορά και ότι η επιβράβευση μας κινητοποιεί. Οπότε, αποφασίστε για κάποιο στόχο και την επιβράβευση και δουλέψτε προς αυτή την κατεύθυνση. Κάντε ότι ταιριάζει σε σας.

Περπατήστε η βγάλτε βόλτα το σκύλο σας

Αν σας αρέσει το περπάτημα και δεν έχετε ασκηθεί για λίγο καιρό, 10 λεπτά τρεις φορές την ημέρα θα σας δώσουν 30 λεπτά.

Περπατήστε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα. Κανείς δεν αρχίζει με τόσα βήματα. Εξακριβώστε ποιός είναι ο μέσος όρος των δικών σας βημάτων σε καθημερινή βάση και την επόμενη εβδομάδα προσπαθήστε να περπατήσετε 300 βήματα παραπάνω κάθε μέρα. Αυξήστε τα βήματα κάθε εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να περπατήσετε παρέα μ έναν σκύλο ο οποίος προσφέρει και συντροφιά.

Καταγράψτε τη δραστηριότητά σας

Γράψτε τα πράγματα που είναι σημαντικά για σας. Τέτοια μπορεί να είναι πόση ώρα εξασκείστε κάθε μέρα, πόσα βήματα κάνατε, πόσο μακριά τρέξατε ή κάνατε ποδήλατο, πόσο ζυγίζετε κλπ.

Να αντιλαμβάνεστε όλους τους δείκτες προόδο
υ
Είναι ευχάριστο όταν τα ρούχα σας έχουν καλύτερη εφαρμογή και όταν σηκώνετε περισσότερα βάρη ασκείστε περισσότερο χωρίς να εξαντληθείτε.

Ωστόσο υπάρχουν άλλοι δείκτες προόδου, όπως

• Το να κοιμάστε καλύτερα
• Να σκέφτεστε πιο καθαρά
• Να έχετε περισσότερη ενέργεια
• Να καταλαβαίνετε ότι οι μυς σας δεν «πιάνονται» στις βαριές δουλειές
• Να ακούτε τον γιατρό σας να σας συγχαίρει για τη βελτιωμένη χοληστερόλη σας, την πίεση, την πυκνότητα των οστών, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο στο αίμα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Πέντε τρόποι για να ρυθμίσετε το σάκχαρο



Θωρακίστε τον οργανισμό σας!
Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 350 εκατομμύρια και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι θωράκισης του οργανισμού έναντι των επικείμενων νόσων και ελέγχου του σακχάρου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

1. Εμπλουτίστε με σαλάτες τα γεύματα σας

Όταν τρώτε πλούσια σε υδατάνθρακες φαγητά όπως ζυμαρικά, πατάτες ή ρύζι καλό θα ήταν να τα συνοδεύεται πάντα με σαλάτα που περιέχει ξύδι. Η κατανάλωση μιάμισης κουταλιάς της σούπας ξίδι, μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα σας κατά 42%.

2. Προσθέστε ελαιόλαδο στα ζυμαρικά σας

Σοτάρετε τα ζυμαρικά σας σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς οι ερευνητές λένε ότι τα γεύματα αυτά συμβάλουν διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

3. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 30 με 45 λεπτά την ημέρα, καθώς σύμφωνα με νέες έρευνες, από την πρώτη κιόλας φορά που θα γυμναστείτε θα βελτιωθεί ο έλεγχος το σακχάρου στο αίμα.

4. Κοιμηθείτε καλά

Εάν δεν κοιμάστε επτά ή οκτώ ώρες τη νύχτα, αυξάνονται κατά 37% με 88% οι πιθανότητες επιδείνωσης του. Για να κοιμόσαστε περισσότερο και καλύτερα, προτιμάτε τα μέρη χωρίς φως. Διότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα του φωτός κατά τις ώρες ύπνου, επιβραδύνει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο σας.

5. Αντικαταστήστε τις πατάτες με ξηρούς καρπούς

Οι πατάτες παρουσιάζουν ένα διπλό πρόβλημα: Αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος. Οι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν πολλά λιπαρά, αλλά αν καταναλώνετε μόνο μια χούφτα την ημέρα, θα σάς βοηθήσει να χάσετε κιλά. Σύμφωνα μάλιστα με μια σειρά από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα φιστίκια (αιγίνης και απλά) και τα αμύγδαλα, διατηρούν σωστά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.


