Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ο πόνος είναι γένους ...θηλυκού

Ο εγκέφαλος των γυναικών επεξεργάζεται διαφορετικά τα σήματα του πόνου



Ο πόνος είναι γένους ...θηλυκού
Οι γυναίκες βιώνουν τον πόνο εντονότερα από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μπέρμιγχαμ Στην προαιώνια μάχη μεταξύ των δύο φύλων σχετικά με το ποιο βιώνει περισσότερο πόνο βρέθηκε νικητής και αυτός είναι …γένους θηλυκού. Εξελιγμένες μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη απόκριση στον πόνο σε σύγκριση με τους άνδρες και αυτό διότι ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται διαφορετικά τα σήματα του πόνου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία και την Ιαπωνία με επικεφαλής τον καθηγητή Κασίμ Αζίζ από το Ινστιτούτο Νευρογαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου. Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα και την απόκριση στον πόνο 16 ανδρών και ισάριθμων γυναικών.

Οι ερευνητές ανέφεραν στους εθελοντές που ήταν στο σύνολό τους υγιείς ότι θα φουσκώσουν ένα μικροσκοπικό μπαλόνι μέσα στον οισοφάγο τους (η διαδικασία θα διαρκούσε μόλις ένα δευτερόλεπτο).

Η μελέτη 


Όπως προέκυψε, στο χρονικό διάστημα έως ότου βιώσουν την επώδυνη εμπειρία, οι γυναίκες εμφάνισαν μειωμένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον φόβο και αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές που εμπλέκονται στον σχεδιασμό κινήσεων ώστε να αποφευχθεί ο πόνος.

Στους άνδρες αντιθέτως ο φόβος κυριαρχούσε κατά την αναμονή της επώδυνης εμπειρίας, κάτι που δεν συνέβαινε όταν βιωνόταν ο πόνος. Οι γυναίκες από την πλευρά τους εμφάνιζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τα συναισθήματα και το αίσθημα του πόνου ενόσω διεξαγόταν το πείραμα.

Παυσίπονες θεραπείες ανάλογα με το φύλο
Τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας στο Μπέρμιγχαμ. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Αζίζ «το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μιας επώδυνης εμπειρίας οι γυναίκες της μελέτης έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές επεξεργασίας των συναισθημάτων και του πόνου, μαρτυρεί έναν μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίον οι γυναίκες προσδίδουν μεγαλύτερο βάρος σε επώδυνα ερεθίσματα. Αυτό επιδρά στον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται και αποκρίνονται στον πόνο σε σύγκριση με τους άνδρες». Σύμφωνα με τον καθηγητή απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί η κλινική σπουδαιότητα των ευρημάτων και να προσδιοριστεί εάν οι απεικονιστικές μελέτες του εγκεφάλου μπορούν να κατευθύνουν την χορήγηση παυσίπονων θεραπειών ανάλογα με το φύλο. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Οι αρρώστιες της ρύπανσης






Η μόλυνση της ρύπανσης αρχίζει από τη μήτρα... Το κεντρικό άρθρο της τελευταίας έκδοσης του έγκριτου ιατρικού περιοδικού «New England Journal of Medicine», που αναφέρεται στις περιβαλλοντικές αιτίες του καρκίνου και υπογράφεται από τον δρα Ντέιβιντ Κριστιάνι από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών στην αύξηση ορισμένων παιδικών καρκίνων όπως η λευχαιμία και οι όγκοι στον εγκέφαλο εμπλέκεται η προγεννητική έκθεση σε περιβαλλοντικά καρκινογόνα – περισσότερες από 300 βιομηχανικές χημικές ουσίες έχουν ανιχνευθεί στο αίμα του ομφάλιου λώρου!

Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν αύξηση του καρκίνου κατά 1% τον χρόνο σε παιδιά έως 14 ετών και κατά 1,5% στους εφήβους.

Από 80.000 χημικές ουσίες και προϊόντα που διακινούνται στην αγορά των ΗΠΑ, μόνο 200 έχουν ελεγχθεί επαρκώς για καρκινογένεση όπως αναφέρει το άρθρο. Επιπλέον, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας στον Καρκίνο (IARC) ανέλυσε τη βιβλιογραφία για 900 στοιχεία που πιθανώς προκαλούν καρκίνο και ταυτοποίησε τα 165 ως καρκινογόνα στον άνθρωπο και άλλα 249 ως πιθανώς καρκινογόνα.

Οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν υψηλή συμβολή στον κίνδυνο εκδήλωσης για τους περισσότερους καρκίνους (έως και 85%-95% στους δυτικούς πληθυσμούς), παρότι δεν είναι πάντοτε σαφές το ακριβές αίτιο. Γι' αυτό, «νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο δεν έχουν μειωθεί τόσο πολύ όσο σε άλλες μείζονες αιτίες θανάτου», λέει ο συγγραφέας του άρθρου.

Η Επιτροπή Καρκίνου που συγκροτήθηκε το 2010 από τον πρόεδρο Ομπάμα, κατέληξε σε μια έκθεση που δίνει έμφαση στην ανάγκη για πιο ισχυρούς κανόνες που θα ελέγξουν την έκθεση των πολιτών στις τοξίνες.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι η σχέση αυτή έχει υποτιμηθεί και είναι υπεύθυνη για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 6% των καρκίνων, που πίστευαν. Προτρέπει μάλιστα για περισσότερη έρευνα σχετικά με τη σχέση του καρκίνου με περιβαλλοντικά υλικά, όπως το ορμονικά ενεργό BPA και τα υλικά της νανοτεχνολογίας.

Για παράδειγμα αναφέρει την ευρεία έκθεση σε ορισμένες ουσίες με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία όπως το δισφαινόλιο Α ή BPA (που βρίσκεται στα σκληρά πλαστικά από πολυυδρογονάνθρακες, αλλά συχνά και σε φιάλες αναψυκτικών από μαλακό πλαστικό, σε παιχνίδια και σάκους ενδοφλέβιας έγχυσης), αλλά και η 2-μεθυλοναφθαλίνη, που έχει βρεθεί ακόμα και σε συσκευασίες δημητριακών πρωινού!

Ο αέρας της Αθήνας...

Περίπου έξι χιλιάδες Αθηναίοι δεν θα πέθαιναν κάθε χρόνο εάν λαμβάνονταν μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πρωτεύουσας, ενώ τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα ζούσαν έναν χρόνο περισσότερο!

«Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι αέριοι (όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον κ.λπ.) ή σωματιδιακοί», εξηγεί η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Κλέα Κατσουγιάννη. «Οι τελευταίοι, δηλαδή τα αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια, που μετριούνται ως ΡΜ10 ή ΡΜ2.5, θεωρούνται πιο επικίνδυνοι για την υγεία».

Το πρόγραμμα ΑΡΗΕΑ ερεύνησε τις οξείες (βραχυχρόνιες) επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την υγεία σε 25 μεγαλουπόλεις και συντονίστηκε στην Ελλάδα από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνη την κ. Κατσουγιάννη.

«Εκτιμήσαμε ότι η ημερήσια αύξηση της συγκέντρωσης των ΡΜ10 κατά 10μg/m3 προκαλεί περίπου κατά 0,5% αύξηση στον ημερήσιο αριθμό θανάτων, ειδικότερα από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές αιτίες και κατά 1% αύξηση στις εισαγωγές επειγόντων αναπνευστικών περιστατικών στα νοσοκομεία», λέει η κ. Κατσουγιάννη.

«Μελέτες από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η διαβίωση σε μια πόλη με μακροχρόνια υψηλότερη ρύπανση κατά 10μg/m3 συνοδεύεται από μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης».

Πόσα περιστατικά μπορεί να αποδοθούν στη σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση σε μια πόλη; «Στο ερώτημα αυτό δίνει ορισμένες απαντήσεις το ερευνητικό πρόγραμμα ΑΡΗΕΙS-APHEKOM που ολοκληρώθηκε πρόσφατα», επισημαίνει η κ. Κατσουγιάννη.

