Σύμφωνα με τον όρκο των Special Olympics μετέχουν όλοι. Για την ελληνική ομάδα ο όρκος ισχύει μόνο στη θεωρία...
Για “υποκρισία και ιδιοτέλεια”, εγκαλούν τόσο την κεντρική πολιτική ηγεσία όσο και τους κατά τόπους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που φιλοξενούν φιέστες ενταγμένες στους διεθνείς αγώνες Special Olympics, οι “αγανακτισμένοι” όλης της χώρας από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη.
Ενδεικτικά, τα της Αλεξανδρούπολης τεκταινόμενα έχουν ως εξής: Με πανό που έγραφε «Είναι η χαρά και η ζωή εμπόρευμα;» προϋπαντήθηκε η φλόγα των Special Olympics από τους “αγανακτισμένους” στην Αλεξανδρούπολη. Σε μια κίνηση σπάνιας συνειδητότητας και ευαισθησίας, οι Αλεξανδρουπολίτες εξέφρασαν την οργή τους για την κατασπατάληση εκατομμυρίων υπέρ μιας φιλανθρωπικής φιέστας λίγων ημερών, χειροκροτώντας όμως παράλληλα με θέρμη τα παρελαύνοντα παιδιά με νοητική αναπηρία που προφανώς ουδεμία σχέση έχουν με το “έγκλημα”. Όπως μας πληροφορούν κατά τόπους αναπηρικές ενώσεις και φορείς, αντίστοιχης ποιότητας υποδοχή προγραμματίζεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Έχει ξέχωρο ενδιαφέρον η ανακοίνωση - δήλωση που μοιράστηκε στην Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχου περιεχομένου προαναγγέλονται και οι ανακοινώσεις λοιπών “αγανακτισμένων” από άλλες πλατείες υποδοχής της φλόγας ανά τη χώρα. “Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη για εμάς είναι στάση ζωής” τονίζεται αναφορικά με τα μετέχοντα στους αγώνες παιδιά με νοητική αναπηρία, κατόπιν δε η ανακοίνωση μπαίνει στο ... ζουμί : “Δυστυχώς δε βλέπουμε την ίδια ευαισθησία από κεντρικούς και τοπικούς φορείς οι οποίοι διοργανώνουν φιέστες σαν αυτή. Τη στιγμή που οι δημόσιοι χώροι είναι απροσπέλαστοι για τους πεζούς, πόσο μάλλον για άτομα με κινητικά προβλήματα. Τη στιγμή που πριν από 10 μέρες αποφασίστηκε περικοπή της χρηματοδότησης των αναπηρικών ειδών κατά 50%. Τη στιγμή που αναβάλλονται επ’ αόριστων οι εγκεκριμένες προσλήψεις ΑΜΕΑ στο δημόσιο τομέα”.
“Πρακτικά, αυτό που οι λεγόμενοι αγανακτισμένοι λένε, είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στα παιδιά με νοητική αναπηρία και ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτούς που τα καπηλεύονται” νοηματοδοτεί ο τετραπληγικός συγγραφέας και μέλος της Κίνησης για την χειραφέτηση των ΑμεΑ Αντρέας Κουζέλης, συμπληρώνοντας: “Αλλωστε, την ίδια ακριβώς κάθετη θέση εκφράζουν όλοι οι οργανωμένοι αναπηρικοί φορείς με πρώτους όλων τις ενώσεις των γονέων που θεσμικά εκπροσωπούν στη χώρα μας τα παιδιά με νοητική αναπηρία. Διότι εντέλει η κατασπατάληση εκατομμυρίων για μια φιέστα μερικών ημερών, στρέφεται ενάντια στους ανθρώπους με αναπηρία που απειλούνται στους καιρούς μας περισσότερο από ποτέ με κοινωνική περιθωριοποίηση, αλλά και ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού”.
Αξίζει, κλείνοντας, να επισημάνουμε, ότι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων είναι και Έλληνες γονείς τα παιδιά των οποίων είναι αθλητές των Special Olympics, πλην όμως δεν προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες διότι φοβούνται αντίποινα σε βάρος των παιδιών τους! Ο λόγος για τον οποίο η αγανάκτηση εισήλθε και εντός των Special Olympics τειχών, είναι ότι στην φιέστα των παγκόσμιων αγώνων που διοργανώνονται στη χώρα μας, έχει ήδη παραβιαστεί ο βασικός όρκος – κωδικός της συγκεκριμένης διοργάνωσης σύμφωνα με τον οποίο συμμετέχουν ΟΛΟΙ χωρίς να παίζει ρόλο η ανταγωνιστική επίδοση. Σε απλά ελληνικά, αναφορικά με την μετέχουσα ελληνική αποστολή συνέβη το αντίθετο. Τα περισσότερα παιδιά με νοητική αναπηρία που μετέχουν επί χρόνια στους ελληνικούς Special Olympics κόπηκαν από τους παγκόσμιους με κριτήριο τις αθλητικές τους επιδόσεις! Ήρθαμε σε επαφή με τρεις μητέρες που φοβούμενες για περιθωριοποίηση στο μέλλον των παιδιών τους δεν θέλουν την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους (προφανώς βρίσκονται στη διάθεσή μας), οι οποίες συγκλίνουν στην άποψη ότι το ποσοστό αποκλεισμού παιδιών με νοητική αναπηρία από την Ελληνική αποστολή λόγω επιδόσεων (σε αγώνες, υποτίθεται, που έχουν ως κωδικό τιμής την συμμετοχή), υπερβαίνει το 70%. Μα την αλήθεια, δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε, μεταξύ της παραβίασης των όρκων και του διάχυτου φόβου καταγγελίας από τους θιγόμενους, ποιο είναι το τραγικότερο...
Γιάννης Τριανταφύλλου
Το Σάββατο 18 Ιουνίου τελέστηκε στο Κοιμητήριο Καισαριανής η εξόδιος ακολουθία του Γιάννη Τριανταφύλλου. Ο αιμορροφιλικός Γιάννης Τριανταφύλλου υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού αναπηρικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες.Τα υπερβολικά λόγια και τιμητικοί χαρακτηρισμοί για τον κωδικό ζωής του Μυτιληνιού αιμορροφιλικού είναι περιττά. Ο χαρακτηρισμός που απόλυτα σκιαγραφεί τον Γ. Τριανταφύλλου είναι ανιδιοτελής. Για τους πραγματικά ανιδιοτελείς όπως ο Τριανταφύλλου δεν χρειάζονται περαιτέρω κουβέντες.
Η αγάπη του Γιάννη Τριανταφύλλου για τον τόπο του, την Λέσβο, αποτυπώνεται στο δίτομο συγγραφικό του έργο με τίτλο “ΑΓΡΑ ΛΕΣΒΟΥ”. Σε ότι αφορά τις παρακαταθήκες του πολύχρονου αγώνα του για τα δικαιώματα των Ελλήνων αιμορροφιλικών, καταγράφονται στο βραβευμένο του βιβλίο με τίτλο ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ – ΑΙΜΑ – ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ. Ευχής έργον οι παρακαταθήκες ζωής του σημαντικότατου Μυτιληνιού αγωνιστή να αξιοποιηθούν...
Προσοχή στα ψιλά γράμματα και τα χοντρά λάθη του Υπ. Παιδείας λένει οι ειδικοί που ζητάνε επειγόντως παράταση της προθεσμίας για την οριστική υποβολή μηχανογραφικών.
Όπως δήλωσε στο Νewsit o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης "για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να σταθούμε σε δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι οι επιλογές των υποψηφίων και το δεύτερο είναι η διαδικασία, η συμπλήρωση δηλαδή του μηχανογραφικού ηλεκτρονικά. Η διαδικασία η ηλεκτρονική έχει κάποια απλά βήματα τα οποία δε θα δυσκολέψουν τους υποψηφίους. Το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να δυσκολευτούν είναι με τους διαφορετικούς κωδικούς που ζητάει για κάθε ενέργεια".
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Για να φτιάξουμε ένα νέο μηχανογραφικό δίνουμε τον οκταψήφιο κωδικό που έχει το δελτίο εξεταζομένου και τα τέσσερα ψηφία, τα τέσσερα γράμματα τα αρχικά από όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο. Αφού τελειώσουμε τη διαδικασία αυτό αποθηκεύεται και παίρνουμε έναν κωδικό που είναι αποκλειστικός για το συγκεκριμένο μηχανογραφικό.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Όταν θέλουμε να τροποποιησουμε το μηχανογραφικό θα μας ζητηθούν 2 κωδικοί: ο οκταψήφιος κωδικός εξεταζομένου και ο κωδικός του συγκεκριμένου μηχανογραφικού. Η τρίτη ενέργεια που θα κάνουμε είναι η οριστική υποβολή του.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ:
Για την οριστική υποβολή χρειάζονται 3 κωδικοί: ο οκταψήφιος κωδικός εξεταζομένου, ο κωδικός του δελτίου που μας ενδιαφέρει (καθώς μπορεί να έχουμε συμπληρώσει πολλά δελτία) και ο τρίτος κωδικός ειναι αυτος που φτιάχνουμε στο σχολείο, ο κωδικός ασφαλείας. Με αυτούς τους 3 κωδικούς μπαίνουμε και κάνουμε οριστική την επιλογή μας. Εκεί τελειώνει η ηλεκτρονική διαδικασία.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα ψιλά γράμματα των ειδικών περιπτώσεων καθώς σε κάθε μία από τις περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ:
Λέει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οι πολύτεκνοι δικαιούνται ένταξη στην ειδική κατηγορία. Ναι, αλλά δεν πρέπει το μεγαλύτερο παιδί να μην έχει συμπληρώσει το 23 έτος ή το 25 έτος εάν σπουδάζει και να είναι άγαμα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ:
Οι τρίτεκνοι δικαιούνται ένταξη σε ανάλογη ειδική κατηγορία. Ναι, αλλά δεν πρέπει το μεγαλύτερο παιδί να συμπληρώσει το 26 έτος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:
Παιδί που έχει αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Ναι, αλλά δεν πρέπει ο αδελφός να είναι στο τελευταίο έτος σπουδών, δεν πρέπει να έχει περάσει το 26 έτος και πρέπει να έχει μπει κανονικά με Πανελλήνιες και όχι με ειδική κατηγορία.
Εάν δεν προσεχτούν αυτά τα ψιλα γράμματα τότε ο υποψήφιος διαγράφεται από τη σχολή που θα περάσει και για 2 χρόνια δεν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε άλλη σχολή.
Επίσης όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά πρέπει να έχουν ημερομηνία προγενέστερη της οριστικής υποβολής.
ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το χοντρό λάθος του Υπουργείου Παιδείας είναι οτι δεν έχει πάρει καμία πρόβλεψη για τα δίδυμα αδέλφια που δίνουν και τα δύο ταυτόχρονα ή τα παιδιά που έδωσε το ένα πέρυσι και δεν πέρασε πουθενά και δίνει φέτος που δίνει και ο αδελφός του επίσης, δηλαδή η οικογένεια που έχει δύο παιδιά που εξετάζονται ταυτόχρονα στις Πανελλήνιες. Παλαιότερα όταν μπαίνανε στο Πανεπιστήμιο ζητούσαν μετεγγραφή το ένα για τη μια πόλη που ήταν το άλλο. Τώρα, επειδή έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές, όποιος μπει δε μετακινείται. Αυτό είναι ένα σημείο που δεν το έχουν καταλάβει και πολύ οι υποψήφιοι και συνέχεια ρωτούν, θα περάσω εκεί και μετά θα κάνω μετεγγραφή; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Όπως επεσήμανε ο κύριος Στρατηγάκης "αυτό που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Η επιθυμία μας, αυτο που θέλουμε να σπουδάσουμε είναι πάνω απ΄όλα. Το μόνο που μπορει να φρενάρει την επιθυμία μας είναι η δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δηλαδή εάν δεν υπάρχουν χρήματα στην οικογένεια πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το κατά πόσο το παιδί μπορεί να σπουδάσει σε άλλη πόλη, εάν μπορούν οι γονείς να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές σε άλλη πόλη. Ενα παιδί για να σπουδάσει σε άλλη πόλη θέλει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 50.000 ευρώ σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Αλλά και εάν μείνει στην πόλη καταγωγής του και εκεί χρειάζονται χρήματα. Από εκεί και πέρα, να μην κοιτάνε τις βάσεις τα παιδιά. Δεν είναι το ζητούμενο να περάσουν σε μια σχολή με υψηλή βάση, το ζητούμενο είναι να περάσουν σε μια σχολή που μας αρέσει".
ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ.
