Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ελπιδοφόρα μελέτη για το μεταστατικό μελάνωμα



Νέα εξατομικευμένη θεραπεία βελτιώνει την επιβίωση σε μια νόσο με κακή πρόγνωση.

Νέα εξατομικευμένη θεραπεία, σε συνδυασμό με νέο διαγνωστικό τεστ, δίνει ελπίδες σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, στοχεύοντας το γενετικό μονοπάτι που εμπλέκεται στην εξέλιξη της νόσου.

Με τις θεραπευτικές επιλογές για το μεταστατικό μελάνωμα να είναι μέχρι σήμερα ελάχιστες και περιορισμένης αποτελεσματικότητας, η βεμουραφενίμπη, ο νέος υπό διερεύνηση από του στόματος χορηγούμενος «αναστολέας του BRAF» έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό. Η βεμουραφενίμπη έχει σχεδιασθεί ειδικά για να εμποδίζει τη δράση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης BRAF που εντοπίζεται περίπου στο 50% των ασθενών. Τα ενθαρρυντικά αυτά νέα ανακοινώθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που διεξήχθη στο Σικάγο των ΗΠΑ (3-7 Ιουνίου).

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της BRIM3, μιας κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ, στην οποία συμμετείχαν 675 ασθενείς με μη προθεραπευμένο, θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικό μελάνωμα. Κύριος ερευνητής της μελέτης είναι ο Paul Chapman, από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Η μελέτη έδειξε ότι η βεμουραφενίμπη βελτίωσε σημαντικά τη συνολική επιβίωση καθώς επίσης και την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία, στους ασθενείς που έχουν τη μετάλλαξη BRAF V600.

Παράλληλα, ένα υπό διερεύνηση διαγνωστικό τεστ κατέστησε εφικτή την ταχεία και ακριβή αναγνώριση των κατάλληλων ασθενών με θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικό μελάνωμα. Ο συνδυασμός της στοχευμένης θεραπείας με το αντίστοιχο διαγνωστικό τεστ αποτελεί απτό παράδειγμα για το πώς η εξατομικευμένη θεραπεία αποτελεί πλέον πραγματικότητα για τους ασθενείς.

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 63% στους ασθενείς που έλαβαν βεμουραφενίμπη, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν χημειοθεραπεία. Επιπλέον, η βεμουραφενίμπη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 74%, σε σύγκριση με την κλασική θεραπεία.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της μελέτης καθώς, όπως επισήμαναν, η βεμουραφενίμπη όχι μόνο παρέτεινε τη ζωή και μείωσε τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, αλλά οδήγησε και σε σημαντική συρρίκνωση του όγκου, κάτι που συνιστά σημαντικό αποτέλεσμα για αυτόν τον ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με βεμουραφενίμπη (48,4%) στους ασθενείς, των οποίων ο όγκος συρρικνώθηκε ήταν 9 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με όσους έλαβαν χημειοθεραπεία.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μετά από 6 μήνες, το 84% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με βεμουραφενίμπη ήταν εν ζωή, σε σύγκριση με το 64% της ομάδας που έλαβε χημειοθεραπεία. Με βάση τα παραπάνω, τα αποτελέσματα της μελέτης BRIM3 αξιολογήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, η οποία συνέστησε να χορηγηθεί η θεραπεία με βεμουραφενίμπη και στην ομάδα ελέγχου, αντί της χημειοθεραπείας.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει θέσει τη βεμουραφενίμπη σε αξιολόγηση κατά προτεραιότητα για την έγκριση άδειας κυκλοφορίας. Η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα την υποβολή αιτήσεων έγκρισης νέου φαρμάκου για τη βεμουραφενίμπη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ένα Πρόγραμμα Διευρυμένης Πρόσβασης είναι διαθέσιμο για ασθενείς με μη προθεραπευμένο, θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικό μελάνωμα.

Η βεμουραφενίμπη αναπτύσσεται από τη Roche σε συνεργασία με την Plexxikon. Η διαγνωστική δοκιμασία cobas 4800 BRAF V600 Mutation Test αναπτύσσεται από τον Κλάδο Διαγνωστικών της Roche.

Ο ρόλος της BRAF

Η πρωτεΐνη BRAF είναι το βασικό στοιχείο του μονοπατιού RAS-RAF, το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης και επιβίωσης. Ειδικότερα οι μεταλλάξεις που «κλειδώνουν» την πρωτεΐνη BRAF σε μια ενεργή κατάσταση, ενδέχεται να προκαλούν υπερβολική σηματοδότηση του μονοπατιού, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και επιβίωση. Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις είναι ενεργές περίπου στις μισές περιπτώσεις μελανωμάτων και στο 8% των συμπαγών όγκων.

Το μελάνωμα

Το κακοήθες μελάνωμα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς, όντας υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 160.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το κακοήθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μελανοκυττάρων, των κυττάρων του δέρματος που παράγουν χρωστικές.

Όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί νωρίς, είναι γενικά μια θεραπεύσιμη νόσος. Ωστόσο, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Ένα άτομο με μεταστατικό μελάνωμα έχει κατά μέσο όρο μικρό προσδόκιμο ζωής, το οποίο μετράται σε μήνες. Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναμένεται να είναι εν ζωή ένα χρόνο μετά τη διάγνωση και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 40.000 θάνατοι παγκοσμίως από τη νόσο.

Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και η χρήση συσκευών μαυρίσματος (solarium). Επίσης, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος έχουν τα άτομα με πολλούς ακανόνιστους ή μεγάλους σπίλους, με ανοιχτόχρωμο ή ερυθρόχρωμο δέρμα καθώς και όσα έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Το πρόωρο μελάνωμα είναι γενικά ασυμπτωματικό, αλλά ένα άτομο με μελάνωμα ενδέχεται να εκδηλώσει κνησμό. Μια μεταβολή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την αίσθηση ενός προϋπάρχοντος σπίλου θα μπορούσε να είναι σημάδι μελανώματος. Επιπλέον, το μελάνωμα θα μπορούσε επίσης να εμφανιστεί ως ένας νέος σπίλος.