«Υπολογίστηκε ο αριθμός θανάτων που μπορεί να προληφθεί αν οι συγκεντρώσεις των ΡΜ10 μειωθούν σύμφωνα με διάφορα σενάρια. Οι εκτιμώμενοι αριθμοί για το σενάριο κατά το οποίο πετυχαίνουμε στην Αθήνα τη μείωση της ετήσιας συγκέντρωσης ΡΜ10 στα 20μg/m3 και τον περιορισμό των 24ωρων τιμών στα ίδια επίπεδα, θα ήταν 535 θάνατοι από οξείες ασθένειες από όλες τις αιτίες και 5.066 από χρόνιες ασθένειες από όλες τις αιτίες»

Εκτιμήθηκε επίσης ότι με αυτό το σενάριο το προσδόκιμο επιβίωσης των νεώτερων γενεών, που θα ζήσουν με αυτές τις μειωμένες τιμές, θα αυξηθεί κατά ένα έτος χάρη στη μειωμένη έκθεσή τους στα αιωρούμενα ατμοσφαιρικά σωματίδια. «Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις έγιναν με τις τιμές σωματιδίων της τελευταίας δεκαετίας, κατά την οποία δεν έχουμε δυστυχώς μεγάλη μεταβολή στα επίπεδα ΡΜ10 στην πόλη μας», λέει η κ. Κατσουγιάννη.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το νέφος των πόλεων ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά. Η κυριότερη πηγή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας είναι, όπως αναφέρει η καθηγήτρια, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα (φορτηγά, ταξί κ.λπ.). Μέρος του προβλήματος είναι επίσης η παλαιότητα και η κακή συντήρηση των οχημάτων, καθώς και η κακή ποιότητα του καυσίμου, το οποίο κατά κοινή ομολογία συχνά νοθεύεται.

Ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, υπάρχει σχέση του πιο συχνού γυναικείου καρκίνου και της έκθεσης στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που ανευρίσκονται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

…και το νερό που σκοτώνει

Λίγο πιο πέρα από την Αθήνα μια άλλη μεγάλη πηγή μόλυνσης, στον υδροφόρο ορίζοντα, αρρωσταίνει τους κατοίκους της Βοιωτίας. Κατά 90% αυξήθηκε η συχνότητα εκδήλωσης καρκίνου το 2009 στον Δήμο Οινοφύτων της Βοιωτίας, όπου το νερό του Ασωπού έχει μολυνθεί βιομηχανικά με εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα με δεκαετή επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την ευθύνη της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού.

Διεθνείς μελέτες σε ζώα συνδέουν την πειραματική έκθεσή τους σε νερό που περιείχε εξασθενές χρώμιο με την εμφάνιση καρκίνων επιθηλιακού τύπου και ιστολογικές μεταβολές στο ήπαρ.

Ειδικά για τους όγκους στο ήπαρ, η μελέτη έδειξε αύξηση κατά 1.472% αυτών των καρκίνων, ενώ για τους όγκους στο γυναικείο ουροποιητικό σύστημα υπήρξε αύξηση κατά 841%, για τους καρκίνους του στόματος και των χειλέων κατά 240%, για τον καρκίνο των πνευμόνων κατά 145% και για τη λευχαιμία κατά 70%. «Η έρευνα συνεχίζεται με την υγεία των παιδιών, όσον αφορά το άσθμα, τις δερματίτιδες και τον δείκτη ευφυΐας τους», λέει η κ. Λινού.



Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Εύκολη γυμναστική για ευλυγισία


Τα χρόνια που περνούν είναι για τις αρθρώσεις ό,τι και η σκουριά για το σίδερο. Εκτός βέβαια και αν προσπαθείτε να διατηρείτε την ευλυγισία σας καθημερινά με απλές και αποτελεσματικές ασκήσεις. Μερικές από αυτές σαςπροτείνουμε στη συνέχεια:

1η άσκηση
- Πιάνετε τις μύτες των ποδιών σας 1-2 φορές την ημέρα.
- Σκύβετε αργά προσπαθώντας να ισιώσετε την πλάτη όσο περισσότερο γίνεται και, βέβαια, να μη λυγίζετε τα γόνατα.
- Η άσκηση γίνεται ευκολότερα μόνο αν εκπνέετε την ώρα που σκύβετε.
- Με λίγη εξάσκηση θα καταφέρετε να ακουμπήσετε τις παλάμες στο πάτωμα.

2η άσκηση
- Καθισμένοι στο πάτωμα, με τα πόδια οκλαδόν και την πλάτη ίσια, ανασηκωθείτε χωρίς να στηριχθείτε στα χέρια.
- Αφού σηκωθείτε, καθίστε ξανά με τον ίδιο τρόπο.
- Επαναλάβετε 5 φορές.

3η άσκηση

- Καθίστε με την πλάτη ίσια και τα πόδια ανοιχτά.
- Με τα χέρια διπλωμένα πίσω από τον αυχένα, σκύβετε τον κορμό δεξιά, μπροστά και μετά αριστερά, για να επιστρέψετε τέλος στην αρχική σας στάση. Επαναλάβετε με την αντίθετη φορά.
- Αν δυσκολεύεστε στην αρχή με την παραπάνω άσκηση, αποφεύγετε να ανοίγετε πολύ τα πόδια. Το σημαντικό είναι να κρατάτε την πλάτη ίσια.

ΠΟΝΑΝΕ ΟΙ ΓΑΜΠΕΣ ΣΑΣ; 
  • Βάλτε στις γάμπες και τους αστραγάλους σας ένα κατάπλασμα από άργιλο. Αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά φροντίζοντας τα πόδια σας να είναι κάπως ψηλά (ξαπλώστε στο πάτωμα και ακουμπήστε τα πέλματα σε ύψος 30 εκ.).
  • Επαναλαμβάνετε αυτήν τη θεραπεία για 10 ημέρες.
Κατάπλασμα αργίλου

Ρίξτε σε ένα μπολ με 20 γραμμ. πολύ λεπτή πράσινη άργιλο 2 ποτήρια καυτό νερό. Ανακατέψτε ώσπου να γίνει μια παχύρρευστη λάσπη. Προσθέστε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΣΑΣ;

  • Βάλτε 10 γραμμ. φύλλα κουφοξυλιάς και σημύδας σε 1 λίτρο νερό που βράζει. Ρίξτε το σε μια λεκάνη. Προσθέστε κρύο νερό για να φτάσετε σε θερμοκρασία τους 38 ºC.
  • Βάλτε τα πόδια σας στη λεκάνη για 15 λεπτά. Μετά ξεπλύντε τα με δροσερό νερό και σκουπίστε τα.

    ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΑΣ;
  • Για να ανακουφιστείτε, κάντε ένα ντους.
  • Ζητήστε από κάποιον δικό σας να σας ρίξει με το ντους το ζεστό νερό στο ύψος των γλουτών. Μετά να το ανεβάσει κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ελαφρώς προς τα αριστερά, για να ξανακατέβει ύστερα από τα δεξιά (οι κινήσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται πολύ αργά και να επαναλαμβάνονται πολλές φορές).
  • Τελειώνοντας, κρατήστε το ντους 2 λεπτά στο ύψος του αυχένα και ξανακατεβείτε μεμιάς κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.



Οι παχύσαρκοι θύματα της οικονομικής κρίσης και της γρίπης



Θύματα των μέτρων λιτότητας της οικονομικής κρίσης είναι οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν πλέον να καλύψουν πλήρως μια χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ταυτόχρονα δεκάδες παχύσαρκους σκότωσε τον περασμένο Χειμώνα η γρίπη Η1Ν1.

Αυτό αποκάλυψε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κ Ευάγγελος Μενενάκος, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνεται στις 19 Μαρτίου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με θέμα «Από τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη μεταβολική χειρουργική».

«Σήμερα» συμπλήρωσε ο κ Μενενάκος, «λόγω της οικονομικής κατάστασης , τα ασφαλιστικά ταμεία-σε αντίθεση με το παρελθόν που κάλυπταν ένα σημαντικό μέρος των εξόδων για τα χειρουργεία, καλύπτουν πλέον σε μικρότερο ποσοστό μία επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, η οποία δεν είναι και άμοιρη επιπλοκών. Αυτό σημαίνει πως ο χειρουργός καλείται να δώσει «μόνιμη» λύση στο ιατρικό πρόβλημα ενός παχύσαρκου ασθενή με μία και μόνο επέμβαση».

