Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Έκκληση στους εργαζόμενους να σταματήσουν την επίσχεση



Δραματική έκκληση προς τους εργαζόμενους των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και του ΚΗΦΗ να σταματήσουν την επίσχεση και να επιστρέψουν στην εργασία τους καθώς, αν συνεχίσουν, οι δομές μπορούν να οδηγηθούν ακόμη και σε κλείσιμο, απηύθυναν χθες, τόσο ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς όσο και η αρμόδια αντιδήμαρχος Πρόνοιας, κα Λίτσα Κρεμαστινού!

Καταρχάς, υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τους τελευταίους τρεις μήνες και εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
Από την αρχή της κινητοποίησής τους, η Δημοτική Αρχή τους επέστησε την προσοχή ότι επειδή πρόκειται για επιδοτούμενα προγράμματα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑ), υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και να κοπεί η χρηματοδότηση και να μη μπορούν να λειτουργήσουν οι δομές.

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, όπως είπαν και χθες στο Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο, δηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο» και ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Σημειώνεται ότι και κατά το παρελθόν, λόγω ακριβώς της ροής χρηματοδότησης, οι ίδιοι έχουν παραμείνει απλήρωτοι για αρκετούς μήνες.

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής αντέτειναν ότι δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτές οι δομές έχουν να κάνουν με τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχισή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, την ερχόμενη Παρασκευή, η Αντιδήμαρχος, συγκαλεί στα γραφεία της Πρόνοιας, έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΚΕ, στο οποίο έχει καλέσει και τους εργαζόμενους.

Η λύση που εξετάζεται από τη Δημοτική Αρχή είναι να γίνει μία συμφωνία, ένα είδος ρύθμισης με το ΙΚΑ, ώστε με τα χρήματα που θα έρθουν τώρα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πληρωθούν τουλάχιστον ένα μισθό οι εργαζόμενοι και να δοθούν λιγότερα στο Ταμείο.

Ωστόσο, το θέμα αποδεικνύεται περίπλοκο αφού η ΕΕΤΑ απαιτεί να είναι όλες οι υποχρεώσεις τακτοποιημένες για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, ο Δήμος, μετά από τη συνάντηση:

Μετά την ενημέρωση που έγινε από πλευράς της κ. Κρεμαστινού και διοικητικών στελεχών της ΑΜΚΕ για την πορεία χρηματοδότησης των προγραμμάτων, αλλά και τις εξηγήσεις που δόθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες «οι καθυστερήσεις οφείλονται στην μη καταβολή των επιδοτήσεων από τους κεντρικούς φορείς», ο δήμαρχος έκανε έκκληση στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους διότι όπως τόνισε χαρακτηριστικά «οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι αναντικατάστατες ενώ τυχόν συνέχιση της επίσχεσης εργασίας υπονομεύει την περαιτέρω λειτουργία των δομών αυτών».


Επιστολή Βουδούρη για την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών του Κ.Α.Φ.Κ.Α και του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ



Εφιστά την προσοχή σε ορισμένες διατάξεις του Νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που εγκυμονούν κίνδυνο υποβάθμισης των παροχών που καλούνται να προσφέρουν.

Επιστολή στους Βουλευτές Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά και Νάντια Γιαννακοπούλου απέστειλε σήμερα ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης με την οποία ζητά την στήριξη τους στα θέματα που σχετίζονται με το Κ.Α.Φ.Κ.Α και το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας.
Στην επιστολή του ο Οδυσσέας Βουδούρης .........

εφιστά την προσοχή σε ορισμένες διατάξεις του Νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που εγκυμονούν κίνδυνο υποβάθμισης των παροχών που καλούνται να προσφέρουν το ΚΕΚΥΚΑμεΑ και το ΚΑΦΚΑ, στο Νομό Μεσσηνίας.

Αναλυτικά η επιστολή Βουδούρη στους δυο βουλευτές αναφέρει:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στην τελική μορφή του, το Νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης» παρουσιάζει ορισμένες διατάξεις που εγκυμονούν κίνδυνο υποβάθμισης των παροχών που καλούνται να προσφέρουν το ΚΕΚΥΚΑμεΑ και το ΚΑΦΚΑ, στο Νομό Μεσσηνίας.

Ως βουλευτές Μεσσηνίας, ανήκοντας στην παράταξη που έδωσε καθοριστικούς αγώνες για την δημιουργία και τους σκοπούς του ΚΑΦΚΑ ως κέντρου αποκατάστασης και του ΚΕΚΥΚΑμεΑ ως θεσμού παροχής υπηρεσιών σε ΑμεΑ, έχουμε το χρέος να υπερασπιστούμε αυτή την παρακαταθήκη.

Προς την κατεύθυνση, αυτή προτείνω να υποστηρίξουμε από κοινού στην διαδικασία της ολομέλειας:

1. Τη συμπερίληψη στο σχέδιο νόμου του όρου «Ψυχοκοινωνική υποστήριξη», ονομάζοντας έτσι την ουσία της στήριξης προς τα άτομα με αναπηρία.

2. Τη θεσμοθέτηση της θέσης ενός υποδιοικητή για το ΚΑΦΚΑ και ενός υποδιοικητή για το ΚΕΚΥΚΑμεΑ, και όχι ενός απλού επιστημονικού υπεύθυνου, ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση των δύο Κέντρων σε απλές νοσοκομειακές κλινικές. Επιπλέον, η πρόβλεψη της θέσης ενός επικεφαλής για δύο κέντρα, που δεν έχουν γεωγραφική εγγύτητα, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία τους.

3. Την πρόβλεψη για κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των παρεχόμενων υπηρεσιών, στα άτομα που απευθύνονται στα Κέντρα αυτά, ώστε να υπάρξει δια νόμου κατοχύρωση των εσόδων τους. Με σαφή εξαίρεση των υπηρεσιών ομαδικής ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Ευελπιστώντας ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν της κοινής υποστήριξής μας.

Με εκτίμηση.
Οδυσσέας Βουδούρης»



Πάτρα: Ορισμένοι χρειάζονται τσουχτερά πρόστιμα

Τελικά μερικοί συμπολίτες μας δεν βάζουν μυαλό με τίποτα. Επιμένουν να αδιαφορούν για τους λογικούς κανόνες σεβασμού και αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία πως η γαϊδουριά τους δεν έχει όριο.


Δεν εξηγείται αλλιώς η λογική τους να παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια δυσκολεύοντας έτσι την πρόσβαση σε πεζούς αλλά κυρίως σε καροτσάκια των ΑμΕΑ. Προσπάθησα να κάνω σήμερα μία βόλτα στην Ηρώων Πολυτεχνείου και το θέαμα ήταν απογοητευτικό (βλέπε φωτο).

Είναι οι ίδιοι που τους φταίει το κράτος, η περιφέρεια, ο δήμος, το σύστημα επειδή ο τόπος μας έχει μείνει πίσω.

Είναι οι ίδιοι που θα αρχίσουν να κλαίγονται αν έρθει η αστυνομία να τους κόψει κλήση, επικαλούμενοι την κρίση.

