Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ανήσυχος ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ για τις περικοπές και την εφεδρεία: «Το κράτος μας καταδικάζει σε θάνατο»



Αντιμέτωποι με την αναλγησία του κράτους και τη στυγνή λογιστική πρακτική του βρίσκονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες που παρά τις υποσχέσεις, σε μεγάλο ποσοστό τους δεν εξαιρέθηκαν από τα χαράτσια της κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε από την εργασιακή εφεδρεία.
Η ανησυχία εντείνεται καθημερινά, αφού παρά τις παρεμβάσεις της Συνομοσπονδίας τους προς τα αρμόδια υπουργεία δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπ΄όψιν οι ιδιαιτερότητες των ΑΜΕΑ για εξαίρεση από τη φορολογική λαίλαπα την ίδια ώρα που όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες της περιοχής μας Μανόλης Ζηδιανάκης η ίδια τακτική θα ακολουθεί και για την εργασιακή εφεδρεία.
«Από τα φορολογικά χαράτσια εξαιρούνται μόνον όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80% και οι τυφλοί. Αρκεί να σας πω ότι καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς τελευταίου σταδίου είναι υποχρεωμένο να πληρώσουν την έκτακτη φορολογία. Μέσω της Συνομοσπονδίας μας έχουμε ζητήσει να εξαιρεθούν όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ίδιο να ισχύσει και για την εφεδρεία. Ειδικά για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας θα ζητήσουμε να εξαιρεθούν όσοι προσελήφθησαν με το νόμο 1648 και 2643. Ήδη ετοιμάζουμε νέες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να μη δούμε να πετούν στο δρόμο ανάπηρους για να κάνουν οικονομία» δηλώνει στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο κ. Ζηδιανάκης.
Όπως λέει ήδη οι περικοπές που έχουν γίνει στα επιδόματα των αναπήρων καθιστούν απαγορευτική την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. «Το κράτος είναι ανάλγητο, έχει χάσει την ανθρωπιά του. Κάνοντας περικοπές στα επιδόματα των αναπήρων τους καταδικάζει σε θάνατο. Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε κόσμο να πεθαίνει και αυτό που σας λέω δεν είναι υπερβολικό. Τα επιδόματα που δίνει σήμερα το κράτος δεν επαρκούν για φάρμακα και βοηθήματα πόσο μάλλον για τη διατροφή ενός ανθρώπου με αναπηρία ο οποίος ενδεχομένως να μην μπορεί να εργαστεί ή να είναι άνεργος» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ ο οποίος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με την Συνομοσπονδία θα επιχειρήσουν νέο κύκλο επαφών και παρεμβάσεων. «Ανησυχούμε ιδιαιτερα για το θέμα της εφεδρείας. Ήδη σημειώνεται μια κινητικότητα στο Νοσοκομείο που μας βάζει σε υποψίες, διότι η διοίκηση ζητά από τα ΑΜΕΑ και τους πολύτεκνους να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιλογητικά. Ενδεχομένως από τη συνένωση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με το Νοσοκομείο της Ρόδου να θέλουν να παρουσιάσουν υπεράριθμο προσωπικό για να μπορούν πιο εύκολα να προχωρήσουν στην εφεδρεία. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουμε» καταλήγει επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.


Ναύπακτος: Ευχαριστήρια επιστολή συλλόγου Αλκυόνη



Ο Σύλλογος ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» ευχαριστεί θερμά τον Ποδηλατικό Όμιλο Ναυπάκτου για το χρηματικό ποσό που προσέφερε μετά από την λαχειοφόρο ενός ποδηλάτου.

Στα οκτώ χρόνια ζωής του Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» η δράση μας είναι εφικτή χάρη στην οικονομική υποστήριξη των δωρητών μας. Κάθε φορά που παίρνουμε οικονομική ενίσχυση αισθανόμαστε βαθιά συγκίνηση και απέραντη ευγνωμοσύνη. Παίρνουμε έτσι κουράγιο και δύναμη γιατί αισθανόμαστε ότι υπάρχουν δίπλα μας τόσο ευαίσθητοι άνθρωποι και τόσο θερμοί συμπαραστάτες, όπως εσείς, στο πραγματικά δύσκολο έργο που επιτελούμε.Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου, των εργαζόμενων των Δομών μας, των γονέων και των παιδιών με αναπηρίες της περιοχής μας, ευχαριστούμε για την τόσο σημαντική βοήθειά σας και ευχόμαστε ο Θεός να σας ανταποδώσει πλουσιοπάροχα.



Εθελοντική αιμοδοσία στη Μεσσήνη



Με τη στήριξη του κλήρου και του νοσοκομείου Καλαμάτας.

«Μη διστάσετε να λάβετε μέρος σε μια ανθρώπινη πράξη. Μπορείτε να δώσετε μήνυμα ελπίδας, πρόληψη ζωής» είναι το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνεται την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στη Μεσσήνη.

Η αιμοδοσία θα γίνει στο ΚΑΠΗ Μεσσήνης από τις 9:00-13:30, αλλά και στα κατά τόπους νοσοκομεία, οποιαδήποτε ημέρα, με την επισήμανση ότι προσφέρεται για την Τράπεζα Αίματος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης.

Η αιμοδοσία γίνεται με την στήριξη της εκκλησίας και την εποπτεία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.


Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από οπιοειδή αναλγητικά



Μόνο το 2008 έχασαν τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι.

Τριπλασιάστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια οι θάνατοι στις ΗΠΑ, που οφείλονται σε συνταγογραφημένα οπιοειδή αναλγητικά, ξεπερνώντας τους θανάτους που προκλήθηκαν από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ηρωίνης, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σχεδόν 15.000 άνθρωποι πέθαναν το 2008 από υπερβολική κατανάλωση αυτών των φαρμάκων σε σχέση με τους 4.000 που είχαν χάσει τη ζωή τους το 1999, ανέφεραν τα αμερικανικά κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών (CDC), τα οποία πραγματοποίησαν την έρευνα.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην κατάχρηση των οπιοειδών αναλγητικών η οποία ανάγει το πρόβλημα σε «μία πραγματική επιδημία», δήλωσε ο Τόμας Φρίντεν, διευθυντής των CDC.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος αποτελεί η χρήση αυτών των φαρμάκων για μη ιατρικούς σκοπούς.

Το 2010 περίπου 12 εκατ. Αμερικανοί από δώδεκα ετών και άνω έλαβαν αυτά τα αναλγητικά με συνταγή ιατρού για μη ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τα CDC.

Η ποσότητα που συνταγογραφήθηκε το 2010 είναι τέτοια που σημαίνει ότι κάθε ενήλικας Αμερικανός μπορεί να λάμβανε οπιοειδή αναλγητικά για ένα μήνα χωρίς διακοπή.

Οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση αναλγητικών ήταν πολλοί περισσότεροι από τις γυναίκες.


Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις διοξίνες



Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην υγεία;
Όλοι έχουμε κάποιο ποσοστό διοξίνης στο σώμα μας. Η διατροφική πρόσληψη ζωικού λίπους είναι ο κυριότερος τρόπος έκθεσης στο γενικό πληθυσμό. Για τους περισσότερους ανθρώπους μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε λιπαρά διατροφή θα οδηγήσει σε μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και επομένως στην έκθεση σε διοξίνες.

Τι είναι οι διοξίνες;


Οι διοξίνες ανήκουν σε μια επικίνδυνη ομάδα χημικών ουσιών γνωστή ως οργανικοί μολυντές. Όταν οι διοξίνες εισέρχονται στο περιβάλλον ή στο σώμα παραμένουν εκεί εξαιτίας της ικανότητάς τους να διαλύονται στα λίπη και της στέρεης χημικής τους σταθερότητας. Ο χρόνος ζωής τους στο σώμα είναι κατά μέσο όρο 7 χρόνια. Στο περιβάλλον οι διοξίνες τείνουν να συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς στην τροφική αλυσίδα τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση διοξινών. Το χημικό όνομα των διοξινών είναι 2,3,7,8 τετραχλωρο-διβενζο-παρα-διοξινη (TCDD).

