Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πίνακας με τον αριθμό εισακτέων για το έτος 2011-2012 ανά σχολή ή τμήμα των ατόμων με σοβαρές παθήσεις με το 5%

Τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σοβαρές παθήσεις με το 5% μπορείτε να το δείτε στον ακόλουθο πίνακα που αναφέρει το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα με τις αντίστοιχες σχολές ή τμήματα με τους εισακτέους σε γενική σειρά και με το 5%.


Εδώ θα βρείτε τον  πίνακα σε αρχείο εισακτέοι 2011-2012

Ένα σώμα, δύο κεφάλια



ΔΕΙΤΕ:Στο Σιχουάν της Κίνας μία γυναίκα γέννησε με καισαρική ένα κοριτσάκι με δύο κεφάλια.
Σύμφωνα με τους γιατρούς τα δίδυμα υποφέρουν από μια σπάνια πάθηση κατά την οποία μοιράζονται ένα σώμα. Δεν είναι μια απλή, δηλαδή, περίπτωση σιαμαίων, που έχουμε σύνδεση δύο σωμάτων σε κάποιο σημείο, εδώ υπάρχουν δύο κεφάλια σε ένα σώμα. Γεννήσεις διδύμων με αυτή την πάθηση είναι ιδιαίτερα σπάνιες και τις συναντάμε κυρίως στην Νοτιοδυτική Ασία και την Αφρική. Έχουν αναφερθεί κάποιες βέβαια και στο Δυτικό κόσμο, όπως αυτής της Λιζα Τσάμπερλεϊν τον Ιούλιο του 2009 από το Πόρτσμουθ που επίσης γέννησε δίδυμα που μοιράζονταν ένα σώμα, το ένα όμως άφησε τη πνοή του 32 λεπτά με τη γέννηση του.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή των διδύμων Αμπιγκέιλ και Μπρίτανι Χάνσελ με την ίδια πάθηση, οι οποίες κυριολεκτικά μοιράζονται ένα σώμα για 21 χρόνια, από τη γέννηση τους, μάλιστα έχουν εμφανιστεί και στο πλατό της Όπρα, καθώς και σε διάφορα ντοκιμαντέρ. Οι δεσποινίδες μοιράζονται το απόλυτα φαινομενικά φυσιολογικό τους σώμα, αν και ορισμένα όργανα είναι διπλά.

Το ιδιαίτερο στην υπόθεση τους είναι ότι ενώ μπορούν να τρώνε και να γράφουν όποτε επιθυμεί η κάθε μία, η πραγματοποίηση εργασιών όπως το περπάτημα ή η οδήγηση απαιτεί συγχρονισμό και τ
ων δύο.

Ενώ εσύ κοιμόσουν...




Ένα στα επτά εγκεφαλικά συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου.


Ένας στους επτά ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό, δεν μπορούν να λάβουν αντιθρομβωτική θεραπεία σε νοσοκομείο, επειδή το επεισόδιο συμβαίνει καθώς κοιμούνται, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία από τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών και διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους επτά ασθενείς είχε προσέλθει στο νοσοκομείο αναφέροντας ότι ξύπνησε με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού, τα οποία προκαλούνται, όταν μπλοκάρεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Συγκρίνοντας τα επεισόδια που συμβαίνουν στον ύπνο με αυτά που συμβαίνουν την μέρα, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια αξιόλογη διαφορά. Σε γενικές γραμμές πάντως, όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό όντας ξύπνιοι, είναι κατά μέσο όρο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (72 ετών) και τα επεισόδιά τους είναι κάπως πιο σοβαρά σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό στον ύπνο τους (70 ετών κατά μέσο όρο).

Σχεδόν κανείς από όσους είχε επεισόδιο στον ύπνο δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να λάβει θεραπεία με αντιθρομβωτικό φάρμακο, επειδή είχε πλέον μεσολαβήσει αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο και μέχρι να πάει στο νοσοκομείο. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να προστατεύσουν από μόνιμη αναπηρία μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο, όμως πρέπει να χορηγηθούν το πολύ μέσα στις επόμενες 4,5 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Αν όμως κανείς κοιμάται, δεν μπορεί να ξέρει πότε άρχισαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού κι έτσι δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία θεραπεία έγκαιρα.

Οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν το αντιθρομβωτικό, μήπως προκληθεί εγκεφαλική αιμορραγία. Από την άλλη, αν το φάρμακο χορηγηθεί με καθυστέρηση, δεν έχει ιδιαίτερο όφελος. Οι αμερικανοί ερευνητές επεσήμαναν ότι το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί τρόπος, ώστε να εκτιμάται με σχετική ακρίβεια πότε στον ύπνο συνέβη το επεισόδιο, ώστε ορισμένοι από αυτούς που το έπαθαν λίγο πριν ξυπνήσουν, να κριθούν κατάλληλοι για φαρμακευτική θεραπεία.

Για την αποφυγή ενός εγκεφαλικού, οι επιστήμονες συστήνουν έλεγχο της πίεσης του αίματος και του διαβήτη, υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, κόψιμο του τσιγάρου και μείωση της χοληστερίνης. Αν κάποιος ξυπνήσει με ενδείξεις εγκεφαλικού (δυσκολία ομιλίας ή βάδισης, αίσθημα αδυναμίας στην μία πλευρά του προσώπου, σε ένα χέρι ή ένα πόδι) πρέπει αμέσως να πάει στο νοσοκομείο. Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την καρδιά και τον καρκίνο.


Πρωτοπόρος η Ελλάδα στη ρομποτική χειρουργική




Η ελαχιστοποίηση του τραύματος προλαμβάνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.


Πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η χώρα μας, όπου πριν από δύο μήνες, εφαρμόστηκε η Ρομποτική Χειρουργική Μιας Τομής (Single Site Robotic Surgery).

Η τελευταία αυτή εξέλιξη της τεχνολογίας, χάρη στην οποία οι επεμβάσεις χολοκυστεκτομής πραγματοποιούνται εξ' ολοκλήρου δια μιας μικροτομής, εφαρμόζεται σήμερα μόνο από τρεις χειρουργικές ομάδες διεθνώς, στην Ελλάδα , την Ιταλία και την Ελβετία και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του 6ο Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομποτικής Χειρουργικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 11 έως 13 Μαΐου.

«Η ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μιας μικροτομής (1,5cm) είναι η τελευταία εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής με το σύστημα da Vinci SI HD , ασφαλής, αναίμακτη και σχεδόν ανώδυνη.

Η ελαχιστοποίηση του τραύματος προλαμβάνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές για τον ασθενή, συντομεύει την ανάρρωση προσφέροντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα», σημείωσε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις αριθμούν συνολικά τις 282.000 σε 13 χρόνια μόλις, ενώ συνολικά ρομποτικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε 1650 νοσοκομεία. Από αυτά τα 1228 βρίσκονται στις ΗΠΑ, 292 στην Ευρώπη, 90 στην Ασία, 14 στη Μέση Ανατολή, 13 στην Αυστραλία και 13 στην Αφρική. Η Ρομποτική Χειρουργική φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της λαπαροσκοπικής και κλασικής χειρουργικής. Το 2009 σε σχέση με το 2008 σημειώθηκε αύξηση κατά 51% των ρομποτικών επεμβάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 2.500 επεμβάσεις διαφόρων κατηγοριών.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA, πραγματοποιείται εναλλάξ σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η Αθήνα αποτελεί φέτος τον 3ο ευρωπαϊκό σταθμό του μετά από το Innsbruck και τη Ρώμη.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές είναι και επιστήμονες της NASA (Space Robotic Program-NEEMO Missions 7&9) με παραμονή στο διάστημα, οι οποίοι θα μιλήσουν για την εμπειρία τους στα αεροδιαστημικά ρομποτικά ιατρικά προγράμματα.