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η νοσογόνος παχυσαρκία σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκόσμια, ενώ στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το 10-13% των θανάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα η νόσος έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλήττει αδιάκριτα γυναίκες και άνδρες σε όλες τις ηλικίες.

«Πράγματι στη χώρα μας», ανέφερε ο κ Μενενάκος, «η νόσος έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας, επί 28.000 ατόμων προέκυψε ότι:

  • Tο 30% των Ελληνίδων γυναικών είναι παχύσαρκες (1η θέση στην Ευρώπη)
  • Tο 30% των Ελλήνων ανδρών είναι παχύσαρκοι (2η θέση στην Ευρώπη)
  • Tο 26% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών ηλικίας 6–17 ετών είναι υπέρβαρα
  • H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας».

Οι διαστάσεις του σοβαρού αυτού προβλήματος, που έχει μετατραπεί σε σύγχρονη μάστιγα, έγιναν ιδιαίτερα αισθητές τον περασμένο Χειμώνα. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου μεγάλος αριθμός των νεκρών από τη γρίπη Η1Ν1 ανήκει στην κατηγορία των πασχόντων από νοσογόνο παχυσαρκία. Επίσης η πλειοψηφία όσων νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία ήταν παχύσαρκοι.

Η νοσογόνος παχυσαρκία, εκτός από τα εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, κοστίζει ακριβά και στην παγκόσμια οικονομία καθώς, όπως τονίστηκε, ως ιατρικό πρόβλημα απορροφά το 2-8% των δαπανών για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι συνέπειες της νοσογόνου παχυσαρκίας στην υγεία είναι πολλαπλές και ιδιαιτέρως επικίνδυνες. Συγκεκριμένα προκαλεί:
  • Εμφάνιση σοβαρών μεταβολικών διαταραχών, όπως δυσλιπιδαιμίες (αύξηση της ολικής, της «κακής» χοληστερόλης, και των τριγλυκεριδίων, ελάττωση της «καλής» χοληστερόλης) και σακχαρώδη διαβήτη.
  • Επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος (π.χ. εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ή και φλεβική ανεπάρκεια)
  • Υπογονιμότητα και στα δυο φύλα
  • Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα (π.χ. εμφάνιση ή επιδείνωση του υπνοαπνοϊκού συνδρόμου)
  • Εκφυλιστική αρθροπάθεια, μία ιδιαιτέρως επώδυνη νοσολογική οντότητα
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ακράτεια ούρων, χολολιθίαση, ή και επιρρέπεια σε δερματικές λοιμώξεις
  • Ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τη συσχέτιση της παχυσαρκίας με ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου, αλλά και της ουροδόχου κύστεως, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών και του προστάτη.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

«Η παχυσαρκία, τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Α Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ Γεώργιος Ζωγράφος, έχει λάβει πλέον κυριολεκτικά διαστάσεις επιδημίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πλειάδα των σοβαρών νοσογόνων καταστάσεων με τις οποίες σχετίζεται, κατέστησε την αναζήτηση και θέσπιση ριζικότερων μέτρων, όπως η χειρουργική αντιμετώπιση, σχεδόν μοναδική λύση».

Η χειρουργική αντιμετώπιση διακρίνεται αδρά σε δυο κατηγορίες επεμβάσεων:

Α. Τις περιοριστικές επεμβάσεις (π.χ. γαστρικός δακτύλιος, επιμήκης γαστρεκτομή, γνωστή και ως γαστρικό «μανίκι»), οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό της ποσότητας τροφής που μπορεί να λάβει ένα άτομο.

Β. Τις δυσαπορροφητικές επεμβάσεις (π.χ. χολοπαγκρεατική εκτροπή), οι οποίες δε στοχεύουν τόσο στον περιορισμό των ποσοτήτων της λαμβανόμενης τροφής, όσο στην αποβολή («μη πρόσληψη») των επιπλέον συστατικών (θερμίδων) της τροφής που οδηγούν σε συσσώρευση λίπους και αύξηση του βάρους.

Για να υποβληθεί ένας ασθενής σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. ηλικία, σωματικό βάρος, συνύπαρξη νοσημάτων)

Είναι αξιοσημείωτο πως σύμφωνα με όλο και περισσότερες έρευνες αναγνωρίζεται η θέση που μπορεί να έχει η χειρουργική αυτή και στην αντιμετώπιση των μεταβολικών νοσημάτων που προκαλούνται από την παχυσαρκία (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

ΕΙΔΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Από την εμπειρία των χειρουργών της νοσογόνου παχυσαρκίας έχει αποδεχθεί πως οι επεμβάσεις αυτές μπορούν, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να αποβούν αποτελεσματικές τόσο άμεσα, όσο και σε βάθος χρόνου. Γι αυτό θα πρέπει να εξατομικεύονται, να γίνονται μόνο σε Ειδικά Χειρουργικά Κέντρα και να τηρούνται με αυστηρότητα τα κριτήρια επιλογής του ασθενή,ο οποίος θα έχει προηγουμένως ενημερωθεί ενδελεχώς για την ασφάλεια των χειρουργείων καθώς και τις πιθανές επιπλοκές.

«Πρόκειται», κατέληξε ο κ Ζωγράφος, «για επεμβάσεις με τεχνικές ιδιαιτερότητες, και ενδεχομένως αυξημένη νοσηρότητα, για αυτό και απαιτείται χειρουργική εμπειρία, τόσο για την πραγματοποίησή τους όσο και για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών τους».

Όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου, στην Ελλάδα διαφημίζονται δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό επεμβάσεις παχυσαρκίας που υπόσχονται μόνιμες λύσεις, με απόλυτη ασφάλεια, τη στιγμή που καμία επέμβαση δεν εξασφαλίζει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Με αυτό τον τρόπο πολλοί πάσχοντες πέφτουν θύματα εξαπάτησης και γι αυτό η επιστημονική κοινότητα ζητά από την Πολιτεία τη θέσπιση Κέντρων Αριστείας, όπου οι πάσχοντες θα απευθύνονται και θα αντιμετωπίζονται με «υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια».


Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα;


Η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που απασχολεί αρκετούς ασθενείς που επισκέπτονται τον ειδικό παθολόγο. Το άτομο χάνει βάρος, χωρίς να το επιδιώκει. Η απώλεια βάρους μπορεί να συνοδεύεται από ανορεξία, ενδέχεται όμως να είναι παντελώς ανεξήγητη για τον πάσχοντα, να μη συνοδεύεται δηλαδή από μείωση της ποσότητας της τροφής λόγω ανορεξίας.

Το βάρος του σώματος καθορίζεται από την θερμιδική πρόσληψη του ατόμου, την ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφών, το μεταβολικό ρυθμό του ατόμου και τις ενεργειακές του απώλειες. Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το βάρος του σώματος να αυξάνει έως την έκτη δεκαετία. Μετά την περίοδο αυτή, το βάρος σταδιακά φθίνει, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως μεταβολές στη σύσταση του σώματος (πχ ελάττωση ύψους,  μυϊκής μάζας), απώλεια δοντιών, άνοια, ψυχολογικούς παράγοντες.

Παροδική, μικρή απώλεια βάρους είναι συνήθης σε μία πληθώρα οξέων νοσημάτων (π.χ. ιώσεις, γαστρεντερίτιδες, αγχώδη σύνδρομα) και δεν έχει επιβλαβή αποτελέσματα για τον οργανισμό. Κάθε πρόσφατη απώλεια βάρους άνω του 5% για τα δεδομένα ενός ατόμου είναι ωστόσο κλινικά σημαντική και πρέπει να διερευνάται ιατρικώς.