Το όνομα διοξίνη χρησιμοποιείται για την οικογένεια των χημικών ενώσεων που συνδέονται δομικά και χημικά όπως πολυχλωρο-διβενζο-παρα-διοξίνες (PCDDs), πολυχλωρο-διβενζο-φουρανες (PCDFs) και πολυχλωρο-μπιφαινυλια (PCBs). Έχουν αναγνωριστεί γύρω στις 419 ενώσεις αλλά μόνο οι 30 έχουν τοξικότητα με το TCDD να είναι το πιο τοξικό.

Ποιες είναι οι πηγές παραγωγής διοξινών;


Οι διοξίνες είναι κυρίως παραπροϊόντα από βιομηχανικές διαδικασίες αλλά μπορούν να προκύψουν και από φυσικές διαδικασίες όπως εκρήξεις ηφαιστείων και πυρκαγιές δασών. Αυτά τα σύμπλοκα είνι επίσης άχρηστα παραπροϊόντα που συντίθενται όταν θερμικές επεξεργασίες παράγουν οργανικές ουσίες που περιέχουν χλωρίνη.

Οι διοξίνες είναι άχρηστα παραπροϊόντα μιας μεγάλης ομάδας διεργασιών όπως τήξη, λεύκανση του πολτού του χαρτιού και η παραγωγή εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Σε επίπεδο απελευθέρωσης διοξινών στο περιβάλλον τα στερεά απόβλητα είναι το χειρότερο μέσο εξαιτίας της μειωμένης καύσης. Οι διοξίνες βρίσκονται σε όλα τα μέσα, αέρας, νερό, χώμα και φαγητό, κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρια και οστρακοειδή. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρίσκονται στο έδαφος και στα ζώα. Πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις περιέχονται στο νερό και στον αέρα.

Εκτεταμένες αποθήκες αποβλήτων εργαστηριακών λαδιών με υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών βρίσκονται παντού στον κόσμο. Η μακρόχρονη αποθήκευση μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση διοξίνης και μόλυνση των τροφίμων και των ανθρώπων.

Πώς μπορούν να καταστραφούν;


Η αποτέφρωση είναι η καλύτερη μέθοδος καταστροφής των διοξινών αν και άλλες μέθοδοι ερευνώνται. Η διαδικασία περιλαμβάνει υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 850οC. Για την αποδόμηση υψηλών συγκεντρώσεων μολυσμένου υλικού απαιτούνται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες -1000ο C.

Έχουν αναφερθεί περιστατικά μόλυνσης από διοξίνες;


Υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών έχουν βρεθεί σε πουλερικά και αυγά από το Βέλγιο. Αιτία της μόλυνσης θεωρήθηκε η ζωοτροφή. Αν και όλες οι χώρες θα μπορούσαν να προσβληθούν από τις διοξίνες, οι περισσότερες αναφορές έχουν γίνει για τις βιομηχανικές χώρες , όπου πραγματοποιούνται καλύτεροι έλεγχοι στα τρόφιμα, έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του προβλήματος και μπορούν να το περιορίσουν.

Τι συμβαίνει όταν οι διοξίνες απελευθερώνονται στο περιβάλλον;

Όταν οι διοξίνες απελευθερώνονται στον αέρα μεταφέρονται στην ξηρά, στην επιφάνεια του νερού και στα φυτά. Επειδή είναι αδιάλυτες στο νερό, όταν έρχονται σε επαφή με αυτό ενώνονται μεταξύ τους και καταλήγουν στον πυθμένα. Τα ζώα καταναλώνουν διοξίνες που βρίσκονται στα φυτά, στον αέρα, στο νερό, στον πυθμένα και στο έδαφος.

Δύσκολα αποδομούνται στο σώμα και αποβάλλονται με αργό ρυθμό. Συνήθως οι συγκεντρώσεις τους αυξάνονται όσο ανεβαίνουμε στην τροφική αλυσίδα-για παράδειγμα οι διοξίνες των φυτών συγκεντρώνονται στον οργανισμό των φυτοφάγων ζώων και από εκεί καταλήγουν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον οργανισμό των σαρκοφάγων ζώων. Επειδή οι διοξίνες δεν διαλύονται εύκολα στο νερό συγκεντρώνονται στο λιπώδη ιστό των ζώων.

Πώς μπορεί να εκτεθεί κανείς σε διοξίνες;


Οι διοξίνες βρίσκονται στο περιβάλλον αρκετό καιρό και γι’αυτό έχουν εξαπλωθεί. Για το γενικό πληθυσμό η έκθεση σε διοξίνες συμβαίνει μέσω της διατροφής, με το 95% της πρόσληψης για έναν τυπικό ενήλικα να προέρχεται από τα ζωικά λίπη που βρίσκονται στα ψάρια, στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μικρότερες ποσότητες διοξινών προέρχονται από την εισπνοή μολυσμένου αέρα, από απρόσεκτη κατανάλωση μολυσμένου χώματος και από το δέρμα μέσω της επαφής. Η συνολική πρόσληψη διοξινών για κάθε άνθρωπο εξαρτάται από τον αριθμό των παραγόντων, από την ποσότητα και το χρόνο έκθεσης στις διοξίνες (π.χ. διατροφικές συνήθειες) και την συγκέντρωση των διοξινών στα μέσα που έχουν μολυνθεί (π.χ. τροφή, νερό αέρας, χώμα).

Οι άνθρωποι που η διατροφή τους αποτελείται από τοπικά προϊόντα μπορεί να έχουν περισσότερη ή και λιγότερη έκθεση σε διοξίνες από τους ανθρώπους που τρέφονται από προϊόντα της παγκόσμιας αγοράς. Περιοχές στις οποίες ελευθερώνονται διοξίνες στο περιβάλλον η στην τροφική αλυσίδα (π.χ. σκουπιδότοποι) αυξάνουν σημαντικά την έκθεση σε διοξίνες.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των διοξινών στην υγεία;

Οι διοξίνες εμπλέκονται με τον Αh (aryl hydrocarbon) υποδοχέα που μετέχει σε κυτταρικές διαδικασίες ρύθμισης. Ο υποδοχέας αυτός ανήκει στην ομάδα των πρωτεϊνών που ρυθμίζουν γονίδια. Οι διοξίνες επιδρούν πάνω σε αυτούς τους υποδοχείς και ως ένα βαθμό το σώμα μπορεί να το διορθώσει. Όμως έρευνες δείχνουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη αξιολόγηση των επιπτώσεων των διοξινών στην υγεία.

Η βραχυχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε Chloracne (χαρακτηριστική ακμή στο δέρμα), σκούρες κηλίδες και ηπατοτοξικότητα. Η μακροχρόνια έκθεση έχει συσχετισθεί με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, του αναπνευστικου, του γαστρεντερικού, του νευρικού, του ενδοκρινικού και του αναπαραγωγικού. Χρόνια έκθεση ζώων σε διοξίνες έχει οδηγήσει σε διάφορους τύπους καρκίνου. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο έκθεσης κάτω από το οποίο ο κίνδυνος για καρκίνο είναι αμελητέος. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η σοβαρότητα των επιπτώσεων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως δόση, ηλικία, φύλο και το είδος των ζώων.

Υπάρχουν πληθυσμοί πιο ευάλωτοι στις διοξίνες;


Τα έμβρυα είναι τα πλέον ευάλωτα στην έκθεση σε διοξίνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νεογέννητα. Κάποιες κατηγορίες ανθρώπων μπορεί να εκτίθενται σε υψηλά ποσοστα διοξινών λόγω της δίαιτας που ακολουθούν (π.χ. υψηλή κατανάλωση ψαριών σε συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη) ή λόγω επαγγέλματος (εργάτες σε βιομηχανία χαρτιού ή σε σκουπιδότοπους).

