Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πιείτε χυμό βύσσινου και… κοιμηθείτε ήσυχοι



Καταπολεμήστε την αϋπνία.

Ξεχάστε το ζεστό γάλα ή το χαμομήλι. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι χυμό βύσσινο.

Ο χυμός από βύσσινο βελτιώνει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Βέβαια, τα όνειρά σας μπορεί να μην είναι και τόσο… γλυκά, καθώς τα βύσσινα δε φημίζονται για τη γλυκύτητά τους!

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Northumbria κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση βύσσινου αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης, της ορμόνης που «ρυθμίζει» τον ύπνο.

Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη, ήπιαν το… ξινό ρόφημα και κατάφεραν να κοιμηθούν κατά μέσο όσο 25 λεπτά περισσότερο και διαπίστωσαν ότι είχαν και καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά 6%.


Κάθε ηλικία έχει τη δική της γυμναστική



Μάθε ποια σου ταιριάζει και ασκήσου ανάλογα.

Η σοφία του λαού μας λέει «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Κάθε ηλικία έχει τα προβλήματα αλλά και τη χάρη της. Γι΄ αυτό κάθε ηλικία πρέπει να έχει και τη δική της μέθοδο γυμναστικής. Μπορεί στα 20 να κάνεις σπαγγάτο, αλλά στα 40 δεν είσαι για τέτοια κόλπα!

Αν είσαι 20 έως 30 χρονών


Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Καλό είναι όμως, να δώσεις έμφαση στην αερόβια γυμναστική, ατομική σε όργανα ή ομαδική (π.χ., αεροβικό χορό, πολεμικές τέχνες ή αερόμπικ κ.λ.π.). Είναι απαραίτητο επίσης, να κάνεις τακτικά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. ελεύθερα βάρη, όργανα, trx), ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας (π.χ. yoga και pilates). Ιδανικά είναι να αλλάζεις συχνά ασκήσεις, μεθόδους και προγράμματα, πάντα όμως να εκτελείς τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική, προοδευτικά αυξανόμενα και σε ένταση ανάλογη με τη φυσική σου κατάσταση. Τουλάχιστο για την αρχή ένας έμπειρος γυμναστής μπορεί να σε κατευθύνει σωστά.

Αν είσαι 30 έως 40


Δώσε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη (ελεύθερα, μηχανές κ.ά.) και κάνε συχνά ασκήσεις αεροβικής, προτιμώντας το τρέξιμο ή το ελλειπτικό ή ομαδικά (π.χ. κυκλική προπόνηση, σουηδική γυμναστική ή power yoga). Οι στόχοι σου πρέπει να είναι εφικτοί και ποτέ μην προσπαθείς να πετύχεις πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί είτε θα απογοητευτείς, είτε θα τραυματιστείς. Ο συνδυασμός των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης με αεροβική προπόνηση είναι το ιδανικό.

Αν είσαι 40 έως 50


Αν ξεκινάς γυμναστική για πρώτη φορά ή έχεις καιρό να γυμναστείς, άρχισε με περπάτημα στο διάδρομο, ποδήλατο, ελαφριά βαράκια και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Δώσε έμφαση στην ποιότητα της γυμναστικής, δώσε ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές κινήσεις και στις ασκήσεις ισορροπίας. Εάν σου αρέσουν τα ομαδικά προγράμματα επίλεξε αυτά που εμπεριέχουν αρκετά διαλείμματα. Ιδανική άσκηση είναι με τη μέθοδο της λειτουργικής γυμναστικής που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τη θέση που της αξίζει (π.χ. TRX-ιμάντες άσκησης)

Αν είσαι 50 έως 60


Χρειάζεσαι κυρίως χαμηλής έντασης σωματικές δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, όπως π.χ. περπάτημα, ποδήλατο και κολύμπι. Ιδανική είναι η άσκηση στο νερό. Εναλλακτικά, επίλεξε ένα είδος ήπιας αεροβικής γυμναστικής που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βαράκια και όργανα πρέπει να συμπληρώνουν την άσκησή σου, χρησιμοποιώντας όμως σχετικά λίγα κιλά με αρκετές επαναλήψεις, τουλάχιστον 12 σε κάθε σετ. Μην ξεχνάς να κάνεις διατατικές ασκήσεις ώστε να βελτιώσεις την κινητικότητα των αρθρώσεών σου. Αρκούν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Αν είστε 60+


Αρχικά επίλεξε ένα εύκολο πρόγραμμα, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο. Ιδανικές ασκήσεις είναι οι διατάσεις, η yoga, η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό. Επίσης, ο συνδυασμός των ασκήσεων ισορροπίας με ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και βοηθά στην αποφυγή των πτώσεων. Εάν τώρα έχεις την οικονομική δυνατότητα, μπορείς να προσλάβεις έναν προσωπικό γυμναστή (πτυχιούχο πανεπιστημίου) για να σε επιβλέπει, να σε καθοδηγεί και να σε ενθαρρύνει. Μην υπερβάλεις, ασκήσου δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και τις ενδιάμεσες ημέρες ξεκουράσου.

Για εσένα που είσαι νέος και υγιής, μπορείς να επιλέγεις πιο έντονα και δυναμικά προγράμματα, που στοχεύουν στην ολόπλευρη σωματική εξάσκηση, με ποικιλία ασκήσεων και μεθόδους.
Εάν είσαι μεγαλύτερης ηλικίας, επίλεξε φυσικές δραστηριότητες ήπιες και ασφαλείς με χαμηλή ένταση. Ασκήσεις εύκολες και όχι δύσκολες, απλές και όχι σύνθετες. Δώσε έμφαση στη μυϊκή ισχυροποίηση και στη βελτίωση της ευκαμψίας και της κινητικότητας των αρθρώσεων, ώστε να διατηρήσεις την καλή σου υγεία και την αυτονομία σου όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Μην ξεχνάς ότι «Όταν κουράζεις το σώμα ξεκουράζεις το πνεύμα».


Εξασκώντας το σώμα δυναμώνεις το πνεύμα. Δυναμώνοντας το πνεύμα δίνεις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς σου. Δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας έκανες το πρώτο βήμα για την ευτυχία σου...!


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Μειώστε τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια



Νέες διατροφικές οδηγίες.

Το μήνυμα κλειδί που προκύπτει και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι πως οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν ευεργετικά αρκετούς τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η «κακή» χοληστερίνη, η ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει επίσης η απώλεια σωματικού βάρους και η μείωση της κοιλιακής συγκέντρωσης λίπους μέσω μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.

Το γενικότερο πλαίσιο των οδηγίων ενθαρρύνει την κατανάλωση ποικιλίας τροφών με βάση τις προσωπικές επιλογές αλλά και πολιτισμικούς ή γεωγραφικούς παράγοντες. Ανεξαρτήτως κριτηρίου πάντως οι διατροφικές επιλογές προέχει να είναι υγιείς και να διασφαλίζουν τέτοια ενεργειακή πρόσληψη ώστε να επιτυγχάνεται η αποφυγή του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Συνίσταται επίσης η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, φρούτων και ψαριών (ειδικότερα λιπαρών).

Η πρόσληψη αλατιού είναι καλό να περιορίζεται στα 5 γρ./ημέρα τη στιγμή που ένας μέσος Καυκάσιος καταναλώνει περίπου 10-11 γρ./ημερα.

Ο περιορισμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή του αλατιού κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, κατά τη διαδικασία του γεύματος στο τραπέζι, με την αποφυγή των «παστών» και γενικότερα των αλατισμένων τροφίμων (π.χ. αλμυρό ψωμί, αλατισμένοι ξηροί καρποί ή αλατισμένα τυριά ή αλμυρές ελιές).

Προτείνεται επίσης η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. αλλαντικά) καθώς πολλές φορές σε αυτά το αλάτι χρησιμοποιείται ως συντηρητικό. Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ στα άτομα με αυξημένα τριγλυκερίδια συνίσταται η αποχή από αυτό. Επίσης συνίσταται η αποφυγή της κατανάλωσης αναψυκτικών ή τροφίμων με πρoστιθέμενα σάκχαρα.

Τέλος δεν πρέπει να λησμονείται η φυσική δραστηριότητα για την οποία οι οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως. Το πνεύμα των οδηγιών μείωσης της ολικής χοληστερίνης και της «κακής» χοληστερίνης ενθαρρύνει τον ασθενή να προτιμά συγκεκριμένες επιλογές έναντι άλλων τις οποίες θα πρέπει να επιλέγει με μέτρια συχνότητα ενώ υπάρχουν και επιλογές που θα να προτιμώνται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Οι τριών ειδών επιλογές χωρίζονται στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων ώστε το μήνυμα προς τους ασθενείς να είναι πιο εύληπτο. Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γλυκά και τις γλυκαντικές ουσίες, το κρέας και τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά, τα μαγειρικά λίπη και τις συνοδευτικές σάλτσες (dressings), τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς και τέλος τις διαδικασίες μαγειρέματος.