«Για πρώτη φορά φέτος η διοργάνωση περιλαμβάνει Μαραθώνιο Δεξιοτήτων στη Ρομποτική Χειρουργική (Robotic Surgery Marathon) με χρήση υπερσύγχρονων εξομοιωτών (Simulators) που θα αναδείξουν τον πιο αποτελεσματικό, ασφαλέστερο και ταχύτερο χειρουργό», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος Επιστημονικού Προγράμματος MIRA 2011, Δρ Σάββας Χειρίδης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων. Συνολικά το συνέδριο φιλοξενεί 230 επιστημονικές ανακοινώσεις και 80 περίπου προσκεκλημένους ομιλητές διεθνούς κύρους από όλες τις ειδικότητες και όλες τις χώρες.


Παυσίπονα επικίνδυνα για εμφραγματίες

Τα ΜΣΑΦ αυξάνουν τον κίνδυνο δεύτερου καρδιακού επεισοδίου σε μια εβδομάδα από το πρώτο



Παυσίπονα επικίνδυνα για εμφραγματίες
Τα παυσίπονα της κατηγορίας των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους εμφραγματίες

Ουάσινγκτον
Η ιβουπροφένη, η δικλοφαινάκη και άλλα «συγγενή» παυσίπονα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός δεύτερου καρδιακού επεισοδίου σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί ένα πρώτο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μετά από παρακολούθηση 84.000 Δανών με μέση ηλικία τα 68 έτη που είχαν επιβιώσει καρδιακού επεισοδίου. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς (ποσοστό 42%) λάμβαναν ένα συνταγογραφούμενο Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο (ΜΣΑΦ).
Εκτόξευση του κινδύνου
Όπως προέκυψε οι ασθενείς που λάμβαναν μετά από εντολή του γιατρού τους ΜΣΑΦ αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 45% πιθανότητες να υποστούν δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν λάβει κανένα τέτοιο φάρμακο.
Ηταν γνωστό στους ειδικούς ότι ορισμένα ΜΣΑΦ συνδέονται με μικρή αύξηση του κινδύνου καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου, κυρίως όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις και για μακρό διάστημα.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Αν-Μαρί Σγέρνινγκ Ολσεν«δείξαμε ότι ακόμη και όταν λαμβάνονται για μικρότερο χρονικό διάστημα, τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα».
Καμπανάκι για τη δικλοφαινάκη
Μάλιστα, οι ασθενείς που λάμβαναν συγκεκριμένα δικλοφαινάκη αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο δεύτερου επεισοδίου μέσα σε μια εβδομάδα από το πρώτο.
Σε ό,τι αφορούσε τη λήψη ιβουπροφένης σε μέση δόση των 1.600 mg την ημέρα, δεν εμφανίστηκε αύξηση του κινδύνου για καινούργιο καρδιακό επεισόδιο μέσα σε μια εβδομάδα από το πρώτο. Ωστόσο ο κίνδυνος δεύτερου εμφράγματος εκτοξευόταν κατά 50% μεταξύ της δεύτερης και της 14ης εβδομάδας από το πρώτο επεισόδιο, στα άτομα που λάμβαναν ιβουπροφένη σε σύγκριση με όσα δεν λάμβαναν ΜΣΑΦ.
Αν και δεν είναι σαφές για ποιον λόγο τα ΜΣΑΦ συνδέονται με μεγαλύτερο καρδιακό κίνδυνο, η δρ Ολσεν αναφέρει ότι πιθανότατα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και προάγουν τον σχηματισμό θρόμβων.

Τέχνη όπως ...έρωτας

Όταν κοιτάζουμε έναν πίνακα ενεργοποιούνται τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο



Τέχνη όπως ...έρωτας
Εργα τέχνης όπως η εικονιζόμενη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι μπορούν να προκαλέσουν ευχαρίστηση αντίστοιχη με τον έρωτα

Λονδίνο
Εάν σας λείπει ο έρωτας, επισκεφθείτε τουλάχιστον μια πινακοθήκη. Αυτό προτείνουν νευροβιολόγοι του University College του Λονδίνου οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το να κοιτάζει κάποιος ένα έργο τέχνης όπως η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι προκαλεί την ίδια ευχαρίστηση με τον έρωτα! Σύμφωνα με τη μελέτη όταν ερωτευόμαστε ενεργοποιείται η ίδια περιοχή του εγκεφάλου με εκείνη που «ανάβει» όταν βλέπουμε ένα έργο τέχνης.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι η απόλαυση ενός έργου τέχνης προκαλεί αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στον κογχομετωπιαίο φλοιό, γεγονός που οδηγεί σε «γέννηση» του αισθήματος έντονης ευχαρίστησης. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται όταν ερωτευόμαστε σφόδρα αλλά και με τη λήψη παράνομων ουσιών.
«Σάρωση» του εγκεφάλου
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Σεμίρ Ζέκι «σάρωσαν» τον εγκέφαλο εθελοντών καθώς εκείνοι κοιτούσαν 28 εικόνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν απεικονίσεις του πίνακα «Η γέννηση της Αφροδίτης», του έργου «Μπάνιο στη Γκρενουγιέρ» του Κλοντ Μονέ καθώς και του πίνακα «Ο καθεδρικός ναός του Σάλσμπερι» του Τρέβορ Τζέιμς Κόνσταμπλ.
Ο καθηγητής Ζέκι και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι όταν οι εθελοντές κοιτούσαν τους πίνακες η ροή του αίματος αυξανόταν σε περιοχές του εγκεφάλου τους που συνδέονται με τον έρωτα.
Αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην κατανόηση σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κοιτάζουμε έργα τέχνης. Ο δρ Ζέκι συμπλήρωσε ότι πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν κοιτάζουμε όμορφα πράγματα εμφανίζεται αυξημένη δραστηριότητα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. «Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης σε αυτήν την περιοχή η οποία έχει τον τίτλο του νευροδιαβιβαστή της ευχαρίστησης. Τα κέντρα αυτά ενεργοποιούνται όπως συμβαίνει με τον έρωτα και τον πόθο».
Η μελέτη του καθηγητή Ζέκι και της ομάδας του βρίσκεται τώρα σε διαδικασία αξιολόγησης από επιστημονικά περιοδικά και αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα μέσα στο έτος.
Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει τον καταλυτικό ρόλο της τέχνης στο μυαλό αλλά και στο σώμα. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία η τέχνη μπορεί να μειώσει τον πόνο των νοσηλευόμενων ασθενών και να επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσής τους.

Έρχεται το προφυλακτικό-«βιάγκρα»

Υπόσχεται μαραθώνιες επιδόσεις με ασφάλεια



Eρχεται το προφυλακτικό-«βιάγκρα»
Ενίσχυση των σεξουαλικών επιδόσεων χαρίζει το νέο προφυλακτικό βρετανικής εταιρείας

Λονδίνο
Ένα προφυλακτικό που υπόσχεται να εκτοξεύσει την στυτική απόδοση στα ύψη δημιούργησαν οι ειδικοί της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Futura Medical.
To νέο προϊόν, με την κωδική ονομασία CSD500, διαθέτει μια εσωτερική επίστρωση αγγειοδιασταλτικού τζελ για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο ανδρικό μόριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση της στύσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, το προφυλακτικό-«βιάγκρα» δεν απευθύνεται σε άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας: αντίθετα, έχει σχεδιαστεί για όσους παραπονούνται για έλλειψη διάρκειας στη στύση τους και ιδιαίτερα κατά τη χρήση προφυλακτικού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού αποφεύγει τη χρήση προφυλακτικού καθώς, όπως ισχυρίζεται, επηρεάζει τις σεξουαλικές τους επιδόσεις.
Το CSD500, υποστηρίζουν οι κατασκευαστές, υπόσχεται στους χρήστες του ταυτόχρονα ασφάλεια και επιδόσεις.
«Σέξι» στοίχημα
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα γενόσημο φάρμακο υπό μορφή γέλης, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της ασταθούς στηθάγχης – ενός παροξυσμού θωρακικού πόνου που οφείλεται στην ελλιπή διοχέτευση αίματος στην καρδιά.
Με τη βοήθεια μιας μυστικής πατέντας κατάφεραν να στερεοποιήσουν το αγγειοδιασταλτικό τζελ στο εσωτερικό του προφυλακτικού, ώστε μην διαρρέει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
«Το μεγάλο στοίχημα ήταν να καταφέρουμε να στερεοποιήσουμε την ουσία αυτή χωρίς να πάθει ζημιά το προφυλακτικό» αναφέρει ο διευθύνοντας σύμβουλος της Futura Medical,Τζέιμς Μπάρντερ.
«Κάποιες ουσίες καταστρέφουν το λάτεξ πολύ γρήγορα» προσθέτει, υπογραμμίζοντας την περιπλοκότητα της ανάμιξης του φαρμάκου με το λιπαντικό του προφυλακτικού.
Σύντομα στο …κρεβάτι σας
Για την ώρα, τα δικαιώματα της πατέντας έχουν παραχωρηθεί στη μεγάλη εταιρεία προφυλακτικών Durex. Σύντομα το προφυλακτικό-«βιάγκρα» αναμένεται να λάβει έγκριση από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA), γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, σε περίπτωση που οι κατασκευαστές αναζητήσουν έγκριση και από την αμερικανική αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τότε πολύ πιθανόν να χρειαστούν νέες κλινικές δοκιμές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Φαύλος κύκλος δυσκοιλιότητας και κατάθλιψης



Το 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από 10 χρόνια.

Αυτό είναι το μήνυμα από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), με αφορμή τη φετινή ημέρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την δυσκοιλιότητα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Το άτομο που πάσχει από δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει πλήθος σωματικών συμπτωμάτων, επώδυνα μερικές φορές, τα οποία ίσως το οδηγήσουν σε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό του και γενικά την εμφάνισή του. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ανάπτυξη αντιδραστικής μελαγχολίας που είναι μία μορφή κατάθλιψης. Αυτή οδηγεί σε κοινωνική απόσυρση, εργασιακή αναστολή, αϋπνία, πιθανή ανορεξία ή υπερφαγία και πολλά άλλα. Από την άλλη πλευρά, η προσεκτική μελέτη των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας έδειξε ότι πολλά από αυτά συναντώνται σε ψυχικές διαταραχές και ειδικά στην κατάθλιψη, δυσθυμία, σύνδρομο συνεχούς κοπώσεως κ.λ.π.

Καταλήγουμε, έτσι σ’ ένα φαύλο κύκλο σωματικής και ψυχικής νόσου, των οποίων η έγκαιρη, σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση είναι το παν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και στην αύξηση των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών είτε με τη διατροφή είτε με ειδικά συμπληρώματα, που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες.

Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει, συχνά απαιτείται και χρήση φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή υπακτικών φαρμάκων, όπως ονομάζονται τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παρότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για ευρεία χρήση των υπακτικών, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα υπακτικά είναι γενικώς ασφαλή φάρμακα. Η μακροχρόνια χρήση των υπακτικών για περισσότερο από μισό αιώνα έχει δείξει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου σε αρχικό στάδιο της δυσκοιλιότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπισή της και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Ταυτόχρονα, με βάση αποτελέσματα 2 επιδημιολογικών ερευνών που διεξήχθηκαν από το ΕΛΙΓΑΣΤ, οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι και λιποβαρείς φαίνεται να πάσχουν από δυσκοιλιότητα συχνότερα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων : 73 % έχει αίσθημα βάρους, 39% νευρικότητα, 28% ως και επιθετικότητα. Το 81% και 70% όσων πάσχουν θεωρούν τη δυσκοιλιότητα το ίδιο ή πιο σοβαρό πρόβλημα από την ημικρανία και από το κρυολόγημα αντίστοιχα. Οι τελευταίες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξαν ότι 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38 %. Επίσης στην Ελλάδα ο μέσος όρος που το πρόβλημα επιμένει είναι 11 χρόνια.

Από τα προαναφερθέντα στοιχεία προκύπτει ότι η δυσκοιλιότητα, ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί «ταμπού» για τους περισσοτέρους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν και δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από αυτό το σύμπτωμα. Η ελλιπής ενημέρωση, η καχυποψία και η άγνοια είναι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους, που παρατηρούνται τόσο χαμηλά ποσοστά στη χρήση φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας δραματικά τόσο το ποσοστό των πασχόντων, όσο και τη διάρκεια που το πρόβλημα παραμένει.

Πηγή: iatronetΤο 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από 10 χρόνια.

Αυτό είναι το μήνυμα από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), με αφορμή τη φετινή ημέρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την δυσκοιλιότητα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Το άτομο που πάσχει από δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει πλήθος σωματικών συμπτωμάτων, επώδυνα μερικές φορές, τα οποία ίσως το οδηγήσουν σε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό του και γενικά την εμφάνισή του. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ανάπτυξη αντιδραστικής μελαγχολίας που είναι μία μορφή κατάθλιψης. Αυτή οδηγεί σε κοινωνική απόσυρση, εργασιακή αναστολή, αϋπνία, πιθανή ανορεξία ή υπερφαγία και πολλά άλλα. Από την άλλη πλευρά, η προσεκτική μελέτη των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας έδειξε ότι πολλά από αυτά συναντώνται σε ψυχικές διαταραχές και ειδικά στην κατάθλιψη, δυσθυμία, σύνδρομο συνεχούς κοπώσεως κ.λ.π.

Καταλήγουμε, έτσι σ’ ένα φαύλο κύκλο σωματικής και ψυχικής νόσου, των οποίων η έγκαιρη, σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση είναι το παν.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και στην αύξηση των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών είτε με τη διατροφή είτε με ειδικά συμπληρώματα, που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες.

Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει, συχνά απαιτείται και χρήση φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή υπακτικών φαρμάκων, όπως ονομάζονται τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παρότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για ευρεία χρήση των υπακτικών, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα υπακτικά είναι γενικώς ασφαλή φάρμακα. Η μακροχρόνια χρήση των υπακτικών για περισσότερο από μισό αιώνα έχει δείξει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.

Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου σε αρχικό στάδιο της δυσκοιλιότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπισή της και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Ταυτόχρονα, με βάση αποτελέσματα 2 επιδημιολογικών ερευνών που διεξήχθηκαν από το ΕΛΙΓΑΣΤ, οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι και λιποβαρείς φαίνεται να πάσχουν από δυσκοιλιότητα συχνότερα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων : 73 % έχει αίσθημα βάρους, 39% νευρικότητα, 28% ως και επιθετικότητα. Το 81% και 70% όσων πάσχουν θεωρούν τη δυσκοιλιότητα το ίδιο ή πιο σοβαρό πρόβλημα από την ημικρανία και από το κρυολόγημα αντίστοιχα. Οι τελευταίες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξαν ότι 30% των πασχόντων υποφέρει για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 38 %. Επίσης στην Ελλάδα ο μέσος όρος που το πρόβλημα επιμένει είναι 11 χρόνια.