Αισιόδοξα τα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις



Α. Λοβέρδος: Ο στόχος του 7% για φέτος καλύφθηκε
.
Με απόλυτη επιτυχία έχει στεφθεί η προσπάθεια για το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με τα δεδομένα του πληθυσμού της Ελλάδας, του μόνιμου πληθυσμού, των 10.787.000, τόνισε ο υπουργός, «έχουμε αυτή τη στιγμή μεταμοσχεύσεις που αγγίζουν το ποσοστό του 6,85%, δηλαδή ο στόχος του 7% που είχαμε βάλει για φέτος καλύφθηκε».

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία που έχει για το θέμα των μεταμοσχεύσεων με την Εκκλησία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που έλυσε τα προβλήματα, ο Παναγιώτατος Άνθιμος στη Θεσσαλονίκη, τρεις φορές έχει οργανώσει συνάντηση, με τους ιερείς της Μητροπόλεώς του, για να πάω να ενημερώσω».


«Θερίζει» το αλτσχάιμερ στη Λάρισα



Στους 3.718 ο αριθμός των πασχόντων στο Νομό.

Η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνεται και στατιστικώς, καθώς τους 3.718 κατά προσέγγιση έφτασε πλέον ο αριθμός των ανθρώπων στο νομό Λάρισας που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο.

Ο Ν. Λάρισας, εμφανίζει μάλιστα υψηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του απ’ ό,τι ο μέσος όρος της χώρας μας.

Με βάση τα στοιχεία, περισσότερο υποφέρουν σε ποσοστό η πόλη της Λάρισας και ο Τύρναβος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών του νομού Λάρισας που προκύπτουν από επιστημονικές εκτιμήσεις, που παρουσιάζει η εφημερίδα eleftheria.gr οι πάσχοντες από τη νόσο αγγίζουν κατά προσέγγιση τους 3.718.

Το νούμερο αυτό, αναγόμενο στον πληθυσμό του Νομού δίνει ένα ποσοστό για το Ν. Λάρισας της τάξεως του 1,5% περίπου, που είναι σχετικά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου που κινείται κοντά στο 1,3% (στην Ελλάδα οι ασθενείς αγγίζουν τους 150.000, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζονται μεταξύ 6 και 7 εκατομμυρίων).

Ειδικότερα στην πόλη της Λάρισας, ο αριθμός πλησιάζει τους 1.755 που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στο νομό.

Σύμφωνα με την Εταιρία, το ποσοστό στο ν. Λάρισας είναι ανησυχητικό. Ανάλογα υψηλός αριθμός ασθενών έχει καταγραφεί πάντα κατά προσέγγιση κατά σειρά στον Τύρναβο με 235 ασθενείς, ενώ οι πάσχοντες φτάνουν τους 168 στην Ελασσόνα, τους 150 στα Φάρσαλα, τους 90 στην Αγιά, τους 88 στη Γιάννουλη, ενώ ανάλογο είναι το πρόβλημα και σε άλλες περιοχές.


Η δύσπνοια ελλοχεύει κινδύνους



«Κλειδί» η έγκαιρη διάγνωση.

Ύπουλη ασθένεια είναι - όπως φαίνεται - η πνευμονική αρτηριακή πίεση, αφού οι ασθενείς δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία στα συμπτώματα, με αποτέλεσμα όταν προσέρχονται στο γιατρό, να είναι πλέον αργά, τόνισε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Καρδιολογίας στο Παν. Θεσσαλονίκης κ. Χαρ. Καρβούνης με αφορμή δορυφορική διάλεξη για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, που σχετίζεται με τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Μία από τις σοβαρές επιπλοκές των Συγγενών Καρδιοπαθειών είναι η ανάπτυξη Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης και σύμφωνα με τους ειδικούς το 10% των ανθρώπων με συγγενείς καρδιοπάθειες αναπτύσσουν αυτήν την επιπλοκή.

Το πιο συχνό σύμπτωμα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης είναι έντονη δύσπνοια, που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια, ακόμα κι όταν οι ασθενείς κάνουν λίγα βήματα. Άλλα συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης είναι: ζάλη, κόπωση, πόνος (αίσθημα σύσφιξης) στο θώρακα, συγκοπτικό επεισόδιο και περιφερικό οίδημα.
Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση στους πνεύμονες.

Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση και η μακροχρόνια και συχνή παρακολούθηση σε ειδικά οργανωμένα κέντρα καθώς και η ευαισθητοποίηση των πασχόντων μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι συγγενείς καρδιοπάθειες, χειρουργημένες ή μη, χρειάζονται παρακολούθηση από ειδικό ιατρό.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, παγκοσμίως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών, οι οποίοι χειρουργούνται σε παιδική ηλικία για συγγενή καρδιοπάθεια, με το πέρασμα του χρόνου παύουν να παρακολουθούνται.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η εξέλιξη της νόσου είναι άμεση, ακόμη και σε ήπια περιστατικά ασθενών, με αποτέλεσμα χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή να οδηγούμαστε στο θάνατο του ασθενούς σε 2,8 έτη, κατά μέσο όρο, από τη διάγνωση. Στις περιπτώσεις εκείνες που η διάγνωση της νόσου γίνει σε κάποιο από τα αρχικά στάδια, η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επαναφέρει τον ασθενή σε κανονικά επίπεδα.


Πηγή: http://iatropedia.gr

Οικογένεια σε... κρίση



Ποιες είναι οι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι γονείς.

Συχνά μια οικογένεια αναστατώνεται από τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την ανάπτυξη των παιδιών της. Προβλήματα όπως επιθετικότητα, καταστροφικότητα, αυτοτραυματισμοί, αϋπνία, εφιάλτες/ταραγμένος ύπνος, βραδινή ενούρηση, ακράτεια, προβλήματα στην διατροφή (βουλιμία ή και ανορεξία), ανυπακοή, χαμηλή σχολική επίδοση, μοναξιά, θλίψη, χρήση/κατάχρηση ουσιών, εξαρτήσεις, κρίσεις πανικού κ.α, μπορούν να οδηγήσουν όλη την οικογένεια σε κρίση και αδιέξοδο.

Μια προσεκτική θεώρηση, δυστυχώς τις περισσότερες φορές εκ των υστέρων, αποκαλύπτει πως σε κάθε οικογένεια πριν από την εμφάνιση οποιωνδήποτε προβλημάτων στα παιδιά, διαδραματίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μια σειρά από επικίνδυνες και ανησυχητικές καταστάσεις που προϊδεάζουν για τα όσα μέλλεται να ακολουθήσουν. Οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί ζωής, η κούραση, η εξάντληση, οι οικονομικές δυσκολίες, οδηγούν στην απουσία των γονιών από την ζωή των παιδιών και στην αδυναμία τους να είναι σε εγρήγορση για να παρέμβουν πριν από την εμφάνιση των προβλημάτων.

Από την άλλη στην σύγχρονη εποχή η οικογένεια μένει μόνη και αβοήθητη σε μια κοινωνία καταναλωτική που χαρακτηρίζεται από άγχος, υπερένταση, επιθετικότητα, εγκληματικότητα, ανασφάλεια, αδικία και απογοήτευση. Κανένας γονιός δεν μπορεί να βασιστεί στην ασφάλεια, την φροντίδα και την ηθική στήριξη της γειτονιά, του χωριού ή της πόλης του. Αντίθετα χρειάζεται να επενδύει ενέργεια και χρόνο για να προφυλάσσει τα παιδιά του από τους εξωτερικούς κινδύνους.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να επηρεάζονται οι οικογενειακές διεργασίες και οι σχέσεις. Ενώ λοιπόν ζούμε στη εποχή της πληροφόρησης, της ενημέρωσης και της κατάρτισης, οι γονείς συχνά αδυνατούν να αντιδράσουν σε όσα συμβαίνουν στις οικογένειες τους.

Αμφιθυμία και αντιφατικότητα στην ανατροφή των παιδιών.
Συχνά οι γονείς από ανασφάλεια αποζητούν «συνταγές» στον ρόλο τους ως γονείς που όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν πάντα με το ίδιο τρόπο σε κάθε περίπτωση. Είναι λάθος να προσπαθεί ένας γονιός να εφαρμόσει στο παιδί του οτιδήποτε έχει ακούσει ότι είναι καλό, χωρίς να λάβει υπ’ όψη του την μοναδικότητα του, τον χαρακτήρα του, τις ανάγκες του αλλά και την οικογενειακή πραγματικότητα που ισχύει. Κάθε γονιός οφείλει να αναζητήσει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην δική του οικογένεια, στον δικό του οικογενειακό ρυθμό.