Η Γαλλία ανέστειλε την κυκλοφορία του Actos της Takeda



Προκαλεί μικρή αύξηση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Οι ρυθμιστικές αρχές στη Γαλλία ανακοίνωσαν χτες ότι το Actos και το Competact της Takeda (Πιογλιταζόνη) θα αποσυρθoύν από την αγορά μετά από μια μελέτη που εκπονήθηκε από τον οργανισμό και έδειξε ότι η θεραπεία με Αctos προκαλεί μικρή αύξηση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους η Wall Street Journal και το First Word επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), η οποία άρχισε διαδικασία επανεξέτασης των φαρμάκων που περιέχουν πιογλιταζόνη, είπε ότι προβαίνει επί του παρόντος σε επισκόπηση όλων των σχετικών στοιχείων για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους όσον αφορά το όφελος και τον κινδύνο αυτών των φαρμάκων.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι η επανεξέταση αυτή θα περιλαμβάνει επίσης τώρα τα αποτελέσματα της μελέτης AFSSAPS, και θα συζητήσει αυτό το θέμα στην επόμενη σύνοδό τους που αρχίζει 20 Ιουνίου. Ωστόσο, ενώ η αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν συνιστά αλλαγή στη χρήση των φαρμάκων που περιέχουν Πιογλιταζόνη.

Ο αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών υποθέσεων της Τakeda (εταιρίας στην οποία ανήκει η Πιογλιταζόνη) Rombert Spanheimer είπε ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη χρόνο για να εξετάσει τη γαλλική μελέτη και τα συμπεράσματά της, αλλά σημείωσε ότι δύο τρέχουσες προοπτικές μελέτες που διεξάγονται έχουν δείξει μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή άλλων καρκίνων που συνδέονται με το Actos.

Το Actos είχε εγκριθεί στην Ευρώπη το 2000 ως επιλογή για τα άτομα με διαβήτη που δεν επωφελούνται από τη μετφορμίνη. Η ασφάλεια της Πιογλιταζόνης είναι επίσης υπό έρευνα στις ΗΠΑ, όπου ο FDA ξεκίνησε μια έρευνα για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης του το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.


Εθνικό σήμα πιστοποίησης θα φέρουν κρέατα, γαλακτοκομικά και ψάρια



Σε διαβούλευση το σχέδιο για μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με το οποίο το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και τα ψάρια στων οποίων την παραγωγή δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές θα φέρουν εθνικό σήμα πιστοποίησης.

Σε δύο μήνες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρότυπο Agro7, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα εφαρμόζεται προαιρετικά.

Σχετικά με αυτό η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε σήμερα : «Σε ο,τι αφορά στον Έλληνα καταναλωτή, μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μείζονα ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μεταλλαγμένα».

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται εθελοντικά στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης αλλά δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές θα υπάρχουν κυρώσεις όπως άλλωστε και για τις μη ενταγμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομα το σήμα πιστοποίησης.


Σνακ για την παραλία



Μικρές ποσότητες και φτωχές σε λιπαρά.

Οι πρώτες εξορμήσεις στην παραλία έχουν ήδη ξεκινήσει. Πώς όμως πρέπει να ρυθμίζουμε τη διατροφή μας τις ημέρες εκείνες που σκοπεύουμε να περάσουμε τουλάχιστον πέντε ώρες στη θάλασσα; Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστός προγραμματισμός έτσι ώστε να έχουμε ενέργεια και αντοχή για κολύμπι και παραθαλάσσια σπορ.

Αρχικά, 3 ώρες πριν την θάλασσα θα πρέπει να έχουμε κάνει ένα πλήρες γεύμα μεσαίας θερμιδικής αξίας (350 με 450 θερμίδες) έτσι ώστε να έχουμε ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις δραστηριότητες της παραλίας.

Αυτό το γεύμα μπορεί να είναι το πρωινό μας (γάλα με δημητριακά ή τόστ με χυμό ή γάλα με ένα αυγό βραστό και 2 φρυγανιές) ή το μεσημεριανό, αν επιλέγουμε να πάμε για μπάνιο το απόγευμα.

Στην παραλία είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας νερό, διότι ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος, ιδιαίτερα μεταξύ 12.00 με 15.00 που ο ήλιος έχει πιο έντονη ακτινοβολία. Χρειάζεται λοιπόν λήψη ανά ώρα 1-2 ποτηριών νερού. Αντί για νερό μπορούμε να επιλέξουμε ως μια φορά την ημέρα ένα από τα παρακάτω δροσιστικά ποτά:

Ένα ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη
Ένα αναψυκτικό λάιτ
Ένα ποτήρι πράσινο τσάι με γεύσεις
Ως 2 φορές την εβδομάδα ένα μπουκάλι μπύρα.

Αν υπάρχει πλάνο για πολύωρη παραμονή στην παραλία, τότε θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποια σνακ προκειμένου τα καταναλώνουμε ανά 2 με 3 ώρες. Ένα τέτοιο σνάκ θα μπορούσε να είναι:

3 κράκερ
2 κριτσίνια
Mια μπάρα δημητριακών
2 φρούτα
‘Eνα τόστ

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερσιτιστείτε στην παραλία, γι΄αυτό οι ποσότητες τροφής θα πρέπει να είναι μικρές, φτωχές σε λιπαρά, έτσι ώστε να μην έχετε κίνδυνο υπνηλίας και να λαμβάντοναι ανά 2-3 ώρες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Διάστρεμμα αστραγάλου



Ένας τραυματισμός που μας ταλαιπωρεί συχνά.

Οι κακώσεις της ποδοκνημικής άρθρωσης (αστράγαλος), αποτελούν συχνό ορθοπεδικό πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται τόσο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όσο και στην καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στο χειμώνα και θα υπάρχουν παγετοί, το πρόβλημα θα εμφανίζεται πιο συχνά.

Περιγράφεται από τον ασθενή ως γύρισμα του ποδιού και μπορεί να προέλθει από ένα στραβοπάτημα ή σε αθλητικές δραστηριότητες με πολλές αλλαγές κατεύθυνσης και άλματα. Άμεση επίπτωση της κάκωσης είναι ο πόνος γύρω από την άρθρωση, πρήξιμο, οίδημα ή αιμάτωμα, αδυναμία του μέλους και αδυναμία φόρτισής του. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του διαστρέμματος ποικίλουν και τα συμπτώματα (πλειονότητα αθλητικών κακώσεων ποδοκνημικής είναι η συνδεσμική κάκωση των έξω πλάγιων συνδέσμων του άκρου πόδα).

Η μακρά σε χρόνο ακινητοποίηση με γύψο ή σκληρό νάρθηκα συνήθως είναι αντένδειξη, κυρίως σε διαστρέμματα πρώτου και δεύτερου βαθμού, που είναι και τα συνηθέστερα. Ακτινολογική εξέταση θεωρείται απαραίτητη σε βαριά διαστρέμματα, λόγω πιθανότητας ρογμώδους ή αποσπαστικού κατάγματος. Η εφαρμογή περίδεσης πάγου και θέση ανάρροπης (θέση όπου το πόδι να αναπαύεται στο ύψος της καρδιάς και κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα και αποκρίνει το οίδημα), κατά την πρώτη εβδομάδα θεωρούνται απαραίτητα.

Μετά τις πρώτες ημέρες του τραυματισμού είναι απαραίτητη η άσκηση του ποδιού με απλές και ελεύθερες κινήσεις της ποδοκνημικής (κίνηση άνω κάτω, κύκλοι, καθώς και διατάσεις όλων των μυών που βρίσκονται γύρω από την άρθρωση). Το κύριο μέλημα σε κάθε διάστρεμμα είναι η αποφυγή εκ νέου τραυματισμού της άρθρωσης και η εμφάνιση λειτουργικής αστάθειας, δηλαδή ο ασθενής να μην αισθάνεται ότι πατάει ή ελέγχει σωστά το πέλμα του. Μέσω της άσκησης προλαμβάνεται ο φόβος χρόνιας αστάθειας και δυσλειτουργίας του πέλματος. Ο μόνος τρόπος αποφυγής τέτοιων συμπτωμάτων είναι με την επανεκπαίδευση του ποδιού σε κινήσεις και ασκήσεις ισορροπίας με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή και κατάλληλων μέσων (δίσκοι ισορροπίας, λάστιχα, power plate).

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα απλό διάστρεμμα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί λάθος πρότυπο βάδισης, με συνέπεια αυξανόμενα φορτία στους μυς και τένοντες τις περιοχής και τη δημιουργία τενοντίτιδων, με συνέπεια το χρόνιο πόνο, κυρίως κατά τις ώρες ανάπαυσης.

Η συχνότερη κάκωση γίνεται στην έξω πλευρά του ποδιού (στους συνδέσμους), καθώς είναι η πιο ασταθής περιοχή και μπορεί εύκολα το πόδι να γυρίσει, και ειδικά στις γυναίκες που φορούν τακούνια. Σε όλους τους μυς και συνδέσμους της περιοχής υπάρχουν υποδοχείς που πληροφορούν τον εγκέφαλο για τα φορτία, τη γωνία, καθώς και τον πιθανό κίνδυνο στον οποίο υποβάλλεται η άρθρωση. Σε περίπτωση διαστρέμματος έχει βρεθεί ότι χάνεται μέρος των υποδοχέων, με αποτέλεσμα την πιο αργή χρονικά ενημέρωση του εγκεφάλου για πιθανούς κινδύνους, με συνέπεια τον επανατραυματισμό της περιοχής.

Όπως αναφέρθηκε, μετά από κάθε κάκωση - έστω και πρώτου βαθμού - δημιουργείται:

-χαλαρότητα στους συνδέσμους της περιοχής
-μυϊκή αδυναμία, ειδικά των περονιαίων μυών (βρίσκονται στην έξω μεριά του ποδιού και ελέγχουν τη στροφική κίνησή του)
-αίσθημα έλλειψης ελέγχου του άκρου πόδα
-διαταραχές βάδισης και ισορροπίας

Στη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση ενός διαστρέμματος είναι σημαντική:

-ενδυνάμωση όλων των μυών του πέλματος και της γάμπας, και κυρίως των περονιαίων μυών
-διάταση των μυών της περιοχής που έχουν τραυματιστεί μέχρι το σημείο του πόνου
-ασκήσεις ισορροπίας – ιδιοδεκτικότητας και επανεκπαίδευσης των μυών που είναι απαραίτητη για το στατικό και -δυναμικό έλεγχο της ποδοκνημικής και του ποδιού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Η «ανορεξική» λειτουργία της νικοτίνης



Έρευνα αποδεικνύει πώς και γιατί χάνουν βάρος οι καπνιστές.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε, ανακαλύφθηκε ο ακριβής εγκεφαλικός μηχανισμός που ενεργοποιεί τη νικοτίνη του τσιγάρου και περιορίζει την όρεξη των καπνιστών με συνέπεια εκείνοι να είναι κατά μέσο όρο πιο αδύνατοι από τους μη καπνιστές.

Η νέα αυτή ανακάλυψη πρόκειται να φανεί πολύ χρήσιμη μελλοντικά στην γενικότερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθώς επίσης θα μπορούσε να είναι κίνητρο για εκείνους που φοβούνται να κόψουν το κάπνισμα γιατί θα πάρουν κιλά.
Συγκεκριμένα τώρα, το Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γιέηλ, εντόπισε με ποιόν ακριβώς τρόπο η νικοτίνη ενεργοποιεί ορισμένους νευρώνες στον εγκέφαλο οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του υποθαλάμου και είναι υπεύθυνοι να ειδοποιούν τον οργανισμό για το πότε βρίσκεται σε κατάσταση κορεσμού.

Η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια νευροβιολογίας και φαρμακολογίας στο Τμήμα που διεξήγαγε την έρευνα, Μαρίνα Πιτσιότο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διστάζουν να κόψουν το τσιγάρο γιατί θα βάλουν παραπάνω κιλά. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της πρόκειται να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους στο να ελέγχουν το βάρος τους όταν κόβουν το κάπνισμα όπως επίσης και τους μη καπνιστές στο να μην παχαίνουν.

Τα πειράματα για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, παρόλα αυτά όμως οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα αποτελέσματα μπορούν να απομονωθούν και στους ανθρώπους. Οι δοκιμές έγιναν με τη χρήση ενός πειραματικού αντικαταθλιπτικού με στόχο να δειχθεί πώς αυτό επιδρά στους νικοτινικούς υποδοχείς της επιφάνειας των νευρώνων.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε τελικά πως το φάρμακο έκανε τα πειραματόζωα να τρώνε μέχρι και κατά το ήμισυ λιγότερο σε σχέση με όσα δεν έπαιρναν την ουσία και ότι το λίπος των πρώτων μειώθηκε κατά 15%-20% μέσα σε έναν μήνα.

Ακολούθησε μια ακόμη σειρά πειραμάτων η οποία έδειξε πως το φάρμακο ενεργοποιεί τους υποδοχείς νικοτίνης και εκείνοι με τη σειρά τους στέλνουν σήμα στους νευρώνες ότι η ώρα του φαγητού τελείωσε. Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς (α3β4) είναι διαφορετικοί από εκείνους που προκαλούν τη λαχτάρα για νικοτίνη στους καπνιστές. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να πετύχουν καταστολή της όρεξης χωρίς παράλληλα να ενεργοποιήσουν την επιθυμία για τσιγάρο.

