Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

«Η ομάδα του καφέ» ήταν η πολυπληθέστερη στο ΠΕΡΠΑΤΩ

ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΕΞΟΔΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙΑ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.


Στόχος και φέτος να λειτουργήσουν ομάδες πληροφορικής, μουσικής, αποκατάστασης αποθεραπείας στο νερό, η ομάδα ψυχολόγου, η χορωδία, κλπ.

Κάλεσμα για εθελοντική προσφορά απευθύνει ο σύλλογος σε συμπολίτες μας που θα διέθεταν το χρόνο τους για την υποστήριξή τους.

Κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια και φέτος να λειτουργήσουν οι ομάδες που ενεργοποιούσαν τα μέλη του συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, είναι η κοινωνική λειτουργός Βασιλική Χατζοπούλου, που μας ενημερώνει για το κάλεσμα που απευθύνει ο σύλλογος σε εθελοντές, ώστε να ξεκινήσουν και στην φετινή χρονιά προγράμματα ειδικών δράσεων. Αυτές οι ομάδες κοινωνικοποιούν τα ΑμεΑ, δίνουν διεξόδους δημιουργικής απασχόλησης και επιμόρφωσης, ενώ επειδή γίνονται με εθελοντές καλλιεργούν κι ένα κλίμα αλληλεγγύης και αλληλογνωριμίας μέσα από οικοδόμηση σχέσεων ουσίας.

Ο σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ που αριθμεί 302 μέλη απευθύνεται κυρίως σε άτομα με κινητικές αναπηρίες και επειδή από 1 Οκτωβρίου θέλει να ξεκινήσει την νέα σεζόν με τις ομάδες του, απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους Κομοτηναίους και μη, που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά με οποιονδήποτε τρόπο την εργασία τους, να έρθουν σήμερα Τετάρτη στην συνάντηση που θα γίνει στις 18:00 στα γραφεία του συλλόγου που βρίσκονται στο τέρμα Λεωφόρου Δημοκρατίας στην Κομοτηνή για να γίνει μια πρώτη συνάντηση γνωριμία με όλα τα μέλη, τους εθελοντές και καινούριους εθελοντές που θα ανταποκριθούν
Παρόν θα είναι ο Αλεξ Ταξιλδάρης το διοικητικό συμβούλιο και όλα τα μέλη του συλλόγου που ενδιαφέρονται.

«Οι καινούριες ομάδες θα γίνουν από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση γιατί θέλουμε να ανανεώνουμε τις ομάδες που υπήρχαν θα πει η κ. Χατζοπούλου. Τα προηγούμενα χρόνια η πιο δημοφιλής ομάδα ήταν η αυτοαποκαλούμενη «ομάδα του καφέ», που γινόταν έξω μια φορά την εβδομάδα στις κεντρικές καφετέριες της πόλης. Αυτό ήταν ένα κίνητρο κάποιοι επαγγελματίες να κάνουν λίγο πιο προσβάσιμα τα μαγαζιά τους, έστω με ράμπα, αν όχι τουαλέτα, όπως και τώρα ανοίγει ένας νέος επιχειρηματίας το μαγαζί του και το κάνει πλήρως προσβάσιμο και με τουαλέτα ΑμεΑ και με ράμπες και αυτό ήταν στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου ότι πρέπει σιγά-σιγά όλα να γίνονται προσβάσιμα» θα πει η κ. Χατζοπούλου.

ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


Ήταν η ομάδα των καλλιτεχνικών, που γίνονται διάφορες χειροτεχνίες, εργασίες, οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει ο κάθε εθελοντής, είτε αυτό είναι με χαλκό, είτε με πηλό, είτε ζωγραφική, έτσι ώστε και να δουλεύουν την λεπτή τους κινητικότητα, στα χέρια κυρίως τα μέλη μας και να τα λένε και μεταξύ τους.

Οι ομάδες της ψυχολόγου που είναι και για γονείς ΑμεΑ και για τα ίδια τα άτομα, δύο διαφορετικές ομάδες, που έχουν ξεκινήσει ήδη αλλά όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει, ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη.

Ήταν η ομάδα μουσικής του Χρήστου Χατζόπουλου, που εθελοντικά μαθαίνει μουσικά όργανα στα μέλη μας κι έχουν κάνει μια μικρή χορωδία η οποία θέλουμε να διευρύνει λίγο την δραστηριότητα της.

Ήταν το κομμάτι της αποκατάστασης και αποθεραπείας στο νερό, που είχαμε ευτυχώς αρκετούς εθελοντές πέρσι, φέτος βέβαια θα δούμε πως θα το λειτουργήσουμε, λογικά πάλι στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο.

Η ομάδα της πληροφορικής όπου πέρυσι υπεύθυνος ήταν ο κ. Γεωργαντάς φέτος όποιος εθελοντής θέλει να έρθει και να διδάξει στην ομάδα πληροφορικής είναι ευπρόσδεκτος. Ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους τους εθελοντές που έκαναν πράξη τα προγράμματα αυτά, σε όσους έτρεξαν περισσότερο από όλους που ήταν οι κ. Γιωργαντάς, κ. Χατζόπουλος, η Λίτσα Αργυροπούλου που είναι υπεύθυνη για τις ομάδες εθελοντών, η κ. Σύρμογλου που πέρσι ήταν υπεύθυνη των καλλιτεχνικών και οι υπόλοιποι εθελοντές που ερχόταν και βοηθούσαν.

ΣΤΟΧΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΘΟΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ


Η φετινή πρόταση των μελών του συλλόγου που διαθέτει κήπο είναι να δημιουργήσουν ένα λαχανόκηπο κι ένα ανθόκηπο και να τον φροντίζουν οι ίδιοι.

Η ΠΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΟΛΗ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το πιο ευχάριστο για την κ. Χατζοπούλου ήταν ότι την επισκέφθηκαν δύο νέες φοιτήτριες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου οι οποίες επέλεξαν τα Νομική και το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας γιατί όπως είπαν από μια έρευνα όπου έκαναν με τους γονείς τους στην πόλη διαπίστωσαν ότι είναι η πιο προσβάσιμη πόλη για φοιτητική ζωή στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Αισθάνθηκα πολύ όμορφα από αυτή τους την διαπίστωση και μακάρι κάτι τέτοιο να περάσει και να διαδοθεί θα μας πει, ενώ μπορούν ακόμη να γίνουν και άλλα πράγματα.


Συνεχίζεται η επίσχεση



Γονείς και εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, θέτει τώρα το Κράτος απέναντι καθώς το πρόβλημα με τα προνοιακά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕΤΑ με αρκετή καθυστέρηση, έχει οδηγήσει σε επίσχεση εργασίας τους εργαζόμενους και σε απόγνωση τους γονείς.

Ως γνωστόν, από την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στα δύο ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στο ΚΗΦΗ και στο «Βοήθεια στο Σπίτι», προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και τους οφείλονται δεδουλευμένα.