Δυσκολία στην οριοθέτηση των παιδιών.
Τα παιδιά συχνά προσπαθούν να θέσουν υπό δοκιμασία και αμφισβήτηση τα όρια των κανόνων. Άλλωστε δεν είναι αυτονόητο ότι γνωρίζουν να λειτουργούν με κανόνες και όρια. Μπορεί μάλιστα να τα δοκιμάζουν με έναν τέτοιο τρόπο που να γεμίζουν τους γονείς με ενοχές. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως κάθε παιδί χρειάζεται ένα πλαίσιο αναφοράς. Χρειάζεται να ξέρει τι επιτρέπεται και τι όχι έτσι ώστε να μπορεί να ορίσει το προστατευτικό του πλαίσιο, να νιώσει ασφάλεια και να μάθει να κινείται με ευθύνη, με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Γι’ αυτό και τα παιδιά που κάνουν ότι θέλουν, που δέχονται ελάχιστα όρια, δεν είναι και κατ’ ανάγκη ευτυχισμένα και ήρεμα. Γκρινιάζουν, παραπονούνται περισσότερο, δεν ευχαριστιούνται εύκολα και δεν σταματούν να αποζητούν περισσότερα. Όσο λοιπόν και αν νιώθει ενοχές ένας γονιός για το πόσα προσφέρει στο παιδί του, για τον χρόνο που του λείπει και την ενέργεια- διάθεση που πολλές φορές δεν έχει για να ασχοληθεί μαζί του, δεν μπορεί να τα αναπληρώνει με την κατάργηση των κανόνων και των ορίων γιατί έτσι το αφήνει επί της ουσίας μόνο, ανορίοτο, ανεξέλεγκτο και απροστάτευτο.

Επιβολή των κανόνων ως τιμωρία.
Όπως είπαμε και παραπάνω τα όρια και οι κανόνες λειτουργούν ως ένα προστατευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να μάθει να κινείται, να εξερευνά και να κοινωνικοποιείται ένα παιδί με ασφάλεια. Όταν όμως οι κανόνες δίνονται ως μορφή τιμωρίας και επιφορτίζονται με συναισθήματα θυμού και αγανάκτηση από μεριάς των γονιών, τότε ενδέχεται το παιδί να τους αντιληφθεί ως μέτρα που περιορίζουν, που εκφράζουν την αυταρχικότητα, την έλλειψη κατανόησης και αγάπης.

Άκαμπτοι και δυσλειτουργικοί κανόνες και όρια.
Στην περίπτωση αυτή οι γονείς επιμένουν στην σταθερή και κατά γράμμα εφαρμογή των κανόνων με ένα τρόπο όμως άκαμπτο και δυσλειτουργικό. Είναι απαραίτητο από τους γονείς, ανά διαστήματα να διερευνάται η λειτουργικότητα των κανόνων ανάλογα με την προσωπικότητα, την ανάπτυξη και την ηλικία των παιδιών. Είναι μεγάλο προσόν για μια οικογένεια να διαθέτει σταθερότητα αλλά και ευλυγισία. Κάθε τι ισχύει ανάλογα τον χρόνο, την στιγμή, τους ανθρώπους, τις σχέσεις και τα συμβάντα που αφορά. Διαφορετικά αναμένονται μεγάλες συγκρούσεις, εντάσεις και πόλωση μεταξύ γονιών και παιδιών.

Προβληματική επικοινωνία.
Ο τρόπος για να μπορούν οι άνθρωποι να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις αντιλήψεις τους με τρόπο ικανοποιητικό και λειτουργικό είναι κάτι που μαθαίνεται κατά την εξελικτική τους διαδικασία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της κοινωνικοποίησης. Στόχος να μπορεί να μεταδίδει κανείς μηνύματα στο περιβάλλον του και να μπορεί να δέχεται με έναν τρόπο που να προάγεται η κατανόηση, η αναγνώριση, η συνεργασία, η συνεννόηση και η σχέση.