Παρατεινόμενα ψυχιατρικά σύνδρομα, η νευρική ανορεξία, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, χρόνια λοιμώδη, ορμονικές διαταραχές, καρκινώματα, ηπατικά νεφρικά καρδιακά γαστρεντερικά μεταβολικά νοσήματα και φάρμακα είναι ανάμεσα στα αίτια που πρέπει να αποκλείονται.

Όταν η απώλεια βάρους συνοδεύεται από ελλείψεις σε προσλαμβανόμενες θρεπτικές ουσίες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μυϊκή ατροφία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συμπτώματα αβιταμινώσεων (π.χ.  ξηροδερμία και θολερότητα επιπεφυκότων από έλλειψη βιταμίνης Α, παραισθησίες, αναιμία και δερματίτιδες από έλλειψη βιταμινών Β), δερματικές αλλοιώσεις, οφθαλμολογικά προβλήματα, διαταραχές εμμήνων κύκλων στις γυναίκες, μπορεί να εμφανιστούν.

Η νοσηλεία είναι ενίοτε απαραίτητη προς αποκατάσταση του οργανισμού.  Σε 20% περίπου των περιπτώσεων απώλειας βάρους δεν αποκαλύπτεται κανένα υποκείμενο οργανικό ή ψυχιατρικό νόσημα. 



Μολύνθηκε με AIDS από μόσχευμα εν ζωή δότη

Ο δωρητής νεφρού μολύνθηκε με τον ιό ύστερα από τις απαραίτητες εξετάσεις



Αμερικανός άνδρας μολύνθηκε από τον ιό HIV όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που ο ιός μεταδίδεται από δότη που βρίσκεται εν ζωή.
Ο δότης είχε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης ασθενειών αλλά φαίνεται ότι μολύνθηκε με τον ιό μετά τις εξετάσεις και πριν από την επέμβαση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης, Κλόνιτα Χάτον.
"Στο χρόνο που μεσολάβησε από τις πρώτες εξετάσεις ως τη μεταμόσχευση, ο δότης πρέπει να είχε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και να μολύνθηκε με τον ιό. Ο δότης και ο λήπτης γνωρίζουν το τι και πώς συνέβη", επισήμανε η Χάτον και τόνισε πως τα ονόματα των δύο ατόμων, αλλά και του νοσοκομείου που έγινε η μεταμόσχευση δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Οι λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι δότες οργάνων στις ΗΠΑ, θεσπίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν η επιδημία του AIDS βρισκόταν σε έξαρση.
Αυτή, αποτελεί την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ο ιός μεταδίδεται από δότη εν ζωή.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, το υπουργείο αποφάσισε ότι οι δότες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος δύο εβδομάδες πριν την μεταμόσχευση. Συστήνει επίσης στα νοσοκομεία να καθιερώσουν το τεστ με νουκλεϊνικό οξύ που εντοπίζει τους ιούς πολύ πριν από τα συνηθισμένα τεστ.
"Συμβουλεύουμε τους δότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην έχουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά", κατέληξε η Χάτον.
Περισσότεροι από 110.000 Αμερικανοί περιμένουν κάθε χρόνο για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνων ενώ 57.000 Αμερικανοί μολύνονται ετησίως με τον ιό HIV.

ΗΠΑ: Αύξηση 19% στους καρινοπαθείς που επιβιώνουν


Ο αριθμός των Αμερικανών που επέζησαν από καρκίνο αυξήθηκε κατά 19% το 2007από το 2001 και διαμορφώθηκε στους 11,7 εκατομμύρια ανθρώπους.
Περίπου 4,7 εκατ. Αμερικανοί είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πριν 10 χρόνια τουλάχιστον, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) της Ατλάντα.
Οι άνθρωποι που επιβιώνουν με καρκίνο του μαστού αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα επιζήσαντων καρκινοπαθών και ακολουθούν όσοι πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και του παχέως εντέρου.
Οι πρόοδοι στην έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου έχει επιτρέψει στους ασθενείς να ζουν περισσότερο και σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπίσουν πλήρως την ασθένεια, αναφέρεται στην έρευνα.
Ο αριθμός των καρκινοπαθών που επιβίωσαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 3 εκατομμύρια το 1971 στα 9,8 εκατομμύρια το 2001 και στα 11,7 εκατομμύρια το 2007.
Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένας συντελεστής που έχει συμβάλλει στην αύξηση των καρκινοπαθών που επιβιώνουν. Πριν 40 χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που επιβίωσαν από καρκίνο ήταν 3 εκατομμύρια.
“Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί επιβιώνουν από τον καρκίνο και έχουν μακρά, παραγωγική και υγιή ζωή ”, δήλωσε ο διευθυντής του CDC, Τόμας Φράιντεν.

Τρόφιμα εκτός εποχής

Διατροφική παγίδα ή ευκολη λύση;


Τα τρόφιμα αυτά  εξυπηρετούν ακόμη και τις πιο ιδιαίτερες γευστικές προτιμήσεις όλο το χρόνο,
ταυτόχρονα όμως δημιουργούν καχυποψία για την ασφάλεια και την ποιότητά τους.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της εποχής μας, και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, είναι η μεγάλη διαθεσιμότητα τροφίμων τα οποία θεωρούνται εκτός εποχής. Συχνά, λοιπόν, ακόμη και στη χώρα μας συναντάμε τρόφιμα όπως ανανά Γουαδελούπης, λεμόνια Χιλής και ξηρούς καρπούς Βραζιλίας.

