Υιοθετήστε υγιεινό τρόπο ζωής.
Άνθρωποι που κατανάλωναν σόγια, ξηρούς καρπούς και ορισμένες ίνες κατάφεραν να μειώσουν περισσότερο τη χοληστερόλη τους σε σχέση με όσους ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, δήλωσαν καναδοί ερευνητές.
Διατροφικές αλλαγές έχει φανεί πως μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη στον ίδιο βαθμό με τα φάρμακα, σε βραχυχρόνιες έρευνες.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association», έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα σε έρευνα μακρύτερης διάρκειας που πραγματοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες.
Ο Dr. David Jenkins, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε ότι η έρευνα υπέδειξε τη δυνητική αξία της χρήσης τροφίμων που μειώνουν τη χοληστερόλη σε συνδυασμό. Εκτιμά ότι η μέθοδος έχει κλινική εφαρμογή.
Συνδυάζοντας τροφές που είναι γνωστές για τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης, οι συμμετέχοντες μείωσαν τη χοληστερόλη LDL, περισσότερο από 13%.
Συγκριτικά, όσοι ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και κατανάλωναν τροφές χαμηλές σε λιπαρά μείωσαν τη χοληστερόλη τους κατά 3%.
Ζητήθηκε και από τις 2 ομάδες να καταναλώνουν συνδυασμό τροφών με ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.
Η διατροφή περιλάμβανε:
• Πρωτεΐνη σόγιας όπως γάλα σόγιας και τόφου
• Κολλώδεις ίνες από βρώμη, κριθάρι και psyllium
• Ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια
• Φυτικές στερόλες στη μαργαρίνη
Η έρευνα περιλάμβανε 351 άντρες και μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες στο Κεμπέκ, το Τορόντο, το Γουίνιπεγκ και το Βανκούβερ. Χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, διατροφής κατά της χοληστερόλης και διατροφής με χαμηλά λιπαρά.
Οι διατροφολόγοι εξέτασαν τα αρχεία των εθελοντών σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων για 7 ημέρες και πρότειναν βελτιώσεις.
Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε διατροφικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια μείωση 13% της χοληστερόλης LDL μπορεί να επιτευχθεί μετά από μόλις 2 επισκέψεις σε ειδικό.
Στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει την επίδραση της διατροφικής συμβουλής σε πραγματικές καταστάσεις.
Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε το ύψος, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.
Περιορισμός της έρευνας ήταν η αποχώρηση κατά 22,6% που είναι συνήθης σε τόσο εντατικής δίαιτας έρευνες.
Επειδή η διατροφή ήταν πολύπλοκη, οι ερευνητές δεν μπορούν να δηλώσουν ποιες τροφές ευθύνονταν για τη μείωση της χοληστερόλης.
Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπαθειών.
Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε περιόδους πείνας, με διατροφή λίγων θερμίδων, αντιμετωπίζουν ενδεχομένως υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας 50 χρόνια αργότερα, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές από την Ολλανδία παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς γυναικών από τη Δανία που έζησαν σε περίοδο πείνας στο τέλος του 2ου παγκόσμιου πόλεμου.
Όσες διατρέφονταν με 400 έως 800 θερμίδες την ημέρα είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας αργότερα.
Πρόκειται για την πρώτη άμεση απόδειξη ότι η διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής καθορίζει τη μελλοντική υγεία, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «European Heart Journal».
Η περίοδος πείνας στη Δανία το 1944-45, έδωσε στους ολλανδούς ερευνητές μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τη μακροχρόνια επίδραση της ακραία φτωχής διατροφής στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.
Οι γυναίκες που είχαν ηλικία 10 έως 17 ετών τότε, παρακολουθήθηκαν το 2007.
Η ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Ουτρέχτης και του Άμστερνταμ ανακάλυψε ότι όσες ήταν σοβαρά προσβεβλημένες από την πείνα είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σχέση με όσες διατρέφονταν επαρκώς.
Η επικεφαλής της έρευνας, Annet van Abeelen, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η διαταραχή της ανάπτυξης των παιδιών λόγω έντονα φτωχής διατροφής μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους αργότερα. Πρόσθεσε ότι δεν μετρούν μόνο οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες. Ακόμα και 50 χρόνια αργότερα υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο.
Όσα θέλετε να μάθετε.
Πόνοι που... καθηλώνουν! Το αυχενικό σύνδρομο είναι δυνατό να προσβάλει τον καθένα μας σε κάποιο στάδιο της ζωής του, κυρίως στη μέση και προχωρημένη ηλικία. Ο πόνος με τον οποίο εκδηλώνεται ενδέχεται να μη σημαίνει τίποτα το ανησυχητικό, μπορεί όμως και να είναι προάγγελος κάποιου σοβαρού προβλήματος.
Διάγνωση
Αφού σας εξετάσει ο ορθοπεδικός και πάρει ένα καλό ιστορικό, θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή διάγνωση, βοηθούμενος ενδεχομένως από απεικονιστικές μεθόδους, όπως ακτινογραφία ή αξονική ή μαγνητική τομογραφία (αν δεν επαρκεί η απλή ακτινογραφία), π ακόμα και με τη βοήθεια οστικού σπινθηρογραφήματος.
Αίτια
• Η πίεση που υφίσταται ο νωτιαίος μυελός ή οι νευρικές ρίζες (νεύρα) που βγαίνουν δεξιά και αριστερά μεταξύ των σπονδύλων, οι οποίες διακλαδίζονται και διαμοιράζονται μέχρι την άκρη των δακτύλων.
• Μακροχρόνιες φθορές και μεταβολές που οφείλονται στη γήρανση.
• Άλλα αίτια που μπορεί να πιέσουν την περιοχή του αυχένα (καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι, αγγειακές δυσπλασίες, μεταστάσεις, φλεγμονές κτλ).