Πως μπορεί να μειώσει κανείς την έκθεση σε διοξίνες;


Ακολουθώντας μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε λιπαρά διατροφή μειώνεται η πρόσληψη λιπαρών και επομένως η έκθεση σε διοξίνες για τους περισσότερους ανθρώπους. Συστήνεται η κατανάλωση τροφών χαμηλών σε λιπαρά, όπως ψάρια, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Επίσης πρέπει να αφαιρείται το ορατό λίπος από το κρέας και οι πέτσες από ψάρια και πουλερικά. Το μητρικό γάλα αποτελεί επίσης πηγή έκθεσης σε διοξίνες.

Όμως τα οφέλη του θηλασμού υπερτερούν έναντι των πιθανών κινδύνων. Σημαντικό ρόλο εξάλλου σε αυτό έχει η διατροφή της εγκύου ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας διοξινών στο γάλα. Το κάψιμο των σκουπιδιών και το κάπνισμα οδηγούν σε απελευθέρωση διοξινών για αυτό και οι άνθρωποι που καίνε τα σκουπίδια τους ή καπνίζουν θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους γύρω τους.

Τι πρέπει να κάνουν οι χώρες για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία από τις διοξίνες;


Έχει υπολογιστεί ότι το 90% της έκθεσης των ανθρώπων σε διοξίνες προέρχεται από το φαγητό. Επομένως η προστασία των τροφίμων είναι πολύ σημαντική. Η μόλυνση των τροφών μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο από τη φάρμα στο τραπέζι του καταναλωτή. Ο έλεγχος για την ασφάλεια των τροφίμων είναι μια διαρκής διαδικασία που ξεκινά από την παραγωγή και καταλήγει στην κατανάλωση. Σωστοί έλεγχοι κατά το πρώτο στάδιο της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διανομής και της πώλησης είναι πολύ σημαντικοί για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Τα συστήματα ελέγχου τροφίμων πρέπει να είναι σε θέση να πιστοποιούν ότι τα επιτρεπτά όρια δεν έχουν υπερβεί.

Όταν υπάρχει υποψία μόλυνσης οι χώρες πρέπει να έχουν στρατηγικές αναγνώρισης, περιορισμού και απομάκρυνσης του μη ασφαλούς τροφίμου. Ο εκτεθειμένος πληθυσμός πρέπει νας εξετάζεται τόσο για την έκθεση (π.χ. μέτρηση στο αίμα και στο μητρικό γάλα) όσο και για τα αποτελέσματα (κλινική εξέταση για πιθανά συμπτώματα).

Πώς εκτιμάται ο κίνδυνος των καταναλωτών από κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με διοξίνες;


Ο κίνδυνος πρέπει να υπολογίζεται κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα έκθεσης και τους πληθυσμούς που επηρεάστηκαν. Ακριβείς πληροφορίες για τα επίπεδα των διοξινών στα τρόφιμα, η ποσότητα του τροφίμου που καταναλώθηκε και η διάρκεια της έκθεσης σε διοξίνες είναι απαραίτητες για να υπολογιστεί ο ακριβής κίνδυνος έκθεσης. Έχει προταθεί να οριστεί η Ανεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Tolerable Daily Intake-TDI) ως εργαλείο μακροχρόνιας αξιολόγηση της ασφάλειας. Η TDI υπολογίζεται σε επίπεδο έκθεσης, σε διάρκεια μιας ζωής και στο ποσό των διοξινών στο αίμα.

Τι χρειάζεται για να αναγνωριστεί και να υπολογιστεί το ποσό των διοξινών στο περιβάλλον και τα τρόφιμα;


Η ανάλυση των διοξινών απαιτεί εξειδικευμένες μεθόδους οι οποίες είναι διαθέσιμες μόνο σε περιορισμένο αριθμό εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο. Μόνο 100 εργαστήρια μπορούν να αναλύσουν τις διοξίνες σε δείγματα από το φυσικό περιβάλλον (όπως στάχτες , έδαφος ή νερό) και τις τροφές, άλλα μόνο 20 εργαστήρια στον κόσμο μπορούν να μετρήσουν με αξιοπιστία τις διοξίνες σε βιολογικό υλικό (όπως ανθρώπινο σώμα ή μητρικό γάλα). Το κόστος ποικίλει ανάλογα με το είδος του δείγματος και κυμαίνεται μεταξύ 1200$ για την ανάλυση βιολογικού υλικού και 10,000$ ή και περισσότερο για την εκτίμηση της απελευθέρωσης διοξινών από αποτέφρωση σκουπιδιών.

Ποια η φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης;


Το 1998 ο WHO διοργάνωσε ένα σεμινάριο συμβουλευτικής στη Γενεύη για την εκτίμηση των ανεκτών ημερήσιων δόσεων διοξινών, στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να εκτίθενται χωρίς κίνδυνο (TDI). Σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν τις επιπτώσεις των διοξινών σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης στα ζώα, το TDI έχει μειωθεί από 10 picogr/Kg Σωματικού Βάρους σε 1 έως 4 picogr/Kg Σωματικού Βάρους. Στις βιομηχανικές χώρες αυτό το επίπεδο κυμαίνεται από 1 εώς 3 picogr/Kg Σωματικού Βάρους.

Το TDI που προτάθηκε από τον WHO αναγνωρίζεται διεθνώς ως το σημείο αναφοράς για τη διαβεβαίωση ότι τα ασφαλή όρια έκθεσης δεν έχουν υπερβεί. Ο WHO σε συνεργασία με τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων (Food and Agriculture Organization-FAO) μελετά τη θέσπιση επιτρεπτών ορίων διοξινών στα τρόφιμα. Μια σειρά ενεργειών μελετώνται διεθνώς για την μείωση της παραγωγής διοξινών κατά την αποτέφρωση και τις βιομηχανικές διεργασίες που τις παράγουν. Ο WHO πραγματοποιεί κατά περιόδους μελέτες για τη συγκέντρωση των διοξινών στο μητρικό γάλα κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτές οι μελέτες παρέχουν μια εκτίμηση της έκθεσης των ανθρώπων σε διοξίνες.

Πρόσφατα στοιχεία έκθεσης δείχνουν ότι οι μετρήσεις που έγιναν για τον έλεγχο της απελευθέρωσης διοξινών σε διάφορες χώρες είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της έκθεσης σε διοξίνες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Μαγειρική... το κλειδί της διατήρησης



Αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες της ζυγαριάς.

Το κρύο έχει αρχίσει να γίνεται πιο αισθητό και μαζί με την γκαρνταρόμπα μας συχνά συνηθίζουμε να αλλάζουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες! Πόσες φορές αλλάζοντας μόνο τον τρόπο που μαγειρεύετε και τίποτε άλλο είδατε την κοιλιά και τους γοφούς να στρογγυλεύουν; Μπαίνοντας λοιπόν στις κρύες ημέρες του χρόνου είναι σημαντικό να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες της ζυγαριάς.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος

Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού εισέρχεται στο τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία. Έτσι το τηγάνισμα προσθέτει περισσότερες θερμίδες από ότι το ψήσιμο ή το βράσιμο. Κι αν η γεύση που προσφέρουν τα τηγανιτά φαγητά σας φαίνεται ασυγκρίτως ανώτερη από τα ψητά, τα βραστά ή τα φαγητά σχάρας, αναλογιστείτε πως εκτός από τις περιττές θερμίδες το τηγάνισμα αυξάνει και την περιεκτικότητα της τροφής σε επικίνδυνα συστατικά όπως κορεσμένα και trans λιπαρά.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι το βράσιμο κυρίως, αλλά και το ψήσιμο (είτε στο φούρνο, είτε στη σχάρα) αποτελούν έξυπνους τρόπους μαγειρέματος που μπορούν να σας «σώσουν» από περιττές θερμίδες συγκριτικά με τα τηγανιτά. Ακόμη και τα μαγειρευτά φαγητά μπορούν να συγκριθούν με τα τηγανιτά εφόσον είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτουμε. Τέλος, το τηγάνισμα όταν γίνεται στο σπίτι μας με αγνά υλικά τότε ακόμα και τα τηγανιτά φαγητά μπορούμε να τα γευόμαστε ακόμη και σε μια δίαιτα αδυνατίσματος.

