Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Νέα θετικά δείγματα του ιού του Δυτικού Νείλου



Εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε εντατικές προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού των περιοχών, όπου βρέθηκαν νέα θετικά δείγματα του ιού του Δυτικού Νείλου, σε κουνούπια και κοτόπουλα, σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και μέλη των ομάδων διαχείρισης των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται αύξηση των θετικών δειγμάτων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γι’ αυτό προετοιμάζεται ενίσχυση των κλιμακίων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης και Συντονισμού Δράσεων για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, στις παγίδες του Δικτύου Επιτήρησης Κουνουπιών βρέθηκαν δέκα νέα θετικά δείγματα με τον ιό στο Φύλλο Καρδίτσας, το Κλειδί Ημαθίας, το Λουτρό Ημαθίας, την Εσωβάλτα Πέλλας, την Καλή Πέλλας, την Παραλίμνη Πέλλας, το Πολύκαστρο Κιλκίς, το Νέο Γυναικόκαστρο Κιλκίς, το Νέο Αγιονέρι και το Βαρικό Πιερίας. Επίσης, νέο θετικό δείγμα εντοπίστηκε σήμερα σε κοτόπουλο σε κλωβό, στον οικισμό Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς, βρίσκονται σε εξέλιξη στους νομούς Ημαθίας, Σερρών και Πιερίας ενώ στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ολοκληρωθεί.

Εξάλλου, η Επιτροπή Διαχείρισης ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε η άδεια διενέργειας έκτακτων αεροψεκασμών, εφόσον παραστεί ανάγκη.


Δριμεία κριτική του Συνασπισμού στο Λοβέρδο



«Οι πολιτικές του είναι επικίνδυνες για την υγεία του ελληνικού λαού».
Δριμεία κριτική εξαπέλυσε ο Συνασπισμός στον Ανδρέα Λοβέρδο, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, για καταργήσεις 1100 κλινικών.

Ο Συνασπισμός στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μπαράζ επιθέσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας» και τον κατηγορεί ότι «επέλεξε να συνεχίσει να λειτουργεί ως λογιστής όπως ο ίδιος δήλωνε πριν λίγους μήνες και όχι ως υπουργός υγείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το μπαράζ των επιθέσεων του κ. Λοβέρδου στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει προηγούμενο.

Σε μια περίοδο που καταγράφεται ραγδαία αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός υγείας ισχυρίζεται ότι οι μαζικές καταργήσεις κλινικών και κρεβατιών, παράλληλα με τις μηδενικές προσλήψεις προσωπικού, θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Φαίνεται πως ο κ. Λοβέρδος επέλεξε να συνεχίσει να λειτουργεί ως λογιστής όπως ο ίδιος δήλωνε πριν λίγους μήνες και όχι ως υπουργός υγείας.

Το σίγουρο όμως είναι ότι οι πολιτικές αυτές εκτός από αναξιόπιστες είναι και επικίνδυνες για την υγεία του ελληνικού λαού».


Κοινωνικά στρώματα και σωματικό βάρος



Πως επηρεάζει το κοινωνικό status τα κιλά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, η παχυσαρκία αποτελεί δυσάρεστο «προνόμιο» των χαμηλών εισοδημάτων. Φαίνεται πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές και μέσα από αυτό το συμπέρασμα, καταλαβαίνουμε ότι το κοινωνικό status επηρεάζει τα κιλά μας και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ οι υγιεινές τροφές είναι πιο οικονομικές, π.χ. φρούτα και λαχανικά εποχής (από λαϊκές αγορές), όσπρια, ζυμαρικά, άπαχα γαλακτοκομικά προïόντα, οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα στρέφονται στο «γρήγορο», «φθηνό» και «έτοιμο» φαγητό.

Σύμφωνα με την μελέτη ΑΤΤΙΚΗ, του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το χαμηλό οικονομικό επίπεδο του ελληνικού πληθυσμού σχετίζεται άμεσα με μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες και παχυσαρκία. Επίσης, μελέτες του Πανεπιστήμιου Coventry (Public Health Nutrition), δείχνουν ότι η οικονομική πίεση επηρεάζει την ποιότητα των διατροφικών επιλογών.

Η οικονομική δυσχέρεια και η πίεση, λόγω οικονομικής κρίσης, οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Στην άλλη άκρη, δηλαδή σε στρώματα του πληθυσμού που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, παρατηρούνται καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, εμφανίζονται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και αυτό οφείλεται στην αυξημένη ανησυχία τους για κομψή σιλουέτα, στα ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Ενδιαφέρον έχουν και οι μελέτες στα παιδιά, όπου διαπιστώνεται ότι τα παιδιά ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων τρώνε πιο συχνά πρωινό γεύμα, γυμνάζονται τακτικά και επιλέγουν πιο υγιεινά σνακ.

Η βιβλιογραφία αναφέρει, πως ο συνδυασμός χαμηλού εισοδήματος, χαμηλού κοινωνικού επιπέδου και παχυσαρκίας σε έναν ή και στους δύο γονείς, συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών για ανάπτυξη παχυσαρκίας στα παιδιά, όχι τόσο λόγω κληρονομικότητας, αλλά κυρίως λόγω του οικογενειακού περιβάλλοντος που συχνά διαμορφώνεται.

Με απλά λόγια, τα παιδιά αντίστοιχων οικογενειών συχνά καταλήγουν να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλού κόστους, ανθυγιεινά, με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι.

Επίσης, οι οικογένειες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, συχνά παραλείπουν τα οικογενειακά γεύματα και άλλες οικογενειακές εκδηλώσεις, που προωθούν την υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διατροφής, των τακτικών γευμάτων και της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.

Βέβαια, το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων συνδέεται και με το δικό τους σωματικό βάρος. Άτομα χαμηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου εμφανίζουν συχνότερα παχυσαρκία, κάτι που έχει έμμεση επίπτωση στο βάρος του παιδιού. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί πως:

• Περίπου το 0-20% των παιδιών με γονείς φυσιολογικού βάρους είναι παχύσαρκα.

• Περίπου το 40% των παιδιών με έναν από τους δύο γονείς παχύσαρκο είναι παχύσαρκα.

• Περίπου το 80% των παιδιών που έχουν και τους δύο γονείς παχύσαρκους είναι παχύσαρκα.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν αποδίδονται μόνο στο γεγονός ότι τα παιδιά κληρονομούν από τους γονείς τους γονίδια, που ίσως σχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος αλλά υιοθετούν τις συνήθειες διατροφής και σωματικής άσκησης, αφού μεγαλώνουν στο ανάλογο περιβάλλον.

Δυστυχώς οι Έλληνες, τα τελευταία χρόνια κατέχουν υψηλή θέση στα ποσοστά παχυσαρκίας. Μόνο 4 στους 10 Έλληνες έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα Hellas Health II.

Οι λαοί στις ανεπτυγμένες χώρες, τα τελευταία 30 χρόνια, δέχονται αυξανόμενες επιδράσεις ενός φυσικού και κυρίως κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος, που προάγει την παχυσαρκία. Από την άλλη μεριά, οι μακροχρόνιες επιδράσεις του βελτιωμένου εκπαιδευτικού και βιοτικού επιπέδου, έχουν ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους, που διατρέχει η υγεία τους από ανθυγιεινές συμπεριφορές και τους έχουν καταστήσει πιο ικανούς να χειρίζονται σωστά τα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία τους.

Μελέτες σε νέους στη Γαλλία, υποδεικνύουν ότι η εκπαίδευση μειώνει την παχυσαρκία, παρά το αντίθετο. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την καλύτερη πρόσβαση που έχουν τα μορφωμένα άτομα στην σωστή ενημέρωση και στη δυνατότητα να χειριστούν σωστά τις πληροφορίες, που αφορούν στη διατροφή και στην υγεία τους. Επίσης, τα άτομα με ανώτερη εκπαίδευση, έχουν καλύτερη αντίληψη για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, ενώ έχουν, επιπλέον, μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και σταθερότητα στις προτιμήσεις τους.

Οι διαφοροποιήσεις δε που παρουσιάζονται, ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια, υποδηλώνουν πως το φαινόμενο της παχυσαρκίας εξαρτάται περισσότερο από τις ατομικές συνήθειες, κυρίως διατροφής και άσκησης και λιγότερο τελικά από γενετικούς παράγοντες. Επομένως το εξωτερικό περιβάλλον και η νοοτροπία των ανθρώπων στα διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, επηρεάζει έμμεσα το σωματικό τους βάρος.\

Ασφυκτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα



Προειδοποίηση για υπερβάσεις του ορίου όζοντος εξέδωσε το υπ. Υγείας.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας παρατηρήθηκε σήμερα υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης κοινού στις τιμές του όζοντος.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν οι εξής υπερβάσεις:

Στο σταθμό Θρακομακεδόνες, στις 14:00, με τιμή 204 μg/m³

Για το λόγο αυτό από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Tο όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³.


Γήπεδα για κλάματα!...




Ο βουλευτής Ιωνάς Νικολάου μίλησε στο «Ράδιο Πρώτο» κι είπε πολλά για το νόμο περί βίας στα γήπεδα και τη συνεχιζόμενη περίοδο χάριτος, που αφορά κάποια γήπεδα που δεν έχουν ακόμη πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής.



Ήταν γνωστό αυτό εδώ και χρόνια. Αυτό που ακόμη δεν έχει λυθεί και είναι το σοβαρότερο όλων είναι η ασφάλεια στα γήπεδα, που ξεκινά από την πρόσβαση, την παραμονή και την έξοδο απ' αυτά.



Είναι ανεπίτρεπτο το 2011, που συντελούνται τεράστιες αλλαγές παντού, να υπάρχει στασιμότητα αλλά και αδιαφορία στην Κύπρο για το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.
Όταν η διοργανώτρια Αρχή δεν ανάβει πράσινο φως για ομάδες να χρησιμοποιούν τη φυσική τους έδρα λόγω μικρότερης χωρητικότητας του γηπέδου ή για κάποιους άλλους λόγους, δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά στην εικόνα που παρουσιάζουν κάποια γήπεδα πρώτης κατηγορίας.


Χώροι στάθμευσης δεν υπάρχουν, πρόσβαση δεν υπάρχει, οι πόρτες εξόδου δεν είναι αρκετές, σύστημα κλειστού κυκλώματος δεν υπάρχει και θέσεις ή εξυπηρέτηση ατόμων που έχουν αναπηρία δεν προνοούνται.


Παίρνουν άδεια τέτοια γήπεδα στην Κύπρο, τη στιγμή που στο εξωτερικό δεν παίρνουν άδεια ούτε για κέντρα προπόνησης.


Ρωτήστε τον απλό κοσμάκη να σας πει πόση ώρα κάνει να φτάσει στο γήπεδο και πόση ώρα για να εξέλθει και να πάει στο σπιτάκι του. Ρωτήστε τα παιδιά με αναπηρία σε ποια γήπεδα μπορούν να πάνε χωρίς πρόβλημα και να βρουν θέση να δουν το ματς, χωρίς να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα.