Τα τρόφιμα εκτός εποχής δημιουργήθηκαν με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Αποτελούν τρόφιμα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια ή σε άλλες πιο θερμές χώρες, από όπου συλλέγονται και μεταφέρονται στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η εποχικότητα είναι ένα θέμα που αφορά τόσο τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα όσο και τα ζωικής, εφ' όσον η θρεπτική αξία και η γεύση των ζωικής προέλευσης τροφίμων όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, κρέας, ψάρια διαφοροποιείται από το είδος και την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν τα αντίστοιχα ζώα.
Διαφορά στη γεύση
Πολλές φορές τα μη εποχικά τρόφιμα φαίνεται να διαφέρουν στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, δηλαδή στη γεύση, στην εξωτερική εμφάνιση, στο άρωμα, στην υφή και ορισμένες φορές στη σύστασή τους σε θρεπτικά συστατικά. Πολύ συχνά αυτές οι διαφορές μπερδεύουν τους καταναλωτές οι οποίοι τα θεωρούν μη ασφαλή. Τα τρόφιμα που έρχονται από χώρες του εξωτερικού συνήθως έχουν διαφορετική γεύση, άρωμα και υφή, που οφείλονται κυρίως στη διαφορετική ποιότητα εδάφους και κλιματικών συνθηκών, με άλλα λόγια έχουν τη γεύση και το άρωμα της χώρας από όπου προέρχονται και αυτό δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του τροφίμου. Αντίστοιχες διαφορές μπορούμε να παρατηρήσουμε και σε εποχικά τρόφιμα που καλλιεργούνται σε διαφορετικά εδάφη και σε διαφορετικό υψόμετρο, π.χ. πατάτες Ορεστιάδας και πατάτες Κύπρου. Εκτός από τις συνθήκες καλλιέργειας, και η πρόωρη συγκομιδή φαίνεται να επηρεάζει τη σύσταση των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή, γι' αυτό και αλλάζουν το άρωμα και η γεύση. Αυτός είναι επίσης και ο λόγος που τα εισαγόμενα εκτός εποχής τρόφιμα είναι συνήθως πιο τραγανά και ορισμένες φορές στυφά. Η πρόωρη συλλογή των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει και τη σύστασή τους σε κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοσυστατικά με αντιοξειδωτική δράση και ιχνοστοιχεία.
Οι παραπάνω διαφορές δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ασφάλεια του τροφίμου. Προβληματισμό και ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν ο τρόπος επεξεργασίας αυτών των τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν φρέσκα, αλλά και οι συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς τους. Πολλές φορές τα τρόφιμα που προέρχονται από το εξωτερικό υπόκεινται σε επεξεργασία όπως το «κέρωμα», για να διατηρηθεί η φρέσκια εξωτερική εμφάνιση και υφή τους, αλλά και να αποτραπεί η γρήγορη ωρίμανση κατά τη μεταφορά και την αποθήκευσή τους. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης στη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης τέτοιων τροφίμων λόγω του κινδύνου μόλυνσης και ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών. Η σωστή χρήση τεχνικών συλλογής, μεταφοράς και αποθήκευσης είναι ίσως και ένα από τα σημαντικότερα σημεία κινδύνου, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει και την ασφάλεια τέτοιων τροφίμων.
Του θερμοκηπίου
Τα τρόφιμα θερμοκηπίου, από την άλλη, διαφέρουν κυρίως σε γεύση, άρωμα και υφή εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες καλλιεργούνται. Οι διαφορές αυτές σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά είναι ανεξάρτητες από την ασφάλειά τους.
Η καλλιέργεια τροφίμων εκτός εποχής φαίνεται πως μπορεί να ενέχει και περιβαλλοντικούς κινδύνους που αφορούν την ποιότητα του εδάφους μέσω της χρήσης αγροχημικών, την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα λόγω της μεταφοράς των προϊόντων και την αλλαγή του κλίματος. Ταυτόχρονα, η σωστή και ομαλή καλλιέργεια τροφίμων εκτός εποχής δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στον καλλιεργητή, οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος της καλλιέργειας και κατ' επέκταση την τσέπη του καταναλωτή - αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος αυτών των τροφίμων είναι συνήθως αυξημένο.
Τα τρόφιμα εκτός εποχής μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία, εξασφαλίζοντας τροφή και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, δίνοντας, με άλλα λόγια, μια διατροφική λύση παγκοσμίως. Καθημερινά γίνονται προσπάθειες από την επιστημονική κοινότητα, ώστε να βρεθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθούν οι δαπάνες τόσο στην ασφάλεια όσο και στο κόστος τέτοιων καλλιεργειών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζητούμενο στην υπόθεση των τροφίμων εκτός εποχής είναι η ύπαρξη σαφούς νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο καλλιέργειας, εκτροφής και διακίνησης αυτών των τροφίμων.
Ευαισθητοποίηση
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως, σύμφωνα με τις συστάσεις όλων των επίσημων φορέων, είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή η οποία να περιέχει εποχικά τρόφιμα τα οποία εξασφαλίζουν γεύση, θρεπτική αξία και χαμηλό κόστος, ενώ παράλληλα συμβαδίζουν με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του φυσικού περιβάλλοντος. Η κατανάλωση τροφίμων εκτός εποχής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι απαγορευμένη, προϋποθέτει απλά μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση του τροφίμου, την ημερομηνία συγκομιδής και τον τρόπο μεταφοράς. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα βρεθείτε μπροστά στο δίλημμα, αναζητήστε τα στοιχεία προέλευσης, συγκομιδής ή σφαγής στις ετικέτες των αντίστοιχων τροφίμων, ελέγξτε την εμφάνιση και την οσμή των τροφίμων που έχετε στα χέρια σας και φροντίστε το καλάθι σας να περιέχει και εποχικά τρόφιμα.



Νέα θεραπεία για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία


Αδεια Κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μια νέα θεραπεία για ενήλικους ασθενείς με νεοδιαγνωσμένη, θετική στο χρωμόσωμα Philadelphia (Ph+), Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία σε Χρόνια Φάση.
Ειδικότερα, το dasatinib είναι η πρώτη νέα εγκεκριμένη θεραπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτή την ένδειξη έναντι του imatinib από το 2001. Η έγκριση βασίζεται στα αποτελέσματα της ανοιχτής Φάσης 3 μελέτης DASISION (Μελέτη Dasatinib έναντι Imatinib σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία), τα οποία παρουσιάστηκαν ως έκτακτη περίληψη στην 46η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στη διάρκεια της ενότητας των Καλύτερων Περιλήψεων του Προεδρικού Συμποσίου στο 15ο Συνέδριο της ΕΗΑ και δημοσιεύθηκαν στο «The New England Journal of Medicine». Η μελέτη συνεχίζεται και θα χρειαστούν περαιτέρω στοιχεία για να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες εκβάσεις.Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία είναι ένας τύπος λευχαιμίας αργής εξέλιξης, στην οποία ο οργανισμός παράγει ανεξέλεγκτο αριθμό παθολογικών λευκών αιμοσφαιρίων. Διαγιγνώσκεται συνηθέστερα σε άτομα 60-65 ετών και η συχνότητα εκτιμάται σε 1-2 περιστατικά ανά 100.000.

Πρόγραμμα «ΧαράΖω» για διαβητικούς


Σειρά προνομίων για διαβητικούς προσφέρει το πρόγραμμα «ΧαράΖω» (www.xarazo.gr) της Abbott Diabetes Care, με στόχο τη χάραξη μιας νέας πορείας στην αντιμετώπιση του Διαβήτη, όχι ως ασθένειας αλλά ως ενός διαφορετικού τρόπου ζωής.
Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων δίνονται:
1. Ενημερωτικός οδηγός με τίτλο: Συμβουλές σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ένας αναλυτικός οδηγός με συμβουλές και οδηγίες διατροφής για τα άτομα με Διαβήτη.
2. Βιβλίο για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 με τίτλο: Συμβιώνοντας με το Νεανικό Διαβήτη. Ένα σημαντικό βοήθημα για τα παιδιά με Διαβήτη και για όλη την οικογένεια.
3. Εκπαιδευτικό DVD με τίτλο: Εσείς και ο Διαβήτης. Ένας ηλεκτρονικός οδηγός που αναλύει απλά και παραστατικά τα διάφορα θέματα, με απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις και συμβουλές που μπορείτε να αξιοποιήσετε στην καθημερινότητα .
4. Ενημερωτικό έντυπο: Διαβήτης και Υπογλυκαιμία.
5. Ενημερωτικό έντυπο Διαβήτης και Κετόνες.

Τα αδενώματα της υπόφυσης

Ενδοσκοπική ενδορρινική διασφηνοειδική προσπέλαση


Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, νευροχειρουργός,, Ιατρικό Αθηνών www.neuroservices.gr

Τα αδενώματα της υπόφυσης είναι καλοήθεις όγκοι του αδένα της υπόφυσης, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του κρανίου και εκκρίνει ορμόνες. Τα αδενώματα της υπόφυσης προκαλούν πονοκέφαλο, οπτικές και ορμονικές διαταραχές. Γι' αυτό οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στο γιατρό αιτιόμενοι διαταραχή οράσεως, η οποία επιβεβαιώνεται με την εξέταση των οπτικών πεδίων από οφθαλμίατρο.

Ενδεχομένως ο ασθενής να παρουσιάζει άλλη συμπτωματολογία, η οποία οφείλεται σε ορμονολογικές διαταραχές και που επιβεβαιώνεται με ορμονολογικές εξετάσεις. Η διάγνωση του αδενώματος γίνεται με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου-υποφύσεως.

Η φαρμακευτική θεραπεία ενδείκνυται μόνο για ορισμένους τύπους αδενωμάτων και συνήθως σκοπεύει στην προετοιμασία του ασθενή για τη χειρουργική επέμβαση, η οποία αποτελεί συνήθως τη μόνη θεραπεία της πλειονότητας των αδενωμάτων της υπόφυσης.

Η μικροχειρουργική διασφηνοειδής προσπέλαση θεωρείται η πρωταρχική χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση σε ασθενείς με αδενώματα υπόφυσης.

Η ενδοσκοπική ενδορρινική διασφηνοειδική χειρουργική έχει πρόσφατα προταθεί ως η ελάχιστα τραυματική προσπέλαση. Η προσπέλαση γίνεται διά μέσου μίας ή δύο ρινικών χοανών, χωρίς τη χρήση ρινικού κατόπτρου, αλλά μόνο με τη χρήση του ενδοσκοπίου, το οποίο αποτελεί το μόνο εργαλείο για την όραση του χειρουργικού πεδίου.

Η ενδορρινική διασφηνοειδική προσπέλαση ενδείκνυται για ασθενείς με:

**Μακροαδενώματα υπόφυσης.

* Μεταστάσεις στην περιοχή της υπόφυσης.

* Φλεγμονώδεις παθήσεις της περιοχής της υπόφυσης (απόστημα, κοκκιωματώδη νοσήματα).

* Καταστάσεις κενού τουρκικού εφιππίου.

* Κρανιοφαρυγγιώματα.

* Μηνιγγιώματα.

* Χιασματικά και υποθαλαμικά γλοιώματα.

* Αραχνοειδείς κύστεις.

* Γερμινώματα.

* Μικροαδενώματα υπόφυσης.

* Νευρινώματα τριδύμου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει στον χειρουργό ευρύτερη όραση του χειρουργικού πεδίου, με λεπτομερή απεικόνιση της ανατομίας της περιοχής και διαμέσου αυτής, και περιορισμένη τραυματική προσπέλαση. Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι ιδιαίτερα σημαντικά, συγκριτικά με την κλασική μικροχειρουργική μέθοδο, καθώς περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των επιπλοκών και ο χρόνος νοσηλείας.

Συγκριτικά με τη μικροσκοπική κλασική μικροχειρουργική, που τα μειονεκτήματά της για τον ασθενή είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμβολισμού, ο διεγχειρητικός και μετεγχειρητικός πόνος, η τομή του ρινικού διαφράγματος και το ταμπονάρισμα της ρινός, τα μειονεκτήματα της ενδορρινικής διασφηνοειδούς προσπέλασης περιορίζονται στην απώλεια της τρισδιάστατης όρασης του πεδίου από τον χειρουργό, στην ανάγκη χρήσης εξειδικευμένων εργαλείων και στον έλεγχο της αιμορραγίας.

Η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι σχεδόν αμελητέα, με συχνότερες τη σφηνοειδίτιδα και τη διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), οι οποίες όμως είναι αντιμετωπίσιμες και δεν ξεπερνούν το 2,1%.

Οι ασθενείς που χειρουργούνται με τη συγκεκριμένη μέθοδο παρακολουθούνται για τους επόμενους 6 μήνες, στις εξετάσεις τους δε περιλαμβάνονται ενδοκρινολογικός έλεγχος, απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και έλεγχος των οπτικών πεδίων.

Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους άριστα και το ποσοστό των ασθενών που χρήζουν συμπληρωματικής ακτινοθεραπείας είναι μικρός. Οι ασθενείς με επηρεασμένα οπτικά πεδία προεγχειρητικά παρουσιάζουν βελτίωση, η έκκριση των ορμονών μειώνεται, τα μικροαδενώματα εξαφανίζονται, ενώ στα μακροαδενώματα παρατηρείται ελάττωση έως πλήρης εξαφάνισή τους.


Μαστεκτομή και ταυτόχρονη αποκατάσταση του μαστού

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΡΕΤΣΗΣ, Μ.D., EBOPRAS, πλαστικός χειρουργός Diplomate of European Board of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Fellow University of California, Irvine e-mail:vkretsis@yahoo.gr

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του δέρματος και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μία στις εννιά γυναίκες πρόκειται να νοσήσει από καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 85 ετών.

Για πάρα πολλά χρόνια και ακόμη και σήμερα επικρατεί η λανθασμένη επιστημονική αντίληψη ότι η αποκατάσταση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή πρέπει να καθυστερήσει μετά την επέμβαση της μαστεκτομής διότι μπορεί να εμποδίσει τη διάγνωση μιας τοπικής υποτροπής. Ετσι ένας μεγάλος πληθυσμός γυναικών αποζητά την αποκατάσταση μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση της μαστεκτομής. Το αποτέλεσμα της αποκατάστασης του μαστού αυτών των γυναικών θεωρείται ικανοποιητικό, αλλά πολύ κατώτερο αισθητικά από αυτό που μπορεί να επιτευχθεί εφ' όσον η μαστεκτομή γίνει με την τεχνική της διατήρησης του δέρματος του μαστού (Skin Sparing Mastectomy) και την αποκατάσταση στον ίδιο χειρουργικό χρόνο (άμεση).

Η μαστεκτομή με τη διατήρηση του δέρματος του μαστού και η άμεση αποκατάσταση προσφέρουν στην ασθενή το μεγάλο πλεονέκτημα ότι στον ίδιο χειρουργικό χρόνο εκτελείται τόσο η χειρουργική αφαίρεση του μαζικού αδένα όσο και η ανακατασκευή του απολεσθέντος μαστού. Η ταυτόχρονη αποκατάσταση του μαστού στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τη μαστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης και σιλικονούχων διατατών δέρματος είτε με τη χρησιμοποίηση αυτόλογων ιστών είτε με συνδυασμό των παραπάνω.

* Μαστεκτομή και ταυτόχρονη αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης

Η άμεση αποκατάσταση του μαστού με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης ή σιλικονούχων διατατών δέρματος αποτελεί την πιο απλή και την πιο διαδεδομένη μέθοδο αποκατάστασης του μαστού ύστερα από μαστεκτομή. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται τα ενθέματα σιλικόνης που τοποθετούνται υπό τον μείζονα θωρακικό μυ. Μετά την επέμβαση της μαστεκτομής στον ίδιο χειρουργικό χρόνο δίνεται η δυνατότητα στην ασθενή να αποκαταστήσει την έλλειψη του μαστού σε ένα και μόνο χρόνο. Συγχρόνως μπορεί να πραγματοποιηθεί και η εξομοίωση του υγιούς μαστού (μείωση - ανόρθωση). Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται, αντί για ένθεμα σιλικόνης, σιλικονούχος διατατήρας δέρματος, που τοποθετείται υπό του μείζονος θωρακικού μυός και προκαλείται διάταση του υπερκείμενου δέρματος με έκχυση 40-60 κ.εκ. φυσιολογικού ορού κάθε 15 ημέρες μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό μέγεθος και σε δεύτερο χρόνο 3-6 μήνες γίνεται η αντικατάσταση του διατατή με ένθεμα σιλικόνης.

* Μαστεκτομή και αποκατάσταση με τη χρήση αυτόλογων ιστών και συνδυασμός αυτόλογων ιστών και ενθεμάτων σιλικόνης

Η χρησιμοποίηση αυτόλογων ιστών στην άμεση αποκατάσταση του μαστού είναι και αυτή μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος, κατά την οποία ένα τμήμα ιστών από τον οργανισμό της ασθενούς, που διατηρεί ακέραια την αιμάτωσή του (κρημνός), μεταφέρεται στη θέση του απολεσθέντος μαστού. Οι πιο διαδεδομένοι κρημνοί στην άμεση αποκατάσταση του μαστού είναι ο κρημνός του ορθού κοιλιακού μυός και ο κρημνός του πλατέος ραχιαίου μυός.

Σήμερα, η χρησιμοποίηση του ορθού κοιλιακού μυός αποτελεί για πολλά κέντρα τη μέθοδο εκλογής στην αποκατάσταση του μαστού με αυτόλογους ιστούς. Στη συγκεκριμένη τεχνική, συγχρόνως με την αποκατάσταση του μαστού, εκτελείται και κοιλιοπλαστική. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η αποκατάσταση του μαστού εκτελείται με ιστούς από τον ίδιο οργανισμό της ασθενούς και πιο συγκεκριμένα το λίπος της κατώτερης κοιλιακής χώρας γεμίζει την κοιλότητα του μαστού που έχει αφαιρεθεί ενώ η διατήρηση του δέρματος του μαζικού αδένα που αφαιρέθηκε επιτρέπει τη δημιουργία ενός τελείως φυσικού μαστού.

Η τεχνική του πλατέος ραχιαίου μυός στην άμεση αποκατάσταση του μαστού έχει άμεσο φυσικό αποτέλεσμα και αυτό διότι ο πλατύς ραχιαίος μυς μεταφέρεται από την πλάτη μέσα από την τομή της μαστεκτομής και καλύπτει το κενό που έχει δημιουργήσει η αφαίρεση του μαζικού αδένα. Συγχρόνως, η τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης κάτω από το μυ προσδίδει την απαιτούμενη προβολή και τη φυσική πτώση στον υπό δημιουργία μαστό.

Η δημιουργία θηλής - θηλαίας άλω πραγματοποιείται έπειτα από 2-3 μήνες από την τελική αποκατάσταση.

Η άμεση αποκατάσταση του μαστού στον ίδιο χρόνο με την επέμβαση της μαστεκτομής, με τη διατήρηση του δέρματος, αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στη σύγχρονη αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Είναι η μέθοδος που απαλλάσσει την ασθενή από επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις και προσδίδει ένα κατά πολύ ανώτερο και φυσικό αποτέλεσμα στο μαστό που έχει αποκατασταθεί σε σχέση με την παλαιότερη τεχνική της ολικής μαστεκτομής και της αποκατάστασης του μαστού σε απώτερο χρόνο.


Σε εφαρμογή από τον Ιούνιο πιλοτικό πρόγραμμα για τη χρήση ποδηλάτου

Εικόνα από την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη


Αθήνα
Πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «το ποδήλατο στη ζωή μας» παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη διαμόρφωση δυνατοτήτων πρόσβασης σε κάθε πολίτη, σε αθλητικές υποδομές ή δραστηριότητες.


Περίπου τέλη Ιουνίου θα εφαρμοστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, στον Αρχάγγελο Πέλλας και στη Σαμοθράκη.


Για το ποδήλατο στην Αθήνα έχουν επιλεγεί τρεις βάσεις ποδηλάτου, στην Ακρόπολη, το Θησείο και τη Μητρόπολη, όπου θα υπάρχουν από 25 ποδήλατα και ηλεκτρονικά θα δίνεται η δυνατότητα χρέωσης χωρίς ο χρήστης να πληρώσει.


Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χρήστης να έχει πιστωτική κάρτα για να παίρνει το ποδήλατο από αυτά τα σημεία και να το αφήνει σε όποιο σημείο θέλει αφού κάνει είτε τη μετακίνησή του είτε την άθλησή του.


Στη Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί ενέργεια, η οποία έχει σχέση με την ενεργειακή άθληση και σύνθημα: «Πράττειν ενέργεια, green bikes».


Στο Λευκό Πύργο θα τοποθετηθούν στατικά ποδήλατα σε κολώνες της ΔΕΗ. Σε αυτά τα ποδήλατα ο κάθε πολίτης μπορεί να ασκηθεί και παράλληλα να παράξει ενέργεια. Θα υπάρχουν 10 βάσεις χωρητικότητας 2 ποδηλάτων.


Το τρίτο πρόγραμμα αφορά τον ορεινό δήμο Αρχαγγέλου-Πέλλας και το τέταρτο τη Σαμοθράκη.


«Πρέπει να πάμε σε πολιτικές αυτής της μορφής οι οποίες στο μέλλον συνδυαστικά θα μας δημιουργήσουν παραδείγματα, όπως αυτά του Aμστερνταμ που το 1980 ξεκίνησαν με μηδέν ποδήλατα στην πόλη και σήμερα 70% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο», είπε ο υφυπουργός Χρήστος Αηδόνης και πρόσθεσε:


«Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, το 71% των πολιτών θα ήθελαν να έχουν ως μέσο μεταφοράς το ποδήλατο, αλλά δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα».





Αναιμία και Διατροφή


Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας. Εμείς εδώ θα ασχοληθούμε με αυτούς που είναι αποτέλεσμα έλλειψης ή δυσαπορρόφησης μικροθρεπτικών συστατικών. Καταρχάς, αναιμία έχουμε όταν τα ερυθροκύτταρα είναι λιγότερα σε αριθμό από τα φυσιολογικά ή όταν περιέχουν λιγότερη αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο, που δίνει στα ερυθροκύτταρα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και έχει ως βασικό ρόλο να μεταφέρει οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Ευπαθείς ομάδες που εμφανίζουν πιο συχνά αναιμία είναι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι εγκυμονούσες, τα βρέφη, οι έφηβοι και οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή γαστρεντερικά προβλήματα. Για ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της.

Η πιο συχνή μορφή αναιμίας είναι η σιδηροπενική. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, μειωμένες επιδόσεις, αργή διανοητική ανάπτυξη, δυσκολία στη διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, μειωμένο ανοσοποιητικό και γλωσσίτιδα. Έλλειψη σιδήρου μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου, εγκυμοσύνης, ελκών, πολυπόδων εντέρου, καρκίνου του παχέος εντέρου, συγγενών ανωμαλιών ή ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου από τη διατροφή.

Οι απαιτήσεις σε σίδηρο μεταβάλλονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία καιεξαρτώνται από τις αποθήκες σιδήρου. Αν οι αποθήκες σιδήρου είναι πλήρεις, τότε απορροφάται λιγότερη ποσότητα σιδήρου από τον οργανισμό. Αντίθετα, η απορρόφηση του σιδήρου αυξάνεται όταν οι αποθήκες του σιδήρου δεν είναι πλήρεις. Αυτή η ρύθμιση στην απορρόφηση του σιδήρου συμβαίνει γιατί η αυξημένη ποσότητα σιδήρου είναι τοξική για τον οργανισμό.

Επίσης, υπάρχουν δύο είδη διατροφικού σιδήρου: ο αιμικός και ο μη αιμικός. Ο αιμικός βρίσκεται σε ζωικές τροφές (κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά) ενώ ο μη αιμικός σε φυτικές (φακές, φασόλια). Απορροφάται καλύτερα ο αιμικός σίδηρος αλλά οι πιο πολλές τροφές περιέχουν μη αιμικό σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του κρέατος και η βιταμίνη C βελτιώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Οι τανίνες (τσάι), τοασβέστιο (γαλακτοκομικά), οι πολυφαινόλες  και τα φυτικά οξέα (όσπρια και ολικής αλέσεως προϊόντα) μειώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου όταν:
-  η ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι χαμηλότερη από τη συνιστώμενη,
-  η απώλεια αίματος είναι μεγάλη,
-  οι απαιτήσεις σε σίδηρο είναι υψηλές (εγκυμοσύνη) και
-  κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική δίαιτα. 

Συνεπώς, αν έχετε σιδηροπενική αναιμία συστήνεται:

1. Να επιλέγετε τροφές που είναι καλές πηγές σιδήρου. Καλές πηγές σιδήρου ζωικής προέλευσης είναι το συκώτι χοιρινού, το συκώτι κοτόπουλο και το μοσχαρίσιο συκώτι, η μοσχαρίσια μπριζόλα, οι σαρδέλες και τα στρείδια.

2. Καλές πηγές σιδήρου φυτικής προέλευσης είναι οι φακές, τα κεράσια, οι αγκινάρες, τα μανιτάρια, τα δημητριακά και οι ηλιόσποροι.

3. Καλό είναι να καταναλώνετε τροφές με σίδηρο σε κάθε γεύμα αν αυτό είναι δυνατό.

4. Οι τροφές με σίδηρο να καταναλώνονται μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη  C (μπρόκολο, σγουρό μαρούλι, πορτοκάλι, φράουλες).

5. Αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων:
  • τσαγιού ή καφέ με τα γεύματα, γιατί περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
  • τροφίμων που περιέχουν EDTA. Για το λόγο αυτό, να διαβάζετε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες.
6. Μην πίνετε πάνω από 3 φλιτζάνια γάλα την ημέρα γιατί το ασβέστιο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Ακόμη, για την αναιμία μπορεί να ευθύνεται η ανεπαρκής πρόσληψη ή απορρόφηση βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος (μεγαλοβλαστική αναιμία, κακοήθης αναιμία). Απαραίτητος για την απορρόφηση της B12 είναι ο ενδογενής παράγοντας που εκκρίνεται στο στομάχι.

Προβλήματα δυσαπορρόφησης μπορεί να προκύψουν από χρόνιο αλκοολισμό, νόσο του Κρόν, κοιλιοκάκη, κακοήθη αναιμία, χειρουργεία που αφαιρούν τμήματα του στομάχου ή του λεπτού εντέρου και μακροχρόνια λήψη αντιόξινων και άλλων φαρμάκων. Τα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κούραση, απώλεια όρεξης, ωχρό δέρμα, προβλήματα συγκέντρωσης, δύσπνοια, πρησμένη κόκκινη γλώσσα, αιμορραγία των ούλων.