Λυπάμαι που σε αυτές τις περιπτώσεις δεν περνάει άμεσα η αστυνομία για να ξηλώσει τις πινακίδες τους (χωρίς προειδοποιητικά σφυρίγματα και αηδίες). Ας υπάρχει κρίση. Να πληρώσουν. Αν δεν αρχίσουν να πέφτουν και τέτοια πρόστιμα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε τον σεβασμό που απαιτείται για να ζήσουμε καλύτερα σε αυτή την χώρα.

Πώς πρέπει να καταναλώνεται το αλκοόλ



Εκτός από την ποσότητα σημασία έχει και η συχνότητα.

Κάθε νύχτα γενναίας κατανάλωσης αλκοόλ πρέπει να ακολουθείται από δύο ή τρία 24ωρα δίχως οινόπνευμα, συνιστούν βρετανοί επιστήμονες. Και εξηγούν πως το ήπαρ χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει, όταν πίνει κανείς περισσότερο από ένα ποτηράκι.

Αν και οι επίσημες συστάσεις θέτουν ως όριο τα 14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και τα 21 για τους άντρες (έως 2 και έως 3 την ημέρα, αντιστοίχως), επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων (RCP) της Βρετανίας λένε ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και το πόσο συχνά πίνουμε.

«Όταν το θέμα είναι η κατανάλωση αλκοόλ, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η ποσότητα του αλκοόλ, αλλά και η συχνότητα κατανάλωσής του», δήλωσε ο σερ Ίαν Γκίλμορ, σύμβουλος της RCP σε θέματα αλκοόλ και πρώην πρόεδρός της.

«Όσοι πίνουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά τις μέγιστες συνιστώμενες ποσότητες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ηπατοπάθεια σε σύγκριση με όσους πίνουν τόσο πολύ περιστασιακά ή δύο-τρεις φορές την εβδομάδα».
Επιπλέον, «η σύσταση για 14 ή 21 ποτά την εβδομάδα αναλόγως με το φύλο, ισχύει εφ’ όσον δεν καταναλώνει κανείς τις ποσότητες αυτές μονομιάς ή σε δύο μέρες, και εφ’ όσον αφήνει κάθε εβδομάδα 2-3 μέρες δίχως να πιει. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να υποστούν βλάβη εξαιτίας του αλκοόλ».

Κατά τον σερ Γκίλμορ, όσοι πίνουν ένα ποτό την ημέρα – ακόμα κι αν αυτό αποτελεί συνήθεια ζωής – επίσης είναι απίθανο να εκδηλώσουν ηπατική βλάβη.

Τροποποίηση συστάσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της RCP, οι συστάσεις ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να συμπεριλάβουν και το θέμα της συχνότητας.

«Οι οδηγίες πρέπει να αναγνωρίσουν πως η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ έχει δύο συνιστώσες: την συχνότητα και την ποσότητα. Το να αγνοούν οποιαδήποτε από τις δύο, είναι επιστημονικά αδικαιολόγητο», αναφέρει η RCP.
«Μια πολύ απλή προσθήκη για να αντιμετωπιστεί το υπάρχον έλλειμα, θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ για 3 ημέρες την εβδομάδα».

Οι ηλικιωμένοι

Η RCP αναφέρεται επίσης σε πρόσφατη έκθεση του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων της Βρετανίας, που συνέστησε να μειωθούν δραστικά τα όρια ασφαλείας για τους ηλικιωμένους, και να μετατραπούν σε 11 ποτά την εβδομάδα για τους άντρες και σε 7 για τις γυναίκες.

«Οι ισχύουσες οδηγίες βασίζονται πρωτίστως σε στοιχεία για νεώτερες ηλικιακές ομάδες και υπάρχουν ανησυχίες πως δεν είναι κατάλληλες για τους ηλικιωμένους», συνηγορεί η RCP..


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Η μεσογειακή διατροφή ωφελεί και τη γονιμότητα



Την επηρεάζει έμμεσα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά λαχανικά, φρούτα, θαλασσινά, λάδι και δημητριακά ολικής άλεσης, ακολουθούν δηλαδή το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες για να μείνουν έγκυες, σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας κι άλλες 1.600 γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. Οι επιστήμονες χώρισαν τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν τα προηγούμενα χρόνια έκαναν «μεσογειακή» ή «δυτική» διατροφή, κατανάλωναν δηλαδή σε μεγάλες ποσότητες κόκκινο κρέας, γρήγορο φαγητό, λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, πατάτες, αποφλοιωμένα δημητριακά και αναψυκτικά με ζάχαρη.

Η έρευνα έδειξε ότι στη δεύτερη κατηγορία, της δυτικής διατροφής, δεν υπήρχε διαφορά στη γονιμότητα ανάλογα με το αν μια γυναίκα ακολουθούσε πιστά ή όχι τις «προδιαγραφές» αυτού του διατροφικού μοντέλου. Αντίθετα, στην περίπτωση της μεσογειακής διατροφής, μόνο το 17% που την ακολούθησαν αυστηρά δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να μείνουν έγκυες, έναντι αυξημένου ποσοστού 26% όσων ανέφεραν ότι την ακολούθησαν λιγότερο πιστά.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αρκετές άλλες μέχρι τώρα, οι οποίες αναδεικνύουν τις ωφέλειες της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, μειώνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για παχυσαρκία, καρδιοπάθεια και διαβήτη. Πάντως η νέα έρευνα στηρίζεται σε παρατηρήσεις με βάση απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και όχι σε πειράματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή δρα προστατευτικά στην ινσουλινο-αντίσταση κι αυτή, με τη σειρά της, στην ωορρηξία, δηλαδή στην απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη, ώστε να μπορέσει να γονιμοποιηθεί. Έτσι, σύμφωνα με την ερευνήτρια Εστεφανία Τολέδο του πανεπιστημίου της Ναβάρα, η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει έμμεσα τη γονιμότητα.

Η μεσογειακή δίαιτα περιέχει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να αποβάλει το σάκχαρο από το αίμα, χρησιμοποιώντας λιγότερη ινσουλίνη για αυτή τη λειτουργία. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να διατηρεί καλύτερη ισορροπία στις ορμόνες που διευκολύνουν την αναπαραγωγή.

Οι ερευνητές συστήνουν τη μεσογειακή διατροφή στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, αλλά, όπως είπαν, δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία ότι στις γυναίκες με διαγνωσμένο πρόβλημα γονιμότητας, αυτή η διατροφή μπορεί επίσης να τις βοηθήσει.


Κόβουν το τσιγάρο λόγω… κρίσης



Κίνητρο των ελλήνων καπνιστών η εξοικονόμηση χρημάτων.

Ο φόβος για την υγεία τους αλλά και η οικονομική κρίση, ωθούν τους έλληνες καπνιστές να ζητήσουν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

Η εξοικονόμηση χρημάτων αναφέρεται πλέον συχνότερα ως κίνητρο του έλληνα καπνιστή που κινητοποιείται να κόψει το τσιγάρο και για λόγους οικονομίας.