Τι υλικά θα χρησιμοποιήσετε;

Το είδος το λαδιού και ο χρόνος χρησιμοποίησης του είναι μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει την ποιότητα του πιάτου μας. Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες από τα σπορέλαια, αλλά ακόμα κι αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από 3-4 φορές.

Παράλληλα, για να μπορέσετε να νοστιμέψετε τα φαγητά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαχανικά που δίνουν γεύση όπως το κρεμμύδι, το πράσο, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, τα μπαχαρικά και τα βότανα. Αυτός είναι και ένας ενδεικτικός τρόπος μείωσης του αλατιού που προσθέτετε στο φαγητό σας.

Εάν έχετε παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξάνετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε και ταυτόχρονα μειώνεται την κατανάλωση λαχανικών, δοκιμάστε να μαγειρέψετε τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Χρησιμοποιήστε το κουνουπίδι, τα πράσα, το σπανάκι, τα καρότα, τα μανιτάρια μέσα σε κλασικά πιάτα που περιέχουν συνήθως μόνο ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά. Αντικαθιστώντας για παράδειγμα τη μισή ποσότητα ρύζι με λαχανικά όπως καρότο, μανιτάρια ή και μπρόκολο κερδίζετε θερμίδες και παράλληλα καταφέρνετε να χορτάσετε πιο γρήγορα.

Τέλος, μήπως το φθινόπωρο και ο χειμώνας αποτελεί περίοδο κατά την οποία αυξάνετε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους είτε λόγω αύξησης της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, είτε λόγω της κατανάλωσης τυριού και αλλαντικών; Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να διατηρήσετε τη γεύση των αγαπημένων σας τροφίμων προσέχοντας όμως τα λιπαρά. Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με κοτόπουλο, ψάρι ή άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος (π.χ. ψαρονέφρι) ή ακόμη και με όσπρια.

Αντίστοιχα, για να εξασφαλίσετε τη γεύση των αγαπημένων σας κίτρινων τυριών ή αλλαντικών σε εβδομαδιαία βάση, έχετε πλέον τη δυνατότητα να επιλέξετε τυριά (κίτρινα και λευκά) με μειωμένα λιπαρά ή αλλαντικά στα οποία το κορεσμένο λίπος έχει αντικατασταθεί με ελαιόλαδο.

Αξίζει λοιπόν να δώσουμε σημασία στον τρόπο που μαγειρεύουμε χωρίς απαραίτητα να στερούμαστε γεύση και παράλληλα να συντηρούμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε λογικά πλαίσια.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διατροφή μας



Είναι η διατροφή μας όσο υγιεινή φαίνεται;

Πόσες φορές καθημερινά ακούμε την έκφραση «Κάνω υγιεινή διατροφή»; Σε ποιο βαθμό όμως αγγίζουμε την έννοια αυτής τις έκφρασης; Ποια είναι τα κρυφά λάθη που γίνονται όταν ακολουθούμε ή νομίζουμε ότι ακολουθούμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής;

Δεν υπάρχουν μικρά και συχνά γεύματα:
Όταν ο οργανισμός παραμένει πολύ ώρα νηστικός, ρίχνει τις ενεργειακές του ανάγκες ώστε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες. Αυτό οδηγεί αφενός σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και αφετέρου σε υπερκατανάλωση θερμίδων στο επόμενο γεύμα και σε τσιμπολογήματα.

Υπερκατανάλωση προϊόντων light:
Όταν ένα προϊόν δηλώνει ότι είναι light, περιέχει ποσότητα των λιπαρών τουλάχιστον 30% μικρότερη από αυτήν του αρχικού (κανονικού) προϊόντος. Συχνά όμως, τα λιπαρά μπορεί να αντικαθίστανται με άλλα συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες), που προσδίδουν ενέργεια, με αποτέλεσμα το «μειωμένο σε λιπαρά» προϊόν να έχει ίσες σχεδόν θερμίδες με το αρχικό.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να μπαίνουμε στον πειρασμό να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων με 'χαμηλά λιπαρά' από ότι θα καταναλώναμε αν επιλέγαμε το κανονικό προϊόν, γιατί έτσι καταλήγουμε να λαμβάνουμε πάλι σημαντική ποσότητα λιπαρών και ενέργειας.

Δεν γίνεται υπολογισμός των θερμίδων των ποτών:
Το αλκοόλ είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες και μάλιστα «κενές», που δεν έχουν δηλαδή καμία διατροφική αξία. Έτσι, μια σαββατιάτικη έξοδος μπορεί να καταστρέψει ό,τι έκτιζες διατροφικά την υπόλοιπη εβδομάδα. Περιοριστείτε στις εξόδους σας σε ένα ποτήρι κρασί ή, έστω, σε ένα τζιν με χυμό λεμονιού.

Δεν πίνετε πολύ νερό:
Το νερό είναι αναγκαίο για την καύση των θερμίδων. Αν αφήσετε τον εαυτό σας να αφυδατωθεί, ο μεταβολισμός σας θα υπολειτουργεί και η απώλεια βάρους θα γίνεται με αργούς ρυθμούς. Προσθέστε στη διατροφή σας 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Αντικαθιστάτε τους χυμούς φρούτων με τα ολόκληρα φρούτα:
Οι επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και δεν παρέχουν στον οργανισμό το ίδιο επίπεδο θρεπτικών συστατικών σε σχέση με ένα φρέσκο φρούτο. Επίσης ένα ποτήρι χυμός δεν δίνει την ίδια αίσθηση κορεσμού με ένα φρούτο.

Υπερκατανάλωση φρούτων:
Τα φρούτα είναι μεν πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και ασφαλώς θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, αλλά έχουν φυσική ζάχαρη και θερμίδες. Ένα μεγάλο φρούτο για παράδειγμα έχει 100 θερμίδες. Εάν λοιπόν κάποιος καταναλώσει 4-5 φρούτα ημερησίως αυτόματα προσλαμβάνει περίπου 400-500 θερμίδες.

Όλες οι σαλάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες:
Οι σαλάτες μπορεί όντως να προσφέρουν λίγες θερμίδες εάν η βάση τους είναι τα λαχανικά. Όταν όμως προστεθούν στη σαλάτα υλικά όπως φρούτα, ξηροί καρποί, σπόρια, τυριά κ.λπ. η θερμιδική αξία της σαλάτας μπορεί να ξεπεράσει τις 500-600 θερμίδες. Γι’ αυτό προσοχή στην προσθήκη πολλών υλικών.

Μεγάλη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης:
Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα αντίστοιχα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης, επομένως δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η μόνη τους διαφορά των προϊόντων ολικής άλεσης είναι ότι περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες και κρατούν σε μεγαλύτερη ισορροπία τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Αγοράζετε πολλά λαχανικά:
Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία στα φρούτα και τα λαχανικά μειώνονται από τη στιγμή της συγκομιδής τους. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλο είναι το διάστημα που έχει περάσει από την ώρα που τα αγοράσετε, τόσο λιγότερα θρεπτικά στοιχεία περιέχουν. Μετά από μια βδομάδα στο ψυγείο, το σπανάκι διατηρεί μόλις το μισό φυλλικό οξύ και περίπου το 60% της λουτεΐνης του (αντιοξειδωτικό που σχετίζεται με την υγεία των ματιών). Αγοράζετε λοιπόν μικρότερες ποσότητες τουλάχιστον δυο φορές τη βδομάδα.