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δημητριακών να προτιμώνται τα ολικής άλεσης, ενώ το «άσπρο» ψωμί, το «άσπρο» ρύζι και τα μακαρόνια, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού και τα μπισκότα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα προϊόντα σφολιάτας, τα κρουασάν, οι πίτες από σφολιάτα και λίπη αμφιβόλου ποιότητας να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των λαχανικών να προτιμώνται τα ωμά και τα μαγειρεμένα λαχανικά ενώ αυτά που έχουν μαγειρευτεί με κράμα γάλακτος ή βούτυρο να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των οσπρίων να προτιμώνται όλα και δεν υπάρχει περιορισμός για μέτρια κατανάλωση ή για σπάνιες επιλογές και σε ορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των φρούτων να προτιμώνται τα φρέσκα ή κατεψυγμένα, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα, οι μαρμελάδες, τα ζελέ, τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα σορμπέ και οι γρανίτες να καταναλώνονται με μέτρο.

Στην κατηγορία των γλυκών και των γλυκαντικών ουσιών να προτιμώνται οι μη θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες, ενώ το οι σοκολάτες, τα γλυκά, το μέλι, η ζάχαρη, η φρουκτόζη και η γλυκόζη να προτιμώνται με μέτρο. Περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες να καταναλώνονται τα παγωτά και τα κέικς.

Στην κατηγορία του κρέατος και των ψαριών να προτιμώνται τα πουλερικά χωρίς την πέτσα, τα άπαχα ψάρια αλλά και τα λιπαρά ψάρια. Τα θαλασσινά και τα οστρακόδερμα να καταναλώνονται με μέτρο. Μέτρια κατανάλωση επίσης συστήνεται για τα άπαχα μέρη του αρνιού, του μοσχαριού, του βοδινού και του χοιρινού κρέατος, ενώ το σαλάμι, τα λουκάνικα, το μπέικον, τα χοτ ντογκ, τα παϊδάκια και τα εντόσθια συστήνεται να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αβγών οι οδηγίες παροτρύνουν να προτιμώνται το εντελώς άπαχο γάλα και γιαούρτι και το ασπράδι των αβγών. Σε μέτρια κατανάλωση βρίσκονται τα γάλα και τα τυριά χαμηλών λιπαρών, ενώ τα πλήρη γάλατα και γιαούρτια, τα πλήρη και τα κίτρινα τυριά συστήνεται να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των μαγειρικών ελαίων και των συνοδευτικών σαλτσών καλό είναι να προτιμώνται το ξύδι, η μουστάρδα και η σάλτσα κέτσαπ, ενώ τα φυτικά λίπη, οι μαλακές μαργαρίνες, η μαγιονέζα και οι συνοδευτικές σάλτσες των σαλατών (salad dressings) πρέπει να επιλέγονται με μέτρο. Το βούτυρο, οι σκληρές μαργαρίνες, τα τρανς λιπαρά και τα έλαια που τα περιέχουν, το καρυδέλαιο, το λαρδί, το λίπος από μπέικον και οι συνοδευτικές σάλτσες σαλατών που παρασκευάζονται με κρόκους αβγών θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των ξηρών καρπών οι οδηγίες συνιστούν να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ μόνο η καρύδα θα πρέπει να προτιμάται περιστασιακά και σε περιορισμένες ποσότητες.

Στην κατηγορία των διαδικασιών μαγειρέματος τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι πρέπει να προτιμώνται οι διαδικασίες του ελαφρού ψησίματος, του βρασίματος και του μαγειρέματος στον ατμό, ενώ το ελαφρό τηγάνισμα και το έντονο ψήσιμο θα πρέπει να προτιμώνται με μέτρο ως διαδικασίες μαγειρέματος. Το κανονικό τηγάνισμα θα πρέπει να προτιμάται περιστασιακά.

Τέλος, οι διατροφικές οδηγίες εξέτασαν τα λειτουργικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν διαθέσιμα για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Στην κατηγορία των φυτοστερολών ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση πως οι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 500 mgr/ημέρα ενώ για να επιτευχθεί η μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης κατά 7% - 10% σε ανθρώπους απαιτούνται περίπου 2000 mgr/ημέρα, δηλαδή η τετραπλάσια ποσότητα. Φυσικά οι φυτοστερόλες δεν έχουν καμία επίδραση στα τριγλυκερίδια και δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πως η μέιωση της χοληστερίνης μέσω των φυτοστερολών προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Αναμένονται επίσης επιστημονικά δεδομένα που να εγγυώνται την μακροπρόθεσμη ασφάλεια της καθημερινής χρήσης των προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες. Η κατανάλωση σόγιας έχει μικρή επίδραση στη μείωση της χοληστερίνης, περίπου 3% - 5%. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες που προέρχονται από τις νιφάδες της βρώμης, από τη β-γλυκάνη και το ψύλλιο φαίνεται να δρουν ευεργετικά στη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης. Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης των υδατοδιαλυτών φυτικών ινών φτάνει τα 5 – 15 γρ./ημέρα.

Η συμπληρωματική χορήγηση ιχθυελαίων σε δόση 2-3 γρ./ημέρα φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μέχρι και 25% - 30%. Η κόκκινη μαγιά ανεπτυγμένη σε ρύζι, ένα αρχαίο κινέζικο φάρμακο για την καρδιά, περιέχει τις μονακολίνες ως βιοενεργές ουσίες. Η κόκκινη μαγιά παρουσιάζει ένα μηχανισμό δράσης παρόμοιο με αυτό των στατινών που την κάνει να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της κακής χοληστερίνης. Η μακροπρόθεσμη ασφαλής χρήση αυτών των προϊόντων όμως ακόμη δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί και συνίσταται η συμβουλή από τον ειδικό για την πιθανή χρήση τους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Ένα «οπλοστάσιο» καλής διάθεσης στην κουζίνα μας!



Ποιες τροφές μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Μπορεί η οικονομική κρίση να μας ρίχνει τη διάθεση, υπάρχει, όμως, ένας πολύ απλός τρόπος για να νιώσουμε χαρούμενοι και αυτός δεν είναι άλλος από την επιλογή των σωστών τροφών.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι τροφές, που εκτός από τη διάθεση κάνουν καλύτερο και το δέρμα μας;


Σολωμός και λευκά ψάρια:
Για μεγαλύτερη εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση, τα γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι καλές επιλογές. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι τροφές μειώνουν την κατάθλιψη.

Γαλοπούλα:
Είναι υψηλή σε τρυπτοφάνη (αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και «ανεβάζει» τη διάθεση) και πρωτεΐνες. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη είναι το γάλα με χαμήλα λιπαρά, το βοδινό κρέας, το αρνί, χοιρινό κρέας, τα τυριά, οι σπόροι κολοκύθας, τα πουλερικά, τα φιστίκια, τα φασόλια, η ρέγα και τα αυγά.

Αβγό:
Περιέχει ψευδάργυρο ο οποίος χαρίζει ενέργεια, ιδανική για τις τσουχτερές χειμωνιάτικες μέρες.

Μπανάνα:
Είναι καλή πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Τα σάκχαρα, οι απλοί δηλαδή υδατάνθρακες, προσφέρουν αίσθημα ευεξίας, ενώ οι σύνθετοι παρατείνουν τη διάρκειά της, αφού συνεχίζουν να τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με γλυκόζη, προλαμβάνοντας έτσι την απότομη πτώση της διάθεσης.

Μπίρα:
Λίγη μπίρα την ημέρα χαρίζει… ευτυχία υποστηρίζουν έρευνες, οδηγώντας σε ευκολότερη κοινωνική ενσωμάτωση. Η βιταμίνη Β που περιέχει φαίνεται μάλλον πως κάνει θαύματα.

Μακαρόνια, ψωμί:
O εγκέφαλος συνθέτει ευκολότερα σεροτονίνη (ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση δρώντας ως αντικαταθλιπτικό) όταν η διατροφή βασίζεται σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν, όχι μόνο δεν κάνουν κακό αλλά σας εφοδιάζουν με έξτρα ενέργεια και ανεβάζουν τη διάθεση. Προτιμήστε τα ολικής άλεσης προϊόντα.

Μαύρη σοκολάτα:
Αντικαταθλιπτική χωρίς αμφιβολία. Η μαύρη σοκολάτα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη (ορμόνη η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης). Περιέχει, επίσης, σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που ενισχύουν την καλή διάθεση.