Συμπτώματα
• Πόνος: Εντοπίζεται στον αυχένα και τη ράχη ανάμεσα στις ωμοπλάτες και γύρω από αυτές. Μπορεί να επεκταθεί στον ώμο, το βραχίονα, ως τα δάχτυλα, όπου παρατηρείται μούδιασμα και ένα «μυρμήγκιασμα».
• Μυϊκοί σπασμοί: Δημιουργείται στα σημεία του πόνου και προκαλεί εκ νέου πόνο, με αποτέλεσμα η ένταση των συμπτωμάτων να αυξάνεται.
• Δυσκαμψία: Εμφανίζεται εφόσον οι κινήσεις περιορίζονται στις αρθρώσεις εκείνες όπου υπάρχει μυϊκός σπασμός.
• Πονοκέφαλος: ίλιγγος ή βουητό στ' αφτιά, μούδιασμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Θεραπεία
• Φαρμακευτική αγωγή: Μυοχαλαρωτικά σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
• Βραχυχρόνια ακινητοποίηση με αυχενικό κολάρο.
• Φυσικοθεραπεία, το πρόγραμμα της οποίας καθορίζεται από τον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή.
• Αποφυγή όλων εκείνων των παραγόντων που προκαλούν το πρόβλημα (π.χ. κάθισμα σε λάθος θέση, πολύωρο γράψιμο στον υπολογιστή).
Γνωρίζατε ότι...
...η πρωινή δυσκαμψία, που υποχωρεί εντός της πρώτης ώρας από την έγερση, δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα;
...το μαλακό κολάρο αυχένα δεν φοριέται τη νύχτα;
...τα ζεστά επιθέματα ανακουφίζουν μόνο το 50% των ασθενών;
Μάθετε τι συμπτώματα προκαλεί και αντιμετωπίστε τα.
Τα ανεβασµένα επίπεδα του στρες σε συνδυασµό µε κάποιες λανθασµένες συνήθειες είναι συνήθως οι βασικοί υπεύθυνοι για κάποια συµπτώµατα που µας ταλαιπωρούν συχνά. Μάθετε ποια είναι και πώς θα τα αντιµετωπίσετε.
Στομάχι ή έντερο
Το στοµάχι µας δεν «χωνεύει» µόνο το φαγητό αλλά και φόβους, ανησυχίες, ενοχές και πάσης φύσεως άγχη. Γι' αυτό είναι αρκετά συνηθισµένο το στρες όταν σωµατοποιείται να χτυπάει το γαστρεντερικό σύστηµα µε συµπτώµατα όπως ναυτία, εµετοί, δυσπεψία, καούρες και πόνο στο στοµάχι, ενώ είναι δεδοµένο ότι επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα γαστρεντερικά προβλήµατα. Το κέντρο των συναισθηµάτων στον εγκέφαλο επικοινωνεί άµεσα µε το στοµάχι αυξάνοντας τα γαστρικά υγρά και τα οξέα του στοµάχου σε υπερβολικό βαθµό, γεγονός που αποτελεί αιτία για πολλά προβλήµατα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση και έλκος. Το στρες επίσης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας διάρροια ή, αντίθετα, δυσκοιλιότητα.
Τι µπορείτε να κάνετε
1. Μην µένετε ποτέ νηστική ή µε άδειο στοµάχι για πολλές ώρες. Μικρά και συχνά γεύµατα
καθώς επίσης και η συνήθεια να τρώτε αργά και να µασάτε καλά βοηθούν
τόσο το ευαίσθητο στοµάχι όσο και το ευερέθιστο έντερο.
2. Αν υποφέρετε από δυσπεψία ή καούρες, αποφύγετε να πηγαίνετε κατευθείαν από το τραπέζι στο κρεβάτι. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες µετά το τελευταίο σας
γεύµα πριν πάτε για ύπνο.
3. Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισµα, τα καρυκεύµατα, τα λιπαρά και τα τηγανητά.
4. Αν έχετε δυσκοιλιότητα, αυξήστε την πρόσληψη νερού και φυτικών ινών και εντάξτε στο πρόγραµµά σας την καθηµερινή άσκηση.
Κεφάλι
Ζαλάδα, ίλιγγος, ηµικρανία, πονοκέφαλος είναι τα συνηθισµένα καµπανάκια που χτυπάει ο οργανισµός µας όταν το στρες αγγίζει υψηλά επίπεδα. Η ένταση ύστερα από µια δύσκολη ηµέρα συνήθως χτυπά στα πιο ευαίσθητα σηµεία όπως είναι τα αιµοφόρα αγγεία στο κεφάλι. Το στρες επίσης διαταράσσει το ενδοκρινολογικό µας σύστηµα, γεγονός που µπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζαλάδα ή ηµικρανία υποστηρίζουν οι νευρολόγοι.
Τι µπορείτε να κάνετε
1. Για την ηµικρανία αποφύγετε το τυρί, τη σοκολάτα, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, την υπερκατανάλωση καφέ και τη χρήση µη συνταγογραφηµένων φαρµάκων.
2. Για τον πονοκέφαλο δοκιµάστε να κάνετε ένα χλιαρό µπάνιο – όχι καυτό ή ζεστό όπως συνηθίζουν αρκετοί.
3. Κατά τη διάρκεια της ηµέρας µην µένετε πολλές ώρες νηστική γιατί είναι πιο πιθανό να πάθετε πονοκέφαλο.
4. Η αρωµατοθεραπεία µε λεβάντα µπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το βράδυ ώστε να κοιµηθείτε καλύτερα.