Από τα προαναφερθέντα στοιχεία προκύπτει ότι η δυσκοιλιότητα, ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί «ταμπού» για τους περισσοτέρους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν και δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από αυτό το σύμπτωμα. Η ελλιπής ενημέρωση, η καχυποψία και η άγνοια είναι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους, που παρατηρούνται τόσο χαμηλά ποσοστά στη χρήση φαρμάκων κατά της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας δραματικά τόσο το ποσοστό των πασχόντων, όσο και τη διάρκεια που το πρόβλημα παραμένει.



Πηγή: http://www.iatronet.gr

Τραγούδι για έξυπνα μωρά

Τα νανουρίσματα και τα παιδικά τραγουδάκια ενισχύουν τις νοητικές ικανότητές τους



Τραγούδι για έξυπνα μωρά

Τραγουδώντας στα μωρά παραδοσιακά νανουρίσματα και παιδικά τραγουδάκια τα βοηθάτε να αυξήσουν τις μαθησιακές τους ικανότητες..

Λονδίνο 
Συμβουλή προς τους νέους γονείς: αν θέλετε το παιδί σας να μιλήσει γρήγορα και σωστά, να αποκτήσει ευκολία στην έκφραση και να γίνει πρώτος μαθητής, καλό είναι να αρχίσετε να του τραγουδάτε από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησής του.
Αυτό υποστηρίζει η Σάλι Γκόνταρντ Μπλάιθ, σύμβουλος νευροαναπτυξιακής εκπαίδευσης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Νευροφυσιολογικής Ψυχολογίας της Βρετανίας στο καινούργιο βιβλίο της που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.
Ακούγεται ίσως αυτονόητο _ είναι μια από τις παραδοσιακές «συνταγές» που θα σας δώσει οποιαδήποτε γιαγιά για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά _ όμως η κυρία Μπλάιθ έχει διαπιστώσει από την εμπειρία της ότι τα πράγματα τελικά δεν είναι ακριβώς έτσι.
Θεωρεί ότι οι σημερινοί γονείς κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής των παιδιών τους δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγνωση, τη γραφή και την αριθμητική παραμελώντας το τραγούδι. Και όμως, όπως τονίζει, αυτή η μορφή επικοινωνίας είναι εκείνη που θα βοηθήσει το παιδί σε όλα τα παραπάνω «χτίζοντας» γερές βάσεις για τη σωστή νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή του.
Νανουρίσματα και τραγουδάκια
«Το να τραγουδούν οι γονείς παραδοσιακά νανουρίσματα και παιδικά τραγουδάκια στα μωρά ήδη προτού μάθουν να μιλούν αποτελεί έναν ουσιώδη προπομπό για τη μετέπειτα εκπαιδευτική επιτυχία και τη συναισθηματική υγεία τους» γράφει.
«Το τραγούδι είναι ένας ειδικός τύπος λόγου. Τα νανουρίσματα και τα παιδικά τραγουδάκια κάθε πολιτισμού εμπεριέχουν την «υπογραφή» της μελωδίας και των τόνων μιας μητρικής γλώσσας, προετοιμάζοντας το αυτί, τη φωνή και τον εγκέφαλο του παιδιού για τη γλώσσα».
Στο βιβλίο, το οποίο έχει τον τίτλο «The Genius of Natural Childhood» και θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Hawthorn, η ειδικός τονίζει ότι το άκουσμα ενός τραγουδιού «ζωντανά» από τη φωνή της μητέρας ή του πατέρα είναι εντελώς διαφορετικό από το ηχογραφημένο CD.
Υποστηρίζει ότι αρχικά ακούγοντας τον γονιό να τραγουδάει και στη συνέχεια τραγουδώντας μαζί του το παιδί χρησιμοποιεί και αναπτύσσει και τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου του. «Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έχουν δείξει ότι η μουσική δεν ενεργοποιεί μεμονωμένα σημεία του εγκεφάλου αλλά μεγάλα τμήματα και στις δυο πλευρές του»υπογραμμίζει.
Άλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η μουσική και ο ρυθμός αυξάνουν την ικανότητα της χωρικής αντίληψης των παιδιών, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τις μαθηματικές και επιστημονικές ικανότητές τους.

Ο καρκίνος αγαπά τους γκέι;

Αμφιλεγόμενη αμερικανική μελέτη ξεσηκώνει αντιδράσεις



Ο καρκίνος αγαπά τους γκέι;
Στο μικροσκόπιο για περαιτέρω μελέτη θα πρέπει να τεθούν τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Καλιφόρνια
Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο έχουν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, υποστηρίζει νέα αμφιλεγόμενη αμερικανική μελέτη.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer», στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί πήραν συνέντευξη από συνολικά 122.345 πρώην καρκινοπαθείς από την Καλιφόρνια. Από αυτούς, 1.493 άνδρες και 918 γυναίκες ήταν ομοφυλόφιλοι, ενώ άλλες 1.116 γυναίκες ήταν αμφιφυλόφιλες.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τους στρέιτ άνδρες.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι εκτός από συχνότερα, η νόσος στους ομοφυλόφιλους άνδρες εμφανιζόταν και νωρίτερα κατά τουλάχιστον μια 10ετία, συγκριτικά με τους στρέιτ άνδρες.
Στην περίπτωση των γυναικών πάλι, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ σεξουαλικών προτιμήσεων και εμφάνισης καρκίνου.
Αντιδράσεις στον επιστημονικό κόσμο
Οι ειδικοί του Βρετανικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο (Cancer Research UK) έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι τα αποτελέσματα αυτά χρήζουν περαιτέρω έρευνας, καθώς τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα.
Και η δρ Ουλρίκε Μπέμερ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, σχολίασε ότι δεν είναι δυνατό να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι «οι ομοφυλόφιλοι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», καθώς τα πραγματικά αίτια για την εμφάνιση της νόσου έχουν πολύ πιο περίπλοκο υπόβαθρο από αυτό.
Οι συγγραφείς της μελέτης, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται ότι πίσω από τη διαφορά στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου που κατέγραψαν μεταξύ ομοφυλόφιλων και στρέιτ, ενδεχομένως να κρύβεται το γεγονός ότι οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού αλλά και μόλυνσής τους με τους ιούς HIV και HPV – τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Άσκηση: και μαζί και μόνοι;



Οφέλη και στις δύο περιπτώσεις!

Η άσκηση με παρέα και κυρίως με τον ή τη σύντροφό σας περιλαμβάνει διάφορα οφέλη όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αλλά υπάρχουν και φορές που το να γυμνάζεστε μόνοι είναι ιδιαίτερο ευεργετικό για σας.

Γιατί να ασκείστε μαζί

Για να επικοινωνείτε καλύτερα μεταξύ σας: Τα ζευγάρια που ασκούνται μαζί επιλύουν τις συγκρούσεις ταχύτερα και επικοινωνούν καλύτερα. Η αύξηση στις ενδορφίνες, τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση, δίνουν έναυσμα στη δημιουργικότητα, που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου Τρόι στις ΗΠΑ.

Για να εμπνέεστε: Προσαρμοζόμαστε στις συνήθειες άσκησης αυτών που μας περιβάλλουν. Αν ο σύντροφός σας στο διπλανό διάδρομο τρέχει γρήγορα, θα σας εμπνεύσει να ανεβάσετε λίγο την ταχύτητα. Αν πάλι πάει αργά, ίσως αυτό να σας επιβραδύνει. Ο λόγος; Η κοινωνική σύγκριση. Είναι στην ανθρώπινη φύση να κρίνουμε το εαυτό μας βάσει των ικανοτήτων και της απόδοσης των γύρω μας λένε οι καθηγητές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Santa Clara.

Για να νιώθετε ευτυχισμένοι: Η άσκηση με τον/ τη σύντροφό σας προκαλεί επιπλέον ευφορία. Όταν μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησε τεστ σε 12 κωπηλάτες ύστερα από έντονη προπόνηση σε εικονική λέμβο, η ομάδα είχε αυξημένα επίπεδα ενδορφινών, σε σύγκριση με όσους ασκούνταν μόνοι τους. Η αύξηση αυτή ίσως οφείλεται στο συγχρονισμό της σωματικής δραστηριότητας. Η συντονισμένη προσπάθεια δημιουργεί επίσης περισσότερη οικειότητα ανάμεσα στα ζευγάρια. «Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε συγχρονισμό σωματικά, νιώθουν βαθύτερη επαφή υποστηρίζουν οι ανθρωπολόγοι.

Γιατί να ασκείστε μόνοι σας

Για να χαλαρώσετε: Η άσκηση με φίλους είναι πιο εξαντλητική συναισθηματικά, ειδικά για τους εσωστρεφείς. Είναι πιο χαλαρωτικό να γυμνάζεστε μόνοι, επειδή δεν χρειάζεται να κάνετε συζητήσεις και να επηρεάζεστε συναισθηματικά από αυτές.

Για να ενεργοποιηθείτε: Η μοναχική αεροβική άσκηση (όπως το περπάτημα ή το κολύμπι) βελτιώνει τη μνήμη, την πνευματική διαύγεια, τη συγκέντρωση και την εγρήγορση.

Για να αποφύγετε την αμηχανία: Αν ο φόβος ότι θα σας χαρακτηρίσουν υπέρβαρους, πολύ αργούς ή πολύ… ιδρωμένους σας κρατά μακριά από το γυμναστήριο, παρακάμψτε τις ανησυχίες σας και προτιμήστε τη μοναχική άσκηση.

Μπαταρία κινητών τηλεφώνων η φωνή μας

Νέα τεχνολογία επιτρέπει τη φόρτιση μέσω της ομιλίας



Μπαταρία κινητών τηλεφώνων η φωνή μας
Χάρις σε νέα τεχνολογία το κινητό τηλέφωνο φορτίζεται καθώς μιλάτε σε αυτό

Μια επαναστατική τεχνολογία υπόσχεται να βάλει τέλος στο πρόβλημα της φόρτισης των κινητών τηλεφώνων με τον πλέον απλό και αποδοτικό τρόπο. Το κινητό θα φορτίζεται όταν ο κάτοχος του το χρησιμοποιεί. Την τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές στην Νότιο Κορέα και μετατρέπει τον ήχο σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές όσο πιο δυνατά μιλάει κάποιος όταν χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο τόσο πιο γρήγορα φορτίζεται η συσκευή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η φόρτιση των κινητών με την φωνή θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για όσους βρίσκονται κοντά σε όσους φορτίζουν την συσκευή τους φωνητικά.

«Η μετατροπή των ηλεκτρικών σημάτων σε ήχους όπως συμβαίνει για παράδειγμα, με τα ηχεία μπορεί να λειτουργήσει και αντίθετα δηλαδή ο ήχος να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί ήχοι που βρίσκονται στην καθημερινότητα μας και στο περιβάλλον γενικότερα και δεν έχει εξεταστεί καθόλου η περίπτωση αξιοποίηση τους ως πιθανές πηγές ενέργειας. Αυτό αποτέλεσε για εμάς το κίνητρο να ξεκινήσουμε την προσπάθεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ομιλία, την μουσική και άλλους ήχους» αναφέρει ο Σανγκ Γου Κιμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan, στην Σεούλ που είναι και επικεφαλής της έρευνας.

Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να έχει και άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, πολλές φορές οι κάτοχοι των συσκευών αναπαραγωγής μουσικής (iPod κ.α) τραγουδάνε ενώ ακούνε τα αγαπημένα τους τραγούδια. Η τεχνολογία θα επιτρέψει την φόρτιση των συσκευών όσο οι κάτοχοι τους τραγουδούν.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Καισαρική: υποθήκη στην υγεία των παιδιών μας

Στην Ελλάδα τα παιδιά σε ποσοστό 50% γεννιούνται με καισαρική, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο είναι μόλις 18%... Η αβίαστη επιλογή της χειρουργικής γέννας έχει όμως βαρύ τίμημα: κατακόρυφη αύξηση των μαθησιακών δυσκολιών, αύξηση κρουσμάτων άσθματος και διαβήτη


Η λέξη «καισαρική», που τόσο συχνά ακούμε στις ημέρες μας, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μια ετυμολογία που χάνεται στους αιώνες. Αν και ο όρος δεν χρησιμοποιείται στην αρχαία ελληνική, η καισαρική τομή ως διαδικασία υπάρχει στην ελληνική μυθολογία. Ακόμη περισσότερο, συνδέεται με γέννηση θεών και ηρώων. Καθώς αποτελεί μια εξαιρετική είσοδο σε τούτο τον κόσμο, συμβολίζει και την εξαιρετική φύση του ατόμου που γεννιέται με αυτόν τον τρόπο. Π.χ., ο ίδιος ο Δίας απομάκρυνε τον Διόνυσο από το νεκρό σώμα της μητέρας του Σεμέλης (που είχε σκοτώσει η Ηρα σε μια κρίση ζήλιας). Ομοίως, ο Αδωνις απομακρύνθηκε από το σώμα της μεταμορφωμένης σε δένδρο μητέρας του Μύρρας.

Αν οι αρχαίοι μας πρόγονοι μπορούσαν να δουν τι συμβαίνει στις ημέρες μας, πιθανότατα δεν θα συνέδεαν την καισαρική τομή με έλευση στον κόσμο θεών και ηρώων: παγκοσμίως ολοένα και περισσότερα παιδιά έρχονται στον κόσμο με αυτή τη μέθοδο, πράγμα που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν και να μιλούν για φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Οι μισοί Ελληνες γεννιούνται με... μαχαίρι!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική πρακτική στην οποία οφείλουν τη ζωή τους πολλά παιδιά και εξίσου πολλές μητέρες. Οπως όμως όλες οι ιατρικές πράξεις, έτσι και η καισαρική οφείλει να γίνεται όταν είναι ενδεδειγμένη. Οταν, δηλαδή, συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που την καθιστούν επιβεβλημένη μέθοδο για τη γέννηση ενός παιδιού. Πώς γίνεται όμως στη χώρα μας να είναι ενδεδειγμένη στο 50% των γεννήσεων, στην Ιταλία στο 35%, στις ΗΠΑ στο 33%, στη Γαλλία στο 18%, στην Ολλανδία στο 14%, στην Αίγυπτο στο 10% και στην Αϊτή στο 1,6%; Είναι άραγε οι γυναίκες στην Αϊτή ή στην Αίγυπτο ή στην Ολλανδία διαφορετικά σχεδιασμένες από τις Ελληνίδες, τις Ιταλίδες και τις Αμερικανίδες; Φυσικά και δεν συμβαίνει αυτό! Και επειδή ακόμη και στις χώρες που προς το παρόν διαθέτουν μικρά ποσοστά καισαρικών η τάση είναι αυξητική, οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αυξάνονται. Ακριβώς αυτό έκανε και μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο προκειμένου να λάβει μέρος σε ένα ειδικά οργανωμένο ενημερωτικό συμπόσιο που απευθυνόταν σε όσους ασχολούνται με την περιγεννητική ιατρική (γυναικολόγους-μαιευτήρες, νεογνολόγους, παιδιάτρους, μαίες). Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη νεογνολόγο καθηγήτρια κυρία Αριάδνη Μαλαμίτση-Πούχνερ και τα μηνύματά του, τα οποία αφορούν όλες τις υποψήφιες μητέρες, σας μεταφέρουμε σήμερα.

Καθημερινός διάλογος ιατρικής ντροπής
Σας φαίνεται γνωστός ο παρακάτω υποθετικός διάλογος (ο οποίος αφορά την εγκυμονούσα κυρία Χ η οποία αναμένεται να γεννήσει στις 24 Ιουνίου και που λόγω της θέσης του εμβρύου ο τοκετός θα γίνει με καισαρική τομή);

- Κύριε καθηγητά,θα πραγματοποιήσετε εσείς ο ίδιος την καισαρική; 
«Ασφαλώς!».

 - Θα γίνει στις 17 Ιουνίου,όταν θα έχουν συμπληρωθεί οι 39 εβδομάδες;
«Ω, τι κρίμα! Θα λείπω σε συνέδριο τότε».

- Αχ,σας παρακαλώ,γιατρέ μου, είστε ο καλύτερος γυναικολόγος της χώρας και θέλω πολύ να κάνετε εσείς την επέμβαση.Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε προτού φύγετε για το συνέδριο;
«Με τιμάτε πολύ με αυτά που λέτε. Για να δω το πρόγραμμά μου. Ναι, φυσικά και θα μπορούσαμε αν το κανονίσουμε για τις 3 Ιουνίου».

Αυτόν τον διάλογο χρησιμοποίησε ο Gerard Visser, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και εμπειρογνώμων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για να περιγράψει μια κατάσταση που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη σε ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο. Και δεν είναι η μόνη: ένα άλλο σημάδι των καιρών είναι η εκπεφρασμένη επιθυμία πολλών υποψηφίων μητέρων να αποφύγουν τον τοκετό και να γεννήσουν το παιδί τους με καισαρική τομή. Καθώς μάλιστα επιθυμούν να είναι βέβαιες πως δεν θα αρχίσει ο τοκετός, επιλέγεται μια «ασφαλής» ημερομηνία, συνήθως γύρω στις 38 εβδομάδες.

Τι σημαίνει όμως αυτό; «Υπό κανονικές συνθήκες το έμβρυο “αποφασίζει” πότε έχει έλθει η ώρα να αποχωρήσει από την ασφάλεια της μήτρας και να δει τον κόσμο.Η απόφασή μας να το φέρουμε εδώ νωρίτερα θα πρέπει να βασίζεται σε σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Οταν αυτό δεν συμβαίνει,θέτουμε σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο όσο και τη μητέρα» επεσήμανε ο ολλανδός ειδικός. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο έλληνας καθηγητής ΠαιδιατρικήςΝεογνολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜcGill του Καναδά κ. Απόστολος Παπαγεωργίου τονίζοντας: «Είναι γενικευμένη η αίσθηση ότι ένα έμβρυο που έχει περάσει τις 34 εβδομάδες της κύησης είναι “σχεδόν ώριμο” και πως θα “εξελιχθεί καλά”. Ολοένα περισσότερα ευρήματα όμως στη διεθνή βιβλιογραφία δείχνουν τον αυξημένο κίνδυνο πουδιατρέχουν τα πρόωρα μωρά τόσο αμέσως μετά τη γέννησή τους όσο και αργότερα».
Κίνδυνος οι ανώριμοι πνεύμονες
Ο σοβαρότερος κίνδυνος που διατρέχει ένα μωρό που έρχεται στον κόσμο προτού ολοκληρώσει την ανάπτυξή του έχει να κάνει με την ελλιπή ωρίμανση των πνευμόνων του. «Η αναπνευστική νοσηρότητα έπειτα από καισαρική τομή είναι ιδιαίτερα αυξημένη»είπε ο καθηγητής Visser και προσέθεσε: «Τρεις διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 1995 ως το 2001 κατέδειξαν ότι η επιλεκτική καισαρική τομή στις 37 εβδομάδες αυξάνει την αναπνευστική νοσηρότητα ως και 11,4%,στις 38 εβδομάδες ως και 8,4%,ενώ στις 39 εβδομάδες ως και 1,8%,σε σχέση πάντα με τον φυσιολογικό τοκετό. Αντίστοιχα ήταν και τα ευρήματα πρόσφατων μελετών που αφορούσαν περισσότερες από 20.000 γεννήσεις με καισαρική τομή.Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτές τις καισαρικές τομέςτο 56% είχε πραγματοποιηθεί πριν από την 39η εβδομάδα.Διαπιστώθηκε ότι οκίνδυνος για αναπνευστική νοσηρότητα ήταν πενταπλάσιος ως δεκαπλάσιος για τα μωρά που γεννήθηκαν στις 37 εβδομάδες, ενώ για εκείνα των 38 εβδομάδων ήταν 2,5-10 φορές μεγαλύτερος».
Μελέτες όπως αυτές δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποδεικνύουν με αριθμούς αυτό που θα περίμενε κανείς με βάση τη φυσιολογία του τοκετού. Είναι γνωστό ότι το πέρασμα από τη στενή δίοδο της μητρικής λεκάνης προς τον έξω κόσμο είναι καθοριστικής σημασίας για το νεογνό καθώς το προετοιμάζει για την εξωμήτριο ζωή. Σύμφωνα με τον σουηδό καθηγητή Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και μόνιμο μέλος της Επιτροπής των Βραβείων Νομπέλ κ. Ηugo Lagercrantz, «το πέρασμα απότη μήτρα στον έξω κόσμο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού είναι μια δοκιμασία για τα έμβρυα. Το στρες όμως που τους προκαλεί δεν τους κάνει κακό.Στην πραγματικότητα,η κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων των ορμονών του στρες που παρατηρείται στον τοκετό διευκολύνει την επιβίωσή τους εκτός μήτρας».
Κατεχολαμίνες: το πολύτιμο στρες
Ο σουηδός επιστήμονας αναφέρεται στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα των κατεχολαμινών που παρατηρούνται στα νεογέννητα που έρχονται στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό (επταπλάσιες ποσότητες σε σχέση με την επίτοκο και εξαπλάσιες σε σχέση με έναν άνδρα την ώρα που γυμνάζεται σκληρά). Αντίθετα, τα επίπεδα των κατεχολαμινών στα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πολύ χαμηλά (κατά μέσον όρο πέντε φορές χαμηλότερα). Υπό την επίδραση των κατεχολαμινών, τα ζωτικά όργανα του νεογέννητου «ρυθμίζονται» για τη λειτουργία τους στον αέρα. Ειδικότερα οι κατεχολαμίνες βελτιώνουν την αναπνοή πυροδοτώντας την απορρόφηση του υγρού των πνευμόνων διαστέλλοντας και διατηρώντας ανοιχτούς τους βρόγχους και αυξάνοντας συνολικά την ικανότητα των πνευμόνων να εκπτύσσονται χωρίς πρόβλημα. Επίσης προστατεύουν τα ζωτικά όργανα όπως την καρδιά και τον εγκέφαλο αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς αυτά και κινητοποιούν τα ενεργειακά αποθέματα (προωθούν τη διάσπαση του λίπους σε λιπαρά οξέα και του γλυκογόνου σε γλυκόζη στο ήπαρ, ενώ ενεργοποιούν από το ίδιο όργανο την παραγωγή γλυκόζης). Τέλος, θεωρείται ότι οι κατεχολαμίνες διευκολύνουν το δεσμό του νεογνού με τη μητέρα καθώς διαστέλλουν τις κόρες των ματιών και αυξάνουν την εγρήγορση του νεογνού.