Από την άλλη, υπάρχει το δράμα των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και τελικά δεν βρέθηκε λύση την περασμένη Παρασκευή που οι εργαζόμενοι μετέβησαν στο Δημαρχείο, με αποτέλεσμα να απευθύνει έκκληση η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Λίτσα Κρεμαστινού να λειτουργούν οι δομές, τουλάχιστον, με προσωπικό ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΗΦΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτούργησαν, όχι, όμως και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Χθες, η αντιδήμαρχος κάλεσε στο γραφείο της γονείς και εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Τελικά παρέστησαν οι γονείς ενώ οι εργαζόμενοι απέστειλαν στους πρώτους μία επιστολή που τους εξηγούν την ταλαιπωρία που υφίστανται και ζητούν την κατανόησή τους ενώ δεν θέλησαν να παραστούν στη συνάντηση για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους.
Πάντως, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ότι η αντιδήμαρχος θα πιέσει για να λειτουργήσουν και αυτές οι δομές με προσωπικό ασφαλείας ενώ οι γονείς δηλώνουν διατεθειμένοι να κάνουν ακόμα και οι ίδιοι βάρδιες εκ περιτροπής για να βοηθήσουν την κατάσταση!

Η επιστολή των εργαζομένων προς τους γονείς έχει ως εξής:
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των παιδιών του ΚΔΑΠ ΜΕA Αγ. Νικολάου

Όπως γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι του κέντρου παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις προς τις διοικητικές αρχές σχετικά με την κάλυψη των δεδουλευμένων τους, παρέμεναν απλήρωτοι αν και όλοι προσέρχονταν κανονικά (έως και τις αρχές του μήνα) και ανελλιπώς στην εργασία τους. Παρ’ όλη την ευσυνειδησία που έχουν επιδείξει, άρχισαν να εξουθενώνονται ψυχολογικά στη σκέψη του ΠΩΣ να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, καθώς πολλοί από αυτούς είναι οικογενειάρχες και έχουν παιδιά με ανάγκες και προτεραιότητες, όπως και τα παιδιά του κέντρου μας. Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα αλλά και με σεβασμό προς το έργο μας, σας παρακαλούμε να αναλογιστείτε τα παρακάτω:

Σε αναφορά με τους στόχους και τον κανονισμό των κέντρων ΚΔΑΠ ΜΕΑ ανά την Ελλάδα:
Η αναπηρία είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι «άλλοι» πολίτες. Η κοινωνία πρέπει να αναδείξει την ποικιλομορφία που υπάρχει μέσα στους κόλπους της ώστε τα άτομα με αναπηρίες να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους: ατομικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά.
Το ίδιο κατά συνέπεια ισχύει και για μας και τις οικογένειές μας.

Η αναπηρία είναι ζήτημα ίσων ευκαιριών και όχι ζήτημα φιλανθρωπίας. Στα άτομα με αναπηρίες πρέπει να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση σε όλα τα αγαθά: εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, νέες τεχνολογίες, αθλητισμός, ψυχαγωγία.

Η διεκδίκηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων μας και η συνέπεια στην καταβολή των μισθών μας μηνιαίως αποτελεί υποχρέωση και όχι φιλανθρωπία. Ενώ η διασφάλιση ίσων ευκαιριών και η πρόσβαση σε όλα τα αγαθά (βλ. παραπάνω), αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τόσο για μας όσο και για τα μέλη των οικογενειών μας.

Σε συνέχεια της επιστολής μας, παρακαλούμε αναλογιστείτε πως εδώ και 9 συνεχή χρόνια λειτουργίας του κέντρου, έχουμε άνευ όρων συμβάλλει στην υποστήριξή σας, στην κατάλληλη αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών σας και στη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος συνεργασίας όπως προτάσσουν οι στόχοι και οι κανονισμοί αλλά ΚΥΡΙΩΣ, όπως προτάσσει η αγάπη και το συναισθηματικό δέσιμό μας με κάθε ένα από τα παιδιά και για πολλούς ξεχωριστούς λόγους για το καθένα.

Θα σας παρακαλέσουμε να σκεφτείτε επίσης, ότι ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε επιλογές του καθενός, η υγιής και παραγωγική σχέση συνεργασίας (ιδίως αυτή που αφορά εμάς και εσάς), είναι αναγκαίο εχέγγυο για την πρόοδο και τη μελλοντική εύρυθμη λειτουργία του κέντρου στην οποία προσβλέπουν και οι διοικητικές αρχές.

Αναμφίβολα λοιπόν, η μη τήρηση υποσχέσεων ή και οποιονδήποτε άλλων νομικών, ή μη, υποχρεώσεων από μέρους του εργοδότη είναι δυνατό να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα, το οποίο δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση και τη δεδομένη χρονική στιγμή να επικρατήσει.

Από μέρους μας είναι βέβαιο ότι μια τέτοια απόφαση πάρθηκε συνειδητά και επανειλημμένα προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την ύστατη μορφή αυτή πίεσης, γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τις ανάγκες των παιδιών και το πλαίσιο που τις περικλείει. Καθώς όμως η εργασία μας αποτελεί ένα μόνο μέρος της δημόσιας ζωής μας, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε και τα προβλήματα στα οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειές μας, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια που επικρατεί αυτή η κατάσταση.

Θα παρακαλούσαμε συνεπώς και από την πλευρά σας να δείξετε ευαισθησία και κατανόηση προς τις κινητοποιήσεις μας, καθώς η έμμεση συνεργασία μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, θεωρείται πολύ σημαντική. Οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές στήριξης, δείχνουν την ευαισθησία τους έμπρακτα και η ευαισθησία αυτή είναι ουσιώδης και έχει να κάνει με την ποιότητα του έργου τους. Ένα έργο όμως πρέπει από κάπου να αντλεί για να μην εξαντλείται. Και δε ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτά που νομίμως μας αναλογούν.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ!!
ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ!!!!


Κόρινθος: Πρόγραμμα ψυχαγωγίας για νέους με αναπηρία



Το πρόγραμμα ψυχαγωγίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης «Έξω μαζί» για παιδιά και νέους με αναπηρίες, υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου Κορινθίων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αθλητικά προγράμματα και εργαστήρια με κύριο στόχο την ένταξη των συμμετεχόντων στην κοινότητα.

Η δράση πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων και με τη συμβολή των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Κοινωνικής Δράσης του δήμου.


Πιστοποίηση Αναπηρίας: Προάγγελος περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις



Στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για περικοπές στις κοινωνικές παροχές εντάσσεται η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ενημερώνοντας χθες στη Βουλή την «Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος», ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι «με απόλυτη διαφάνεια και κανόνες αντικειμενικής αξιολόγησης» ξεκίνησε από την 1η Σεπτέμβρη στα 45 Κέντρα σε όλη τη χώρα η εξέταση των 3.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων. Είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προστεθεί άλλα 15 Κέντρα και οι πιστοποιημένοι γιατροί από 400 θα φτάσουν τους 1.000. Κατά τον υπουργό, με το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Αναπήρων» θα «μπει τέλος στις αδιαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης που λειτουργούσαν σε βάρος των αναπήρων και των ασφαλιστικών ταμείων».