Ρωτήστε τον φίλο και συνάδελφο Άκη Κυριάκου, που από το 1990 μέχρι το 2009 ανελλιπώς έκανε μεταδόσεις αγώνων και ρεπορτάζ, σε ποια γήπεδα μπορεί να πάει να κάνει τη δουλειά του στα τελευταία δύο χρόνια, που περνά τη δική του Οδύσσεια.


Πέραν του «Αντώνης Παπαδόπουλος», κανένα γήπεδο Α΄ Κατηγορίας δεν εξυπηρετεί τον συνάδελφο του οποίου στερεί το δικαίωμα και να δουλέψει και να αμείβεται.


Και κάποιοι ασχολούνται με τρίχες και, όπως έγραψα την Πέμπτη, με το γράμμα του νόμου γενικώς.


Έχουμε γήπεδα χωρίς πολεοδομικές άδειες, χωρίς άδειες οικοδομής, που δεν παρέχουν την αναγκαία στήριξη σε άτομα με προβλήματα αναπηρίας και γενικά έχουν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας.


Κι αντί να ασχοληθούμε μ' όλα αυτά, ασχολούμαστε με χωρητικότητα γηπέδων και με λεπτομέρειες που ουδένα ενδιαφέρει.
Αυτοί είμαστε μια ζωή!..


Αλλάζουν οι Σέρρες - Αναπλάσεις οδικών αξόνων



Η πόλη των Σερρών αλλάζει, αναβαθμίζεται όσο ποτέ άλλοτε η ποιότητα ζωής και διευκολύνεται η καθημερινότητα του πολίτη.

Τα παραπάνω διασφαλίζονται με τις ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις οδικών αξόνων των Σερρών, έργο για την υλοποίηση του οποίου έχουν εγκριθεί 5.550.000 ευρώ και αφορά κεντρικές οδούς.

Συγκεκριμένα, τους άξονες Βασιλέως Βασιλείου-Εθνικής Αντίστασης, Μεγ. Αλεξάνδρου, Αν. Θράκης-πεζόδρομο Τικοπούλου, Λεωνίδα Παπαπαύλου, Κωνσταντινουπόλεως, 20ης Σεπτεμβρίου, Ανδριανουπόλεως, τον πεζόδρομο Βουρλών και μία πάροδο-πεζόδρομο στο ΟΠ 215α.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για τις ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις κατατέθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2010, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο αιτήσεις, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο 2010.

Αυτή η τελευταία αίτηση χρηματοδότησης εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ενώ μετά τη δραστηριοποίηση της δημοτικής αρχής για την επίσπευση των διαδικασιών, εγκρίθηκε στις 24 Ιουνίου 2011 και η άδεια δημοπράτησης.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης των Σερρών δίνοντας βαρύτητα στις οδούς πρόσβασης προς την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, αλλά και ταυτόχρονα στη σύνδεση του κέντρου με τα αξιόλογα φυσικά στοιχεία της πόλης (Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων).

Οι παρεμβάσεις θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, όχι μόνο από αισθητικής άποψης αλλά και των λειτουργικών χαρακτηριστικών της.

Επίσης, στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης της πεζή κυκλοφορίας, στην ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου, στη βελτιστοποίηση της χρήσης του υπόλοιπου οδικού δικτύου, στην αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας και τέλος στην τόνωση της τοπικής αγοράς.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται μια αλυσίδα ανεμπόδιστης πρόσβασης στο εμπορικό, διοικητικό και ψυχαγωγικό κέντρο αλλά και στις ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχές, για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και ιδιαιτέρα για τα ΑμεΑ , θέτοντας τη βάση και την αρχή για τη δημιουργία ενός «προσβάσιμου» Δήμου.

Το ιστορικό κι εμπορικό κέντρο καθίσταται πλέον πιο ελκυστικό για όλους, κυρίως για τους τουρίστες και τους επισκέπτες κάθε είδους.

Το αστικό πράσινο-με την παράλληλη αξιοποίηση και των πρώην στρατοπέδων-ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και, το σημαντικότερο δημιουργούνται ενιαίες λωρίδες πρασίνου κατά μήκος των οδών, προσφέροντας έτσι στους μόνιμους κατοίκους, ιδιοκτήτες καταστημάτων και διερχόμενους κατάλληλο μικροκλίμα και συνθήκες άνεσης.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της πρότασης αποτελεί η ασφάλεια των πεζών η οποία επιτυγχάνεται με τη διαγράμμιση όλων των διαβάσεων, ειδικών διαπλατύνσεων στις διασταυρώσεις, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ή κολωνακίων (στους ποδηλατοδρόμους), τοποθέτηση αντιθαμβωτικών πετασμάτων και οδηγού τυφλών.

Είναι φανερό ότι το σπουδαίο αυτό έργο θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του σερραϊκού λαού, καθώς αφορά τον κύριο αστικό ιστό της πόλης, στον οποίο συγκεντρώνεται καθημερινά ο κύριος όγκος πεζών και οχημάτων.

Παράλληλα, με τις σταθμεύσεις και τις φορτοεκφορτώσεις σε εσοχές, την επιλογή διαφορετικών υλικών και τις παρεμβάσεις στις διασταυρώσεις παρέχονται ακόμη πιο ασφαλείς μετακινήσεις για όλους.

Τέλος, το σημαντικότερο αποτέλεσμα της ανάπλασης αυτής είναι η συνολική αισθητική αναβάθμιση της πόλης των Σερρών που θα αντικατοπτρίζει και τον σύγχρονο χαρακτήρα της.


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου


Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δίνουν μάχη για καλύτερες υπηρεσίες στις αερομεταφορές


Δυστυχώς σε αυτό τον κόσμο, όλα φτιάχτηκαν για ανθρώπους που χαίρουν άκρας υγείας, και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα αποκλείονται από αυτόν με τον πιο σκληρό τρόπο. Μπορεί η τεχνολογία να έχει προχωρήσει, μπορεί η νομοθεσία να έχει προβλέψει όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, αλλά εν τέλει αυτοί που πάσχουν από κινητικά προβλήματα είναι καταδικασμένοι να μη μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα ή με την ελάχιστη βοήθεια των συνανθρώπων τους.
Ωστόσο, οι διοργανωτές της εκστρατείας για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες συνεχίζουν να δίνουν μάχη για την καλύτερη μεταχείρισή τους κατά την μετακίνησή τους με τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Μετά την συνάντηση, που είχαν με τους επικεφαλής για τις μεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα, πήραν την υπόσχεση για σχετική βελτίωση της κατάστασης. Ωστόσο, ο Stig Langvad, πρόεδρος του ευρωπαϊκού forum για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (European Disability Forum - EDF) είπε: «Θα πάρει χρόνια για να σπάσουμε την διάκριση, που υφίστανται τα άτομα με ειδικές ανάγκες κάθε μέρα».
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνάντησαν τα μέλη της εκστρατείας, που εκπροσωπούν 80 εκατ. άτομα με ειδικές ανάγκες και συζήτησαν για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν στην αεροπορική μετακίνησή τους με καροτσάκια στα 27 κράτη-μέλη. Το EDF μίλησε για μικρή νίκη μετά την συνάντηση με το Επίτροπο για τις μεταφορές Siim Kallas. Ο Stig Langvad δήλωσε ότι ο Επίτροπος δεν ήταν πραγματικά πρόθυμος να εξετάσει την εξέλιξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Βέβαια, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο με πληθώρα από εκκρεμείς αγωγές για υποθέσεις, που αφορούν σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, ο Stig Langvad τόνισε ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία για τα κράτη μέλη ή να εξασφαλίσουν επαρκή εξοπλισμό, όπως είναι τα αναπηρικά καροτσάκια, που όποια είναι διαθέσιμα στα αεροδρόμια.
Από την πλευρά του το EDF συνεχίζει να ασκεί πίεση στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο των μεταφορών, για να επιτύχει συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία και να βελτιώσει την εκπαίδευση των προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών, τόνισε ο Stig Langvad. Από την άλλη, η ΕΕ εξετάζει να αναθεωρήσει τις υπάρχουσες οδηγίες και να αποσαφηνίσει σε ποιες περιπτώσεις οι επιβάτες μπορούν να αρνηθούν την επιβίβασή τους.

Δικαστικός μαραθώνιος κατά των αεροπορικών εταιρειών


Η συνάντηση επιτεύχθηκε μετά από την διαμαρτυρία πολλών αεροπορικών εταιρειών, που έφθασαν στα «αυτιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με έγγραφη διαμαρτυρία εκ μέρους του αρμόδιου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου απαγορεύτηκε η επιβίβαση σε πτήση της Swiss International Airlines τον Απρίλιο.
Επίσης, η Ryanair έχασε την δικαστική μάχη στην Βρετανία στις αρχές του χρόνου για την υπόθεση μιας γυναίκας σε αναπηρικό καροτσάκι, που ακινητοποιήθηκε στον κυλιόμενο διάδρομο, όταν ζήτησε υδραυλικό νοσοκομειακό κρεβάτι, για να την εισάγουν στην αεροπορική καμπίνα, αλλά η αεροπορική εταιρεία δεν το διέθετε. Ο σύζυγος της ανάπηρης γυναίκας την μετέφερε στο αεροσκάφος σηκώνοντάς την στα χέρια του και το δικαστήριο αποφάσισε ότι όντως το προσωπικό του αεροσκάφους δεν την παρείχαν βοήθεια. Παρομοίως, η Air Europa, η easyJet και η Air Berlin έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες υποθέσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχθεί πληθώρα οχλήσεων.
Ο νόμος της ΕΕ του 2006 απαιτούσε από τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες να εξυπηρετούν και να επιβιβάζουν τους επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα. Ωστόσο, η αξιολόγηση, που έγινε τον Απρίλιο, έδειξε ότι η συμμόρφωση με την νομοθεσία ήταν μετέωρη στην καλύτερη περίπτωση. Τα προβλήματα εντοπίζονται συχνά, όταν οι επιβάτες με αναπηρία έχουν κλείσει εισιτήρια και ζητούν βοήθεια στην μετακίνησή τους ή πρόσθετο εξοπλισμό. Εντοπίζουν, λοιπόν, ότι ο εξοπλισμός δεν παραδίδεται σε αυτούς είτε παραδίδεται με καθυστέρηση και το προσωπικό του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιρειών δεν ξέρει να χρησιμοποιήσει σωστά τα αναπηρικά καροτσάκια και σε πολλές περιπτώσεις απαγορεύεται στους επιβάτες να επιβιβαστούν εάν δεν συνοδεύονται από ένα άτομο, που να μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλήματα εμφανίζονται όταν οι επιβάτες με κινητικά προβλήματα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα έπρεπε να κρατήσει αυστηρότερη στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso υποσχέθηκε τον προηγούμενο μήνα να θεσμοθετήσει την «Ένωση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες» στην οποία θα συζητούνται οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα μεταξύ των ηγετών της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


"Τι κέρδισαν τα άτομα με αναπηρία από τους Special Olympics;"



Την έντονη αποδοκιμασία και αντίθεσή της στη διοργάνωση Special Olympics που ολοκληρώθηκε προ ημερών στην Αθήνα, εκφράζει σε ανακοίνωση η Ένωση Σωματείων Ατόμων με Αναπηρία και το Σωματείο Ρεθύμνου.