∆έρµα
Το άγχος µπορεί να επιδεινώσει την ακµή, καθώς και πολλές ακόµα δερµατικές διαταραχές όπως η ψωρίαση, το έκζεµα, η ξηροδερµία και οι αλλεργίες. Επίσης ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστηµα, κάτι που µπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσηµάτων, ενώ ενεργοποιεί την παραγωγή ισταµίνης, που µε τη σειρά της επιδεινώνει τις αλλεργίες.
Τι µπορείτε να κάνετε
1. Πίνετε πολύ νερό, ειδικά αν πάσχετε από ακµή ή ατοπική δερµατίτιδα.
2. Τηρείτε αυστηρά τις συνθήκες υγιεινής κρατώντας µακριά τα χέρια σας από την προβληµατική περιοχή (µην σπάτε σπυράκια, µην τρίβετε ή ξύνετε το δέρµα) φροντίζοντας να χρησιµοποιείτε τα κατάλληλα για την περίπτωσή σας καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα.
3. Μην χρησιµοποιείτε καλλυντικά του εµπορίου γιατί µπορεί να επιδεινώσουν το πρόβληµα. Απευθυνθείτε στον δερµατολόγο, ο οποίος µπορεί να σας συστήσει ειδικά φαρµακευτικά καλλυντικά.
Για κάθε σύµπτωµα που επιµένει θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό, ο οποίος, ανάλογα µε τη διάγνωση, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ή α συστήσει την έναρξη θεραπείας για την αντιµετώπιση του προβλήµατος.
Αυχένας
Το πρώτο σηµάδι σωµατοποίησης του στρες είναι οι µυικοί πόνοι που µπορεί να ευθύνονται στην κακή στάση του σώµατος. Επιπλέον, όταν έχουµε άγχος, ο εγκέφαλος απελευθερώνει µηνύµατα που απαιτούν να είµαστε σε ετοιµότητα, ενώ εκκρίνει χηµικά που σφίγγουν τους µυς, ειδικά εκείνους που ενώνονται µε την ωµοπλάτη. Έτσι, ιδιαίτερα όταν είναι χρόνιο, το στρες προκαλεί µυϊκό σπασµό και πόνο σε διάφορα σηµεία στο σώµα µας, και κυρίως στην πλάτη και στον αυχένα.
Τι µπορείτε να κάνετε
1. Αποφύγετε να κουβαλάτε βαριές τσάντες όταν ψωνίζετε. Φροντίστε επίσης η τσάντα που κρατάτε καθηµερινά να έχει µακρύ λουρί ώστε να την περνάτε σταυρωτά στο στήθος αντί να την κρεµάτε από τη µία µεριά ή προτιµήστε ένα σακίδιο.
2. Μην κρατάτε το ακουστικό του τηλεφώνου ανάµεσα στο αφτί και τον ώµο. Κρατήστε το µε το χέρι κάνοντας συχνές εναλλαγές από το ένα αφτί στο άλλο ή πάρτε µια συσκευή µε ανοιχτή ακρόαση.
3. Αν δουλεύετε µπροστά σε υπολογιστή, φροντίστε να κάθεστε ίσια, κοιτάζοντας ευθεία µπροστά στην οθόνη κι όχι πλαγίως. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση.
4. Επενδύστε σε ένα ορθοπαιδικό µαξιλάρι. Όταν κοιµάστε, το µαξιλάρι πρέπει να καλύπτει το κενό µεταξύ των ώµων και του λαιµού. ∆ηλαδή το κεφάλι σας δεν πρέπει να είναι ούτε πιο χαµηλά αλλά ούτε και πιο ψηλά από το λαιµό.
5. Εξασκήστε τους κοιλιακούς σας. Όσο πιο δυνατοί είναι τόσο πιο ίσια θα κρατάτε την πλάτη σας και η στάση σας θα είναι καλύτερη.
6. Μην κάθεστε πολλή ώρα στην καρέκλα όταν δουλεύετε. Αποκτήστε τη συνήθεια να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήµατα για να περπατήσετε.
7. Θυµηθείτε να διατηρείτε σωστή στάση σώµατος, δηλαδή η κοιλιά µέσα, η πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά.
8. Το µασάζ έχει ευεργετικές επιδράσεις όχι µόνο στην καταπολέµηση του στρες αλλά κυρίως στην ανακούφιση από τον πόνο, αφού δίνει την ευκαιρία στο νευρικό σύστηµα να χαλαρώσει.
To στρες, ειδικά όταν συσσωρεύεται, σωµατοποιείται, µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι από εµάς να έχουµε ένα ή και περισσότερα ευαίσθητα σηµεία που... αναστατώνονται κάθε φορά που τα επίπεδά του ανεβαίνουν.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε όποιο μέσο κι αν επιλέξετε.
Από ναυτία του ταξιδιώτη υποφέρει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων και μπορεί να εμφανιστεί με όποιο μέσο κι αν ταξιδέψουν.
Ωστόσο, το μέγεθος του προβλήματος και των συμπτωμάτων διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό. Κάποιοι μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν το ταξίδι και για κάποιους άλλους να απαιτούνται πολύ δύσκολες συνθήκες για την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Κάποιοι μπορεί να συνέλθουν μόνο με την επέλευση εμετού και κάποιοι άλλοι με μια στάση και λίγο καθαρό αέρα. Η ναυτία του ταξιδιώτη είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται κυρίως σης μικρές ηλικίες και βελτιώνεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά είναι αρκετές και οι περιπτώσεις των ενηλίκων που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται.
Τι είναι
Πρόκειται για δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα που οφείλονται στο αιθουσαίο κοχλιακό νεύρο των αφτιών, το οποίο ευθύνεται για τη διατήρηση της ισορροπίας και της αντίληψης της θέσης στο χώρο. Ο εγκέφαλος λαμβάνει δύο τύπους μηνυμάτων: από τα μάτια και από το αιθουσαίο. Ακόμη και όταν το μέσο κινείται αργά, το αιθουσαίο αντιλαμβάνεται την κίνηση, ο εγκέφαλος μπερδεύεται και στέλνει αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα, γεγονός που προκαλεί ναυτία.
Συμπτώματα
Ιδρώτας, δυσφορία, ταχυκαρδία, υπερβολική έκκριση σάλιου, χλόμιασμα, υπνηλία και αδυναμία ή πανικός, τάση για εμετό.
Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που κάθε ταξίδι τους εξελίσσεται σε μια εφιαλτική εμπειρία; Μάθετε πώς να προλάβετε τη ναυτία του ταξιδιώτη και πώς να την αντιμετωπίσετε.
Πρώτες βοήθειες
• Βγάλτε από πάνω σας ό,τι σας πιέζει (ρούχα, ζώνες κ.λπ.).
• Βάλτε στο στόμα σας μια φλούδα λεμονιού και πιπιλίστε την πιείτε φρέσκο χυμό λεμονιού ανακατεμένο με νερό.
• Σε μία κουταλιά ελληνικό καφέ στάξτε λίγο λεμόνι και λίγο νερό και καταπιείτε το.
• Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε μια στάση και πάρτε βαθιές αναπνοές σε αργό ρυθμό.
• Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε.
• Φάτε φρυγανιές ή παξιμάδια που κατακρατούν τα υγρά του στομάχου.
• Εφαρμόστε μια κίνηση του βελονισμού, πιέστε με τρία δάχτυλα το σημείο που βρίσκεται στο εσωτερικό του πήχη σας πάνω από τον καρπό.
Λεωφορείο
• Επιλέξτε θέση στο κέντρο του οχήματος.
Τρένο
• Αποφύγετε τα καθίσματα που κοιτούν αντίθετα από την κατεύθυνση που ταξιδεύετε.
Αυτοκίνητο
• Φροντίστε να μπαίνει μέσα καθαρός αέρας. Αν ο καιρός το επιτρέπει, καλό θα ήταν να ταξιδεύετε με ανοιχτό παράθυρο.
• Μην κοιτάζετε πίσω.
• Μη διαβάζετε. Όταν κινείται το σώμα κι εσείς διαβάζετε, ο εγκέφαλος δέχεται αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα: από το σώμα δέχεται το μήνυμα ότι κινείται και από τα μάτια ότι είστε ακίνητοι. Στους περισσότερους ανθρώπους αυτό προκαλεί ναυτία.
• Κάντε αρκετές στάσεις για καθαρό αέρα και ξεμούδιασμα.
Καράβι
• Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους. Προτιμότερο είναι να ταξιδέψετε στο κατάστρωμα.
• Επιλέξτε μια θέση στο κέντρο του καραβιού, που είναι πιο σταθερό.
Αεροπλάνο
• Κλείστε μια θέση πάνω στο φτερό του αεροπλάνου και σε χώρο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
• Επιλέξτε ελαφρύ γεύμα.
Tips
• Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, φάτε κάτι ελαφρύ. Αποφύγετε πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τα οινοπνευματούχα ποτά, το γάλα και το τσιγάρο.
• Μη φοράτε αρώματα και καλλυντικά με έντονες οσμές.
• Πριν το ταξίδι καταναλώστε ginger ή δυόσμο, σε όποια μορφή επιθυμείτε.
• Με όποιο μέσο κι αν ταξιδεύετε, προσπαθήστε να κοιτάζετε τον ορίζοντα.
Για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών.
Μνημόνιο Συνεργασίας, υπέγραψαν σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού καναλιού ΕΤ3, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών σε θέματα που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας.
Στο Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνεται η προβολή εβδομαδιαίας εκπομπής, διάρκειας 30 λεπτών, με τίτλο «ναι στη ζωή» και με στόχο την ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε ζητήματα άθλησης και διατροφής, προληπτικής ιατρικής και αντιμετώπισης ασθενειών, απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, μεταμοσχεύσεων κ.ά. Στην εκπομπή θα φιλοξενούνται ρεπορτάζ από επιστημονικούς φορείς, ασθενείς και πολίτες.
«Η συμφωνία αποτελεί μέρος του νέου ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η ελληνική δημόσια τηλεόραση και του κοινωνικού περιεχομένου των πολιτικών που αναπτύσσει το υπουργείο Υγείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Στα 46 συνολικά τα κρούσματα.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι δύο ασθενείς ήταν άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα, όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Συνολικά, σε 46 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, ο οποίος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Από αυτά τα 36 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 10 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Ειδικότερα, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 23, έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 20 νοσηλεύονται ακόμη, από τους οποίους οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.
Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 10 έχουν καταγραφεί στην Ανατολική Αττική, και τα υπόλοιπα σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Σέρρες, Ημαθία, Βοιωτία και Πέλλα.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας παραμένει σε επαγρύπνηση και συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τι πρέπει να προσέχετε.
Τα φάρμακα χάνουν τη θεραπευτική δράση τους και μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα, όταν εκτίθενται στις υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή στο πού τα φυλάτε και πώς τα μεταφέρετε.
Τα φάρμακα είναι ευαίσθητα προϊόντα. Επηρεάζονται από το περιβάλλον, και ιδίως από τη ζέστη το καλοκαίρι (και όχι μόνο) και την υγρασία, που είναι παράγοντες που ελαττώνουν τη δράση τους, λόγω αλλοίωσης της υφής τους και εν γένει της φυσικοχημικής αποσύνθεσής τους.
Αυτό ισχύει τόσο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και για τα φάρμακα καθημερινής χρήσεως και τα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, πρωτεϊνούχα σκευάσματα κ.ά.).
Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30 βαθμών Κελσίου (θερμοκρασία που μπορεί να υπάρχει ορισμένες ώρες μέσα στο μπάνιο και σίγουρα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου).
Οι συνέπειες
Το αλλοιωμένο φάρμακο έχει ελαττωμένη, έως και μηδενική δράση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νομίζει ότι παίρνει το φάρμακό του, αλλά αυτό να είναι πλέον αδρανές, πράγμα που αποβαίνει εις βάρος της υγείας του αρρώστου. Το χαλασμένο φάρμακο δεν είναι απαραίτητα τοξικό, είναι όμως σίγουρα αναποτελεσματικό.
Για μεγάλες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι άνθρωποι με διαβήτη ή οι καρδιοπαθείς, η αλλοίωση του ζωοσωτήριου φαρμάκου μπορεί να είναι κρίσιμη.
Ορισμένα άλλα φάρμακα, όπως είναι τα αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο στομάχι ή στους νεφρούς. Ακόμα και η αλλοιωμένη ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει περισσότερες διαταραχές στον οργανισμό από τη συνηθισμένη στομαχική αναστάτωση.
Τα σκευάσματα
Όλες οι μορφές φαρμάκων (δισκία, κάψουλες, ενέσιμα, κρέμες, σιρόπια, υπόθετα κ.ά.) επηρεάζονται από το περιβάλλον. Επίσης, κάθε τύπος διαγνωστικού τεστ, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του σακχάρου, την εγκυμοσύνη ή την ωορρηξία, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην υγρασία. Εάν αυτή επηρεάσει τις ταινίες του τεστ, θα αραιώσει το υγρό του και πιθανώς θα δώσει λανθασμένη απάντηση.
Ακόμα, όμως, και το πολύ κρύο επηρεάζει αρνητικά τα φάρμακα. Φάρμακα όπως η ινσουλίνη μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους εάν ψυχθούν πολύ. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα φάρμακα που χρειάζεται να ανακινηθούν πριν χρησιμοποιηθούν.
Συμβουλές για τη διατήρηση και τη μεταφορά
-Μη φυλάσσετε τα φάρμακα στο ντουλαπάκι του μπάνιου.
-Μην τα αφήνετε ποτέ σε μέρος που τα βλέπει ο ήλιος.
-Να τα φυλάτε σε ένα ντουλάπι στο σπίτι, σε ψηλό σημείο (όπου δεν φθάνουν τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα) ή σε κλειδωμένο συρτάρι και μακριά από εστίες θερμότητας και υγρασίας (π.χ. καλοριφέρ, φούρνος, κουζίνα ή βρύση).
-Να έχετε κλειστό το κάλυμμά τους.
-Μη φυλάτε τα φάρμακα στην τσάντα σας, εάν μετακινείστε στη ζέστη.
-Να έχετε τα φάρμακα σε μια ξεχωριστή τσάντα μέσα στο αυτοκίνητο. Μην την αφήνετε μέσα όταν βγαίνετε.
-Να παίρνετε μαζί σας το κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου κατά τις πολύ ζεστές μέρες.
-Στο αεροπλάνο, να έχετε τα φάρμακα μαζί σας (μαζί με την ιατρική συνταγή) και όχι στις αποσκευές που μεταφέρονται σε χώρους με μη ελεγχόμενη θερμοκρασία.
-Εάν πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα φάρμακο για άμεση βοήθεια, όπως είναι η έτοιμη αδρεναλίνη για σοβαρές αλλεργίες, ζητήστε από το φαρμακείο μια ειδική θήκη για να το μεταφέρετε.
-Να φυλάτε τα φάρμακα στην αρχική συσκευασία τους και με το φυλλάδιο των πληροφοριών.
-Όταν τα αγοράζετε από το φαρμακείο, να τα πηγαίνετε αμέσως στο σπίτι.
-Μη φυλάτε τα φάρμακα στο κομοδίνο (μπορεί να πάρετε λάθος φάρμακο ή λανθασμένη δόση λόγω υπνηλίας).
-Να ελέγχετε τα φάρμακά σας μία φορά τον χρόνο και να πετάτε όσα έχουν λήξει ή δεν είναι σε καλή κατάσταση.
-Μη χρησιμοποιείτε ποτέ φάρμακο που έχει αλλάξει χρώμα, συνοχή, οσμή ή σχήμα ή είναι μαλακότερο ή σκληρότερο από όσο συνήθως, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξεως.
Η θρεπτική δροσιστική επιλογή του καλοκαιριού.
Οι χυμοί των λαχανικών γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, ιδιαίτερα την εποχή του καλοκαιριού. Είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τους χυμούς φρούτων και συνήθως είναι πιο θρεπτικοί περιέχοντας την μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα υδατανθράκων.
Ένας τέτοιος χυμός, είναι αυτός της ντομάτας που ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη C και σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Η δράση του λυκοπενίου σχετίζεται με πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων. Ο χυμός ντομάτας αν δεν είναι φυσικά παρασκευασμένος υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο και έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικά άτομα.
Επίσης, ο χυμός του παντζαριού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται βετανίνη και η οποία δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο παντζάρι. Η συγκεκριμένη ουσία έχει συνδεθεί με μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο ευθύνεται για την γένεση πολλών ασθενειών. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο στην λειτουργία του κεντρικού συστήματος. Όμως, σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, το παντζάρι θα πρέπει να αποφεύγεται. Επιπλέον λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ένας διαβητικός ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται τον διαιτολόγο του για την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώσει.
Ένας ακόμη θρεπτικός χυμός είναι και αυτός του καρότου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε β-καροτένιο το οποίο έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και επίσης πολλές επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν πως προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Επίσης έχει συσχετισθεί με την προστασία της όρασης και του δέρματος. Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Γενικότερα, η υπερβολική κατανάλωση χυμού καρότου θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους γυναίκες για την αποφυγή συσσώρευσης βιταμίνης Α στο έμβρυο.
Όλοι οι παραπάνω χυμοί μπορούν να συνδυαστούν με σέλινο (αντί –υπερτασική και αντι-βακτηριακή δράση) ή με πικραλίδα (μειώνει την δυσπεψία) ή ακόμη και με ginger (αγχολυτική, υπογλυκαιμική και αντιυπερχοληστερολαιμική δράση).
Από ότι φαίνεται οι χυμοί λαχανικών μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα δροσιστική, ανέξοδη και πάνω από όλα υγιεινή επιλογή και για αυτό το καλοκαίρι.Οι χυμοί των λαχανικών γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, ιδιαίτερα την εποχή του καλοκαιριού. Είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τους χυμούς φρούτων και συνήθως είναι πιο θρεπτικοί περιέχοντας την μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα υδατανθράκων.
Ένας τέτοιος χυμός, είναι αυτός της ντομάτας που ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη C και σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Η δράση του λυκοπενίου σχετίζεται με πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων. Ο χυμός ντομάτας αν δεν είναι φυσικά παρασκευασμένος υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο και έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικά άτομα.
Επίσης, ο χυμός του παντζαριού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται βετανίνη και η οποία δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο παντζάρι. Η συγκεκριμένη ουσία έχει συνδεθεί με μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο ευθύνεται για την γένεση πολλών ασθενειών. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο στην λειτουργία του κεντρικού συστήματος. Όμως, σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, το παντζάρι θα πρέπει να αποφεύγεται. Επιπλέον λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ένας διαβητικός ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται τον διαιτολόγο του για την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώσει.
Ένας ακόμη θρεπτικός χυμός είναι και αυτός του καρότου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε β-καροτένιο το οποίο έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και επίσης πολλές επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν πως προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Επίσης έχει συσχετισθεί με την προστασία της όρασης και του δέρματος. Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Γενικότερα, η υπερβολική κατανάλωση χυμού καρότου θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους γυναίκες για την αποφυγή συσσώρευσης βιταμίνης Α στο έμβρυο.
Όλοι οι παραπάνω χυμοί μπορούν να συνδυαστούν με σέλινο (αντί –υπερτασική και αντι-βακτηριακή δράση) ή με πικραλίδα (μειώνει την δυσπεψία) ή ακόμη και με ginger (αγχολυτική, υπογλυκαιμική και αντιυπερχοληστερολαιμική δράση).
Από ότι φαίνεται οι χυμοί λαχανικών μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα δροσιστική, ανέξοδη και πάνω από όλα υγιεινή επιλογή και για αυτό το καλοκαίρι.
Βήματα προόδου από βρετανούς επιστήμονες.
Βλαστικά κύτταρα για μία από τις πιο γρήγορα εξελισσόμενες μορφές της νόσου του Πάρκινσον δημιούργησε για πρώτη φορά ομάδα βρετανών επιστημόνων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το University College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν δείγματα δέρματος από έναν πάσχοντα από τη νόσο, για να δημιουργήσουν νέα εγκεφαλικά κύτταρα.
Το επίτευγμά τους αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στην αναζήτηση μιας θεραπείας, καθώς θα διευκολύνει την δοκιμή πειραματικών ουσιών που επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξή της.
Στόχος των ερευνών είναι να βρεθούν τελικά φάρμακα που θα αποτρέπουν τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, ο οποίος ευθύνεται για τα συμπτώματα των ασθενών.
«Τα υπάρχοντα φάρμακα για το Πάρκινσον, καταπραΰνουν τα συμπτώματά του, αλλά δεν σταματούν την εξέλιξή του ούτε το αντιστρέφουν», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τάιλο Κάναθ, από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής του UCL.
«Η έρευνά μας ανοίγει τον δρόμο για την αναζήτηση φαρμάκων που θα τροποποιούν τη νόσο».
Σε 30άρηδες
Τα βλαστικά κύτταρα δημιουργήθηκαν από έναν ασθενή με τη μορφή της νόσου που εξελίσσεται ραγδαία και κατά κανόνα εκδηλώνεται σε 30άρηδες.
Οι πάσχοντες από αυτή τη μορφή του Πάρκινσον φέρουν – σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό – διπλάσιο αριθμό γονιδίων που παράγουν την πρωτεΐνη άλφα συνουκλεϊνη.
Η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται με σχεδόν όλες της μορφές της νόσου του Πάρκινσον, παρότι η εκδήλωση της ασθένειας σε νέους ανθρώπους είναι σπάνια.
«Αν και η γενετική μεταλλαγή που οδηγεί στη ραγδαία εξελισσόμενη μορφή του Πάρκινσον είναι σπάνια, η νέα μελέτη έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τεράστιο βήμα προόδου στην αναζήτηση κάποιου φαρμάκου», δήλωσε ο δρ Κίραν Μπριν, από τον οργανισμό Parkinson’s UK που χρηματοδότησε τη νέα μελέτη.
Ένας από τους πιο γνωστούς πάσχοντες από τη «νεανική» μορφή του Πάρκινσον είναι ο 50χρονος σήμερα αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Τζ. Φοξ, ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο το 1991.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».
Αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τους επόμενους μήνες.
Η προσέλευση ασθενών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.
Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία καταγράφουν αύξηση στην προσέλευση των ασθενών της τάξης του 30% και τα Κέντρα Υγείας κατά 17%. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υγείας Νίκος Πολύζος, κατά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές των νοσοκομείων, η αύξηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες, όποτε και θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Ωστόσο, μείωση καταγράφουν οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία, με αποτέλεσμα τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, το πρώτο επτάμηνο του 2011, να είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο στόχος είναι 100 εκατομμύρια έως το τέλος του χρόνου.
Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ζήτησε από τους διοικητές να είναι σχολαστικοί με τα οικονομικά των νοσοκομείων, και έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν αποστείλει τα στοιχεία στο υπουργείο Υγείας, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου ασθενών, κάτι που το ζητάει και η τρόικα.
Δραματική αύξηση των τραυματιών στο νοσοκομείο της Τρίπολης.
Επέκταση της ιατρικής τους δραστηριότητας στη δυτική Λιβύη προετοιμάζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) με στόχο να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες.
Εξαιτίας της αύξησης στον αριθμό των τραυματιών που καταφθάνουν στο νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι ΓΧΣ κοντά στην πόλη Γιεφρέν (Yefren) της Λιβύης, οι ΓΧΣ έχουν στείλει ιατρικές ομάδες για να κάνουν εκτίμηση των αναγκών στο μέτωπο νότια της πόλης Ζαουίγια (Zawiyah), όπου χθες οι ΓΧΣ έστειλαν άλλη μια ομάδα για να υποστηρίξει το γενικό νοσοκομείο στο οποίο έχει επίσης παρατηρηθεί εισροή νέων τραυματιών καθώς και για να κάνει εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.
«Οι ιατρικές δομές της περιοχής που έχουν κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό χειρουργικών περιστατικών και το υγειονομικό προσωπικό έχουν φτάσει στα όρια τους», δήλωσε ο Mike Bates, επικεφαλής αποστολής των ΓΧΣ στη Λιβύη προσθέτοντας «Έχουμε στείλει μια χειρουργική ομάδα για υποστήριξη ενώ μια ιατρική ομάδα θα βοηθήσει επίσης να οργανωθεί η διανομή ασθενών, η αίθουσα επειγόντων περιστατικών καθώς και οι αίθουσες μετεγχειρητικής φροντίδας»
Στην περιοχή της Τρίπολης, αρκετές ιατρικές εγκαταστάσεις αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό, σύμφωνα με τον συντονιστή της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ, Jonathan Whittal, που βρίσκεται στη Λιβυϊκή πρωτεύουσα από τις αρχές Αυγούστου.
«Κάποια νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από αναγκαία φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Υπάρχει περιορισμένο ηλεκτρικό ρεύμα και ανεπαρκή καύσιμα για τη μετακίνηση των ασθενοφόρων και άλλου κρίσιμου εξοπλισμού», σημειώνει επιπλέον ο Whittal. «Οι μάχες που μαίνονται αυτή τη στιγμή στην πόλη θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στις ιατρικές εγκαταστάσεις».
Οι ΓΧΣ προετοιμάζονται να στείλουν περισσότερο προσωπικό και σημαντικές ιατρικές προμήθειες από τις βάσεις τους στην Τυνησία και τη Μάλτα για να υποστηρίξουν τα νοσοκομεία στην Τρίπολη.
Την ίδια στιγμή, οι ομάδες της οργάνωσης συνεχίζουν να εργάζονται σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα. Στη Μισουράτα (Misrata), ομάδες των ΓΧΣ υποστηρίζουν από τον Απρίλιο ιατρικές δομές επικεντρωμένοι στην περίθαλψη τραυματιών και γυναικολογικών-μαιευτικών περιστατικών. Λειτουργούν επίσης ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας μαζί με το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζουν μέσα στις φυλακές της πόλης. Στη Βεγγάζη (Benghazi), οι ΓΧΣ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε ιατρικό προσωπικό και ασθενείς, ενώ στη Ζλιτάν (Zlitan) όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τραυματίες παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία της Μισουράτα. Μια ακόμα ομάδα των ΓΧΣ κάνει εκτίμηση των ιατρικών αναγκών. Παράλληλα, οι ΓΧΣ υποστηρίζουν τη λειτουργία νοσοκομείων στη Γιεφρέν δίνοντας έμφαση σε χειρουργικές επεμβάσεις και τη μετεγχειρητική περίθαλψη και προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στον πληθυσμό της πόλης Ζιντάν.
Διακινούνται μέσω Διαδικτύου.
Φαρμακολογικά δραστική ουσία ανάλογη της sildenafil, περιέχουν τα προϊόντα LIBIDUS και LFW της εταιρείας Biogulf International, τα οποία διακινούνται παράνομα ως συμπληρώματα διατροφής, κυρίως μέσω Διαδικτύου.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται ως φυτικά συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και, όπως προέκυψε ύστερα από εργαστηριακή ανάλυση, περιέχουν την ουσία hydroxyl-homo-thiosildenafil, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
Βρείτε τις αιτίες του κακού.
Ο πονοκέφαλος, αν δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, είναι µια υπόθεση προσωπική, αφού οι αιτίες του είναι διαφορετικές για τον καθένα. Αν λοιπόν τις εντοπίσουµε, µπορεί και να τον προλάβουµε.
Ένοχες τροφές
Τυρί: Τα κίτρινα τυριά όπως το τσένταρ, το έµµενταλ, το µπρι, η παρµεζάνα και άλλα «ώριµα» τυριά περιέχουν την ουσία τυραµίνη, η οποία σε κάποιους µπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο.
Αλκοόλ: Ειδικά το κόκκινο κρασί θεωρείται συχνά υπεύθυνο για πονοκεφάλους, καθώς επίσης περιέχει τυραµίνη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του αίµατος και προκαλεί αφυδάτωση.
Αλλαντικά: Τα αλλαντικά και όλα τα κατεργασµένα κρέατα, που συχνά περιέχουν τυραµίνη αλλά και προσθετικά τροφίµων, όπως τα νιτρικά (στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα γαριδάκια, πατατάκια κ.λπ.), µπορούν επίσης να δηµιουργήσουν πρόβληµα.