Ξηροί καρποί:
Αποδεικνύονται ως ένα από τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά. Πλούσιοι σε μαγνήσιο, μέταλλο που ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Σπανάκι:
Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, η έλλειψη του οποίου συνδέεται με την κατάθλιψη. Άλλες πηγές: φακές, μαύρα φασόλια, σπαράγγια, σέσκουλα

Καφές:
Οι μικρές δόσεις καφεΐνης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή και τις επιδόσεις σας και να ενισχύσει το μεταβολισμό. Μην καταναλώσετε υπερβολικές δόσεις, όμως, αφού μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την ψυχολογία και την ευημερία.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr

Οι πολλοί φίλοι αυξάνουν τον εγκέφαλο



Τα κοινωνικά άτομα διαθέτουν περισσότερη φαιά ουσία λένε ερευνητές.

Η ύπαρξη ενός μεγάλου κοινωνικού δικτύου και πολλών φίλων φαίνεται πως οδηγεί σε μεγέθυνση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου. Αυτό δείχνουν πειράματα σε πιθήκους μακάκους, που διενήργησαν βρετανοί επιστήμονες,

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι είναι πιο κοινωνικοί και διαθέτουν περισσότερους φίλους, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebooκ και το Twitter, επεκτείνουν με ανάλογο τρόπο τον εγκέφαλό τους.

Ο ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Τζερόμ Σάλετ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph» και το «Scientific American», έκαναν μελέτες με 23 μακάκους, από τους οποίους ο ένας κρατήθηκε σε απομόνωση, ενώ οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν σε ομάδες διαφορετικού μεγέθους (δύο επτά ατόμων), επί 15μήνες.

Οι βρετανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που ζούσαν σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, είχαν περισσότερη φαιά ουσία σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, που αφορούν την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών. Όσο προστίθεντο στο κλουβί περισσότεροι μακάκοι, τόσο αύξανε ο όγκος του εγκεφάλου όλων.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Σάλετ, η νέα μελέτη δείχνει πως «τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο των ανθρώπων, τα οποία επεξεργάζονται τις κοινωνικές πληροφορίες, εξελίχτηκαν με βάση προϋπάρχοντα δίκτυα που έκαναν ανάλογους κοινωνικούς «υπολογισμούς» στους πιθήκους».


Οι ρυτίδες σχετίζονται με τα κόκαλα



Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι ρυτίδες του προσώπου δε δείχνουν μόνο την ηλικία του ατόμου αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σκελετός του.

Σύμφωνα με ερευνητές όσο βαθύτερες και περισσότερες είναι οι ρυτίδες του προσώπου τόσο πιο αδύναμα είναι τα κόκαλα του σώματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο η επιδερμίδα όσο και ο σκελετός υποστηρίζονται από μια ινώδη πρωτεΐνη, το κολλαγόνο.

Παράλληλα η επικεφαλής της έρευνας Lubna Pal τονίζει: «Αν έχεις αρκετές ρυτίδες, το πρώτο που θα κάνεις είναι να ρωτήσεις το γιατρό σου για τον κίνδυνο που διατρέχεις να πάθεις κατάγματα» ενώ συμβουλεύει, «πάρε 1.200 mg ασβέστιο καθημερινά και συνδύασέ τα με άρσεις βαρών».


Η καθιστική ζωή «φίλος» του καρκίνου



Κάθε 1 ώρα πρέπει να σηκωνόμαστε από την καρέκλα!
Το καθισιό αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου, αναφέρουν καναδοί επιστήμονες σύμφωνα μελέτη που που πραγματοποίησαν τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Ιδρύματος Μελέτης του Καρκίνου (AICR).

Όπως ανακοίνωσαν, σε ετήσια βάση μπορούν να αποδοθούν στην καθιστική ζωή 92.000 κρούσματα καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστούν ανεπιφύλακτα να αυξήσουμε το επίπεδο της δραστηριότητάς μας, φροντίζοντας κάθε ώρα ακινησίας να αντισταθμίζεται με μερικά λεπτά γυμναστικής.

Πόσο όμως είναι αρκετό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι θα περπατάει κανείς επί 30 λεπτά κάθε μέρα, δεν σημαίνει πως μπορεί την υπόλοιπη μέρα να κάθεται. Όντως, μια άλλη μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε πως ακόμα και όσοι γυμνάζονται καθημερινά αλλά διάγουν καθιστική ζωή την υπόλοιπη μέρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.

Αντιθέτως, όσοι φροντίζουν επιπλέον να είναι κινητικοί για έστω και για 1 λεπτό κάθε ώρα της ημέρας, προστατεύονται πολύ καλύτερα. Ειδικά οι υπάλληλοι γραφείου, περνούν το 75% των αναπαραγωγικών ετών της ζωής τους ακίνητοι σε μία καρέκλα, ενώ λίγοι είναι αυτοί που συγκεντρώνουν 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα.

«Η καθιστική ζωή αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό, ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο», επεσήμανε ο δρ Όουεν. «Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι όσο περισσότερο κάθεται κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει».

Και καταλήγει: «Είναι πολύ σημαντικό που έστω και λίγα λεπτά να “σπάει” κανείς κάθε ώρα ακινησίας, δείχνουν να μειώνουν τον κίνδυνο».


Προλάβετε την ουλίτιδα



Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια δοντιών.

Oυλίτιδα είναι η φλεγµονή των ούλων, η οποία είναι κυρίως αποτέλεσµα της κακής υγιεινής του στόµατος. Όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά, µένουν τροφές στο στόµα, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούν τη µικροβιακή πλάκα (πέτρα). Αυτή µε τη σειρά της περιέχει µικρόβια, τα παράγωγα των οποίων ερεθίζουν τα ούλα.

Η πρόληψη της ουλίτιδας ωστόσο είναι εφικτή, ενώ η αντιµετώπισή της, σε περίπτωση που ήδη υπάρχει, απαραίτητη, αφού διαφορετικά θα προκαλέσει σοβαρότερα προβλήµατα, οδηγώντας ακόµα και στην απώλεια των δοντιών.

1. Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθηµερινά πρωί - βράδυ αλλά και ενδιάµεσα στα γεύµατα, ακόµα και µετά τον καφέ.

2. Χρησιμοποιείτε καθηµερινά οδοντικό νήµα. Συχνά το βούρτσισµα δεν είναι αρκετό για να αποµακρύνει τις τροφές από τα δόντια.

3. Αποφεύγετε να χρησιµοποιείτε σόδα ή αλάτι για το βούρτσισµα των δοντιών και χρησιµοποιείτε οδοντόκρεµες µε φθόριο.

4. Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα (περίπου κάθε 2 µήνες) προτιµώντας τις µέτριας σκληρότητας.

5. Κάνετε τουλάχιστον κάθε 6 µήνες ένα προληπτικό check up στον οδοντίατρό σας.

6. Αν πάσχετε ήδη από ουλίτιδα, επισκεφτείτε απαραιτήτως τον οδοντίατρο, ο οποίος θα εφαρµόσει λεπτοµερή καθαρισµό των δοντιών προκειµένου να αφαιρέσει πλήρως την πέτρα που έχει δηµιουργηθεί. Στη συνέχεια µε σωστό και τακτικό βούρτσισµα η φλεγµονή υποχωρεί.

7. Εκτός από την κακή υγιεινή του στόµατος, ουλίτιδα µπορεί να προκαλέσουν ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και ορισμένα νοσήµατα του αίµατος αλλά και οι ορµονικές διαταραχές (π.χ. εφηβεία, εγκυµοσύνη κ.ά.).

Τα συµπτώµατα που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό είναι:

Έντονο κόκκινο χρώµα στα ούλα

Διόγκωση των ούλων

Πιθανή αιµορραγία, είτε αυτοµάτως είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Τα παραπάνω συνήθως συνοδεύονται και από κακοσµία.


Πηγή: http://www.myworld.gr

«Μαστίζει» ο διαβήτης σε όλο τον κόσμο



Στα 438 εκατ.υπολογίζονται οι ασθενείς τα επόμενα 20 χρόνια.

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου έδωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF), ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτόν στην υφήλιο είναι σήμερα 285 εκατομμύρια. Τα επόμενα 20 χρόνια, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ανέλθει στα 438 εκατομμύρια. Αυτό θα συμβεί γιατί ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, ζει περισσότερο, γίνεται πιο παχύσαρκος και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο καθιστικός τρόπος ζωή.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Περίπου 700.000 - 900.000 γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτόν, ενώ περίπου 200.000 - 300.000 έχουν διαβήτη και δεν το ξέρουν.

Από τα άτομα με διαβήτη 9 στα 10 έχουν τύπου 2. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή να απουσιάζουν τελείως. Αποτελεί «ύπουλη» μορφή πάθησης, αφού 1 στα 2 άτομα παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές, όταν τεθεί η διάγνωση.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ελέγχονται όλα τα άτομα ηλικίας 45 ετών και πάνω και ιδίως οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αναγκαίος είναι επίσης ο έλεγχος σε νεώτερα άτομα με καθιστική ζωή ή που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη, σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ή που έχουν γεννήσει παιδί με βάρος άνω των 4,5 κιλών, σε άτομα με υπέρταση ή με διαταραχές των λιπιδίων και σε άτομα με προδιαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 κάποτε θεωρούνταν ότι προσέβαλε ενήλικες, ειδικά όσους έχουν ξεπεράσει το 40ό έτος της ηλικίας. Όμως, σήμερα αυτός ο τύπος διαβήτη άλλαξε πρόσωπο και προσβάλλει μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά, μια αύξηση που οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

«Δεν υπάρχει ήπιος διαβήτης. Οι συνέπειές του είναι σοβαρές και αφορούν τον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία» όπως τόνισε ο Δρ Σταύρος Μπούσμπουλας, πρόεδρος της Εταιρείας, Διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων».