Μακροπρόθεσμος στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργηθεί ένα νέο φάρμακο, το οποίο θα ενεργοποιεί τους νικοτινικούς υποδοχείς α3β4. Παρόλα αυτά προσπάθησαν να επισημάνουν πως είναι επικίνδυνο να συνεχίζει κάποιος να καπνίζει απλώς επειδή φοβάται ότι θα παχύνει αν το κόψει. Το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένη αιτία για πολλές παθήσεις (καρδιά, καρκίνος, πνευμονοπάθεια, κίνδυνος στην κύηση κ.α.) και οποιοδήποτε όφελος από την απώλεια βάρους δεν μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους.


Το Facebook ανοίγει για τα άτομα με αναπηρίες

Φοιτητές δημιούργησαν εφαρμογή που επιτρέπει σε τυφλούς να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα, ενώ ετοιμάζουν αντίστοιχη για άτομα με πρόβλημα στα χέρια


Το Facebook ανοίγει για τα άτομα με αναπηρίες


Οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, (από αριστερά) Φίλιππος Πρωτογερίδης, Δηµήτρης Στριπέλης και Αλέξης Τζανετόπουλος, δημιούργησαν μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση στο Facebook. Επόμενο βήμα η δημιουργία αντίστοιχης πλατφόρμας για άτομα με αναπηρία στα χέρια.


Αθήνα


Κοινωνική δικτύωση για όλους (με την… κυριολεκτική σημασία της λέξης) φιλοδοξούν να προσφέρουν τρεις φοιτητές Πληροφορικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. ΟιΑλέξης Τζανετόπουλος, Φίλιππος Πρωτογερίδης και Δηµήτρης Στριπέληςδημιούργησαν μία διαδικτυακή εφαρμογή η οποία επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση στο Facebook και να το χρησιμοποιούν με τρόπο συμβατό προς τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Το παρουσίασαν σε διαγωνισμούς πληροφορικής κερδίζοντας διακρίσεις και άνοιξαν τα φτερά τους προς νέα επιχειρηματικά σχέδια, όπως η ανάπτυξη μιας αντίστοιχης εφαρμογής για άτομα που πάσχουν από αναπηρία στα χέρια. Εν τέλει, όταν το κράτος αδιαφορεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία εμφανίζεται διστακτική, οι νεανικές ιδέες είναι αυτές που θα επιτρέψουν στην τεχνολογία να σπάσει τους φραγμούς της αναπηρίας.

Σχέση δασκάλου-μαθητή

Ολα ξεκίνησαν από μια ιδιαίτερη σχέση δασκάλου - μαθητή. Εν προκειμένω, ο δάσκαλος ήταν ο… 23χρονος Αλέξης Τζανετόπουλος, φοιτητής πληροφορικής στην ΑΣΟΕΕ, και μαθητής ο 12χρονος Βασίλης, ο οποίος πάσχει από προβλήματα όρασης και επιθυμούσε να μάθει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή. «Ξεκινήσαμε από απλές εφαρμογές, όπως το να μάθει ο Βασίλης να δημιουργεί έγγραφα στο word, να βρίσκει αρχεία στον σκληρό δίσκο, να ακούει μουσική στο κομπιούτερ. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη χρήση του ίντερνετ και στην πλοήγηση μέσα από συγκεκριμένα σάιτ», λέει στο «Βήμα» ο Αλέξης.

Ηταν θέμα χρόνου για το 12χρονο Βασίλη να ζητήσει από τον δάσκαλό του να του διδάξει πώς να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα που έχει καθηλώσει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο: το Facebook. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Αλέξης, αυτό δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. «Οι τυφλοί χρησιμοποιούν το κομπιούτερ μέσω ενός ειδικού αναγνώστη οθόνης, ο οποίος διαβάζει κάθε στιγμή ο, τι αναγράφεται στην οθόνη. Ο τρόπος λειτουργίας του, εξαιτίας της κατασκευής του, αλληλεπιδρά πολύ δύσκολα με το Facebook. Αρκεί να αναφέρω ότι για να διαβάσει τις αναρτήσεις των φίλων του στον "τοίχο" (wall) ένας τυφλός χρήστης έπρεπε να πατήσει… 25 φορές το πλήκτρο Tab!» προσθέτει ο ίδιος.

Facebook απ' το μηδέν

Χωρίς να χάσει καιρό, ο 23χρονος αποφάσισε να αναλάβει τη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας που θα επέτρεπε στα άτομα με προβλήματα όρασης να «δικτυωθούν» στο ίντερνετ, όπως και οι λοιποί άνθρωποι. «Τα αρχικά μου κίνητρα ήταν φυσικά συναισθηματικά. Η αγάπη μου για τον μαθητή μου με έκανε να εντρυφήσω στον ιδιαίτερο κόσμο των ατόμων με προβλήματα όρασης, να καταλάβω τις ανάγκες τους και να εξοικειωθώ με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν για να τις καλύψουν. Ήταν θέμα χρόνου να προσπαθήσω να κατασκευάσω το λογισμικό που θα μπορούσε να τους δώσει νέες δυνατότητες», αναφέρει ο ίδιος.


Κατέστρωσε ένα αρχικό σχεδιασμό, επικοινώνησε με δύο συμφοιτητές του, τους Φίλιππο Πρωτογερίδη και Δηµήτρη Στριπέλη, και οι τρεις τους ανέλαβαν από τον προηγούμενο Δεκέμβριο να υλοποιήσουν το εγχείρημα. Αποτέλεσμα ήταν η κατασκευή μίας εφαρμογής που μετατρέπει τα δεδομένα που περιέχονται στο Facebook σε ήχο και υποστηρίζει ένα νέο αναγνώστη οθόνης, ο οποίος είναι συμβατός με τη φιλοσοφία του σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή χρησιμοποιεί την αναγνώριση φωνής ώστε ο χρήστης να δίνει φωνητικές εντολές και περιέχει συντομεύσεις πληκτρολογίου για βασικές λειτουργίες, όπως η ανάγνωση των αναρτήσεων στον «τοίχο».

Οι τρεις προγραμματιστές συμμετείχαν στον φοιτητικό διαγωνισμό τεχνολογίας της Microsoft, «Imagine Cup 2011», και κέρδισαν το δεύτερο βραβείο, παρουσίασαν το εγχείρημά τους σε ειδικές ημερίδες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην ΑΣΟΕΕ και στο Deree, πέρασαν στην τελική φάση στο σχετικό διαγωνισμό της μονάδας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της ΑΣΟΕΕ και συμμετείχαν στο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας «Innovation».

Επιχειρηματικότητα, όχι ελεημοσύνη

Τη στιγμή που πολλοί τοποθετούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στην κατηγορία της «ελεημοσύνης», οι τρεις φοιτητές τονίζουν ότι πρόκειται για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τις οποίες η ελληνική αγορά θα όφειλε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα. «Δεν πρόκειται περί ελεημοσύνης. Είναι μια επιχειρηματική ιδέα που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες. Αυτό αφενός σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, συνεπώς ανταποκρίνεται σε ανθρωπιστικά κίνητρα. Αφετέρου δε συνεπάγεται τη δυνατότητα για εμπορική εκμετάλλευση της ιδέας. Διότι κάθε προϊόν που καλύπτει ανάγκες μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις», τονίζει ο Αλέξης.

Προσθέτει, άλλωστε, ότι στον τομέα των νέων τεχνολογιών για αναπηρίες το κράτος λάμπει δια της απουσίας του και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μάλλον συγκρατημένη.«Γιατί δεν ανέπτυξε κανείς ως τώρα μια τέτοια εφαρμογή; Γιατί δεν την έφτιαξε… το ίδιο το Facebook; Ο τομέας της τεχνολογίας που σχετίζεται με αναπηρίες πρέπει να ειδωθεί από τη σκοπιά ενός κλάδου πολλά υποσχόμενου, όπου άνθρωποι με μεράκι μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και ταυτόχρονα να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητά τους»,προσθέτει.

Ήδη οι 23χρονοι μελετούν τη δημιουργία νέου λογισμικού που θα κάνει δυνατή τη χρήση του Facebook από άτομα που πάσχουν από αναπηρία στα άνω άκρα, χρησιμοποιώντας μόνο φωνητικές εντολές. Ταυτόχρονα, θέλουν να επεκτείνουν τις πλατφόρμες για τους τυφλούς, ώστε να περιέχουν εφαρμογές για το twitter, το YouTube και τη Wikipedia.

Το ίντερνετ μόνη ελπίδα

Για τους νέους προγραμματιστές το ίντερνετ αποτελεί τη μοναδική διέξοδο προς την αγορά και τις επενδύσεις. «Είναι η μόνη μας ελπίδα. Στις μέρες μας είναι αδύνατο για έναν νέο να δημιουργήσει μία εταιρία με την "παραδοσιακή" έννοια του όρου - να νοικιάσει γραφεία, να προσλάβει προσωπικό, να συγκεντρώσει κεφάλαιο. Πλέον έχουμε μόνο τις ιδέες μας, το μεράκι και τη σκληρή δουλειά», αναφέρει ο Αλέξης Τζανετόπουλος.
Αυτό που απαιτείται, ωστόσο, είναι να δημιουργηθούν οι πλατφόρμες που θα επιτρέψουν στους νέους να παρουσιάσουν και να αναδείξουν το έργο τους. Εν προκειμένω, οι τρεις φοιτητές αξιοποίησαν τους διαφορετικούς διαγωνισμούς πληροφορικής για να αναδείξουν το έργο τους. Ωστόσο, απαιτείται αυτοί να συνδεθούν με την αγορά ώστε να οδηγήσουν σε επενδυτικές προτάσεις. «Οι διαγωνισμοί μας επιτρέπουν να παρουσιάζουμε το έργο μας και μέσα από τα σχόλια και τις κριτικές να το βελτιώνουμε διαρκώς. Επόμενο βήμα είναι η εμπορική του εκμετάλλευση σε συνεργασία με κάποια εταιρία που διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο», καταλήγουν.


Κόκκινη γραμμή αξιοπρέπειας για τους αυτιστικούς

Οι θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Προσυασίας Αυτιστικών Ατόμων

Υπό την αιγίδα της ΕΕΠΑΑ λειτουργεί η πρότυπη στέγη φιλοξενίας αυτιστικών ενηλίκων "Ελένη Γύρα" στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Σταγόνα στον ωκεανό...Υπό την αιγίδα της ΕΕΠΑΑ λειτουργεί η πρότυπη στέγη φιλοξενίας αυτιστικών ενηλίκων "Ελένη Γύρα" στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Σταγόνα στον ωκεανό...

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) ορίζει το “ελάχιστο και αυτονόητο” των δομών που χρειάζεται η χώρα μας, ώστε να υπηρετείται στοιχειωδώς η κοινωνική αξιοπρέπεια των αυτιστικών ατόμων.Στην ΕΕΠΑΑ λοιπόν ο λόγος για την χάραξη της κόκκινης γραμμής της αξιοπρέπειας των χιλιάδων ατόμων με αυτισμό. Διότι όπως από την Εταιρεία μας εξηγούν “στους καιρούς μας που ακόμα και τα αυτονόητα αμφισβητούνται και παρασύρονται στις επιβαλλόμενες συνθήκες κινούμενης άμμου, η αναγκαιότητα χάραξης της κόκκινης γραμμής της αξιοπρέπειας είναι επιτακτικότερη από ποτέ.. Το Αλφα της Αξιοπρέπειας είναι ο επίμονος και ανυποχώρητος Αγώνας διεκδίκησής της, η μη παραίτηση απ’ αυτήν”.

Ιδού λοιπόν ο πήχυς μέσα από κείμενο της δυναμικής ΕΕΠΑΑ αφιερωμένο στο σήμερα και το αύριο. Γράφει η εταιρεία:

Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων δομών για άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους, όχι μόνο σε επίπεδο παρέμβασης και παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών αλλά και σε διαγνωστικό επίπεδο, σε επίπεδο πρώιμης παρέμβασης και σε επίπεδο διαβίωσης μετά την ενηλικίωση. Οι ανάγκες για εξειδικευμένες δομές υποστηρίζεται από την αύξηση του ποσοστού των ατόμων με αυτισμό το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ανέρχεται στο 1 /100. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό στην Ελλάδα υπάρχουν ηλικιακές ομάδες των οποίων οι ανάγκες δεν καλύπτονται από Δημόσιες υπηρεσίες αλλά μόνο από δομές που δημιουργήθηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι δομές του Υπουργείου Παιδείας, είναι ελάχιστες και συνήθως δεν δέχονται παιδιά και εφήβους με Αυτισμό, αλλά και οι υπάρχοντες καλύπτουν την ηλικιακή ομάδα από 5 ετών έως 22 ενώ παρατηρείται σημαντική έλλειψη δομών για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για ενήλικες μετά την ηλικία των 22 ετών.

Ειδικότερα οι ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας αφορούν στην εκπαίδευση της οικογένειας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που εμφανίζονται στα πρώτα χρόνια της ζωής, στην υποστήριξη της οικογένειας να δεχθεί την καινούρια κατάσταση και στην εκπαιδευτική-θεραπευτική βοήθεια που πρέπει να δεχθεί το ίδιο το παιδί με αυτισμό στα πρώτα κρίσιμα, για τη μετέπειτα ζωή του, χρόνια της εξέλιξής του. Υπάρχουν παγκοσμίως πια εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις για την οικογένεια και το παιδί με αυτισμό σε αυτή την ηλικία, οι οποίες, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, παρέχουν σημαντική βοήθεια και υποστήριξη βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα του παιδιού και της οικογένειας.

Αναφορικά με τους ενήλικες με αυτισμό, οι ανάγκες που καταγράφονται σήμερα αφορούν στην έλλειψη δομών απασχόλησης και προεπαγγελματική / επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην έλλειψη δομών διαβίωσης, στην έλλειψη δομών για παρέμβαση σε κρίση και στην έλλειψη δομών παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Τέλος ένα σημαντικό κενό στον ελληνικό χώρο καταγράφεται στην ύπαρξη διαγνωστικών και αξιολογητικών ομάδων για τον αυτισμό στα ήδη υπάρχοντα Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα της χώρας. Παρά το γεγονός ότι οι Ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες παρέχουν σημαντική βοήθεια και διαγνωστικές υπηρεσίες σε όλες τις αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές παιδιών και εφήβων λείπει η εξειδικευμένη γνώση και για τη διάγνωση και αξιολόγηση του παιδιών και εφήβων με αυτισμό.

Επιπλέον δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, ώστε τα Ιατροπαθολογικά Κέντρα σε διεπιστημονική συνεργασία μαζί τους, αλλά και σε συνεργασία με ανάλογα κέντρα του εξωτερικού, να προωθήσουν την έρευνα για τον αυτισμό στην χώρα μας, αντικείμενο το οποίο βέβαια απαιτεί χωριστή μελέτη.

Προτείνεται ως επιτακτική η δημιουργία:


Εξειδικευμένων ομάδων ειδικών για την διάγνωση και αξιολόγηση παιδιών και εφήβων με αυτισμό από 0 έως 18 ετών στα υπάρχοντα Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα της χώρας.Προϋποθέσεις για τη δημιουργία των συγκεκριμένων ομάδων είναι:

Α) η μόνιμη σχέση εργασίας του εργαζόμενου με το φορέα

Β) ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της ομάδας ( παιδοψυχίατρος, ψυχολόγος, λογοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός)

Γ) η εκπαίδευση των μελών της ομάδας με σεμινάριο διάρκειας 100 ωρών στη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων διάγνωσης και αξιολόγησης του αυτισμού τα οποία υπάρχουν και παρέχονται στην Ελλάδα (ADOS, PEP, ADI, LITTER κ.α)

Δ) η αγορά των διαγνωστικών και αξιολογητικών εργαλείων για κάθε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο

Ε) η διασυνδετική των συγκεκριμένων ομάδων με παρεμφερείς υπηρεσίες της περιοχής τους (ΚΕΔΔΥ, ΚΨΥ, Αναπτυξιολογικά Ιατρεία κ.λ.π.)

2. Τέσσάρων τουλάχιστον κέντρων ημέρας για άτομα με αυτισμό, δύο στην Αθήνα και από ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Ιωάννινα.

Προτείνονται οι συγκεκριμένες πόλεις, διότι ήδη έχουν αναπτυχθεί δομές και υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας, με Ψυχιατρικές κλινικές που διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση.

Οι δραστηριότητες των κέντρων αυτών θα πρέπει κατά κύριο λόγο να εστιάζονται στην πρώιμη παρέμβαση παιδιών ηλικίας 0-5 ετών και στην ηλικιακές ομάδες εφήβων μη ενταγμένων στην δημόσια εκπαίδευση, καθώς και νεαρών ενηλίκων 22 ετών και άνω. Τα προγράμματα που θα παρέχονται θα πρέπει να είναι:

Α) ομάδες πρώιμης παρέμβασης σε καθημερινή βάση και για διάρκεια 5 ωρών περίπου καθώς επίσης και εκπαίδευση - υποστήριξη γονέων.

Β) πρωινό πρόγραμμα εκπαίδευσης εφήβων και ενηλίκων με αυτισμό.

Γ) Κινητή Μονάδα συνοδευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη οικογενειών σε καταστάσεις κρίσης (παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, υποστήριξη στο σχολείο, συνοδεία ατόμων σε ιατρικές υπηρεσίες, ενημέρωση της κοινότητας, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, διασυνδετική με νοσοκομεία της περιοχής).

Δ) απογευματινά προγράμματα απασχόλησης παιδιών-εφήβων-ενηλίκων με αυτισμό, καθώς και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Προϋπόθεση λειτουργίας: Εκπαίδευση του προσωπικού σε εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας 180 τουλάχιστον ωρών σχετικά με τον αυτισμό και τεχνικές παρέμβασης.

3. Εξι ξενώνων διαβίωσης ήτοι δύο στην Αθήνα και από ένα στη Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα.

Α) Ο στόχος του κάθε ξενώνα, είναι η διαβίωση ενηλίκων με αυτισμό μετά την ηλικία των 30-35 ετών.

Β) στον ίδιο χώρο θα πρέπει να λειτουργεί μονάδα παρέμβασης σε κρίση- βραχείας νοσηλείας, ένα κρεβάτι το οποίο θα προβλέπεται να είναι ελεύθερο για να δεχθεί περιστατικά της περιοχής που για οποιοδήποτε ιατρικό ή κοινωνικό λόγο θα πρέπει να απομακρυνθούν από το χώρο του σπιτιού.

Γ) Ως πρότυπος ξενώνας προτείνεται ο αντίστοιχος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων στην Ζίτσα Ιωαννίνων, χωρίς επιπλέον αριθμητικά προσωπικό, για την ως άνω 3β δραστηριότητα.

Προϋποθέσεις λειτουργίας:

Α) Εκπαίδευση του προσωπικού σε εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας 180 τουλάχιστον ωρών σχετικά με τον αυτισμό και τεχνικές παρέμβασης (θεωρία και πρακτική).

Β) Διασύνδεση του κάθε ξενώνα με τα κατά τόπους Κέντρα Ημέρας.

«Δεν έχω ανάπηρη προσωπικότητα»




Ο κωφάλαλος ράπερ μιλά για τα δικαιώματα της δικής του «μειονότητας».

Ο 33χρονος Μάρκο Βουορινχάιμο είναι ένας Φινλανδός ράπερ, διάσημος στην πατρίδα του και σιγά σιγά και στον υπόλοιπο κόσμο. Αν και είναι παιδί οικογένειας κωφαλάλων, αυτός και οι δικοί του δεν αντιμετώπισαν ποτέ την ιδιαιτερότητά της ως «ειδική ανάγκη».

Ο Μάρκο προτιμά να συστήνεται ως μέλος μια «γλωσσικής μειονότητας με δική της κουλτούρα και ιστορία». Εννοεί φυσικά την κοινότητα όσων επικοινωνούν με τη νοηματική γλώσσα. Από εκεί αντλεί και το ψευδώνυμό με το οποίο είναι γνωστός στον κόσμο του χιπ χοπ: Signmark υπέγραφε και στους δύο προσωπικούς δίσκους που έχει κυκλοφορήσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελευθεροτυπία, ο 33χρονος ράπερ μίλησε για τα παιδικά του χρόνια λέγοντας ότι κάποιοι τον κορόιδευαν και τον απομόνωναν επειδή ήταν κωφός. «Ομολογώ ότι κάποιες φορές τα πράγματα ήταν δύσκολα, ειδικά στα χρόνια της εφηβείας όταν βρισκόμουν συνεχώς μπλεγμένος σε καβγάδες με άλλα αγόρια, προσπαθώντας να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ή τον μικρότερο αδερφό μου, που είναι επίσης κωφός. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν αξίζει να τσακώνεσαι. Αποφάσισα για να τους δείξω ποιος είμαι να πετύχω στη ζωή μου. Την τελευταία λέξη ήθελα να την πω εγώ, και την είπα την μέρα που υπέγραψα το δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Warner».

Ο Signmark είχε δηλώσει παλαιότερα ότι οι κωφάλαλοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φορείς κάποιας αναπηρίας αλλά ως γλωσσική μειονότητα με τη δική της κουλτούρα και ιστορία. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν έχω ΄΄ανάπηρη προσωπικότητα΄΄. Δεν αισθάνομαι ότι έχω κάποιο έλλειμμα, κάποιο είδος ανεπάρκειας ή ατέλειας. Νιώθω υπέροχα που είμαι εγώ».

Ο Signmark θα βρεθεί αύριο στις 8:30 στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στη συναυλία που συνδιοργανώνει με ελεύθερη είσοδο η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας και η Επιτροπή Νεολαίας της ΟΜΚΕ. Στη συναυλία θα τραγουδήσει και ο Κωνσταντίνος Βήτα καθώς και τα μέλη της ομάδας Quilombo που μαζί με μια 12μελή μπάντα κρουστών θα φροντίσουν για το εορταστικό φινάλε της βραδιάς.



Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς στην κατανάλωση αλκοόλ


Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους μεθυσμένους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πίνουν υπερβολικά, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 5.700 εφήβους από 13 ως 16 ετών στην Αγγλία.

Η έρευνα διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos Mori για λογαριασμό του Ιδρύματος Ερευνών Κοινωνικών Επιστημών Joseph Rowntree και αποκαλύπτει πως ένας έφηβος 13-14 χρόνων στους τέσσερις έχει ήδη μεθύσει περισσότερες από μία φορές και το ίδιο ισχύει για έναν στους δύο εφήβους, ηλικίας 15 ως 16 ετών.

Ανάμεσα στους εφήβους ηλικίας 13 ως 14 ετών, το 70% έχει ήδη δοκιμάσει οινοπνευματώδη ποτά, στις μεγαλύτερες ηλικίες (15 ως 16 ετών) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 89%. Οι περισσότεροι έφηβοι δήλωσαν πως ήπιαν για πρώτη φορά στα 12 τους χρόνια.

Οι έφηβοι που αφήνονται χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους είναι πιθανότερο να καταφύγουν στο «binge drinking», που σημαίνει «πίνω μέχρι να χάσω κάθε έλεγχο». Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι των οποίων οι γονείς δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα βράδια του Σαββάτου ή παρακολουθούν ακατάλληλες ταινίες, χωρίς επιτήρηση, είναι αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρχίσουν να πίνουν.

«Η έρευνα καταδεικνύει πως οι γονείς έχουν μεγαλύτερη επιρροή από αυτή που πιστεύουν στην συμπεριφορά των εφήβων» τονίζει η Claire Turner, εκπρόσωπος του ιδρύματος. «Αυτά που λένε οι γονείς και η συμπεριφορά τους απέναντι στο αλκοόλ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αν τα παιδιά θα θελήσουν να πίνουν» πρόσθεσε.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010, το 39% των ανδρών και το 31% των γυναικών στη Βρετανία ξεπερνούν τα λογικά όρια κατανάλωσης αλκοόλ την ημέρα, δηλαδή 3 ως 4 μονάδες για τους άνδρες και 2 ως 3 για τις γυναίκες.

Μια μονάδα οινοπνευματώδους ποτού αντιστοιχεί με 10 χιλιοστόμετρα αιθυλικής αλκοόλης, μέτρο σχετικά ασαφές, αφού το αντίστοιχό του, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι 25 χιλιοστόμετρα ενός ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%.

Ο μέσος όρος κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσίας, ήταν για το 2009 12,4 μονάδες την εβδομάδα.

Πηγή: www.zougla.gr

Θαυματουργά φάρμακα από την εποχή του Ιπποκράτη

 Σε κάποια από αυτά περιέχονταν 100 διαφορετικές ουσίες

Από απλά σιρόπια, κολλύρια, αλοιφές, σταγόνες, χάπια έως και κολπικά υπόθετα που συνδύαζαν δεκάδες ουσίες, η φαρμακευτική αποτέλεσε από την αρχαιότητα μια ιδιαίτερα λεπτομερή επιστήμη για την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των γνωστών ασθενειών.

Τα γραπτά του Ιπποκράτη αναφέρουν περίπου 250 φαρμακευτικά φυτά. Ο Γαληνός, που χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος σπουδαιότερος γιατρός της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, στις γραφές του περιέγραψε τα περίφημα «Γαληνικά Φάρμακα», μερικά εκ των οποίων περιείχαν έως και 100 διαφορετικές ουσίες έκαστο.