Σοκολάτα: Η σοκολάτα και τα σοκολατούχα γλυκά αυξάνουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο στο αίµα, το οποίο στη συνέχεια πέφτει επίσης απότοµα, ανοίγοντας το δρόµο στον πονοκέφαλο.
Καφές: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης –πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ ηµερησίως– ενδέχεται να ευθύνεται για το πρόβληµα. Αντίθετα η µέτρια κατανάλωσή της συχνά είναι ωφέλιµη για τον πονοκέφαλο.
…και άλλα: Τα εσπεριδοειδή, τα σύκα, οι σταφίδες, τα φασόλια, η φάβα και τα καρύδια θεωρούνται επίσης υπαίτια.
Τι άλλο φταίει
Παράλειψη γευµάτων
Αν συνηθίζετε να παραλείπετε γεύµατα, η πτώση του σακχάρου από την έλλειψη τροφής µπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Το περιβάλλον
Οι απότοµες εναλλαγές θερµοκρασίας, η πολλή ζέστη, η υγρασία, το νέφος και τα καυσαέρια συνδέονται µε την αύξηση των πονοκεφάλων. Το ίδιο ισχύει και για τις έντονες µυρωδιές, όπως τα αρώµατα, η µπογιά κ.λπ. Τέλος µπορεί να φταίνε και τα σφιχτά γυαλιά αλλά και τα πολύ δυνατά φώτα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, π.χ. στο σινεµά ή τη νυχτερινή οδήγηση.
Το σεξ και ο ύπνος
Η κακή ποιότητα ύπνου, ο λίγος ή ακόµα και ο πολύς ύπνος µπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Επίσης, το έντονο σεξ µπορεί να αποτελέσει αιτία πονοκεφάλου µια και αυξάνεται η ενδοκράνια πίεση.
Η στάση του σώµατος
Το κύρτωµα των ώµων, το στράβωµα της µέσης, το σκύψιµο του λαιµού προκαλούν συσσώρευση πίεσης και τάσεις στους µυς του λαιµού και του κεφαλιού µε αποτέλεσµα τη λεγόµενη κεφαλαλγία τάσεως, που συνήθως ξεκινάει από το σβέρκο.
Το κάπνισµα
Είτε είστε ενεργητικός είτε παθητικός καπνιστής, κινδυνεύετε από πονοκεφάλους, καθώς η νικοτίνη οδηγεί σε στένωση των αγγείων του εγκεφάλου.
Η εµµηνόρροια
Για τις περισσότερες γυναίκες η περίοδος αποτελεί βασικό ερέθισµα που πυροδοτεί τον πονοκέφαλο. Κατά τη διάρκειά της, λίγες µέρες πριν ή ακόµα και κατά την ωορρηξία ή στην εµµηνόπαυση οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συνήθεις εξαιτίας της διακύµανσης των οιστρογόνων.
Το στρες
Η κούραση -σωµατική και ψυχική-, το άγχος, η πίεση, η στενοχώρια και οτιδήποτε ενισχύει τα επίπεδα του στρες µπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο, καθώς προκαλείται απελευθέρωση χηµικών που αλλάζουν τη διαστολή των αγγείων του εγκεφάλου.
Τα αναλγητικά
Η κατάχρηση αναλγητικών φαρµάκων (πάνω από 3-4 την εβδοµάδα) µπορεί να επιδεινώσει την ένταση και τη συχνότητα του υπάρχοντος πονοκεφάλου.
Τι μπορείτε να κάνετε
• Ελέγξτε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας ή αλλάξτε την αντίδρασή σας σε αυτούς.
• ∆ιακόψτε το κάπνισµα και µειώστε την έκθεσή σας στον καπνό, το νέφος και τη βρόµικη ατµόσφαιρα γενικότερα.
• Ακολουθήστε µια ισορροπηµένη διατροφή µε µικρά και τακτικά γεύµατα ώστε να διατηρείτε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης φροντίστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά.
• Βάλτε στη ζωή σας τη γυµναστική, καθώς η µέτρια άσκηση, όπως το περπάτηµα, βοηθάει αποτελεσµατικά στην καλύτερη στάση του σώµατος.
• Προσαρµόστε το χώρο που εργάζεστε ώστε να κάθεστε και να νιώθετε όσο το δυνατόν πιο άνετα και σωστά.
• Αποφύγετε τα φάρµακα, ιδιαίτερα τα αναλγητικά, εφαρµόστε ψυχρά επιθέµατα στο κεφάλι και ξαπλώστε σε σκοτεινό και ήσυχο περιβάλλον. Επίσης προσπαθήστε να κοιµηθείτε, καθώς πολλές φορές ο ύπνος δρα κατευναστικά.
• ∆ιάφορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως το µασάζ, µπορούν επίσης να µειώσουν το πρόβληµα των πονοκεφάλων.
Πότε πάμε στον γιατρό
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν ο πονοκέφαλος επιµένει ασυνήθιστα σε διάρκεια και ένταση ή αλλάζει «χαρακτήρα» (π.χ. τη µία µέρα πονάτε στο πίσω µέρος του κεφαλιού και την άλλη στο µπροστινό). Επίσης όταν ο πονοκέφαλος σας ξυπνάει το βράδυ και όταν γενικότερα διαφοροποιούνται τα συνήθη συµπτώµατα και αίτιά του.
Η διατήρηση ενός ηµερολογίου στο οποίο θα καταγράφετε το τι προηγήθηκε ενός πονοκεφάλου µπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση της αιτίας. Σηµειώστε τις τροφές που καταναλώνετε, τα στρεσογόνα γεγονότα, τις καιρικές αλλαγές, τη φυσική σας δραστηριότητα καθώς και την ώρα που ξεκινά και σταµατά.