«Αν σκεφθεί κανείς το μηνιαίο κόστος των τσιγάρων, που μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 300 ευρώ το μήνα (ένα έως δύο πακέτα), δηλαδή 3.600 ευρώ το χρόνο και μερικές φορές ακόμα περισσότερα το κόστος των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι στην ουσία πολύ μικρότερο και φυσικά με ένα σημαντικό επιπλέον μόνιμο κέρδος υγείας και ποιότητας ζωής», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, (13 Νοεμβρίου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο φόβος για την υγεία, σε ποσοστό 86%, παραμένει η κύρια αιτία που οδηγεί έναν καπνιστή στην απόφαση να διακόψει την επικίνδυνη αυτή συνήθεια, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι το να «πολεμάει κάποιος το κάπνισμα, αλλάζει τρόπο ζωής».

Η ανάγκη για άμεση διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το μήνυμα που θέλουν να αναδείξουν, μέσα από το σύνθημα του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, «Τσιγάρο; Τρέχω να το κόψω στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος», υπουργείο Υγείας, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και ΣΕΓΑΣ.

«Ο αθλητισμός είναι ένας δημιουργικός τρόπος ζωής, είναι πολιτιστικό και κοινωνικό αγαθό, είναι συνάμα και υπηρεσία-προϊόν, που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προάσπιση της υγείας και τη στήριξη της οικονομίας», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης και πρόσθεσε, ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος συνδυάζει την άθληση με τον πολιτισμό στέλνοντας το μήνυμα «Τρέχουμε για να κόψουμε το κάπνισμα» και ταυτόχρονα ενημερώνεται η κοινωνία πως υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, που βρίσκονται σε όλη τη χώρα και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία.

«Δεν χωρά αμφιβολία, ότι για να ξεπεράσεις τα όριά σου, πράγμα που συμβαίνει σε όλους όσους συμμετέχουν στο Μαραθώνιο θα πρέπει συγχρόνως να πεις “Όχι στο κάπνισμα” και σε κάθε άλλη βλαβερή για την Υγεία συνήθεια, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΕ υπογράμμισε», ότι «για να μπορούμε να υιοθετήσουμε το υγιεινό αυτό πρότυπο, πρέπει να είμαστε μακριά από το τσιγάρο, το οποίο μειώνει τις δυνατότητες άθλησης υπονομεύοντας την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας».

Οι παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες παρεμβάσεις πρόληψης νοσημάτων, είπε ο κ. Γουργουλιάνης, προσθέτοντας, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει επίσης στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία προσφέρουν την πλέον επιστημονική και αποτελεσματική στήριξη σε όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Σήμερα λειτουργούν 51 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι ενταγμένα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία ή δημοτικές μονάδες αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας τους τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχουν προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από 18.000 καπνιστές. Τα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κατατάσσοντας, μάλιστα την Ελλάδα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε σχέση με τη διακοπή καπνίσματος στους συμμετέχοντας σε ανάλογο πρόγραμμα.

Η εμπειρία αυτή από τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος είναι εντυπωσιακή καθώς πάνω από το 60% των καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή, έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αντίστοιχο ποσοστό διακοπής χωρίς την ιατρική βοήθεια είναι μόλις 3-5%. Η επιτυχία εξαρτάται από τη λήψη θεραπευτικής αγωγής και την παρακολούθηση του προγράμματος.

Η ΕΠΕ στηρίζει τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, επιζητεί όμως την αρωγή της Πολιτείας για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών, προκειμένου να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ιατρείο σε κάθε νομό της χώρας, όπως επίσης για να λυθεί το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη όπου αυτές απαιτούνται.

Τα Ειδικά Ιατρεία λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 1142 και για ραντεβού σε νοσοκομεία στο 1535.


Φάτε ψάρια και πείτε αντίο στην κούραση



Υψηλής θρεπτικής αξίας τροφή.

Τα ψάρια συγκαταλέγονται στα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Το περιεχόμενο των ψαριών σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, την εποχή του χρόνου και το είδος του νερού που κατοικούν (αλμυρό ή γλυκό). Τα ψάρια του γλυκού νερού πέπτονται ευκολότερα από τα θαλασσινά αν και φαίνεται να έχουν μικρότερη θρεπτική αξία.

Γιατί να τα φάτε;

Τα ψάρια αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ευεργετικών λιπαρών όπως τα ω-3 λιπαρά. Εκτός, όμως, από ενέργεια τα ψάρια μας προσφέρουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για να ανταπεξέλθουμε στους έντονους και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ηρεμήστε τα νεύρα σας

Τα ψάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα της Β3, Β12, Β6 και φυλλικού οξέος), μαγνησίου και ω-3 λιπαρών. Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση καθώς και στην απομάκρυνση της κούραση και της έντασης των μυών.

Τονώστε το ανοσοποιητικό σας

Η ένταση και η εξαντλητική δουλειά μας κάνει ευάλωτους σε ιώσεις και κρυολογήματα. Η βιταμίνη Α που περιέχουν ενισχύει τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων και αυξάνει την ανταπόκριση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή «αμυντικών» κυττάρων του αίματος.

Βελτιώστε τη μνήμη και τη διάθεσή σας

Τα ω-3 λιπαρά, που περιέχονται σε μεγάλο ποσοστό στα ψάρια, αποτελούν κύριο συστατικό των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να δράσουν προληπτικά αλλά και θεραπευτικά μειώνοντας την εμφάνιση ή τα συμπτώματα κατάθλιψης σε πάσχοντες.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Εθελοντική αιμοδοσία στην Κρήτη



Την Κυριακή στις 10:30 στο Ηράκλειο.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας σε συνεργασία με την ομάδα Minoistas και την αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας, Εθελοντισμού του δήμου Ηρακλείου διοργανώνει την Κυριακή εθελοντική αιμοδοσία.

Η αιμοδοσία, που θα γίνει στον πολυχώρο του δήμου (Παλιά Λαχαναγορά) θα ξεκινήσει στις 10:30 και θα έχει διάρκεια τριών ωρών.


Επί τάπητος οι κοινόχρηστοι χώροι

Έτοιμος ο σχετικός κανονισμός για το δήμο Τρικκαίων - Πότε δεν παραχωρείται άδεια κατάληψης.





Μοτό: Παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.
Συζητείται στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κανονισμός χρήσης των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων του δήμου Τρικκαίων. Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη μη παραχώρηση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.


Περιπτώσεις
Ειδικότερα δεν παραχωρείται άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στις παρακάτω περιπτώσεις. Στα πεζοδρόμια στα οποία δεν παραμένει ελεύθερος ικανός χώρος (ελάχιστο 1,5 μέτρα) για την ασφαλή διέλευση πεζών και κυρίως αμαξιδίων ΑΜΕΑ κ,λ,π, στο οδόστρωμα των οδών εκτός της περίπτωσης της παραγράφου 4.1.του άρθρου 6 του παρόντος κανονισμού, στις νησίδες των οδών, όπως και σε
πεζοδρόμια πλάτους κάτω των 1,5 μέτρων.
Δεν παραχωρείται επίσης κοινόχρηστος χώρος και σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Στα καταστήματα εμπορίας και ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, εξοπλισμού βαρέως τύπου, συναρμολόγησης και βαφής επίπλων κλπ. Στα καταστήματα τροφίμων, όπως αυτά αναφέρονται στο πλαίσιο της Υγειονομικής Διάταξης.
Επίσης για τοποθέτηση ψυγείων, ανθρωποζυγών, πακτωμένων πάγκων, ειδικών κατασκευών στάθμευσης ποδηλάτων, ζαρντινιερών κλπ. Και τέλος για ανάρτηση εμπορευμάτων επί των προσόψεων καταστημάτων και κάθε είδους άλλης κατασκευής.
Στις παραπάνω περιπτώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο συντελεστή που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.

