Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού



Ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, ένας δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού.

«Μίλα μου! Θηλασμός - μια τρισδιάστατη εμπειρία», αυτό είναι το σύνθημα του φετινού εορτασμού, της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η οποία θα εορταστεί από 1-7 Αυγούστου σε περισσότερες από 170 χώρες ανά τον κόσμο.

Το 1990, στην Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου και η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε το 1992 την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.

Στις δράσεις του φετινού εορτασμού θα δοθεί έμφαση στις συλλογικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την προστασία, την υποστήριξη και την προώθηση του θηλασμού.

Παγκοσμίως, τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού συνεχίζουν να αυξάνονται και η δράση του φετινού εορτασμού είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε μερικά από τα νεότερα πρόσωπα υπέρ του κινήματος του θηλασμού και σε βετεράνους.

Το τρισδιάστατο της παγκόσμιας εβδομάδας θηλασμού μιλάει στον κάθε άνθρωπο. Αυτόν που προσφέρει φροντίδα (στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον), αυτόν που είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας, αυτόν που είναι δέκτης και δωρητής της γνώσης και της υποστήριξης, αυτόν που ως νέος άνθρωπος σκέφτεται το θηλασμό για πρώτη φορά.

Κάθε ένας διαδραματίζει διάφορους ρόλους και έχει το πιο ισχυρό εργαλείο που απαιτείται - μια φωνή να εξηγήσει στους άλλους γιατί ο θηλασμός είναι σημαντικός, όχι μόνο για την υγεία και την ευημερία, αλλά και για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα των γυναικών και για την κοινωνική πρόοδο.

Θηλασμός - μια βιολογική λειτουργία, ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, ένας δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού.

Αν όλα τα βρέφη θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, και μετά θήλαζαν συμπληρωματικά μέχρι τα δυο τους χρόνια ή και περισσότερο, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 χρόνων, θα μειώνονταν κατά 13-20% σε παγκόσμιο επίπεδο.


Fast Food στο μικροσκόπιο...




Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες.

Ένας από τους παράγοντες που συχνά συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία είναι η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού. Ο βασικός λόγος που υφίσταται αυτή η συσχέτιση είναι η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων που επιλέγουμε εκτός σπιτιού σε λιπαρά και θερμίδες.

Όπως πάντα βέβαια, η αλήθεια βρίσκεται περίπου στη μέση. Σαφώς το έτοιμο φαγητό συνήθως είναι πλουσιότερο κυρίως σε λιπαρά και κατ’ επέκταση σε θερμίδες, ωστόσο παντού και πάντα υπάρχουν και πιο σωστές ή υγιεινές επιλογές, οπότε η ευθύνη ανήκει και στον ίδιο τον καταναλωτή.

Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής και εργασίας οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού. Η συνήθεια αυτή μάλιστα φαίνεται να είναι πιο συχνή για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Σε μία έρευνα που διεξήγαγε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων το 2004 βρέθηκε ότι οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) καταναλώνουν έτοιμο φαγητό κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα, ενώ οι κάτοικοι μικρότερων περιφερειακών πόλεων περίπου μία φορά/ εβδομάδα.

Εξετάζοντας περαιτέρω το θέμα, σε μία άλλη έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου βρέθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν έτοιμο φαγητό τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, προσλαμβάνουν ημερησίως περίπου 250 θερμίδες περισσότερες, σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολουθούν τις ίδιες συνήθειες. Αυτή η διατροφική συμπεριφορά φαίνεται συνεπώς ότι πράγματι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.

Υπάρχουν ωστόσο παράγοντες που δεν έχουν ερευνηθεί και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αν τα άτομα που καταναλώνουν συχνά έτοιμο φαγητό αλλά καταφεύγουν σε πιο υγιεινές επιλογές, έχουν τον ίδιο κίνδυνο να αυξήσουν το βάρος τους, σε σχέσημε αυτούς που καταναλώνουν έτοιμο φαγητό πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις επιλογές που έχει ο καταναλωτής όσον αφορά στο έτοιμο φαγητό και πώς μπορεί να επιλέξει σωστότερα ώστε να ελέγξει το σωματικό του βάρος. Οι συνήθεις επιλογές περιλαμβάνουν το «ελληνικό παραδοσιακό» σουβλάκι, την κλασική «ιταλική» πίτσα, τρόφιμα τύπου “fast food”. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε έξυπνα, ώστε να αποφύγουμε τις εναλλακτικές με πολλά λιπαρά και θερμίδες, ή τουλάχιστον να τα περιορίσουμε.

Το σουβλάκι, όπως συνηθίζεται να το αποκαλούμε, είναι μια προσφιλής συνήθεια στη χώρα μας, την οποία μπορούμε να μετατρέψουμε τελικά σε υγιεινή επιλογή. Αντί για την κλασική παραγγελία «2 πίτες με γύρο και 1 μερίδα πατάτες τηγανιτές», επιλέξτε μία αλάδωτη πίτα με κοτόπουλο (κατά προτίμηση) ή χοιρινό χωρίς πατάτες τηγανιτές και μία σαλάτα στην οποία προσθέστε οι ίδιοι το ελαιόλαδο. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να γλυτώσετε τουλάχιστον 500 θερμίδες και να κερδίσετε ένα πιο πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, με βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

Μία άλλη συχνή επιλογή έτοιμου φαγητού αποτελεί η πίτσα. Έχετε αναρωτηθεί άραγε ποτέ γιατί στην Ιταλία, όπου «γεννήθηκε» η πίτσα, έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας; Αν και βέβαια αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος, η αλήθεια είναι ότι η ιταλική πίτσα είναι τελείως διαφορετική από την ελληνική, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο την καταναλώνουν.

Επιλέξτε λοιπόν μία πίτσα με λεπτή ζύμη και περιοριστείτε σε μια λιτή γέμιση με τυρί και λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα κ.α.). Επιπλέον, μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε και σαλάτα στο γεύμα σας, ώστε να χορτάσετε με μικρότερη ποσότητα (καταναλώστε τη μισή ποσότητα από αυτή που συνήθως τρώγατε) και να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά 300 τουλάχιστον.


Η παιδική ανορεξία χτυπά τη Βρετανία



Πάνω από 2.000 παιδιά έχουν νοσηλευτεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από 35 νοσοκομεία της Βρετανίας αποκαλύπτουν σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα που έχει πάρει το θέμα διατροφικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, περίπου 2.000 παιδιά, ηλικίας 5 έως 15 ετών έχουν νοσηλευτεί τα τελευταία τρία χρόνια σε κάποιο νοσοκομείο λόγω νευρικής ανορεξίας ή για άλλους λόγους σχετικούς με διατροφικές διαταραχές.

Οι ηλικίες σοκάρουν. Περίπου 100 από αυτά ήταν ηλικίας 5 έως 7 ετών ενώ άλλα 99 ήταν μεταξύ 8 και 9 ετών.

Περισσότερα ήταν τα περιστατικά για περιπτώσεις άνω των 10 ετών: 600 παιδιά μικρότερα των 13 και 1.500 ακόμη μεταξύ 13 και 15 ετών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο παιδικής υγείας του πανεπιστημίου UCL, τρία στα 100.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 13 σε Βρετανία και Ιρλανδία υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές.

«Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο (στην ανορεξία), όμως εδώ και μία δεκαετία, οι πολιτισμικές πιέσεις και η εικόνα του σώματος φαίνεται να επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τα μικρά παιδιά», επισημαίνει σχολιάζοντας τα εν λόγω στοιχεία η Σούζαν Ρίνγκγουντ, γενική διευθύντρια της βρετανικής οργάνωσης B-eat που μάχεται κατά των διατροφικών διαταραχών.


Βοηθήστε κάποιον που έχει κατάθλιψη



Πώς να του συμπαρασταθείτε.

Αν έχετε βάσιµες υποψίες ότι ένα αγαπηµένο σας πρόσωπο παρουσιάζει συµπτώµατα κατάθλιψης, βοηθήστε το. Τώρα σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Σύµφωνα µε προβλέψεις, η κατάθλιψη τείνει να εξελιχθεί στη δεύτερη σοβαρότερη ασθένεια µετά τις καρδιοπάθειες. Από τους ασθενείς που ζητούν βοήθεια από ειδικό, το 50% θεραπεύεται σε έξι µήνες, ένα 10% συνεχίζει για τρία ακόµη χρόνια να µην αισθάνεται καλά, ενώ από το υπόλοιπο ποσοστό µόλις ένας στους 10 καταφέρνει να ξεφύγει από τη νόσο.