Ακολουθούν μερικά από τα φάρμακα της αρχαιότητας, όπως δημοσιεύονται στην «Καθημερινή»:

- Η «λήμνια γη» βοηθούσε στην επούλωση των πληγών.
- Η σκόνη χρυσού εθεωρείτο ότι θεράπευε τους ρευματισμούς.
- Από τα κούμαρα φτιάχνονταν φάρμακα για τη θρομβοφλεδίτιδα.
- Η φλούδα ιτιάς χρησιμοποιούνταν ως αναλγητικό.
- Χαμομήλι με μέλι και λεμόνι για τον πονόλαιμο.
- Αλοιφή από λάδι, κερί μέλισσας και μαστίχα έσβηνε τις πανάδες από το δέρμα.
- Η αλόη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως μαλακτικό για το δέρμα.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Που πήγαν οι πραγματικές γυναίκες;



Amber alert. Αναζητούνται αυθεντικές, original, παραδοσιακές γυναίκες. Το ανδρικό φύλλο δέχεται επίθεση από κάθε γυναίκα που κυκλοφορεί σε αυτόν τον πλανήτη και το MEN 24 απαντάς στις προκλήσεις.
Έχω βαρεθεί να ακούω από γνωστές, φίλες, κολλητές, συγγενείς και κάθε λογής γυναίκες την ίδια ατάκα: «Πού πήγαν τα αυθεντικά αρσενικά;». Είναι η καραμέλα την οποία πιπιλάνε εδώ και μερικά χρόνια οι γυναίκες οι οποίες για τον έναν ή τον άλλο λόγο μένουν ανύπανδρες, χωρισμένες και άλλα από «α» στερητικό που αδυνατώ να αναφέρω.

Και ορισμένες φορές τείνω να συμφωνήσω μαζί τους συζητώντας για συμπεριφορές ανδρών που δεν τα τιμάνε τα παντελόνια τους. Αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων θέλω να κατέβω σαν τον Θανάση Γιαννακόπουλο στο παρκέ του ΟΑΚΑ και να φωνάξω από το μικρόφωνο να μην απαντάνε οι άντρες στις προκλήσεις.

Σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι που δεν φέρονται ντόμπρα απέναντι στις γυναίκες. Αλλά,0 πρώτον, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο καζάνι και δεύτερον, πρέπει να αναρωτηθούμε κάτι άλλο. Μήπως πρέπει οι γυναίκες, αντί να μας κράζουν, να δουν πόσο έχει αλλάξει η δική τους συμπεριφορά;

Ένα φτωχό άλλοθι


Έχω ακούσει τις σαχλαμάρες ότι δεν υπάρχουν πια άντρες και ότι δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε από μοντέλο που δεν κατάφερε να της κάτσει ένας ποδοσφαιριστής. Τα άκουσα και από μια φίλη μου που την πέφτει εδώ και 6 μήνες στον ίδιο τύπο και τον κράζει ότι είναι ομοφυλόφιλος που δεν της την πέφτει. Το έχω ακούσει ακόμα και από 18χρονη κοπέλα που ακόμα δεν έχει βγει από το αβγό και έμαθε τους άντρες. Αυτό που δεν δέχονται αυτές οι γυναίκες να περάσει από το μυαλό τους είναι η έννοια της αποτυχίας. Το ενδεχόμενο ότι μπορεί να υπάρχει άντρας που δεν τις γουστάρει. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι όλες όσες τα λένε αυτά δεν είναι άσχημες γκόμενες. Ίσα-ίσα είναι γυναίκες που έχουν πολλές κατακτήσεις και ίσως για αυτό δεν διανοούνται την περίπτωση… απλά να μην τις γουστάρουν.

Τα παιδιά της αλλαγής


Να δεχτώ ότι άλλαξαν οι άντρες. Ότι φλώρεψαν, ότι έμαθαν να τα βρίσκουν όλα έτοιμα και ότι επαναπαύτηκαν στις γυναίκες που τους το έδιναν στο πιάτο. Και η αλλαγή σε αυτό το θέμα όπως και σε κάθε άλλη κοινωνική ή ανθρωπολογική τάση, ορίζεται από κάποιες συνισταμένες. Κάτι άλλαξε σε αυτόν τον ρημαδοκόσμο και οι άντρες πέρασαν στα μετόπισθεν. Κάτι άλλαξε και πλέον οι γυναίκες διαλαλούν ότι τους original άντρες που βρωμάνε τεστοστερόνη τους βρίσκεις με το σταγονόμετρο. Κάτι έγινε και οι άντρες ξαφνικά παίζουν και λίγο άμυνα. Και έγινε αυτό που αναγκάζει την οποιαδήποτε ομάδα να παίξει άμυνα. Η «αντίπαλη» ομάδα πέρασε στην επίθεση.

Απέναντι στα θηρία


Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η λαϊκή κατακραυγή κατά των ανδρών συμπίπτει χρονικά με την εμφάνιση μιας νέας (τότε) κατηγορίας γυναικών, των cougar. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι (σιχαμένο κλισέ αθλητικογράφων) τα cougar είναι εκείνες οι γυναίκες άνω των 30 ετών οι οποίες, είτε ανήκουν και στην κατηγορία των milfs (έχοντας παιδιά) είτε όχι, κυκλοφορούν εκεί έξω και την πέφτουν αδιάκριτα σε ό,τι αρσενικό κινείται. Είναι εκείνες οι γυναίκες που κλέβουν τον ρόλο του άνδρα και σε πλησιάζουν στο μπαρ να σε κεράσουν ένα ποτό, ειδικά αν είσαι μικρότερος. Εκείνες που θέλουν να έχουν τα ηνία στη σχέση και να λαμβάνουν τις αποφάσεις, επειδή έτσι επιβάλει η σύγχρονη κοινωνία και το κοινωνικό στάτους των γυναικών που έχει (πολύ σωστά) διαμορφωθεί.

Που είναι τα κορίτσια που ξέραμε;


Το ότι είναι λοιπόν λογικό και δίκαιο να έχουν αλλάξει οι συμπεριφορές και οι απαιτήσεις ανδρών και γυναικών, δεν σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να εκφράσουμε το παράπονό μας. Και είναι περίπου ίδιο με το παράπονο των γυναικών. Οι γυναίκες λένε ότι έχουν εκλείψει από την κοινωνία οι άνδρες-Κούρκουλοι. Εμένα όμως μου φαίνεται ότι όσο έχουν λείψει οι βαρβατάνδρες, άλλο τόσο έχουν εξαφανιστεί και οι κλασικές γυναίκες. Εκείνα τα αγνά κορίτσια με τις κορδέλες στα μαλλιά που περίμεναν υπομονετικά τον άνδρα κυνηγό να κάνει την κίνησή του. Οι γυναίκες – θήραμα. Και μαζί τους χάθηκε και όλο το παιχνίδι.

Ο κόσμος μας αλλάζει. Και μαζί του αλλάζουν και οι συμπεριφορές μας. Και αυτό είναι κάτι που απλά οφείλουμε να το αποδεχτούμε και να αφήσουμε τα ρητορικά ερωτήματα. Εδώ είναι και οι άνδρες και οι γυναίκες. Δεν πήγαν πουθενά. Απλά ανακατεύουν την τράπουλα…

Πηγή: http://www.men24.gr