Δυστυχώς πολλές φορές το αρχικό πρόβλημα στις οικογένειες είναι η επικοινωνία. Κρυμμένα συναισθήματα, κρυμμένες σκέψεις που δεν φανερώνονται, πράγματα που λέγονται με πλάγιους τρόπους και δημιουργούν παρεξηγήσεις, πράγματα που δεν λέγονται ποτέ και δημιουργούν ανασφάλειες, εντάσεις, θυμούς και προβληματισμούς, αυστηρή κριτική και έντονες επικρίσεις, υπερβολές, γενικεύσεις, και άλλες πολλές παρόμοιες προβληματικές καταστάσεις επικοινωνίας, ουσιαστικά αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε μελλοντικής προβληματικότητας.

Συντροφική σχέση των γονιών.
Συχνά αναφέρονται οι αρνητικές επιδράσεις ενός διαζυγίου στα παιδιά και ενοχοποιούνται για όλα οι διαλυμένες οικογένειες. Στην πραγματικότητα εξίσου καταστροφική στην εξέλιξη ενός παιδιού είναι και η επίδραση μιας τυπικής, συμβατικής, συγκρουσιακής ή και αδιάφορης σχέσης μεταξύ των γονιών. Το ζευγάρι είναι αυτό που φτιάχνει την οικογένεια του και με τον τρόπο ζωής του, με την ποιότητα της σχέσης του όχι μόνο δίνει το παράδειγμα στα παιδιά του αλλά δημιουργεί και το κλίμα της οικογένειας του.

Μια οικογένεια λοιπόν όπου οι γονείς δεν χωρίζουν αλλά δεν επικοινωνούν, δεν αγαπιούνται, δεν φέρονται με σεβασμό ο ένας στον άλλον, δεν φροντίζουν ο ένας τον άλλον και δεν συμπορεύονται, κινδυνεύει να ασκήσει εξίσου (αν όχι και μεγαλύτερη) καταστροφική επίδραση στην ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών της απ’ αυτήν που ασκεί ένα διαζύγιο.

Συναισθηματική εκμετάλλευση των παιδιών.
Όταν οι σχέσεις του ζευγαριού δεν είναι ομαλές, έχουν κατακλυστεί από συναισθήματα θυμού, οργής, απογοήτευσης, θλίψης και η επικοινωνία μεταξύ τους έχει καταντήσει να είναι ένας συνεχής πόλεμος εξουσίας, κατάκτησης και νίκης, παρουσιάζεται το φαινόμενο της συναισθηματικής εκμετάλλευσης των παιδιών, δηλαδή της χρησιμοποίησης τους για την ενίσχυση του ζευγαριού στον μεταξύ τους πόλεμο. Δυστυχώς χωρίς να μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις της στάσης τους, οι γονείς οδηγούνται σ’ αυτό που κατά τα άλλα με κάθε τρόπο θα ήθελαν να αποφύγουν, δηλαδή να επιβαρύνουν, να πληγώσουν και να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά τους.

Τα παιδιά χρησιμοποιούνται είτε ως κάδος σκουπιδιών όπου το ζευγάρι «πετάει τα σκουπίδια» που έχει ο ένας για τον άλλον (αλληλοκατηγορίες π.χ η μάνα σου είναι…, ο πατέρας σου έκανε….), είτε ως σάκος του μποξ όπου το ζευγάρι εκτονώνει όσα συναισθήματα δημιουργούνται από την μεταξύ τους σχέση (θυμό, απογοήτευση, λύπη π.χ αυξάνω τις τιμωρίες και την αυστηρότητα μου για να μην με «καβαλήσεις» και εσύ σαν τον πατέρα σου, θυμώνω που ακούς δυνατά μουσική όταν γυρίζω από την δουλειά γιατί αδιαφορείς και εσύ σαν την μάνα σου, έχω τα νεύρα μου και τελικά εσύ θα την πληρώσεις..), είτε ως δικαστής που ακούει τα προβλήματα τους και πρέπει να πάρει το μέρος κάποιου, εναντίον του άλλου, είτε ως ιερέας που πρέπει να ακούει τις εξομολογήσεις αλλά να κρατάει μυστικά, είτε ως ψυχολόγος που πρέπει να ακούει και να τους βοηθά είτε ως οσιομάρτυρας που πρέπει να θυσιαστεί, που πρέπει να κάνει υπομονή, που πρέπει να είναι σε όλα τέλειος και να ξεκουράσει τους ταλαιπωρημένους γονείς του.

