Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νέα κριτήρια για την περίθαλψη γονέων



Σε ακύρωση των βιβλιαρίων ασθενείας θα προχωρήσουν το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις που ισχύουν για την «κάλυψη» μελών της οικογενείας και γονέων των ασφαλισμένων. Με εγκύκλιό του, το ΙΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν πολλά αιτήματα για την ασφάλιση γονέων από τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι οι γονείς είναι πολύ νέοι ή αλλοδαποί που λαμβάνουν σύνταξη από τη χώρα προέλευσής τους ή έρχονται για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και όχι για μόνιμη διαμονή».

Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρόσωπα αυτά φέρονται ως «προστατευόμενα μέλη οικογενείας» και λαμβάνουν τις παροχές των ταμείων, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται, χωρίς να καταβάλλουν εισφορές, σε εργασίες στις οποίες η απασχόληση δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα (π.χ. οικόσιτο προσωπικό), με αποτέλεσμα να επιφέρουν διπλή επιβάρυνση, κυρίως στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για την ασφάλιση των γονέων θα ζητούνται:

Αποδείξεις κύριας συντήρησης και συγκατοίκησης.

Ηλικία άνω των 60 ετών ή να είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω.

Να μην έχουν εισοδήματα από οποιαδήποτε αιτία που να υπερβαίνουν τα εκάστοτε προβλεπόμενα για τους ανασφάλιστους (το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί. Για άτομα με αναπηρία 67% και πάνω αυξάνεται το οικογενειακό εισόδημα κατά 50%).

Ειδικά για τα μέλη οικογένειας ασφαλισμένων πολιτών κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι παροχές ασθένειας σε είδος θα χορηγούνται, εφόσον υπάρχει έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Για την ασφάλιση μελών οικογενείας πολιτών τρίτων χωρών, θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα δικαιούνται ο, η σύζυγος και τα τέκνα και όχι οι γονείς ή άλλα μέλη, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στην οικογενειακή επανένωση.



Το Μνημόνιο των εργοδοτών - Πως αντιδρούν οι δημοσιογράφοι - Απολύσεις και σε ΑμεΑ



«Οι εργοδότες -με την κυβερνητική συνέργεια- επιχειρούν χωρίς φραγμούς και ηθικούς ενδοιασμούς, με τρόπο προκλητικό, να αφαρμόσουν το δικό τους Μνημόνιο». Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τηςΣυντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ στη χθεσινή της συνεδρίαση ασχολήθηκε διεξοδικά με μια σειρά εργασιακά, ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα, ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων μας, σε διάφορες εκδοτικές επιχειρήσεις στον ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Διαπιστώθηκε ότι εργοδότες -με την κυβερνητική συνέργεια- επιχειρούν χωρίς φραγμούς και ηθικούς ενδοιασμούς, με τρόπο προκλητικό και παράνομο σε πολλές περιπτώσεις, την πλήρη αποδόμηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φόβου και τρομοκρατίας εργοδότες συνεχίζουν τις παράνομες απολύσεις συνδικαλιστών (ΔΟΛ, ΜΕΤΡΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) τις ανάλγητες απολύσεις ΑΜΕΑ (Ελληνικά Γράμματα) ή συναδέλφων τη στιγμή που δίνουν μάχη ζωής με ανίατες ασθένειες. Γενικεύουν τις μειώσεις μισθών με την εκβιαστική μέθοδο των ατομικών συμβάσεων. Μεταβάλλουν μονομερώς συνθήκες, μορφές, ειδικότητες και περιβάλλον εργασίας. Επιβάλλουν σε μισθωτούς, που έχουν πλήρη απασχόληση, νέα προγράμματα εργασίας με 1 και 2 ημέρες εργασίας την εβδομάδα διαμορφώνοντας «μισθούς» ακόμα και 200 ευρώ μηνιαίως. Καθυστερούν την καταβολή δεδουλευμένων, μεταφέρουν αυθαίρετα τους εργαζόμενους σε ενοικιαζόμενους τίτλους και επιχειρήσεις κοκ.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ αποφάσισε να αντιμετωπίσει δυναμικά (συνδικαλιστικά και νομικά) την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία με εισηγήσεις προς τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Ομοσπονδίες του χώρου για:

* γενική πανελλαδική απεργία, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εργοδοτική αδιαλλαξία για την υπογραφή ΣΣΕ στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα, στην ΕΡΤ και στα Πρακτορεία Διανομής.