Σοβαρά συμπτώματα από μακροχρόνια έλλειψη Β12 είναι η άνοια,  η κατάθλιψη, η απώλεια ισορροπίας, το μούδιασμα και ο κνησμός. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι τοκρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Γράφει η: Ελένη Δελβινιώτη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος




Λιγότερo αποτελεσματικά με τη ζέστη αρκετά φάρμακα


Χάνουν την ευεργετική τους δράση υπό το φως του ήλιου

Λιγότερο αποτελεσματικά είναι όταν κάνει ζέστη τα φάρμακα που κρατάνε στη ζωή ασθενείς, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων. 

Συγκεκριμένα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D που παράγει ο οργανισμός μας τους καλοκαιρινούς μήνες εξουδετερώνει σε μεγάλο ποσοστό την ευεργετική δράση των χαπιών. 

Η έρευνα έγινε σε 6.000 ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, οι γιατροί θα πρέπει να μειώνουν τη δόση φαρμάκων στους ασθενείς κατά τους χειμερινούς μήνες και να την αυξάνουν το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνέστησαν στους ασθενείς να μην κάνουν την παραμικρή αλλαγή στις δόσεις που παίρνουν αν δεν συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους. 

Οι ανορθόδοξες δίαιτες βλάπτουν την υγεία


Οι επιπτώσεις συχνά είναι σοβαρές

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα θέματα που αφορούν τη διατροφή και το αδυνάτισμα είναι από τα πλέον περιζήτητα. Ένα από τα πιο έξυπνα εμπορικά επινοήματα της «βιομηχανίας» του αδυνατίσματος θεωρούνται οι ανορθόδοξες δίαιτες (fad diets). Αυτές οι δίαιτες βασίζονται σε δυο αρχές:


1. Στην «ανισορροπία» σε μακροθρεπτικά συστατικά που συνοψίζονται στα παρακάτω χαρακτηριστικά: Πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες, πλούσιες σε πρωτεΐνη, πολύ χαμηλές σε λίπος.


2. Στην κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο.

Για παράδειγμα, το 1967 εμφανίστηκε η δίαιτα του Στίλμαν, το 1972 η δίαιτα του Άτκινς, το 1980 η δίαιτα του Μπέβερλι Χιλς, το 1981 η δίαιτα της λαχανόσουπας, το 1991 η δίαιτα της πρωτεΐνης, και το 1995 η δίαιτα της Ζώνης.

Τα επιπλέον στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ανορθόδοξες δίαιτες είναι:

- Η αμφισβητούμενη αξιοπιστία του συγγραφέα.

- Η δίαιτα προωθεί:
Μαγικά και θαυματουργά φαγητά;
Γρήγορη απώλεια βάρους;
Καθόλου άσκηση;
Αυστηρά μενού; «Καλά» & «κακά» τρόφιμα;

- Η δίαιτα:
Είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή!

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν αυτές τις δίαιτες. Αντίθετα, οι δίαιτες αυτές χαρακτηρίζονται από χρήση εμπειρικής μαρτυρίας και όχι συγκεκριμένων γεγονότων για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους καθώς και έλλειψη οποιασδήποτε κριτικής από συνάδελφους.

Οι παρενέργειες οι οποίες αναφέρονται μετά από εφαρμογή τέτοιων διαιτών είναι καταβολή, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ναυτία, έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και πιο σοβαρές όπως υπερχοληστερολοαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία, αναιμία, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών, σπάσιμο νυχιών και πιο συστηματικές βλάβες.

Η απώλεια βάρους που συνήθως παρατηρείται στις ανορθόδοξες δίαιτες οφείλεται σε απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού και όχι σε απώλεια λίπους. Ένα ακόμη σημαντικό μειονέκτημα αυτών των διαιτών είναι ότι το άτομο υιοθετεί λαθεμένες διατροφικές συνήθειες και δεν εκπαιδεύεται σε έναν καθολικά υγιεινό τρόπο διατροφής και διαβίωσης. Το αποτέλεσμα είναι, μετά την ολοκλήρωση του διατροφικού προγράμματος, το άτομο να επανέρχεται στις παλιές του συνήθειες και να επανακτά το βάρος που έχασε, πολλές φορές και ακόμα περισσότερο.


Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι αυτό που συνδυάζει ισορροπημένη διατροφή, αλλαγή διατροφικών συνηθειών και φυσικά συστηματική άσκηση!

Ακολουθώντας, λοιπόν, τη δίαιτα ενός φίλου, ενός γνωστού ή απλά μια δίαιτα που έπεσε στα χέρια μας, είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον οργανισμό και στην υγεία μας.

Που πρέπει να απευθυνθούμε προκειμένου να έχουμε μια σωστή και έγκυρη ενημέρωση;

Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, απευθυνόμαστε πάντα σε επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο (απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών ή των Τ.Ε.Ι Διατροφής) ο οποίος θα εκπονήσει εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις με βάση την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό, τις συνήθειες και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου.

Δυστυχώς λόγω μη έλλειψης κρατικών ελέγχων εξακολουθεί να εξασκείται και από άτομα τα οποία δεν έχουν αυτή την ειδικότητα, όπως για παράδειγμα γυμναστές, που πολλές φορές επειδή έχουν μια μεταπτυχιακή εκπαίδευση θεωρούν ότι γνωρίζουν την επιστήμη της διατροφής, από αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, βελονιστές, ιατρούς χωρίς αντίστοιχη πανεπιστημιακή κατάρτιση και λοιπούς.

Υπάρχουν γνωστές εταιρείες συμπληρωμάτων οι οποίες χρησιμοποιούν λογιστές, οικονομολόγους κλπ για να εξασκούν το επάγγελμα του διαιτολόγου στην προώθηση των προϊόντων τους. Η σωστή και έγκυρη ενημέρωση είναι η καλύτερη προσέγγιση πριν την επιλογή του κατάλληλου επιστήμονα.

Στυτική δυσλειτουργία και κατάθλιψη

Της Εύης Κυράνα
Τι σηματοδοτεί η κατάθλιψη στον άνδρα με στυτική δυσλειτουργία;
Έως σήμερα γνωρίζαμε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά προάγγελος καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα δεδομένα υποστήριζαν πως περίπου ένας στους 4 άνδρες ηλικίας 40 έως 69 ετών με στυτική δυσλειτουργία θα παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα σε διάστημα 12 χρόνων.
Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν την κατάθλιψη ως επιπρόσθετο παράγοντα επικινδυνότητας για καρδιαγγειακά προβλήματα. Πρόσφατη μελέτη (Bandini, 2010) έδειξε πως όταν ένας άνδρας με στυτική δυσλειτουργία πάσχει και από κατάθλιψη, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα και να πεθάνει από αυτά.

Η μελέτη έγινε στην Ιταλία σε δείγμα 1.687 ανδρών που επισκέφτηκαν ιατρείο για τη σεξουαλική υγεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η κατάθλιψη αυξάνει την επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων 4 χρόνια μετά, ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων παραγόντων επικινδυνότητας.
Πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη στους ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία;
Η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με την κατάθλιψη, αφού συχνά συνυπάρχουν. Η στενή σχέση των δύο έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες. Περίπου ένας στους δύο ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία έχει συμπτώματα κατάθλιψης (Shabsigh, 1998).
Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του να αξιολογείται η ψυχική υγεία του ασθενούς με στυτική δυσλειτουργία όχι μόνο για την αποκατάσταση της σεξουαλικής του ζωής, αλλά και για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Φαίνεται για άλλη μια φορά πως τα σεξουαλικά προβλήματα δεν αφορούν μόνο τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, αλλά συνδέονται και με την ψυχική διάθεση και την καρδιαγγειακή υγεία του. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να αναζητά κανείς εγκαίρως βοήθεια για τη στυτική δυσλειτουργία.

Η Εύη Κυράνα (www. kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης