Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Τα λάθη που σας χαλάνε τον ύπνο



Ανακαλύψτε τι σας στερεί την ξεκούραση.

Αναρωτιέστε γιατί δεν µπορείτε να κοιµηθείτε ενώ είστε… πτώµα; Βρείτε τις αιτίες παρακάτω και αναζητήστε λύση.

Μεγάλο γεύµα πριν από τον ύπνο
Ένα µεγάλο ή βαρύ γεύµα κοντά στην ώρα του ύπνου µπορεί να προκαλέσει φούσκωµα, καούρα ή δυσπεψία µόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Γι’ αυτό καλό είναι να µην τρώτε αργά το βραδινό σας και οπωσδήποτε όχι πριν κοιµηθείτε. Σε συγκεκριµένες µάλιστα παθήσεις, όπως για παράδειγµα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, συστήνεται το τελευταίο γεύµα να είναι σε απόσταση δύο έως τριών ωρών από τον ύπνο.

Λάθος ατµόσφαιρα

Ένας χώρος µε υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη, θόρυβο ή αναµµένα φώτα δεν σας βοηθά να χαλαρώσετε και να αποκοιµηθείτε ή µπορεί να ευθύνεται για το διαταραγµένο ύπνο αν έχετε ήδη αποκοιµηθεί.

Κατανάλωση πολλών υγρών

Είναι φυσικό η κατανάλωση πολλών υγρών πριν κοιµηθείτε να αυξάνει την ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα, γεγονός που διαταράσσει τον ύπνο. Γι’ αυτό υγρά όπως ροφήµατα, αναψυκτικά, αλκοόλ που πολλοί καταναλώνουν τις βραδινές ώρες καλό είναι να πίνονται σε απόσταση από αυτόν.

Μένετε στο κρεβάτι ξύπνιοι

Αν έχετε ξαπλώσει και δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε, το χειρότερο που µπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να µένετε στο κρεβάτι, καθώς έτσι αγχώνεστε και επιπλέον συνδέετε τον ύπνο µε την αγωνία για το αν θα καταφέρετε να αποκοιµηθείτε. Το καλύτερο που µπορείτε να κάνετε είναι να σηκωθείτε και να ασχοληθείτε µε κάτι που είναι πιθανό να σας νυστάξει, π.χ. να διαβάσετε ένα βιβλίο.

∆ιεγερτικά ροφήµατα και τρόφιµα µετά το απόγευµα

Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό του νευρικού συστήµατος που µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή της περίπου 5 µε 6 ώρες πριν από τον ύπνο, ειδικά αν αντιµετωπίζετε πρόβληµα. Να θυµάστε ότι, εκτός από τον καφέ, καφεΐνη έχει και το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τροφές όπως η σοκολάτα, τα οποία καλό είναι να µην καταναλώνονται στο δεύτερο µισό της ηµέρας.

Κοιµάστε το µεσηµέρι

Παρόλο που οι Έλληνες ανήκουν στους λαούς που έχουν αδυναµία στο µεσηµεριανό ύπνο, η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ηµέρας µπορεί να δυσκολέψει το βραδινό. Φυσικά µπορείτε να απολαύσετε µια µικρή σιέστα (µισή ώρα έως τρία τέταρτα) αν δεν δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε το βράδυ. Αν όµως έχετε διαπιστώσει το αντίθετο, καλό είναι να αποφεύγετε να κοιµάστε την ηµέρα. Η υπνηλία, από την άλλη, που πιθανόν σας πολιορκεί πριν από το βράδυ µπορεί να είναι σύµπτωµα κάποιας διαταραχής ύπνου.

Γυµναστική το βράδυ

Πολλοί νοµίζουν ότι η γυµναστική είναι ένας καλός τρόπος για να αποβάλουν την ένταση αλλά και να κουραστούν περισσότερο, γεγονός που µπορεί να τους βοηθήσει να κοιµηθούν πιο γρήγορα. Ωστόσο, παρόλο που γενικά η γυµναστική µπορεί να βοηθήσει στη ρύθµιση του ύπνου επειδή τονώνει τις οργανικές λειτουργίες, καλό είναι να αποφεύγεται τις βραδινές ώρες.

Ακατάλληλος χώρος

Πολλές φορές η έλλειψη χώρου στο σπίτι µάς αναγκάζει να χρησιµοποιούµε την κρεβατοκάµαρα όχι αποκλειστικά ως χώρο για ύπνο ή σεξ αλλά και ως καθιστικό ή γραφείο. Κι όµως, τηλεόραση ή υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια και τηλέφωνα, ιδιαίτερα όταν χρησιµοποιούνται λίγο πριν κοιµηθείτε, κρατούν τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση δυσκολεύοντας τη χαλάρωση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου.

Άτακτα ωράρια ύπνου

Ο ύπνος ρυθµίζεται από ένα φυσικό βιολογικό ρολόι το οποίο όταν κοιµόµαστε κάθε µέρα διαφορετική ώρα απορρυθµίζεται. Αν κοιµάστε δηλαδή κάθε βράδυ διαφορετική ώρα, το σώµα σας δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πότε ακριβώς νιώθει την ανάγκη να κοιµηθεί. Αντίθετα, όταν κοιµάστε κάθε µέρα την ίδια ώρα, είναι πιο πιθανό να αποκοιµιέστε πιο γρήγορα.