Τα παιδιά όμως ούτε οφείλουν, ούτε μπορούν αλλά πολύ περισσότερο ούτε τους βοηθά να γνωρίζουν και να εμπλέκονται στα συντροφικά προβλήματα του ζευγαριού. Αυτά αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του ίδιου του ζευγαριού να τα διαχειριστεί και να τα επιλύσει.

Δεν μπορεί κανείς εύκολα να αμφισβητήσει την πρόθεση των γονιών να βοηθήσουν με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά τους να μεγαλώσουν μέσα σε μια ασφαλή και ήρεμη οικογένεια. Ούτε βέβαια θα μπορούσε να διεκδικήσει κανείς τον τίτλο του τέλειου γονιού.

Στόχος όλων όσων αναφέρθηκαν δεν είναι η κριτική και η καταδίκη των γονιών. Αρκετά ταλαιπωρούνται από μόνοι τους με αμφιβολίες, δυσκολίες, προβληματισμούς, ανασφάλειες και ενοχές. Μοναδικός στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με μια σειρά προβληματικών καταστάσεων όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, που παρότι ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να διαδραματίζονται στις οικογένειες, αν όμως καταλήξουν να είναι μια παγιωμένη οικογενειακή συνθήκη, κινδυνεύουν να προκαλέσουν ή και να συνδεθούν με διάφορα προβλήματα που θα παρουσιάσουν τα παιδιά.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να μιλάμε για παρέμβαση και πρόληψη σε επίπεδο επικοινωνίας και σχέσεων, παρά για θεραπεία και παρέμβαση σε προβλήματα και διαταραχές των παιδιών.


Πηγή: http://www.iator.gr

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)






ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΣΚΟΠΟΣ – ΟΡΙΣΜΟΙ – ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΠΟΡΟΙ
Άρθρο 1 Σκοπός
Άρθρο 2 Εννοιολογικοί προσδιορισμοί
Άρθρο 3 Υπαγόμενα πρόσωπα – δικαιούχοι
Άρθρο 4 Ασφαλιστική ικανότητα
Άρθρο 5 Χρηματοδότηση - πόροι
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ
Άρθρο 6 Πρόληψη και προαγωγή υγείας
Άρθρο 7 Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Άρθρο 8 Παρακλινικές εξετάσεις
Άρθρο 9 Φαρμακευτική περίθαλψη
Άρθρο 10 Νοσοκομειακή περιθάλψει
Άρθρο 11 Νοσηλεία στο Εξωτερικό
Άρθρο 12 Οδοντιατρική – στοματολογική περίθαλψη
Άρθρο 13 Μαιευτική περίθαλψη - εξωσωματική γονιμοποίηση
Άρθρο 14 Φυσικοθεραπείες – λογοθεραπείες –εργοθεραπείες - ψυχοθεραπείες
Άρθρο 15 Πρόσθετη περίθαλψη και θεραπευτικά μέσα
Άρθρο 16 Επίδομα λουτροθεραπείας και αεροθεραπείας
Άρθρο17 Ειδική αγωγή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 18 Συμβάσεις
Άρθρο 19 Υγειονομικές επιτροπές
Άρθρο 20 Έλεγχος
Άρθρο 21 Αναγνώριση δαπανών
Άρθρο 22 Υποχρεώσεις
Άρθρο 23 Ιατροί
Άρθρο 24 Παραγραφή
Άρθρο 25 Έναρξη ισχύος


Παράρτημα άρθρου 15
Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.)
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΙΔΗ - ΕΙΔΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ - ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Στο Παράρτημα του άρθρου 15 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας φαίνονται το πως αλλάζαν (τον περασμένο Σεπτέμβρη) τα ποσά που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά αυτών των υλικών από τους ασφαλισμένους. 

Όλος ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας βρίσκεται σε αυτό το αρχείο όπως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Νοέμβρη του 2011. Δίνει αρκετές λεπτομέρεις για πολλά θέματα.


Σημείωση: Το παρόν έχει αντικατασταθεί με το ακόλουθο: 
Ολόκληρος ο νέος ΕΚΠΥ, δηλαδή το σχετικό ΦΕΚ Β’ 1233/11.4.2012 υπάρχει εδώ.
Δείτε πληροφορίες στο ακόλουθο θέμα: 

Νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Μάθε τι σωματότυπο έχεις!