Χρησιμοποιείτε αλάτι και όχι μπαχαρικά και αρωματικά:
Μπορεί το αλάτι να μην παχαίνει, προκαλεί όμως κατακράτηση υγρών. Επίσης προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα το επόμενο γεύμα σας να είναι πολύ πιο πλούσιο σε θερμίδες από ότι θα ήταν κανονικά. Καλό είναι λοιπόν να περιορίσετε την κατανάλωσή του. Μην ξεχνάτε, πως το αλάτι «κρύβεται» σε πολλά έτοιμα τρόφιμα, γι’ αυτό καλό θα είναι να διαβάζετε τη σχετική ένδειξη στον πίνακα των θρεπτικών συστατικών. Αρκεί να θυμάσαι πως τα τρόφιμα που περιέχουν κάτω από 0,1 γρ. νατρίου ή 0,3 γρ. αλατιού /100 γρ θεωρούνται χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ενώ εκείνα που η περιεκτικότητά τους σε νάτριο ξεπερνά τα 0,6 γρ (ή 1,25 γρ σε αλάτι), θεωρούνται τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας. Για να καλύψετε τη μείωση του αλατιού από το πιάτο σας μπορείτε να προσθέσετε αρωματικά και μπαχαρικά. Τα αρωματικά και τα μπαχαρικά δεν ενισχύουν απλώς τη γεύση, χωρίς να προσθέτουν λιπαρά ή νάτριο, αλλά περιέχουν και συστατικά που σας προστατεύουν, επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Προσέχοντας λοιπόν αυτές τις μικρές αλλά πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, να είστε σίγουροι πως πραγματικά έχετε αποκτήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

«Είμαι όπως τρώω…»



Με τα δημητριακά honey cheerios της nestlé.

Τα παιδικά δημητριακά honey cheerios της nestlé, στοχεύοντας στη σωστή εκπαίδευση των μικρών τους φίλων σε θέματα διατροφής, συμμετέχουν και στηρίζουν, για τη νέα σχολική χρονιά 2011-2012, το πρόγραμμα διατροφικής διαπαιδαγώγησης «Είμαι όπως τρώω», που υλοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για τέταρτη χρονιά.

Εκατοντάδες μαθητές Δημοτικών σχολείων από όλη την Ελλάδα, μέσα από την επίσκεψή τους στον «Ελληνικό Κόσμο», θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι «κρύβεται» στα τρόφιμα, να συνθέσουν τις δικές τους γευστικές δημιουργίες, καθώς και να ανακαλύψουν την αξία της τροφής και της ισορροπημένης διατροφής, παρέα με τα αγαπημένα τους δημητριακά honey cheerios.

Τα παιδιά παρακινούνται από τους ειδικούς Μουσειοπαιδαγωγούς να συνεργαστούν μεταξύ τους, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες με θέμα τη διατροφή. Το πρόγραμμα «Είμαι όπως τρώω», αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Ελληνικού Κόσμου», που έχει ειδικά σχεδιαστεί από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ και απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, με μοναδικό στόχο να τα διδάξει πώς να τρέφονται σωστά, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Τώρα τα παιδικά δημητριακά honey cheerios της nestlé, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», δίνουν αξία στο πρωινό των παιδιών σας και στηρίζουν την καλλιέργεια του υγιεινού τρόπου ζωής κάθε μικρού τους φίλου.


Αποκτήστε υγιές και λαμπερό δέρμα



Το μυστικό κρύβεται στη διατροφή.

Δεν υπήρξε ιστορική περίοδος κατά την οποία να σταμάτησε το ενδιαφέρον του ανθρώπου για την ομορφιά, από τότε που καθρεπτίστηκε για πρώτη φορά στο νερό. Το δέρμα, το καλυπτήριο και κατά συνέπεια μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εξωτερική μας εμφάνιση.

Εκτελεί για τον οργανισμό ποικίλες και χρήσιμες λειτουργίες και γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται ως ο καθρέπτης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Αποτελεί το «φράγμα» μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, προστατεύοντας τον οργανισμό από μηχανικές βλάβες, από την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών και από την επίδραση κάθε είδους επιβλαβούς ακτινοβολίας.

Επιπλέον, ο ρόλος του στην ομοιόσταση και η θερμορυθμιστική του δράση είναι ζωτικής σημασίας. Όλοι μας ευχόμαστε να έχουμε ένα δέρμα που ακτινοβολεί υγεία, γι΄αυτό εξάλλου ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα για την περιποίησή του. Εκτός όμως από τα προϊόντα και τις θεραπείες που εφαρμόζονται εξωτερικά μπορούμε να βοηθήσουμε το δέρμα μας να δείχνει υγιές και «εσωτερικά» με την πολύτιμη βοήθεια της διατροφής. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το δέρμα. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε για ποικιλία στη διατροφή μας επιλέγοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών δυο βασικές βιταμίνες για την υγεία του δέρματος είναι oι βιταμίνες C και E, οι οποίες συμβάλουν ενεργά στη δομική ακεραιότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο βασικών πρωτεϊνών της επιδερμίδας, που με το πέρασμα του χρόνου χάνουν μέρος από τη λειτουργική τους δράση στο δέρμα.

Επιπλέον, οι παραπάνω βιταμίνες δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά περιορίζοντας την επίδραση της UVB ακτινοβολίας η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση του, ακόμα και για καρκίνο του δέρματος. Η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο και σε άλλα φυτικά έλαια, στις μαργαρίνες, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, κ.α., ενώ η βιταμίνη C σε φρούτα και λαχανικά εποχής.

Μια τρίτη θρεπτική ουσία με μεγάλη σημασία για την υγεία του δέρματος είναι η βιταμίνη Α. Βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος, καθώς επιδρά στους ινοβλάστες, οι οποίοι αποτελούν τα πιο σημαντικά κύτταρα του δέρματος και συγκεκριμένα διεγείρει την έκφραση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και ευερεθιστότητα. Οι κύριες διατροφικές πηγές της βιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, η γλυκοπατάτα, τα αυγά, τα βερίκοκα και τα μπιζέλια. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπλαση του δέρματος ενώ βοηθά πολύ σε περιπτώσεις ακμής.

Μια άλλη πολύ σημαντική για το δέρμα βιταμίνη είναι η βιταμίνη Κ, την οποία τη συναντάμε σε σημαντικές ποσότητες σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, τα άγρια χόρτα, το μαρούλι, τα φύλλα από το παντζάρι κ.α. Μεταξύ των δράσεων της στην επιδερμίδα, έχει βρεθεί ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη βελτιώνει σημαντικά τη μείωση των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια που οφείλονται στην κακή αιμάτωση των τριχοειδών αγγείων.

Εκτός από τις βιταμίνες σημαντική είναι επίσης η επαρκής διατροφική πρόσληψη συγκεκριμένων ιχνοστοιχείων και μετάλλων για την ενίσχυση και τη διατήρησης της υγείας της επιδερμίδας. Ένα ιχνοστοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση είναι το σελήνιο. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια, το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα εντόσθια. Το σελήνιο συναντάται σε πολλά λαχανικά και φυτά αλλά η περιεκτικότητά του ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος στο όποιο μεγαλώνουν τα φυτά αυτά. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα μειωμένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ο ψευδάργυρος επίσης προστατεύει το DNA του κυττάρου και παίζει ενεργό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου και ελαστίνης. Πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα φασολιά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Το πυρίτιο είναι ένα ακόμα στοιχείο που συμμετέχει στη θρέψη του δέρματος, δρα ενάντια στη χαλάρωση και βοηθά την ελαστικότητα των ιστών του. Πλούσιες πηγές πυριτίου είναι τροφές με φυτικές ίνες όπως ρύζι, ζυμαρικά, πλήρες ψωμί.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του ασβεστίου που βρίσκεται στις στιβάδες της επιδερμίδας και βοηθά την διατήρηση της υγρασίας στο εσωτερικό της. Κυριότερες πηγές υψηλά βιοδιαθέσιμου ασβεστίου είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, καθώς ρυθμίζουν την παραγωγή ενδιάμεσων φλεγμονωδών μεσολαβητών, δηλαδή σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία του δέρματος. Ακόμη τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ρυθμίζουν τη σύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί) και τα ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη εμποδίζοντας την απώλεια νερού μέσα από το κύτταρο, ενώ παράλληλα το θωρακίζουν από την εισροή τοξίνων.