* κινητοποιήσεις σε επιμέρους επιχειρήσεις, όπου χρονίζουν ή εκδηλώνονται παρόμοια φαινόμενα (ΑΛΤΕΡ, ΕΞΠΡΕΣ, ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ, ΦΙΛΑΘΛΟΣ, ΑΥΡΙΑΝΗ, SPORTDAY, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΜΕΤΡΟ, ΞΕΝΙΟΣ, ΣΚΑΪ RADIO, FLASH, MAD, LOVE, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, κτλ)

Επίσης η Συντονιστική αποφάσισε και εισηγείται:

* όλες οι Ενώσεις να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις , που πραγματοποιούνται σε ΕΡΤ και ΑΠΕ την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011, και να καλέσουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την ίδια μέρα.

* τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία , που πραγματοποιείται από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ , την 19η Οκτωβρίου με τρόπο που θα διασφαλίζεται η προβολή των εργατικών αιτημάτων και εκδηλώσεων.

* τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης και κοινής νομικής δραστηριότητας των Ενώσεών μας, το οποίο θα ενισχύει τη συνδικαλιστική παρουσία και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις όλων μας.
* την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και του παράνομου τέλους ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλονται από κυβέρνηση και τρόικα χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης.

* την ενίσχυση - διεύρυνση της σχετικής πρωτοβουλίας απέναντι στους έκτακτους φόρους που ανέλαβαν ΠΟΕΣΥ και ΕΣΠΗΤ προσφεύγοντας στο ΣτΕ για κήρυξη ως αντισυνταγματικ ών των παραπάνω μέτρων και την πραγματοποίηση συνάντησης αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου για την επίδοση σχετικής διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου.

Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους.


Η σαρδέλα κάνει καλό!



Όσο πιο μικρή τόσο το καλύτερο.

Οι γνωστές σε όλους μας σαρδέλες αποτελούν εξαιρετική πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, είναι γεμάτες βιταμίνη D και δεν έχουν τοξίνες όπως τα μεγαλύτερα ψάρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα υγείας οι πελαγίσιες σαρδέλες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να καταναλώσει κανείς ενώ μπορούν να πάρουν με άνεση τη θέση του τόνου.

Είτε κονσερβοποιημένες είτε φρέσκες οι σαρδέλες αποτελούν ένα ιδανικό γεύμα για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού μια μόνο σαρδέλα περιέχει 7,93 γραμμάρια πρωτεΐνης.


Σε ποιες χώρες εμφανίζονται κρούσματα μαλάριας



Δείτε το σχετικό γράφημα του Reuters.

Η μαλάρια (ελονοσία), είναι λοιμώδης ασθένεια και μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του είδους Ανωφελές (Anopheles).

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις έλος και νόσος, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι η νόσος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη γύρω από ελώδεις περιοχές.

Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια (από τις ιταλικές λέξεις: mal + aria = κακός αέρας) από την πεποίθηση που επικρατούσε κάποτε ότι η ασθένεια προκαλούταν από τον «κακό αέρα» κοντά στα έλη.


Ύφεση και κατανάλωση αλκοόλ πάνε «πακέτο»



Παρηγοριά στο ποτό αναζητούν οι άνθρωποι.

Όταν η κατάσταση δυσκολεύει φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο αλκοόλ.

Εκτός από υψηλότερη ανεργία και πτώχευση, η οικονομική ύφεση φέρνει αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρει νέα έρευνα. Η αυξημένη χρήση αλκοόλ ενισχύει την κατάχρηση, την προβληματική κατανάλωση και την οδήγηση υπό την επήρεια.

Τα ευρήματα αντικρούουν τις παλαιότερες πεποιθήσεις σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε περιόδους με οικονομικές δυσκολίες.

Ο ερευνητής Michael T. French, του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, δήλωσε ότι θεωρούταν ότι όταν η ανεργία αυξάνεται το εισόδημα μειώνεται και οι άνθρωποι θα καταναλώνουν λιγότερο καθώς δεν έχουν τους πόρους και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να ιαθούν με το αλκοόλ.

Αν υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος μπορεί να ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το ποτό περισσότερο συχνά σε σχέση με το αν εργάζονται. Η επίδραση του ελεύθερου χρόνου και της αυτοίασης είναι μεγαλύτερη από την επίδραση του εισοδήματος.

