Είναι επικίνδυνα για την υγεία λέει το ΚΕΠΚΑ.
Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά στους νέους που προτιμούν τα τατουάζ από μαύρη χέννα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), καθώς αποτελούν σοβαρή και επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία των πολιτών και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, «για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για σοβαρά περιστατικά, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο».
Επίσης, οι ειδικοί του ΚΕΠΚΑ επισημαίνουν πως το τατουάζ μαύρης χέννας μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητες συνέπειες, μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής του καταναλωτή, όπως «μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας».
Αναφέρουν ακόμη πως, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, με μόνιμη βλάβη, είναι συχνό φαινόμενο, μετά την εφαρμογή του τατουάζ. Μάλιστα, τα συμπτώματα εμφανίζονται, έπειτα από τρεις έως δώδεκα μέρες.
Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χέννας, από εκείνο της μαύρης;
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τα προσωρινά αυτά τατουάζ, που αντιγράφουν τα «φυλετικά (tribal) τατουάζ», είναι πολύ δημοφιλή, στη νεολαία. Στις μέρες μας, το κοκκινοκάστανο χρώμα, που αφήνει, στο δέρμα, η φυσική χέννα, δεν είναι αρεστό, σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ, από μαύρη χέννα, που είναι πολύ δημοφιλή. Αυτή ακριβώς η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, όπως και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, οδηγούν τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις, στην ανθρώπινη υγεία, από τα τατουάζ μαύρης χέννας.
Το χρώμα της πάστας με φυσική χέννα, κυμαίνεται από πράσινο - καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας, που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες - δημιουργοί των τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε, πιθανότατα, έχουν προστεθεί, στην πάστα, χρωστικές.
Οι πολίτες πρέπει να ζητούν πληροφορίες, για την προέλευση της πάστας χέννας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών, για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας. Αν οι καλλιτέχνες - δημιουργοί δεν είναι σε θέση να τους δώσουν ακριβή πληροφόρηση, για το προϊόν τους, τότε πρέπει να το αποφεύγουν.
«Αν μας πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα, από το σημείο εφαρμογής, μετά από πάροδο μιας μόνον ώρας και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε, πρόκειται, σίγουρα, για μαύρη χέννα. Η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα, με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει, στο δέρμα, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγουμε, εντελώς, το τατουάζ μαύρης χέννας».
Στην ουσία αποτελεί την ελληνική Χάρτα παραβίασης δικαιωμάτων
Η έκθεση με θέμα την “εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών με νοητικές αναπηρίες στην Ελλάδα” που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Children’s Rights for All” των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών Inclusion Europe, Eurochild και του Πανεπιστήμιο Charles της Πράγας με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. αποτελεί στην ουσία ένα πλήρη Χάρτη Παραβιάσεων που μόνο τιμή δεν είναι για την χώρα μας.
Αναλυτικά στοιχεία από την έκθεση θα παρουσιαστούν από τη στήλη ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ στις αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να τύχουν και της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής των κάθε είδους αρμοδίων. Επί του παρόντος αρκούμαστε στα τυπικά: Την ευθύνη της έκθεσης είχε η Ζανίν Κουβαριτάκη, δικηγόρος και ειδική επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Συνήγορο του Πολίτη. Η έκθεση έχοντας ως σημείο αναφοράς την Εθνική Έκθεση της Ελλάδας προς τη Διεθνή Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού καταγράφει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών με νοητικές αναπηρίες σε πέντε πεδία: Κακοποίηση , Εκπαίδευση, Οικογένεια-αποϊδρυματοποίηση, Υγεία, Συμμετοχή παιδιών-μη διάκριση.