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος παρατήρησε κατ' αρχήν: «Ολα αυτά γίνονται για να φτιαχτεί ένας κατάλογος, ένα εθνικό μητρώο όπου πράγματι θα μπουν όλοι αυτοί που δικαιούνται ή για να βγούνε άνθρωποι και να δυσκολέψουν τα πράγματα γι' αυτούς που πραγματικά δικαιούνται να μπουν στον κατάλογο;». Εάν δούμε, είπε, σε ποια πολιτική συγκυρία βρισκόμαστε, ποια είναι η γενική στρατηγική της κυβέρνησης, που για παράδειγμα επιβάλλει το χαράτσι στα ακίνητα και στα ΑμΕΑ, τότε θα καταλάβει κανείς πώς προσεγγίζει η κυβέρνηση το θέμα. Σχετικά με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «συντάξεων - μαϊμού», τόνισε ότι όλα αυτά εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική να γίνουν γενικευμένες περικοπές και να διαμορφωθούν νέα κριτήρια με στόχο να πεταχθεί έξω ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός δικαιούχων - αναπήρων.


Περικοπές και στην... ανθρωπιά



Ακόμη ένα «θύμα» της κρίσης: η ανθρωπιά. Συμπαραστεκόμαστε και βοηθάμε όσους χάνουν τους μισθούς ή τις δουλειές τους. Διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτούς. Αλλά ας μην κρυβόμαστε κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρωπιά.

Nα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Πριν από περίπου μία εβδομάδα έγινε μία διαμαρτυρία στο Κέντρο της Αθήνας για κάτι πολύ αυτονόητο σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και του Κόσμου. Για το δικαίωμα να περπατάει κανείς άνετα, ελεύθερα, χωρίς εμπόδια και πάνω απ' όλα με ασφάλεια στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν μόλις 50 - 100 άνθρωποι.

Για ένα θέμα που αφορά συμπολίτες μας που υποφέρουν, τους ηλικιωμένους, τις μητέρες με τα παιδικά καροτσάκια, τους πολίτες με αναπηρία αλλά και τους υπόλοιπους πεζούς δεν εκδηλώνεται ούτε μαζική αγανάκτηση, ούτε οργή.

Μα θα πει κανείς «δεν πρόκειται για θέμα επιβίωσης. Αυτοί που βγαίνουν κατά χιλιάδες το τελευταίο διάστημα στους δρόμους, αυτοί που απεργούν το κάνουν διότι δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Μειώνονται οι μισθοί τους. Απολύονται. Τους πνίγει η αδικία. Η οργή. Δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Σωστά. Αλλά για σταθείτε. Και πριν που δεν υπήρχε η κρίση; Πού ήταν η ανθρωπιά μας. Ποιοι έβγαιναν στο δρόμο - ή μάλλον καλύτερα πόσοι έβγαιναν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν - για τα εκατοντάδες εμπόδια που υπάρχουν στα πεζοδρόμια, όπως είναι τα παρκαρισμένα μηχανάκια, τα ι.χ., τα σκουπίδια, τα εμπορεύματα.

Για τις κακοφτιαγμένες ράμπες; Για τις γιαγιάδες - σαν εκείνη που είδα τις προάλλες με το μπαστούνι να κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο στους Αμπελοκήπους και να περπατάει στο δρόμο διότι μπροστά της ήταν ένα μηχανάκι και κούτες με σκουπίδια - που δεν μπορούν να περπατήσουν; Για τους πολίτες που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο και μένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους διότι τα πεζοδρόμια γι' αυτούς είναι αδιάβατα πόσοι αγανάκτησαν;

Η ανθρωπιά δεν μπαίνει σε ζυγαριά. Δεν ιεραρχείται. Δεν είναι προϊόν να μπαίνει σε εκπτώσεις. Κι όμως σ' αυτή την περίοδο της κρίσης κάνουμε αυτό το λάθος. Θέματα όπως το παραπάνω τα βάζουμε εκούσια ή ακούσια στην άκρη. Σε δεύτερη μοίρα. Τα προσπερνάμε. Και είναι κρίμα διότι μας αφορούν όλους. Και θα τα βρούμε μπροστά μας. Το ζήτημα είναι να μην φτάσουμε στο σημείο, μετά την κρίση, να αγνοούμε εντελώς προβλήματα όπως το παραπάνω…


Πάτρα: Πώς να περάσουν οι πεζοί όταν το πεζοδρόμιο είναι «ζούγκλα»;

Μια χαρακτηριστική περίπτωση από το κέντρο της πόλης.


«Κεντρικό σημείο της Πάτρας Δ. Υψηλάντη λίγο πιο πάνω από την Κορίνθου. Πώς θα περάσουν οι πεζοί από το πεζοδρόμιο ο λόγος να το λέει;». Αυτό είναι το σχόλιο μέλους της «Πεζοί Πάτρας» το οποίο ανήρτησε την συγκεκριμένη φωτογραφία στο γκρουπ που διατηρούν στο Facebook (ΠΕΖΟΙ ΠΑΤΡΑΣ (Pezoi Pedestrians)).

Και όπως διαπιστώνετε από μόνοι σας έχει απόλυτο δίκιο. Το πεζοδρόμιο έχει μετατραπεί σε «ζούγκλά» με αποτέλεσμα οι περαστικοί να υποχρεώνονται νε περπατούν στο δρόμο κινδυνεύοντας από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Αφήστε δε τι τραβάνε οι μητέρες με τα καροτσάκια ή τα Άτομα με Αναπηρία που θα «τολμήσουν» να βγουν από το σπίτι τους για μια βόλτα στην Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Και να ήταν μόνο η Δ. Υψηλάντη θα λέγαμε οκ αποτελεί την εξαίρεση.

Δυστυχώς όμως η κατάσταση πολλών πεζοδρομίων της Πάτρας εμφανίζουν άθλια κατάσταση και τούτο παρά το γεγονός ότι μόλις λίγα χρόνια πριν, με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, είχαμε ξοδέψει εκατομμύρια για την ανακατασκευή τους!


Καφές… ασπίδα προστασίας;



Όλη η αλήθεια για τα αντιοξειδωτικά του καφέ.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μια συνήθεια όπως η κατανάλωση του καφέ σας μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή και καθημερινή ασπίδα προστασίας ενάντια στο στρες, τη γήρανση και τους ατμοσφαιρικούς ρίπους;

Όπως φαίνεται από έρευνες ο καφές αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές αντιοξειδωτικών στην καθημερινή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Μάλιστα, σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί φάνηκε πως η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ είναι πολύ υψηλότερη από οποιουδήποτε άλλου ροφήματος .

Τα αντιοξειδωτικά στο σώμα μας…

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο σημαντικά τα αντιοξειδωτικά στην καθημερινότητά μας; Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν συστατικά των τροφίμων που δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν μόρια που παράγονται με φυσιολογικό τρόπο στο σώμα μας και έχουν την τάση να καταστρέφουν τις δομές των μορίων στο σώμα μας, να τα φθείρουν με άλλα λόγια. Η συνεχής επίδραση των ελευθέρων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες σε κύτταρα, ιστούς και όργανα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οξείδωση – «φθορά» της LDL κακής χοληστερόλης λόγω της δράσης των ελεύθερων ριζών. Όταν η LDL οξειδώνεται έχει την τάση να προσβάλει τα τοιχώματα των αρτηριών συμβάλλοντας στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, στενεύοντας με το χρόνο τις αρτηρίες μας. Τα αντιοξειδωτικά ουσιαστικά «ανακόπτουν» την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών.

Ποια είναι τα αντιοξειδωτικά του καφέ


Ο καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες με κύριους αντιπροσώπους τα χλωρογενικά οξέα, το καφεϊκό οξύ, το φερουλικό οξύ, το p-κουμαρικό οξύ και τις μελανοϊδίνες. Οι ποικιλίες καφέ από τις οποίες προέρχεται ο στιγμιαίος καφές είναι οι πιο πλούσιες σε χλωρογενικό οξύ, με αποτέλεσμα ο στιγμιαίος καφές να αποτελεί την καλύτερη πηγή αυτού του αντιοξειδωτικού. Τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνονται οι μελέτες που αναδεικνύουν την πιθανή ευεργετική δράση των χλωρογενικών οξέων στην υγεία. Το καφεϊκό οξύ συγκαταλέγεται στην κατηγορία των πολυφαινολών και εκτός από τον καφέ συναντάται σε αρκετά φρούτα, λαχανικά και βότανα. Φαίνεται πως τα άτομα που καταναλώνουν καφέ προσλαμβάνουν 500mg καφεϊκού οξέος καθημερινά.

Κάθε φλιτζάνι καφέ περιέχει πάνω από 500mg αντιοξειδωτικών, γεγονός που σημαίνει πως καταναλώνοντας 2-3 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ καθημερινά μπορούμε να καλύψουμε ένα μεγάλο ποσοστό των αντιοξειδωτικών μας αναγκών, φροντίζοντας με τον τρόπο αυτό την καθημερινή άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στη φθορά!

Πιο επιρρεπείς στο διαβήτη οι άντρες



Σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Οι άντρες αναπτύσσουν διαβήτη παίρνοντας λιγότερα κιλά απ’ ό,τι οι γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της νόσου. Την σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι οποίοι ανακάλυψαν πως οι άντρες εκδηλώνουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Φυσιολογικό θεωρείται το σωματικό βάρος όταν κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25.

Όταν κυμαίνεται από 25 έως 30, το άτομο είναι υπέρβαρο, ενώ από 30 και πάνω είναι παχύσαρκο, με τις τιμές άνω του 40 να σηματοδοτούν τη νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία.

Το νέο εύρημα εξηγεί γιατί τα κρούσματα διαβήτη είναι σε πολλές χώρες του κόσμου περισσότερα στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Οι αγκαλιές κάνουν καλό στην υγεία



Το φυσικό «φάρμακο» για τον άνθρωπο.

Οι εναγκαλισμοί με αγαπημένα πρόσωπα βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και στην προάσπιση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Η αγκαλιά αυξάνει μία ορμόνη, την οξυτοκίνη η οποία μειώνει τον κίνδυνο για τις καρδιακές νόσους ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα.

Στους ενήλικες έχει βρεθεί πως η αγκαλιά δρα ως παυσίπονο αφού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πόνου.

Σύμφωνα με τη δρ. Karen Grewen μία ανθρώπινηεπαφή, όπως είναι η αγκαλιά ή το κράτημα του χεριού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα και να τους προστατέψει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε πρόωρο τοκετό



Αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 30%.

Οι μέλλουσες μαμάδες που ζουν σε μεγάλες πόλεις διατρέχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, εξαιτίας της μόλυνσης.

Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, με τις χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), ένα υποπροϊόν της βενζίνης, ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου των πρόωρων γεννήσεων.

Το νιτρικό αμμώνιο από τις γεωργικές και βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις αυξάνει τον κίνδυνο αυτό κατά ένα 21%, ενώ το βενζόλιο και τα καυσαέρια από ντίζελ κατά 10%.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συγκεντρώσεις των ρύπων ήταν υψηλότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι, ενώ οι παράκτιες πόλεις είχαν καθαρότερο αέρα συγκριτικά με αυτές που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Beate Ritz δήλωσε σχετικά: «Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με τη γέννηση ελλιποβαρών νεογνών και πρόωρων τοκετών. Η δική μας μελέτη έδειξε ότι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων συμβάλλουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτό».

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν 100.000 γεννήσεις σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στο Λος Άντζελες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health.


Τα πιο βρώμικα γραφεία αυτά των δικηγόρων



Τα δύο τρίτα των εργαζομένων τρώνε στο γραφείο τους και δεν το καθαρίζουν.

Τα βρώμικα γραφεία φιλοξενούν μικρόβια που μπορούν γρήγορα να εξαπλωθούν στο προσωπικό, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις βρίσκονται ενώπιον «πανδημίας» από άδειες ασθενείας λόγω κρυολογήματος και ιών, επισημαίνει νέα έρευνα κατά την οποία μελετήθηκαν εκατοντάδες γραφεία στη Βρετανία.

Μικρόβια βρέθηκαν σχεδόν στα δύο τρίτα των πληκτρολογίων υπολογιστών, ενώ ορισμένα από αυτά είχαν ακόμα και μούχλα.

Τα τηλέφωνα και τα γραφεία είχαν επίσης μικρόβια, όπως διαπίστωσε η εταιρεία ειδών γραφείου, «Viking», που πραγματοποίησε την έρευνα.

Οι δικηγόροι, οι λογιστές και όσοι εργάζονταν σε υπολογιστές ήταν οι πιο «ανθυγιεινοί» εργαζόμενοι της χώρας ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί ήταν πιθανότερο να έχουν μουχλιασμένα τρόφιμα στα γραφεία τους.

Πάνω από το μισό των εργαζομένων σε γραφεία δεν γνώριζαν ότι τα βακτήρια κρύβονται στα πληκτρολόγια, τα τηλέφωνα και τις οθόνες τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Viking» τα δύο τρίτα των εργαζομένων σε γραφεία παραδέχθηκαν ότι τρώνε στο γραφείο τους και στη συνέχεια δεν το καθαρίζουν.



Ανόρθωσε τους γλουτούς σου



Μια αποτελεσματική άσκηση και για σύσφιξη.

Πρόκειται για μια περιοχή του σώματος που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες καθώς η σύσφιξη της δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση συγκριτικά με άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχει όμως μια άσκηση που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική καθώς εστιάζει στο συγκεκριμένο σημείο.

Το όφελος


Ανόρθωσε και σμίλεψε τα οπίσθια σου με αυτή την εστιασμένη στους γλουτούς άσκηση. Η σταθεροποίηση των γοφών σου σε πάγκο σε βοηθά να επικεντρωθείς στην άσκηση μόνο των γλουτιαίων μυών και των ισχίων καθώς σηκώνεις τα πόδια σου.