Η νέα έρευνα παρακολούθησε συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ του 2001 και του 2005, πριν τη σημερινή ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη τώρα, δήλωσε ο French. Πιθανόν θα υπάρξει άνοδος στην εξάρτηση και την ανάγκη για αγωγή λόγω της κατάχρησης αλκοόλ.

Όπως φάνηκε, γενικά, οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ενώ Αφροαμερικανοί και άνθρωποι 18 έως 24 ετών βρίσκονται ανάμεσα σε όσους είναι πιθανότερο να κάνουν κατάχρηση.

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο συχνή όταν αυξάνεται το εισόδημα και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Άνθρωποι που εργάζονται κάνουν κατάχρηση αλκοόλ περισσότερο συχνά και είναι πιθανότερο να οδηγούν μετά από μεγάλη κατανάλωση, στη διάρκεια ύφεσης παρά στη διάρκεια καλής εικόνας της οικονομίας, δήλωσε ο French.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν κάποιος έχει δουλειά μπορεί να ανησυχεί ότι θα τη χάσει ή να ανησυχεί για άλλα μέλη της οικογένειας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της εργασίας.

Ο ειδικός Paul Leslie Hokemeyer, δήλωσε ότι αν και εξωτερικά η ζωή ανθρώπων μπορεί να μοιάζει τέλεια, υπάρχει αίσθηση άγχους. Εργαζόμενοι μπορεί το Σαββατοκύριακο να αρχίσουν να πίνουν και στη συνέχεια να μην μπορούν να σταματήσουν.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να μειώσουν το άγχος τους και η κακή κατάσταση της οικονομίας ενισχύει το άγχος, πρόσθεσε ο ειδικός και σκέφτονται ότι «όλα καταρρέουν, επομένως θα καταφύγω στο ποτό». Υπάρχουν, κατέληξε, πιο υγιεινοί τρόποι αντιμετώπισης του στρες και του άγχους. Η εξάρτηση και η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ αναπτύσσονται σε περιβάλλον μοναξιάς. Βάλτε ανθρώπους στη ζωή σας και μιλήστε τους για αυτό που συμβαίνει, συμβουλεύει ο ειδικός.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Health Economics.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Πάσχω από οστεοπενία;



Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις!
Ως οστεοπενία ορίζεται η μειωμένη οστική πυκνότητα (και κατ' επέκταση μηχανική αντοχή των οστών), η οποία βρίσκεται μεταξύ 1 και 2,5 σταθερών αποκλίσεων από την μέση τιμή οστικής μάζας νεαρών γυναικών, όπως αυτή υπολογίζεται με την κλασική μέθοδο μέτρησης της οστικής πυκνότητας με την μέτρηση της διπλής απορροφησιομετρίας (DEXA).

Εν ολίγοις, η οστεοπενία περιλαμβάνει όλο το εύρος των ασθενών που έχουν μειωμένη οστική μάζα, χωρίς να έχουν επίσημα διαγνωσμένη οστεοπόρωση. Η τιμή της ανωτέρω μέτρησης (η οποία πρέπει γίνεται αρχικά σε 2 σημεία του σκελετού για να είναι διαγνωστική) καθορίζει και τα όρια της κατάστασης που αναφέρεται ως οστεοπενία.

Η ολοκλήρωση του ελέγχου για την εκτίμηση της πραγματικής βαρύτητας της οστεοπενίας γίνεται με εργαστηριακό έλεγχο αίματος, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει:

Γενική αίματος, Γλυκόζη, Ουρία, Κρεατινίνη, Κάθαρση κρεατινίνης, Ηπατικά ένζυμα (SGOT, SGPT), Ηλεκτρολύτες ορού (Na, K, Ca, P, Mg), Ασβέστιο (Ca) ούρων 24 ώρου, ορμονικό έλεγχο (ορμόνες θυρεοειδούς, PTH), ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών, βιοχημικοί οστικοί δείκτες (ALP, Οστεοκαλσίνη) και επίπεδα Vit-D στον ορό.

Έτσι, θα έχουμε μια συνολική εικόνα της παθολογικής κατάστασης, μια ένδειξη για την πρόγνωσή της και έναν οδηγό για την σωστή αντιμετώπισή της (ανάλογα με το αν είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής οστεοπενία).


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Αρχίστε το… τρέξιμο



Γυμναστείτε ανέξοδα!
Οι γκουρού του fitness συνιστούν το τρέξιμο ανεπιφύλακτα, καθώς είναι μια άσκηση εύκολη, προσιτή και πάνω απ’ όλα αποτελεσματική.