Τα ανησυχητικά συµπτώµατα


Θλίψη, µελαγχολία και απογοήτευση που διαρκούν για µεγάλο χρονικό διάστηµα και δεν υποχωρούν. Αισθήµατα ενοχής και αυτοµοµφής, ευερεθιστότητα και εκνευρισµός.

Μείωση της ενεργητικότητας και των ενδιαφερόντων που κάποτε έδιναν χαρά, εσωστρέφεια, µετρηµένες κουβέντες, διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη, έλλειψη σεξουαλικής επιθυµίας, έντονο άγχος, εναλλαγές της διάθεσης, µειωµένη ικανότητα συγκέντρωσης είναι µερικά ουσιώδη χαρακτηριστικά συµπτώµατα των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο.

Πολλαπλές οι αιτίες


Η απώλεια αγαπηµένου προσώπου, ένας χωρισµός, η ανεργία, η οικονοµική δυσχέρεια µπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικά επεισόδια.

Συνήθως όµως ξεπερνιούνται µέσα σε ένα τρίµηνο. Αν όµως το άτοµο δεν µπορεί να ανακαλέσει τις δυνάµεις του, τότε µπορεί να πάσχει από κατάθλιψη, πόσο µάλλον αν συντελεί σε αυτή την κατεύθυνση ο χαρακτήρας του ανθρώπου, αν είναι για παράδειγµα απαισιόδοξος, αλλά και η µειωµένη του άµυνα σε καταστάσεις στρες. Ανάµεσα στους παράγοντες κινδύνου για την εµφάνισή της αναφέρονται οι ορµονικές διαταραχές αλλά και η κληρονοµικότητα.

Πώς θα τον βοηθήσουµε;

Καταρχάς διαβεβαιώνουµε τοn αγαπηµένο άνθρωπο πως ενδιαφερόµαστε πραγµατικά γι’ αυτόν. Του µεταφέρουµε πόσο σηµαντικός είναι για εµάς αλλά και γι’ άλλους.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιµείνουµε για να τον πείσουµε πως χρειάζεται βοήθεια από ειδικό και όχι από έναν φίλο, να του κάνουµε σαφές πως έχουµε διακρίνει τις διαφορές που έχει προκαλέσει στη ζωή του και στη συµπεριφορά του η κατάθλιψη και να του επισηµάνουµε πως µόνο η ψυχοθεραπεία µπορεί να τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Είναι σχεδόν βέβαιο πως στην αρχή θα βρεθούµε αντιµέτωποι µε την άρνησή του.

Όµως είναι αναγκαίο να µην σταµατήσουµε την προσπάθεια και να του υπενθυµίζουµε πως θα βρισκόµαστε κοντά του. ∆εν σταµατάµε να του επαναλαµβάνουµε συνέχεια πως όλα θα πάνε καλά, γιατί έχει δυνατότητες και θα τα καταφέρει.

Λόγια που δεν πρόκειται εκείνη τη στιγµή να εισακουστούν, αργότερα όµως ίσως καταφέρουµε να λειτουργήσουν µέσα του υποστηρικτικά.

Η δυσκολία της αποδοχής

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη πολύ συχνά δεν θέλουν κανέναν στο πλευρό τους. Βιώνουν έντονα το συναίσθηµα πως βρίσκονται µόνοι τους αντιµέτωποι µε αυτή την κατάσταση και δεν θέλουν να το µοιραστούν συνήθως µε κανέναν.

Αυτό πολλές φορές παρερµηνεύεται από τους φίλους τους, που θεωρούν πως το συγκεκριµένο πρόσωπο δεν τους θέλει πια και τους αποφεύγει και, µε τη σειρά τους, το αποφεύγουν κι εκείνοι, δηµιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που αποµονώνει τον άνθρωπο που πάσχει και τον βουλιάζει ακόµη περισσότερο στη νόσο.

Αν νοιαζόµαστε πραγµατικά για τον άνθρωπο που νοσεί, θα πρέπει να κάνουµε µόνο εµείς βήµατα προς αυτόν και να µην περιµένουµε εκείνος να µας συναντήσει στα µισά του δρόµου.

Ο άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη δεν µπορεί να αντιδράσει. Είναι καθηλωµένος από αρνητικές σκέψεις που τον εγκλωβίζουν στη µοναξιά του και στις ατέρµονα αρνητικές σκέψεις του.

Πρέπει να τον ξεκουνήσουµε. Να του φωνάξουµε µε αγάπη πως είµαστε εκεί γι’ αυτόν και δεν θα φύγουµε µέχρι να τον δούµε καλά.

Αλλεργίες το καλοκαίρι



Οι παθήσεις της εποχής.

Αν το παγωτό σάς... καίει αντί να σας δροσίζει και αν, όταν κάνετε ηλιοθεραπεία, βγάζετε σπυράκια, τότε υποφέρετε από κάποια από τις αλλεργίες του καλοκαιριού.

Κάποιοι δεν είναι αλλεργικοί μόνο την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι. Συνήθως αυτή την εποχή ορισμένες αλλεργικές παθήσεις, όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα, που οφείλονται στις γύρεις ή η ατοπική δερματίτιδα βρίσκονται σε ύφεση. Ωστόσο, άλλες αλλεργίες κάνουν την εμφάνισή τους την καλοκαιρινή περίοδο. Μερικές μάλιστα μπορεί ακόμα και να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων. Μάθετε ποιες είναι.

Φωτοδερματίτιδες

Οφείλονται σε πολλά αίτια, αλλά συχνότερα για την εμφάνισή τους ευθύνονται κάποια φάρμακα ή καλλυντικά, ενώ και ορισμένες συστηματικές παθήσεις (π.χ. ερυθηματοειδής λύκος) μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού, ενώ συνήθως για την αντιμετώπισή τους συστήνεται η χρήση τοπικών κορτικοειδών.

Δερματίτιδες εξ επαφής

Τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε κυρίως το καλοκαίρι (αντηλιακά, τοπικά επιθέματα αδυνατίσματος κλπ.), ακόμη και τα τατουάζ (μη μόνιμα) που κάποιοι από μας συνηθίζουμε να κάνουμε στις παραλίες, μπορούν κάποιες φορές να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες. Η αποφυγή αυτών των προϊόντων και η χρήση τοπικών κορτικοειδών είναι η σωστή αντιμετώπιση σε αυτή την περίπτωση.

Αντίδραση στο κρύο

Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους φαγούρα, ερυθρότητα (κοκκίνισμα) και οίδημα (πρήξιμο), μια κατάσταση γνωστή ως κνίδωση εκ ψύχους. Το πρόβλημα μπορεί να αφορά μόνο το σημείο του σώματος που ήρθε σε επαφή με το κρύο, π.χ. στα χέρια όταν το άτομο βγάζει κάτι παγωμένο από την κατάψυξη, ή στο στόμα και στα χείλη αν φάει παγωτό ή πιει παγωμένο αναψυκτικό. Μερικές φορές όμως μπορεί να είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα, συνήθως αν το άτομο εκτεθεί σε κρύο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα αν βουτήξει απότομα σε κρύα θάλασσα. Στις περιπτώσεις αυτές και ανάλογα με την ευαισθησία του καθένα μπορεί να εμφανιστούν μόνο οι «κοκκινίλες» της κνίδωσης με έντονη φαγούρα, αλλά, αν κάποιος είναι πολύ ευαίσθητος, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσφορία από το αναπνευστικό κλπ., τα οποία συνεπάγονται άμεσο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικού σοκ ή/και πνιγμού.

Ηλιακή κνίδωση

Εμφανίζεται με εξάνθημα και έντονο κνησμό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο (λιγότερο από μία ώρα) και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν έγκαυμα από τον ήλιο. Συνήθως υποχωρεί πλήρως σε λίγες ώρες. Αν είναι εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να χορηγηθούν αντιισταμινικά φάρμακα ή ακόμη και κορτιζόνη ανάλογα με την ένταση του προβλήματος.

Αλλεργία σε μέλισσες ή σφήκες

Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί φυσιολογικά στο σημείο που έγινε μια μικρή αντίδραση (ερυθρότητα, πόνο και ήπιο οίδημα). Στα ευαίσθητα άτομα ωστόσο μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση, π.χ. να πρηστεί όλο το χέρι, ενώ το τσίμπημα μπορεί να είναι στο δάχτυλο, να εμφανιστεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή ακόμα και αλλεργικό σοκ (καθολική κνίδωση, δύσπνοια, βρόγχος φωνής, πτώση της πίεσης, απώλεια των αισθήσεων κλπ.). Γι’ αυτό τα άτομα με γνωστή ευαισθησία στο δηλητήριο των υμενοπτέρων πρέπει να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό αλλεργικό σοκ και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Τροφική αλλεργία

Οι τροφές που συνήθως ενοχοποιούνται είναι τα θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή) και από τα φρούτα κυρίως το ροδάκινο, το σταφύλι και τα σύκα, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλα. Η κατανάλωσή τους από αλλεργικά άτομα μπορεί να προκαλέσει από απλή φαγούρα στο στόμα και τα χείλη μέχρι αλλεργικό σοκ. Για την τροφική αλλεργία ωστόσο η μόνη αγωγή είναι η πρόληψη, αφού βεβαίως διαπιστωθεί η ένοχη τροφή. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι αν κάποιος έχει εμφανίσει αλλεργία σε κάποια τροφή την οποία έχει αποφύγει για χρόνια, απαγορεύεται να δοκιμάσει να την καταναλώσει ξανά μόνος του.

Τα γαλακτοκομικά παχαίνουν ή αδυνατίζουν;



Προτιμήστε δίαιτες αδυνατίσματος που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.
Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα και γιαούρτι) με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν και άμεσα στο αδυνάτισμα.

Τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα προήλθαν από πειραματόζωα πριν από 10 χρόνια περίπου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επαληθευτεί και σε ανθρώπους. Η ιδιότητά τους αυτή φαίνεται ότι οφείλεται αφενός στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και αφετέρου σε ορισμένες πρωτεΐνες του γάλακτος που δρουν συνεργιστικά.

Το ασβέστιο
Το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε με τη διατροφή μας πιστεύεται ότι παίζει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και κυρίως στο μεταβολισμό των λιπών. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, οι δίαιτες αδυνατίσματος που είναι πλούσιες σε ασβέστιο φαίνεται πως μάλλον αυξάνουν τη λιπόλυση και συμβάλλουν στη διατήρηση του μεταβολισμού, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην απώλεια του σωματικού βάρους.

Σε μια από τις πρώτες έρευνες που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, συγκρίθηκαν δύο ομάδες εθελοντών που ακολουθούσαν δίαιτες αδυνατίσματος ίδιων θερμίδων, με τη διαφορά πως η μία κατανάλωνε 3 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα και γιαούρτι) χαμηλών σε λιπαρά καθημερινά και η άλλη δεν κατανάλωνε καθόλου γαλακτοκομικά. Παρατηρήθηκε ότι η πρώτη ομάδα που ακολουθούσε τη δίαιτα με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών έχασε σημαντικά περισσότερο σωματικό βάρος σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα.

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος
Όταν, ωστόσο, οι ερευνητές προσπάθησαν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου μέσω χορήγησης συμπληρωμάτων δεν παρατηρήθηκε το ανάλογο αποτέλεσμα, δηλαδή δεν υπήρξε ανάλογη απώλεια κιλών όπως με την υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι αυτή η ιδιότητα των light γαλακτοκομικών προϊόντων να επιταχύνουν την απώλεια σωματικού βάρους πιθανόν οφείλεται και σε κάποιον άλλο παράγοντα του γάλακτος.

Σύμφωνα με τους ίδιους πάντα ερευνητές, αυτοί οι παράγοντες είναι ορισμένα πεπτίδια, δηλαδή πρωτεΐνες του γάλακτος, τα οποία έμμεσα συμβάλλουν στην αύξηση της λιπόλυσης όταν συνεργάζονται με το ασβέστιο.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός φαίνεται να είναι πολύπλοκος και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες κυρίως σε ανθρώπους για να διευκρινιστεί πλήρως, το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών (κυρίως το γάλα και το γιαούρτι) πιθανόν αποτελούν ένα πολύ καλό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών.

Η κατανάλωση τριών τουλάχιστον μερίδων ημερησίως, λοιπόν, φαίνεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Εξάλλου, η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτές τις ποσότητες καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, προσφέροντας συνεπώς στον οργανισμό μας διπλό όφελος.

Άσκηση και δίαιτα για τριγλυκερίδια



Ασπίδα προστασίας για την υγεία!
Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας. Με απλά λόγια δηλαδή, τα τριγλυκερίδια είναι λίπος. Πιο συγκεκριμένα, είναι εστέρες της γλυκερόλης με 3 λιπαρά οξέα και είναι υδρόφοβα μόρια που μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος με τις λιποπρωτεΐνες. Οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (very low density lipoproteins-VLDL) είναι οι βασικοί μεταφορείς των τριγλυκεριδίων στο αίμα στο στάδιο νηστείας.

Στο μεταγευματικό στάδιο, τα τριγλυκερίδια μεταφέρονται είτε μέσω των χυλομικρών που μεταφέρουν τα λιπίδια της τροφής είτε μέσω των πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεινών (very low density lipoproteins-VLDL), που μεταφέρουν τα λιπίδια που συνθέτει ο οργανισμός στο ήπαρ.

Γιατί όμως μας ενδιαφέρουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα;

Μας ενδιαφέρουν διότι τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μεταβολικού συνδρόμου το οποίο χαρακτηρίζεται από κεντρική παχυσαρκία, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, γλυκόζης αίματος και υψηλή πίεση. Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μάλιστα, αποτελούν και ένα από τα κριτήρια διάγνωσης του συνδρόμου αυτού, ενός συνδρόμου με επιπολασμό στην Ελλάδα 18%, βάση στοιχείων της μελέτης Attica, και 25%, βάση στοιχείων της μελέτης MetS-Greece Multicentre.

Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι η δεύτερη επικρατούσα δυσλιπιδαιμία στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, επικρατέστερη των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης η οποία βρίσκεται κυρίως στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και θεωρείται «κακή» χοληστερόλη.

Όσο αυξάνονται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξάνεται και ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου, γεγονός που παρατηρείται και στα δύο φύλα. Μετα-ανάλυση έδειξε ότι για κάθε 1 millimole ανά λίτρο αύξηση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο στάδιο νηστείας, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 14% στους άντρες και κατά 37% στις γυναίκες.

Αντίθετα, αν μιλάμε για επίπεδα τριγλυκεριδίων στο μεταγευματικό στάδιο (2-4 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα), ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις τετραπλασιάζεται. Συνεπώς, φαίνεται ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο μεταγευματικό στάδιο είναι πιθανώς ισχυρότερος παράγοντας κίνδυνου καρδιαγγειακών παθήσεων από τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο στάδιο νηστείας.

Κατά συνέπεια, παρεμβάσεις που μειώνουν τα τριγλυκερίδια αίματος στο στάδιο νηστείας, καθώς και στο μεταγευματικό στάδιο, κρίνονται αναγκαίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντιμετώπιση


Ας δούμε όμως αν η άσκηση και η δίαιτα μπορούν να ελαττώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος. Από αρκετές μελέτες φάνηκε ότι μια και μόνο συνεδρία άσκησης είναι ικανή να μειώσει τα τριγλυκερίδια αίματος στο στάδιο νηστείας την επόμενη ημέρα. Η μείωση αυτή είναι της τάξης του 15 με 30 %, μείωση δηλαδή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κλινικά σημαντική, δεδομένου ότι τέτοια μείωση παρατηρείται μετά από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, όπως πχ. με φιμπράτες.

Πόσο όμως διαρκεί αυτή η μείωση; Μετά την άσκηση, και για περίπου 12 με 24 ώρες, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μειώνονται σημαντικά. Αργότερα αυξάνουν, αλλά παραμένουν μειωμένα σε σχέση με πριν την άσκηση, για 2 με 3 μέρες μετά την άσκηση. Οι μελέτες έχουν δείξει έως τώρα ότι οι επιδράσεις της άσκησης δεν είναι αποτέλεσμα προπόνησης αλλά αποτέλεσμα της τελευταίας συνεδρίας άσκησης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι συνεχόμενη, αλλά μπορεί να είναι και διαλειμματική 10-λεπτων περιόδων. Έχει φανεί ότι η ενεργειακή δαπάνη και όχι η ένταση της άσκησης είναι ο παράγοντας που καθορίζει την επίδραση.

Πόση άσκηση όμως χρειάζεται;


Για να έχει υποτριακυλογλυκερολαιμική δράση η άσκηση πρέπει να συνοδεύεται με ενεργειακό έλλειμμα 500-600 θερμίδων και άνω. Αν, όμως, συνδυάσουμε ήπια άσκηση, με κατανάλωση 300 θερμίδων, με ήπια υποθερμιδική δίαιτα με μείωση της ενεργειακής πρόσληψης κατά 300 θερμίδες, μειώνονται κατά περίπου 20% τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο στάδιο νηστείας και στο μεταγευματικό στάδιο.

Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί πιο πρακτικό και εφικτό στόχο, από ό,τι η άσκηση μόνη της, ιδιαίτερα για άτομα που δεν μπορούν να ασκηθούν για παρατεταμένο χρόνο σε μέτριες ως υψηλές εντάσεις, όπως πολλά άτομα που ακολουθούν καθιστική ζωή.

Μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με μικρή μείωση της μερίδας φαγητού ή με μείωση της τάξης των 30 γραμμαρίων σε λιπαρό κρέας, 1 φέτας ψωμιού, 2 κουταλιών του γλυκού βουτύρου και ενός φλιτζανιού αναψυκτικού.

Η αύξηση στην ενεργειακή δαπάνη κατά 300 θερμίδες μπορεί να επιτευχθεί με τρέξιμο για 30 περίπου λεπτά, ή σχετικά έντονο βάδισμα για 70 λεπτά, ή χαλαρό περπάτημα, όπως μια βόλτα στο πάρκο για περίπου μιάμιση ώρα.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της δίαιτας και η άσκηση μπορούν να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά, ή να συνδυάζονται, ανάλογα με τις δυνατότητες και προτιμήσεις του ατόμου.

Επιπρόσθετα, η σύσταση της δίαιτας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Συγκεκριμένα, μια δίαιτα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως λιπαρά ψάρια (π.χ. σολωμός, σκουμπρί, σαρδέλες), καρύδια, φυτικές μαργαρίνες αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών (από κόκκινο κρέας, λουκάνικα, σαλάμια, μαγιονέζα και γλυκά) από μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, ανάλατοι ξηροί καρποί), καθώς και μια μείωση της πρόσληψης, κυρίως απλών υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, το άσπρο ψωμί και τα αναψυκτικά, ελαττώνει την συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, προτιμώντας τους σύνθετους όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι αναποφλοίωτο και ψωμί πολύσπορο.

Μήπως τελικά μειώνοντας λίγο την ποσότητα του φαγητού μας και αυξάνοντας τη σωματική μας δραστηριότητα δίνουμε λύση στο πρόβλημα της υπερτριγλυκεριδαιμίας, αντί να πληρώνουμε ακριβές φαρμακευτικές αγωγές; Ανεπιφύλακτα ναι!

Ας μην ξεχνάμε ότι με αυτόν τρόπο, βελτιώνουμε τους περισσότερους δείκτες υγείας και αδυνατίζουμε!

Σούπερ τροφές για σκελετική υγεία



Η διατροφή είναι η άμυνά μας!

Τα οστά μας παραμένουν δυνατά σε όλη τη νεαρή ηλικία. Καθώς πλησιάζουμε όμως τη μέση ηλικία, αρχίζουν σιγά σιγά να λεπταίνουν. Στις γυναίκες, αυτή η διαδικασία επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχουν τρόποι να βάλουμε φρένο.

Μια από τις καλύτερες γραμμές άμυνας είναι η διατροφή μας- τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα μπορούμε να επιτύχουμε μέγιστη οστική μάζα και να ενισχύσουμε την οστική πυκνότητα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πίνετε γάλα;

Το ασβέστιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για γερά οστά. Ενήλικα άτομα μέχρι 50 ετών έχουν ανάγκες σε ασβέστιο που ανέρχονται στα 1000 mg την ημέρα. Από την ηλικία των 51 ετών και μετά, όλοι οι ενήλικες χρειάζονται 1200 mg την ημέρα, ενώ οι ανάγκες αυτές στις γυναίκες ξεκινούν μετά την εμμηνόπαυση. Πρωταγωνιστή ανάμεσα στις διάφορες πηγές ασβεστίου αποτελεί αδιαμφισβήτητα το γάλα. Ένα φλιτζάνι γάλα πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά περιέχει 300 mg ασβεστίου.

Γιαούρτι και τυρί

Δε συμπαθείτε το γάλα? Ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή ένα κομμάτι τυρί (30 g) έχει τουλάχιστον όσο ασβέστιο έχει και ένα φλιτζάνι γάλα. Ακόμα και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, κυκλοφορούν πλέον αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα στο εμπόριο που είναι χαμηλής περιεκτικότητας ή ελεύθερα σε λακτόζη. Αφαιρώντας τη λακτόζη από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα αυτών σε ασβέστιο.

Σαρδέλες

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι οι μόνοι τρόποι να προσλάβετε ασβέστιο. Μία άλλη εξαιρετική πηγή ασβεστίου αποτελούν οι σαρδέλες αλλά και όλα τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο. Όλα αυτά τα μικρά κοκκαλάκια έχουν ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να χτίσετε οστική μάζα στο σώμα σας. Κατανάλωση 90 g σαρδέλας σας προσφέρει λίγο περισσότερο ασβέστιο από ότι ένα φλιτζάνι γάλα.

Σκούρα πράσινα λαχανικά

Ίσως εκπλαγείτε με το πόσο ασβέστιο περιέχουν διάφορα λαχανικά. Ραπανάκια, σέσκουλα, παντζάρια, μπρόκολο, λαχανίδα είναι κάποια από τα λαχανικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι τέτοιων λαχανικών, μαγειρεμένων, μπορεί να φτάνει και στα 200 mg ασβεστίου. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν ωστόσο και οξαλοκικά οξέα, συστατικά τα οποία δεσμεύουν το ασβέστιο και εμποδίζουν την απορρόφησή του, όταν τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Εάν δε σας συγκινούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σαρδέλες και τα σκούρα πράσινα λαχανικά, σκεφτείτε να δοκιμάσετε τα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο τρόφιμα. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με ποσότητες από το απαραίτητο αυτό στοιχείο, όπως π.χ. κάποιοι χυμοί ή άλλα τρόφιμα. Ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων για την ακριβή ποσότητα των συστατικών που περιέχουν και φροντίστε το τρόφιμο το οποίο επιλέγεται να περιέχει και επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Προϊόντα σόγιας

Μισό φλιτζάνι σόγιας περιέχει περίπου 258 mg ασβεστίου, αλλά το ασβέστιο δεν είναι το μόνο στοιχείο που συμβάλλει στην οστική υγεία. Οι ισοφλαβόνες, μια ομάδα φυτικών στοιχείων, επίσης φαίνεται ότι συμβάλλουν στην οστική πυκνότητα. Η σόγια είναι άριστη διατροφική πηγή ισοφλαβονών, οι οποίες έχουν τέτοια δομή και φαίνεται να επιδρούν παρόμοια με το ανθρώπινο οιστρογόνο. Το γεγονός αυτό καθιστά τη σόγια ένα χρήσιμο τρόφιμο στη προσπάθεια πρόληψης εμφάνισης οποιασδήποτε ασθένειας των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σολομός

Ο σολομός και άλλα είδη λιπαρών ψαριών, προσφέρουν πλήθως ενισχυτικών συστατικών για τα οστά. Περιλαμβάνουν ασβέστιο καθώς και βιταμίνη D, η οποία συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου, και είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Συμπληρώματα ιχθυελαίων έχει φανεί ότι μειώνουν την απώλεια οστού σε ηλικιωμένες γυναίκες και μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Ξηροί καρποί και σπόρια

Αμύγδαλα, φυστίκια, ηλιόσποροι όλα ανήκουν στη κατηγορία των ξηρών καρπών που είναι πλούσιοι σε ασβέστιο. Τα καρύδια και ο λιναρόσπορος είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα φυστίκια και τα αμύγδαλα περιέχουν φώσφορο, ο οποίος προστατεύει έναντι της απώλειας αβεστίου μέσω των ούρων. Οι ξηροί καρποί επιπλέον περιέχουν πρωτεΐνη και άλλα συστατικά που παίζουν υποστηρικτικό ρόλο στο χτίσιμο δυνατών οστών.

Με μέτρο το αλάτι

Το αλάτι έχει ενοχοποιηθεί ότι στερεί από το σώμα μας ασβέστιο. Όσο περισσότερο αλάτι τρώμε τόσο περισσότερο ασβέστιο αποβάλλεται από το σώμα μας μέσω των ούρων. Η προσκόλληση σε μία διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγαλύτερη κατακράτηση ασβεστίου στο σώμα και συνεπώς καλύτερη οστική υγεία.

Ηλιοφάνεια

Μπορεί ο ήλιος να μην είναι τρόφιμο αλλά το σώμα μας παράγει βιταμίνη D κατά την έκθεση σε αυτόν. Χωρίς βιταμίνη D το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει αποδοτικά το ασβέστιο από τα τρόφιμα. Μειωμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για λήψη κάποιου συμπληρώματοςβιταμίνης D. Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη είναι 600 IU την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες, και 800 IU άνω των 70 ετών.

Άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης

Για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από την επαρκή σε ασβέστιο διατροφή σου, θα χρειαστεί να κάνετε συστηματική άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης. Συνίσταται οποιαδήποτε μορφή άσκησης ασκεί πιέσεις στα οστά και στους μύες, είτε με τη βοήθεια του βάρους του σώματός μας, είτε με τη χρήση εξωτερικού βάρους (βάρη). Το ζωηρό περπάτημα, ο χορός, το τένις και η γιόγκα είναι κάποιες από τις προτεινόμενες μορφές τέτοιου είδους άσκησης.

Μαγειρική... το κλειδί της διατήρησης



Μειώστε τις θερμίδες έξυπνα!
Πόσες φορές αλλάζοντας τον τρόπο που μαγειρεύετε και τίποτε άλλο είδατε την κοιλιά και τους γοφούς να στρογγυλεύουν; Ο τρόπος μαγειρέματος αποτελεί μία ουσιαστική παράμετρο που μπορεί να επηρεάσει δραματικά το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Εάν το αγαπημένο σας φαγητό είναι ο μουσακάς, αυτός που τρώτε στο εστιατόριο έχει περίπου 700 θερμίδες, ενώ αυτός που παρασκευάζετε με προσεκτικό τρόπο στην κουζίνα σας δεν ξεπερνά τις 400 θερμίδες.

Ο τρόπος μαγειρέματος μετρά


Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού εισέρχεται στο τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία. Έτσι το τηγάνισμα προσθέτει περισσότερες θερμίδες από ότι το ψήσιμο και το βράσιμο. Ωστόσο, η γεύση που προσφέρουν τα τηγανιτά φαγητά για τους περισσότερους είναι ασυγκρίτως ανώτερη από τα ψητά, τα βραστά ή τα φαγητά σχάρας.

Όμως το τηγάνισμα δεν αυξάνει μόνο το θερμιδικό κόστος της τροφής, αλλά αυξάνει και την περιεκτικότητα της τροφής σε επικίνδυνα συστατικά όπως κορεσμένα και trans λιπαρά. Χωρίς να συμβαίνει απαραίτητα το ίδιο σε όλα τα τρόφιμα.

Πιο συγκεκριμένα τηγανίζοντας κρέας ή ψάρι ελάχιστα αλλάζει το περιεχόμενο σε λιπαρά του τροφίμου. Αντίθετα τηγανίζοντας πατάτες, λαχανικά και ψωμί τα λιπαρά και οι θερμίδες των τροφίμων εκτοξεύονται. Έτσι μία τηγανιτή πατάτα περιέχει 15% λίπος, μία ψητή 5%, ενώ μία βραστή ίχνη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα λαχανικά που έχουν το χαρακτηριστικό να απορροφούν μεγάλη ποσότητα από το λάδι που τηγανίζονται και με τα φαγητά που έχουν κρούστα αλευριού ή ψωμιού όπως το σνίτσελ, οι τυροκροκέτες, τα onion rings και οι αυγόφετες.

Τι υλικά θα χρησιμοποιήσετε;


Το είδος το λαδιού και ο χρόνος χρησιμοποίησης του είναι μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει την ποιότητα του πιάτου μας. Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες από τα σπορέλαια, αλλά ακόμα κι αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από 3-4 φορές.

Τα πολυχρησιμοποιημένα φτηνά σπορέλαια των εστιατόριων (κυρίως γρήγορης εστίασης) μειώνουν την θρεπτική αξία των τροφίμων που τηγανίζονται (πχ. πατάτες) και τα μετατρέπουν σε τρόφιμα προς αποφυγή όχι μόνο για τις θερμίδες τους αλλά κυρίως για την ποιότητά τους.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι το βράσιμο κυρίως, αλλά και το ψήσιμο (είτε στο φούρνο, είτε στη σχάρα) αποτελούν έξυπνους τρόπους μαγειρέματος που μπορούν να σας «σώσουν» από περιττές θερμίδες συγκριτικά με τα τηγανιτά. Ακόμη και τα μαγειρευτά φαγητά μπορούν να συγκριθούν με τα τηγανιτά εφόσον είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτουμε.

Παράλληλα, για να μπορέσετε να νοστιμέψετε τα φαγητά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαχανικά που δίνουν γεύση όπως το κρεμμύδι, το πράσο, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, μπαχαρικά και βότανα. Επίσης, αν το τηγάνισμα γίνεται στο σπίτι μας με αγνά υλικά τότε ακόμα και τα τηγανιτά φαγητά μπορούμε να τα γευόμαστε ακόμη και σε μια δίαιτα αδυνατίσματος.

Συγκεκριμένα μάλιστα για τις αγαπημένες μας τηγανητές πατάτες, έχει βρεθεί ότι οι ψιλοκομμένες πατάτες έχουν διπλάσιο ποσοστό λίπους από τις χοντροκομμένες (15% έναντι 8%) και αν μάλιστα μετά το τηγάνισμα της στραγγίξουμε σε διηθητικό χαρτί (χαρτί κουζίνας) το λίπος πέφτει στο 5% περίπου. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο (και όχι τα φτηνά πολυχρησιμοποιημένα σπορέλαια των εστιατορίων), τότε οι «απαγορευμένες» πατάτες τηγανιτές αποκτούν μια πιο θρεπτική διάσταση.

Αξίζει λοιπόν να δώσουμε σημασία στον τρόπο που μαγειρεύουμε χωρίς απαραίτητα να στερούμαστε γεύση και παράλληλα να συντηρούμε τις θερμίδες σε λογικά πλαίσια.

«Μαγειρεμένα» λαχανικά και οι κίνδυνοί τους…



Προσεκτικοί στις λεπτομέρειες.

Μπορούν τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί των ωμών λαχανικών να εξαφανιστούν όταν αυτά μαγειρευτούν; Τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν τα μαγειρεμένα λαχανικά και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Πράγματι, τα λαχανικά είναι πιο ασφαλή από μικροοργανισμούς, όταν τα καταναλώνουμε μαγειρεμένα, εφόσον όλα τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί των εντέρων θανατώνονται με τη θέρμανση.

Συχνά, όμως, ο τρόπος που μαγειρεύουμε ή αποθηκεύουμε ένα τρόφιμο μετά το μαγείρεμα μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων.

Σημεία SOS


1. Tα επεξεργασμένα λαχανικά όπως ο χυμός τομάτας και τα τοματάκια σε κονσέρβα επιδέχονται ιδιαίτερη προσοχή, εφόσον οι αλλοιώσεις κάποιων μικροοργανισμών μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνες γιατί εκκρίνουν τοξίνες, όπως οι μυκοτοξίνες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και έλεγχος κατά τη διάρκεια παρασκευής και επεξεργασίας τέτοιων τροφίμων τόσο στη βιομηχανία, όσο και στο σπίτι μας.

2. Τα φρέσκα τρόφιμα γίνονται πιο ευπαθή στην αλλοίωση όταν τεμαχίζονται, αφαιρείται ο φλοιός τους και ανακατεύονται με άλλα τρόφιμα.

3. Προσοχή! Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετά το μαγείρεμα για ώρα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Η υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αποτελούν ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.

4. Όταν ανακατέψουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία με τρόφιμα που είναι ωμά, τότε ακόμη και τα επεξεργασμένα και «ασφαλή» τρόφιμα, μπορεί αν επιμολυνθούν. Αυτό σημαίνει πως, ενώ οι ψητές ή μαγειρεμένες μελιτζάνες που ζεσταίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θεωρούνται ασφαλής, η μελιτζανοσαλάτα όπου τα υλικά πολτοποιούνται και παραμένουν σε αυτή τη μορφή στο ψυγείο για αρκετό διάστημα μετά την προετοιμασία, χωρίς να ξαναζεσταίνονται πριν από την κατανάλωση, μπορεί να είναι επικίνδυνες, λόγω των ωμών υλικών που προστίθενται!

Αρκεί, λοιπόν, αν είμαστε προσεκτικοί στις λεπτομέρειες για να απολαμβάνουμε τη γεύση και τη θρεπτική αξία των τροφίμων χωρίς κινδύνους.

Δεν βλάπτουν όλα τα μικρόβια!



Κάποια μάλιστα είναι και ωφέλιμα!

Η λέξη «μικροοργανισμός», από μόνη της πολλές φορές μας οδηγεί στην σκέψη της αρρώστιας. Δεν είναι όμως βλαπτικοί όλοι οι μικροοργανισμοί. Ο λόγος για τα προβιοτικά, δηλαδή ζωντανούς μικροοργανισμούς που ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες μέσα στο σώμα μας, δημιουργώντας τη γνωστή «μικροχλωρίδα» του εντέρου και συμβάλλουν στη πρόληψη αλλά και στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, όπως αποδεικνύεται από κλινικές μελέτες.

Πώς λειτουργούν

Τα μικρόβια που απαρτίζουν τα προβιοτικά, αποικούν στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να αποκλείουν ή να εμποδίζουν άλλα παθογόνα μικρόβια να κατοικίσουν μέσα μας, προσφέροντας έτσι «οφέλη υγείας στον ξενιστή/ χρήστη» σύμφωνα και με τον ορισμό.

Πού τα βρίσκουμε

Στο σώμα μας, βρίσκονται κυρίως στον εντερικό σωλήνα. Μόνο κατά τη γέννηση, ο γαστρεντερικός μας σωλήνας είναι στείρος μικροβίων. Μέσα σε λίγες ώρες τα βακτήρια που πέρασαν στο σύστημα του βρέφους κατά τη διαδικασία της γέννας αποικίζουν τον πεπτικό σωλήνα με αποτέλεσμα αυτός να περιέχει περίπου 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τα κύτταρα του σώματος.

Στη συνέχεια, η μικροβιακή χλωρίδα του βρέφους εμπλουτίζεται με μικρόβια από την γονική περιποίηση, τα φιλιά, το θηλασμό, το φαγητό κ.λ.π. Μετά από αυτό τον αρχικό αποικισμό, η μικροβιακή χλωρίδα παραμένει εντυπωσιακά σταθερή σε όλη τη ζωή και το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου αναγνωρίζει και ανέχεται τα συγκεκριμένα είδη βακτηρίων, που αποκτήθηκαν στην βρεφική ηλικία. Συνεπώς, μετά τη χρονική αυτή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να μεταβληθεί μόνιμα η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Στα τρόφιμα, τα πλέον χρησιμοποιούμενα προβιοτικά τρόφιμα είναι τα τυριά και τα γιαούρτια. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούμε πολλές φορές αυτούς τους μικροοργανισμούς καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα προβιοτικά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, εφόσον μελέτες δείχνουν πως παίζουν έναν εξαιρετικά ωφέλιμο ρόλο για την υγεία του οργανισμού.

Τα σημαντικότερα προβιοτικά αναγνωρίζονται τα γένη Lactobacillus (λακτοβάκιλλοι) και Bifidobacterium (μπιφιδοβακτήρια), καθώς και οι Saccharomyces (σακχαρομήκυτες), με κυριότερο στέλεχος τον Saccharomyces boulardi, που έχει φανεί πως συμβάλλει στη διατήρηση και επανάκτηση της φυσιολογικής χλωρίδας του λεπτού και παχέος εντέρου.

SOS βιταμίνες για μετά τα 50!



Πέντε πολύτιμοι σύμμαχοι!
Οι βιταμίνες αποτελούν τους εξειδικευμένους εργάτες του οργανισμού μας που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις ώστε να μας διατηρούν ενεργητικούς και δραστήριους. Ορισμένες από τις βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης.

Η βιταμίνη Α έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει από πολλές μορφές επιθηλιακού καρκίνου. Συνιστάται οι περισσότερες από τις ανάγκες σε βιταμίνη Α να καλύπτονται από φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή αποτελούν πρόδρομες μορφές βιταμίνης Α και τα δύο σημαντικότερα είναι το β-καροτένιο και το λυκοπένιο. Το β- καροτένιο το συναντάμε σε πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα λαχανικά, φρούτα και τους χυμούς τους όπως το βερίκοκο, η φράουλα κλπ.

Οι πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Α αποτελούν αποκλειστικά ζωικά προϊόντα όπως το συκώτι, το γάλα και ο κρόκος του αυγού. Εκτός από την αντιοξειδωτική της δραστικότητα η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην όραση, όσο και στην υγεία του δέρματος. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλύπτονται οι ανάγκες σε βιταμίνη Α (700 μg./ημέρα) με ισορροπημένες επιλογές τροφίμων, χωρίς να απαιτούνται συμπληρώματα.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον μεταβολισμό του ασβεστίου και άρα για την υγεία των οστών, λειτουργία που αποκτά ιδιαίτερη σημασία γνωρίζοντας ότι πολλοί ηλικιωμένοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D, καθώς προσλαμβάνουν το ήμισυ της συνιστώμενης ποσότητας. Αυτό μερικώς οφείλεται στην μειωμένη έκθεση του ηλικιωμένου στον ήλιο και στην ελαττωμένη ικανότητα του νεφρού να την μετατρέψει σε ενεργή μορφή. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και οι γαρίδες, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως φυσικοί χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Η βιταμίνη C είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην πιπεριά, το πορτοκάλι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, τις φράουλες και τις ντομάτες και τους φυσικούς χυμούς τους. Αποτελεί, μαζί με τη βιταμίνη Ε, την κατεξοχήν αντιοξειδωτική βιταμίνη και ο μεταβολισμός της διαφέρει στους ηλικιωμένους άνδρες σε σύγκριση με ηλικιωμένες γυναίκες, καθώς οι ηλικιωμένοι άνδρες εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης στο πλάσμα, όταν η προσλαμβανόμενη ποσότητα είναι ίση ή και μεγαλύτερη από των γυναικών.

Έρευνες μάλιστα δείχνουν πως τα αντιοξειδωτικά με ισχυρότερο εκπρόσωπο τη βιταμίνη C συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη μνήμη, όπως η νόσος, Αλτζχάιμερ. Οι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν ανάγκη 150 mg ασκορβικού οξέος ημερησίως, ενώ οι ηλικιωμένες γυναίκες επιτυγχάνουν το όριο του 1,0 mg/dl συγκέντρωσης ασκορβικού στο πλάσμα, λαμβάνοντας 75 με 80 mg της βιταμίνης ημερησίως. Ιδανικές πηγές βιταμίνης C μπορούν να αποτελέσουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με έξτρα βιταμίνη C όπως οι φυσικοί χυμοί.

Η βιταμίνη Ε είναι μία αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα φυτικά έλαια και μαργαρίνες. Το ερευνητικό ενδιαφέρον για την βιταμίνη Ε επικεντρώνεται στις φαρμακολογικές δόσεις της βιταμίνης, οι οποίες δεν μπορούν να επιτευχθούν διαμέσου της υγιεινής διατροφής. Σε μία πρόσφατη μετα-ανάλυση των εγκυρότερων σχετικών ερευνών αναφέρεται σαφώς ότι δεν πρέπει να χορηγούνται περισσότερα από 267mg α-τοκοφερόλης / ημέρα, διότι αυξάνουν τη θνησιμότητα.

Εκτός από τις προαναφερόμενες βιταμίνες, σημαντικό ρόλο στην υγεία των ηλικιωμένων παίζουν η βιταμίνη Β12. Τα χαμηλά επίπεδα κοβαλαμίνης (Β12), είναι υπεύθυνα για μεταβολές στην πνευματική εγρήγορση, αλλαγές στην προσωπικότητα και διαταραχές του συνδετικού ιστού. Χαμηλά επίπεδα γαστρικού οξέος μειώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 γιατί δεν αποδεσμεύεται σε ικανοποιητικό βαθμό από την τροφή ώστε να απορροφηθεί στη συνέχεια.

Γι’ αυτό συστήνεται η κάλυψη των υψηλών αναγκών σε Β12 (2,5 μg/ημέρα) να γίνεται στους ηλικιωμένους είτε με εμπλουτισμένα τρόφιμα, είτε με συμπληρώματα Β12.

Αξιοζήλευτο το διαιτολόγιο των Κρητικών!



Η υπεροχή της κρητικής διατροφής εξηγεί τη μακροβιότητα στο νησί.

Τα αποτελέσματα μελέτης για τις διατροφικές συνήθειες σε επτά χώρες, που αναδεικνύει την αξία της κρητικής διατροφής και εξηγεί τη μακροβιότητα των Κρητικών, παρουσιάσθηκαν σε εσπερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, με θέμα την κρητική διατροφή, στα πλαίσια της 10ης Παγκρήτιας Αγροτικής - Εμπορικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου.

Τη μελέτη παρουσίασε η διαιτολόγος - διατροφολόγος και μέλος του ειδικού διδακτικού - εργαστηριακού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννα Αποστολάκη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, η μελέτη, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ξεκίνησε το 1960 όταν ο Δρ Ancel Keys, ειδικός καρδιολόγος από τη Μινεσότα, την επινόησε για να ερευνήσει τη σχέση διατροφής και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 13.000 άνδρες ηλικίας 40-59 ετών από τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία.

Τριανταένα χρόνια μετά, δηλαδή το 1991, ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Καφάτο, ανέλαβε την επανεξέταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαπιστώνοντας ότι το 50% των Κρητικών που συμμετείχαν βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ενώ στη Φιλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες. Σήμερα στην Κρήτη εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή 30 άτομα.

Οι συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίαζε την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Η μελέτη αναδεικνύει τη διατροφική αξία του ελαιολάδου, ενώ, παράλληλα, λαμβάνει υπόψη της τόσο τη σημασία του διαιτολογίου των Κρητικών (π.χ. άφθονα άγρια χόρτα, λαχανικά, φρούτα, σαλιγκάρια, όσπρια, γαλακτοκομικά, λίγο κρέας κ.α.) όσο και τον τρόπο παρασκευής του γεύματος, που ήταν απλός και δεν κάλυπτε τη γεύση της πρώτης ύλης.

Επιπλέον, στη διάρκεια της εσπερίδας αναπτύχθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την αξία των βοτάνων, αλλά και των άγριων χόρτων της Κρήτης, με ομιλητές τον Κωνσταντίνο Οικονομάκη, γεωπόνο - ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ και τον Ζαχαρία Κυπριωτάκη, καθηγητή Βοτανικής ΤΕΙ Κρήτης. Επίσης, η καθηγήτρια του ΤΕΙ Κρήτης Ελένη Γουμενάκη αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με τη γεωργία.

Τέλος, όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες της εσπερίδας για την κρητική διατροφή είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρητικά παραδοσιακά εδέσματα από το ΚΑΠΗ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.


Μούρα ή αντιβιοτικά;



Τα αντιβιοτικά είναι καλύτερα στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Τα μούρα – ιδιαίτερα τα κράνμπερι – θεωρούνται το φάρμακο της φύσης κατά των ουρολοιμώξεων. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine φάνηκε ότι τα αντιβιοτικά μάλλον είναι καλύτερα στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με τα μικρά κόκκινα μούρα.

Οι ερευνητές από το Academic Medical Center του Άμστερνταμ έδωσαν χαμηλή δόση αντιβιοτικών ή ταμπλέτες κράνμπερι σε 221 γυναίκες που υπέφεραν από συχνές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις. Μετά από ένα χρόνο οι γυναίκες που λάμβαναν τα αντιβιοτικά διαπιστώθηκε ότι είχαν λιγότερα περιστατικά ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν εκχύλισμα μούρων.

Από την άλλη μεριά, όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν αντιβίωση ήταν πιο πιθανό να αποκτήσουν ανθεκτικότητα σ’ αυτά γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα λοιμώξεων στο μέλλον. Επίσης, ορισμένοι ειδικοί όπως ο καθηγητής Bill Gurley από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας παρατήρησαν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά εάν είχε δοθεί στις γυναίκες υψηλότερη δόση κράνμπερι.

«Τα εκχυλίσματα κράνμπερι έχουν λιγοστές παρενέργειες. Εάν εντοπιστεί η κατάλληλη δόση τα κράνμπερι θα μπορούσαν να είναι μια υποσχόμενη εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος», δήλωσε ο καθηγητής Gurly.

Λουκέτο στις εφορίες – Από τις 288 θα μείνουν μόνο 30!



- 20 συγχωνεύσεις ΔΟΥ από βδομάδα
- Σαρωτικές αλλαγές και μετατάξεις για τους υπαλλήλους των ΔΟΥ
- Μέσω υπολογιστή και των ΚΕΠ οι δηλώσεις

Τα πάνω κάτω έρχονται στις εφορίες. Μια στις δέκα θα λειτουργεί όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του συστήματος. Οι συγχωνεύσεις ξεκινούν από βδομάδα. Θα συγχωνευθούν 20 εφορίες (το υπουργείο δεν λέει ποιες ακόμη) και θα γίνουν 10.
Στο τέλος από τις 288 εφορίες που υπάρχουν σήμερα θα μείνουν μόλις 30, καθώς οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κυρίως ηλεκτρονικά ή μέσω των ΚΕΠ.
Αυτό θα σημάνει, μάλλον από Οκτώβριο, και σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά χιλιάδων υπαλλήλων που θα αντιμετωπίσουν και τη μετάταξη.
Το σύστημα έτσι όπως είναι σήμερα είναι δεδομένο ότι δεν λειτουργεί και έτσι γκρεμίζεται... συθέμελα.
Αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία. Το 20% των εσόδων του κράτους εισπράττεται από τις 20 εφορίες, ενώ άλλες 75 δεν εισπράττουν παρά σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα δηλαδή χρήματα και ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Όλα προς το παρόν είναι στον αέρα, ακόμη και η συγχώνευση των πρώτων 20 ΔΟΥ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ποιες θα είναι αν και θα γίνει μέσα στο επόμενο (όπως τουλάχιστον λέγεται) δεκαήμερο.
Για τον πολίτη όπως τουλάχιστον λέει το υπουργείο οι αλλαγές θα είναι προς το καλύτερο, αφού θα γίνει πιο άνετη και εύκολη η εξυπηρέτησή του, χωρίς να χρειάζεται παρουσία του στην Εφορία αφού θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως, ενώ έγγραφα και βεβαιώσεις θα μπορεί να λαμβάνει από τα ΚΕΠ.


Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που θα απολαύσετε στις 13/08 την Πανσέληνο



Εβδομήντα πέντε (75) αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία όλης της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά το βράδυ της 13ης Αυγούστου, με μία σειρά εκδηλώσεων για τους επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν τη μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους με διαφορετικό τρόπο.

Ωστόσο, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και του Σουνίου δεν θα είναι ανοικτά για το κοινό, δεδομένου ότι και στους δύο αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποιούνται έργα αναστήλωσης.

Για το κοινό της Αθήνας θα είναι ανοιχτό το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, ενώ με πρωτοβουλία των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, θα δοθεί συναυλία από τον Μίμη Πλέσσα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις συμπληρώνουν το πρόγραμμα της βραδιάς, οι οποίες πραγματοποιούνται σε τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτά με την ευγενική προσφορά των εργαζομένων του ΥΠΠΟΤ.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προσδόκιμο ζωής ελαστικών



Βασικές μέθοδοι προστασίας τους!

Η κατάσταση των ελαστικών του οχήματός μας είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της οδικής ασφάλειας, καθώς αυτά ουσιαστικά είναι υπεύθυνα για την επαφή του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα.

Η σωστή συντήρησή τους, όμως, είναι και οικονομικά προσοδοφόρα, μιας και ένα σετ ελαστικών μπορεί να κοστίζει -ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο- μέχρι και μια μικρή περιουσία. Εύλογα, λοιπόν, πρέπει να επιδείξουμε τη δέουσα προσοχή, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής τους. Ας δούμε τις βασικές μεθόδους προστασίας των ελαστικών μας.

Έλεγχος πίεσης

Πρέπει πάντα να ακολουθούμε την ενδεδειγμένη από τον κατασκευαστή πίεση των ελαστικών μας. Γι´ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τακτικά την πίεσή τους (όταν αυτά είναι κρύα), ενώ καλό είναι να διορθώνουμε την πίεση ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρουμε, βάσει πάντα όσων προβλέπει ο κατασκευαστής.

Σύνεση στην οδήγηση

Η επιθετική ή παιχνιδιάρικη οδήγηση, γεμάτη από σπιναρίσματα, απότομα φρεναρίσματα και πίεση στις στροφές, προκαλεί πρόωρη (και ανομοιόμορφη) φθορά του πέλματος του ελαστικού. Ο λόγος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, που με τη σειρά τους, μαλακώνουν τη γόμα και φθείρουν το λάστιχο.

Ο ρόλος της ανάρτησης

Όταν τα αμορτισέρ πλησιάζουν προς το τέλος της ζωής τους, αλλάζει η γεωμετρία ολόκληρου του συστήματος της ανάρτησης. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να κλονίσει την προσφερόμενη ασφάλεια. Επιπλέον, έχει ως συνέπεια τη γρηγορότερη και ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών, με τα αποτελέσματα που αναλύσαμε πιο πάνω.

Λύση - ανάσα για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς



Με χρηματοδότηση από τον ΕΣΠΑ.

Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δίνει λύσεις σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που κινδύνευαν με «λουκέτο», λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων.

Συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει τη φύλαξη βρεφών και νηπίων.

Στο παρά πέντε κατάφεραν, οι δήμοι, να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποφεύγοντας τον κίνδυνο να αφήσουν εκτός σταθμών χιλιάδες παιδιά.

Ειδικότερα, 60.000 παιδιά από όλη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν δωρεάν σε σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, καθώς πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκαν στη συγχρηματοδοτούμενη δράση του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχες είναι οι μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες είχαν κάνει αίτηση στους παιδικούς σταθμούς για τη φύλαξη των παιδιών τους.


Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Ίδρυμα Γουλανδρή



Με αφορμή έκθεση για τον Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 6 έως 13 χρόνων οργανώνει και φέτος το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στα πλαίσιο της έκθεσης Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας «Ένας Σύγχρονος Αιώνιος», που παρουσιάζεται στην Άνδρο.

Με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα έργα του καλλιτέχνη και να καταλάβουν τις βασικές αρχές, που χαρακτηρίζουν την τέχνη του, από τις 3 Αυγούστου έως τις 26, διοργανώνονται δίωρα προγράμματα, που περιλαμβάνουν μία ώρα ξενάγηση και μία ώρα δημιουργική απασχόληση με θέματα, παιχνίδια και τεχνικές στο πνεύμα του έργου του καλλιτέχνη.

Φέτος για πρώτη φορά οργανώνεται στον χώρο του μουσείου και εργαστήρι με παιχνίδια για παιδιά 4, 5 και 6 χρόνων.


Σαρωτικοί έλεγχοι για τα επιδόματα τυφλών




Πιάνουν δουλειά οι «ράμπο» του υπουργείου υγείας.

Σε δώδεκα περιοχές της χώρας ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν δίνονται επιδόματα τυφλότητας σε μεγάλο αριθμό ατόμων, μετά την αποκάλυψη ότι στο νησί της Ζακύνθου, με τους 35.000 κατοίκους,οι 700 έπαιρναν επίδομα!

Οι επιθεωρητές Υγείας ξεκινούν, μετά από εντολή του υπουργείου, ελέγχους σε Άρτα, Γρεβενά, Άμφισσα, Φλώρινα, Σπάρτη, Σάμο, Χίο, Καρπενήσι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Σε όλη τη χώρα επίδομα αναπηρίας κάθε μορφή λαμβάνουν συνολικά 196.695 άτομα.






-----------------------------------


Τουλάχιστον… 700 οι τυφλοί στη Ζάκυνθο



Μπόλαρης: Αυστηρές ποινές σε όσους εμπλέκονται σε χορηγήσεις πλαστών επιδομάτων
Όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις χορήγησης πλαστών προνοιακών επιδομάτων θα τιμωρηθούν ακόμη και εάν είναι εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες, τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, με αφορμή την υπόθεση στη Ζάκυνθο, όπου από τους 35.000 κατοίκους του νησιού, οι 700 εμφανίζονταν επισήμως τυφλοί και λάμβαναν το σχετικό επίδομα αναπηρίας, που ανέρχεται σε 725 ευρώ το δίμηνο.

Ο κ. Μπόλαρης είπε ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί και σε άλλους νομούς και πως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας διενεργεί ελέγχους σε 13 νομούς της χώρας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό υπάρχουν καταγγελίες αλλά και στοιχεία ότι πρώην νομαρχίες, όπου λειτουργούσαν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, «χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές ως εκλογικός μηχανισμός, ως ρουσφετολογικός μηχανισμός».

Τέλος, ο κ. Μπόλαρης ανάφερε ότι τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει αλλαγές στο καθεστώς των επιδομάτων, σημειώνοντας πως «θα μπούμε σε μια τελείως διαφορετική διαχείριση του συστήματος των επιδομάτων που δίνονται από το ελληνικό κράτος, με μια πλατφόρμα όπου θα υπάρχει και διαφάνεια και έλεγχος ταυτόχρονα, χωρίς αμφισβήτηση από κανέναν».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr


Το σχόλιό μας: Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις παράτυπα επιδοτούμενων, αλλά να μην τα βάλουμε  ποτέ όλα σε ένα τσουβάλι. Όποιος δε είναι πραγματικά δικαιούχος ας του διακοπεί. Όσο για τα κυκλώματα αυτών που βοηθούν μπορεί και να ισχύει αλλά μπορεί και απλά (όπως έχω μάθει από διάφορες πηγές) να απειλούνται οι ίδιοι οι γιατροί των επιτροπών να κάνουν κάτι που δεν πρέπει γιατί η θα πάθουν κάτι οι ίδιοι ή και οι δικοί τους ή και δικά τους πράγματα. Μερικοί άνθρωποι το αναπηρίν το είδαν σαν επάγγελμα... ας τους σταματήσουμε.

Θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα κέντρα Ειδικής Αγωγής;



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Θα συνεχίσουν την λειτουργία τους τα κέντρα Ειδικής Αγωγής;

Τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ και εξυπηρετούν πάνω από 15.000 ΑμεΑ ιδρύθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά κατόπιν θεσπίστηκε με νόμο η μερική κρατική επιχορήγησή τους.

Παρότι έχει θεσπιστεί ως υποχρεωτική η εκπαίδευση των ΑμΕΑ, σήμερα περίπου 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες είναι εκτός ειδικής αγωγής.
Από το 2009 διαφαίνονται σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Ν.Π.Ι.Δ. και σήμερα είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας ιστορικών δομών όπως το Μαργαρίτα, το Θεοτόκος, ο Ερμής, το Παμμακάριστος, το ΕΓΝΥΑ λόγω:
  • Περικοπής, περίπου 30%, των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και μεγάλης καθυστέρησης καταβολής αυτών.
  • Καθυστερήσεων καταβολής των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα έτος.
  • 'Καλλικράτη', που δεν διευκρινίζει σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα της διάθεσης των κρατικών επιχορηγήσεων.

Οι φορείς, για το 2011, δεν έλαβαν μέχρι τον Ιούνιο, καμιά επιχορήγηση. Στα μέσα Μαΐου η Περιφέρεια Αττικής συμπεριέλαβε έκτακτα στον προϋπολογισμό της τα ποσά για τα Ν.Π.Ι.Δ., τη διάθεσή των οποίων ανέλαβαν οι κατά τόπους Τομείς. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, ενώ για την δεύτερη δόση δεν γίνεται λόγος. Ακόμη, οι φορείς δεν γνωρίζουν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για το 2011, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί τους να είναι στον 'αέρα'.
Συνέπεια των παραπάνω είναι:
  • Η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον των Ιδρυμάτων (300.000 ΑμΕΑ, 10.000 εργαζόμενοι) και οι περικοπές παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ.
  • Πρόσθετο οικονομικό βάρος στις ήδη επιβαρυμένες οικογένειες που πληρώνουν μηνιαίες ή έκτακτες εισφορές στα Ιδρύματα με την μορφή δωρεάς.
  • Οι καθυστερήσεις δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους να κυμαίνονται από 3 έως 8 μήνες. Να περικόπτονται μισθοί παράνομα, να απειλούνται οι συμβάσεις, να γίνονται απολύσεις προσωπικού, να μην αναπληρώνονται οι κενές θέσεις εργαζομένων που αποχωρούν.

Για το θέμα αυτό η Πανελλαδική καμπάνια iCare, με πρωτοβουλία των εργαζομένων συγκέντρωσε 22.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν λύση στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες οικογένειες και τις παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής.
Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, ώστε να αποτραπεί η αναστολή της λειτουργίας των Ν.Π.Ι.Δ για την Ειδική Αγωγή, στην οποία οδηγούν η περικοπή της επιχορήγησης και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων;
2. Έχετε σχέδιο για τον καθορισμό ενιαίου θεσμικού πλαισίου για όλα τα Ν.Π.Ι.Δ., για εθνικό σχεδιασμό και ουσιαστικό έλεγχο και εποπτεία με γνώμονα τη διαφάνεια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και την κάλυψη όλων των αναγκών όλων των συνανθρώπων μας με αναπηρία;

Ο ερωτών Βουλευτής


Μιχάλης Κριτσωτάκης