«Το άτομο με διαβήτη σήμερα μπορεί και έχει τη δυνατότητα να έχει μια φυσιολογική ενεργό ζωή. Το μυστικό είναι να γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται το διαβήτη ώστε να μάθει να ζει με αυτόν και να μην είναι η πάθησή του εκείνη που του επιβάλλεται» τονίζει η Δρ. Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Γενική γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Επιμελήτρια της Α' και Β' Παθολογικής Κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «Νίμιτς».


Τα τρία «όχι» μίας δίαιτας



«Ναι» στην ισορροπημένη διατροφή.

Η μάχη με τη ζυγαριά μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς η επιθυμία μας για απώλεια βάρους συνοδεύεται συχνά από έντονη ανυπομονησία και από αγωνία για επίσπευση του αποτελέσματος. Για να σας βοηθήσουμε λοιπόν να αποφύγετε τις διάφορες διατροφικές «νάρκες» στην πορεία σας προς μία λεπτή σιλουέτα, σας παραθέτουμε τρία «όχι» που πρέπει να πείτε κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

«Όχι» Nο1: Στερητικές και ακραίες δίαιτες

Οι μεγάλες «περικοπές» σε θερμίδες οδηγούν μεν σε απώλεια βάρους, ωστόσο τα κιλά που χάνουμε είναι ως επί το πλείστον μυϊκός ιστός, την ώρα που το ζητούμενό μας είναι να χαθεί λίπος. Όσοι ακολουθούν τέτοια διατροφικά σχήματα , εκτός του ότι κινδυνεύουν από διάφορα προβλήματα υγείας, καταλήγουν να πάρουν πίσω το βάρος που έχασαν, εάν όχι και περισσότερο, δεδομένου ότι μέσω αυτής της διαδικασίας μειώνεται σημαντικά ο μεταβολισμός τους.

«Όχι» Nο2: «Μαγικά φίλτρα»

Εάν σας ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, πιθανότατα είναι. Πλέον κυκλοφορούν δεκάδες φόρμουλες αδυνατίσματος που υπόσχονται γρήγορη και άκοπη απώλεια κιλών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάτε όμως ότι, εφ’ όσον ένα σκεύασμα δεν είναι εγκεκριμένο από αρμόδιο φορέα, κανείς δε μπορεί να σας εξασφαλίσει ούτε αποτελεσματικότητα ούτε ασφάλεια.

«Όχι» Nο3: Σχήματα αποτοξίνωσης

Η αποτοξίνωση ίσως αποτελεί από τις πιο γνωστές τακτικές απώλειας βάρους παγκοσμίως. Αποτελεί όμως και έναν από τους ισχυρότερους διατροφικούς μύθους, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποβάλλει τις τοξίνες και να «καθαρίσει» από τις διατροφικές ατασθαλίες ολόκληρων ετών λανθασμένης διατροφής. Φροντίστε λοιπόν να μείνετε μακριά από μονοφαγικές και αποτοξινωτικές δίαιτες, καθώς δεν παρέχουν στον οργανισμό το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται και η μακροχρόνια εφαρμογή τους ελλοχεύει κινδύνους υγείας.

Κλείστε λοιπόν τα αυτιά σας στις παραπάνω «σειρήνες» και πείτε ένα μεγάλο «ναι» σε μία ισορροπημένη διατροφή. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ο πιο σωστός τρόπος απώλειας βάρους είναι η εφαρμογή ενός διαιτολογίου που βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό φυσικά με την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, ούτως ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να αποκτήσουμε υγιεινές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν όχι μόνο να χάσουμε αλλά και να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα το βάρος μας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δίαιτα και άσκηση για ινσουλοαντίσταση



Πώς να προλάβετε το μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο (ΜΣ) ή σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη, χαρακτηρίζεται από διαταραχές όπως η παχυσαρκία (κυρίως η κεντρικού τύπου), η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπάρχει και μια σειρά διαταραχών που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και είναι η υπερουριχαιμία, το λιπώδες ήπαρ, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος κ.λπ.

Το μεταβολικό σύνδρομο κάνει την εμφάνισή του όταν γενετικώς επιρρεπή άτομα αποκτούν υπερβολικό βάρος, Κατ’ αυτόν τον τρόπον, παράγοντες όπως ή ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη έως ανύπαρκτη σωματική δραστηριότητα διαμορφώνουν ένα «τοξικό» περιβάλλον που ραγδαία αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου. Το 25% του πληθυσμού στην Αμερική ήδη παρουσιάζει μεταβολικό σύνδρομο. Στον σακχαρώδη διαβήτη ο επιπολασμός του μεταβολικού συνδρόμου φτάνει το 92%.

Αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η μεταβολική κατάσταση στην οποία φυσιολογική συγκέντρωση ινσουλίνης δεν επαρκεί να προκαλέσει την αντίστοιχη αντίδραση από τα κύτταρα του λιπώδους, του μυϊκού και του ηπατικού ιστού. Η ινσουλινοαντίσταση δεν είναι νόσος, είναι όμως κεντρική μεταβολική διαταραχή που οδηγεί αναπόφευκτα σε αθηρωμάτωση και καρδιαγγειακή νόσο.

Η προσέγγιση του WHO (παγκόσμιος οργανισμός υγειάς) ουσιαστικά θεωρεί την ινσουλινοαντίσταση πρωταρχικό αίτιο που οδηγεί σε κοιλιακή παχυσαρκία ενώ η προσέγγιση του NCEP θεωρεί την κοιλιακή παχυσαρκία αφετηριακή αιτία του ΜΣ, με τον λιπώδη ιστό να εκκρίνει κυτταροκίνες, και κυρίως τον παράγοντα TNFa που επιδρά αρνητικά στον υποδοχέα της ινσουλίνης και συμβάλλει στη δημιουργία ινσουλινοαντίστασης. Επιπρόσθετα, η αυξημένη απελευθέρωση λιπαρών οξέων επί κοιλιακής παχυσαρκίας οδηγεί, αφενός μεν, σε αυξημένη σύνθεση τριγλυκεριδίων, αφετέρου δε, σε αυξημένη σύνθεση ειδικών αθηρωματογόνων μορίων (μικρές πυκνές LDL) και σε μείωση της προστατευτικής χοληστερόλης (HDL).

Στο ΜΣ συνοπτικά έχουμε τις εξής διαταραχές στα λιπίδια: α) αυξημένη ροή ελεύθερων λιπαρών οξέων προς το ήπαρ, β) Αυξημένη ηπατική παραγωγή VLDL με αυξη¬μένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, γ) αυξημένη συγκέντρωση μικρών πυκνών μορίων LDL(«κακή χοληστερόλη»), δ) μειωμένη συγκέντρωση HDL χοληστερόλης («καλή χοληστερόλη») και ε) αυξημένα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Β.

Ποιο είναι το κατάλληλο διατροφικό σχήμα για την αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης;
Η ινσουλινοαντίσταση, καθώς και η κοιλιακή παχυσαρκία (περισσότερο λίπος στην κοιλιά παρά στην περιφέρεια), είναι δύο παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το σχεδιασμό της διατροφής. Η διατροφή θα πρέπει να βασιστεί στις αρχές της διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Ποιες είναι αυτές;

Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι καλό θα ήταν να χάσετε βάρος μέσω της μείωσης του σωματικού σας λίπους.
Περιορίστε την ολική κατανάλωση υδατανθράκων μέσα στην ημέρα, αλλά και στα επιμέρους γεύματα. Αποφεύγετε τη μεγάλη κατανάλωση ψωμιού, ρυζιού, πατάτας, ζυμαρικών και δημητριακών σε ένα γεύμα.

Προτιμήστε τους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, όπως είναι το πολύσπορο ψωμί, οι σαλάτες και τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης ζυμαρικά και δημητριακά, καθώς και τα όσπρια και οι ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια).

Περιορίστε τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται. Περιορίστε τα ζωικά λιπαρά αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά, αλλά και τα προϊόντα στα οποία αυτά περιέχονται.

Περιορίστε την κατανάλωση τηγανητών και μεγάλης ποσότητας φυτικών λιπαρών. Για το μαγείρεμα, προτιμήστε ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας σε φρούτα και λαχανικά.