Η παράταση συνέχισε ο κύριος Στρατηγάκης " είναι επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Καταρχάς οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων δεν έχουν βγει ακόμη και την Τρίτη (28/06/1011) λήγει η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών. Στα ΕΠΑΛ δεν έχει βγει η βαθμολογία, δεν έχει βγει η προκήρυξη της αστυνομίας, θα πάρει η αστυνομία κόσμο ή δε θα πάρει; Τι θα δηλώνουν τα παιδιά; Αέρα πατέρα στο μηχανογραφικό; Είναι 120.000 μηχανογραφικά που πρέπει να υποβληθούν. Δε μπορούν σε μια εβδομάδα να υποβληθούν, το σύστημα έτσι και αλλιώς θα κρεμάσει".
Το «άνοιγμα της ψαλίδας» έχει και ψυχολογική πτυχή.
Την ανάγκη λήψης μέτρων για να μικρύνει το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων ανθρώπων στον κόσμο επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές που διαπίστωσαν πως η διευρυνόμενη εισοδηματική ανισότητα κάνει τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους.
Μελετώντας τα στοιχεία περίπου 48.000 ανθρώπων σε διάστημα 37 ετών, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Βιρτζίνια και Ιλινόις εξέτασαν -με βάση απαντήσεις σε ερωτηματολόγια- τις σχέσεις ανάμεσα στο αίσθημα ατομικής ευτυχίας, το επίπεδο ατομικού εισοδήματος, το βαθμό άνισης κατανομής του εισοδήματος διαχρονικά και την αντίληψη για το πόσο δίκαιη οι συμμετέχοντες θεωρούσαν τη δική τους εισοδηματική κατάσταση και των άλλων.
Η έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει τα πορίσματα άλλων μελετών εδώ και τουλάχιστον σαράντα χρόνια: όσο περισσότερη ισότητα εισοδημάτων υπάρχει (ή πιστεύεται ότι υπάρχει), τόσο οι άνθρωποι γίνονται πιο ευτυχισμένοι. Αντίθετα, η ανισότητα, ιδίως όταν μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου, μειώνει την ικανοποίηση των ανθρώπων στη ζωή τους. Αυτό ισχύει ιδίως για όσους βρίσκονται στο κατώτερο και στο μεσαίο τμήμα της εισοδηματικής κλίμακας και οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των ανθρώπων σε μια χώρα.
Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δυσφορία και η δυστυχία δεν πηγάζουν μόνο τις πραγματικές οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια των περιόδων κρίσης και μεγαλύτερης ανισότητας, αλλά περισσότερο από τα υποκειμενικά αισθήματα αδικίας και έλλειψης εμπιστοσύνης που τρέφουν οι μη προνομιούχοι σε σχέση με όσους παραμένουν προνομιούχοι, χωρίς -όπως πιστεύουν- οι τελευταίοι να αξίζουν την «καλή τύχη» τους. Αυτό το αίσθημα οδηγεί σε μια γενικότερη μείωση του αισθήματος ικανοποίησης από τη ζωή.
Από την άλλη, όσοι βρίσκονται στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας (στο ανώτερο 20% των εισοδημάτων) δεν φαίνεται να αισθάνονται ανάλογο αίσθημα αδικίας, έλλειψης ικανοποίησης και δυστυχίας εξαιτίας της εισοδηματικής ανισότητας, ούτε αυτή η κατάσταση επηρεάζει τα αισθήματά τους περί δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης προς τους άλλους.
Προηγούμενες έρευνες έχουν διερευνήσει το ζήτημα της σχέσης ευτυχίας-ανισότητας σε επίπεδο χωρών και τα συμπεράσματα δεν είναι σαφή. Μερικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη με την μεγαλύτερη εισοδηματική ισότητα μεταξύ των πολιτών τους διαθέτουν και τους πιο ευτυχισμένους πολίτες, αλλά άλλες δεν έχουν βρει κάποια ανάλογη συσχέτιση.
Η νέα μελέτη εξετάζει το ζήτημα διαχρονικά μέσα στο ίδιο κράτος, τις ΗΠΑ. «Αν νοιαζόμαστε για την ευτυχία των περισσότερων ανθρώπων, πρέπει να κάνουμε κάτι για την εισοδηματική ανισότητα», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.