Αλκοόλ πριν από το κρεβάτι

Oι περισσότεροι νοµίζουµε ότι ένα ή δύο ποτηράκια µάς βοηθούν να νυστάξουµε και να κοιµηθούµε πιο γρήγορα. Πράγµατι το αλκοόλ µπορεί να χαλαρώνει και να φέρνει πιο γρήγορα τον ύπνο. Αυτό όµως που δεν γνωρίζουµε είναι ότι η κατανάλωσή του µπορεί να διαταράξει τα στάδια ύπνου µε αποτέλεσµα αυτός να είναι συχνά πιο ανήσυχος και µε εφιαλτικά όνειρα στο δεύτερο µισό της νύχτας.

Το σύγχρονο lifestyle

Πολλές φορές το φορτωµένο πρόγραµµα µας αναγκάζει να κοιµόµαστε πιο αργά ή να ξυπνάµε πιο νωρίς (ή και τα δύο) προκειµένου να προλάβουµε όλες τις υποχρεώσεις µε αποτέλεσµα να κοιµόµαστε λιγότερες ώρες. Άλλοτε πάλι αργούµε να κοιµηθούµε γιατί προτιµούµε να διασκεδάσουµε σε µια βραδινή έξοδο. Με αυτό τον τρόπο όµως µειώνονται οι ώρες ύπνου που έχουµε ανάγκη και καταλήγουµε να νιώθουµε περισσότερο κουρασµένοι και νυσταγµένοι κατά τη διάρκεια της µέρας.

Καπνίζετε πριν κοιµηθείτε

Η νικοτίνη είναι γνωστό ότι διεγείρει τον εγκέφαλο και γι’ αυτό το κάπνισµα πριν κοιµηθείτε µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Επίσης στους βαρείς καπνιστές η ανάγκη για κάπνισµα µπορεί να τους ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισµα δύο-τρεις ώρες πριν κοιµηθείτε.

Στην… τσίτα όλη µέρα

Η διέλευση του ύπνου απαιτεί να είµαστε χαλαροί και όχι σε υπερένταση. Αν είµαστε ενεργητικοί και αεικίνητοι µέχρι την ώρα που θα πέσουµε στο κρεβάτι είτε κάνοντας δουλειές του σπιτιού είτε δουλεύοντας στον υπολογιστή, δυσκολεύουµε το σώµα και τον εγκέφαλό µας να χαλαρώσουν και να προσαρµοστούν στην κατάσταση που απαιτεί η διέλευση του ύπνου. Γι’ αυτό καλό είναι λίγες ώρες πριν από τον ύπνο να περάσετε σε φάση χαλάρωσης µε ήρεµες δραστηριότητες όπως διάβασµα, απαλή µουσική, ένα χαλαρωτικό µπάνιο κ.λπ.

5 εµπόδια του ύπνου

-Πόνος: Κάθε είδους πόνος, όπως στο στοµάχι, ηµικρανία ή πονοκέφαλος αλλά και στους µυς, µπορεί να δυσκολέψει ή να διαταράξει τον ύπνο.

-Κατάθλιψη και στρες: Η αϋπνία είναι ένα από τα βασικά συµπτώµατα των ατόµων που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.

-Ορµονικές διαταραχές: Γυναίκες στην εγκυµοσύνη αλλά και στην εµµηνόπαυση µπορεί να δυσκολεύονται να κοιµηθούν, γεγονός που οφείλεται στο ότι διαταράσσονται τα επίπεδα των ορµονών τους.

-Χρόνιες ασθένειες: Ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στο αναπνευστικό σύστηµα όπως άσθµα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια. Επίσης άτοµα µε καρδιαγγειακά προβλήµατα ή νευρολογικές ασθένειες όπως νόσο Πάρκινσον ή Αλτσχάιµερ µπορεί να µην έχουν καλό ύπνο.

-Φάρµακα: Μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο, ειδικά όταν τα παίρνουµε κοντά στην ώρα που συνήθως κοιµόµαστε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενηµερώσετε τον γιατρό σας.

Νέο φάρμακο «χτυπά» την παχυσαρκία



Βασίζεται στο κόκκινο κρασί.

Ένα νέο φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη τριετία, που θα απευθύνεται στους παχύσαρκους. Το φάρμακο αυτό, θα μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο θεραπείας και πρόληψης για ασθένειες όπως η παχυσαρκία, τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος. Βασίζεται σε συστατικά του κόκκινου κρασιού, και μπορεί να προστατεύσει όσους δεν αθλούνται και κάνουν καθιστική ζωή, από πολλές ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Η ουσία SRT-1720, που αποτελεί τη βάση του φαρμάκου, χρησιμοποιήθηκε από Αμερικάνους επιστήμονες σε παχύσαρκα ποντίκια. Όπως ανακοίνωσαν, η ουσία αυτή παρέτεινε τη ζωή των ποντικιών προστατεύοντας τα από ασθένειες που σχετίζονται με τη παχυσαρκία! Μάλιστα τα συγκεκριμένα ποντίκια έζησαν κατά 44% περισσότερο απ’ ότι άλλα παχύσαρκα ποντίκια που δεν λάμβαναν την ειδική ουσία!