Είναι ακριβώς αυτή η ελλιπής ωρίμανση των πνευμόνων και η παρουσία πνευμονικού υγρού μέσα σε αυτούς (απόρροια τόσο του γεγονότος ότι τα έμβρυα δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους όσο και του ότι δεν είχαν την ευκαιρία να δεχθούν την ευεργετική επίδραση των κατεχολαμινών) που έχει ως συνέπεια πολλά από τα μωρά που γεννιούνται με επιλεκτική καισαρική τομή να χρειάζονται υποστήριξη της αναπνοής με ειδικά μηχανήματα και εισαγωγή στη μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών. Και αυτό δεν είναι η μόνη «παρενέργεια» της πρόωρης λήξης της κύησης. Μία από τις μελέτες που παρουσίασε ο καθηγητής Visser (Wilmink et al, Αmerican Journal of Οbst/Gyn, Μάρτιος 2010) κατέδειξε επίσης ότι τα νεογνά που γεννήθηκαν με επιλεκτική καισαρική τομή εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο σήψης αλλά και υπογλυκαιμίας. Με δεδομένο ότι η υπογλυκαιμία αποτελεί τον δεύτερο μετά την ασφυξία παράγοντα που έχει επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός ιατρικός λόγος για να επιλεγεί η καισαρική τομή έναντι του φυσιολογικού τοκετού.

Επιπτώσεις στον εγκέφαλο
Δεν είναι όμως μόνον οι πνεύμονες που πλήττονται όταν η κύηση δεν αφήνεται να ολοκληρωθεί. Τις συνέπειες τις υφίσταται και ο εγκέφαλος του νεογέννητου. Σύμφωνα με δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί χάρη στις σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπόρεσαν τα τελευταία χρόνια να διαπιστώσουν πόσο δυναμικός είναι ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος και ποιες ακριβώς διεργασίες λαμβάνουν χώρα σε κάθε χρονική στιγμή της κύησης. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και στις αρχές του δευτέρου παρατηρείται έντονος πολλαπλασιασμός των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Στη συνέχεια και μέχρι τα μέσα του τρίτου τριμήνου τα νευρικά κύτταρα μετακινούνται και καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στον εγκέφαλο. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ο εγκέφαλος αρχίζει να οργανώνεται και λαμβάνει χώρα ο σχηματισμός των πτυχώσεων τού εγκεφαλικού φλοιού. Και οι δύο διαδικασίες συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μετά τη γέννηση. Λίγο πριν από τη γέννηση επίσης αρχίζει στα νευρικά κύτταρα η εναπόθεση μυελίνης (της ουσίας που μονώνει και προστατεύει τους άξονες των νευρικών κυττάρων).

Περιγράφοντας τη διαδικασία η δρ Ολγα Καπέλλου-Προυκάκη, παιδίατρος-νεογνολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηomerton του Λονδίνου, σημείωσε: « Η ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου ακολουθεί πολύ συγκεκριμένα στάδια καθ΄ όλη τη διάρκεια της κύησης. Οι τελευταίες εβδομάδες της είναι καθοριστικές για τη δημιουργία των πτυχώσεωντου εγκεφάλου,ενώ κατά τη γέννηση βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο η οργάνωσή του όσο και η εναπόθεση μυελίνης στα νευρικά κύτταρα ».
Μαθησιακές δυσκολίες και εβδομάδα γέννησης
Θα μπορούσαν άραγε να εξηγηθούν οι μαθησιακές δυσκολίες που παρατηρούνται μεταξύ μαθητών από τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν σε αυτόν τον κόσμο; Αυτό το ερώτημα έθεσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και εκπόνησαν μια ιδιαίτερα εκτενή μελέτη προκειμένου να δώσουν μια τεκμηριωμένη απάντηση. Λαμβάνοντας από τα σχολικά αρχεία δεδομένα που αφορούσαν 407.503 μαθητές από 19 περιοχές της Σκωτίας (σύνολο πληθυσμού 3,8 εκατομμύρια) και συνδέοντάς τα με τις γεννήσεις των παιδιών κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: ο κίνδυνος για την εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών κατά τη μετέπειτα ζωή είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον αριθμό των εβδομάδων κύησης. Ετσι, τα παιδιά που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα (24 εβδομάδες) είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες αργότερα, ενώ κάθε εβδομάδα παραπάνω στη μήτρα μείωνε τον κίνδυνο, ο οποίος έφτανε στο χαμηλότερο σημείο στην 40ή με 41η εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον όρο «μαθησιακές δυσκολίες» οι επιστήμονες περιέγραφαν οποιαδήποτε μορφή δυσκολίας που θα απαιτούσε ιδιαίτερη μεταχείριση και ειδική εκπαίδευση για τα παιδιά, όπως παραδείγματος χάριν δυσλεξία, ελλιπή προσοχή και δυσπραξία (αδυναμία οπτικο-κινητικού συντονισμού η οποία έχει επίδραση στη δυνατότητα των παιδιών να γράφουν και να διαβάζουν).

Παρουσιάζοντας τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης του εμβρυϊκού εγκεφάλου, η κυρία Καπέλλου-Προυκάκη τόνισε ότι « ο χρόνος που θα γίνει η επιλεκτική καισαρική τομή είναι πολύ σημαντικόςτόσο για να αποφευχθεί η νεογνική νοσηρότηταόσο και για να ενισχυθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου.Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι υποψήφιες μητέρες να είναι πλήρως ενήμερες προτού πάρουν την απόφασή τους».

Αύξηση άσθματος και διαβήτη
Την ανάγκη ενημέρωσης των υποψηφίων μητέρων τόνισαν όλοι οι ομιλητές που συμμετείχαν στο σεμινάριο, καθώς η απόφαση που θα πάρουν εκείνες θα καθορίσει το μέλλον των παιδιών τους για όλη τους τη ζωή. Ναι, δεν είναι υπερβολή! Οι επιστήμονες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η καισαρική τομή έχει επίδραση στην εμφάνιση ασθενειών πολύ μετά τη γέννηση. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές του άσθματος και του παιδικού διαβήτη τύπου Ι, όπως τόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μονάχου κυρία S. Κoletzko.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ιρλανδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ, και στην οποία περιελήφθησαν δεδομένα που αφορούσαν 10.000 παιδιά με διαβήτη τύπου Ι από 16 διαφορετι κές χώρες, η καισαρική τομή βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 20%. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού απέκλεισαν άλλους παράγοντες, όπως το βάρος κατά τη γέννηση, την ηλικία της μητέρας, τη σειρά γέννησης, το αν η μητέρα είχε αναπτύξει διαβήτη στην εγκυμοσύνη και το αν τα μωρά είχαν θηλάσει. Ο διαβήτης τύπου Ι αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημά μας καταστρέφει τα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα του παγκρέατος. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς η καισαρική θα μπορούσε να επιδράσει σε αυτό. Θεωρούν όμως ότι σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό, ο οποίος δίνει την ευκαιρία στο γαστρεντερικό σύστημα των μωρών να εποικιστεί από τα μητρικά βακτήρια, η καισαρική τομή έχει ως συνέπεια το νεογνικό γαστρεντερικό να εποικίζεται από τα βακτήρια του νοσοκομείου. Με δεδομένο ότι το γαστρεντερικό είναι το σημείο όπου ωριμάζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, θεωρείται πως η αποστείρωση που επιβάλλει η καισαρική φαίνεται ότι επιδρά καθοριστικά στη φυσιολογία/παθολογία του ανοσοποιητικού του βρέφους. Αντίστοιχη εξήγηση δίνουν οι ερευνητές και για την επίδραση της καισαρικής στην εμφάνιση του άσθματος, η οποία έχει πιστοποιηθεί από διαφορετικές μελέτες. Ευρήματα νορβηγών επιστημόνων υποστηρίζουν-καταδεικνύουν αύξηση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης άσθματος σε παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή, ενώ ελβετοί συνάδελφοί τους διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μπορεί να αυξάνει ως και 80% όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για τη νόσο.

Επιγενετικές μεταβολές στο DΝΑ;
Μια άλλη εξήγηση για τον τρόπο που η καισαρική τομή μπορεί να επιδρά στην εμφάνιση ασθενειών έδωσε ο καθηγητής Ηugo Lagercrantz. Ο σουηδός επιστήμονας παρουσίασε τα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η καισαρική τομή επιφέρει επιγενετικές μεταβολές στο DΝΑ. Με τον όρο «επιγενετικός» οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν σταθερές κληρονομήσιμες μεταβολές στη γονιδιακή έκφραση, οι οποίες δεν προϋποθέτουν αλλαγές της αλληλουχίας του DΝΑ. Με άλλα λόγια, οι αλλαγές αυτές δεν αλλάζουν τη σειρά των γραμμάτων του DΝΑ. Πρόκειται για προσθήκη μορίων (κυρίως μεθυλομάδων) πάνω σε συγκεκριμένα γράμματα, κάτι που έχει ως συνέπεια ορισμένα γονίδια να εκφράζονται ή άλλων γονιδίων η έκφραση να σταματά.

Σύμφωνα με ευρήματα του σουηδού επιστήμονα και των συναδέλφων του στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, η σύγκριση δειγμάτων αίματος του ομφάλιου λώρου παιδιών που γεννήθηκαν φυσιολογικά και παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή κατέδειξε ότι τα δεύτερα εμφάνιζαν πολύ υψηλότερα ποσοστά μεθυλίωσης. Η μελέτη για την επίδραση των επιγενετικών αλλαγών που επιφέρει η καισαρική τομή είναι ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο ο σουηδός επιστήμονας σημείωσε: « Διαθέτουμε ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι οι επιγενετικές μεταβολές στην αρχή της ζωής (οι οποίες λαμβάνουν χώρα ως ανταπόκριση στην έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες) έχουναποτελέσματα που διαρκούν διά βίου και σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή ».

Ο τοκετός στην υγεία της μητέρας
Δεν είναι όμως μόνον η υγεία του βρέφους που πρέπει να απασχολεί τις υποψήφιες μητέρες, αλλά και η δική του. Προτού λοιπόν θεωρήσετε ότι ο καλύτερος τρόπος για να φέρεται στον κόσμο το παιδί σας είναι η καισαρική, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σκεφτείτε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό χειρουργείο και ως εκ τούτου θα πρέπει να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (και «όχι λόγοι lifestyle») για να υποβληθείτε σ΄ αυτό. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου: « Οι μητέρες θα πρέπει να ενημερώνονταιότι εφόσον επιθυμούν να αποκτήσουν πολλά παιδιά, η καισαρική τομή δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς κάθε νέα καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο ανωμαλιών της εγκυμοσύνης που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αιμορραγίες και τελικά σε υστερεκτομή». Και για εκείνες οι οποίες διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι η καισαρική τομή είναι ασφαλέστερη για το παιδί, ο ελληνοκαναδός ειδικός τόνισε ότι « η καισαρική τομή δεν εγγυάται μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΛατινικήΑμερική, με υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών,αλλά και με εξίσου υψηλά ποσοστά μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας ».

Καισαρική: πότε και γιατί
Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που η καισαρική τομή είναι ενδεδειγμένη, όπως η θέση του εμβρύου ή μια πολύδυμη κύηση. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η καισαρική δεν είναι πανάκεια: « Η αύξηση των καισαρικών τομών δεν έχει μειώσει τα ποσοστά εγκεφαλικής παράλυσης » δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου και προσέθεσε ότι « παρά το γεγονόςότι η καισαρική φαίνεται να είναι προστατευτική στην ανάπτυξη εγκεφαλοπάθειας νεογέννητου,μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί προστατευτική για νευρολογικούς τραυματισμούς.Μπορεί ωστόσο να είναι η καταλληλότερη μέθοδος τοκετού για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων από τη μητέρα στο νεογνό, όπως ο ιός ΗΙV και ο ερπητοϊός».

Η κυρία Καπέλλου-Προυκάκη έδειξε δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην απόφαση «φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή;» είναι η σχέση μεγέθους βρέφους- μητέρας: « Η σχέση του ύψους της μητέρας και του βάρους του παιδιού είναι ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην απόφαση του τρόπου γέννησης,καθώς τα μεγάλα βρέφη μικρόσωμων μητέρωνκινδυνεύουν από τραυματισμούς κατά τη γέννηση,ιδιαίτερα αν απαιτηθεί η χρήση εργαλείων ».

Οι καλές, οι κακές και οι... άσχημες
Ολοι οι ειδικοί που έλαβαν μέρος στο συμπόσιο ήταν ιδιαίτερα εμφατικοί ως προς το πότε πρέπει να γίνεται μια καισαρική τομή: « Ποτέ μην κάνετε προγραμματισμένη καισαρική τομή πριν από την 39η εβδομάδα,εκτός αν διαθέτετε ενδείξεις για ωρίμαση των πνευμόνων!« δήλωσε ο κ. Visser και προσέθεσε ότι η επιλογή μιας νωρίτερης ημερομηνίας για την αποφυγή μιας επείγουσας καισαρικής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για τη μητέρα, δεν είναι ιατρικά αποδεκτός λόγος. «Αν η μητέρα προσέλθει στην αρχή του τοκετού, η επείγουσα καισαρική είναι ασφαλής» δήλωσε ο ολλανδός ειδικός. Οσο για τον κ. Παπαγεωργίου αυτός χωρίζει τις καισαρικές στις καλές (ενδεδειγμένες ιατρικώς), στις κακές (όπου γίνεται λάθος εκτίμηση της ηλικίας του εμβρύου ή της ανάπτυξής του) και στις άσχημες (οι οποίες οφείλονται στο σύνδρομο του Σαββατοκύριακου ή στο σύνδρομο των διακοπών του γιατρού)...

Ο ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ
Μια θεωρία θέλει τον όρο να έχει προκύψει από τον ίδιο τον Ιούλιο Καίσαρα,ο οποίος θεωρείται ότι γεννήθηκε με αυτή τη μέθοδο.Κανένας γιατρός δεν μπορεί να την υποστηρίξει όμως: η διαδικασία θα είχε σίγουρα σημάνει τον θάνατο της μητέρας του Αουρέλια,η οποία όχι μόνον έζησε τόσο ώστε να γίνει σύμβουλός του όσο εκείνος ήταν επικεφαλής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,αλλά γέννησε και άλλα έξι παιδιά ύστερα από αυτόν.Η δεύτερη θεωρία θέλει τη λέξη να έχει προέλθει από το λατινικό ρήμα caedere,που σημαίνει κόβω.Τέλος,η τρίτη θέλει τη λέξη να έχει προέλθει από την έκφραση lex caesarea (αυτοκρατορικός νόμος) και να αναφέρεται σε νόμο που πέρασε κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Ιουλίου Καίσαρα και ο οποίος προέβλεπε ότι αν η μητέρα πέθαινε κατά τη διάρκεια του τοκετού,το νεογνό θα έπρεπε να απομακρυνθεί χειρουργικά προκειμένου να σωθεί η ζωή του.Αυτή είναι και η επικρατέστερη ερμηνεία.

(Από την εισήγηση της καθηγήτριας Α.Μαλαμίτση-Πούχνερ)