Σε συνέχεια της έκθεσης της κ. Κουβαριτάκη και αντίστοιχων εκθέσεων από τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. θα δημιουργηθεί μία πλήρης Ευρωπαϊκή Έκθεση η οποία θα ανακοινωθεί στο προγραμματισθέν για το διήμερο 20 – 21 Οκτωβρίου συνέδριο της Inclusion Europe στις Βρυξέλλες. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα :
http://www.e-include.eu/en/events/802-childrens-rights-for-all
Εστιάζουν στην προστασία των γονέων και ιδιαίτερα των μανάδων παιδιών με αναπηρία
Αλλαγές και προσθήκες στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών αιτείται η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ αναφερόμενη σε σειρά αδικιών που έχουν υποστεί τα άτομα με βαριές αναπηρίες και οι οικογένειές τους με διατάξεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Το αίτημα διατυπώνεται σε επιστολή της συνονομοσπονδίας προς τον υπουργό Ευ. Βενιζέλο και τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και συγκεκριμενοποιείται με σειρά προτάσεων για αλλαγές και προσθήκες. Ανάμεσά τους η μη περικοπή των δώρων εορτών και αδείας σε γονείς (κυρίως μητέρες), οι οποίες έχουν συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας με ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις προκειμένου να συνεισφέρουν στην φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών τους. Οπως τονίζεται στην επιστολή “η εφαρμογή του μέτρου περικοπής των δώρων σε αυτές τις οικογένειες αποτελεί βαρύ πλήγμα, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα οικονομικά βάρη εξαιτίας της αναπηρίας των μελών της οικογενείας τους”.
Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνεται η ουσιαστική χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία με προσδιορισμό του ακριβές ποσοστού των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων. Επίσης, η προσθήκη διάταξης, βάσει της οποίας η νέα ευεργετική διάταξη του ασφαλιστικού νόμου 3865/10 (γονείς/σύζυγοι ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω συνταξιοδοτούνται με 25 χρόνια ασφάλισης, στο 50ο έτος της ηλικίας τους) θα ισχύσει και στους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν την 1η Ιανουαρίου του έτους 2011 (προσληφθέντες πριν την 31η Δεκεμβρίου 1992).
Έως και οκτώ μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Την αγωνία του για το μέλλον των Κέντρων Ειδικής Αγωγής που λειτουργούν μέχρι σήμερα ως Ν.Π.Ι.Δ. εκφράζει με ερώτησή του προς τον υπουργό υγείας Α. Λοβέρδο ο βουλευτής Ηρακλείου (ΣΥΡΙΖΑ) Μιχ. Κριτσωτάκης.
Τα συγκεκριμένα Κέντρα εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες περίπου 15.000 ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα και επί δεκαετίες χρηματοδοτούνται από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Οπως επισημαίνεται στην επερώτηση Κριτσωτάκη τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης έχουν ξεκινήσει από το 2009, σήμερα δε είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής αναστολής της λειτουργίας τους.
Στην ερώτηση τονίζεται επίσης ότι “οι φορείς, για το 2011, δεν έλαβαν μέχρι τον Ιούνιο, καμιά επιχορήγηση. Στα μέσα Μαΐου η Περιφέρεια Αττικής συμπεριέλαβε έκτακτα στον προϋπολογισμό της τα ποσά για τα Ν.Π.Ι.Δ., τη διάθεσή των οποίων ανέλαβαν οι κατά τόπους Τομείς. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, ενώ για την δεύτερη δόση δεν γίνεται λόγος. Ακόμη, οι φορείς δεν γνωρίζουν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για το 2011, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί τους να είναι στον αέρα”.
Aποτέλεσμα των παραπάνω είναι να περικόπτονται μισθοί , να απειλούνται οι συμβάσεις, να γίνονται απολύσεις προσωπικού και να μην αναπληρώνονται οι κενές θέσεις εργαζομένων που αποχωρούν. Σημειώνεται τέλος ότι για το ίδιο θέμα , πανελλαδική καμπάνια υπό τον τίτλο iCare που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εργαζομένων συγκέντρωσε 22.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν λύση στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες οικογένειες. Οι υπογραφές έχουν ήδη παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής δίχως την παραμικρή από μέρους του ανταπόκριση.
Μέρος του τελικού σχεδίου αναδιάταξης του ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο Α. Λοβέρδος.
Χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία, αλλά με πολλές διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα, προχωρά το υπουργείο Υγείας την αναδιάταξη του ΕΣΥ.
Μέρος του τελικού σχεδίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο υπουργείο, το οποίο, όπως είπε, με την αναδιάταξη προσπαθεί να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.
Με τη φράση «το αχανές δεν διοικείται» ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, την μετατροπή οκτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.
Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις και για τις συνενώσεις των κλινικών και εξήγησε ότι προσδοκά να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι οκτώ δομές, που αλλάζουν χρήση.
Οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν: «Το Ωνάσειο με το Αττικό, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου, το Τζάνειο με το Μεταξά, το Γρεβενων με αυτό της Καστοριάς, το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και το Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας».
Στην 1η ΥΠΕ που αφορά κυρίως την Αττική, συνενώνονται διοικητικά με το Σισμανόγλειο τα νοσοκομεία Μελισσίων και το 1ο ΙΚΑ, το ογκολογικό Κηφισιάς με το νοσοκομείο Πατησίων, το Αγία Ολγα με το 7ο ΙΚΑ και την Παμακάριστο, ο Άγιος Σάββας με το 6ο ογκολογικό του ΙΚΑ, το Έλενα με το Αλεξάνδρα και το Σπηλιοπούλειο, ο Ευαγγελισμός με το Οφθαλμιατρείο, την Πολυκλινική και το 3ο ΙΚΑ. Το Σωτηρία με το Γ.Κρατικό Αθηνών, το Αρεταίειο με το Αιγινίτειο και το Ευγενίδιο, τα Νοσοκομεία Παίδων Α. Σοφία, Α. Κυριακού και Π. Πεντέλης, θα έχουν κοινή διοίκηση.
Στην 2η ΥΠΕ, που αφορά τον Πειραιά και τα νησιά, θα συνδιοικούνται το Τζάνειο με το Μεταξά. Το Θριάσειο με το Αττικό το Ασκληπιείο της Βούλας και το Ωνάσειο. Το Νίκαιας με το Δυτικής Αττικής «Α. Βαρβάρα». Το Δαφνί με το Δρομοκαϊτειο, το νοσοκομείο Σύρου με το Νάξου, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Κω και το θεραπευτήριο Λέρου, το νοσοκομείο Σάμου με αυτό της Ικαρίας και το νοσοκομείο της Μυτιλήνης με αυτό της Λήμνου.
Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο εγχείρημα των συγχωνεύσεων είπε ότι «μια σημαντική εργασία φτάνει στο τέλος της και παρότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, το σημαντικό που μένει είναι ότι επιτέλους το σύστημα υγείας θα μπορεί να μετράται».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναδιάταξη του ΕΣΥ, αναλυτικά στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα (www.yyka.gov.gr) του υπουργείου Υγείας.
Οφέλη για την όραση, την λειτουργία του εγκεφάλου και την καρδιά.
Αντίθετα από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική για την υγεία με την πρόσληψη ω3 λιπαρών από τα ψάρια, αναφέρει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
Γνωρίζουμε ότι η συστηματική κατανάλωση ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) - ειδικά εικοσιπεντανοϊκού (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA) από τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια - είναι σημαντική για την όραση, την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και την καλή υγεία της καρδιάς.
Ως εκ τούτου, οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία προτείνουν την κατανάλωση μίας ή περισσότερων μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για το εάν και κατά πόσο τα άτομα που δεν τρώνε ψάρια βρίσκονται σε κίνδυνο για χαμηλά ή ανεπαρκή επίπεδα ω3 λιπαρών οξέων, κατάσταση που υπολογίζεται μέσω του λόγου EPA/ DHA.
Με βάση τη μελέτη EPIC (Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή), οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 14422 άτομα, άντρες και γυναίκες, ηλικίας 39-78 ετών, αναφορικά με τις διατροφικές τους επιλογές, την πρόσληψη καθώς και τα επίπεδα ω3 λιπαρών οξέων ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες (άτομα που τρώνε ψάρι, κρεατοφάγοι που δεν τρώνε ψάρι, χορτοφάγοι και αυστηρά φυτοφάγοι).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι η συνολική διατροφική πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων ήταν 20-43% χαμηλότερη στα άτομα που δεν έτρωγαν ψάρι σε σύγκριση με εκείνα που περιελάμβαναν τα ψάρια στο διαιτολόγιό τους. Φάνηκε επίσης πως οι άντρες κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ω3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με τις γυναίκες.