Το SRT-1720, μιμείται τη δράση ενός βασικού συστατικού του κόκκινου κρασιού, της ρεσβερατρόλης η οποία έχει ήδη αποδειχθεί ότι αποτελεί όπλο εναντίον του καρκίνου και της καρδιοπάθειας. Εντυπωσιακό είναι, ότι τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία από το φάρμακο αυτό, ισοδυναμούν με αυτά που θα παρείχε η κατανάλωση 8.000 μπουκαλιών κρασιού!


Εννέα διατροφικές οδηγίες για μια καλύτερη διατροφή



Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στις παθήσεις.

Οι τροφές που επιλέγουμε καθημερινά να καταναλώσουμε έχουν μια άμεση επίδραση στη ζωή μας και σε μας. Το πιο άμεσο είναι η ευχάριστη γεύση ή η οσμή που έχουν και μας ικανοποιούν. Οι τροφές όμως και συνολικότερα η διατροφή μας μπορεί να έχουν μια μακροχρόνια επίδραση στην υγεία μας, να την κάνουν καλύτερη ή ακόμα και να την προφυλάξουν από παθολογικές καταστάσεις (μερικές από αυτές χρόνιες ή και θανατηφόρες).

Μπορεί ακόμα η διατροφή μας να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αντιμετώπισης κάποιων άλλων ή ακόμα και να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάρρωση ή την επούλωση τραυμάτων ή πληγών.

Τις τελευταίες δεκαετίες πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν αρκετοί διατροφικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων παθήσεων. Για παράδειγμα η υπερκατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών λιπών έχει συσχετιστεί με την συχνότητα εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς αλλά και συγκεκριμένων παθήσεων της καρδιάς αλλά και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Επίσης η υπερκατανάλωση αλατιού έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση της υπέρτασης.

Άλλες μελέτες έχουν συσχετιστεί συγκεκριμένες μορφές διατροφής (διατροφή πλούσια σε λίπη και φτωχή σε φυτική ίνα) με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα του οισοφάγου, του παχέως εντέρου, του προστάτη και του στήθους. Επιπλέον η μακροχρόνια κατανάλωση παραπάνω θερμίδων από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του σώματος αλλά και για την φυσική δραστηριότητα οδηγούν σε παχυσαρκία η οποία με την σειρά της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη.

Από τα παραπάνω είναι εύκολο κανείς να καταλάβει την πολυπλοκότητα του θέματος της διατροφής αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει ένα άτομο στην σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία μας. Αν σε αυτά προσθέσουμε την έλλειψη άσκησης αλλά και τις δυσμενείς επιδράσεις του περιβάλλοντος (μόλυνση, διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας κλπ.) τότε ο κίνδυνος πολλαπλασιάζετε και οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας νόσου αυξάνονται σημαντικά.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα επαναπροσδιορίζοντας κάποιες διατροφικές μας συνήθειες και απλούς και εύκολους διατροφικούς στόχους να βελτιώσουμε σημαντικά το επίπεδο της διατροφής και να μειώσουμε σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης παθήσεων. Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσετε ότι δεν αναφερόμαστε σε κάποια μαγική δίαιτα ή σε κάποιο ειδικό και μοναδικό συνδυασμό τροφών που γιατρεύει ή θωρακίζει την υγεία μας. Αναφερόμαστε σε απλούς διατροφικούς κανόνες και απλές καθημερινές πρακτικές που οδηγούν με το πέρασμα του χρόνου σε βελτίωση της κατάστασης της υγείας. Το σημαντικότερο από όλα είναι συμβατοί με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός και μπορούν να εφαρμοστούν από όλους.

Πιθανότατα η υιοθέτηση και εφαρμογή τους να απαιτεί σε προσωπικό επίπεδο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τρώτε ή συμπεριφέρεστε σε σχέση με το φαγητό. Αλλά αυτές οι μεταβολές είναι αποτέλεσμα εξέλιξης δηλαδή θα είναι σταδιακή η μεταβολή των διατροφικών σας συνηθειών και σε καμία περίπτωση προς τα άκρα. Δεν θα χρειαστεί να γίνετε χορτοφάγος ή αποκλειστικά κρεατοφάγος. Ούτε θα χρειαστείτε να καταναλώσετε εξωτικές τροφές ούτε θα χρειαστείτε να εφαρμόσετε περίεργες πρακτικές.

Εννέα οδηγίες για μια καλύτερη διατροφή


Μειώσετε την πρόσληψη του λίπους στο 30 % ή και λιγότερο από τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνεις. Μειώσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε λιγότερο από 10 % των θερμίδων. Μειώσετε την πρόσληψη της χοληστερίνης σε λιγότερο από 300 mg την ημέρα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να στερήσετε τον οργανισμό σας από τα απαραίτητα λιπαρά συστατικά που χρειάζονται για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Να τρώτε 5 ή και περισσότερες μερίδες από συνδυασμούς λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ειδικά πράσινα και κίτρινα λαχανικά και εσπεριδοειδή. Επίσης αυξήστε την κατανάλωση σε τροφές ολικής άλεσης και άλλους συνθέτους υδατάνθρακες τρώγοντας έξι ή περισσότερες καθημερινά, μερίδες από συνδυασμό ψωμιού, δημητριακών και οσπρίων.