Γιατί, λοιπόν, μια φωτεινή και χαρούμενη μέρα να μην ανοίξετε την πόρτα σας και να βγείτε έξω στο δρόμο… τρέχοντας;

Γιατί να τρέχω;

Επειδή:

1. Είναι εύκολο.
2. Όλοι μπορείτε να τρέξετε: νέοι, παιδιά και ηλικιωμένοι.
3. Γίνεται οποιαδήποτε στιγμή θέλετε και μπορείτε, χωρίς δεσμεύσεις, ωράρια και γυμναστήρια.
4. Δεν χρειάζεστε τίποτε άλλο παρά ένα ζευγάρι παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο.
5. Με το τρέξιμο γυμνάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες: χέρια, κοιλιά, μηροί, γλουτοί, γάμπες.
6. Αποκτάτε σφιχτό και αναζωογονημένο σώμα.
7. Χάνετε γύρω στις 1.000 θερμίδες την εβδομάδα αν τρέχετε τακτικά (5 φορές την εβδομάδα και για 5 λεπτά στην αρχή είναι το ιδανικό).
8. Θα αυξηθεί η αντοχή σας και θα γυμναστούν οι μύες σας.

Προσοχή!
• Για να έχει αποτελέσματα το τρέξιμο, πρέπει να γίνεται τακτικά.
• Οι αγύμναστοι μπορείτε να τρέχετε 5 φορές την εβδομάδα για 5 λεπτά, αφού πρώτα όμως κάνετε ένα ζέσταμα με ένα 5λεπτο γρήγορο περπάτημα.
• Οι γυμνασμένοι μπορείτε να τρέχετε ένα 20λεπτο, τελειώνοντας με ένα επιπλέον 10λεπτο γρήγορο περπάτημα. Κι εσείς χρειάζεστε ζέσταμα (10 λεπτά γρήγορο περπάτημα).

Τρέξιμο χωρίς απρόοπτα!

1. Φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια: Είναι απαραίτητα για την ασφάλειά σας στη διάρκεια του τρεξίματος. Θα βρείτε το ιδανικό ζευγάρι σε ένα κατάστημα με αθλητικά είδη. Ακόμα και στην περίπτωση που είναι ακριβά, μη διστάσετε να τα αγοράσετε, γιατί και περισσότερο θα σας κρατήσουν και περισσότερη ασφάλεια θα σας προσφέρουν.

2. Μην ξεχνάτε την προθέρμανση: Πρόκειται για τη βασική προϋπόθεση, απαραίτητη για να αποφεύγετε τραυματισμούς.

3. Τρέχετε με παρέα: Γιατί έτσι όχι μόνο θα περνάει γρηγορότερα η ώρα, αλλά θα σας προσφερθεί και η απαραίτητη βοήθεια σε περίπτωση που πάθετε κάτι.

4. Τρέχετε σε μαλακές επιφάνειες: Το γρασίδι είναι ό,τι καλύτερο για τρέξιμο, καθώς οι σκληρές και ανώμαλες επιφάνειες δεν ευνοούν το τρέξιμο.

5. Μην ξεχνάτε το νερό: Είναι απαραίτητο για να μην κουραστείτε γρήγορα. Μην πίνετε όμως και πάρα πολύ, γιατί θα φουσκώσετε και δεν θα μπορείτε να τρέξετε.

6. Προτιμήστε έναν αθλητικό στηθόδεσμο: Ενδείκνυται για το τρέξιμο, καθώς στηρίζει καλά το γυναικείο στήθος.

7. Αποφεύγετε τις κράμπες: Πώς; Με το ζέσταμα, που δεν πρέπει να ξεχνάτε πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο, και πίνοντας αρκετό νερό, αφού ως γνωστόν οι κράμπες προκαλούνται και από αφυδάτωση. Επίσης, φροντίστε να προσλαμβάνετε το απαραίτητο για τον οργανισμό σας ασβέστιο, γιατί και η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί κράμπες.

Εμπλουτίστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με γάλα, τυρί και μπανάνες.