Συνολικά, το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι διαφορές στα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα των συμμετεχόντων μεταξύ των τεσσάρων ομάδων ήταν μικρότερη από εκείνη που υπολογίστηκε μέσω της διατροφικής πρόσληψης. Σε προηγούμενες μελέτες είχε προκύψει πως ο βαθμός μετατροπής των ω3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης (α-λινολενικού οξέος-ALA) σε EPA και DHA είναι σχετικά χαμηλή.
Τώρα όμως, τα δεδομένα από τη νέα αυτή μελέτη υποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ικανοποιητική δυνατότητα παραγωγής EPA και DHA από ALA ελλείψει άμεσων πηγών ω3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια.
Προς το παρόν, οι συστάσεις περί κατανάλωσης 1-2 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα εξακολουθούν να ισχύουν ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη προσχηματισμένων DHA και EPA.
Επιπλέον, σκευάσματα ιχθυελαίων ή τρόφιμα εμπλουτισμένα με EPΑ / DHA, όπως είναι για παράδειγμα εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων, μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή επιλογή για εκείνους που δεν τρώνε τα ψάρια.
Καλό είναι όμως, παράλληλα με την πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαια, να φροντίσουμε να καταναλώνουμε και φυτικές πηγές ω3, όπως ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο ή μαλακές μαργαρίνες, ενισχύοντας την καθημερινή διατροφική πρόσληψη των ωφέλιμων αυτών λιπαρών.
Τι είναι η λεύκη
Πρόκειται γι’ αυτές τις λευκές κηλίδες που, έτσι και εμφανίζουν στο δέρμα, προκαλούν ακόμα και πανικό. Το πρόβλημα όμως είναι καθαρά... αισθητικό. Η λευκή δεν μεταδίδεται και αντιμετωπίζεται με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που συνιστά ο δερματολόγος.
Τι είναι:
Η λεύκη είναι ένα κοινό δερματολογικό πρόβλημα, εφόσον προσβάλλει το 1-2% του γενικού πληθυσμού. Εμφανίζεται με αποχρωματισμένες κηλίδες οι οποίες στερούνται μελανίνης, της ουσίας δηλαδή που μας προστατεύει από τις ηλιακές ακτίνες.
Είναι συχνότερη στις ηλιόλουστες χώρες, ιδίως στη βόρεια Αφρική, και έχει χαρακτηριστεί ως «νόσος του φωτός». Φαίνεται όμως πως ο ήλιος είναι απλώς εκλυτικός παράγοντας της πάθησης που επιτείνει την αντίθεση ανάμεσα στο «μαυρισμένο» υγιές δέρμα και στο χωρίς χρωστική δέρμα που δεν μαυρίζει.
Παρουσιάζεται συχνότερα πριν από την ηλικία των είκοσι. Κάνει την εμφάνιση της με μία ή περισσότερες κηλίδες χωρίς χρωστική (λόγω της προοδευτικής εξαφάνισης των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας). Οι λευκές αυτές κηλίδες περιβάλλονται από μια ζώνη με υπέρχρωση, πιο σκοτεινόχρωμη από το φυσιολογικό δέρμα.
Η εξέλιξη της είναι απρόβλεπτη. Ορισμένες κηλίδες σταθεροποιούνται, ενώ άλλες εξαφανίζονται. Με άλλα λόγια, τρόπος πρόβλεψης για την εξέλιξη της λεύκης δεν υπάρχει. Μπορεί να παραμείνει ως έχει, να επεκταθεί ή να αυτοϊαθεί.
Μερικές φορές οι αχρωματικές κηλίδες καταλαμβάνουν ολόκληρο το σώμα και μπορεί να προσβάλουν ακόμα τις τρίχες και τα μαλλιά (λευκά τσουλούφια).
Προσοχή!
Το σίγουρο είναι ότι η λεύκη δεν μεταδίδεται και δεν δημιουργεί πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για μια δυσμορφία, ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα. Η εκτεταμένη λεύκη όμως δημιουργεί σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς, τα οποία με τη σειρά τους επιδεινώνουν τη νόσο, οδηγώντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς τελειωμό.
Το στρες και άλλα...