Όπως τονίζουν το ελληνικό αναπηρικό κίνημα είχε αντιταχθεί εξαρχής, καθώς θεώρησε τη διοργάνωση «κοσμοπολιτικό γεγονός, που ουδεμία σχέση έχει με τη δικαιωματική αντιμετώπιση της αναπηρίας». Στη θέση αυτή επανέρχεται η Ε.Σ.Α.μεΑ θέτοντας την εξής ερώτηση: Τι κέρδισαν τελικά τα ΑμεΑ από τη διργάνωση; Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Έπεσε η αυλαία των SpecialOlympics και μαζί τους χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία η χώρα να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, και όχι σε μια πολυδάπανη φιλανθρωπική γιορτή.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., στην τελευταία ανακοίνωσή της πριν τους αγώνες, καλωσόρισε τα άτομα που ήρθαν από όλο τον κόσμο για να λάβουν μλερος και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Η Συνομοσπονδία χαιρέτισε και χαιρετίζει τους συμμετέχοντες, χαιρέτισε και χαιρετίζει τους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση. Γιατί άτομα με αναπηρία και οι εθελοντές δεν είχαν και δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διοργάνωση και την εξέλιξη αυτών των αγώνων.

Όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση, το εθνικό αναπηρικό κίνημα αντιτάχτηκε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται για κοσμοπολίτικο γεγονός, που ουδεμία σχέση έχει με τη δικαιωματική αντιμετώπιση της αναπηρίας, με τους αγώνες που δίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ., και οι άλλοι φορείς για τη βελτίωση της ζωής των Α.μεΑ και των οικογενειών τους. Όταν τελικά η χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση και δέθηκε χειροπόδαρα με τη σχετική σύμβαση η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε από τους διοργανωτές να σεβαστούν την οικονομική πραγματικότητα και να μην προχωρήσουν σε φιέστες και προκλητικά έξοδα. Μόνο αυτό δεν συνέβη -αντιθέτως, το υπερθέαμα στο Καλλιμάρμαρο έριξε ακόμη περισσότερο σκοτάδι στα προβλήματα των Α.μεΑ. στην Ελλάδα, μιας και το κόστος μόνο της τελετής έναρξης, ισούται περίπου με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής πρόσβασης Α.μεΑ. της Αττικής μεταξύ των ετών 2010-2011: κάτι που κρύβεται επιμελώς.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., δυστυχώς δικαιώθηκε όταν δήλωνε ότι με τους SpecialOlympics η χώρα θα βιώσει την υποκρισία του "φαίνεσθαι" των δημοσίων σχέσεων. Το αναπηρικό κίνημα εισέπραξε πλήρη αποκλεισμό: δεν συμμετείχε πουθενά, δεν έχε λόγο για τίποτα, δεν ακούστηκε πουθενά.

Παρόλα αυτά η οργάνωση θα μπορούσε να αφήσει έστω μια παρακαταθήκη στα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό της διοργάνωσης αυτής, τα στάδια θα μπορούσαν να είναι γεμάτα, όπως στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αρχικά παρήχθη κοινωνικό πλεόνασμα που στη συνέχεια έγινε κοινωνικό έλλειμμα. Στους SpecialOlympics η ευκαιρία να παραχθεί μια άλλη κοινωνική αντίληψη για την αναπηρία έγινε έλλειμμα, προτού καν αρχίσουν.

Ειδικά σε αυτήν την οικονομική περίοδο, οι αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν η βάση ενός ευρέως κοινωνικού κινήματος προστασίας της αναπηρίας από την κρίση. Κάποιος θα πρέπει να βγει και να πει ανοιχτά σε όλους τους συμμετέχοντες, τις οικογένειες τους και τους εθελοντές γιατί αυτό δεν έγινε. Στην Ελλάδα της κρίσης, η Πολιτεία χρηματοδότησε μια φιέστα που προβάλλει τον πολίτη με αναπηρία ως αντικείμενο ελέους. Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ μειώνει στο μισό τη δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων που αποτελούν όρο επιβίωσης για χιλιάδες άτομα με αναπηρία, οι δομές στήριξης των ατώμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους κλείνουν, χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείων, δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανένα φορέα για το 2011.

Από την έναρξη έως τη λήξη της διοργάνωσης, υπήρξαν εκτεταμένα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για κακοδιαχείριση, υπέρογκες σπατάλες, αδιαφάνεια και ύποπτες αναθέσεις. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος εξαπέλυσε κεραυνούς με επιστολή του που καταφερόταν εναντίον της Οργανωτικής Επιτροπής με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς περί «κιτς» και αλόγιστων σπατάλων. Ο ίδιος ο Τίμοθυ Σράιβερ αναγνώρισε ότι το μήνυμα των αγώνων «δεν πέρασε».

Ποιος θα σταθεί μπροστά στην ελληνική κοινωνία και θα πάρει αυτήν την ευθύνη; Αυτοί που διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν αυτή τη φιέστα, οφείλουν τώρα να κάνουν λογαριασμό. Τι πήραν και τι έδωσαν; Τι κέρδισαν από αυτούς τους αγώνες τα άτομα με αναπηρία; Σε τελική ανάλυση, για ποιους έγιναν αυτοί οι αγώνες;»


Το ΥΦΑΔΙ στον υπέροχο κόσμο των Νικητών στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011



Για μια ακόμη φορά το ΥΦΑΔΙ μας έκανε υπερήφανους με την άξια εκπροσώπηση της πόλης μας, αλλά και του νομού Ημαθίας στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011, που έγιναν στην Αθήνα από 25 Ιουνίου – 4 Ιουλίου.

Με προπονήτρια την εθελόντρια Ναουσαία δασκάλα χορού Στόιου Τάνια και με το σύνθημα «είμαι μέσα», οι αθλήτριές μας Μαρία Πάλλα και Ραφαέλα Ματσάκα, αγωνίστηκαν στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής, αποσπώντας αξιόλογες νίκες: χάλκινο μετάλλιο στο στεφάνι και στη μπάλα η Μαρία, χάλκινο μετάλλιο στη μπάλα η Ραφαέλα.

Οι αγώνες διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του «Ελληνικού» και οι αθλήτριές μας αγωνίστηκαν με αθλήτριες από την Κούβα, Κόστα Ρίκα, Τσεχία, Ρουμανία, Ιταλία και Ρωσία. Το επίπεδο του αθλήματος ήταν πολύ υψηλό και η κατάκτηση της νίκης, έγινε ύστερα από δύσκολη αγωνιστική, αλλά ευγενή άμιλλα. Στη ρυθμική γυμναστική, η ελληνική αποστολή αντιπροσωπευόταν με 12 αθλήτριες και 3 προπονητές και απέσπασε 43 μετάλλια στο σύνολο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας, απ’ όλα τα αθλήματα κάλεσε και δέχθηκε στο Προεδρικό μέγαρο την αποστολή της ρυθμικής γυμναστικής και συνεχάρη τις αθλήτριες για τη συμμετοχή τους. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, τα μέλη της αποστολής από το ΥΦΑΔΙ, εκτός από τις καθημερινές προπονήσεις συμμετείχαν σε διάφορα events, έκαναν καινούριες φίλες και φίλους και μέσα από τα αγωνίσματα των Special Olympics, έμαθαν ότι το αθλητικό ιδεώδες σέβεται και στηρίζει την ευγενή άμιλλα, αλλά και τη διαφορετικότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους προηγούμενους Special Olympics που έγιναν το 2007 στη Σαγκάη της Κίνας, στην πρωτοεμφανιζόμενη ελληνική γυναικεία ομάδα μπάσκετ, η οποία κατέκτησε τη 3η θέση, εθελόντρια προπονήτρια ήταν η Ναουσαία γυμνάστρια Γεωργία Ράντζιου και από τις βασικές παίκτριες τρεις αθλήτριες από το ΥΦΑΔΙ .
Το ΥΦΑΔΙ είναι ο μόνος φορέας ΑμεΑ της πόλης μας αλλά και σε όλο το νομό που δεν έχει καμιά κρατική επιχορήγηση, αλλά είναι τόσο ενεργός αθλητικά και μάλιστα με υψηλές διακρίσεις. Εκπροσωπώντας την Νάουσα, μας κάνει υπερήφανους για τους ξεχωριστούς αθλητές μας, αλλά και για το έργο που επιτελείται σε καθημερινή βάση και αξίζει πράγματι τη στήριξη και την αγάπη όλων μας.
Η Διεύθυνση


Εντατικοί έλεγχοι σε χώρους στάθμευσης αναπηρικών Ι.Χ



Περίπου 300 παραβάσεις βεβαιώθηκαν και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, από τους εντατικούς ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στους προβλεπόμενους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων για άτομα με αναπηρία.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν εντός του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν παραχωρηθεί 408 συνολικά θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 71 είναι προσβάσιμες για κάθε αναπηρικό όχημα και βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία και οι υπόλοιπες 337 έχουν δοθεί για συγκεκριμένα αναπηρικά οχήματα, τα οποία έχουν την αποκλειστική στάθμευση σε αυτές.


«Ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος, απλά...Διαφορετικός»



Το όνειρο του Δασκάλου, όνειρο ζωής, πρόκληση και στοίχημα καθημερινής προσπάθειας, είναι να βλέπει τους μαθητές του να συνυπάρχουν ειρηνικά κι αρμονικά μέσα στη σχολική αίθουσα, στην αυλή του σχολείου, στο παιχνίδι τους, στο πάρκο, στη γειτονιά, στην κοινωνία, στον κόσμο.

Και δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό. Γνωρίζει καλά από την Ιστορία ότι οι «διαφορετικοί» αποτέλεσαν κι αποτελούν πάντοτε τα εξιλαστήρια θύματα των ισχυρών του κόσμου και της κοινωνίας. Γι’ αυτό αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις και με ό,τι μέσο διαθέτει για να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές του, ώστε να σέβονται και να αποδέχονται τον εαυτό τους, τη διαφορετικότητά τους, αλλά και τους Άλλους. Γιατί ο Άλλος είναι κομμάτι του ίδιου τους του εαυτού.

Το έργο του είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι σε προηγούμενες εποχές. Οι πολυπολιτισμικές σχολικές τάξεις είναι πια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν παλεύει όμως να εντάξει μόνο τον διαφορετικό σε φυλή, εθνικότητα, γλώσσα, πολιτισμική ταυτότητα και θρήσκευμα μαθητή. Παλεύει να εντάξει και τον ζωηρό, το «πειραχτήρι», τον «ταραξία», τον υπερκινητικό, τον απείθαρχο, τον μαθητή με σωματική αναπηρία, τον εσωστρεφή και λιγομίλητο, το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, το παιδί με τα παραπανίσια κιλά, το παιδί το λιγότερο «όμορφο» και χαριτωμένο, όχι μόνο μέσα στη σχολική κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Και προσπαθεί να αντιπαλέψει τις αντίξοες για τον αγώνα του εξωσχολικές συνθήκες ζωής των μαθητών του και ένα πανίσχυρο σύστημα που ξέρει καλά να στοχοποιεί τον διαφορετικό και να ρετουσάρει προπαγανδιστικά τις απαξίες και τα αντιπρότυπα, να τα προωθεί και να τα επιβάλλει, για να μπορεί να συντηρεί και να διαιωνίζει την ύπαρξή του.(Φτάνει μια μικρή τηλεοπτική περιήγηση στις μεσημεριανές εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών, για να συνειδητοποιήσετε ποιοι είναι εκείνοι οι «εργαζόμενοι» που μέσα στην κρίση δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, μολονότι είναι εντελώς αντιπαραγωγικοί. Αυτά είναι τα «πρότυπα» που προβάλλουν στα παιδιά μας). Γιατί η «τελειότητα» του συστήματος στηρίζεται στην περιθωριοποίηση και στον αποκλεισμό της διαφορετικότητας.

Για τον Δάσκαλο όμως δεν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι, καλύτεροι και χειρότεροι, δυνατοί κι αδύναμοι, αλλά μόνο Διαφορετικοί. Για τον Δάσκαλο δεν τίθεται ποτέ θέμα απόρριψης και αποκλεισμού. Για τον Δάσκαλο υπάρχει μόνο η αγάπη, ο σεβασμός, η αποδοχή, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό και το όνειρό του γίνεται καθημερινή πράξη και μήνυμα ζωής προς τους μαθητές του. Έγινε όμως και καλοκαιρινή γιορτή αφιερωμένη στη Διαφορετικότητα. Οι μαθητές του 16ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων δίδαξαν σε όλους εμάς τους μεγάλους την «άλφα-βήτα της Διαφορετικότητας»: Στο Α και στο Β είδα την Αδικία και τη Βία που υπάρχει στον κόσμο. Με το Γ γνώρισα τις άλλες Γλώσσες και με το Δ διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι είναι Διαφορετικοί και όλοι έχουν ένα Ε και ένα Ζ μέσα τους, την Ελπίδα για μια καλύτερη Ζωή..... Όλοι μαζί τραγούδησαν κι ύμνησαν τη διαφορετικότητα μ’ ένα τραγούδι, του οποίου τους στίχους και τη μουσική έγραψε η καθηγήτρια της Μουσικής, κα Αφροδίτη Μιχαλοπούλου-Διγαλάκη:

Άλλος εγώ, άλλος αυτός

άλλοι αυτοί κι εκείνοι

άτομα απλά, ξεχωριστά

και τόσο διαφορετικά

που όλα μαζί, σαν μια ψυχή

ποικίλη κάνουν τη ζωή.

Μικροί-μεγάλοι

μαύροι-λευκοί

αδύναμοι και δυνατοί

όλοι προσφέρουν και συνεισφέρουν

σε μια ιδιαίτερη ζωή.



Όλοι κομμάτια σε ένα παζλ

κρίκοι δεμένοι δεν πρέπει να σπαν

ένας αν σπάσει ή αν χαθεί

όλα θα έχουνε καταστραφεί.

Όλοι εμείς σ’ αυτή τη γη

αρμονικά να ζούμε μαζί

θέλω κι εγώ στον κόσμο αυτό

να συνυρπάξω, να ζήσω κι εγώ.(ρεφρέν)



Τι κι αν δεν είμαστε όλοι εμείς ίδιοι

και τα πιστεύω δεν είναι κοινά;

Τι κι αν διαφέρουν έθνη και ήθη

κι είναι τα φύλα ξεχωριστά;



Ούτε καλύτερος, ούτε χειρότερος

ούτε σπουδαίος, ούτε κοινός

έχω ταυτότητα και ικανότητα

να είμαι διαφορετικός.



Χόρεψαν, τραγούδησαν, δημιούργησαν ένα δικό τους ντοκιμαντέρ για τη διαφορετικότητα σε άψογη συνεργασία μεταξύ τους, βίωσαν την προσωπική τους διαφορετικότητα, εξέφρασαν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους. Κι έτσι μέσα στην κακοκαιρία και τη βαρυχειμωνιά της καθημερινότητάς μας έφεραν την καλοκαιρία, τον καθαρό ουρανό, τον ανοιχτό ορίζοντα, το χαμόγελο και την αισιοδοξία. Στο μυαλό μας, στις ψυχές μας, στα πρόσωπά μας.


*Ο τίτλος του κειμένου προέρχεται από το θέμα της τελετής λήξης της σχολικής χρονιάς του 16ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων.


Ξεκίνησαν οι εργασίες στην Αποκάλυψη



Η ευχάριστη είδηση της ημέρας είναι ότι σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου ξεκίνησαν οι εργασίες της κτιριακής αποκατάστασης της Αποκάλυψης.

Οι εργασίες που όπως γράφουμε στην εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουνε σύντομα ξεκίνησαν . Ξεκίνησαν από την συμπληρωματική αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου της νέας εισόδου, ώστε να γίνει η πολυπόθητη πρόσβαση σε όλες τις ηλικίες και τα ΑΜΕΑ στον επισκέψιμο χώρο του Ιερού Σπηλαίου που δεν ολοκληρώθηκε από το Β΄Κ.Π.Σ. «Το έργο αυτό για το νησί είναι πολύ σημαντικό, διότι χάνει από το μεγάλο μερίδιο του Θρησκευτικού τουρισμού που έχει ανοδική τάση".

Με το έργο αυτό, παρακάμπτονται τα 44 σκαλοπάτια της παλαιάς εισόδου. Τις εργασίες αυτές, που έμειναν από το Β΄Κ.Π.Σ. τις περιμέναμε χρόνια. Ευτυχώς όμως συμπεριελήφθηκαν στο έργο «Αποκατάσταση και λειτουργική αναβάθμιση της Αποκάλυψης» που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 800 χιλ. ευρώ. Είχαν προκηρυχθεί ήδη από την 4η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιολογίας έξι θέσεις Δ.Ε. εξειδικευμένων εργατών. Πιστεύουμε ότι αν και ένας ανειδίκευτος ανταποκρίθηκε, θα βρεθεί η λύση. Στο πρόγραμμα όπως προαναφέραμε περιλαμβάνονται εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης της νέας εισόδου:

Η Συντήρηση και αποκατάσταση όλων των χώρων του κτιριακού συγκροτήματος που δεν περιλήφθηκαν στο Β' ΚΠΣ, όπως: Κτιριακή αποκατάσταση και λειτουργική αναβάθμιση των τριών ανωτέρων επιπέδων της Αποκάλυψης, τη συντήρηση του Σπηλαίου, των τοιχογραφιών του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου και την αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου του συγκροτήματος, με σκοπό την επανάχρηση του κτιρίου ως κέντρο μοναχισμού, εκπαίδευσης και τόπο προσκυνήματος.
(Από το Patmos Times)



Την κυνηγά η Κρήτη



Στην λεβεντογέννα Κρήτη βρέθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη μετά από πρόσκληση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, σε μια εκδήλωση που έγινε στα Χανιά με θέμα το νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων.

Η όμορφη Θεσσαλονικιά «άλωσε» την μαγευτική πόλη των Χανίων (έχει καταφέρει να κλέψει και καρδιές εκεί, βλέπε Γιάννη Μαρακάκη), γυρίζοντας σχεδόν παντού. Επισκέφθηκε Ιδρύματα (Κ.η.Φ.αμεα), το παράρτημα Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ, την Εκκλησιαστική Σχολή της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και το Οινοποιείο και τη Στέγη Απόρων Κορασίδων της Εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου.
Μέχρι και στο ιερό την έβαλε ο παπάς, αψηφώντας για λίγο τους θρησκευτικούς κανόνες.


Η ωραία Ελένη παρευρέθηκε και σε κομματική εκδήλωση, ενώ έδωσε και συνέντευξη σε Νέα Τηλεόραση και την εκπομπή «Αντιρρήσεις». Ελπίζουμε στη συνέντευξη να συμμετείχε και η παρουσιάστρια του σταθμού, η μάχιμη δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια Ευτυχία Πενταράκη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μάθουμε αν τελικά η Ράπτη παντρευτεί ή όχι το Μαρακάκη, ή αν άρχισε να βλέπει με καλό μάτι εκκλησίες και μοναστήρια.

Γιατί μοναχικός είναι και ο δρόμος της πολιτικής.


Βρετανία: Προβληματισμός για τα ποσοστά ανορεξίας στη νεολαία


Ένας επίσημος απολογισμός, σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές από τις οποίες πάσχει η νεολαία της Βρετανίας, δημοσιεύτηκε σήμερα, σύμφωνα με τον οποίο, περίπου 100 παιδιά ηλικίας 5 με 7 ετών έχουν νοσηλευθεί για νευρική ανορεξία στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών στη χώρα.

Συνολικά περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών έχουν νοσηλευθεί για διατροφικές διαταραχές. Από αυτά περίπου τα 600 ήταν μικρότερα από 13 ετών, ενώ τα 98 ήταν ηλικίας 5 με 7 ετών και 99 μεταξύ 8 και 9 ετών, σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα 35 βρετανικά νοσοκομεία.

Επιπλέον, περίπου 1.500 έφηβοι μεταξύ 13 και 15 ετών έχουν νοσηλευθεί για ανορεξία. Νωρίτερα φέτος μάλιστα, οι ειδικοί έκαναν έκκληση για άμεση δράση για την πρόληψη των διατροφικών διαταραχών στα παιδιά, βλέποντας τα νούμερα να αυξάνονται ανησυχητικά.

Περίπου 3 παιδιά στα 100.000, ηλικίας μικρότερα των 13 ετών, υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές στη Βρετανία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011 από το ινστιτούτο υγείας των παιδιών του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την Σούζαν Ρίνγκγουντ, γενική διευθύντρια της βρετανικής οργάνωσης B-eat που μάχεται κατά των διατροφικών διαταραχών, τα παιδιά επηρεάζονται από τις εικόνες που βλέπουν στα lifestyle περιοδικά.

«Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο (στην ανορεξία), όμως εδώ και μία δεκαετία, οι πολιτισμικές πιέσεις και η εικόνα του σώματος φαίνεται να επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τα μικρά παιδιά», εκτίμησε η Ρίνγκγουντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παράλληλα με το πρόβλημα της ανορεξίας, η Βρετανία έχει ένα από τα πιο αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με το 24,5% του πληθυσμού να θεωρείται παχύσαρκο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).


Πηγή: www.zougla.gr

Άρχισε να τρώει μαρούλια και βρήκε ότι έχει καρκίνο





Ο περίεργος «εθισμός» της, της έσωσε τη ζωή

Η 59χρονη Elsie Campbell ισχυρίζεται ότι ζει ακόμη από τύχη, όταν ο άντρας της συνειδητοποίησε ότι είχε καρκίνο του μαστού όταν ανέπτυξε έναν περίεργο «εθισμό» στα… μαρούλια!

Η γυναίκα ξαφνικά εμφάνισε μια ακατανίκητη επιθυμία για μαρούλια χωρίς όμως να μπορεί να καταλάβει το γιατί.

Ο εγκληματολόγος σύζυγός της, Jim, πίστευε ότι το νέο της «χούι» ήταν στην πραγματικότητα ο ίδιος της ο οργανισμός, ο οποίος ήθελε να της «πει» ότι ήταν άρρωστη!





Συνειδητοποίησε ότι η έλλειψη της ουσίας σουλφοραφάνης (sulforaphane), η οποία περιέχεται στα μαρούλια, μπορεί να εκληφθεί ως «σημάδι» εμφάνισης καρκίνου του μαστού και της πρότεινε να επισκεφτεί το γιατρό της.

Τελικά είχε δίκιο. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και η Elsie είχε διαγνωσθεί με καρκίνο.

Χάρη όμως στην έγκαιρη διάγνωση κατάφερε να αναρρώσει πλήρως και πλέον ευχαριστεί τον άντρα της που της έσωσε τη ζωή.

«Πάντα έτρωγα σαλάτες, αλλά ξαφνικά δε μπορούσα να σταματήσω. Έτρωγα μέχρι και 3-4 μαρούλια κάθε μέρα. Έτρωγα και στη δουλειά και την ώρα που γύριζα σπίτι στο λεωφορείο το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να επιστρέψω γρήγορα για να φάω κι άλλο» είπε η ίδια.


Πηγή: www.newsbeast.gr

Αυξάνει ο ΟΑΕΔ την επιδότηση πρακτικής άσκησης




Στόχος η βελτίωση του συστήματος Μαθητείας.

Την αύξηση του ποσού της επιδότησης προς τους εργοδότες, από 6 σε 12 ευρώ ανά ημέρα πρακτικής άσκησης των εκπαιδευόμενων αποφάσισε το ΔΣ του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενισχύσει τα κίνητρα, τα οποία προσφέρει ο Οργανισμός σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να απασχολήσουν εκπαιδευόμενους των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας.

Η επιδότηση μπορεί να καταβάλλεται είτε στον εργοδότη, είτε απευθείας στον μαθητή. Ο ΟΑΕΔ καλεί επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες των ειδικοτήτων με αντιστοιχία στο πρόγραμμα σπουδών των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα πρακτικής άσκησης εκπαιδευόμενων.

Οι μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ, ασκούνται από τέσσερις έως έξι ημέρες την εβδομάδα σε επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Το σύστημα της μαθητείας συνδυάζει την θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στην τάξη, με την πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας και επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, ώστε να καταστεί ευκολότερη στη συνέχεια η ένταξή του στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η φοίτηση σ' αυτές διαρκεί δύο σχολικά έτη (4 εξάμηνα). Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, απευθύνεται κυρίως σε νέους και νέες ηλικίας 16 έως 23 ετών, που προάγονται στη Β' Τάξη των Επαγγελματικών ή Γενικών Λυκείων. Δηλαδή, οι μαθητές πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι της Α' τάξης Λυκείου.

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους χορηγούνται δωρεάν τα απαραίτητα βιβλία-βοηθήματα. Οι εκπαιδευόμενοι αμείβονται, ασφαλίζονται, τους χορηγείται επίδομα στέγασης και σίτισης, όπως και αναβολή στράτευσης, ενώ λαμβάνουν και σπουδαστική άδεια, μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.

Κατά τη διάρκεια της μαθητείας, οι εκπαιδευόμενοι αμείβονται για την εργασία τους στον εργοδότη όπου γίνεται η πρακτική τους άσκηση, και η αμοιβή του ασκούμενου μαθητή αναλογεί στο 70% του κατώτατου μισθού που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (αρ. 1186/Δ5.4/24-1-2011 ΚΥΑ υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ΦΕΚ 119/Β/8-2-2011).

Η επιδότηση της πρακτικής άσκησης συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με την αρ. Α50462/25-8-2010 Απόφαση Ένταξης Πράξης. Με την επιδότηση της ημερήσιας αμοιβής του μαθητευόμενου κατά 12 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, η επιβάρυνση για τον εργοδότη περιορίζεται στο ποσό των 11,5 ευρώ ημερησίως.

Στον ΟΑΕΔ λειτουργούν 51 ΕΠΑΣ Μαθητείας, με έδρα τους τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Κάθε χρόνο φοιτούν σε αυτές περίπου 12.000 μαθητές.

Στους αποφοίτους των ΕΠΑΣ Μαθητείας χορηγείται πτυχίο με επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων επιπέδου ΙΙΙ που τους παρέχει τη δυνατότητα να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και να εγγράφονται στα ΙΕΚ.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΕΠΑΣ Μαθητείας καθορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί καταδεικνύουν ότι το σύστημα Μαθητείας παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό των ασκούμενων μαθητών που απασχολείται μετά το πέρας των σπουδών ανέρχεται στο 70%, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες αγγίζει το 90% του συνολικού αριθμού των μαθητών.

Τέλος, ο ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προετοιμάζει την αναβάθμιση της Μαθητείας που αποτελεί το κατ' εξοχήν εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο συνδέει την επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός αναπτύσσει συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο πεδίο της έρευνας και στην αγορά εργασίας για τη διαμόρφωση του πανελλήνιου χάρτη των ειδικοτήτων.

Οι ειδικότητες στα ενεργά προγράμματα σπουδών των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ, για τις οποίες ο Οργανισμός αναζητά επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν εκπαιδευόμενους με καθεστώς μαθητείας είναι οι εξής:

1. Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου

2. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου

3. Τεχνιτών Αμαξωμάτων

4. Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών, Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Μονάδων

5. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών

6. Τεχνιτών Εργαλειομηχανών

7. Τεχνιτών Υποστήριξης Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

8. Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

9. Τεχνιτών Αερίων Καυσίμων (φυσικού αερίου)

10. Εγκαταστατών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Έργων

11. Τεχνιτών Μεταλλικών Κατασκευών

12. Τεχνιτών Ναυπηγικής Βιομηχανίας

13. Αργυροχρυσοχοΐας

14. Ωρολογοποιίας

15. Αισθητικής Τέχνης

16. Κομμωτικής Τέχνης

17. Γραφικών Τεχνών-Εκτυπώσεων

18. Γραφικών Τεχνών-Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Εντύπου

19. Σχεδιαστών Τεχνικών Εφαρμογών με χρήση Η/Υ

20. Συντηρητών Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης

21. Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων

22. Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων

23. Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής

24. Μαγειρικής Τέχνης

25. Υφάσματος-Ένδυσης

26. Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας

27. Βοηθών Γενικής Νοσηλείας

28. Βοηθών Φαρμακείου

29. Ξυλουργών-Επιπλοποιών

30. Καλλιτεχνικής Επεξεργασίας Μαρμάρου

31. Φυτοτεχνιτών Επιχειρήσεων-Αρχιτεκτονικής Τοπίου

32. Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων

33. Επεξεργασίας Γούνας

34. Κτιριακών Έργων

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενημερωθούν αναλυτικότερα για την Πρακτική Άσκηση των μαθητών των ΕΠΑΣ Μαθητείας, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του ΟΑΕΔ, 210-99.89.711 - 99.89.919 (κ. Δημοπούλου, κ. Μπαρτσώκα).



Η σεξουαλική ανάπτυξη και ζωή των εφήβων με ειδικές ανάγκες




Τις τελευταίες δεκαετίες με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην αντιμετώπιση των οξέων και λοιμωδών νοσημάτων υπήρξε μια σημαντική στροφή του ενδιαφέροντος των ιατρών και των παιδιάτρων στα ιδιαίτερα προβλήματα των χρόνιων νοσημάτων. Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των εφήβων με χρόνια νοσήματα προέκυψε η ανάγκη για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του όλο και αυξανόμενου αριθμού των ατόμων αυτών. Εμμανουηλίδου Ελευθερία, ιατρός

Μια σημαντική ομάδα νέων με χρόνια προβλήματα είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν κινητικές και νευρολογικές αναπηρίες όπως αυτοί με εγκεφαλική παράλυση. Τα άτομα αυτά επωφελήθηκαν από τις πρόσφατες εξελίξεις της ιατρικής, από την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες και από τις κινήσεις για την ανεξάρτητη διαβίωση τους. Η αλήθεια είναι ότι σε μεγαλύτερο βαθμό έχουν γίνει κατανοητοί οι σωματικοί περιορισμοί και οι ανάγκες των ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες). Η κοινωνία έχει μείνει πίσω στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της αναπηρίας καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνικοποίηση των ατόμων αυτών.

Είναι κατανοητό ότι τα παιδιά με αυτά τα προβλήματα έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα άλλα παιδιά για τρυφερότητα, παιχνίδι και συναναστροφή με τους συνομηλίκους τους. Καθώς μεταβαίνουν στην εφηβεία και στην ενήλικο ζωή πρέπει να περάσουν από τα ίδια στάδια και να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις με τους συνομηλίκους τους. Έχουν παρόμοιες απορίες, ανησυχίες, όνειρα και προσδοκίες. Πολύ σημαντικό κομμάτι της μετάβασης από την παιδική στην εφηβική και ενήλικο ζωή είναι και η ανάπτυξη της σεξουαλικότητας, μιας έννοιας απόλυτα συνυφασμένης με την ανθρώπινη ύπαρξη. Πολλά έχουν γραφτεί για την σεξουαλική ανάπτυξη των φυσιολογικών παιδιών και εφήβων. Αντιθέτως ελάχιστες είναι οι αναφορές για το θέμα αυτό σε παιδιά με κινητικά και νευρολογικά προβλήματα.

Η σεξουαλικότητα μπορεί να οριστεί ως ένα περίπλοκο φαινόμενο που περιλαμβάνει πολλά συστατικά όπως η ταυτότητα του φύλου, το βιολογικό σεξ, οι ρόλοι και οι συμπεριφορές ενός ατόμου ανάλογα με το φύλο του. Η σεξουαλικότητα επηρεάζεται σημαντικά από την διανοητική, συναισθηματική, ψυχολογική, φυσική και κοινωνική κατάσταση του ατόμου. Το ζήτημα αυτό εκτείνεται πολύ πέρα από την σωματική επαφή. Είναι τόσο προσωπικό όσο και κοινωνικό φαινόμενο. Περιλαμβάνει θέματα όπως η εμπιστοσύνη, η οικειότητα, η αποδοχή, η κοινωνικότητα, τα σχέδια για την ανάπτυξη σχέσης με ένα σημαντικό άλλο άτομο και την δημιουργία οικογένειας. Καθένα από τα στοιχεία της σεξουαλικότητας είναι σημαντικά και η επιτυχία ή η αποτυχία στις προκλήσεις που προκύπτουν κατά την σεξουαλική ανάπτυξη παίζουν βασικό ρόλο στην προσαρμογή στην ενήλικο ζωή.

Η αναπηρία προσθέτει έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα για την δύσκολη διαδικασία της σεξουαλικής ωρίμανσης. Τα άτομα με αναπηρίες σπανίως απεικονίζονται στα δημοφιλή ΜΜΕ ως σεξουαλικά όντα. Αυτό μας δίνει την εντύπωση ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή πραγματικότητα των ρομαντικών σχέσεων, στην σεξουαλική ζωή και στην δημιουργία οικογένειας. Ανέκαθεν επικρατούσαν κάποιοι μύθοι για την σεξουαλικότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έτσι είναι διαδεδομένη η άποψη ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες ( ΑΜΕΑ ) έχουν παιδική όψη και συμπεριφορά, είναι εξαρτημένα και έχουν ανάγκη προστασίας. Αυτός ο μύθος δημιουργεί την εντύπωση ότι τα ΑΜΕΑ δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια σχέση που θα βασίζεται στην ισοτιμία των συντρόφων. Ο μύθος ότι είναι αιώνια παιδιά δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα άτομα αυτά είναι α-σεξουαλικά και ότι θέματα που αφορούν την προσωπική τους εικόνα δεν τους αφορούν.

Κυριαρχεί επομένως η άποψη ότι μια ανεπάρκεια σε έναν τομέα ( νοητικό ή κινητικό ) συνδυάζεται με ανεπάρκεια σε όλους τους άλλους τομείς όπως και στον τομέα της σεξουαλικότητας. Ένας τρίτος μύθος για τα ΑΜΕΑ είναι ότι έχουν αυξημένες και ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορμές που πολλές φορές τις εκφράζουν με τη βία. Αυτό οδηγεί πολλές φορές στην απόκρυψη πληροφοριών και στην στέρηση εκπαίδευσης για σεξουαλικά ζητήματα με την προσδοκία ότι αυτό θα περιορίσει τις παρεκτροπές. Τα αποτελέσματα ερευνών που μελέτησαν την βάση των μύθων αυτών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απομόνωση, ο διαχωρισμός των φύλων, η άγνοια και η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που επιβάλλονται στα ΑΜΕΑ μπορούν να οδηγήσουν σε ανάρμοστη, ανεύθυνη και μπορεί εγκληματική σεξουαλική συμπεριφορά.

Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να μελετήσει τις ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι με φυσική αναπηρία όσον αφορά την αναπτυσσόμενη σεξουαλικότητα τους. Ακόμη θα παρουσιαστούν τα υπάρχοντα δεδομένα στην σύγχρονη έρευνα για την εκπαίδευση, τις γνώσεις, τις απόψεις, τις προσδοκίες και τις εμπειρίες των εφήβων αυτών όσον αφορά τα σεξουαλικά ζητήματα. Επιπλέον θα γίνει αναφορά στην φυσιολογική σεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων και στις επιπτώσεις που έχει η φυσική αναπηρία σε αυτήν. Ειδικά ζητήματα για την αναπηρία και την σεξουαλικότητα θα αναπτυχθούν. Τέλος θα αναζητηθούν οι τρόποι για την ομαλή ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των εφήβων αυτών και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των αναγκών τους στα σεξουαλικά ζητήματα.

Για να κατανοήσουμε τα σεξουαλικά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους με φυσικές αναπηρίες είναι σημαντικό να μελετήσουμε την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της σεξουαλικότητας στα φυσιολογικά παιδιά. Η αναπτυξιακή αυτή διαδικασία είναι μακρόχρονη και μπορεί να διαφέρει σε διάρκεια από παιδί σε παιδί. Ο ρυθμός αυτός επιβραδύνεται τις περισσότερες φορές σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων και αναπηριών. Η σειρά όμως της εξέλιξης της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι πάντα η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Ήδη από την βρεφική ηλικία ξεκινά η κοινωνικοποίηση με τις πρώτες ανθρώπινες σχέσεις να διαμορφώνονται. Η πρώτη σχέση είναι αυτή με τη μητέρα η οποία με την φροντίδα της θέτει τις βάσεις για υγιείς μελλοντικές σχέσεις. Οι θετικές εμπειρίες από αυτή την ηλικία καλλιεργούν το αίσθημα τις εμπιστοσύνης στο παιδί και τις προϋποθέσεις για την ομαλή κοινωνικοποίηση και σεξουαλική ανάπτυξη. Η ύπαρξη μιας αναπηρίας μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εκδήλωση τρυφερότητας μέσω της αγκαλιάς και του χαδιού. Τα βρέφη με κινητικά προβλήματα συχνά υποβάλλονται σε χειρισμούς για την φροντίδα τους από την οικογένεια ή από το ιατρικό προσωπικό που πολύ απέχουν από το τρυφερό άγγιγμα. Αυτή η άβολη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του εαυτού και να ελαττώσει την εμπιστοσύνη στους άλλους, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την σωστή κοινωνική και σεξουαλική ανάπτυξη και να δυναμιτίσει τις απώτερες εμπειρίες και σχέσεις με τον εαυτό και τους γύρω.

Κατά την νηπιακή ηλικία το παιδί αρχίζει να αναγνωρίζει το φύλο του. Σε αυτό το στάδιο της σεξουαλικής ανάπτυξης το νήπιο αρχίζει να μαθαίνει τον ρόλο του ως αγόρι ή κορίτσι, μπορεί να ονομάσει διάφορα σημεία του σώματος του και αποκτά τον έλεγχο των σφιγκτήρων του. Μια φυσική αναπηρία μπορεί να δημιουργήσει μια διαταραγμένη αντίληψη για την ταυτότητα του φύλου και για τους ρόλους του κάθε φύλου. Μπορεί να παραβλάψει την αναγνώριση συγκεκριμένων ανατομικών περιοχών και να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τον έλεγχο των σφιγκτήρων Κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας ενισχύεται η ταυτότητα του φύλου καθώς και οι ρόλοι που αυτή συνεπάγεται. Σε αυτή την ηλικία ξεκινά η συναναστροφή με τους συνομηλίκους μέσω του παιχνιδιού και ενθαρρύνεται η κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλα πρόσωπα. Σε αυτή την ηλικία ξεκινά η λογική σκέψη και πολλά προβλήματα συμπεριφοράς στα επόμενα χρόνια έχουν την βάση τους σε κακές γονεϊκές τακτικές αυτής της περιόδου. Τα παιδιά με χρόνιες αναπηρικές καταστάσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους τους και κινδυνεύουν από την από την κοινωνική απομόνωση. Η σχολική ηλικία είναι το στάδιο εκείνο της ανάπτυξης κατά το οποίο τα παιδιά καλλιεργούν και βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Είναι η ηλικία της στροφής από την ομφαλοσκόπηση στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος κόσμου. Οι κυριότερες σχέσεις είναι αυτές με τους συνομηλίκους του ίδιου φύλου στους οποίους το παιδί αναζητά στήριξη, αλληλεπίδραση και πληροφόρηση. Στα σχολικά χρόνια τα παιδιά ανταλλάσσουν και συγκρίνουν απόψεις τόσο για άλλα θέματα όσο και για σεξουαλικά ζητήματα. Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο η λογική σκέψη και η ικανότητα για μάθηση αυξάνουν κατά πολύ. Η σωματική αναπηρία και η υπερπροστασία από τους γονείς που συχνά αυτή συνεπάγεται, εμποδίζουν την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία με τους συνομηλίκους. Ο περιορισμός αυτός μπορεί να καθυστερήσει ή και να εμποδίσει την σωστή σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών αυτών.

Η πρώτη εφηβεία περιλαμβάνει τις ηλικίες από τα 11 έως και τα 13. Είναι το στάδιο εκείνο της ψυχολογικής ανάπτυξης κατά το οποίο ο έφηβος ασχολείται με το ταχέως μεταβαλλόμενο σώμα του. Στην ηλικία αυτή είναι πολύ σημαντική η εμφάνιση και σπανίως οι έφηβοι είναι ευχαριστημένοι με την εικόνα του εαυτού τους. Αυτή είναι η φάση κατά την οποία ξεκινά η συμβολική απομάκρυνση από το οικιακό περιβάλλον και η ανεξαρτητοποίηση. Ισχυρή είναι η επιρροή των συνομηλίκων με τους οποίους οι έφηβοι διαμορφώνουν και εδραιώνουν φιλίες, κυρίως με άτομα του ίδιου φύλου. Η σύγκριση με τους συνομηλίκους είναι συνεχής και οι έφηβοι δεν θέλουν να διαφέρουν από αυτούς. Τώρα είναι η εποχή της έναρξης της αφηρημένης σκέψης, της ενίσχυσης της λογικής σκέψης και του πολλαπλασιασμού της ικανότητας για μάθηση. Ο έφηβος στο στάδιο αυτό ζει για το σήμερα και αδυνατεί να συλλάβει τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει μια ανεύθυνη και επιπόλαιη συμπεριφορά. Έχει μαγική σκέψη και παρορμητικότητα και πιστεύει ότι θα παραμείνει αλώβητος από τον κίνδυνο. Καθώς προχωρά η προσαρμογή στις σωματικές αλλαγές της ήβης ο έφηβος ξεκινά να έχει περιέργεια για σεξουαλικά ζητήματα και μπορεί να αρχίσει να αυνανίζεται. Πιθανός είναι και ο ομοφυλοφιλικός πειραματισμός. Μετά την πρώτη εφηβεία ακολουθεί η μέση εφηβεία (14-17 ετών). Η μέση εφηβεία χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση και την απόκτηση της σεξουαλικής ταυτότητας και την συναναστροφή με τα άτομα του άλλου φύλου. Κατά την περίοδο αυτή ο έφηβος αποκτά μεγαλύτερη οικειότητα και άνεση με την σεξουαλικότητα του, εκφράζει τα αισθήματα του με κατάλληλο τρόπο και δέχεται πιο εύκολα το σεξουαλικό ενδιαφέρον των ατόμων του άλλου φύλου. Συχνά ξεκινά τις πρώτες του ετεροφυλοφιλικές ρομαντικές σχέσεις και σεξουαλικές εμπειρίες. Η ανάγκη για ανεξαρτητοποίηση είναι σαφώς μεγαλύτερη αν και δεν έχει επέλθει τελείως η αποκόλληση από το οικογενειακό περιβάλλον. Η έννοια της φιλίας είναι πολύ αναπτυγμένη και έντονη η αναζήτηση στήριξης και καθοδήγησης από τους συνομηλίκους. Η νοητική ικανότητα αυξάνεται κατά πολύ και είναι αυξημένη η τάση για φαντασιώσεις και για ταυτοποίηση με μη γονεϊκά πρότυπα ενηλίκων. Σε αυτή την ηλικία ενισχύεται ο αλτρουϊσμός.

Η όψιμη εφηβεία είναι το τελευταίο στάδιο πριν την ενηλικίωση. Είναι η εποχή της τέλειας ανεξαρτητοποίησης από τους γονείς και της διευθέτησης όλων των αναζητήσεων και της αναταραχής των προηγούμενων σταδίων. Σε αυτό το στάδιο ο έφηβος και ο νεαρός ενήλικος έχουν ολοκληρώσει την σωματική τους ανάπτυξη, έχουν αποδεχτεί την εικόνα του εαυτού τους και τον ρόλο ανάλογα με το φύλο τους. Μεγάλο χρόνο τους απορροφά η ακαδημαϊκή τους πορεία και η έναρξη της καριέρας τους. Σε αυτή την φάση διαμορφώνουν ώριμες σχέσεις με ένα σημαντικό άλλο πρόσωπο με το οποίο μοιράζονται όνειρα και προσδοκίες.

Η φυσική αναπηρία παρεμβαίνει στην φυσιολογική εξέλιξη των σταδίων της ήβης καθώς και στην ομαλή ψυχολογική ανάπτυξη του νέου στην εφηβεία. Η ήβη ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 9 και 11 για τα φυσιολογικά κορίτσια και των 10 και 12 για τα φυσιολογικά αγόρια. Κατά την διάρκεια της πρώτης εφηβείας το μοντέλο της σεξουαλικής ωρίμανσης των παιδιών με κινητικές και νευρολογικές διαταραχές διαφέρει από αυτό των φυσιολογικών παιδιών. Έτσι στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με μέση ή βαριά κινητική διαταραχή η ήβη ξεκινά νωρίτερα με την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου και τελειώνει αργότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η εμμηναρχή στα κορίτσια με εγκεφαλική παράλυση ξεκινά αργότερα. Επιπλέον η πιο προχωρημένη σεξουαλική ωρίμανση συσχετίστηκε με περισσότερο σωματικό λίπος στα κορίτσια και με λιγότερο σωματικό λίπος στα αγόρια με εγκεφαλική παράλυση. (4) Για τα παιδιά με δισχιδή ράχη οι έρευνες δείχνουν πιο πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως, περίπου στην ηλικία των 10,5 με 11,4 ετών σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό των θηλέων (12,5). Επίσης η ανάπτυξη του στήθους εμφανίστηκε νωρίτερα. Στα αγόρια με δισχιδή ράχη η ήβη εμφανίζεται είτε νωρίτερα είτε στον ίδιο χρόνο με τα φυσιολογικά αγόρια. Επίσης νωρίτερα εμφανίζεται η ήβη στα παιδιά με υδροκέφαλο, μηνιγγομυελοκήλη και νευροϊνομάτωση. Στα παιδιά με κάκωση σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται αμηνόρροια για μικρό χρονικό διάστημα μετά την κάκωση η οποία αποκαθίσταται χωρίς να επηρεαστεί η γονιμότητα.

Μια πολύ σημαντική επίπτωση της φυσικής αναπηρίας είναι η διαμόρφωση κακής και διαστρεβλωμένης εικόνας για τον εαυτό και το σώμα. Όπως προαναφέρθηκε για τους εφήβους στην πρώτη και την μέση εφηβεία είναι αυξημένη η ενασχόληση με την εικόνα του όλο και μεταβαλλόμενου σώματος τους. Καθώς διαμορφώνονται τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου οι έφηβοι ανησυχούν για την επάρκεια του νέου τους σώματος. Η φυσική αναπηρία προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στην δύσκολη αυτή διαδικασία καθώς ακόμη και μια μικρή απόκλιση από την φυσιολογική όψη φαντάζει τεράστια για τους εφήβους που δεν θέλουν να διαφέρουν. Έτσι οι έφηβοι με ειδικές ανάγκες παρουσιάζουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, μη ικανοποιητική εικόνα σώματος και αμφιβολίες για την μελλοντική τους επάρκεια και αυτοεξυπηρέτηση καθώς και για την σεξουαλική τους ικανότητα και την δυνατότητα για αναπαραγωγή και δημιουργία οικογένειας. Στην σύγχρονη εποχή όπου η καλή εμφάνιση και η ελκυστικότητα , ειδικά για τις γυναίκες, θεωρούνται στοιχεία της σεξουαλικής επάρκειας είναι πολύ εύκολο μια δυσμορφία να οδηγεί σε αισθήματα κατωτερότητας και αναξιότητας. Προκύπτει κατά συνέπεια η ανάγκη για περισσότερες συναντήσεις με τους θεραπευτές για την ρύθμιση της θεραπευτικής αγωγής ή την ανεύρεση εναλλακτικής θεραπείας όταν τα φάρμακα προκαλούν αισθητικά προβλήματα. Οι ορθοπαιδικές και κοσμητικές επεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση.

Η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή με τους συνομηλίκους αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής των εφήβων. Η αποδοχή από την ομάδα αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη. Η μειονεκτικότητα ενός ατόμου σε έναν τομέα τον καθιστά εύκολη λεία για να δεχτεί την κριτική και την απόρριψη. Ειδικά στην εφηβική ηλικία αυτή η τακτική είναι κοινός τόπος καθώς οι έφηβοι ασκούν κριτική για να την αποφύγουν οι ίδιοι.

Οι διαταραχές της κινητικότητας συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία σχέσης εξάρτησης με τους γονείς. Το γεγονός αυτό παρεμβαίνει και καθυστερεί την διαδικασία της χειραφέτησης των εφήβων αυτών. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της ασθένειας τους μπορεί να παρέμβουν στην σεξουαλική τους ανάπτυξη. Επιπλέον τα εμπόδια και οι εντάσεις κατά την διαδικασία της σεξουαλικής τους ωρίμανσης μπορούν να επιδεινώσουν το ίδιο το νόσημα. Ο έφηβος με ειδικές ανάγκες μπορεί να παλινδρομήσει σε πιο πρώιμα μοντέλα συμπεριφοράς λόγω της εξάρτησης από τους γονείς αλλά το ίδιο αυτό γεγονός μπορεί να του δημιουργήσει τεράστιο άγχος. Η άγνοια των ψυχολογικών επιπτώσεων της αναπηρίας στην σεξουαλική ανάπτυξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμά την κακή συμμόρφωση με τις ιατρικές οδηγίες. Στην όψιμη εφηβεία η έλλειψη προηγούμενων εμπειριών και η δυσκολία να εκμεταλλευτεί ο έφηβος όλες τις δυνατότητες για μόρφωση και εργασία λόγω του νοσήματος του, οδηγούν στην ανεπαρκή ανεξαρτητοποίηση του. Πολύ σημαντικό ρόλο στην σεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων με ειδικές ανάγκες παίζουν οι γονείς που πολλές φορές ενισχύουν την άρνηση της έκφρασης της σεξουαλικότητας με τους φόβους τους και τις αμφιβολίες τους για την επάρκεια των παιδιών τους σε αυτό τον τομέα. Ακόμη συχνά στερούν τους νέους αυτούς από ιδιωτικές στιγμές στις οποίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν σχέσεις και να εκφράσουν την σεξουαλικότητα τους.

Πολλές φορές οι καταστάσεις αυτές ή και φάρμακα που αυτές απαιτούν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην σεξουαλική ικανότητα και στην αισθητικότητα. Έτσι οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται περιλαμβάνουν την ξηρότητα του κόλπου, τη δυσπαρευνία και τις διαταραχές του οργασμού, της στύσης και της εκσπερμάτωσης. Η φυσική αναπηρία μπορεί να εμποδίσει συγκεκριμένες θέσεις ερωτικής συνεύρεσης λόγω αδυναμίας, σπαστικότητας, έλλειψης ισορροπίας, πόνου στα γόνατα και τα ισχία, να προκαλέσει πρόβλημα με τη σεξουαλική διέγερση και τη λίμπιντο. Έτσι για παράδειγμα στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση ο αυξημένος τόνος παρεμβαίνει στο αγκάλιασμα και την σωματική επαφή, προκαλεί δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων και ανεξέλεγκτες, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις καθώς και σπασμό στους μύες του κόλπου γεγονός που επηρεάζει τον αυνανισμό και τη συνουσία. Τα άτομα με συγκεκριμένες νευρομυϊκές διαταραχές έχουν υποτονία η οποία εμποδίζει την έκφραση της σεξουαλικότητα τους. Η μηνιγγομυελοκήλη και τα τραύματα σπονδυλικής στήλης συνδυάζονται με μειωμένη αισθητικότητα τόσο γενική όσο και στην γενετήσια περιοχή και σχετίζονται με νευρογενή κύστη και έντερο. Πολλές φορές η δυσλειτουργία δημιουργείται από ψυχολογικά αίτια όπως είναι η πίεση της απόδοσης. Ακόμη μπορεί να οφείλεται στην ελλιπή εκπαίδευση και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έχουν τα άτομα αυτά για θέματα που αφορούν το δικό τους νόσημα μιας και τις περισσότερες φορές οι γνώσεις αυτές απευθύνονται σε φυσιολογικούς εφήβους.

Όπως προαναφέρθηκε λίγα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την σύγχρονη έρευνα για την ανάπτυξη της σεξουαλικότητας των εφήβων με ειδικές ανάγκες. Από τις περιορισμένες αναφορές στην βιβλιογραφία (κατά κανόνα από τις ΗΠΑ),προκύπτουν στοιχεία για τις γνώσεις και την εκπαίδευση των παιδιών αυτών στα σεξουαλικά ζητήματα, για τις απόψεις και τις στάσεις τους πάνω στην αναπτυσσόμενη σεξουαλικότητα τους καθώς και τις ερωτικές τους εμπειρίες. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα δεδομένα αυτά είναι ότι, παρά την επικρατούσα άποψη, τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν την ίδια ανάγκη και επιθυμία με τον υπόλοιπο πληθυσμό για συναισθηματική και σεξουαλική ολοκλήρωση, προσδοκούν να κάνουν οικογένεια και να μεγαλώσουν απογόνους. Όπως είναι αναμενόμενο πολλές μελέτες απέδειξαν ότι οι νέοι με αναπηρίες έχουν λιγότερες γνώσεις από τους συνομηλίκους τους για την σεξουαλικότητα γενικά και για τις επιπτώσεις που έχει η νόσος τους στην σεξουαλική και αναπαραγωγική ικανότητα ειδικότερα. Συχνά τα παιδιά αυτά δεν ξέρουν που να αναζητήσουν τις γνώσεις αυτές και πολλές φορές δεν είναι σίγουρα αν θέλουν. Τα άτομα στα οποία απευθύνονται για την αναζήτηση πληροφοριών είναι οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι γιατροί τους και οι συνομήλικοι. Σε γενικές γραμμές οι γνώσεις τους για την εγκυμοσύνη, την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές των συνομηλίκων τους, με μόνη ίσως εξαίρεση τα παιδιά με σοβαρή αναπηρία. Η έλλειψη της εκπαίδευσης τους έγκειται στην απουσία προγραμμάτων που να απευθύνονται στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και ανησυχίες δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν ελάχιστοι ειδικοί που να μπορούν και να θέλουν να απαντήσουν στο αίτημα αυτό. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο μύθος ότι οι νέοι αυτοί είναι α-σεξουαλικοί. Παρά την έλλειψη συγκεκριμένων προγραμμάτων οι νέοι αυτοί εκφράζουν την ανάγκη πληροφόρησης για την ανατομία και την φυσιολογία, για τα συγκεκριμένα προβλήματα της δικής τους αναπηρίας, για τα συναισθήματα που σχετίζονται με την σεξουαλικότητα, για την ικανότητα δημιουργίας οικογένειας και για την πιθανότητα να μεταφέρουν το νόσημα στους απογόνους τους.

Όπως προαναφέρθηκε οι γονείς και η κοινωνία θεωρούν ότι οι νέοι με κινητικές αναπηρίες είναι α-σεξουαλικά όντα που είτε δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε σεξουαλική δραστηριότητα είτε δεν ενδιαφέρονται για αυτό. Παρά την διαδεδομένη αυτή άποψη οι νέοι αυτοί θεωρούν ότι έχουν θέση στην δημιουργία ρομαντικών και ερωτικών σχέσεων. Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές νιώθουν λιγότερο δημοφιλείς και ελκυστικοί στους συνομηλίκους τους οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια σχέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όταν η αναπηρία είναι μικρή η επίπτωση στην δημοτικότητα και την αυτοπεποίθηση είναι μικρή. Πολλές φορές είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν ώστε να καλύψουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Ανάλογα με την διαταραχή και τα σεξουαλικά τους ενδιαφέροντα μπορεί να εκφραστούν σεξουαλικά με ποικίλους τρόπους.

Παλαιότερες έρευνες για την συμμετοχή των εφήβων με ειδικές ανάγκες σε σεξουαλική δραστηριότητα απέδειξαν ότι οι νέοι αυτοί έχουν λιγότερες στενές σχέσεις και εμπειρίες. Νεότερες έρευνες από δεδομένα του εξωτερικού τείνουν να απορρίψουν την άποψη αυτή αφού αποδεικνύουν ότι οι έφηβοι αυτοί, παρά την μεγαλύτερη κοινωνική τους απομόνωση, ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή στον ίδιο χρόνο και είναι τουλάχιστον τόσο δραστήριοι ερωτικά όσο και οι συνομήλικοι τους. Το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται στην μεγάλη τους ανάγκη να αποδείξουν ότι είναι φυσιολογικοί ή στην πραγματικότητα ότι ψυχικά είναι φυσιολογικοί και έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους συνομηλίκους τους. Τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα απευθύνονται σε άτομα με υψηλή λειτουργικότητα. Επίσης οι έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά της ομοφυλοφιλίας είναι ίδια τόσο στους φυσιολογικούς όσο και στους κινητικά ανάπηρους εφήβους.

Η γονιμότητα των έφηβων αυτών σπανίως επηρεάζεται από το νόσημα τους. Αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άντρες που πολλές φορές έχουν πρόβλημα σεξουαλικής ικανότητας. Η εγκυμοσύνη ανάμεσα στις έφηβες με χρόνια νοσήματα είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως μια υποσυνείδητη προσπάθεια αυτών των κοριτσιών να αποδείξουν ότι κατά πολλές έννοιες είναι φυσιολογικές. Επιπλέον μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι έφηβοι αυτοί λαμβάνουν περιορισμένες πληροφορίες για την αντισύλληψη και ειδικά για την μέθοδο εκείνη της αντισύλληψης που είναι η κατάλληλη για την δυσλειτουργία τους. Η εύρεση όμως των ειδικών που επιθυμούν ή έχουν την ικανότητα να παρακολουθήσουν τις δύσκολες αυτές εγκυμοσύνες αυτές είναι επίπονη. Σε γενικές γραμμές τα ποσοστά των γυναικών με φυσικές αναπηρίες που αποκτούν παιδιά είναι λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό των γυναικών. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν την προκατάληψη πολλών μη σκεπτόμενων ανθρώπων που σοκάρονται από το γεγονός αυτό. Επιπλέον τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εμφανίζονται το ίδιο συχνά ή και συχνότερα στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης. Οι έφηβοι με αυτές τις καταστάσεις δεν είναι άνοσοι αυτού του κακού. Σε αντίθεση είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Ειδικά τα κορίτσια με κινητικές δυσλειτουργίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώσουν σεξουαλική κακοποίηση σε σχέση με τα συνομήλικά τους. Το γεγονός αυτό είναι πιο συχνό σε ιδρύματα που φιλοξενούν τα άτομα αυτά. Δεδομένου του μύθου που επικρατεί ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ασεξουαλικά συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι η σεξουαλική επίθεση δεν θα είναι τόσο επώδυνη για αυτά όσο στον υπόλοιπο κόσμο. Ομάδες υποστήριξης είναι απαραίτητες. Ένα από τα αποτελέσματα της σεξουαλικής κακοποίησης είναι τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικών παραπτωμάτων σε άτομα που έχουν υποστεί τα ίδια κακοποίηση. Για τα αγόρια με κινητικά προβλήματα έχει βρεθεί μεγαλύτερη πιθανότητα να ασκήσουν σεξουαλική βία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Για την διαχείριση των θεμάτων της σεξουαλικότητας στα άτομα με ειδικές ανάγκες απαραίτητη είναι η σωστή εκπαίδευση τόσο των ίδιων όσο και των γονέων τους, των δασκάλων και των θεραπευτών τους. Η εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνει θέματα για την ανθρώπινη ανατομία και αναπαραγωγή, για την σεξουαλική επαφή, για την αυτοϊκανοποίηση και την χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων, για την εγκυμοσύνη και την αντισύλληψη, για την οικογενειακή ζωή και την ανατροφή παιδιών, για τις σεξουαλικές προτιμήσεις, την κακοποίηση και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να απευθύνεται και στις ιδιαίτερες διαταραχές που προκαλεί το κάθε νόσημα και να παρέχεται από το σχολείο αλλά και από τους θεραπευτές. Το κυριότερο που αναζητούν οι έφηβοι αυτοί δεν είναι να βρουν κάποιον ειδικό στο ζήτημα, αφού ο ειδικός δεν υπάρχει, αλλά να υπάρχει κάποιος που να θέλει να τους ακούσει και να τους βοηθήσει. Κάποιος που θα λάβει τις ανησυχίες και τα προβλήματα τους στα σοβαρά.

Μια άλλη δυνατότητα που θα πρέπει να παρέχεται είναι η συμμετοχή σε συζητήσεις για σεξουαλικά ζητήματα όπου θα θέτουν τις απόψεις τους και άτομα χωρίς κινητικά προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο τα ΑΜΕΑ θα αντιληφθούν ότι προβλήματα με την σεξουαλικότητα τους έχουν όλοι. Επίσης πρέπει να διδάσκονται στα άτομα αυτά βασικές κοινωνικές δεξιότητες. Αυτό καθίσταται αναγκαίο καθώς τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση λόγω της απόρριψης από τους συνομηλίκους και της υπερπροστασίας των γονέων που δεν τους επιτρέπουν ιδιωτικές στιγμές. Πολύ βασική ικανότητα είναι και αυτή της λήψης αποφάσεων τόσο για κοινωνικά θέματα όσο και για θέματα υγείας και σεξουαλικότητας. Επιπλέον οι έφηβοι αυτοί θα πρέπει να διδαχθούν την διαφορά του φιλικού από το σεξουαλικό άγγιγμα ώστε να μπορούν να πουν όχι σε μια ανεπιθύμητη σεξουαλική κίνηση. Για τα κορίτσια θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα για περιοδικό γυναικολογικό έλεγχο από κάποιον ειδικό γυναικολόγο που θα γνωρίζει τις ειδικές θέσεις για την εξέταση τους. Ο ειδικός αυτός πρέπει να λαμβάνει πλήρες γυναικολογικό ιστορικό για τον καταμήνιο κύκλο, τις πιθανές διαταραχές, τις εγκυμοσύνες και την αντισύλληψη. Επίσης πρέπει να γίνεται περιοδικός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι ειδικοί αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν όλες τις εναλλακτικές μορφές σεξουαλικής έκφρασης, εκτός από την κλασσική συνουσία, με τις οποίες θα μπορούν να εκφράσουν την φυσιολογική σεξουαλικότητα τους τα ΑΜΕΑ. Επιπλέον θα πρέπει να πληροφορούν τους νέους για τις βοηθητικές τεχνολογίες και την δυνατότητα της εύρεσης ενός προσωπικού βοηθού, ενός ατόμου δηλαδή που θα τους βοηθά στην προσωπική και σεξουαλική τους ζωή. Τα όρια βεβαίως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ασαφή καθώς τίθενται ηθικά ζητήματα και οι αρμοδιότητες αυτού του ατόμου πολλές φορές είναι ακαθόριστες

Οι ειδικοί της υγείας, οι δάσκαλοι, οι γονείς και η κοινωνία γενικά έχουν ομαδικά την υποχρέωση να αντιμετωπίζουν τους εφήβους με κινητικά προβλήματα ολιστικά αναγνωρίζοντας τους το δικαίωμα να έχουν σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες. Οι ανησυχίες τους δεν θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στους ειδικούς μιας και ειδικοί απλά δεν υπάρχουν. Δεν είναι αναγκαίο να απαντηθούν όλα τους τα ερωτήματα αφού άλλωστε δεν αναζητούν αυτό. Από μας περιμένουν να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που έχουμε κοινό είναι η ανθρώπινη μας υπόσταση και κατά συνέπεια η σεξουαλικότητα μας γεγονός που είναι πιο σημαντικό από τις διαφορές μας. Οι έφηβοι με κινητική αναπηρία πρέπει να προγραμματίσουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα με ρεαλιστικό τρόπο, μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να μάθουν από τα λάθη τους. Η εκπαίδευση θα πρέπει να απευθύνεται τόσο στα άτομα αυτά όσο και στην κοινωνία δεδομένου του γεγονότος ότι πολλές φορές η στάσεις και οι απόψεις της κοινωνίας αποτελούν μεγαλύτερο εμπόδιο για την σεξουαλική τους ανάπτυξη από αυτή καθ’αυτήν την αναπηρία.

Το είδαμε: http://e-ygeia.pblogs.gr