Η σωστή εκτέλεση


Ξάπλωσε μπρούμυτα με τους γοφούς στην άκρη ενός πάγκου για βάρη. Κράτησε το μπροστινό μέρος με τις παλάμες, έχοντας τα χέρια τεντωμένα. Τέντωσε τα πόδια και άνοιξέ τα σε σχήμα V, με τα δάχτυλα να ακουμπούν στο πάτωμα.

Σφίξε τους κοιλιακούς, χαμηλώνοντας τον κόκκυγα, ώστε η πλάτη να είναι ίσια και ο κορμός να στηρίζεται καλά. Πίεσε προς τα κάτω τις ωμοπλάτες ενώνοντάς τες, έτσι ώστε να σταθεροποιήσεις το άνω μέρος της πλάτης.

Σφίξε τους γλουτιαίους, σηκώνοντας αργά τα πόδια ως το ύψος των γοφών. Χρησιμοποίησε τους προσαγωγούς για να ενώσεις τα πόδια στο τέλος της κίνησης.

Κάνε παύση, μετά χαμήλωσε αργά τα πόδια σου, ανοίγοντάς τα σε σχήμα V φτάνοντας στο πάτωμα.



Που θα την αισθανθείς


Στα οπίσθια, τα ισχία και στους προσαγωγούς ενώ ενώνεις τα πόδια στο υψηλότερο σημείο της άσκησης.

Θα νιώσεις επίσης τους κοιλιακούς και την πλάτη να σφίγγουν για να διατηρήσουν τη σωστή στάση σου.

Οδηγίες για την άσκηση


Εκτέλεσε την άσκηση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ως μέρος του συνηθισμένου σου προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης. Κάνε 2-3 σετ των 12-16 επαναλήψεων και ξεκουράσου για 60 δευτερόλεπτα ανάμεσα στα σετ. Μετά από 4-6 εβδομάδες ή όταν νιώσεις έτοιμη, ακολούθησε τη συμβουλή για προχωρημένες.

Συμβουλή για προχωρημένες


Για να αυξήσεις την ένταση, εκτέλεσε την άσκηση με βάρη ποδιών 1-1,5 κιλού ή κάν' την πάνω σε μπάλα γυμναστικής, ενώ κρατιέσαι από κάτι σταθερό για να διατηρήσεις την ισορροπία σου.

Η συμβουλή του ειδικού


«Η κίνηση αυτή είναι μία από τις καλύτερες για να γυμνάσεις και να σμιλέψεις τους γλουτούς σου» τονίζει ο Τζέι Μπλάνικ, πιστοποιημένος προπονητής στην Καλιφόρνια και δημιουργός 20 βραβευμένων βίντεο με ασκήσεις. «Πήγαινε αργά και αντιστάσου στον πειρασμό να κάνεις την άσκηση πιο γρήγορα. Η ελεγχόμενη κίνηση είναι το κλειδί για γρήγορα αποτελέσματα» προσθέτει ο ίδιος.

ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ


Μη σηκώνεις τα πόδια προς τα πάνω για να κάνεις την κίνηση γρήγορα. Μπορεί να καταπονηθεί η μέση σου, ενώ μειώνεται η αποτελεσματικότητα της άσκησης.

Μην καμπουριάζεις τους ώμους και μη σηκώνεις το κεφάλι, γιατί θα ασκηθεί ένταση στο λαιμό και τους ώμους.

Μην αφήνεις τους κοιλιακούς σου χαλαρούς. Εάν το κάνεις, ο κορμός σου δε θα είναι τόσο σταθερός ούτε η άσκηση τόσο αποτελεσματική.

Extra tip: Κράτησε σταθερή την ένταση στους γλουτιαίους και στα πόδια σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.


Έσπρωξαν τους τυφλούς για να μη μπουν στο υπουργείο οι συνοδοί τους!




Ένταση σημειώθηκε μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών από τον... υπερβάλλοντα ζήλο μερικών αστυνομικών!


Μέλη της ομοσπονδίας τυφλών συγκεντρώθηκαν μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών για να διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις των συντάξεών τους και το «κόψιμο» επιδομάτων που έπαιρναν.

Ζήτησαν συνάντηση με μέλος του υπουργείου. Και όταν τριμελής αντιπροσωπεία πέρασε μέσα, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί για να... τηρήσουν την τάξη, έκριναν πρέπον και σωστό να μην αφήσουν τους συνοδούς τους να περάσουν.

Και δε σταμάτησαν εκεί! Έσπρωξαν τους συγκεντρωμένους και προκάλεσαν, άνευ λόγου και αιτίας ένταση.

Και αφού την προκάλεσαν, τελικά άφησαν τους συνοδούς να περάσουν για να γίνει η συνάντηση. Αλλά το ότι τα μέλη της επιτροπής δε μπορούσαν να περάσουν στο υπουργείο χωρίς συνοδεία, δεν το σκέφτηκαν...





Πηγή: http://www.newsit.gr

Κρυμμένες θερμίδες που κάνουν τη δίαιτα... ναυάγιο



Ο δρόμος προς την απώλεια βάρους δεν είναι εύκολος.

Ένα πρόγραμμα διατροφής αρχίζει και οι παγίδες που ελλοχεύουν για να καταστρέψουν την προσπάθεια για απώλεια βάρους είναι δεδομένες, όχι όμως προφανείς. Η στέρηση, σε συνδυασμό με τα light τρόφιμα και τα γεύματα εκτός σπιτιού δημιουργούν ένα καταστρεπτικό τρίδυμο που, σε συνδυασμό με διάφορους άλλους ατομικούς παράγοντες, θα κάνουν τη δίαιτα μας να ναυαγήσει και να βρεθεί στο βυθό μαζί με οποιαδήποτε θυσία μας.

Το αίσθημα της στέρησης, μπορεί να σε πεισμώνει να μην πέσεις στον πειρασμό και «χαλάσεις» την δίαιτα σου, μπορεί όμως και να είναι το ίδιο που θα σε κάνει να καταναλώσεις σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο εν ώρα οξείας πείνας.

Αν, μάλιστα, βρίσκεσαι συχνά εκτός σπιτιού, οι «πειρασμοί» γίνονται ακόμα περισσότεροι. Την ώρα που το στομάχι διαμαρτύρεται και το μυαλό τριγυρνάει σε ένα σωρό λιχουδιές και φαγητά, ένα φαινομενικά «διαιτητικό» τρόφιμο μοιάζει σωτήριο, για να μειωθεί το κόστος της «παρασπονδίας» μας.

Η πεποίθηση ότι ένα «light» φαγητό θα μας σώσει, δεν είναι εντελώς αβάσιμη. Ένα τρόφιμο ονομάζεται light, κατά τον Κώδικα τροφίμων και ποτών, όταν περιέχει κατά 30% λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σε καμία περίπτωση, το αναγραφόμενο 0% δεν αντιστοιχεί σε 0 θερμίδες. Η παγίδα έγκειται στο ότι, νομίζοντας ότι δεν είναι αρκετά ή καθόλου «παχυντικά», τα υπερκαταναλώνουμε, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο ενέργειάς μας να γέρνει προς τη λάθος μεριά. Τα προϊόντα light προσφέρουν ενέργεια, απλώς έχουν μειωμένο λίπος ή μειωμένη ζάχαρη σε σχέση με τα κανονικά.