8. Μην τρέχετε όταν σας πονάει το γόνατο: Ιδιαίτερα στη φάση του ισχυρού πόνου. Προτιμότερο είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να ξεκουράζεστε, να βάζετε πάγο στο γόνατό σας και να μη σηκώνετε βάρη. Αν ο πόνος συνεχίζεται, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

9. Για να μην πεινάτε μετά το τρέξιμο: Μην ξεκινάτε ποτέ το τρέξιμο την ώρα που πεινάτε. Φροντίστε να έχετε φάει κάτι δυναμωτικό (μια μπανάνα, ένα γιαούρτι ή ένα τοστ) αρκετή ώρα προτού αρχίσετε να τρέχετε, γιατί διαφορετικά θα φάτε πολύ περισσότερο όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Εντάξτε επίσης στο πρόγραμμα γυμναστικής σας ένα σετ 20 ραχιαίων την ημέρα, γιατί όταν αυτοί είναι γυμνασμένοι, στηρίζουν καλά τη μέση.


Πηγή: http://www.belife.gr

Τελικά παχαίνει ο καφές;



Στιγμιαίος καφές και θερμίδες.

Τελικά ο καφές παχαίνει; Μήπως δεν πρέπει να προσθέτω γάλα στον καφέ μου κατά τη διάρκεια της δίαιτας; Πόσες φορές μπορεί να σας πέρασαν έστω και φευγαλέα αυτές οι ερωτήσεις. Ήρθε η ώρα να διαλευκάνουμε το μυστήριο που σκιάζει τη σχέση του καφέ με τις θερμίδες!

Ο μύθος γύρω από τις θερμίδες του καφέ ξεκίνησε όταν στη λίστα των καθημερινών καφέδων που καταναλώνουμε έπαψαν να υπάρχουν μόνο οι κλασσικοί καφέδες όπως ο στιγμιαίος ζεστός καφές ή ο φραπέ, και προστέθηκαν νέοι καφέδες με σιρόπια και σαντιγύ, που παραγγέλνουμε εκτός σπιτιού. Η ανάμειξη των ονομάτων των καφέδων, έφερε και σύγχυση στον περισσότερο κόσμο και αυτό γιατί μέχρι τότε ανάλογα με την παραγγελία που έκανες ήξερες τι θα κρύβει το φλιτζάνι σου (σκέτος, μέτριος, γλυκός με γάλα ή χωρίς). Η ονομασία, όμως, του καφέ δεν υποδηλώνει πλέον και τη σύστασή του!

Εμπιστευθείτε τον «κλασσικό»… ελεύθερα!


Ο λόγος για τον στιγμιαίο καφέ, είτε στη ζεστή είτε στην παγωμένη έκδοσή του (φραπέ), που μπορεί άφοβα να προστεθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο στιγμιαίος καφές εκτός από πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά πρακτικά δεν προσφέρει θερμίδες στη σκέτη έκδοσή του, αφού ένα φλιτζάνι αποδίδει μόνο 1 θερμίδα!

Πώς προσθέτετε έξτρα θερμίδες στον καφέ σας! Η χτυπημένη κρέμα, η σαντιγύ, το σιρόπι μέσα στον καφέ καθώς και το σιρόπι που προσθέτουμε πάνω από τον καφέ μπορούν να απογειώσουν ή ακόμη και να εκτοξεύσουν τις θερμίδες του καφέ που παραγγέλνετε έξω!

Πώς;… προσθέτοντας από 20 έως και 70 θερμίδες για κάθε δόση συστατικού που προσθέτετε στον καφέ σας, για παράδειγμα μία δόση απλής χτυπημένης κρέμας δίνει 67 θερμίδες ενώ μια δόση σιρόπι μόκα 27 θερμίδες! Έτσι για παράδειγμα, ένα καφές σε μεγάλο ποτήρι με διπλή δόση σιρόπι (συνήθης ποσότητα), διπλή δόση κρέμας και σαντιγί δίνει περισσότερες από 300 θερμίδες.

Μήπως ήρθε η ώρα να …αποφύγετε το γλυκό και να πιείτε ένα κλασικό φραπέ μέτριο με γάλα, που δίνει λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά;


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Οι μυρωδιές της ημικρανίας



Λίγο πριν τον πονοκέφαλο παρατηρούνται διαταραχές των αισθήσεων.

Φανταστικές μυρωδιές μπορεί να εμφανιστούν πριν από την ημικρανία ως μέρος της αύρας, αν και συμβαίνει σπάνια, αναφέρει αμερικανική έρευνα.

Περίπου 30% των ανθρώπων με υποτροπιάζουσες ημικρανίες έχουν διαταραχές των αισθήσεων λίγο πριν την έναρξη του πονοκεφάλου, γνωστών ως αύρα, αλλά συνήθως είναι οπτικές όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή τυφλά σημεία.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μούδιασμα, δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση της γλώσσας.