Αυξήστε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση. Προτιμάτε λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, τσιπούρα, σολομό, γαύρο), προσλαμβάνετε καρύδια και προσθέστε λιναρόσπορο στις σαλάτες σας, προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών.

Για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, αν καπνίζετε προσπαθήστε να μειώσετε ή να διακόψετε πλήρως το κάπνισμα.

Ακολουθήστε τις διεθνείς συστάσεις για μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, μέχρι ένα ποτό για τις γυναίκες και μέχρι δυο ποτά για τους άνδρες. Αποφύγετε πλήρως το αλκοόλ, σε περίπτωση υπερτριγλυκεριδαιμίας, εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η άσκηση. Κατά την εκγύμναση των μυών, απορροφάται ευκολότερα γλυκόζη (σάκχαρο) από το αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και τον περιορισμό της υπερινσουλιναιμίας, καθώς και τη μείωση της ινσουλινοαντίστασης. Δοκιμάστε τα εξής: ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας γύρω στα 20-45 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

H άσκηση αποτελεί οτιδήποτε αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστός, όπως η κηπουρική, ο χορός, το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι κ.τλ. Το κλειδί για να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας είναι να σας ευχαριστεί. Είναι σημαντικό να συνδυάζετε την αερόβια κίνηση με την αναερόβια (ασκήσεις αντίστασης).
ξεκινήστε με λιγότερη ένταση και σταδιακά βάλτε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Πώς θα «παγώστε» το χρόνο!



Υιοθετήστε 4 καλές διατροφικές συνήθειες.

Όλοι θέλουμε να παρατείνουμε την νεανική εμφάνιση όσο περισσότερο μπορούμε. Οι διαθέσιμες μέθοδοι είναι πολλές ποια είναι όμως η πιο αποτελεσματική; Ο ιδανικότερος τρόπος για να εγκαταστήσετε ένα μόνιμο αποτέλεσμα προέρχεται εκ των έσω και αφορά την ισορροπημένη διατροφή. Υιοθετήστε 4 καλές διατροφικές συνήθειες και «σταματήστε το χρόνο».

• Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας:

Εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση ενάντια στη γήρανση, τα καροτενοειδή ως πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της όρασης - ιδιαίτερα στο σκοτάδι και στην ομαλή ανάπτυξη. Πλούσιες πηγές καροτενοειδών αποτελούν τρόφιμα με έντονο πορτοκαλί, βαθύ κίτρινο και κόκκινο χρώμα όπως τα καρότα, οι ντομάτες και τα βερίκοκα αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι, και τα αντίδια.

• Κερδίστε την χαμένη σας ζωντάνια…

Έρευνες έχουν δείξει πως ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των υπεραιωνόβιων ανθρώπων είναι η καλή φυσική κατάσταση. Η συστηματική δραστηριότητα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μπορεί να κρατήσει την καρδιά, τα οστά και τη διάθεσή μας ζωντανά και νεανικά. «Αποτοξινωθείτε» από το καθημερινό στρες κλείνοντας τον υπολογιστή σας και αυξάνοντας τη σωματική σας δραστηριότητα. Ξεκινήστε με δύο δεκάλεπτα μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας (όπως το έντονο περπάτημα και το ποδήλατο) σε καθημερινή βάση και σταδιακά αυξήστε το στα 60 λεπτά ημερησίως.

• Εξοπλιστείτε καθημερινά με...Βιταμίνη C:

Η βιταμίνη C είναι μια από της πιο γνωστές βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις αλλά και το καθημερινό οξειδωτικό στρες που προκαλείται εξαιτίας των περιβαλλοντικών ρίπων και του καπνίσματος. Επιπλέον, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου συμβάλλοντας στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και της πυκνότητας των οστών, ενώ η σχέση της με την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνεται μαζί με φυτικές πηγές του (σπανάκι, όσπρια κλπ) την καθιστά έναν απαραίτητο σύμμαχο ζωντάνιας για τις γυναίκες με έλλειψη σιδήρου. Τα φρεσκοκομμένα και ώριμα φρούτα και λαχανικά αποτελούν τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε και 100% φυσικούς χυμούς εμπλουτισμένους με έξτρα βιταμίνη C που κυκλοφορούν στην αγορά.

• Βρείτε ένα σύμμαχο στο Φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9):

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, ο χυμός πορτοκαλιού και τα όσπρια όπως τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμμετέχει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και έχει ισχυρή προστατευτική επίδραση ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην αντιμετώπιση και προλαμβάνει τη αναιμία, χαρίζοντας ζωντάνια στα άτομα με σιδηροπενική αναιμία.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Αιματουρία, σε ποιους παράγοντες οφείλεται



Τα παθολογικά νοσήματα που ευθύνονται.

Η παραγωγή των ούρων από το νεφρό αποτελεί μία από τις πιο βασικές λειτουργίες του σώματος. Με τα ούρα, το σώμα καθαρίζεται από τοξίνες και ανεπιθύμητες ουσίες. Ταυτόχρονα, ελέγχεται η συγκέντρωση των συστατικών των υγρών του σώματος. Στις ουσίες που αποβάλλονται μέσω των νεφρών περιλαμβάνονται τελικά προϊόντα του μεταβολισμού, όπως ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, ουρικά άλατα, ενώ απομακρύνονται ουσίες που βρίσκονται σε περίσσια στο αίμα, όπως νερό, νάτριο, κάλιο, χλώριο, υδρογόνο.

Τα ούρα, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν περιέχουν αίμα και αυτό οφείλεται τόσο στις ιδιότητες του φυσιολογικού αίματος, όσο και στην ιδιαίτερη κατασκευή του νεφρικού ηθμού, ο οποίος, ενώ καθαρίζει το αίμα, δεν του επιτρέπει να περάσει στα ούρα. Παρά ταύτα, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν αιματουρία ή επεισόδια αιματουρίας, τα οποία οφείλονται σε κληρονομούμενη ανατομική παραλλαγή.

Η εύρεση άνω των τριών ερυθροκυττάρων ολικού αίματος στη μικροσκοπική εξέταση ούρων, που έχουν ληφθεί σωστά, σε μεγάλη μεγέθυνση με ειδικά μικροσκόπια, αποκαλείται ιατρικώς αιματουρία. Η αιματουρία συχνά δεν φαίνεται 'με γυμνό μάτι', δεν έχει συνωδά συμπτώματα και εντοπίζεται σε ανάλυση ούρων στο check up. Πρέπει να απεκκρίνεται τουλάχιστον ένα ml αίματος ανά λίτρο, για να προκληθεί ορατή μεταβολή του χρώματος στα φυσιολογικώς διαυγή ούρα. Στην περίπτωση αυτή τα ούρα χρωματίζονται ρόδινα, κόκκινα, καφέ ή μαύρα.

Όταν τα ούρα είναι ρόδινα, κόκκινα, καφέ ή μαύρα, είναι σημαντικό να καθορίζεται εάν το χρώμα οφείλεται πράγματι στην παρουσία αίματος ή εάν οφείλεται σε παρουσία άλλων χρωστικών (π.χ. μυοσφαιρίνη, αιμοσφαιρίνη, χρωστική από παντζάρια, πορφυρίνες, λήψη χλωροκίνης). Κατά την ιατρική εξέταση είναι επίσης σημαντικό να καθοριστεί, εάν πρόκειται για αποικισμό των ούρων από αίμα περιόδου και όχι για αληθή αιματουρία.

Τα παθολογικά νοσήματα και οι παθολογικοί παράγοντες, που προκαλούν αιματουρία διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες:

Νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος (π.χ. καρκινώματα, η λιθίαση του ουροποιητικού, προστατικές παθήσεις).
Συστηματικά νοσήματα (π.χ. λοιμώδη νοσήματα, η δρεπάνωση των ερυθρών, ο διαβήτης).
Φάρμακα (π.χ. αντιπηκτικά, ορισμένα αντιβιοτικά, αναλγητικά φάρμακα).

Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση της αιματουρίας και στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Πιείτε λευκό τσάι!



Όπλο κατά της παχυσαρκίας.

Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι με αποτέλεσμα να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται από τις διάφορες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και καταστρέφουν το ανθρώπινο DNA.

Τα τελευταία χρόνια πληθώρα επιστημονικών μελετών κατέδειξε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού στη συσσώρευση των λιποκυττάρων στο λιπώδη ιστό. Εκχυλίσματα του βοτάνου του λευκού τσαγιού που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες φάνηκε να αναστέλλουν την παραγωγή νέων λιποκυττάρων με αποτέλεσμα την κινητοποίηση και τη διάσπαση λιπαρών οξέων από ώριμα λιποκύτταρα.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία μελέτησε τη βιολογική επίδραση εκχυλίσματος λευκού τσαγιού στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η αύξηση της εμφάνισης συσχετιζόμενων με την παχυσαρκία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδους διαβήτη συνιστά ένα διαρκές πρόβλημα. Το λευκό τσάι φάνηκε μέσα από τις μελέτες ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανική φυσική λύση με λιποδιαλυτική δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση λευκού τσαγιού φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι είναι μία από αυτές.