Είναι γεγονός ότι ο δρόμος προς την απώλεια βάρους δεν είναι εύκολος. Μια σαλάτα καμουφλάρεται πολύ εύκολα πίσω από την ταμπέλα του υγιεινού τροφίμου, αλλά όταν πρόκειται για τη σαλάτα του Καίσαρα ή του Σεφ πρέπει να ξανασκεφτούμε τις 300 με 700 θερμίδες που προσφέρουν το dressing και η σως αντίστοιχα.

Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες σαλάτες που περιέχουν από τυρί και αλλαντικά, μέχρι σως και κρουτόν. Μια σπανακόπιτα, που θεωρείται πιο υγιεινή από τα υπόλοιπα σφολιατοειδή ανήκει, δυστυχώς για μας, στην ίδια κατηγορία θερμίδων με μια τυρόπιτα ή ζαμπονοτυρόπιτα, αν και έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Ένα club sandwich περιέχει περίπου 1.000 θερμίδες (με τις μισές να προέρχονται από τις πατάτες), ενώ μια έτοιμη μπαγκέτα με υλικά όπως σως και αλλαντικά σκαρφαλώνει στις 500 με 700 θερμίδες. Κάποιος θα ρωτήσει: «και αν προτιμήσω μαύρο ψωμί;».

Άλλη μια παγίδα. Το μαύρο ψωμί προσφέρει ακριβώς την ίδια ενέργεια με το λευκό, μόνο που συγκριτικά με αυτό έχει άλλες ευεργετικές ιδιότητες όπως οι περισσότερες φυτικές ίνες και ο μειωμένος ρυθμός αποθήκευσης λίπους, λόγω του χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το καταναλώνουμε αλόγιστα! Το ίδιο ισχύει και για όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Έχεις κόψει τη ζάχαρη απ’ τον καφέ σου, δεν τρως καθόλου γλυκά για να αποφύγεις τη ζάχαρη και το λίπος. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να αναπληρώσεις τη ζάχαρη που στερείσαι, χωρίς καν να το καταλάβεις! Κι αυτό γιατί βρίσκεται κρυμμένη σε ένα σωρό τρόφιμα, υπεράνω πάσης υποψίας. Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και γεύσεις φρούτων περιέχει μέχρι και 7 κουταλάκια ζάχαρη;

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους χυμούς. Όσοι δεν αναγράφουν στη συσκευασία «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη» καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να σας βγάλουν εντελώς εκτός προγράμματος. Κονσέρβες, κομπόστες, σιρόπια, επεξεργασμένα δημητριακά, κέτσαπ και προμαγειρεμένα φαγητά δεν πρέπει να προστίθενται στο διαιτολόγιο χωρίς έλεγχο της ετικέτας τους, καθώς είναι γεμάτα κρυφή ζάχαρη.

Όταν το να φας κάτι extra από τα προγραμματισμένα θεωρείται «αμαρτία», το να πιεις μοιάζει λιγότερο ένοχο. Δυστυχώς όμως τα φαινόμενα απατούν όταν πρόκειται για ένα καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα με σαντιγί, που προσφέρει μέχρι και 500 θερμίδες! Το ίδιο ισχύει με το αλκοόλ, που προσφέρει «κενή» ενέργεια, δηλαδή σκέτο λίπος, χωρίς θρεπτικά συστατικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέρα από το κρασί και τη μπύρα, που προσφέρουν από 100- 200 θερμίδες ανά ποτήρι, ένα οποιοδήποτε άλλο ποτό ή cocktail μπορεί να σου δώσει 200- 500 θερμίδες! Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, όταν το ποτό συνοδεύεται από πατατάκια, κράκερς, μεζεδάκια και ξηρούς καρπούς.

Μπορεί τα λιπαρά από τους εύγευστους ξηρούς καρπούς να είναι ευεργετικά για την καρδιά, οι 300 θερμίδες, όμως, που προσφέρει ένα μόλις σακουλάκι των 50 γραμμαρίων φιστίκια δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Για την ενέργεια που προσφέρουν τα υπόλοιπα συνοδευτικά, αλλά και την άνεση με την οποία μπορούμε να τα υπερκαταναλώσουμε, χωρίς να το καταλάβουμε, δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης.

Όταν λοιπόν τα πάντα γύρω σου κατά τη διάρκεια της δίαιτας, μοιάζουν πειρασμός, η λύση δεν είναι ούτε να πεις όχι σε όλα, αλλά ούτε και να επαναπαύεσαι σε αυτό πιστεύεις για τα προς κατανάλωση τρόφιμα ή ποτά. Μάθε τι είναι, «διάβασε την ετικέτα» και αποφάσισε, με πλήρη επίγνωση του «ρίσκου» σου.

Τερηδόνα, ο μεγάλος εχθρός



Τι πρέπει να προσέχετε.

Είκοσι μικρά… μαργαριτάρια σχηματίζουν το πιο όμορφο χαμόγελο στον κόσμο. Κι όμως, ακόμη και τα νεογιλά δοντάκια μπορούν να προσβληθούν από τερηδόνα.

Ένα υγιές χαμόγελο απαιτεί φροντίδα από την εμφάνιση των πρώτων δοντιών, αφού έχει αποδειχτεί ότι η τερηδόνα μπορεί να προσβάλλει ένα παιδί από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του. Εν τω μεταξύ, η εξέλιξή της είναι ραγδαία και αν δεν προληφθεί ή αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Έβγαλε δοντάκια

Το πρώτο δόντι αρχίζει να ξεμυτίζει ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα της ζωής, ωστόσο, ο ακριβής χρόνος ανατολής του πρώτου δοντιού διαφέρει από μωρό σε μωρό. Στην ηλικία των 3 ετών θα έχουν εμφανιστεί όλα, συμπληρώνοντας ένα χαμόγελο από 20 μαργαριταράκια!

Το γεγονός πως τα νεογιλά θα αρχίζουν να αλλάζουν περίπου στην ηλικία των 6 ετών για να αντικατασταθούν από τα μόνιμα, έως την ηλικία των 12-13 ετών, είναι ένας λόγος παραπάνω για να τα φροντίζουμε. Επιπλέον, η καλή τους κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη τόσο της στοματικής κοιλότητας του παιδιού όσο και της ομιλίας του.

Τερηδόνα, ο μεγάλος εχθρός

Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί στο παιδί από την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών. Πρόκειται για μια πάθηση των δοντιών που προκαλείται από μικρόβια της οδοντικής πλάκας, τα οποία τρέφονται από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες στο στόμα και παράγουν οξέα που με τη σειρά τους προκαλούν τη διάλυση της αδαμαντίνης (σμάλτου) των δοντιών με αποτέλεσμα να ξεκινά η διαδικασία της δημιουργίας τερηδόνας.