Ωστόσο η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Matthew Robbins του Montefiore Headache Center στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψε ότι μικρός αριθμός ανθρώπων ανέφερε την ύπαρξη οσμών σε συνδυασμό με τον πονοκέφαλο.
Είναι σπάνιο αλλά ιδιαίτερο, δήλωσε ο ερευνητής, σημειώνοντας ότι οι διαταραχές στην αίσθηση της όσφρησης δεν έχουν καλυφτεί με συστηματική επισκόπηση έως τώρα.

Ερευνητές επισκόπησαν 25 περιστατικά ασθενών με πονοκεφάλους, ημικρανίες τις περισσότερες φορές, και οσφρητικές παραισθήσεις. Εξέτασαν επίσης στοιχεία περισσότερων από 2.100 ασθενών που εξέτασαν σε 30 μήνες. 14 άνθρωποι (λιγότερο από το 0,7%) είχαν περιγράψει την εμφάνιση οσμών πριν την έναρξη του πονοκεφάλου.
Οι πιο συχνοί αφορούσαν μυρωδιά καμένου, καπνού τσιγάρου, καμένου ξύλου ή ποπ κορν.

Οσμές αποσύνθεσης, όπως σκουπιδιών ή λυμάτων ήταν η επόμενη συχνή οσμή που αναφέρθηκε. Λίγοι άνθρωποι ανέφεραν ευχάριστες οσμές, όπως πορτοκαλιών, καφέ ή ακόμα και foie gras.

Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από ημικρανίες, έτσι παρόλο που οι φανταστικές οσμές αποτελούν ασυνήθη πλευρά της ημικρανίας, τις εμφανίζει αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, δήλωσε ο ερευνητής.
Δεν είναι σαφής η αιτία που οι οσμές συχνά είναι δυσάρεστες ούτε που αποτελούν σπάνια μέρος της ημικρανίας με αύρα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δωρεάν έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη



Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Δωρεάν προληπτικό αιματολογικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούν να κάνουν την Κυριακή όσοι ενδιαφέρονται στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λίτσα Φωκίδη» στο δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.

Θα προηγηθεί ενημερωτική ομιλία για τον καρκίνο του προστάτη από τον ουρολόγο Σπύρο Χοϊδά.


Έχετε πονόλαιμο;



Μικρές συμβουλές για να ανακουφίσετε τον πόνο.

Αν πονάει ο λαιμός σας:

- Στο 1/4 του φλιτζανιού βάλτε μηλόξυδο
- Προσθέστε 1/4 του φλιτζανιού μέλι
- Πίνετε μία κουταλιά σούπας αργά, όσες φορές θέλετε κατά την διάρκεια της μέρας.

Αν δεν σας αρέσει το μηλόξυδο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό από λεμόνι που έχετε στύψει.


Πηγή: http://meacolpa.blogspot.com

Δακρυγόνα: Πότε κινδυνεύω και πώς να προφυλαχτώ;



Είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για αυτά καθώς και τα μέτρα πρόληψης ή αντιμετώπισης μετά από επαφή με αυτά.
Τι είναι λοιπόν, τα περίφημα δακρυγόνα, πώς επιδρούν στον οργανισμό, πώς μπορείς να προφυλαχτείς και πώς μπορείς να μετριάσεις τις επιδράσεις τους;
Τα δακρυγόνα ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των χημικών αερίων.
Οι ενεργές ουσίες που περιέχουν, αναμειγνύονται με διαλύτες και είτε εκτοξεύονται μεμονωμένα, με μορφή χειροβομβίδας από ειδικά όπλα, είτε ψεκάζονται μαζικώς με τη βοήθεια κατάλληλου εκτοξευτήρα.

Πως λειτουργούν τα δακρυγόνα;
Τα δακρυγόνα και τα άλλα χημικά αέρια, επιδρούν στον οργανισμό, ερεθίζοντας τους ιστούς των βλεννογόνων(μάτια, μύτη, στόμα), τους πνεύμονες, το δέρμα, και το πεπτικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η δράση τους αρχίζει μόλις κρυώσουν και στερεοποιηθούν, δηλαδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και διαρκεί το πολύ μέχρι δώδεκα ώρες, αλλά σε κάποιες περιπτώσες τα χημικά μπορεί να παραμείνουν ενεργά μέχρι και δύο μήνες, αν απορροφηθούν από πορώδεις επιφάνειες.

Ποιες οι επιπτώσεις;
Ορισμένα είδη δακρυγόνων είναι ιδιαίτερα τοξικά και σε μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσουν  καρκίνο και γεννητικές ανωμαλίες.
Επίσης, σε περιπτώσεις ευρείας χρήσης, έχουν παρατηρηθεί διαταραχές της εμμήνου ρύσης στις γυναίκες αλλά και τοθάνατο αν χρησιμοποιηθούν σε κλειστούς χώρους.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα από την επαφή με τα χημικά είναι ιδιαίτερα έντονα και ενοχλητικά, αλλά ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικά και υποχωρούν μετά από 5 έως 30 λεπτά, αν απομακρυνθείς από τον προσβεβλημένο χώρο. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι χημικών μπορεί να συνεχίσουν να επιδρούν ακόμη μέχρι για 2 ώρες.
Αν εκτεθείς, μέσα σε 20 δευτερόλεπτα θα νιώσεις ένα ή περισσότερα από συμπτώματα:

Τσούξιμο και αίσθηση καψίματος στα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα.
- Ακατάσχετη δακρύρροια και θολή όραση
- Καταρροή
- Σιελόρροια
- Βήχα
- Δύσπνοια
- Απώλεια προσανατολισμού και σύγχυση
- Απώλεια ισορροπίας
- Ταχυκαρδία
- Τάση για εμετό
- Δερματικά εγκαύματα
- Έντονο θυμό (στην περίπτωση χρήσης σπρέι πιπεριού, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα)

Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένης ευαισθησίας, μπορεί να προκαλέσουν:
  • Μούδιασμα στα άκρα
  • Γαστρεντερίτιδα, με διάτρηση στομάχου
  • Έλκη στους βλεννογόνους
  • Νεφρικές βλάβες
  • Επιδείνωση δερματικών προβλημάτων (ακμή, έκζεμα)

Πότε κινδυνεύεις περισσότερο:
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν αντιμετωπίζεις κάποια από τις παρακάτω καταστάσεις, φρόντισε να αποφύγεις με κάθε τρόπο την έκθεσή σου στα χημικά που χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να σου προκαλέσουν σοβαρές και μακροχρόνιες βλάβες.
1. Εγκυμοσύνη ή σε διαδικασία επίτευξης εγκυμοσύνης
2. Θηλασμός (τα τοξικά περνούν στο βρέφος μέσα απ' το γάλα)
3. Καταστολή του ανοσοποιητικού (ασθενείς σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, θεραπεία με κορτικοστεροειδή, με λύκο ή AIDS)
7. Αναπνευστικά προβλήματα
8. Μολύνσεις τον ματιών

Επίσης, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, που πρέπει να απομακρύνονται το ταχύτερο από την περιοχή.

Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε:
Κατ' αρχήν, αν βρεθείς σε σημείο όπου υποψιάζεσαι ότι μπορεί να γίνει χρήση χημικών αερίων απομακρύνσου το ταχύτερο, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Αν ήδη γίνεται ρίψη δακρυγόνων, μην αγγίξεις τις χειροβομβίδες με γυμνά χέρια, γιατί βρίσκονται σε υψηλή θερμοκρασία και μπορεί να σου προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Επιπλέον:
Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου.
Αν φοράς φακούς επαφής:
  • Αφαίρεσε τους αμέσως, γιατί το αέριο εγκλωβίζεται πίσω τους και επιδεινώνει τα συμπτώματα. Η αφαίρεση των φακών  πρέπει να γίνει με χέρια που δεν έχουν εκτεθεί στα δακρυγόνα. Αν τα δικά σου έχουν μολυνθεί, ζήτησε το ταχύτερο από κάποιον που έχει καθαρά χέρια, να σε βοηθήσει να τους βγάλεις. Ούτως ή άλλως, εφόσον φοράς φακούς επαφής, ήδη ξέρεις ότι καλό είναι να έχεις μαζί σου πάντα και ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως για κάθε ενδεχόμενο.
Αν πάσχεις από άσθμα και έχεις μαζί σου βρογχοδιασταλτικό σπρέι, κάνε μια προληπτική εισπνοή.
Προστάτευσε το στόμα και τη μύτη σου:
Με κάποιο ύφασμα
- Με ενισχυμένες μάσκες με φίλτρο ενεργού άνθρακα, όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι ελαιοχρωματιστές,.
- Ένα μαντήλι σφιχτά δεμένο που πρέπει να το αλλάζεις συχνά γιατί συσσωρεύει τα χημικά αέρια και μπορεί να προκαλέσει ξαφνική λιποθυμία, ειδικά αν έχει βραχεί για κάποιο λόγο.
Προστάτευσε τα μάτια σου με γυαλιά ηλίου ή οράσεως.
Προστάτευσε το δέρμα σου και τα μαλλιά σου:
- Κουμπώσου, κατέβασε τα μανίκια, φόρα το μπουφάν σου και σήκωσε την κουκούλα, ή το καπέλο σου αν έχεις. Καλύτερα να ζεσταίνεσαι παρά να εκτεθείς στα χημικά.
- Ακόμη, πρέπει να ξέρεις ότι τα βαμβακερά ρούχα προστατεύουν καλύτερα από τα συνθετικά.
Αν εισπνεύσεις δακρυγόνα:
* Φύσα τη μύτη σου
* Ξέπλυνε τα μάτια και το στόμα σου με άφθονο νερό.
* Προσπάθησε να βήξεις και να φτύσεις και μην καταπίνεις.
Τα μάτια ανακουφίζονται:
  • Με κολλύριο τεχνητών δακρύων, ή αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, με ένα διάλυμα από μισή ποσότητα αντιόξεινου για το στομάχι (π.χ. Maalox) και μισή ποσότητα νερού, μέσα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στο σιδέρωμα. Η επαφή του διαλύματος με τα μάτια μπορεί να είναι δυσάρεστη στην αρχή, αλλά ανακουφίζει σημαντικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Το δέρμα ανακουφίζεται:
  • Από διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό, που επίσης ψεκάζεις με τον ίδιο τρόπο που περιγράφουμε παραπάνω.
Μόλις φτάσεις στο σπίτι σου:
Αφαίρεσε τα παπούτσια σου πριν μπεις μέσα (ιδιαίτερα οι λαστιχένιες σόλες απορροφούν περισσότερο τα χημικά) και ακούμπα τα σε κάποια σακούλα ή εφημερίδα.
* Μην κάτσεις πουθενά γιατί θα μεταφέρεις κι εκεί τα χημικά. Γδύσου κατευθείαν στο μπάνιο, και κάνε ένα δροσερό ντους με άφθονο σαπούνι.
* Λούσε καλά τα μαλλιά σου και φρόντισε να καθαρίσεις σχολαστικά όλα τα σημεία, ακόμη και κάτω απ' τα νύχια και το εσωτερικό των αυτιών.
Πλύνε όλα τα ρούχα:
  • Τα εσώρουχα και τα παπούτσια σου ξεχωριστά απ' τα υπόλοιπα άπλυτα, με κάποιο ισχυρό απορρυπαντικό στην υψηλότερη θερμοκρασία που αντέχουν, φορώντας γάντια που θα πετάξεις μετά.
Τι δεν πρέπει να κάνεις;
ΠΡΟΣΟΧΗ!!
- Μην τρίβεις τα μάτια σου
- Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου
- Μην χρησιμοποιείς, κρέμες, κραγιόν, ή βαζελίνη για να "προστατεύσεις" τα μάτια και τη μύτη σου: τα σύγχρονα χημικά έχουν βάση λιπαρές ενώσεις που ενώνονται με τα παραπάνω προϊόντα και παρατείνουν την έκθεση σου στις τοξικές ουσίες. Αυτά τα μέτρα προφύλαξης, όπως και η χρήση λεμονιού, ήταν αποτελεσματικά σε παλιότερες εποχές, όπου τα δακρυγόνα είχαν βασική (αλκαλική) σύνθεση και όχι όξινη όπως σήμερα.
- Αν σκέφτεσαι να συμμετάσχεις σε κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, φρόντισε να πας με παρέα και μην απομακρύνεσαι από τους φίλους ή την ομάδα σου.

Αν οι ενοχλήσεις επιμείνουν θυμήσου ότι:
  • Τα συμπτώματα είναι προσωρινά, αλλά
  • Οι χημικές ουσίες παραμένουν στις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή,
  • Δεν έχουν αντίδοτο και μπορούν να σε ξαναμολύνουν.

Αν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται, παρά την απομάκρυνση σου από το σημείο της έκθεσης -ιδιαίτερα αν νιώθεις δύσπνοια ή αρρυθμίες:
  • Πήγαινε στο κοντινότερο νοσοκομείο