Παραχώρηση
Εκεί όπου επιτρέπεται η χρήση θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος ως εξής:
-Παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.
-Παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χώρος ικανός για την ασφαλή διέλευση των πεζών όπως αναφέρεται στην σχετική παράγραφο.
-Στα πάρκα και στις πλατείες αποφασίζει κατά περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων.
-Προκειμένου περί εξωτερικών στοών κτιρίων (παρόδιες στοές), πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.

Θέσεις 
Οι ακριβείς θέσεις της επιτρεπόμενης κατάληψης δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα θα καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μετά από κοινή εισήγηση επιτροπής που θα αποτελείται από έναν υπάλληλο του τμήματος μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών, έναν υπάλληλο της Δ/νσης Πολεοδομίας και έναν υπάλληλο του Γραφείου Βεβαίωσης της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
Στο χώρο αυτό θα επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση κινητών προστεγασμάτων χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα και σύμφωνα με τα ύψη και πλάτη που καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Σε περίπτωση μη εφαρμογής των παραπάνω τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, θα επιβάλλονται πρόστιμα και τελικά θα αφαιρείται η άδεια.
Ο κανονισμός θα ισχύει από την 1/1/2012.
Όσον αφορά στην παραχώρηση του κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων, κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του κανονισμού η προθεσμία υποβολής της αίτησης θα ισχύει αμέσως μετά την ψήφιση του κανονισμού.


Εγκεφαλική η επιλογή του φαγητού



Τι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος και τι το στομάχι.

Το φαγητό αποτελεί, για τους περισσότερους, μία ιδιαίτερα απολαυστική και ευχάριστη διαδικασία. Η έναρξη και το τέλος της κατανάλωσης του εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Διάφορες ορμόνες, όπως η γκρελίνη, καθώς και άλλες ουσίες, π.χ. το νευροπεπτίδιο Υ, που προέρχονται είτε από το γαστρεντερικό σωλήνα, είτε από τον υποθάλαμο, διαδραματίζουν καίριο ρόλο.

Πληθώρα ερευνών προσπάθησαν να διευκρινίσουν τι είναι αυτό που ουσιαστικά καθορίζει τις διατροφικές μας επιλογές. Εγκέφαλος και στομάχι αποτελούν τους κύριους αντιπάλους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Yale και Arizoma των ΗΠΑ, προσπάθησε να καθορίσει το ποσοστό της επίδρασης των διατροφικών πεποιθήσεων στην πείνα και στον κορεσμό.

Ζήτησαν από 46 υγιείς άντρες και γυναίκες να καταναλώσουν δύο διαφορετικά milκshakes. Τα milkshakes αυτά ανέγραφαν το θερμιδικό τους περιεχόμενο και έτσι οι συμμετέχοντες γνώριζαν εάν κατανάλωναν το υπερθερμιδικό, που απέδιδε 640 kcal ή το χαμηλοθερμιδικό, που απέδιδε 140 kcal. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν για το αίσθημα πληρότητας που ένιωθαν, ενώ συλλέχθηκαν και δείγματα αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση των milkshakes. Από τα δείγματα που συλλέχθηκαν, έγιναν μετρήσεις των επιπέδων γκρελίνης στο αίμα, της ορμόνης δηλαδή που μεταφέρει το αίσθημα της πείνας από το στομάχι στον εγκέφαλο.

Το ενδιαφέρον της έρευνας αυτής είναι ότι, στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωσαν δύο διαφορετικά milkshakes αλλά το ίδιο. Τους χορηγήθηκε λοιπόν το ίδιο milkshake, το οποίο παρείχε 380kcal.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα επίπεδα της γκρελίνης, τα οποία αυξάνονται απουσία φαγητού και μειώνονται όταν τρώμε, μειώνονταν πιο γρήγορα σε όσους κατανάλωσαν το υπερθερμιδικό milkshake. Αντίθετα, όσοι κατανάλωσαν το υποθερμιδικό ρόφημα, εμφάνισαν πιο αργή μείωση των επιπέδων της γκρελίνης, άρα μικρότερο αίσθημα κορεσμού.

Παρά το γεγονός δηλαδή, ότι οι άνθρωποι αυτοί κατανάλωσαν ουσιαστικά το ίδιο ρόφημα, το γεγονός ότι θεωρούσαν ότι κατανάλωναν ένα λιγότερο ή περισσότερο θερμιδικό γεύμα τους οδήγησε στο αίσθημα κορεσμού που ανέμεναν. Όσοι θεωρούσαν ότι κατανάλωσαν το υπερθερμιδικό milkshake χόρτασαν γρηγορότερα και είχαν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, σε σύγκριση με όσους κατανάλωσαν το υποθερμιδικό.

Παρόμοια συμπεράσματα έδειξαν και άλλες μελέτες. Πρόσφατη έρευνα του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol συγκλίνει σε παρόμοια αποτελέσματα. Σε 32 άτομα αποκάλυψαν τα συστατικά ενός χυμού φρούτων που μετά κλήθηκαν να καταναλώσουν. Στους μισούς έδειξαν μία μικρή ποσότητα φρούτων και στους άλλους μισούς μεγαλύτερη. Το αποτέλεσμα ήταν: τόσο το αναμενόμενο αίσθημα πληρότητας, όσο και η πραγματική αίσθηση του κορεσμού, μετά την κατανάλωση του φυσικού χυμού ήταν μεγαλύτερη σε όσους είχε αποκαλυφθεί η μεγαλύτερη ποσότητα των φρούτων.

Επιπλέον, η αντίληψη των καταναλωτών για το πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο φαίνεται, ότι επηρεάζει και αυτή την ποσότητα της τροφής που θα καταναλωθεί. Ενενήντα εννέα γυναίκες κλήθηκαν να καταναλώσουν μπισκότα. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα: ότι όσα θεωρούνταν ως πιο υγιεινά καταναλώθηκαν κατά 33% περισσότερο.

Από όσα λοιπόν προαναφέρθηκαν, διαφαίνεται ότι η επιλογή της τροφής δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Στομάχι και εγκέφαλος παλεύουν συνεχώς για το ποιος θα επικρατήσει. Οι πεποιθήσεις που έχουμε για το φαγητό διαδραματίζουν, απ΄ ότι αποκαλύπτουν πολλές μελέτες, σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που πιστεύαμε στο παρελθόν. Εάν ένα τρόφιμο θεωρείται θερμιδογόνο ή μη, υγιεινό ή όχι, μπορεί να καθορίσει κατά πολύ, την τελική ποσότητα που θα καταναλωθεί, αλλά και το επερχόμενο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού.