Καταναλώνετε μια λογική ποσότητα πρωτεΐνης, διατηρώντας την κατανάλωση της πρωτεΐνης σε περιορισμένα επίπεδα. Προτιμήστε το κοτόπουλο και το ψάρι από το κόκκινο κρέας. Έτσι θα μειώσετε και την ποσότητα των κορεσμένων λιπών και της χοληστερίνης στην διατροφή σας.

Ισορροπήστε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε, με την ποσότητα της άσκησης και της δραστηριότητα που κάνετε, για να διατηρήσετε το κατάλληλο βάρος σώματος. Το πλεόνασμα της ενέργειας αν δεν καταναλωθεί θα αποθηκευτεί από τον οργανισμό με την μορφή του λίπους. Η κίνηση και η άσκηση θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση.

Δεν συστήνεται να καταναλώνετε αλκοόλ. Αλλά αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, περιορίστε την ποσότητα που θα πιείτε σε μια μόνο ημέρα και όχι περισσότερο από 2 ποτήρια μπύρα ή 2 μικρά ποτηράκια κρασί, ή 2 κατά προσέγγιση κοκτέιλ.

Περιορίστε την ποσότητα του αλατιού (χλωριούχο νάτριο) που καταναλώνετε σε έξι γραμμάρια (λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι αλατιού) την ημέρα ή και λιγότερο. Περιορίστε την χρήση του αλατιού στο μαγείρεμα και απόφυγε να το προσθέτεις στο φαγητό στο τραπέζι. Αλμυρά φαγητά, διατηρημένες σε αλάτι τροφές, και τουρσιά, πρέπει να αποφεύγονται ή και να μην καταναλώνονται καθόλου.

Διατηρήστε ικανοποιητική την πρόσληψη του ασβεστίου . Η ανάπτυξη και η διατήρηση της οστικής μάζας είναι κρίσιμη για την διατήρηση καλής υγείας και ποιότητας ζωής.

Αποφύγετε να παίρνετε διαιτητικά συμπληρώματα σε υπερβολή. Προσπαθήστε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά με φυσικό τρόπο μέσα από τις τροφές.

Διατηρήστε σε καλά επίπεδα το φθόριο στην δίαιτα σας και ειδικά στην διατροφή των παιδιών όταν τα παιδικά αλλά και τα ενήλικα δόντια σχηματίζονται. Η κακή στοματική υγιεινή είναι συνυφασμένη με κακή διατροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Καρατομήσεις διοικητών σε νοσοκομεία



Απολύονται λόγω «κακής απόδοσης».

Το καμπανάκι για πολλούς διοικητές νοσοκομείων αναμένεται να χτυπήσει αυτήν την εβδομάδα, καθώς θα δουν την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ.

Ήδη η λίστα με τις απομακρύνσεις-απολύσεις είναι έτοιμη στα γραφεία του υπουργείου Υγείας και πρόκειται να γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί με την κακή απόδοση, καθώς, με βάση την τελευταία επίσημη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, υπάρχουν νοσοκομεία που, ενώ διαθέτουν μετρητά, προτιμούν να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ υπάρχουν 810 εκατ. ευρώ στα συρτάρια, 18 νοσοκομεία δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πρώτοι στη λίστα των κακοπληρωτών, το ΚΑΤ, το «Αλεξάνδρα», το «Ιπποκράτειο», το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς», ο «Ευαγγελισμός» και το «Αττικόν». Είναι σχεδόν τα ίδια νοσοκομεία που καθυστερούν και να υποβάλουν τα τιμολόγια στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μπορούν να εισπραχθούν τα χρέη από τις νοσηλείες των ασφαλισμένων τους. Αποτέλεσμα, να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος χρεών.

Ομως σε καιρό κρίσης υπάρχουν και τα νοσοκομεία που έχουν αυξήσει δραστικά τις δαπάνες τους σεσχέση με πέρυσι, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: τα νοσοκομεία παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», το «Αλεξάνδρα», η Πολυκλινική, το «Σπηλιοπούλειο», το «Ανδ. Συγγρός» και μεταξύ άλλων το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας».

Στο σύνολο πάντως των νοσοκομείων της χώρας, με βάση τις επίσημες καταγραφές, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά μέσον όρο 12% σε σύγκριση με το 2010. Οι μειώσεις προήλθαν κυρίως από τον περιορισμό του υγιειονομικού υλικού κατά 18% (που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα και στην εξυπηρέτηση των ασθενών), από τα φάρμακα, οι δαπάνες των οποίων περιορίστηκαν κατά μέσον όρο 19%, αλλά και από το ορθοπεδικό υλικό, που σημειώνει μείωση 36%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2011 η μείωση στα ορθοπεδικά συγκριτικά με πέρυσι το ίδιο διάστημα αγγίζει το 46%.

Μειώσεις καταγράφονται και στο κόστος νοσηλείας σε ποσοστό 19% σε σχέση με το 2010. Και όλα αυτά, παρ' ότι έχουν αυξηθεί οι προσερχόμενοι στο ΕΣΥ ασθενείς λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφεται αύξηση των νοσηλευθέντων κατά 9%, ενώ για την αποφυγή εξόδων οι Ελληνες προτιμούν και τις εργαστηριακές τους εξετάσεις να τις κάνουν πλέον δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία. Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά οι εργαστηριακές εξετάσεις αυξήθηκαν κατά 21%.

Στην περιφέρεια, οι «μνημονιακές» συνθήκες που επικρατούν οδηγούν όλο και περισσότερους στα κέντρα υγείας για τους βασικούς ιατρικούς ελέγχους. Η κίνηση των ασθενών το 2011 αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η τάση για μείωση των εξόδων στα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι η κίνηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, στη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία, μειώνεται μήνα με τον μήνα. Και αυτό διότι για την επίσκεψη σε γιατρό επιλογής το απόγευμα απαιτείται η καταβολή υψηλού ποσού. Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2011 σημειώθηκε μείωση των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία κατά 23%. Γι' αυτό και τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία άγγιξαν τα 41 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τα 120 εκατ. που ευελπιστούσε να εισπράξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η οργάνωση πάντως των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων παραμένει σε... βρεφικά επίπεδα. Εν έτει 2011 υπάρχουν 10 νοσοκομεία που δεν διαθέτουν καν μηχανογραφημένο διπλογραφικό σύστημα και όλοι οι υπολογισμοί γίνονται ακόμη... διά χειρός.

Μεταξύ των... χειροκίνητων νοσοκομείων είναι ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Αλεξάνδρας», το Ασκληπιείο της Βούλας και ο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Αντίστοιχα υπάρχουν και 25 νοσοκομεία που δεν έχουν καταρτίσει ακόμη και ισολογισμό για το 2010.


Σύμμαχος των κουνουπιών ο «Καλλικράτης»



Καθυστέρησαν οι ψεκασμοί λόγω γραφειοκρατίας.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις συγχωνεύσεις δήμων είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ψεκασμών σε αρκετές περιοχές, στις οποίες σημειώνονται και πολλά μολυσματικά περιστατικά.

Οι κλιματικές συνθήκες και η γραφειοκρατία επέτρεψαν φέτος στα πλήθη κουνουπιών να κάνουν πολύ πιο... αισθητή την παρουσία τους, ενώ σταδιακά κατεβαίνουν σε νοτιότερες περιοχές μεταφέροντας μολυσματικές ασθένειες και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Φαίνεται όμως ότι φέτος πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν όχι μόνο λόγω υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας αλλά και λόγω του «Καλλικράτη», καθώς η μεταφορά αρμοδιοτήτων οδήγησε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ψεκασμών σε αρκετές περιοχές. Όπως σημειώνει το «Έθνος της Κυριακής», στο πρόβλημα συνέβαλαν οι διαδικασίες διαφάνειας που μετέθεσαν την έναρξη των προγραμμάτων μέχρι να εγκριθούν.

Ενδεικτικό παράδειγμα η απενεργοποίηση του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στις Σέρρες που βρίσκεται υπό κατάργηση, αν και ως μοναδικό στον ελλαδικό χώρο προσέφερε τεχνογνωσία και υποστήριξη σε αρκετές νομαρχίες της Μακεδονίας.


Χάστε εύκολα τα κιλά των διακοπών



Η υποθερμιδική δίαιτα που θα «γιατρέψει» τη σιλουέτα σας.

Αν το καλοκαίρι μας αφήνει εκτός από καλές αναμνήσεις, και μερικά περιττά κιλά, σπεύσατε να λάβετε τα μέτρα σας, γιατί τα 3-4 επιπλέον κιλά των διακοπών μπορεί να εδραιωθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Ο ψυχολογικός παράγοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, παίζει σημαντικό ρόλο. Η ψυχολόγος, Έλια Παπαμαύρου, ειδική σε θέματα διατροφής, εξηγεί ότι η ψυχολογία καθοδηγεί το στομάχι και όχι το αντίθετο.

Στις διακοπές, το σώμα χαλαρώνει από την καθημερινή ρουτίνα και «αφήνεται» στις μικρές γευστικές απολαύσεις, με τη δικαιολογία ότι δεν γίνονται κάθε μέρα. Το σώμα ξεχνιέται και η ζυγαριά γέρνει προς τα... δεξιά.

Η περίοδος των διακοπών δικαιολογεί μικρές ή μεγαλύτερες «παρασπονδίες», όπως επισημαίνουν ακόμη και οι ειδικοί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δύο διατροφολόγοι, παραδέχτηκαν ότι και οι ίδιοι πήραν κιλά στις καλοκαιρινές διακοπές και δίνουν τις συμβουλές τους για το πώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαλλαγούν από παραπανίσιο βάρος, αντιμετωπίζοντας την όλη διαδικασία αισιόδοξα.

Η Κάλλια Γιανιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, υπεύθυνη του Διαιτολογικού Επιστημονικού Κέντρου «Σώμα Υγιές», δίνει το δικό της πρόγραμμα για έναν υγιή τρόπο απώλειας κιλών.