Αξίοσημείωτη είναι και η δράση των πολυφαινολών, οι οποίες βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρασί, κακάο, τσάι, ελαιόλαδο. Οι πολυφαινόλες έχουν πολλές και σημαντικές ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, περιορίζοντας σημαντικά τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς και έχουν φωτο-προστατευτική επίδραση στο δέρμα.

Το νερό αποτελεί το βασικότερο στοιχείο του δέρματος και η μείωση του αποθέματός του συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης. Το νερό, μέσω υδρόφιλων μορίων, όπως το υαλουρονικό οξύ, σιγά-σιγά ανεβαίνει από τις βαθύτερες στιβάδες προς την επιφάνεια της επιδερμίδας και εκεί συγκρατείται από διάφορους φυσικούς υδατικούς παράγοντες (λιπαρά οξέα, κεραμίδια και δομικά λιπίδια). Αν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα νερού, το δέρμα μας είναι αυτό που θα αισθανθεί τις επιπτώσεις περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο.

Η θετική επίδραση της διατροφής στην υγεία της επιδερμίδας μελετάται ακόμα με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Υπάρχουν επίσης αρκετά στοιχεία για τις τροφές που δρουν επιβαρυντικά και θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως «εχθρούς» του δέρματος. Συγκεκριμένα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία μέσω σκλήρυνσης και μείωσης της ελαστικότητας τους στα τριχοειδή αγγεία που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος και αποβάλλουν τα περιττά στοιχειά από αυτό.

Επίσης μια δίαιτα φτωχή σε θερμίδες προκαλεί γρήγορη ελάττωση του σμήγματος, ενώ η μεγάλη χρήση υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει έντονη παραγωγή σμήγματος. Καμία από τις δυο αυτές περιπτώσεις δεν είναι επιθυμητή στη φυσιολογική και ομάλη λειτουργία του δέρματος. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει επίσης στη μειωμένη δραστικότητα του φυσικού κολλαγόνου του δέρματος προάγοντας τη δημιουργία πανάδων και καφέ κηλίδων στην επιδερμίδα.

Η διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος μπορεί τελικά να γίνει πολύ πιο απλά απ’ όσο φανταζόμασταν. Μια εύκολη και υγιεινή λύση βρίσκεται στο καθημερινό μας τραπέζι, η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες καθώς επίσης και η επαρκής κατανάλωση υγρών θα ήταν ένα από τα καλύτερα δώρα που θα μπορούσατε να κάνετε στο δέρμα σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

«Αντίδοτο» στο άγχος η διατροφή



Διατροφικές συμβουλές που θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας εκτός όλων των άλλων δεινών, έχει αυξήσει δραματικά τα επίπεδα άγχους και τα κρούσματα κατάθλιψης. Μπορεί η διατροφή να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος και την κατάθλιψη; Κι όμως μπορεί!

Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ άγχους, διατροφής και οξειδωτικού στρες, όπου το ένα πυροδοτεί το άλλο. Με τον όρο οξειδωτικό στρες, εννοούμε την ανισορροπία μεταξύ βλαβερών μορίων που κυκλοφορούν στο σώμα (ελεύθερες ρίζες) και των αμυντικών (αντιοξειδωτικών) μηχανισμών, γεγονός που επιφέρει την καταστροφή των υγιών κυττάρων και του DNA. Συνήθως, ο οργανισμός είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη βλαπτική δράση των μορίων αυτών, όμως, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το άγχος και η μολυσμένη ατμόσφαιρα μειώνουν την ικανότητα αυτή.

Επειδή το να αντιμετωπίσουμε το άγχος είναι αρκετά δύσκολο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να το αντιμετωπίσουμε έμμεσα! θα έχουμε σίγουρα πολύ περισσότερες πιθανότητες!

Τι κάνουμε λάθος;


Δυστυχώς, από την παιδική ηλικία μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε γλυκές και λιπαρές τροφές ως μέσο αντιμετώπισης του άγχους, που όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματά μας, αλλά δημιουργούν και μια έξτρα φθορά στο σώμα μας.

Περαιτέρω, το χρόνιο στρες επηρεάζει την πέψη, την απορρόφησηκαιτο μεταβολισμότων θρεπτικών ουσιών, καθώς και δημιουργεί στο σώμα ένα φλεγμονώδες περιβάλλον, όμοιο με αυτό σοβαρής ασθένειας.

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες που δημιουργείται από την κακή διατροφή θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμα και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και αυτή με τη σειρά της περαιτέρω ανθυγιεινές επιλογές κ.ο.κ.

Η διατροφή που προάγει το οξειδωτικό στρες είναι ακριβώς και αυτή που πολλοί από μας έχουμε χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Μια διατροφή δηλαδή με πρόχειρο (junk) φαγητό, γλυκά, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.

Τι πρέπει να κάνουμε; Σπάμε τον φαύλο κύκλο, κάνοντας ολομέτωπη επίθεση στις ελεύθερες ρίζες.

Διατροφικές συμβουλές

Αποκτήστε υγιές βάρος και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτονοειδή, βιταμίνες E, C, σελήνιο, φλαβονοειδή).

Τι πρέπει να περιέχει διαιτολόγιο μας;


5 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά

Όλα τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Προτιμήστε εποχής και χρωματιστά, όπως καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, χόρτα, μελιτζάνες, μωβ λάχανο, γκρέιπφρουτ, ρόδια, σταφύλια, ακτινίδια, εσπεριδοειδή.

Ω3 λιπαρά οξέα


Ενσωματώστε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας 1-2 φορές ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλα, τόνο, κολιό, μπαρμπούνι, λιθρίνι και άλλα λιπαρά ψάρια. Ο λιναρόσπορος και οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλές πηγές.

Η κατανάλωση ψαριών είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσης ψαριού μειώνει τα κρούσματα κατάθλιψης.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, κουάκερ, καστανό ρύζι. Εξασφαλίζουν ομαλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, άρα και καλή διάθεση!

Για ρόφημα αποφύγετε τον καφέ και προτιμήστε πράσινο τσάι


Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει το άγχος, ενώ το πράσινο τσάι, πλούσιο σε κατεχίνες, μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να μας βοηθάει και στην απώλεια βάρους!

Ελαιόλαδο


Αποτελεί εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνης Ε, φυτοστερολών, πολυφαινολών κ.α. Επειδή είναι πλούσιο σε θερμίδες, προσοχή στις ποσότητες!

Αποφύγετε τη ζάχαρη, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αναψυκτικά, τηγανιτά, σάλτσες, μαγιονέζα, βούτυρο, επεξεργασμένα δημητριακά (άσπρο ψωμί, donut, αρτοποιήματα κ.α).

Μην προσπαθήσετε να λάβετε τα ευεργετικά αυτά συστατικά από συμπληρώματα διατροφής γιατί δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Τέλος, να ξέρετε ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο έχουν ισχυρή αγχολυτική δράση.

Προστατέψτε το σώμα σας, επιλέξτε υγιεινές τροφές, κλείστε την τηλεόραση και απολαύστε έναν περίπατο στον ήλιο. Θα νιώσετε σίγουρα πολύ καλύτερα!


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Ευτυχία για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή



Η καλή διάθεση μειώνει τις πιθανότητες θανάτου σύντομα.

Περισσότερα χρόνια ζωής φαίνεται πως απολαμβάνουν οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογες διαπιστώσεις προηγούμενων μελετών.

Η νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν γενικά καλή ψυχική διάθεση, έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες κατά μέσο όρο να πεθάνουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου μελέτησαν πάνω από 11.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Από τους 924 που δήλωσαν πιο δυστυχισμένοι, οι 67 (ποσοστό 7,3%) πέθαναν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ από τους 1.400 που δήλωσαν ότι ήσαν οι πιο ευτυχισμένοι, πέθαναν στο ίδιο χρονικό διάστημα μόνο 50 (ποσοστό 3,6%). Για όσους βρίσκονταν κάπου στην μέση από άποψη διάθεσης και ευτυχίας, το αντίστοιχο ποσοστό θνησιμότητας βρισκόταν επίσης στην μέση (4,6%).

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, την μόρφωση, την κατάσταση της υγείας, το κάπνισμα κ.α, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τελικά οι πιο ευτυχισμένοι έχουν 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο επικεφαλής των ερευνητών διευκρίνισε πάντως ότι η νέα μελέτη, αν και διαπιστώνει πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τα θετικά συναισθήματα και στην μακροζωία, δεν αποδεικνύει ότι είναι αυτή καθεαυτή η ευτυχία που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Όπως είπε, άλλωστε, «δεν πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους που δεν είναι πολύ θετικοί, να νιώθουν ένοχοι».


Η τύφλωση απειλή για 75 εκατομμύρια ανθρώπους



Ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος θα είχε σώσει τα 2/3 εξ αυτών...

Κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει την όρασή του ενώ 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τύφλωση θα απειλεί το 2020 75 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 2/3 θα μπορούσαν να είχαν προλάβει την απώλεια εάν υποβάλλοντας σε ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των τυφλών η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υλοποιούν το πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση».

Σήμερα οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς ) και το γλαύκωμα.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη έως και ένα εκατομμύριο άτομα, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού. Τουλάχιστον το 50% των διαβητικών ατόμων δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

«Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμβαίνει σε ένα ποσοστό 50- 70% των διαβητικών ασθενών, μετά από 15 χρόνια της πάθησης κι έχει άμεσο επακόλουθο τη σοβαρή μείωση της όρασης. Έτσι χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως μια από τις μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης οφθαλμολογίας», επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Οικονομίδης.

Ο αριθμός των πασχόντων από διαβητική αμφιβλήστροειδοπάθεια παγκοσμίως το 2000 ήταν 4,1 εκατομμύρια, ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6,1 εκατομμύρια.

«Η μόνη αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μέχρι πρόσφατα ήταν η έγκαιρη θεραπεία με ακτίνες Laser. Σήμερα η χρήση των αντιαγγειογενετικών παραγόντων και της κορτιζόνης, που χορηγούνται μέσα στο μάτι, προσφέρουν τη μοναδική δυνατότητα πρόληψης από τις επιπλοκές της, που οδηγούν στην τύφλωση. Οι αντιαγγειογενετικοί παράγοντες πεγκαπτανίμπη και ρανιμπιζουμάμπη, εγκρίθηκαν από το FDA (Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων Αμερικής). Το σκεύασμα ρανιμπιζουμάμπη είναι το κατ’ εξοχήν χρησιμοποιούμενο φάρμακο, η κυκλοφορία του οποίου στην Ευρώπη, εγκρίθηκε το 2007. Εφ’ όσον η θεραπεία αρχίσει έγκαιρα, η όραση σταθεροποιείται και επιβραδύνεται η εξέλιξή της. Τα αποτελέσματα των μελετών ήταν ενθαρρυντικά υπέρ της χρήσης της ρανιμπιζουμάμπης, όχι μόνο για την πρόληψη απώλειας της όρασης, αλλά και για τη βελτίωσή της, με θετικές επιπτώσεις στην υλοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς και γενικότερα στην ποιότητα ζωής του», προσθέτει ο κ Οικονομίδης.

Να σημειωθεί ότι στην πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη γενετική ανάλυση από το Thessaloniki Eye Study, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φώτη Τοπούζη, που έχει ως στόχο να αναδείξει γενετικούς δείκτες, οι οποίοι συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων σταδίων της ηλικιακής εκφύλισης της ωχρά κηλίδας. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προσβάλλει άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί τη συχνότερη αιτία τυφλότητας της τρίτης ηλικίας στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων ατόμων άνω των 60 ετών, ζουν 35.000 άτομα με προσβολή στο ένα και 7.500 άτομα με προσβολή και στα δυο μάτια, από τα οποία, περισσότερα από τα μισά δεν γνωρίζουν την αιτία της τυφλότητάς τους.

«Τα άτομα που προσβάλλονται, χωρίς να είναι τυφλά, στερούνται σε σχετικά νέα ηλικία και για το υπόλοιπο της ζωής του απολαύσεις, όπως είναι το διάβασμα και η τηλεθέαση, χόμπι και ευχάριστες δραστηριότητες, δεν αναγνωρίζουν τα πρόσωπα φίλων και συγγενών και τέλος δεν ανταποκρίνονται αξιοπρεπώς σε ζωτικές τους ανάγκες, όπως τα καθημερινά τους ψώνια, το μαγείρεμα, η αναγνώριση του φαγητού στο πιάτο, η προσωπική και οικιακή καθαριότητα. Η ωχρά κηλίδα δεν είναι πάθηση, όπως πολλοί πιστεύουν, είναι περιοχή που μπορεί να προσβληθεί από πολλές και διάφορες παθήσεις. Μία από αυτές είναι και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς» εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Σταύρος Δημητράκος.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς είναι μια αλλαγή που οφείλεται στην ηλικία. Είναι η ατροφία των χιτώνων του βυθού του οφθαλμού και η παύση της λειτουργίας για την οποία προορίζονταν. Αυτή η μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς, ονομάζεται ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Στην πρόληψή της ίσως να βοηθά η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως η σαρδέλες και λαχανικών όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, ενώ ίσως να βλάπτει το κάπνισμα.

Κάποιες φορές η ξηρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς μπορεί να μεταπέσει σιγά-σιγά, ή εντελώς ξαφνικά σε υγρή μορφή και αυτό γιατί παθολογικά αγγεία αναπτύσσονται στην εκφυλισμένη περιοχή της ωχράς. Η αντιμετώπιση της πάθησης σε αυτή τη φάση έχει καλή προοπτική για τη διατήρηση της κεντρικής πολύτιμης όρασης.

«Μόνον η υγρή μορφή και αυτή υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί και καμιά φορά να γιατρευτεί εξολοκλήρου. Δύο είναι σήμερα τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα για ενδοφθάλμια χρήση, η πεγκαπτανίμπη και η ρανιμπιζουμάμπη, που παρ’ όλο το υψηλό κόστος τους, διατίθενται δωρεάν στους ασφαλισμένους ασθενείς. Σε πολυκεντρικές διεθνείς μελέτες έχει αποδειχθεί ότι και τα δύο ανακόπτουν την απώλεια οπτικής οξύτητας, που οφείλεται στην υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς» καταλήγει ο κ Δημητράκος.


Οι άντρες το ρίχνουν στο ποτό συχνότερα από τις γυναίκες



Είναι ένας τρόπος να «κρύψουν» τα συναισθήματά τους.