Σε αρκετές πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι το λευκό τσάι εμπόδιζε την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα είναι μία ακόμα ευεργετική λειτουργία που μπορεί να έχει το λευκό τσάι.

Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και συντηρώντας μια σταθερή υγιή ροή αίματος προλαμβάνεται και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών, συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη λευκού τσαγιού όχι μόνο μειώνει την 'κακή' LDL χοληστερόλη, αλλά αυξάνει και την 'καλή' HDL χοληστερόλη.

Το λευκό τσάι πιθανώς να έχει θετικές επιδράσεις και στην υγεία των ανθρώπινων οστών. Άτομα που καταναλώνουν καθημερινά λευκό τσάι φαίνεται να έχουν αυξημένη οστική πυκνότητα σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως το λευκό τσάι να είναι ευεργετικό και σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδες ή οστεοπόρωση.

Το λευκό τσάι είναι επίσης αντιβακτηριακός και αντιϊκός παράγοντας προστατεύοντας από διάφορους μολυσμαντικούς οργανισμούς, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ίσως να μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα φορείς του ιού HIV. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι το τσάι περιέχει μικρές ποσότητες φθορίου συμβάλλει στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών, ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη πλάκας και τερηδόνας.

Τέλος, το λευκό τσάι είναι βασικό συστατικό της διατροφής αντιγήρανσης, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά αναστέλλει την καταστροφή και την εκφύλιση του ανθρώπινου DNA και συμβάλλει στην υγεία του δερματικού και άλλων ιστών.

Πέρα από τη δεδομένη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, το λευκό τσάι πλεονεκτεί σε σχέση με τα άλλα είδη τσαγιού, καθώς περιέχει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί και σε μία ακόμα πιθανή θετική επίδραση του λευκού τσαγιού, την καταπολέμηση της κατάθλιψης, η οποία συσχετίζεται με ένα αμινοξύ που περιέχεται στο τσάι, τη L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του πνευματικού και φυσιολογικού στρες.

Η επίδραση της L-τεανίνης έχει να κάνει με την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, ντοπαμίνης και του GABA (γ-αμινο βουτυρικό οξύ) στον εγκέφαλο, ενώ ακόμα και μεγάλες ποσότητες πρόσληψης του αμινοξέος δεν βλάπτουν το νευρικό σύστημα.

Συνεπώς, επαρκείς ποσότητες κατανάλωσης λευκού τσαγιού μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα σαν αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κατάθλιψης που σχετίζεται άμεσα με το πνευματικό στρες.

Επιπλέον, η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα του λευκού τσαγιού σε σχέση με τον καφέ και τα υπόλοιπα είδη τσαγιού το καθιστούν ιδανικό ρόφημα για την καταπολέμηση του πνευματικού στρες. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του λευκού τσαγιού στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Το λευκό τσάι έχει σχετικά στυφή γεύση και προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η κατανάλωσή του προτείνεται μικρή προσθήκη μελιού, το οποίο μάλιστα βοηθά στην απελευθέρωση των αρωμάτων του λευκού τσαγιού.

Συμπερασματικά, το λευκό τσάι φαίνεται να έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επειδή όμως μόλις τις τελευταίες 2 δεκαετίες το λευκό τσάι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης, θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα νέων ερευνών ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δύσοσμη αναπνοή λόγω ξηροστομίας



Αντιμετωπίστε τα αίτια.

Η ξηροστομία είναι ένα σύμπτωμα το οποίο εκτός από ενοχλητικό (κακοσμία) ταυτόχρονα έχει και βλαπτικές συνέπειες στην υγεία του οργανισμού. Γι ‘αυτό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στην αντιμετώπισή του με απλά πρακτικά μέτρα.

-Συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας εάν μπορεί να αλλάξει το φαρμακευτικό σκεύασμα που παίρνετε με κάποιο άλλο με λιγότερες παρενέργειες στον τομέα της ξηροστομίας.
-Χρησιμοποιείτε υποκατάστατα σάλιου.
-Πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία γενικότερα του ανθρώπου.
-Απαραίτητα 5-6 λίτρα την ημέρα νερό.
-Χρησιμοποιείτε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
-Περιορίστε τη ζάχαρη γενικά στη ζωή σας. Χαλάει τα δόντια.
-Αποφεύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον καφέ και τον πολύ ήλιο ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αφυδατώνουν.
-Χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση μαζί με το βούρτσισμα και νήμα φθόριο. Ειδικά μασελάκια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούμε για λεύκανση τα χρησιμοποιούμε με φθόριο.
-Χρησιμοποιείτε οδοντόπαστα με φθόριο.
-Μάθετε να βουρτσίζετε σωστά το στόμα σας και ζητήστε τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας στην εκπαίδευσή σας.
-Μερικές φορές η ξηροστομία είναι μια ενόχληση παροδική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαρκεί αρκετά, έτσι ώστε να εγκυμονούν κίνδυνοι για την στοματική υγεία.

Τα αποτελέσματα της ξηροστομίας είναι δυσκολία στη μάσηση – κατάποση, εύκολες φλεγμονές και τερηδόνες και ταυτόχρονα δυσοσμία του στόματος.

Οι αιτίες της ξηροστομίας με αποτέλεσμα την κακοσμία μπορεί να είναι:

-Χρόνια νοσήματα όπως διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος Sjogren κ.λ.π.
-Φάρμακα για τα οποία πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες τους, γιατί ορισμένα έχουν ως παρενέργεια την ξηροστομία. -Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις που τα φάρμακα είναι χρόνια να λαμβάνεται υπ’ όψιν ιδιαίτερα σοβαρά ο παράγοντας της ξηροστομίας. Τέτοια φάρμακα είναι συνήθως φάρμακα για την υπέρταση, το άσθμα και την κατάθλιψη.
-Χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
-Ακτινοθεραπείες μετά από θεραπεία καρκίνου που μπορεί να καταστρέψουν σιελογόνους αδένες.
-Ακόμη και περιπτώσεις απλές που μπορεί να αποφράσσονται οι σιελογόνοι αδένες ή επέρχονται βλάβες σε αυτούς.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Ψάρια... η άμυνα στην κούραση



Για ποιους λόγους κάνουν καλό στη διατροφή.

Τα ψάρια συγκαταλέγονται στα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Το περιεχόμενο των ψαριών σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, την εποχή του χρόνου και το είδος του νερού που κατοικούν (αλμυρό ή γλυκό). Τα ψάρια του γλυκού νερού πέπτονται ευκολότερα από τα θαλασσινά αν και φαίνεται να έχουν μικρότερη θρεπτική αξία.

Γιατί να τα φάτε;

Τα ψάρια αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ευεργετικών λιπαρών όπως τα ω-3 λιπαρά. Εκτός, όμως, από ενέργεια τα ψάρια μας προσφέρουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για να ανταπεξέλθουμε στους έντονους και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ηρεμήστε τα νεύρα σας

Τα ψάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα της Β3, Β12, Β6 και φυλλικού οξέος), μαγνησίου και ω-3 λιπαρών. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση καθώς και στην απομάκρυνση της κούραση και της έντασης των μυών.

Τονώστε το ανοσοποιητικό σας

Η ένταση και η εξαντλητική δουλειά μας κάνει ευάλωτους σε ιώσεις και κρυολογήματα. Η βιταμίνη Α που περιέχουν ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων και αυξάνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή «αμυντικών» κυττάρων του αίματος.

Βελτιώστε τη μνήμη και τη διάθεσή σας

Τα ω-3 λιπαρά, που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό στα ψάρια, αποτελούν κύριο συστατικό των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να δράσουν προληπτικά αλλά και θεραπευτικά μειώνοντας την εμφάνιση ή τα συμπτώματα κατάθλιψης σε πάσχοντες.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για την υπέρταση



Από την Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία.

Η Υπέρταση παραμένει o Νο1 παράγοντας θνητότητας παγκοσμίως. Το 70% των ασθενών παραμένουν αρρύθμιστοι παρά την πληθώρα φαρμάκων που έχουν οι γιατροί στα χέρια τους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των θεραπευτικών σχημάτων για την Υπέρταση, στη κακή συμμόρφωση των ασθενών, στο γεγονός ότι η υπέρταση είναι ασυμπτωματική αλλά και στην άγνοια που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία με την υποστήριξη της Novartis Hellas, υλοποιεί μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των ασθενών για την σημαντικότητα της απλοποίησης της θεραπείας και τα οφέλη που πηγάζουν από αυτή.

Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι: «Χάπια όλη την ώρα; Στην Υπέρταση, όχι πια!», ενώ η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού έχει αρχίσει από τις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Η εκστρατεία υποστηρίζεται μέσα από καταχωρήσεις στα ένθετα των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία Κυριακάτικων εφημερίδων, web banners στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites, ενώ εκτός από τα μέσα Πανελλαδικής εμβέλειας υπάρχει κάλυψη από τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στις 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη εκδήλωση ανοικτή για το κοινό. Το ενημερωτικό περίπτερο της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας θα βρίσκεται στο Εμπορικό Κέντρο Avenue από τις 10,00 το πρωί έως τις 16,00 το μεσημέρι. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας θα απαντά σε ερωτήματα και απορίες των πολιτών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται μετρήσεις αρτηριακής πίεσης.

Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι ο ραδ/κός σταθμός Realfm, ο οποίος στο συγκεκριμένο σημείο θα μεταδίδει ζωντανά το πρόγραμμά του.

Τέλος η ουσιαστική υποστήριξη που προσφέρει η Novartis Hellas για την πραγματοποίηση της καμπάνιας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά τον κοινωνικό της χαρακτήρα της και τη δέσμευσή της να βρίσκεται πάντα δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο.


«Αθώα» τα αυγά για τη χοληστερίνη



Ιδανικός συνδυασμός να μην καταναλώνονται μαζί με κρέας ή θαλασσινά.

Τα αυγά έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο διαφόρων συζητήσεων, ενώ έχουν υπάρξει αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές και επιστήμονες, καθώς είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση.

Ένα αυγό απαρτίζεται κυρίως από τρία μέρη. Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι: Ο κρόκος είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ημίρρευστη σφαίρα και περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών. Το ασπράδι ή λεύκωμα είναι ένα παχύρευστο διαφανές υγρό, το οποίο σταθεροποιείται και αποκτά ένα λευκό χρώμα μετά την θερμική επεξεργασία του, που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, την αλβουμίνη. Το τρίτο μέρος συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αυγού.

Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης, το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο κρόκος περιέχει τα λιπίδια, που είναι κυρίως φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή.

Έτσι, το αυγό θεωρείται μια πολύτιμη τροφή. Ένα όμως είναι το θρεπτικό συστατικό το οποίο αποτελεί το επίκεντρο, όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα αυγά «διάσημα». Αυτό το θρεπτικό συστατικό, είναι η χοληστερόλη.

Κατά μέσο όρο, ένα βραστό αυγό (50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη, τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα τρόφιμα στη διατροφή μας και είναι σε όλους γνωστή η σύσταση της αποφυγής κατανάλωσης περισσότερων από 2-3 αυγά την εβδομάδα, «γιατί αυξάνουν τη χοληστερίνη».

Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές. Το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη), σύμφωνα με νεότερες έρευνες, δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα, η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε σχετικά μικρό βαθμό. Αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου, που προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.

Σε έρευνα που έγινε από τους Curr Opin Clin Nutr Metab Care το 2006, σε ομάδες υγιών ατόμων, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Ενώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι διαφορετικοί υγιείς πληθυσμοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο στην ανάπτυξη στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων με την αύξηση της λήψης χοληστερόλης από τα αυγά, αντίθετα, μπορούν να έχουν πολλαπλάσια ευεργετικά αποτελέσματα από το συνυπολογισμό των αυγών στην κανονική διατροφή τους.

Άλλη έρευνα που διεξήγαγε το American Society for Nutrition το 2008, απέδειξε πως η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη του πλάσματος στα υπέρβαρα άτομα, που ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες, μειώνοντας ταυτόχρονα τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο (MetS).

Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το αυγό εκτός από χοληστερίνη περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.

Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα. Επίσης, η κατανάλωση του αυγού θα πρέπει να συνοδεύεται με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (π.χ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης), που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.

Έτσι λοιπόν, η ταμπέλα απαγόρευσης της κατανάλωσης αυγών πάνω από 2-3 την εβδομάδα αρχίζει σιγά-σιγά να απομακρύνεται. Ας μην ξεχνάμε όμως το «μέτρον άριστον» που ίσχυε πάντοτε και πρέπει να ισχύει στην διατροφή μας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Είμαι ΑμεΑ; Τι δικαιούμαι;




Μερικές φορές αναρωτιέμαι;
Πόσες και πόσες φορές έχει τύχει φίλοι να μου κάνουν (μέσω κάθε τρόπου επικοινωνίας) ένα παρόμοιο ερώτημα του τύπου:

"Έχω αυτό ή εκείνο ή την τάδε πάθηση. Είμαι ΑμεΑ;" "Τι δικαιούμαι;" ή "Δικαιούμαι αυτό;"
Πάντα βρίσκομαι στην ίδια θέση να προσπαθώ να εξηγήσω τι είναι ΑμεΑ και πως ορίζεται. Σκεπτόμενος όλο αυτό και πως πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε καν αν είμαστε ή όχι ΑμεΑ, είπα να γράψω αυτό το κείμενο, ώστε να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Να διευκρινήσω κάτι εξ' αρχής. Δεν υπάρχει κάποιο γενικό ή ειδικό κριτήριο που να λέμε πως κάποιος βάσει αυτού ή αυτών ανήκει στους αμεα ή αλλιώς στα άτομα με αναπηρία. Ο λόγος είναι απλός. Άτομο με αναπηρία θεωρείται κάθε άνθρωπος που έχει κάποιου είδους αναπηρία ή πρόβλημα υγείας, οποιασδήποτε φύσης ή πάθησης, είτε μόνιμο είτε παροδικό.

Είναι διαφορετικό να ρωτάμε αν είναι ΑμεΑ κάποιος και διαφορετικό αν δικαιούται μια παροχή ή έχει κάποιο ή κάποια δικαιώματα λόγω αυτού. Οι παροχές και τα δικαιώματα αυτά αφορούν άτομα κάποιου βαθμού αναπηρίας. Ο βαθμός αναπηρίας εδώ και λίγο καιρό ορίζεται κατά κύριο λόγο από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ ανά την χώρα (πληροφορίες θα βρείτε στο ακόλουθο θέμα: Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.): Όλα όσα χρειάζεστε να ξέρετε (και σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις από τις Ανώτατες Στρατολογικές Υγειονομικές Επιτροπές - Α.Σ.Υ.Ε). Όσο για τον τρόπο και την μέθοδο εκτίμησης του ορισμού αυτού του ποσοστού μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο ακόλουθο θέμα Μέθοδος και Κανόνες υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας.

Συνήθως οι περισσότερες παροχές και τα δικαιώματα ξεκινάνε να τα δικαιούνται άτομα που έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω. Πιο ειδικές περιπτώσεις επιδομάτων απαιτούν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Μια εικόνα για τις παροχές και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα βρείτε στο ακόλουθο θέμα Δικαιώματα και Παροχές των Ατόμων με Αναπηρία. Σε πολλά από αυτά τα δικαιώματα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια ή διευκρινήσεις για το ποιοι και το πως γίνονται δικαιούχοι.

Ελπίζω να έλυσα αρκετές από τις απορίες των όσων διάβασαν αυτό το θέμα.

Νότης

Σημαντικό έργο για τους ασθενείς με άνοια



Συμμετέχουν έντεκα χώρες- και η Ελλάδα.

Ένα φιλόδοξο έργο για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και παρακολούθηση ατόμων με άνοια υλοποιείται από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πρόκειται για το Dem@Care, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την από απόσταση παρακολούθηση, διάγνωση και υποστήριξη των ατόμων που βρίσκονται στα πρώτα και μεσαία στάδια άνοιας. Το συντονισμό του έργου, η εναρκτήρια συνάντηση του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας και Ανάπτυξης).

«Στόχος, πέρα από την ακριβέστερη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία, είναι η δυνατότητα παραμονής για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα στο χώρο κατοικίας και όχι νοσηλείας. Με το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να δοθεί στον ασθενή μια εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες του. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει στην έγκυρη διάγνωση διότι συνήθως δεν είναι αντικειμενικά τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβάλλεται ο ανοϊκός ασθενής στο ιατρείο, ενώ η δυνατότητα της παρακολούθησης που θα παρέχει το πρόγραμμα θα συμβάλλει στον εντοπισμό συμπτωμάτων που δεν εντοπίζονται με ένα τεστ και στην έγκυρη διάγνωση», δηλώνει ο ερευνητής του ΙΠΤΗΛ και συντονιστής του προγράμματος Dem@Care Ιωάννης Κομπατσιάρης.

Σε πρώτη φάση θα γίνουν δοκιμές με τη συμμετοχή ανοϊκών σε ελεγχόμενα εργαστήρια σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης, ενώ στη συνέχεια θα συνεχιστεί η πειραματική εφαρμογή σε πραγματικά σπίτια ασθενών οι οποίο το επιθυμούν. Δοκιμές θα γίνουν στην Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή. Όταν το πρόγραμμα αυτό ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο ασθενής θα μένει στο σπίτι του, όπου θα έχουν τοποθετηθεί πολλαπλοί αισθητήρες που θα καταγράφουν τις καθημερινές του δραστηριότητες τα συναισθήματα, τις διαταραχές λόγου και ζωτικών λειτουργιών ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας για τη προστασία της ιδιωτικής ζωής.

«Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας σε συνδυασμό με τον διαρκώς αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού, την καθιστούν κεντρικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής των πασχόντων και του περίγυρού τους είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με ταυτόχρονες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις στα συστήματα υγείας. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν απαραίτητη την έρευνα σε νέους τομείς με στόχους όπως η ακρίβεια διάγνωσης και η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από άνοια» επισήμανε από τη πλευρά της η καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.


Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση κατά πλάκας



Η ανεργία, το άγχος και η οικονομική κρίση είναι αιτίες εμφάνισης της νόσου
.
Κατά τη διάρκεια πανευρωπαϊκού συνεδρίου για την σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ειδικοί επισήμαναν τη σχέση στρεσογόνων παραγόντων με την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου. Όπως τόνισαν, η οικονομική κατάσταση, η ανεργία και το άγχος, μπορούν να επιδεινώσουν τη νοσηρότητα και να αυξήσουν τις υποτροπές σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η συσχέτιση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του 5ου συνεδρίου της ευρωπαϊκής εταιρείας για τη θεραπεία και την έρευνα στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ECTRIMS) και της αμερικανικής εταιρείας για τη θεραπεία και την έρευνα στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ACTRIMS). Όπως σημείωσαν οι ειδικοί, οι στρεσογόνες αιτίες όπως η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, το διαζύγιο κ.ά. «ρίχνουν» την άμυνα του οργανισμού και «εμφανίζουν» την ασθένεια σε άτομα που έχουν προδιάθεση.

Έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική πάθηση που συχνά πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία.

Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν την πάθηση σε σχέση με τους άνδρες, ενώ στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί και περιστατικά σε παιδιά 9 ετών, καθώς και σε ηλικιωμένους 70 χρόνων.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες φτάνουν τους 10.000 και πρόκειται κυρίως για άτομα παραγωγικής ηλικίας από 20 χρόνων και πάνω. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται απώλεια της εγκεφαλικής μάζας σε όλους τους ανθρώπους, όμως στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση η διαδικασία αυτή επιταχύνεται, επηρεάζοντας τις πνευματικές δυνάμεις των ασθενών.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η ανεργία και το άγχος που προκαλούν, αποτελούν εκλυτικό αλλά όχι και αιτιολογικό παράγοντα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και των αυτοάνοσων νοσημάτων, επισήμαναν ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Γρηγοριάδης, και ο καθηγητής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

«Ξέρουμε στην ιατρική ότι το άγχος και η οικονομική κατάσταση επιδεινώνει τη νοσηρότητα και επίσης ξέρουμε ότι οι υποτροπές της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σχετίζονται πολύ συχνά με έντονο άγχος. Άρα είναι πάρα πολύ πιθανόν να παίξει ένα ρόλο κυρίως στην έξαρση της νόσου», επισήμανε, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Στο συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και ειδικότερα στην «έξυπνη» πρωτοποριακή από του στόματος θεραπεία, τη φινγκολιμόδη, ένα σκεύασμα της εταιρείας Novartis.

Οι αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι οι μειώσεις των ποσοστών υποτροπής ήταν συνεπείς μεταξύ των υποομάδων ασθενών υπό θεραπεία με φινγκολιμόδη με υψηλής ενεργότητας νόσο σε πιλοτικές κλινικές μελέτες. Επιπλέον η ουσία επέδειξε ότι «φρενάρει» την εγκεφαλική ατροφία ενώ επιδεικνύει έως και 71% μείωση στο ετήσιο ποσοστό υποτροπών σε ασθενείς με υψηλής ενεργότητας σκλήρυνση κατά πλάκας.

Έως σήμερα, περίπου 25.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με το σκεύασμα αυτό. Περισσότεροι από 20.000 ασθενείς έχουν λάβει το συγκεκριμένο φάρμακο από την διάθεσή του στην κυκλοφορία και μετά.

Η νέα αυτή ουσία είναι αντικείμενο περαιτέρω έρευνας, καθώς δεν αποκλείεται να έχει θετική επίδραση και σε άλλες ασθένειες, όπως το πάρκινσον. Η φινγκολιμόδη κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο του 2011.



Κάντε τη ζωή σας...ποδήλατο!



Η αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης έχει μεγάλο όφελος στην υγεία.


Η αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης, η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου και η συχνότερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του ποδηλάτου για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την υγεία μας, όσο και για την οικονομία και το περιβάλλον, σύμφωνα με πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη στις ΗΠΑ (University of Wisconsin-Madison).
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι $ 3.8 δισεκατ. εξοικονομούνται από τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και την μείωση της θνησιμότητας αντικαθιστώντας απλά τον τρόπο μετακίνησης στις μισές από τις καθημερινές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των 6 πιο ζεστων μηνών του χρόνου (άνοιξη, καλοκαίρι).

Η βασική συγγραφέας της έρευνας δρ. Maggie Grabow αναφέρει ότι η παχυσαρκία έχει γίνει μια εθνική επιδημία και συνδέεται άμμεσα με την έλλειψη άσκησης. Η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν γυμνάζεται ούτε στο κατώτερο επίπεδο άσκησης. Το ίδιο θα λέγαμε ότι ισχύει και στην Ελλάδα όπου τελευταίες έρευνες έχουν δείξει αύξηση της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Εάν προστεθεί στο βαρύ καθημερινό πρόγραμμα, η απαραίτητη άσκηση για τη μετακίνηση, προς και από τη δουλειά, θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον θα υπάρξει σημαντική μείωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι μια θανατηφόρα επιδημία από μόνη της.

Συμπερασματικά, τα οφέλη από την είσοδο του ποδηλάτου στη ζωή μας είναι πάρα πολλά και σχετίζονται με την υγεία μας αλλά και την "οικονομία" γενικά. Ελπιδοφόρο μήνυμα για την Ελλάδα μας είναι η εμφάνιση τελευταία ποδηλατοδρόμων σε πάρα πολλές πόλεις αλλά και χρηστών ποδηλάτου με τη μορφή ανεξαρτήτων κινημάτων και ομαδοποιήσεων.



Αλλαγή χρώματος στα μάτια μέσα σε είκοσι λεπτά



Λέιζερ αφαιρεί τη μελανίνη.

Μία απλή επέμβαση με λέιζερ είναι αρκετή για να μετατρέψει τα καστανά μάτια σε γαλανά, όπως υποστηρίζει ο δρ Γκρεγκ Χόμερ εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού με έδρα την Καλιφόρνια.

Η νέα τεχνική με την ονομασία «Lumineyes», που χρειάστηκε μια δεκαετία ερευνών για να τελειοποιηθεί, προβάλλει ως εναλλακτική λύση στους φακούς επαφής αλλά δεν έχει επιστροφή, αφού τα καστανά μάτια δεν μπορούν να ξαναγίνουν καστανά, αν κανείς μετανιώσει.

Το λέιζερ αφαιρεί την χρωστική ουσία μελανίνη από το εξωτερικό στρώμα της ίριδος των ματιών και, με τον τρόπο αυτό, το καφέ χρώμα αντικαθίσταται από γαλάζιο μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες από την επέμβαση. Η διαδικασία αυτή όμως είναι μη αναστρέψιμη γιατί η μελανίνη δεν μπορεί να επιστρέψει με φυσικό τρόπο στο προηγούμενο επίπεδό της, από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί, ούτε μπορεί αυτό να γίνει με τεχνητό τρόπο.

Οι γαλανοί έχουν επίσης μελανίνη, όμως αυτή είναι συγκεντρωμένη στο πίσω μέρος της ίριδος κυρίως παρά στο μπροστινό, με συνέπεια τα μάτια τους να απορροφούν μεγαλύτερα μήκη κύματος του φωτός και να αντανακλούν βραχύτερα μήκη.

Η επέμβαση αλλαγής χρώματος ματιών κοστίζει περίπου 3.500 ευρώ και, σύμφωνα με τον Χόμερ, θα είναι διαθέσιμη σε άλλες χώρες μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αν και προηγουμένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί μία σειρά κλινικών δοκιμών για λόγους ασφάλειας.

Τα καστανά μάτια είναι τα πιο συνηθισμένο χρώμα στον κόσμο. Το 2008, Δανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι γαλανοί του πλανήτη μας κατάγονται από ένα μοναδικό καστανό άνθρωπο που είχε μια μετάλλαξη στο χρώμα των ματιών του πριν από 6.000 έως 10.000 χρόνια. Μέχρι τότε όλοι οι άνθρωποι ήταν καστανοί. Το χρώμα στα μάτια κληρονομείται, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων παραμένουν καστανοί.