Πόσο επηρεάζει την υγεία σου;
Η κατάσταση της υγείας μας, δεν κρίνεται μόνο από το ποσοστό λίπους που έχουμε στον οργανισμό, αλλά και από την κατανομή του λίπους στο σώμα μας. Ανάλογα με την κατανομή του σωματικού λίπους, η παχυσαρκία διακρίνεται σε ανδροειδούς και γυναικοειδούς τύπου.

Η πρώτη περίπτωση, χαρακτηρίζεται από αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα, ενώ αντίθετα η γυναικοειδούς τύπου παχυσαρκία, χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στους γλουτούς και τους μηρούς.

Η παχυσαρκία ανδροειδούς τύπου (κεντρικού τύπου) μπορεί να παρατηρηθεί και στα δύο φύλα, αν και είναι συχνότερη στους άνδρες. Χαρακτηρίζεται από αυξημένο κοιλιακό λίπος, δηλαδή αυξημένη συσσώρευση υποδόριου και σπλαχνικού λίπους στην κοιλιακή χώρα και σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών μελετών, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για νοσηρότητα και πρόωρο θάνατο.

Η κεντρική παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και κάποιους τύπους καρκίνου. Επίσης, φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και αγγειακές δυσλειτουργίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει τα παρακάτω όρια που υποδηλώνουν «αυξημένο κίνδυνο»:

Επίπεδο κινδύνου
Περιφέρεια μέσης WHR
Φύλο Αυξημένος Πολύ αυξημένος Αυξημένος
Άνδρας > 94 cm > 102 cm > 1,0
Γυναίκα > 80 cm > 88 cm > 0,8

Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί <0,80 για τις γυναίκες και < 1 για τους άνδρες, τότε έχουμε σωματότυπο «Αχλάδι»

Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί >0,80 για τις γυναίκες και >1 για τους άνδρες, τότε έχουμε σωματότυπο «Μήλο»

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος εμφανισιακά παχύς για να διατρέχει κίνδυνο! Σημασία έχει η κατανομή του λίπους στο σώμα του!

O σωματότυπος «μήλο» λοιπόν, αντιστοιχεί στον ανδροειδή τύπο παχυσαρκίας. Ο σωματότυπος «αχλάδι» είναι σίγουρα πιο ασφαλής για την υγεία. Η σπλαχνική κατανομή λίπους, δείχνει ότι το λίπος του σώματος έχει αποθηκευτεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του, στην κοιλιακή περιοχή, όπως φαίνεται και στην εικόνα, εκεί όπου βρίσκονται και λειτουργούν τα περισσότερα ζωτικά όργανα. Έτσι το άτομο φαίνεται να έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας νόσου ή άλλων μεταβολικών διαταραχών.

Βέβαια, η λιπομέτρηση που γίνεται από διατροφολόγο, είναι πιο εξειδικευμένος τρόπος προσδιορισμού της σύστασης του σώματος, καθώς και του υποδόριου και σπλαχνικού λίπους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Απατεώνες χρησιμοποιούν παιδιά ως «δόλωμα»



Οι Αρχές συνιστούν προσοχή.

Νέες μεθόδους εφευρίσκουν και υιοθετούν συνεχώς οι κακοποιοί, προκειμένου να οδηγήσουν ανυποψίαστους πολίτες στα δίχτυα τους. Η τελευταία «μόδα» θέλει τους απατεώνες να επιστρατεύουν μικρά παιδιά και να τα κάνουν «δόλωμα» για να εξαπατήσουν τον κόσμο.

Oι κακοποιοί αφήνουν μικρά παιδιά μόνα σε κεντρικά σημεία. Μόλις εντοπιστεί ο «στόχος», το παιδί – που είναι καθαρό και καλοντυμένο - τον πλησιάζει κλαίγοντας, του λέει ότι έχει χαθεί και τον παρακαλεί να το πάει σπίτι του.

Μόλις το θύμα οδηγήσει το παιδί στη διεύθυνση που του έχει υποδείξει, αναλαμβάνουν δράση οι απατεώνες, οι οποίοι ληστεύουν τον «καλό Σαμαρείτη».

Οι Αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα και συνιστούν προσοχή στους πολίτες.