Αν και τα συμπεράσματα δε μπορούν να είναι απόλυτα, αφού ο αριθμός τόσο των μελετών, όσο και των συμμετεχόντων είναι ακόμη μικρός, σίγουρα δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Ο ρόλος του εγκεφάλου στην όλη διαδικασία της επιλογής της τροφής καθώς και του εναύσματος της διακοπής της κατανάλωσής της, φαίνεται να είναι σημαντικός.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί ο ρόλος του στομαχιού και των ορμονών που εκεί εκκρίνονται στην όλη διαδικασία. Κρίνεται απαραίτητη λοιπόν, η διεξαγωγή περεταίρω μελετών για να διευκρινιστεί ο ακριβής ρόλος των δυο αυτών οργάνων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

«Πήρε φωτιά» η γραμμή καταγγελιών 15512



Καταγράφηκαν περισσότερες από 1.300 μέσα σε ενάμισι χρόνο.

Από τις 20 Απριλίου του 2010, ως τις 21 Οκτωβρίου του 2011, η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 15512, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δέχτηκε περισσότερες από 1.300 τηλεφωνικές καταγγελίες.

Η γραμμή, χρησιμοποιείται κυρίως, για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και αδήλωτης εργασίας.

Όλες οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ή στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας, ελέγχονται, και σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

«Μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών αφορά περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων, υπερωριακής απασχόλησης χωρίς τις αντίστοιχες αποδοχές, και ανασφάλιστης εργασίας», αναφέρει ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μιχάλης Χάλαρης, τονίζοντας παράλληλα πως «στην τηλεφωνική γραμμή μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες για παραβάσεις διατάξεων που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων».

Η γραμμή 15512, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 9πμ έως τις 9μμ., έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Αποτελεί αυτοτελές γραφείο με βασικό έργο την ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, την υποδοχή την αξιολόγηση και την προώθηση των καταγγελιών.

Η γραμμή αναμένεται να συνδεθεί και με την Ειδική Ομάδα Ετοιμότητας και Άμεσης Επέμβασης που βρίσκεται υπό σύσταση.



Πάρτι ανταλλαγής παλιών αντικειμένων



Ελάτε στο πρώτο πάρτι ανταλλαγής παιδικών ειδών.

Είστε όλοι προσκεκλημένοι στο πρώτο πάρτι ανταλλαγής παιδικών ειδών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα!

Aπανταχού μαμάδες και μπαμπάδες ενωθείτε!

Γνωριστείτε, διασκεδάστε και ανταλλάξτε! Τα βλαστάρια σας μεγαλώνουν και οι ντουλάπες σας ασφυκτιούν απ' τα ρούχα τους;

Ο Γιωργάκης έχει πλέον άποψη και δε δέχεται να φορέσει τα second hand του αδερφού του;

Είστε υπέρ της ανακύκλωσης; Θέλετε απλά να κάνετε μια ανανέωση στην γκαρνταρόμπα των μικρών σας θησαυρών; Για κάποιον από αυτούς και χίλιους άλλους λόγους που εσείς έχετε, είμαστε εδώ και σας περιμένουμε.

ΤΙ: ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία, λευκά είδη, είδη προσωπικής φροντίδας (μόνο σφραγισμένα), μουσικά cd's, ταινίες, βρεφικό εξοπλισμό κλπ

ΠΩΣ: φέρνετε τα πράγματα που δεν χρειάζεται πια το παιδάκι σας, όλα σε απόλυτα καλή κατάσταση, φροντισμένα και καθαρά, τα αφήνετε και παίρνετε ότι εσείς χρειάζεστε. Θα υπάρχει κουμπαράς για να βοηθήσουμε όλοι το γεγονός αυτό που ήρθε, να μείνει.

ΠΟΤΕ: Σάββατο 5 Νοεμβρίου 12:30 μ.μ – 20:30 μ.μ.. η έναρξη θα γίνει λιγάκι αργότερα, αλλά καλό είναι να είστε από νωρίς, ώστε να μπορέσουμε να στήσουμε τα «εκθέματά» σας! άλλωστε ένα espressaki προλαβαίνετε να το πιείτε στο cafe

ΠΟΥ: πολυχώρος pαrαperα Αχαρνών 61 & Φερρών Αθήνα πλησίον ηλεκτρικού σταθμού Βικτώρια

ΓΙΑΤΙ: για να γνωριστούμε, να γελάσουμε, να ψάξουμε ο ένας τα πράγματα του άλλου, να ανακυκλώσουμε και να δώσουμε νέο λόγο ύπαρξης στα αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια τα παιδιά μας και πάνω απ' όλα για να χτυπήσουμε την κρίση και τον καταναλωτισμό!

Ειδικά για εμάς, οι άνθρωποι του Parapera, έχουν ετοιμάσει ένα υπέροχο κοκτέιλ με αφρώδες κρασί Friulano και λικέρ, στην προνομιακή τιμή των 3 ευρώ!

Και μην ξεχάσετε να έχετε απαραιτήτως μαζί σας καλή διάθεση, αγάπη και χαμόγελα!


Πώς να προστατευτείτε από το κρυολόγημα



Τρόποι για να ανακουφιστείτε
.
Ο καιρός έχει αλλάξει και κυκλοφορούν διάφορες ιώσεις που προσβάλλουν μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να προστατευτείτε αποτελεσματικά από το κρυολόγημα ή θα πρέπει να το αφήσετε να «κάνει τον κύκλο του»;

Αν κολλήσετε έναν ιό κρυολογήματος, που συνήθως προκαλεί φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα, γαργαλητό στο λαιμό και ξηρό βήχα τότε είναι σημαντικό να:

-αναπαυτείτε όσο το δυνατό περισσότερο,
-καταναλώσετε αρκετή ποσότητα τροφής,
-να πίνετε μη αλκοολούχα υγρά
-να χρησιμοποιείτε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ιβουπροφαίνη μαζί με ένα αποσυμφορητικό ή αντιβηχικά, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αν κάποιος έχει γρίπη είναι εξουθενωμένος και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να μένει ξαπλωμένος στον καναπέ ή στο κρεβάτι. Και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντική η ξεκούραση και η κατανάλωση άφθονων υγρών. Τα αποσυμφορητικά είναι καλά για το μπούκωμα που νιώθουν μερικά άτομα, ενώ ωφελεί και η εισπνοή ατμών.

Το κρυολόγημα και η γρίπη και οι περισσότεροι τύποι βήχα προκαλούνται από ιούς, άρα, τα αντιβιοτικά δε θα έχουν κανένα όφελος. Στην ουσία δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα. Ωστόσο, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακουφίζουν και περιορίζουν τα συμπτώματα.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr

Σας αρέσουν οι τσίχλες;



Τα θετικά και τα αρνητικά από το μάσημα μαστίχας.

Τι δεν λείπει ποτέ μέσα από την τσάντα μιας γυναίκας; Μα φυσικά, το λιπγκλος, οι σερβιέτες και οι τσίχλες σε διάφορες γεύσεις. Είτε είναι κατάλοιπο της παιδικής ηλικίας ή πολύτιμος σύμμαχός σου κάθε φορά που χρειάζεται να δροσίσεις την αναπνοή σου, η τσίχλα και το μάσημά της είναι μια από τις αγαπημένες σου συνήθειες.

Μπορεί από μικρή να είχες δεχτεί παρατηρήσεις και να είχες «φάει» αποβολές για τον τρόπο με τον οποίο τις μασούσες, ποτέ όμως δεν την αποχωρίστηκες και τις κουβαλάς σε κάθε τσάντα, σχολική ή επαγγελματική. Πόσα, όμως, γνωρίζεις γι΄αυτές; Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζεις μασώντας τσίχλες και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία σου;

Τα συν:
Σε ανακουφίζει από την καούρα

Το 2005 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σάλιο που εκκρίνεται από το μάσημα, μειώνει τα οξέα του στομάχου, που βρίσκονται στον οισοφάγο ενώ τα βοηθά να σταλούν πίσω στο στομάχι, ανακουφίζοντας από την καούρα.
Αν νιώσεις καούρα κάνε το κόλπο και δοκίμασε να μασήσεις την τσίχλα της αρεσκείας σου. Θα δεις άμεση ανακούφιση που θα διαρκέσει για περισσότερες από 2 ώρες.

Εξουδετερώνει τα βακτήρια και φρεσκάρει την αναπνοή

Το μάσημα ενεργοποιεί την παραγωγή σάλιου που είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού για να καταπολεμά τα βακτήρια. Η ξυλιτόλη άλλωστε, οργανική ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται στις τσίχλες ως υποκατάστατο της ζάχαρης βοηθά στην μείωση της οδοντικής πλάκας.

Για καλύτερα αποτελέσματα προτίμησε τσίχλες με γεύση κανέλας. Μελέτες έχουν δείξει πως το έλαιο κανέλας μειώνει τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας ενώ ανακουφίζει και τον πονόδοντο.

Σου κόβει την όρεξη

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, που διεξήχθη σε 115 άτομα έδειξε πως το μάσημα τσίχλας πριν και μετά το μεσημεριανό γεύμα διώχνει τις λιγούρες. Οσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα μασούσαν τσίχλες ανά μία ώρα μετά το κυρίως γεύμα, τσιμπολογούσαν λιγότερα σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας, ένιωθαν μικρότερη πείνα και δεν είχαν ιδιαίτερη λαχτάρα για γλυκά.

Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα αν σκεφτείς ότι ο οργανισμός καίει περίπου 11 θερμίδες κατά το μάσημα!

Κάνει καλό στα αυτιά σου

Αν από μικρή υπέφερες από ωτίτηδες τότε θα γνωρίζεις πολύ καλά πως το φούσκωμα μπαλονιών αλλά και το μάσημα της στσίχλας είναι ευεργετικά.

Τα πλην:
Μήπως ζαλίζεσαι;

Σε μια προσπάθεια να γίνει η τσίχλα πιο φιλική προς την στοματική υγεία αλλά και ολιγοθερμιδική, οι περισσότερες εταιρίες αντικατέστησαν τη ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη.
Παρά το γεγονός ότι η ασπαρτάμη εγκρίθηκε το 1996 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, υπάρχουν ακόμη αντικρουόμενες απόψεις και ευρήματα για την αμφιλεγόμενη γλυκαντική ουσία. Όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί, αν έχεις ευαισθησία στην ασπαρτάμη μπορεί να εμφανίσεις ζάλη, πονοκέφαλο ή και αλλεργίαενώ η ουσία κατηγορείται ακόμη και για επιληπτικές κρίσεις και περιστατικά κατάθλιψης.

Σου φέρνει φούσκωμα;

Όπως ίσως έχεις παρατηρήσει μπορεί η τσίχλα να σου κόβει τις λιγούρες, σου προκαλεί όμως πρήξιμο στο στομάχι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, όταν μασάς τσίχλα, με την κίνηση της γνάθου απορροφάς μεγαλύτερη ποσότητα αέρα απ΄ ότι συνήθως.

Αιτία για το φούσκωμα που νιώθεις μπορεί να είναι επίσης και η δυσκολία πέψης των διαφόρων γλυκαντικών, υποκατάστατων της ζάχαρης που περιέχουν οι τσίχλες.


Πηγή: http://www.womenonly.gr

Τσουχτερά πρόστιμα για ξέπλυμα χρήματος



Εγκύκλιος φωτιά του υπουργείου Οικονομικών.

Διοικητικά πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζουν φορολογικοί και φοροτεχνικοί σύμβουλοι, λογιστές, ελεγκτές, κτηματομεσίτες, οίκοι δημοπρασιών, ενεχυροδανειστές, εκπλειστηριαστές που εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων μπορεί να καταλογίσει διοικητικά πρόστιμα έναντι εταιρειών κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρειών παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου, φορολογικούς ή φοροτεχνικούς συμβούλους και εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών, λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και ιδιώτες ελεγκτές, κτηματομεσίτες και κτηματομεσιτικές εταιρείες, οίκους δημοπρασίας, εμπόρους αγαθών μεγάλης αξίας, εκπλειστηριαστές και ενεχυροδανειστές, που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τα νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 10.000 έως 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση υποτροπής από 50.000 μέχρι 2 εκατ. ευρώ, ενώ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους διευθύνοντες συμβούλους, τα διευθυντικά στελέχη ή άλλους υπαλλήλους υπεύθυνους για την τέλεση των παραβάσεων ή όσων ασκούν ανεπαρκή έλεγχο ή εποπτεία τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 50.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής από 10.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ.

Τα πρόσωπα που ενέχονται σε τέτοιες παράνομες ενέργειες αντιμετωπίζουν επίσης την απομάκρυνση από τη θέση τους για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, απαγόρευση ανάληψης άλλης αντίστοιχης θέσης ή άσκησης δραστηριοτήτων (ίδρυση νέων υποκαταστημάτων στην Ελλάδα ή άλλη χώρα ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), καθώς και ανάκληση ή αναστολή λειτουργίας τους. Για την επιβολή των προστίμων ή των κυρώσεων προαπαιτείται κλήτευση των νομικών εκπροσώπων ή υπευθύνων για παροχή εξηγήσεων ως προς την παράβαση.



Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη



Κινδυνεύουν κυρίως βρέφη, παιδιά και έφηβοι.

Να εντείνουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση της ιλαράς και να πετύχουν το στόχο της εξάλειψης της μεταδοτικής αυτής ασθένειας ως το 2015, κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2011 καταγράφηκαν περισσότερες από 26.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ιλαράς σε 40 από τις 56 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ. Επιπλέον το 2011 αναφέρθηκαν εννέα περιπτώσεις θανάτων που συνδέονται με την ασθένεια, εκ των οποίων οι επτά αφορούσαν ανθρώπους μεγαλύτερους των 10 ετών.

«Η ιλαρά δεν είναι η αθώα ασθένεια που πολλοί πιστεύουν ότι είναι. Όπου μπορούμε να προλάβουμε τις ασθένειες και το θάνατο πρέπει να το κάνουμε», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη Σουζάνα Τζακάμπ.

Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, μεταξύ αυτών πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα. Βρέφη, μικρά παιδιά και νεαροί άνθρωποι ηλικίας 15 με 29 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από την ιλαρά.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται στη δυτική Ευρώπη, με τη Γαλλία να είναι πρώτη στον κατάλογο με καταγεγραμμένες 14.000 περιπτώσεις.


Το παιχνίδι εκτός σπιτιού προστατεύει τα μάτια



Αντίδοτο για τη μυωπία οι υπαίθριες δραστηριότητες
.
Κάθε ώρα την εβδομάδα που περνούν τα παιδιά παίζοντας έξω από το σπίτι τους, είναι ωφέλιμη και ελαττώνει τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν μυωπία κατά 2%, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Επανεξετάζοντας οκτώ προγενέστερες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά με μυωπία περνούν κατά μέσον όρο 3,7 ώρες λιγότερες την εβδομάδα σε υπαίθριους χώρους σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν φυσιολογική όραση ή υπερμετρωπία.

Η μυωπία είναι συνήθως κληρονομική αλλά έχει σχετιστεί με διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας αλλά και επί πόση ώρα εστιάζει το μάτι σε παρακείμενα αντικείμενα (όπως λ.χ. συμβαίνει κατά το διάβασμα).

Ως φαίνεται, όμως, η επαρκής παραμονή σε υπαίθριους χώρους μπορεί να διαφυλάξει την όραση - με την προστατευτική δράση να είναι ανεξάρτητη από το πόσο πολύ διαβάζουν τα παιδιά ή παίζουν με τους υπολογιστές τους, αλλά και με το πόσο δραστήρια είναι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες ωφελούν την όραση επειδή χαλαρώνουν τα μάτια, τους επιτρέπουν να μην εστιάζονται σε ένα σημείο αλλά να βλέπουν μακριά και τα εκθέτουν στα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός που τα ωφελούν.


Ύποπτος για εμφράγματα στις γυναίκες ο HPV



Φέρεται να συνδέεται και με εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά βρήκε ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στην εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος στις γυναίκες.

Όσες φέρουν τον ιό HPV, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Αν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, εφόσον επιβεβαιωθεί στο μέλλον, ανοίγει μια νέα προοπτική έρευνας σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, που δεν έχουν άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Με άλλα λόγια, μπορεί να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα γιατί αρκετοί άνθρωποι (σχεδόν ένας στους πέντε) παθαίνουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μολονότι δεν εμφανίζουν κανένα από τους συνηθισμένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή χοληστερίνη, πίεση κ.α.).

Πάντως, σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, οι ενδείξεις δεν αποτελούν ακόμα αποδείξεις ότι ο ιός όντως είναι υπεύθυνος για τα καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς θεωρητικά θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή οι καρδιοπαθείς να είναι πιο ευάλωτοι στον ιό ή κάποιος τρίτος, άγνωστος ακόμα, παράγων μπορεί να προδιαθέτει ευνοϊκά μια γυναίκα τόσο για μόλυνση από τον ιό, όσο και για καρδιαγγειακά προβλήματα.


Το άγχος πυροδοτεί την έξαρση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας



Νέο «έξυπνο» φάρμακο δίνει ελπίδα σε ασθενείς
.
Το άγχος και ειδικά το προσωπικό άγχος που βιώνει ο άνθρωπος μπορεί να πυροδοτήσει την έξαρση ή την υποτροπή της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Αντιθέτως το άγχος το οποίο βιώνει όλη η κοινωνία φαίνεται ότι δεν έχει επίδραση σε αυτά τα νοσήματα καθώς έχει παρατηρηθεί μικρότερη συχνότητα των υποτροπών.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η ανεργία και το άγχος που προκαλούν, αποτελούν εκλυτικό αλλά όχι και αιτιολογικό παράγοντα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και των αυτοάνοσων νοσημάτων, επισήμαναν στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Γρηγοριάδης, και ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Ωστόσο ένα νέο «έξυπνο» φάρμακο, η φινγκολιμόδη, που χορηγείται από το στόμα, δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, καθώς όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά μειώνει τις υποτροπές κατά 71% μειώνοντας παράλληλα και την απώλεια εγκεφαλικής μάζας που έρχεται ως συνέπεια της νόσου.

Οικονομική κρίση και νοσηρότητα

Η οικονομική κρίση είναι πιθανόν να παίζει κάποιο ρόλο στην έξαρση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση του αριθμού των αρρώστων λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

«Ξέρουμε στην ιατρική ότι το άγχος και η οικονομική κατάσταση επιδεινώνει τη νοσηρότητα και επίσης ξέρουμε ότι οι υποτροπές της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σχετίζονται πολύ συχνά με έντονο άγχος. Άρα είναι πάρα πολύ πιθανόν να παίξει ένα ρόλο κυρίως στην έξαρση της νόσου.

Και αυτό είναι μάλλον βέβαιο δεδομένου ότι η πτώση της άμυνας του οργανισμού γίνεται από διάφορα στρεσογόνα αίτια και αυτό το βλέπουμε στην καθημερινότητα πάρα πολύ συχνά στους ανθρώπους που παίρνουν διαζύγιο ή έχουν νόσο και παίρνουν ένα διαζύγιο αλλά και όταν υπάρχουν και άλλα στρεσογόνα αίτια όπως η ανεργία και η οικονομική κατάσταση» επισημαίνει ο καθηγητής νευρολογίας Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας Νίκος Γρηγοριάδης από τη πλευρά του επισημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που δείχνουν ότι το άγχος είναι εκλυτικός αλλά όχι και αιτιολογικός, παράγοντας της νόσου.

«Δεν είναι δηλαδή το άγχος που προκαλεί την πολλαπλή σκλήρυνση και γενικά για τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Γνωρίσουμε ότι το άγχος είναι μία παράμετρος που μπορεί να πυροδοτήσει μία αυτοάνοση αντίδραση, ένα αυτοάνοσο μηχανισμό. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι όταν το άγχος αφορά το πρόσωπο, αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για να εκδηλώσει ενδεχομένως για πρώτη φορά τη νόσο, και για να πυροδοτήσει μία έξαρση σε έναν ασθενή στον οποίο είναι γνωστό ήδη ότι πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση.

Αντίθετα λέγεται ότι το άγχος το οποίο βιώνει η κοινωνία, όταν δηλαδή είναι κάτι το οποίο μοιράζεσαι με την υπόλοιπη κοινωνία, δεν έχει επίδραση στη νόσο και ίσα-ίσα μπορεί να παρατηρείται πολύ μικρότερη συχνότητα υποτροπών πχ στον πόλεμο του Κόλπου αναφέρεται ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχανε πολύ μικρότερες καταγραφές σε υποτροπές.

Άρα η μοναξιά γενικά και κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε μόνοι μας, χωρίς τη στήριξη του άμεσου ή του ευρύτερου περιβάλλοντος, δημιουργεί προβλήματα.

Υπ΄ αυτή την έννοια η οικονομική κρίση πιστεύω ότι σίγουρα επηρεάζει όχι μόνο τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά τους περισσότερους ασθενείς και τον υγιή πληθυσμό» εξηγεί ο κ Γρηγοριάδης.

Η φαρμακευτική αντιμετώπισης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στηριζόταν κυρίως στις ιντερφερόνες και φάρμακα τα οποία αποδείχτηκαν ότι είναι πραγματικά ωφέλιμα και ικανά να αντιμετωπίσουν αρκετές περιπτώσεις για να μειώσουν τις υποτροπές της νόσου.

Στις μέρες μας όμως έχουν προστεθεί σε αυτά καινούργια φάρμακα , τα οποία βασίζονται στη γνώση του μηχανισμού με τον οποίο γίνονται οι υποτροπές της νόσου.

«Η φινγκολιμόδη είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο φάρμακο το οποίο στηρίζεται στο γεγονός ότι τα λεμφοκύτταρα τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα και φτάνουν μέσα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) μεταφέροντας κάποια αντιγονική δραστηριότητα με συνέπεια τη δημιουργία φλεγμονών. Αυτή είναι και η όλη παθογένεια της αρρώστιας.

Επομένως οτιδήποτε μπορεί να μπλοκάρει να μειώσει την κυκλοφορία αυτών των λεμφοκυττάρων και αυτό κάνει η φινγκολιμόδη, μειώνει τον αριθμό των υποτροπών και ουσιαστικά βελτιώνει τη νόσο» εξηγεί ο κ Παπαδημητρίου
Αλλά η δράση του νέου φαρμάκου δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση των υποτροπών καθώς παράλληλα μειώνει και το ποσοστό της εγκεφαλικής ατροφίας που αποτελεί συνέπεια της νόσου.

«Έγινε μία σύγκριση της αποτελεσματικότητας τη φινγκολιμόδης με τις ιντερφερόνες και απεδείχθη ότι η φινγκολιμόδη προσθέτει άλλο ένα περίπου 50% στη μείωση του αριθμού των υποτροπών απ΄ ότι προσέθετε η ιντερφερόνη.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η αναπηρία που μπορεί να εμφανιστεί στη πορεία της νόσου μειώνεται με τη χορήγηση αυτού του φαρμάκου περισσότερο από ότι με τη χορήγηση ιντερφερονών.

Και το τρίτο σημαντικό είναι ότι έχει μία σημαντική δράση στην ατροφία του εγκεφάλου» αναφέρει ο κ Παπαδημητρίου.

«Εγκεφαλική ατροφία είναι η απώλεια εγκεφαλικής μάζας, είναι μια διαδικασία η οποία φυσιολογικά απαντάται σε όλους τους ανθρώπους. Υπό ορισμένες συνθήκες όμως και σε ορισμένες καταστάσεις, όπως στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί.

Η εγκεφαλική ατροφία είναι επίσης χαρακτηριστικό στην άνοια και είναι χαρακτηριστικό της γεροντικής ηλικίας. Δηλαδή προϊόντος του χρόνου ο εγκέφαλος αρχίζει σιγά-σιγά να χάνει τη μάζα του και να συρρικνώνεται και αυτό μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλές παραμέτρους» εξηγεί από την πλευρά του ο κ Γρηγοριάδης.

Στο ερώτημα αν αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της άνοιας ο κ Γρηγοριάδης απαντά ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες για να αποδειχτεί αυτό.

«Η δυναμική όμως αυτού του φαρμάκου υπάρχει και σίγουρα δεν μπορεί να αποκρυφτεί γιατί εκτός από το ότι είναι ένα φάρμακο το οποίο παρεμβαίνει στο ανοσιακό σύστημα, δηλαδή στα λεμφοκύτταρα τα οποία δεν επιτρέπει να κυκλοφορήσουν και να μπουν στο ΚΝΣ και να κάνουν την απομυελίνωση.

Θεωρούμε ότι έχει και άμεση δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου αυτά καθαυτά. Τα πειραματικά δεδομένα που έχουμε από τα πειραματόζωα δείχνουν ότι σαφώς έχουμε νευροπροστασία και η νευροπροστασία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στο να μην επέλθει γρήγορα η εγκεφαλική ατροφία» εξηγεί ο κ Γρηγοριάδης.


Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος από την αϋπνία



Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την καρδιά.

Αυξημένος κατά 45% είναι ο κίνδυνος εμφράγματος για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν, όπως διαπιστώθηκε σε μια νέα νορβηγική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λαρς Έρικ Λάουγκσαντ του τμήματος Δημόσιας Υγείας του νορβηγικού πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πάσχουν από αϋπνία, κινδυνεύουν κατά 27 - 45% περισσότερο να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με όσους κοιμούνται συνήθως χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 52.600 ενήλικες, από τους οποίους 2.369 άτομα έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισαν τους θανάτους με τις συνήθειες ύπνου των ατόμων και βρήκαν ότι όσοι σχεδόν κάθε νύχτα δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν, είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα. Όσοι κοιμούνταν σχετικά εύκολα, αλλά δυσκολεύονταν να μείνουν κοιμισμένοι όλη τη νύχτα, είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσοι δεν ξυπνούσαν ανανεωμένοι το πρωί, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο 27% κατά μέσο όρο.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αϋπνίας, σύμφωνα με την έρευνα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η αϋπνία έχει αυτή την επίπτωση στην καρδιά. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η αϋπνία επιδεινώνει τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως η υψηλή πίεση του αίματος και η φλεγμονή.


Το νερό «ασπίδα» για το ζάχαρο



Πίνετε περισσότερο από δύο ποτήρια την ημέρα, κάνει καλό.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αφύσικα υψηλό ζάχαρο αντιμετωπίζουν όσοι πίνουν λιγότερο από δύο ποτήρια νερό την ημέρα, σύμφωνα με νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που πίνουν μέχρι μισό λίτρο νερό τη μέρα (περίπου δύο ποτήρια), έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προ-διαβήτη, δηλαδή έχουν αρκετά υψηλό ζάχαρο και κινδυνεύουν να αναπτύξουν την ίδια τη νόσο τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και επιβεβαίωσαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση νερού και στο επίπεδο του ζαχάρου, δεν απέδειξαν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το λίγο νερό είναι αυτό που προκαλεί προ-διαβήτη. Από την άλλη, δεν είναι βέβαιο ότι αν κανείς πίνει πολύ νερό, θα μειωθεί το ζάχαρό του και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έλλειψη νερού επηρεάζει την αντιδιουρητική ορμόνη βασοπρεσίνη, που βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίσει την κατακράτηση των υγρών. Αν κανείς δεν πίνει αρκετό νερό, το επίπεδο της βασοπρεσίνης αυξάνεται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση και του ζαχάρου στο αίμα.

Οι Γάλλοι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 3.600 ενηλίκων ηλικίας 30 - 65 ετών, που είχαν φυσιολογικό ζάχαρο στην αρχή της μελέτης. Το 19% από αυτούς έπιναν λιγότερο από μισό λίτρο νερό τη μέρα, ενώ οι υπόλοιποι περισσότερο. Μέσα στα επόμενα εννιά χρόνια, 565 άτομα εμφάνισαν υψηλό ζάχαρο και 202 διαβήτη τύπου 2. Όσοι έπιναν πάνω από μισό λίτρο νερό, είχαν κατά μέσο όρο 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλό ζάχαρο στο αίμα τους, σε σχέση με όσους έπιναν μικρότερη ποσότητα νερού καθημερινά.

Πάντως, δεν διαπιστώθηκε αξιόλογη στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα του νερού και στην εμφάνιση του ίδιου του διαβήτη, γι’ αυτό οι επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνει μια νέα έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι πίνουν λίγο νερό, μπορεί να καταφεύγουν συχνότερα σε αναψυκτικά με ζάχαρη και αυτό αυξάνει το ζάχαρό τους, ενώ τους προσθέτει και παραπανίσια κιλά.