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αποζητήσουν τη βοήθεια του αλκοόλ όταν θέλουν να χαλαρώσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ επιστράτευσαν 27 άνδρες και ισάριθμες γυναίκες, που έπιναν αλκοόλ μόνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ήταν καθ΄ όλα υγιείς, για να εξακριβώσουν εάν και τι είδους σχέση υπήρχε μεταξύ στρες και κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι εθελοντές άκουσαν τρεις διαφορετικές ιστορίες- η μία είχε «στρεσογόνο» θέμα, η δεύτερη θέμα σχετιζόμενο με αλκοόλ και η τρίτη ήταν ουδέτερη σε ισάριθμες διαδοχικές ημέρες. Έπειτα από κάθε ιστορία, οι επιστήμονες κατέγραφαν τις συναισθηματικές, συμπεριφορικές και καρδιαγγειακές αντιδράσεις των εθελοντών, χρησιμοποιώντας συσκευές καταγραφής του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πιέσεως, καθώς και ειδικά τεστ ψυχικής διάθεσης.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από τη «στρεσογόνο» ιστορία οι γυναίκες είχαν εντονότερη λύπη, άγχος και συμπεριφορική διέγερση από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες ήταν αυτοί που λαχταρούσαν εντονότερα ένα ποτό για να ηρεμήσουν. Με άλλα λόγια, «όταν οι άνδρες είναι συγχυσμένοι, είναι πιθανότερο να αποζητήσουν το αλκοόλ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάρα Μ. Τσάπλιν.

Η δρ Τσάπλιν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες παρουσίαζαν μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής πιέσεως έπειτα από τη «στρεσογόνο» ιστορία, αλλά επίμονα ανέφεραν λιγότερη θλίψη και άγχος, γεγονός που ίσως υποδηλώνει ότι προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους- και ίσως γι΄ αυτό στρέφονται στο αλκοόλ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Έρευνα» (ΑCΕR).


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr

Μάλλον ασφαλείς οι ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια



Για όσους έχουν βηματοδότη.

Δεν προκαλούν προβλήματα σε επιβάτες με βηματοδότες ή άλλη εμφυτευμένη καρδιολογική συσκευή τα φορητά μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, με τα οποία ελέγχονται οι επιβάτες πριν την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από Ελληνες, Γερμανούς και Κροάτες ερευνητές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ανιχνευτές μετάλλων, επί 30 δευτερόλεπτα τον καθένα, σε δείγμα 388 ατόμων με βηματοδότη ή εμφυτευμένο απινιδωτή.

Οι επιστήμονες πέρασαν τα μηχανήματα πάνω από την περιοχή της καρδιάς των ασθενών και έλεγξαν για τυχόν επιπτώσεις με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι ανιχνευτές είχαν σκοπίμως προγραμματιστεί να λειτουργούν στην μέγιστη δυνατή έντασή τους, ενώ ελέγχθηκαν βηματοδότες 11 διαφορετικών εταιριών και απινιδωτές επτά εταιριών (περίπου το 75% της συνολικής αγοράς αυτών των συσκευών).

Καθ' όλη τη διάρκεια των πειραμάτων δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στις εμφυτευμένες συσκευές της καρδιάς, το οποίο να προκλήθηκε από τους ανιχνευτές μετάλλων. Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ότι «οι διαδικασίες ελέγχου με ένα κανονικό φορητό ανιχνευτή μετάλλων είναι ασφαλείς».

Σημαντικό είναι πάντως πως οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία πως οι ανιχνευτές είναι απολύτως ασφαλείς με όλες τις καρδιολογικές συσκευές, καθώς τα τεστ έγιναν σε συνθήκες εργαστηρίου και όχι σε αεροδρόμια, ενώ δεν ελέγχθηκε το 100% των συσκευών που υπάρχουν στην αγορά.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει ορισμένες αναφορές ότι τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τους ανιχνευτές μετάλλων των αεροδρομίων, παρεμβάλλονται στη λειτουργία των εμφυτευμένων καρδιολογικών συσκευών. Άλλες έρευνες είχαν συσχετίσει συσκευές όπως τα MP3 ή αντικλεπτικά συστήματα με προβλήματα σε βηματοδότες. Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 άνθρωποι παγκοσμίως, που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, τοποθετούν ένα βηματοδότη ή απινιδωτή κάθε χρόνο.

Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχαν οι Γεώργιος Ανδρικόπουλος, Ιωάννης Ρασσιάς, Στυλιανός Τζέης και Γεώργιος Θεοδωράκης, διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» της Αθήνας, ενώ επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Κλέμενς Γίλεκ της Ιατρικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.



Κύτταρα ηλικιωμένων... ξαναγεννήθηκαν



Νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική.

Να αναπρογραμματίσουν γερασμένα κύτταρα ανθρώπων που πλησίαζαν τα 100 χρόνια τους (ένας μάλιστα ήταν 101 ετών!) και να τα μετατρέψουν σε νεανικά βλαστικά κύτταρα όμοια με αυτά που υπάρχουν στα έμβρυα κατάφεραν για πρώτη φορά Γάλλοι επιστήμονες, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν η μέθοδός τους καταστεί εφικτό να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν υγιείς ιστοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταμοσχευθούν σε ηλικιωμένους ασθενείς, θα ανοίξει ο δρόμος για νέου τύπου θεραπείες στην τρίτη ηλικία.

Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, για αυτό προσφέρουν πολλές ελπίδες ότι στο μέλλον θα αντικαθιστούν άρρωστα όργανα. Όμως η χρήση τους έχει συναντήσει ηθικές αντιδράσεις λόγω της αναγκαίας καταστροφής ανθρωπίνων εμβρύων, έστω και σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν παράλληλα εναλλακτικές λύσεις, κυρίως μέσω της μετατροπής απλών ενήλικων -και όχι εμβρυικών- κυττάρων σε βλαστικά-πολυδύναμα. Μέχρι τώρα όμως είχαν εκφραστεί αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η εναλλακτική τεχνική (που ανακαλύφθηκε το 2007) μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί στους ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη, επειδή τα κύτταρά τους έχουν υποστεί μεγαλύτερες φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

Το γαλλικό επίτευγμα δείχνει ότι τελικά αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. «Η ηλικία των κυττάρων δεν αποτελεί σίγουρα εμπόδιο στον αναπρογραμματισμό τους», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Οι Γάλλοι ερευνητές πρόσθεσαν δύο νέα συστατικά, τους λεγόμενους «παράγοντες μεταγραφής» (NANOG και LIN28), βελτιώνοντας την κλασική μέθοδο αναπρογραμματισμού κυττάρων από ενήλικους. Όμως θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος έως ότου η βελτιωμένη μέθοδος εφαρμοστεί κλινικά σε ανθρώπους, όπως είπαν οι επιστήμονες, καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά πειράματα ακόμα.


Με θετική στάση ζωής «κερδίζετε» χρόνια



Η αισιοδοξία αποτελεί ελιξίριο μακροζωίας.

Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και αντιμετωπίζουν με θετικότητα τη ζωή καταφέρνουν να ζουν περισσότερο, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν επί μια πενταετία σχεδόν 4.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 52 ετών.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου, οι οποίοι ζήτησαν από τους εθελοντές τους να βαθμολογήσουν τέσσερις φορές τα αισθήματα ευτυχίας ή άγχους που ένιωθαν. Επί πέντε χρόνια, στη συνέχεια, κατέγραφαν τους θανάτους μεταξύ των εθελοντών τους.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν την ηλικία, το φύλο, την κατάθλιψη, διάφορα νοσήματα και συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο χαρούμενος κι ευτυχισμένος είχε δηλώσει ένας εθελοντής, τόσο λιγότερο κινδύνευε να χάσει τη ζωή του.

Από την άλλη πλευρά, το άγχος, η κατάθλιψη και η απαισιοδοξία σχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.

«Τα νέα ευρήματα παρέχουν επιπλέον επιχειρήματα για τα οφέλη της θετικής στάσης ζωής στην υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ Άντριου Στέπτοου, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του University College.