Κακές συνήθειες που χαλούν τα δόντια

Στις μικρές ηλικίες οι γονείς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για τη στοματική υγεία του παιδιού. Ωστόσο, άθελά μας κάνουμε σοβαρά λάθη που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία τερηδόνας:

• Το κοιμίζουμε με το μπιμπερό στο στόμα: Κατά τη διάρκεια του ύπνου η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται, ενώ το γάλα παραμένει στα δόντια προκαλώντας τερηδόνα.
• Του μεταδίδουμε τα δικά μας μικρόβια: Δοκιμάζουμε το γάλα ή το φαγητό του μωρού με το ίδιο κουτάλι που στη συνέχεια το ταΐζουμε.
• Του προσφέρουμε απλόχερα ζάχαρη: Εννοείται ότι το παιδί θα φάει μπισκότα και θα πιει φρουτοχυμό. Ωστόσο, δεν πρέπει να του τα προσφέρουμε πριν το βραδινό ύπνο, γιατί το στόμα δεν προλαβαίνει να «ξεπλυθεί» καλά με νερό και σάλιο τις επόμενες ώρες.

Πρόληψη, το καλύτερο όπλο

Παράλληλα με την υγιεινή των δοντιών, μετά τα πρώτα γενέθλια του μωρού μας ενδείκνυται μια οικογενειακή επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα ώστε στο πρόσωπο του παιδιού να λάμπει πάντα ένα αστραφτερό χαμόγελο!

Ώρα για βούρτσισμα

Το καθάρισμα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα του παιδιού.

• Μόλις βγει το πρώτο δοντάκι: Καθαρίζετε τα πρώτα νεογιλά δόντια του μωρού με μια βρεγμένη γάζα μετά από το μπάνιο του ή ακόμη καλύτερα μετά το βραδινό τάισμα.
• 1-2 ετών: Χαρίστε του μια παιδική οδοντόβουρτσα και αφήστε το να παίξει και να πειραματιστεί μαζί της κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αφού πρώτα του υποδείξετε πώς να τη χρησιμοποιεί.
• 2-3 ετών: Βοηθήστε το παιδί να βουρτσίσει τα δόντια του κάθε βράδυ με μια μικρή παιδική οδοντόβουρτσα και παιδική οδοντόκρεμα.
• 3 ετών+: Κάντε το βούρτσισμα των δοντιών μέρος της καθημερινής του ρουτίνας (πρωί και βράδυ).


Συνήθης η έλλειψη βιταμίνης D σε καρκινοπαθείς



Ενυπωσιακά τα ευρήματα νέων ερευνών.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα ασθενών με καρκίνο έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D και τα πιο χαμηλά επίπεδα συνδέονται με περισσότερο προχωρημένο καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στις 2 Οκτωβρίου στο 53ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας,Thomas Churilla, του Commonwealth Medical College, στο Scranton, δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα έρευνες δεν είχαν εξετάσει αν η βιταμίνη D έχει επίδραση στην πρόγνωση ή την εξέλιξη του καρκίνου. Οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να ερευνούν πώς η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να επιδράσει σε ορισμένα στοιχεία του καρκίνου, όπως το στάδιο ή την έκταση εξάπλωσης, την πρόγνωση, την υποτροπή ή ακόμα και τους υπότυπους.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 160 ασθενείς με μέση ηλικία τα 64 χρόνια και αναλογία αντρών γυναικών 1:1. Οι 5 πιο συχνές διαγνώσεις καρκίνου ήταν μαστού, προστάτη, πνευμόνων, θυρεοειδούς και παχέος εντέρου.

Συνολικά το 77% των ασθενών είχαν είτε ελλιπή (λιγότερα από 20 ng/mL) είτε κάτω του επιθυμητού ορίου (20-30 ng/mL) επίπεδα βιταμίνης D.

Ο μέσος όρος του επιπέδου ήταν 23.5 ng/mL. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, τα επίπεδα που ήταν κάτω του μέσου όρου προέβλεπαν καρκίνο προχωρημένου σταδίου στην ομάδα των ασθενών.

Δόθηκε θεραπεία υποκατάστασης σε όσους εμφάνιζαν έλλειψη, αυξάνοντας τα επίπεδα βιταμίνης D κατά 14.9 ng/mL κατά μέσον όρο.

Ερευνητές θα αναλύσουν αν η χορήγηση είχε επίδραση σε πλευρές της αγωγής ή στην επιβίωση μακροπρόθεσμα. Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα οφέλη της βιταμίνης, εκτός από τη βελτίωση της υγείας των οστών είναι αντιφατικά, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πολλών επιπέδων που στηρίζουν ότι η βιταμίνη παίζει ρόλο είτε στην πρόληψη είτε στην πρόβλεψη της πορείας του καρκίνου. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καρκίνου.

Επιδημία της «νόσου των λεγεωναρίων» στην Κέρκυρα;



Κρούσματα σε Βρετανούς που έκαναν διακοπές στο νησί.

Εννέα κρούσματα της «νόσου των λεγεωναρίων» έχουν διαγνωστεί τον τελευταίο καιρό στη Βρετανία, σε άτομα που επισκέφθηκαν το καλοκαίρι την Κέρκυρα.

Το θέμα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο έστειλε στο νησί κλιμάκιο ιατρών, για να ερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης και άλλων κρουσμάτων.

Η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Υγείας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να έχουν αρρωστήσει στη Βρετανία οι ασθενείς, ωστόσο, έχει ήδη συνεργαστεί με τις Ελληνικές αρχές της Δημόσιας Υγείας.

Τα βακτηρίδια που προκαλούν την ασθένεια δεν μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Η κύρια πηγή μετάδοσης είναι τα συστήματα κλιματισμού, στα οποία δεν γίνεται επιμελής καθαρισμός και συντήρηση. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία και μερικές φορές είναι μοιραία.


Μήπως έχετε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;



Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται.

Αν αισθάνεστε πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις, όταν κοιμάστε δεν ξεκουράζεστε, αν έχετε διαταραχές στη μνήμη και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή αν ταλαιπωρήστε από συχνούς πονοκεφάλους τότε μάλλον πάσχετε από το «Σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης».

Πολλές φορές βέβαια οι πάσχοντες αποδίδουν αυτήν τη γενική αδυναμία και την κούραση σε ψυχολογικούς λόγους.

Ωστόσο τελευταίες έρευνες έχουν δείξει κάποια φλεγμονή ή ανωμαλία του ανοσοποιητικού συστήματος που διεγείρει την εμφάνιση του συμπτώματος.

Η αντιμετώπιση του «Συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης» γίνεται πολλές φορές με φαρμακευτική αγωγή και την κατάλληλη διατροφή ενώ η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική.

Γενικά οι γιατροί μαζί με τους ασθενείς τους ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη εξατομικευμένη προσέγγιση που μπορεί να είναι η καλύτερη για την κάθε περίπτωση.


Επικίνδυνοι για καρκίνο οι πολύποδες του παχέος εντέρου



Προσβάλλουν άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-55 ετών.