Το έντονο στρες ή η στενοχώρια είναι συχνά αυτά που πυροδοτούν τη λεύκη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να συσχετίζεται ή να συνυπάρχει με διαταραχές του θυρεοειδούς, με τη νόσο του Άντισον, την αναιμία Μπίρμερ ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως για παράδειγμα τη γυροειδή αλωπεκία.
Να θυμάστε:
Η εξεργασία που οδηγεί στην εξαφάνιση της λεύκης φαίνεται ότι είναι αυτοανοσιακού τύπου, αλλά είναι εξίσου πιθανός και ένας νευρικός μηχανισμός.
Εμφανίζεται:
Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και του προσώπου. Όμως συχνότερα εντοπίζεται:
• στα άνω βλέφαρα
• στο λαιμό
• στα άκρα χέρια
• στα γεννητικά όργανα
• στις θηλές των μαστών.
Η αιτία:
Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα κατά των μελανοκυττάρων. Η αιτιολογία του δεν είναι γνωστή. Αν και στο περίπου 20% των περιπτώσεων αποδίδεται στην κληρονομικότητα, παρ' όλα αυτά η λεύκη δεν θεωρείται μάλλον κληρονομικό νόσημα. Οι νέες εξελίξεις στο γονιδιακό τομέα αναμένεται σύντομα να το αποδείξουν.
Η αντιμετώπιση
Η θεραπεία της λεύκης παραμένει συμπτωματική. Δεν χτυπάει δηλαδή τη ρίζα του κακού αλλά τις εκδηλώσεις της. Επίσης, η θεραπευτική αντιμετώπιση εξατομικεύεται πάντα, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, τη θέση και την έκταση της βλάβης, την παλαιότητα της νόσου, την εποχή του χρόνου κ.λπ.
Θεραπεία με ψωραλένιο σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο: όταν η πάθηση έχει εμφανιστεί πρόσφατα, σημειώνονται επιτυχίες με το φάρμακο ψωραλένιο (με επάλειψη ή από το στόμα), σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο ή με υπεριώδη ακτινοβολία. Το ψωραλένιο είναι ένα φωτοευαίσθητο φάρμακο, το οποίο διεγείρει τη μελάγχρωση.
Η θεραπεία αυτή πρέπει πάντα να εφαρμόζεται με καθοδήγηση δερματολόγου, με προστασία των ματιών, έλεγχο αίματος κάθε χρόνο, χρήση αντηλιακών προϊόντων σε κάθε έκθεση στον ήλιο κ.ά. Συνεχίζεται επί αρκετούς μήνες έως δύο χρόνια και έχει επιτυχία στο 70-80% των περιπτώσεων. Δεν εφαρμόζεται όμως στα παιδιά γιατί θεωρείται τοξική.
Η χρήση φενυλαλανίνης σε συνδυασμό με υπεριώδη ακτινοβολία: η θεραπεία αυτή δοκιμάστηκε στο Φωτοβιολογικό Τμήμα της Παν/μιακής Κλινικής του νοσοκομείου «Α. Συγγρός». Έδειξε αρκετά καλά αποτελέσματα, λιγότερο όμως ικανοποιητικά από τη φωτοχημειοθεραπεία με το ψωραλένιο. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει το πλεονέκτημα ότι, επειδή δεν υπάρχουν παρενέργειες, η μέθο¬δος μπορεί να εφαρμοστεί και σε παιδιά. Επίσης, ένα ακόμα πλεονέ¬κτημα είναι και η μικρότερη ευαι-σθησία της περιοχής που πάσχει στο φως του ήλιου.
To laser στη θεραπεία της λεύκης
To laser -αξιοποιώντας στο έπακρο τις θετικές ιδιότητες της υπεριώδους ακτινοβολίας- αποτελεί πλέον ένα νέο όπλο της ιατρικής επιστήμης για την τοπική θεραπευτική αντιμετώπιση της λεύκης. Έτσι λοιπόν σήμερα η χρήση του laser με τη μέθοδο Fotovit μπορεί να βοηθήσει - και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα - στη θεραπεία και της λεύκης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της φωτοθεραπείας με laser είναι ότι ακτινοβολούνται μόνον οι λευκές κηλίδες, δίχως να αγγίζεται το υγιές δέρμα, το οποίο, αν ακτινοβοληθεί, παρουσιάζει άμεση αισθητική επίπτωση. Πώς όμως επανέρχεται το χρώμα στις λευκές κηλίδες; Με τη δυνατότητα που έχει η μέθοδος Fotovit Laser να ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα - τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν μελανίνη - από τις γειτονικές υγιείς περιοχές και από τα σημαντικά εξαρτήματα του δέρματος, τις τρίχες. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 15 συνεδρίες.
Η θεραπεία με laser με τη μέθοδο Fotovit μπορεί να συμπεριλάβει και τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες έχουν αποκλειστικά και μόνο φυτική προέλευση και βοηθούν κι αυτές στη διέγερση των μελανοκυττάρων, ενώ συγχρόνως προστατεύουν το δέρμα από την επίδραση των υπεριωδών ακτινών.
Οι τυχόν παρενέργειες της θεραπείας αυτής περιορίζονται σημαντικά διότι στέλνεται στην επιδερμίδα μια μικρή μόνο δόση υπεριώδους ακτινοβολίας laser, η οποία όμως αρκεί για να διεγείρει τα μελανοκύτταρα.
Τέλος, η χρήση του laser σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μεθόδου Fotovit δεν επηρεάζει τον οργανισμό, ούτε προκαλεί γενετικά προβλήματα και βλάβες στην επιδερμίδα, αφού η διάχυση της ακτινοβολίας είναι ελεγχόμενη μέσω οπτικής ίνας.
Υστερούν οι Έλληνες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το 22% των Ελλήνων πολιτών διαθέτει ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση του Διαδικτύου, συγκριτικά με το 40% που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε 27. Παράλληλα οι μισοί περίπου Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου διαθέτουν μη ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση αυτού, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα.
Παρουσιάζεται βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών το χρονικό διάστημα 2007-2010, που υστερεί όμως σε σύγκριση με την αντίστοιχη για την πολίτες της Ε.Ε 27. Σχετικά με την Ελλάδα, και αναφερόμενοι στο ψηφιακό χάσμα μεταξύ ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, προκύπτουν τα παρακάτω:
-Το ψηφιακό χάσμα παραμένει πολύ σημαντικό και βαίνει οριακά μειούμενο (με μη ικανοποιητικούς ρυθμούς) για τους ηλικιωμένους και τους μεσήλικες.
-Το ψηφιακό χάσμα είναι σημαντικό αλλά βαίνει μειούμενο με ικανοποιητικούς ρυθμούς για τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
-Το ψηφιακό χάσμα είναι σχετικά μικρό και παραμένει σταθερό για τους διαμένοντες σε αγροτικές περιοχές.
-Όπως δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», δεν υφίσταται ψηφιακό χάσμα μεταξύ της ειδικής ομάδας των άνεργων πολιτών και του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Αντίθετα οι άνεργοι παρουσιάζουν δεξιότητες σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα απογραφής πληθυσμού 2011, που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας ανέρχονται σε 10.787.690.
Αναλυτικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή διενήργησε την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2011 κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως και 24 Μαΐου 2011 και ανακοινώνει τα προσωρινά αποτελέσματα που αφορούν στο μόνιμο πληθυσμό της χώρας.
Στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%).
Τα ανωτέρω προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απεγράφησαν στις 94 εποπτείες της χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά.
Τα οριστικά αποτελέσματα για το μόνιμο πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, από το τέλος του 2012 και εντός του 2013, μετά την επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων (38.000.000 σελίδες), η οποία περιλαμβάνει την οπτική ανάγνωση, την κωδικογράφηση και τους πάσης φύσεως ελέγχους ποιότητας.
Για να εκτιμηθεί η πληρότητα και η ποιότητα της πληροφορίας που συλλέχθηκε με την απογραφή, η ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη φορά διενήργησε Έρευνα Κάλυψης της Απογραφής.
Χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.000 νοικοκυριών από όλη τη χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία της Απογραφής και σε χαμηλό διοικητικό επίπεδο (Δήμο «Καλλικράτη»).
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Κάλυψης με αυτά της απογραφής θα γίνει μέσα στο 2012, μετά την επεξεργασία των ερωτηματολογίων και των δύο στατιστικών εργασιών.
Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7).
Ακόμη, οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).
Αναλυτικά τα στοιχεία εδώ.