Ειδικότερα, συμβουλεύει ότι για να χαθούν τα ένα με δύο περιττά κιλά, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα ήπιο πρόγραμμα υποθερμιδικής διατροφής (1.400 θερμίδες), αυξάνοντας παράλληλα τη φυσική δραστηριότητα για χρονικό διάστημα περίπου 3 εβδομάδων.

Έτσι προτείνει ταυτόχρονα με τη σωστή διατροφή ο ενδιαφερόμενος, να κάνει για μία ώρα γρήγορο περπάτημα, πέντε φορές την εβδομάδα. Επίσης, συμβουλεύει ότι τα γεύματα πρέπει να γίνονται κάθε 2 με 3 ώρες, ώστε να ελέγχετε η όρεξη. Ενδεικτικά το πρωινό μπορεί περιλαμβάνει, γάλα με δημητριακά ή ταχίνι. Το μεσημεριανό να είναι μία μερίδα εστιατορίου ενός φαγητού της μεσογειακής κουζίνας, μαζί με ένα μπολ σαλάτα. Το ενδιάμεσο γεύμα, μπορεί να είναι ένα φρούτο ή μία μπάρα δημητριακών, ενώ το βραδινό θα πρέπει να είναι πολύ πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό.

Επιπλέον, όπως λέει η κ. Γιανιτσοπούλου, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνονται 8 με 10 ποτήρια νερό, καθώς είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών.

Ο Αναστάσης Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονικός διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος Nutrimed, παραδέχεται πως για τον ίδιο, η μετά διακοπών άνοδος στη ζυγαριά είχε μία ιδιαιτερότητα συνειδησιακού χαρακτήρα, καθώς ο δείκτης της έθεσε υπό αμφισβήτηση την επαγγελματική του ακεραιότητα.

Το πρόγραμμα για την επιτυχή απώλεια βάρους που προτείνει, είναι να μην ακολουθούνται αυστηρές αποτοξινώσεις (μόνο σαλάτες ή μόνο σούπες). Όπως λέει, η εμπειρία του τον δίδαξε ότι, χάνοντας μέσα σε μία εβδομάδα 3 με 4 κιλά, όχι μόνο αυτά επανέρχονται, αλλά τις περισσότερες φορές επιστρέφουν και διπλάσια, καθώς η στέρηση συχνά συνοδεύεται από επιβραβευτική ή και στερητική υπερφαγία. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να χάνονται περισσότερα από 1 κιλό την εβδομάδα. «Σκεφτείτε για ποιον λόγο θέλετε να χάσετε τα 3 με 4 κιλά των διακοπών και απαντήστε στα κίνητρα σας», λέει.

Ο κ. Παπαλαζάρου προτείνει ένα ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα:

Πρωινό

1 ποτήρι ημίπαχο γάλα

3 κουταλιές σούπας (κ.σ) μούσλι

Μία κ.σ. σταφίδες

3-4 καρύδια



Δεκατιανό

Μία τυρόπιτα



Μεσημεριανό

Μια μερίδα γεμιστά (χωρίς πατάτες), δύο φέτες ψωμί και ένα (μέτριο) μπολ πράσινη σαλάτα.



Απογευματινό

1 φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών.



Βραδινό

Ένα ντάκο (1 παξιμάδι, 1 μεσαία ντομάτα, 2 κουταλιές cottage, 1 κουταλιά κάππαρη).

Σημαντικό, σύμφωνα με την ψυχολόγο, Έλια Παπαμαύρου, είναι να βρεθεί η δίαιτα που δεν θα στερήσει τίποτα από τον οργανισμό, καθώς η στέρηση οδηγεί μετά σε υπερφαγία και ψυχολογικά υπάρχει άρνηση για τη δίαιτα.


Αναγνωρίστε τα σημάδια της ανορεξίας



Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Οι διατροφικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις ασθένειες της σύγχρονης εποχής των αναπτυγμένων κοινωνιών. Πώς όμως μπορείτε να αναγνωρίσετε αν ένα φιλικό σας πρόσωπο υποφέρει από αυτές;

Η ανορεξία και η βουλιμία είναι από τις ασθένειες που υποφέρουν άνθρωποι και κυρίως γυναίκες των ανεπτυγμένων κοινωνιών και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Τα συμπτώματα όσων υποφέρουν είναι τα εξής:

-Αύξηση τριχοφυΐας: Στην προσπάθεια του σώματος να ζεσταθεί φυτρώνει στο δέρμα ένα λεπτό στρώμα από χνούδι, αφού υπάρχει έλλειψη λίπους στον οργανισμό. Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων οδηγεί σε σπάσιμο των νυχιών και στην εμφανή εξασθένισή τους.

-Κιτρινισμένα δόντια: Οι άνθρωποι που κάνουν συχνά εμετό έχουν κιτρινισμένα δόντια που συχνά σπάνε καθώς τα όξινα υγρά του στομαχιού καταστρέφουν το σμάλτο. Οι βουλιμικοί για να προκαλέσουν τον εμετό χρησιμοποιούν συνήθως δυο συγκεκριμένα δάχτυλα, τα οποία και δαγκώνουν. Αναζητήστε λοιπόν σημάδια στα δάχτυλά τους και εξετάστε τα μάτια τους καθώς από την πίεση σπάνε τα αγγεία με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν.

-Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και λάθος εικόνα της εξωτερικής τους εμφάνισης. Έχουν εμμονή με τη γυμναστική, ενώ δεν τρώνε τίποτα. Έχουν πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις και εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

-Έλλειψη περιόδου: όταν οι γυναίκες μειώσουν τόσο πολύ τις θερμίδες που προσλαμβάνουν τότε η περίοδος τους διακόπτεται και αυτό είναι σίγουρα σημάδι ανορεξίας.


Κάνουμε σεξ όσο θα επιθυμούσαμε;



Οι επιστήμονες απαντούν.

Μία κοινή δυσαρέσκεια μοιράζονται τα δύο φύλα και αυτή έχει να κάνει με τη... συχνότητα του σεξ.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αυστραλία, σε δείγμα 4.290 ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 40 έτη, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Μόνο το 46% των ανδρών και το 58% των γυναικών δηλώνουν πως είναι ικανοποιημένοι από τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών που δεν ήταν χαρούμενοι με τη συχνότητα των επαφών τους θα ήθελε να κάνει σεξ πιο συχνά.

Από τις γυναίκες που δεν ήταν ικανοποιημένες, τα 2/3 ήθελαν σεξ πιο συχνά και μόνο το 1/3 ήθελε σεξ πιο αραιά.
Ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι το ότι το πόσο επηρεάζει η σχέση του ζευγαριού τη σεξουαλική επαφή.

Εκείνοι που δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τη συχνότητα των επαφών τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι δυσαρεστημένοι από τη σχέση τους σε συνολικό επίπεδο.

Μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα της μελέτης αφού αυτό που αποδεικνύουν είναι ότι δυστυχώς καταναλώνουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε άλλες δραστηριότητες κάτι που έχει επιπτώσεις και στη σεξουαλική μας ζωή αλλά και στη σχέση μας.


Πώς να κρατήσετε τις φιλίες σας



Σημαντικός ο ρόλος τους στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Κρατήστε τις φιλίες σας σε καλή κατάσταση και θα αντιμετωπίζετε πιο εύκολα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Ακολούθησε τα παρακάτω μυστικά για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τους φίλους σας.

Έχετε τους σωστούς φίλους

Χρειάζεστε τουλάχιστον δέκα φίλους για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες ευτυχίας, υποστηρίζουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ. Όμως, αυτοί με τους πιο κοντινούς φίλους είναι οι πιο ικανοποιημένοι, ακόμα κι αν έχουν λιγότερους από το μέσο όρο. Γι’ αυτό, προτιμήστε την ποιότητα από την ποσότητα.

Μιλήστε

Το να μιλήσετε σε μια από τις φίλες σας όταν είστε στρεσαρισμένοι είναι μια από τις παλαιότερες βιολογικές αντιδράσεις. Μάλιστα, κυρίως οι γυναίκες είναι προγραμματισμένες να στρέφονται στις φίλες σε περιόδους προβλημάτων, καθώς η συνεύρεση με άλλες γυναίκες ενισχύει την παραγωγή της χαλαρωτικής ορμόνης ωκυτοκίνης.

Κάντε επαφές

Όσο κι αν βολεύει το ίντερνετ για να κρατάτε επαφή, πρέπει να βλέπετε τους φίλους σας και αυτοπροσώπως, λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης. «Η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο είναι επιτακτική. Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο άλλος θα επενδύσει σε μας και ότι θα είναι εκεί όταν τον χρειαστούμε».

Τηλεφωνήστε!

Οι φίλοι με τους οποίους έχετε μοιραστεί εφηβικά τραύματα, φοιτητικά μεθύσια και επαγγελματικούς φόβους γνωρίζουν όλα σας τα μυστικά–και πρέπει να τους κρατήσετε γι’ αυτό το λόγο. «Οι μακροπρόθεσμες φιλίες αυξάνουν τις πιθανότητες ευτυχίας», υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ. Προσέξτε, όμως. «Μπορούμε να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε τις φιλίες μας συντηρώντας τες ενεργητικά», προσθέτουν. Μην αφήνετε λοιπόν τα πράγματα να ξεθωριάσουν–πιάστε το τηλέφωνο σήμερα κιόλας.

Αποκάλυψέ τα όλα

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε νέους φίλους είναι να τους κάνουμε πολλές ερωτήσεις, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι είναι εξίσου σημαντικό να αποκαλύπτουμε πληροφορίες και για μας επίσης. Η διήγηση μιας προσωπικής ιστορίας σε έναν εν δυνάμει φίλο βοηθά τη σχέση να προχωρήσει. Το να μοιράζεστε τα τρωτά σας στοιχεία, σας φέρνει πιο κοντά στον άλλο.

Οι καλοί λογαριασμοί…

Δεν είναι καλά τα πράγματα μεταξύ σας; Αν κάτι που είπε ή έκανε ο/η φίλος/η σας σας ενόχλησε, μιλήστε γι’ αυτό και ξεκαθαρίστε το νωρίς. Οι καλές φιλίες αντέχουν την ειλικρίνεια.