Σχεδόν ένας τους τρεις άντρες (30%) και μία στις πέντε γυναίκες (20%) ηλικίας 50-55 εμφανίζουν πολύποδες στο παχύ έντερο, μια προκαρκινική κατάσταση της οποίας τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά.

Πολλοί από τους πολύποδες του εντέρου οδηγούν σε καρκίνο.

Το 30% των αδενωματώδων πολυπόδων εάν δεν αντιμετωπιστούν ιατρικά σε μία 10ετία θα οδηγήσουν στον καρκίνο.

Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί θεωρούν αναγκαίο να υποβάλλονται όλοι οι πολίτες σε κολονοσκόπηση μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν τέτοιου ενδοσκοπικές εξετάσεις είναι ο φόβος.

Ωστόσο με τη χορήγηση καταστολής, δηλαδή μιας ελαφράς ή βαθύτερης μέθης, διευκολύνεται η εξέταση αυτή χωρίς να υποφέρει ο ασθενής.

Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής παθολογίας-γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Ακριβιάδης στο πλαίσιο του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Βασανιστικές οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn κατατάσσονται στην κατηγορία των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου που επηρεάζουν δυσμενώς τη κοινωνική δραστηριότητα σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς ενώ ένας στους 5 αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, σύμφωνα με αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής και Βορείου Ελλάδος.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011 σε ένα δείγμα 1.181 ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους, έδειξε ότι 6 στους 10 αισθάνονται θλίψη ή απογοήτευση λόγω της νόσου τους ενώ το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί σχετικά πρόσφατα.

Εξάλλου το 65% των ασθενών αισθάνονται ψυχική ένταση λόγω της νόσου ενώ ένας στους 4 (ιδίως γυναίκες και νέοι) μπορεί να αισθανθούν μέχρι και θυμό λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με τη νόσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας 3 στους 10 ασθενείς δεν ενημερώνονται για την ασθένεια και τις θεραπείες, ένας στους 4 φαίνεται ότι δεν έχει ενεργό ρόλο στη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων, περίπου οι μισοί δεν είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την ενημέρωση, ενώ η πλειονότητα των ασθενών εκφράζει την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση.

Η επίδραση είναι πιο ισχυρή σε ασθενείς με νόσο Crohn σε σχέση με την ελκώδη κολίτιδα , αναφέρει ο επιμελητής Β΄ της Β΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Νίκος Βιάζης ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας σε ανακοίνωση που θα κάνει στο συνέδριο.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια εντερική νόσος που χαρακτηρίζεται από διάχυτη φλεγμονή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και στο 95% των περιπτώσεων προσβάλλεται το ορθό.

Η νόσος πορεύεται με υφέσεις και εξάρσεις που μπορεί να επέλθουν χωρίς την εμφανή δράση κάποιου προδιαθεσικού παράγονται κατά την τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής ή λόγω εμφάνισης λοίμωξης. Από την άλλη η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις και μπορεί να προσβάλει σε ποσοστό 30% το λεπτό έντερο, σε ποσοστό 25% το παχύ έντερο και σε ποσοστό 40% και τα δύο.

Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο αυτή εμφανίζουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, απώλεια βάρους , καταβολή και αναιμία.

Σύμφωνα με τον κ Βιάζη η έρευνα ανέδειξε ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των ασθενών ζητά επιπλέον διαιτολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις δυσκολίες της νόσου, 4 στους 10 αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων ενώ πάνω από το 50% αναγκάζεται να απουσιάζει για κάποιο χρονικό διάστημα από την εργασία του.


Διατροφή… ένας καθημερινός «γιατρός» στο πιάτο σας



Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας!
Θα μπορούσε η κακή διάθεση ή οι αϋπνίες και τόσα άλλα καθημερινά προβλήματα να σχετίζονται με το τι περιέχει το πιάτο μας; Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω θέματα, δεν σας χρειάζεται γιατρός ούτε φαρμακείο. Η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας!

Διατροφή για ύπνο βαθύ…

Ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη κατά μέσο όρο 8 ώρες ύπνου την ημέρα. Ωστόσο, μόνο το ίδιο μας το σώμα μπορεί να μας υποδείξει το κατάλληλο για τον καθένα σετ ωρών ύπνου. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα άτομα χρειάζονται 5-6 ώρες ύπνου και άλλα έχουν ανάγκη τουλάχιστον 10!

Κι αν την περίοδο που διανύουμε το άγχος και το στρες, σας κυριεύει κάθε φορά που κλείνετε τα μάτια σας και χαλαρώνετε με αποτέλεσμα να μην καταφέρνετε να πιάνετε ούτε τις ελάχιστες ώρες που απαιτούνται για να ξεκουραστεί το σώμα και το πνεύμα σας, αναρωτηθείτε τι βάλατε στο ψυγείο σας αυτήν την εβδομάδα αφού… τρώγοντας δεν έρχεται μόνο η όρεξη αλλά και ο ύπνος.

Τα τρόφιμα που περιέχονται στο πιάτο μας – και όχι μόνο το σούπερ ανατομικό μαξιλάρι μας – παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν ο ύπνος μας θα είναι ήσυχος ή ταραγμένος. Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο αλλά και ένα πολύτιμο αμινοξύ την τρυπτοφάνη, φαίνεται ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου. Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτά τα συστατικά;

Προσθέτοντας στο διαιτολόγιό μας γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, ρύζι και μπανάνες, αλλά και ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα), σπανάκι, σολομό, μπρόκολο και σοκολάτα. Καλό πάντως είναι πριν τον ύπνο να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, με πολλά λιπαρά και μπαχαρικά τα οποία καθυστερούν την πέψη επιβαρύνοντας την ποιότητα του ύπνου. Παράλληλα, όμως ακόμη και η απουσία του βραδινού γεύματος μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο, για αυτό ένα γεύμα 2-3 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι είναι ιδανικό!

Κατάθλιψη τέλος!

Αν μονίμως σας ακολουθεί ένα γκρίζο βροχερό συννεφάκι, είναι πολύ πιθανό να λείπει από τον οργανισμό σας η βιταμίνη Β6, η έλλειψη της οποίας σχετίζεται με μεταπτώσεις της διάθεσης. Τη βιταμίνη αυτή μπορούμε να τη βρούμε στον τόνο, την μπανάνα και τον μπακαλιάρο. Το σελήνιο είναι ένα ακόμη συστατικό που μπορεί να εξασφαλίσει την «Αιώνια Λιακάδα» και το βρίσκουμε στα μανιτάρια, τον τόνο και τις γαρίδες.

Ισορροπήστε το βάρος σας!

Οι στερητικές δίαιτες δεν έχουν κανένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και μάλλον συμβάλλουν στο να μας «χαλάσου» τη διάθεση αφού κάθε φορά που τις σταματάμε τα κιλά επιστρέφουν. Ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής που βασίζεται στο μέτρο, την ποικιλία και την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας εξασφαλίσει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και με μικρές αλλαγές τη μείωση του βάρους.