Βρείτε την ισορροπία

Αν θεωρείτε ότι η υποστήριξη στη φιλία σας είναι μονόπλευρη–και προέρχεται από τη δική σας πλευρά-τότε πρέπει να κάνετε πίσω και να επενδύσετε λιγότερο σ’ αυτή. Σε μια καλή σχέση, πρέπει να υπάρχει η αμοιβαιότητα. Αν ο/η φίλος/η σας δεν μπορεί να σας υποστηρίξει καθόλου, μειώστε λιγάκι τις επαφές σας. Θα είστε ακόμα στο πλάι του/της–απλώς όχι όλο το 24ωρο.

Ξεχάστε τα χρέη

Είναι φυσικό να νιώθουμε καλά όταν δανείζουμε χρήματα σε έναν φίλο γιατί ξέρουμε ότι τον βοηθάμε. Όταν, όμως, το χρέος είναι προσωπικό, δυσκολευόμαστε να βρούμε το κουράγιο να το ζητήσουμε πίσω. Είναι καλύτερα να είστε ευθείς όταν είναι η ώρα της εξόφλησης–έτσι, θα ξεχάσετε το ζήτημα των χρημάτων και θα συνεχίσετε με τη φιλία σας.

Το μυστικό

Να θυμάστε πως «κανένας άνθρωπος δεν είναι αποτυχημένος όταν έχει φίλους».

O καλός μαθητής θέλει φυλλικό οξύ



Έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ φυλλικού οξέος και σχολικής επίδοσης.

Οι Σουηδοί μαθητές που κατανάλωναν περισσότερο φυλλικό οξύ στη διατροφή τους είχαν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που διερευνά τη σχέσημεταξύ του φυλλικού οξέος και της σχολικής επίδοσης, σύμφωνα με τον Dr Torbjorn Nilsson από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Orebro.

Oι ερευνητές έλεγξαν τους βαθμούς από 386 15χρονα παιδιά. Διαπίστωσαν ότι εκείνα με την καλύτερη βαθμολογία (κατά μέσο όρο 139 στα 200) είχαν και τη μεγαλύτερη πρόσληψη φυλλικού οξέος (253mg ημερησίως τα κορίτσια και 335mg τα αγόρια), ενώ εκείνα με τη χαμηλότερη βαθμολογία (μέσος όρος 120 στα 200) είχαν και τη μικρότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος (173mg φυλλικού οξέος την ημέρα για τα κορίτσια και 227mg για τα αγόρια). Οι διαφορές παρέμειναν ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους το φύλο, το κάπνισμα, το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και το σχολείο που πήγαιναν τα παιδιά.

Το φυλλικό οξύ υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά σε πολλές χώρες διατίθενται και τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να σπεύσουν οι γονείς να δώσουν στα παιδιά συμπληρώματα φυλλικού οξέος μια και η έρευνα διεξήχθη σε μικρό αριθμό παιδιών. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση της διατροφής με φυλλικό οξύ θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση εκείνων που δεν έχουν έλλειψη του συγκεκριμένου στοιχείου.

Κανέλα κατά της ναυτίας



Πιείτε το ρόφημα μια μέρα πριν το ταξίδι.

Η ταξιδιωτική ναυτία δεν γιατρεύεται μόνο με χάπια κανέλας από το φαρμακείο. Αν κάποιος υποφέρει από ναυτία κάθε φορά που μπαίνει μέσα σε πλεούμενο μπορεί να την καταπολεμήσει με κάποιο γιατροσόφι.

Μια μέρα πριν ξεκινήσει το ταξίδι μπορεί να φτιάξει ένα ρόφημα με ίσα μέρη κανέλας, γαρίφαλου και ξερής μέντας.

Υπολογίστε μια πρέζα για κάθε φλιτζάνι. Αφήστε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για 15 λεπτά περίπου. Φτιάξτε μια ποσότητα 2-3 φλιτζανιών, και πίνετε σε όλη τη διάρκεια της μέρας μερικές γουλιές. Στο ταξίδι, θα διαπιστώσετε ότι η ναυτία δεν είναι πρόβλημα που σας αφορά!


Ποιο είναι το πιο βρόμικο μέρος;



Έχει περισσότερα βακτήρια και από κάθισμα τουαλέτας.

Μέχρι τώρα ξέρατε ότι ο υπολογιστής σας κινδυνεύει να κολλήσει ιό που μπορεί να σας καταστρέψει τα αρχεία και ό,τι έχετε αποθηκεύσει στο σκληρό δίσκο.

Πέρα από τέτοιου είδους ιούς, όμως, φιλοξενεί στο πληκτρολόγιο του και μικρόβια που μεταφέρονται και στα δικά σας χέρια, σύμφωνα με μελέτη που εξουσιοδοτήθηκε από την ομάδα Συνηγόρου του Καταναλωτή Which, της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, τα 4 από τα 33 πληκτρολόγια που ελέγχθηκαν, βγήκαν θετικά σε βακτήρια όπως E. Coli και μάλιστα ένα απ’ αυτά, είχε 5 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας!