Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Πού λεφτά για να πας σε γιατρό



ΕΡΕΥΝΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΝ

Ακόμη και βασικές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας στερούνται πλέον, λόγω οικονομικής κρίσης, οι Ελληνες με χαμηλά εισοδήματα.

Οπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, τέσσερις στους δέκα δεν απευθύνθηκαν έγκαιρα σε γιατρό ή υπηρεσία υγείας τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας και του οικονομικού κόστους. Οι περισσότεροι προτιμούν δημόσια μονάδα για να εξυπηρετηθούν, ώστε να μην καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι 5 στους 10 επιλέγουν για ιατρική φροντίδα τα κέντρα υγείας, τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή τους συμβεβλημένους με τα ταμεία τους γιατρούς.
Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι το σχεδόν ανύπαρκτο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που διαθέτει σήμερα η χώρα μας δεν διευκολύνει τους ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί 3 στους 10 δεν πήγαν σε μονάδα υγείας, παρ' ότι το είχαν ανάγκη. Οπως οι ίδιοι δήλωσαν, το απέφυγαν εξαιτίας της μεγάλης αναμονής «για κλείσιμο ραντεβού».
Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 8% των ασθενών που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ικανοποιημένο (πολύ ή πάρα πολύ) από τις υπηρεσίες υγείας που διαθέτει η χώρα μας, ενώ το 21% δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο και το 36% λίγο.
Κι όμως, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς 6 στους 10 (56%) είναι πολύ ή πάρα πολύ ανήσυχοι για το επίπεδο του τομέα της υγείας εν όψει των περαιτέρω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Ολα αυτά μάλιστα συμβαίνουν τη στιγμή που η πλειοψηφία είναι φοβισμένη για τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην υγεία (λόγω μη σωστής διατροφής, στρες, καπνίσματος, έλλειψης άσκησης κ.λπ.). Συγκεκριμένα το 45% δηλώνει πολύ ή πάρα πολύ ανήσυχο για το μέλλον της υγείας του και το 35% αρκετά. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μισοί από τους ερωτώμενους (49%), γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας υστερούν σημαντικά, αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να προστατεύσουν την υγεία τους από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πάντως ελάχιστοι είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται από το σημερινό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (γιατροί και διαγνωστικές εξετάσεις). Το 28% είναι δυσαρεστημένο και μόλις το 20% είναι ικανοποιημένο από το εξωνοσοκομειακό σύστημα. Βέβαια, ενδεικτικό της αντίληψης που επικρατεί στη χώρα μας και θέλει τους ασθενείς να σπεύδουν στο νοσοκομείο για το παραμικρό είναι το γεγονός ότι το 56% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν αρκετό το να έχουν μια καλή νοσοκομειακή περίθαλψη ανεξάρτητα από το πώς θα εξυπηρετηθούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή από γιατρούς και μικρότερες μονάδες υγείας.
Αλλωστε, και να ήθελαν να έχουν τον οικογενειακό τους γιατρό για να καλύπτουν τις πρώτες ανάγκες, δεν είναι και ότι πιο εύκολο, καθ' ότι ο θεσμός... σχεδιάζεται εδώ και περίπου 15 χρόνια. Μάλιστα δεν αναμένεται να υλοποιηθεί ούτε με τον νέο νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς δεν προβλέπεται σε κανένα άρθρο. Ισως γι' αυτό 6 στους 10 δηλώνουν πως δεν έχουν προσωπικό γιατρό.




Ο Μεγάλος Αδελφός στο ανθρώπινο γονιδίωμα

Η επιτακτική ανάγκη προστασίας της «ιδιωτικότητας» την εποχή της παντοκρατορίας των γονιδίων



Οπως είδαμε στο τελευταίο μας άρθρο, μετά την «αποκωδικοποίηση» του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για την κάθε είδους βιοϊατρική επέμβαση στην πολύπλοκη βιολογικά και ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνικά «επικράτεια» των ανθρώπινων γονιδίων.


Υποστηρίξαμε μάλιστα ότι το μεγάλο διακύβευμα του εικοστού πρώτου αιώνα είναι η διαμόρφωση μιας νέας προβλεπτικής και επεμβατικής βιοϊατρικής, η εφαρμογή της οποίας δεν θα θίγει το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης και αυτόνομης (από οικονομικά ή κοινωνικά μικροσυμφέροντα) ανάπτυξης κάθε ανθρώπινης ζωής (βλ. «Ε» 26.02.11).
Για παράδειγμα, αν πριν από μερικά χρόνια ένας πολύ στενός συγγενής σας έπασχε από μια σοβαρή ασθένεια, από καρκίνο του εντέρου ή του μαστού, από νόσο Αλτσχάιμερ ή από διαβήτη, ήσασταν αναγκασμένοι να ζείτε στην αβεβαιότητα μήπως κάποτε εκδηλώσετε κι εσείς αυτή την ασθένεια. Σήμερα, με ένα σχετικά απλό γενετικό τεστ μπορείτε να μάθετε εγκαίρως αν εσείς ή τα παιδιά σας έχετε κληρονομήσει τα μεταλλαγμένα γονίδια και επομένως αν πράγματι έχετε αυξημένες πιθανότητες να νοσήσετε από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Η πρωτόγνωρη βιοϊατρική δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεσματικής πρόληψης πολλών γενετικών ασθενειών πριν αυτές εκδηλωθούν οφείλεται στις πρόσφατες εντυπωσιακές προόδους της γονιδιακής ανάλυσης και, πρωτίστως, στην πλήρη αλληλούχηση του ανθρώπινου DNA, του μορίου δηλαδή το οποίο περιέχει όλες τις γενετικές πληροφορίες (τα γονίδια) που, μαζί με το περιβάλλον, καθορίζουν την καλή ή κακή λειτουργία κάθε οργανισμού.
Για την πλήρη αλληλούχηση του DNA χρειάστηκαν δεκατρία χρόνια εντατικών ερευνών (από το 1990 μέχρι το 2003), ενώ για την υλοποίηση του προγράμματος «Ανθρώπινο Γονιδίωμα» δαπανήθηκαν πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία χρόνια το κόστος για την εργαστηριακή ταυτοποίηση των γονιδίων μας, δηλαδή για την πλήρη αλληλούχηση των 3 δισεκατομμυρίων βάσεων του DNA μας, έχει μειωθεί σημαντικά: είναι τουλάχιστον 100 φορές μικρότερο απ' ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία. Παρ' όλα αυτά, το κόστος μιας πλήρους γονιδιακής ταυτοποίησης παραμένει σήμερα εξαιρετικά υψηλό.
Την επόμενη δεκαετία, ωστόσο, προβλέπεται ότι η πλήρης αλληλούχηση των γονιδίων ενός ατόμου δεν θα στοιχίζει πάνω από χίλια δολάρια! Συνεπώς, στο άμεσο μέλλον τα γενετικά τεστ για την ταυτοποίηση όλων των γονιδίων μας θα αποτελούν μια σχεδόν καθημερινή και κοινότοπη βιοϊατρική πρακτική.
Δυνατότητες και πειρασμοί της γονιδιακής αυτογνωσίας
Ποιος όμως και σε ποιες περιπτώσεις θα μπορεί ή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά τα τόσο προσωπικά γονιδιακά δεδομένα; Το βασανιστικό αυτό ερώτημα ήδη απασχολεί όλους τους σκεπτόμενους ειδικούς -επιστήμονες, κοινωνικούς φιλοσόφους, δικαστικούς και πολιτικούς- δεδομένου ότι το μέλλον των ανθρώπινων ελευθεριών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα απαντήσουν οι σύγχρονες κοινωνίες σε αυτό το μεταμοντέρνο αίνιγμα της σφίγγας-τεχνοεπιστήμης.
Μολονότι το κόστος των γενετικών αναλύσεων είναι υπερβολικά υψηλό και δεν διαθέτουμε ακόμη επαρκείς τεχνικές συσχέτισης ώστε οι ειδικοί να μπορούν να προβλέπουν με ασφάλεια τους ιατρικούς κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία ορισμένων μεταλλάξεων, εντούτοις στις πιο πλούσιες κοινωνίες ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται καθημερινά σε γενετικά τεστ.
Αυτό συμβαίνει επειδή θεωρείται δεδομένο ότι όσο περισσότερα γνωρίζουν οι γιατροί για τα γονίδιά μας τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να προβλέπουν, να αντιμετωπίζουν και, ενδεχομένως, να θεραπεύουν τις «γενετικές» ασθένειες που εξαρτώνται από αυτά.
Παρά τους ευσεβείς πόθους μας, όμως, οι έννοιες της «γενετικής πληροφορίας», του «γονιδίου» και της «γενετικής ασθένειας» δεν είναι δυστυχώς ακόμη τόσο σαφείς όσο θα θέλαμε. Αντίθετα, πρόκειται για επιστημονικές έννοιες που διαρκώς αλλάζουν ή και αναθεωρούνται ριζικά από τα νέα ερευνητικά δεδομένα.
Για παράδειγμα, τα τελευταία δέκα χρόνια οι σχετικές γονιδιακές αναλύσεις και οι κλινικές εφαρμογές των γενετικών τεστ άρχισαν να επεκτείνονται από τις πιο απλές «μονογονιδιακές» παθήσεις, που εξαρτώνται από ένα μόνο γονίδιο, στις πολύ πιο σύνθετες «πολυπαραγοντικές» παθήσεις που αποτελούν τον κανόνα. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν, στην εκδήλωση των τελευταίων εμπλέκονται πολλά γονίδια σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες.
Εντούτοις, παρά τις εγγενείς τους αδυναμίες, τα διαθέσιμα σήμερα γενετικά τεστ ανέρχονται σε περίπου 1.500, ενώ εκατοντάδες άλλα βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Χάρη στην εφαρμογή των γενετικών τεστ ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών στη Δύση διαθέτει ιατρικά ιστορικά που είναι εμπλουτισμένα με «ευαίσθητα» προσωπικά γενετικά δεδομένα, ένα φαινόμενο που θα λάβει οπωσδήποτε μαζικές διαστάσεις τα προσεχή χρόνια.
Στους καθοριστικούς παράγοντες για τη ραγδαία εξάπλωση και τη μαζική εφαρμογή αυτής της νέας βιοϊατρικής πρακτικής, εκτός από τη σταδιακή μείωση του κόστους των γενετικών τεστ, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη φιλοδοξία να επιτευχθεί επιτέλους μια εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή, με φαρμακευτικές ουσίες κατάλληλες για κάθε μεμονωμένο ασθενή. Και γι' αυτόν το σκοπό έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται ειδικά «φαρμακο-γονιδιωματικά τεστ» τα οποία επιτρέπουν στους γιατρούς να επιλέγουν, κατά περίπτωση, την πιο κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αποκλείοντας έτσι τις σοβαρές παρενέργειες από την εισαγωγή λανθασμένων φαρμακευτικών ουσιών. Παρά όμως τις ευγενείς προθέσεις των γιατρών, αυτά τα νέα ιατρικά αρχεία με τα «ευαίσθητα» και πολύ προσωπικά γονιδιακά δεδομένα εγείρουν πλέον σοβαρότατα νομικά, κοινωνικά και βιοηθικά προβλήματα ασφάλειας.
Η προστασία των απόρρητων ιατρικών και ειδικά των ευαίσθητων προσωπικών γενετικών δεδομένων αποτελεί ένα ακανθώδες κοινωνικό πρόβλημα. Πρόβλημα που επιτείνεται από το γεγονός ότι πλέον όλες αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται κωδικοποιημένες σε ψηφιακή μορφή στο Διαδίκτυο, για την ασφάλεια του οποίου υπάρχουν πολλές και βάσιμες αμφιβολίες.
Κάθε άλλο, λοιπόν, παρά καθησυχαστικό θα πρέπει να είναι για όποιον υποβάλλεται σήμερα σε γενετικά τεστ να γνωρίζει ότι τα νέα ψηφιακά ιατρικά ιστορικά θα περιέχουν όλες τις απαραίτητες, και νομικά απόρρητες, πληροφορίες για τις γενετικές παθήσεις που ενδέχεται να εκδηλώσει κάποτε.
Και μολονότι η όποια γενετική προδιάθεση για κάποια ασθένεια δεν ισοδυναμεί καθόλου με βεβαιότητα για εκδήλωσή της, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στον επαγγελματικό χώρο παραβλέπεται και καταστρατηγείται συστηματικά αυτός ο χρυσός επιστημονικός κανόνας.
Η απειλή του μαζικού γενετικού φακελώματος
Στην εποχή του Διαδικτύου και των γενετικών τεστ, η προστασία των λεγόμενων «ευαίσθητων» προσωπικών δεδομένων καθώς και του συναφούς δικαιώματος στην «ιδιωτική» ζωή και στην ελεύθερη ανάπτυξη κάθε ατόμου αποτελούν υποτίθεται θεμελιώδη και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, τουλάχιστον στις πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες.
Οσο για τη διασφάλιση και τη νομική προστασία της ιδιωτικότητας (privacy), αυτή αναγνωρίζεται πλέον (περισσότερο θεωρητικά και λιγότερο στην πράξη) ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα τόσο από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών όσο και από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πολιτικά Δικαιώματα. Επίσης το δικαίωμα στην «ιδιωτικότητα» εντάσσεται στα δήθεν απαραβίαστα Θεμελιώδη Δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε σειρά άλλων διεθνών συμβάσεων.
Με ποια μέσα μια σύγχρονη κοινωνία μπορεί να αποτρέψει την άνομη και καταχρηστική χρήση των απόρρητων γενετικών δεδομένων, ανεξάρτητα από τη φύση και τον τρόπο συλλογής τους; Πώς θα μπορούσε να αποφύγει την ορατή πλέον απειλή ενός ατομικού ή μαζικού φακελώματος των πολιτών της στη βάση κάποιων εντελώς αυθαίρετων φυλετικών, ψυχοβιολογικών ή και πολιτικών «γενετικών» κριτηρίων;
Προφανώς, ο κοινωνικός έλεγχος των πρόσφατων τεχνο-επιστημονικών δυνατοτήτων προϋποθέτει την ύπαρξή ενός νέου στιβαρού νομοθετικού πλαισίου που θα απαγορεύει την πρόσβαση των εργοδοτών, των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των κρατικών υπηρεσιών (π.χ. της αστυνομίας ή της δικαστικής εξουσίας) σε οιαδήποτε προσωπική γενετική ή ιατρική πληροφορία. Ενα τέτοιο πλήρες και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο, δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη σε καμία χώρα της Δύσης· γεγονός που γεννά τις πιο εφιαλτικές υποψίες όσον αφορά το μέλλον των ανθρώπινων ελευθεριών.

Γονείς μαθητή με αναπηρία καταγγέλουν εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης ως επικίνδυνη για το παιδί τους

Φαινόμενα εκφυλισμού στον πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής


Στο πλευρό της εκπαιδευτικού οι συνάδελφοί της καταγγέλουν ως υπαίτιο της ακαταλληλότητάς της το υπουργείο παιδείας



Γονείς μαθητή με σοβαρή κινητική αναπηρία της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου Βιλλίων, ζητούν την απομάκρυνση από το σχολείο της δασκάλας που προσλήφθηκε φέτος μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για να προσφέρει στο παιδί τους υπηρεσίες παράλληλης στήριξης μέσα στην σχολική τάξη!
Οι γονείς απέστειλαν προ μερικών εβδομάδων εξώδικο στο υπουργείο παιδείας καταγγέλοντας την άρνηση της δασκάλας να μετακινεί τον μαθητή στα σχολικά διαλλείμματα και εγκαλώντας την ως αποκλειστικά υπεύθυνη σε περίπτωση τραυματισμού του παιδιού. Κατόπιν της απαραίτητης σε αυτές τις περιπτώσεις προκαταρκτικής εξέτασης, αποφασίστηκε για σήμερα 2 Φεβρουαρίου η διενέργεια ΕΔΕ με εντολή του προϊσταμένου του υπηρεσιακού συμβουλίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δυτ. Αττικής. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ΕΔΕ ζητήθηκε από τον εκτελώντα χρέη ανακριτή η προσωρινή απομάκρυνση της δασκάλας.
Υπέρ της δασκάλας και καταγγέλοντας την όλη διαδικασία ως “τρομοκράτησή της” παρενέβη με επιστολή που απέστειλε προς την Δ.Ο.Ε. και όλους τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Π.Ε.) ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Δυτικής Αττικής. Στην επιστολή ο σύλλογος ζητά να σταματήσει η δίωξη της δασκάλας και η ΕΔΕ εναντίον της και “να μην απομακρυνθεί παρά την θέλησή της από το σχολείο στο μοποίο τοποθετήθηκε”
Επιβάλλεται να επισημανθεί ότι η ανθρώπινη και συνδικαλιστική υποστήριξη που αποτυπώνεται στην επιστολή του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Δυτ. Αττικής, συνοδεύεται από αποδοχή της έλλειψης τυπικών προσόντων της δασκάλας για την θέση που εκλήθη να καλύψει. Οπως σημειώνεται στην επιστολή, “η συναδέλφισσα αποφοίτησε το 2010 από το Παιδαγωγικό Τμήμα και προσλήφθηκε φέτος για πρώτη φορά στην εκπαίδευση ως αναπληρώτρια μέσω ΕΣΠΑ στον τομέα της παράλληλης στήριξης στο Δημοτικό Σχολείο Βιλλίων προκειμένου να παράσχει παιδαγωγική υποστήριξη σε μαθητή της ΣΤ’ με σοβαρές κινητικές και νοητικές ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μία εκπαιδευτικό η οποία, όπως και εκατοντάδες άλλοι νέοι εκπαιδευτικοί, προσλήφθηκε στην παράλληλη στήριξη από το ΥΠ.ΠΔΒΜΘ χωρίς προηγούμενες γνώσεις στην ειδική αγωγή, ούτε καν προϋπηρεσία και εμπειρία στη γενική αγωγή. Χωρίς επίσης επιμόρφωση την οποία όφειλε το κράτος να της παρέχει”.
Eξειδικεύοντας σχετικά με τις δυσκολίες της δουλειάς που ανατέθηκε στην νεαρή δασκάλα – μέλος του, ο σύλλογος επισημαίνει ότι “η παράλληλη στήριξη αποτελεί ένα δύσκολο και ιδιαίτερο πεδίο ρευστό από τη φύση του και ευάλωτο ως δομή.  Οι συνθήκες  εργασίας των συναδέλφων συχνά δεν τους επιτρέπουν να παρέχουν ουσιαστικό παιδαγωγικό έργο παρά την καλή τους διάθεση. Στην περίπτωση της συναδέλφισσας η εκπαιδευτική πολιτική του κράτους είχε ως αποτέλεσμα την εχθρική αντιμετώπιση της από τους γονείς του μαθητή της” . Εξαιρετικό ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και το κλείσιμο της επιστολής υποστήριξης της διωκόμενης εκπαιδευτικού, όπου οι του συλλόγου δηλώνουν ότι “ως εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουμε την αγωνία των γονέων για τη μόρφωση των μαθητών με αναπηρίες αλλά δηλώνουμε πως δε θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα της διαρκούς υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η λύση δεν είναι τα εξώδικα και οι ΕΔΕ κάθε φορά που το κράτος αποτυγχάνει να προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για όλα τα παιδιά”.
Hτελευταία φράση μοιάζει να ... τα λέει όλα για τις εκφυλιστικές παρενέργειες των “λογικών ΕΣΠΑ” στον πολύπαθο χώρο της ειδικής αγωγής. 



Αναξιοποίητη για την Ελλάδα η διεθνής τουριστική αγορά των ΑμεΑ

Πρωτοποριακή κατασκευή για πρόσβαση στην θάλασσα από το πολυτεχνείο Πάτρας.
Περιορισμένη η αξιοποίησή της στην χώρα μας..

Ο σχεδιασμός τουριστικής πολιτικής στην χώρα μας δεν έχει διαχρονικά συμπεριλάβει ως κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των τουριστών με αναπηρία. Πρόκειται περί στρατηγικού λάθους, όπως αποδεικνύουν τα σχετικά με την διεθνή τουριστική αγορά των ΑμεΑ στοιχεία και ευρήματα.



Το μέγεθος της διεθνούς τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος άλλων αγορών (θρησκευτικός, συνεδριακός, οικολογικός, αγροτουρισμός κ.α.) προς τις οποίες έχουν στραφεί επί χρόνια οι σχεδιασμοί τουριστικής πολιτικής για την προσέλκυση νέων πελατών. Τα πιό αξιόπιστα στοιχεία μας προσφέρονται από αναλυτική μελέτη προ οκταετίας του γερμανικού υπουργείου οικονομικών που είχε ως θέμα την δυναμική, τις προδιαγραφές και τις ιδιατερότητες της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς. Τα τεκμήρια της μελέτης “κραυγάζουν” υπέρ της αναγκαιότητας να επενδυθεί νους και χρήμα υπέρ της προσέλκυσης της τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Ελλάδα, η οικονομία των οποίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τουριστικό προϊόν.
Επιγραμματικά : Περίπου το 54% των ανθρώπων με αναπηρία στην Γερμανία, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς 3.640.000 άνθρωποι, ταξιδεύουν για λόγους τουρισμού/αναψυχής ανελλιπώς κάθε χρόνο, κάνοντας κατά μέσο όρο 1,3 ταξίδια/χρόνο, το οποίο σημαίνει 4.740.000 μετακινήσεις ετησίως. Από αυτές τις μετακινήσεις το 41,2% γίνεται εντός συνόρων και έχει μέση διάρκεια 13,9 μέρες και το λοιπό 58,8% σε προορισμούς του εξωτερικού. Σε ότι αφορά το κόστος διακοπών, οι γερμανοί με αναπηρία δαπανούν 15% περισσότερα χρήματα από τους μη αναπήρους συμπατριώτες τους . Τα ίδια περίπου ισχύουν σε όλη την Ευρώπη όπως πιστοποιούν μικρότερης έκτασης έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα παραπάνω είναι  τα κρισιμότερα ποσοτικά στοιχεία της  έρευνας. Ιδιαίτερης σημασίας για την κατανόηση της τουριστικής αγοράς των ΑμεΑ έχουν και τα περιλαμβανόμενα ποιοτικά στοιχεία, που επίσης εν περιλήψει παραθέτουμε :
Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων με αναπηρία επιλέγει για τις διακοπές την περίοδο  της χαμηλής τουριστικής κίνησης (Μάϊος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Το 26% επιδεικνύει  απόλυτη προσήλωση στον τουριστικό προορισμό που έχει ικανοποιήσει προηγούμενα τις προσδοκίες του, δηλαδή τον επισκέπτεται ανελλιπώς. Περίπου ένας στους δύο (48%) δηλώνει την διάθεση, ανάγκη αλλά και οικονομική δυνατότητα για ακόμα περισσότερα ταξίδια αναψυχής απ’ όσα ανά έτος πραγματοποιεί, εξηγώντας ότι δεν το πράττει διότι είναι πολύ λίγοι οι αληθώς προσβάσιμοι τουριστικοί προορισμοί. Αποκαλυπτική είναι και η απάντηση που αφορά την προεργασία επιλογής τουριστικού προορισμού. Το 71% των ΑμεΑ αποδίδουν κυρίαρχη σημασία στα της οργάνωσης του ταξιδιού (προετοιμασίες, έγκαιρη κράτηση, πληροφόρηση επί συγκεκριμένων λεπτομερειών, προγραμματισμός δραστηριοτήτων στον τόπο αναψυχής), πιθανά οργανωτικού τύπου προβλήματα πλήρως τους αποθαρρύνουν. Αντίστοιχα υψηλό ποσοστό (7 στους 10), όταν μελετά το ενδεχόμενο νέου/άγνωστου προορισμού, δεν εμπιστεύεται για πληροφορίες τους παροχείς τουριστικών υπηρεσιών παρά μόνο άλλα ΑμεΑ που έχουν ήδη επισκεφτεί τον προορισμό. Η παραπάνω ανασφάλεια κρίνεται ως απόλυτα δικαιολογημένη. Υπάρχει μείζον ζήτημα – το καταμαρτυρούν ομόφωνα οι δραστηριοποιούμενες στον χώρο του προσβάσιμου τουρισμού οργανώσεις και φορείς – σε ότι αφορά την έλλειψη εξειδίκευσης των επαγγελματιών του τουρισμού. Οι οποίοι αδυνατούν - έστω και αν το επιθυμούν - να προσφέρουν αξιόπιστες απαντήσεις στους υποψήφιους πελάτες με αναπηρία διότι δεν γνωρίζουν τους κώδικες των αναγκών τους, αγνοούν το τι ακριβώς “ζητάνε να μάθουν ”.
Βάσει των παραπάνω , ένας σοβαρός σχεδιασμός διείσδυσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην τουριστική αγορά των ΑμεΑ και ευρύτερα των εμποδιζομένων ατόμων που θα μπορούσε να αντέξει στον χρόνο και να αποδώσει διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα αποτελέσματα, θα έπρεπε σχηματικά να ξεδιπλώνεται σε 4 επίπεδα.
Συγκεκριμένα : Αληθινή καταγραφή των υφισταμένων υποδομών και ελλειμμάτων (πρώτο επίπεδο).  Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις - στο σύνολο των κρίκων που συνθέτουν την αλυσίδα προσβασιμότητας - πιλοτικού χαρακτήρα, σε καίριους τουριστικούς προορισμούς(δεύτερο επίπεδο). Πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών του τουρισμού σε θέματα ικανοποίησης των αναγκών του επισκέπτη με αναπηρία (τρίτο επίπεδο). Και τέλος (τέταρτο επίπεδο), οργανωμένη προβολή του προσβάσιμου τουριστικού προϊόντος, δημιουργία διεθνούς δικτύου προβολής, στρατηγική διείσδυσής του σε μόνιμη βάση στην διεθνή τουριστική αγορά .
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν μιά πλήρη αναπτυξιακή στρατηγική Εχει ως βάση τις απαράβατες για το αναπηρικό κίνημα αρχές της καθολικής συμμετοχής και την έμπρακτη εφαρμογή της φιλοσοφίας – τεχνογνωσίας υπό τον τεχνοκρατικό κωδικό “ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” που έχει αναπτυχθεί σε κάμποσες προηγμένες χώρες εδώ και δύο δεκαετίες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η στρατηγική αυτή δεν αφορά μόνο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ , αλλά παράλληλα υποστηρίζει την κερδοφορία των επαγγελματιών στον χώρο του τουρισμού αναβαθμίζοντας  το τουριστικό προϊόν στο σύνολό του. Πολύ πιό απλά, κερδίζοντας τα άτομα με αναπηρία κερδίζουν αυτόματα όλοι !
Σε ρόλο πρωτοπορίας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με αξιόπιστες προδιαγραφές προσβασιμότητας, η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) δια του προέδρου της Νίκου Σκόνη επισημαίνει ότι “η υιοθέτηση και έμπρακτη εφαρμογή στρατηγικού πλαισίου για την διείσδυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην διεθνή αγορά των ΑμεΑ πρέπει να γίνει έγκαιρα. Αν υποθέσουμε ότι επιδιώκουμε κάποια πρώτα απτά αποτελέσματα από την ερχόμενη τουριστική περίοδο, η σχετική προεργασία πρέπει να αρχίσει το συντομότερο. Η στρατηγική αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ώστε να μπορεί  αληθώς να ανταποκριθεί στην μεγάλη και αναξιοποίητη για την χώρα μας τουριστική αγορά των ΑμεΑ , απαιτεί συντονισμένα και προσεγμένα βήματα. Είναι απλή όχι όμως και εύκολη υπόθεση, επ’ ουδενί δε μπορεί να επιτευχθεί με ψευτοπαρεμβάσεις που κινούνται στις παρωχημένες λογικές της ... τελευταίας στιγμής. Συνιστά μιά μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επένδυση καθοριστική της συνολικής ταυτότητας και προσανατολισμού του τουριστικού προϊόντος για τα επόμενα χρόνια. Μόνο αντιληπτή ως τέτοια από τα πρώτα της βήματα, μπορεί να αναπτυχθεί και αποδώσει”... 

Πέντε δεσμεύσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου υπέρ των ΑμεΑ


Το προίόν της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) με τον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν πέντε σαφείς δεσμεύσεις από πλευράς υπουργού, για τις οποίες η συνομοσπονδία εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Οι πέντε δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου αντανακλούν αντίστοιχα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ και επιγραμματικά έχουν ως εξής:
►  Δεν θα υπάρξει καμιά περικοπή στα επιδόματα που λαμβάνουν οι πολίτες με αναπηρία.
►  Στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα τυχερά παιχνίδια θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για ειδικό πόρο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται πολιτικές κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης των ΑμεΑ.
►  Σύντομα θα πραγματοποιηθεί μελέτη με ευθύνη του υπουργείου οικονομικών για το επιπρόσθετο κόστος διαβίωσης που συνεπάγεται η αναπηρία.
►  Σε ότι αφορά τη νομική ασάφεια που έχει παρατηρηθεί σχετικά με την συνταξιοδότηση πλήρους γήρατος στην δεκαπενταετία για ορισμένες κατηγορίες αναπηρίας που εισήχθησαν στην ασφάλιση μετά το 1993, η αποσαφήνιση θα γίνει μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης που σύντομα θα κατατεθεί.
►  Συστήνεται λίαν προσεχώς μόνιμη Επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ και γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας), για θέματα τα οποία επιδέχονται άμεσης επίλυσης, όπως και για την μελέτη της νέας επιδοματικής πολιτικής 2012 - 2015. Η πρώτη συνάντηση των μελών της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συζήτηση τέθηκε από πλευράς ΕΣΑμεΑ και το θέμα της σταδιακής κατάρρευσης των προνοιακών δομών λόγω υποχρηματοδότησης. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε “τα κατεπείγοντα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή του Μνημονίου, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και η τήρηση της αναλογίας 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις έχουν πια οδηγήσει στην απογύμνωση όλων των προνοιακών δομών. Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών δεν είναι η μόνη δομή που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, η πλειονότητα των δομών βρίσκεται στο ίδιο κάκιστο επίπεδο. Πιο ειλικρινές είναι να πούμε ότι δεν μπορούμε να τις συντηρούμε και τις κλείσουμε”.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις υπουργικές δεσμεύσεις ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γ. Βαρδακαστάνης επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής τους στην πράξη. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει  “η κυβέρνηση οφείλει να θέσει κόκκινες γραμμές και μια από αυτές πρέπει να αφορά στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα”.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


Δείτε επίσης: 

Παπακωνσταντίνου: Δεν περικόπτονται τα επιδόματα των ΑμεΑ

Ο δεκάλογος της εργονομίας


Πως να προστατευτείτε από την κακή στάση του σώματος στο γραφείο

Οι συμβουλές που ακολουθούν περιλαμβάνονται στη μελέτη των Moore and Swanson και μπορούν να καταστήσουν το χώρο εργασίας πιο ακίνδυνο.

1.Επιλέξτε μια σωστή καρέκλα που να υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα (την περιοχή χαμηλά στη μέση). Ένα ειδικό μαξιλάρι ή μια ειδική πλάτη καρέκλας μπορούν να βοηθήσουν.

2. Καθαρίστε κάτω από το γραφείο σας και απομακρύνεται τυχόν αντικείμενα για να εντοπίσετε τις πιο βολικές θέσεις για τα πόδια σας.

3.Προσέξτε τη στάση του σώματος σας, Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος, ιδανικά στο ύψος του αγκώνα. Όταν δακτυλογραφείτε, το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι κεντραρισμένο μπροστά σας με το ποντίκι δίπλα σε αυτό. Τέλος είναι σημαντικό να βρείτε μια φυσική χαλαρή θέση που να κρατάει τους καρπούς ίσους και τα χέρια πάνω από το πληκτρολόγιο.

4.Εξοικειωθείτε με την περιοχή άνεσής σας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, πρέπει να τοποθετήσετε αντικείμενα που χρησιμοποιείται συχνά σε σημεία που φτάνετε εύκολα, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια.

5. Χρησιμοποιείστε ακουστικά εάν η δουλειά σας απαιτεί διαρκή χρήση τηλεφώνου.

6. Τοποθετήστε σωστά την οθόνη. Κεντράρετε την οθόνη μπροστά σας σε απόσταση τέτοια ώστε να την φτάνετε με το χέρι σας, με το πάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται περίπου στο ύψος των ματιών. Τοποθετήστε την οθόνη μακριά από πηγές φωτός που μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλητικές αντανακλάσεις και να θυμάστε ότι πρέπει να καθαρίζετε τακτικά την οθόνη σας.

7.Κάντε διαλείμματα. Προγραμματίστε τη δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο σας, έτσι ώστε να μην ασχολείστε με τη μία ή την άλλη δραστηριότητα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε διάλειμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να εξασκείτε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας.

8.Όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, βεβαιωθείτε ότι στέκεστε με τα πόδια ανοικτά ώστε να υπάρχει καλή βάση στήριξης. Επίσης μη λυγίζετε τη μέση σας, μόνο τα γόνατά σας πρέπει να λυγίζουν.

9.Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία σας. Εργαστείτε πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας λογισμικό και υλικό που συνεπάγονται λιγότερο κόπο και αυξημένη παραγωγικότητα.

10. Ζητήστε βοήθεια. Εάν πονάτε ή έχετε διαρκείς ενοχλήσεις ενώ εκτελείτε μια συνήθη εργασία στη δουλειά σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας ακόμα και όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εκτελείτε τη συγκεκριμένη εργασία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Έκοψα το τσιγάρο θα πάρω κιλά;



Αρθρογράφος: Μαρία Τοτόλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος



Έχεις βάλει σκοπό να κόψεις το κάπνισμα, όμως σε αποτρέπει το γεγονός ότι μπορεί να πάρεις κάποια κιλά;
Είναι γεγονός, ότι με το κάπνισμα παρατηρείται μια αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού λόγω της νικοτίνης, οπότε με τη μείωση ή διακοπή του καπνίσματος ο ρυθμός αυτός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή αύξηση του βάρους. Επιπλέον, το φαγητό έρχεται να αντικαταστήσει μια συνήθεια που προσέφερε απόλαυση. Αυτά όμως, δεν αποτελούν σοβαρούς λόγους για να μην το κόψεις, αποτελούν απλά δικαιολογίες. Με κίνητρο την υγεία σου, πες όχι σε κάθε είδους εξάρτηση και με μια σωστή στρατηγική θα μπορέσεις να διαχειριστείς και να ελέγξεις το βάρος σου. Εφόσον η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την αρχή ή την στροφή προς ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής, ας γίνει σωστά και ολοκληρωμένα.
Απασχόλησε το μυαλό και το πνεύμα σου, απομακρύνοντας κάθε σκέψη και επιθυμία για τσιγάρο αλλά και φαγητό και γέμισε το χρόνο σου δημιουργικά.
Ξεκίνησε σωστή διατροφή και συστηματική άσκηση. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το αίσθημα ευεξίας και υγείας που νιώθεις μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά παράλληλα θα απελευθερωθείς από την έλλειψη της «συνοδείας» του. Η άσκηση, πιο εύκολη και ξεκούραστη τώρα πια, θα σε κάνει να ξεχαστείς και να αυξήσεις τις καύσεις του οργανισμού σου. Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι με νερό το οποίο, πέρα από την ενυδάτωση σου, μπορεί να αντικαταστήσει την επιθυμία για τσιγάρο.
Διάβασε καλά τα μηνύματα, είναι επιθυμία για τσιγάρο ή πείνα; Φρόντισε να επιλέξεις σωστά το τι θα τσιμπολογήσεις από αμηχανία ή συνήθεια. Ενίσχυσε τη διατροφή σου με τροφές που δεν «ταιριάζουν» ιδιαίτερα με το τσιγάρο όπως γαλακτοκομικά, χυμοί, φρούτα, λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Μάσησε τσίχλα για να αλλάζει η γεύση σου και κατανάλωσε με μέτρο γλυκά, ξηρούς καρπούς, αλκοόλ, αναψυκτικά, λιπαρά και καφέ που μέχρι τώρα συνόδευαν το τσιγάρο.Αν παρ’ όλα αυτά φοβάσαι ότι θα πάρεις βάρος, καλό είναι να συμβουλευτείς ένα διαιτολόγο, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει σωστά έτσι, ώστε να μη πάρεις βάρος.
Να θυμάσαι, ότι εξαρτημένος δε γεννιέσαι, γίνεσαι. Όμως, υγιής πρέπει να προσπαθείς να μένεις πάντα!



Η κρίση «χτύπησε» και τα οδοντιατρεία


Η κρίση «χτύπησε» και τα οδοντιατρεία. Το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας ποτέ δεν ήταν ευκαταφρόνητο, σήμερα έγινε για πολλούς απαγορευτικό και ασθενείς καθυστερούν την επίσκεψη μέχρι ο πόνος να γίνει αβάσταχτος - το λένε οι ίδιοι οι οδοντίατροι. Έτσι, μπήκαν στο παιχνίδι οι προσφορές «αν και τα περιθώρια εκπτώσεων είναι περιορισμένα, καθώς τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι όλα εισαγόμενα, ενώ μόνο ο εξοπλισμός ενός οδοντιατρείου κοστίζει περί τις 50.000 ευρώ». Καθώς η προοπτική του λουκέτου είναι ορατή σε πολλούς επαγγελματίες, κάποιοι αναζητούν λύσεις «σωτηρίας».
Η κρίση φαίνεται πως πλήττει περισσότερο οδοντιάτρους της δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι όχι μονάχα χάνουν τους εδώ και χρόνια πελάτες τους, αλλά συχνά καλούνται να διορθώσουν και τα λάθη των Βαλκάνιων συναδέλφων τους.
Το χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάλυψη οδοντιατρικών εργασιών από τα ασφαλιστικά ταμεία ωθεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας σε οδοντιάτρους όμορων χωρών, παρά τον κίνδυνο κακοτεχνιών και μόλυνσης από ηπατίτιδα. Εκτός από το φαινόμενο της μετακίνηση Ελλήνων ασθενών σε όμορες χώρες που ενισχύεται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται και τάση μετανάστευσης Ελλήνων οδοντιάτρων στα Βαλκάνια.



Η κατανάλωση ψαριού χαρίζει …αστραφτερά δόντια


Περίπου 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο, που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο μία μερίδα περίπου την εβδομάδα καταναλώνουμε εμείς οι Έλληνες. Βέβαια, η μεσογειακή διατροφή συνιστά την κατανάλωση των εν λόγω τροφών 2-3 φορές την εβδομάδα.

Το γεγονός ότι δεν τα εντάσσουμε στο διαιτολόγιο μας όσο συχνά θα έπρεπε, συμβαίνει για πολλούς και ποικίλους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι ο φόβος πολλών, πως τα ψάρια  είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα ή με χοληστερίνη, αλλά και το ότι  ενδεχομένως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr Asghar Naqvi, ερευνητή στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, η κατανάλωση ψαριών δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά.

«Ως γιατρός γνωρίζω ότι τα ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά - πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για θάνατο από ξαφνική καρδιακή προσβολή, να μειώσει την κακή χοληστερόλη και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.

Αυτό που δεν γνώριζα όμως μέχρι πριν από ένα περίπου χρόνο, είναι ότι ο σολομός θα μπορούσε να μου προσφέρει ένα αναπάντεχο δώρο: υγιή δόντια και ένα λαμπερό χαμόγελο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.

Συγκρίνοντας τα αρχεία διατροφής περισσότερων από 9.000 ενηλίκων με το ιστορικό τους για ασθένεια των ούλων, ο Naqvi  διαπίστωσε ότι μετά τη διενέργεια προσαρμογών για την ηλικία και άλλους παράγοντες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες DHA (ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέως) στη διατροφή τους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου των ούλωναπό εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο DHA. Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών δεν φαίνεται να κάνει τη διαφορά, αλλά αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο που ήταν σχεδιασμένη η μελέτη.

«Η ποσότητα ψαριών που είναι ευεργετική για τα ούλα είναι η ίδια με την ποσότητα που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: 100 γραμμάρια λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες ή ο τόνος, δύο φορές την εβδομάδα», σημείωσε ο Naqvi, υπερθεματίζοντας ότι  «αν καταναλώνετε ω-3 λιπαρά οξέα, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς σας (και προσωπικά σας συστήνω να το κάνετε), θα μπορούσατε να έχετε ένα επιπλέον κέρδος: να αποκτήσετε λίγο πιο αστραφτερό χαμόγελο.»

Γράφει η: Λώρα Σπυροπούλου, Δημοσιογράφος



Τρόφιμα: Συνένοχα στο ντόπινγκ;


Ένας από τους βασικότερους παράγοντες στην επίτευξη της βέλτιστης επίδοσης των αθλητών, είναι η σωστή διατροφή. Είναι πλέον γνωστό, ότι η ποσότητα, η σύνθεση και η χρονική στιγμή της πρόσληψης τροφίμων μπορούν να έχουνσημαντικές επιπτώσεις στην αθλητική απόδοση.

Η ορθή θρεπτική πρακτική θα βοηθήσει τους αθλητές, να αναρρώνουν γρήγορα και να προσαρμόζονται αποτελεσματικότερα και με το λιγότερο κίνδυνο τραυματισμού ή ασθένειας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις τροφίμων ή συμπληρωμάτων τους με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Μάλιστα, κάποια από αυτά κατηγορήθηκαν, ίσως όχι άδικα, και για ντόπινγκ αθλητών.

Διατροφή και ντόπινγκ στην αρχαιότητα
 Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα είχαν τα βοηθήματά τους. Σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας της φιλολόγου-ιστορικού Ελένης Νικολαΐδου, η αρχή του ντόπινγκ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εκεί αναφέρεται ότι οι γνωστοί«παιδοτρίβαι» και οι «διαιτητικές συνταγές» τους θεωρούνταν απαραίτητα βοηθήματα των αθλητών. Ειδικές δίαιτες προτείνονταν στους ασκούμενους, όπως π.χ. η κατανάλωση πολλών σύκων, φρούτων με μεγάλη συγκέντρωση σακχάρου, που παρέχει ενέργεια.

Τον 6ο π.X. αιώνα οι αθλητές προσπαθούσαν να βελτιώσουν την απόδοσή τους, τρώγοντας διάφορα είδη κρέατος. Αναφέρεται ότι οι άλτες χρησιμοποιούσαν κρέας κατσίκας, ενώ οι παλαιστές, οι σφαιροβόλοι και οι ακοντιστές, κρέας ταύρου αναμεμειγμένο με χοιρινό λίπος -δηλαδή πλημμύρα ζωικών πρωτεϊνών.

Οι αθλητές έτρωγαν επίσης ολόκληρα τα κοκόρια που νικούσαν σε αγώνες, σε μια προσπάθεια λήψης της τεστοστερόνης του νικητή κόκορα. Ο Φιλόστρατος (2ος αι. π.X.) στο έργο του «Περί γυμναστικής» μας πληροφορεί ότι οι μάγειροι παρασκεύαζαν για τους αθλητές, ψωμί καρυκευμένο με χυμό μήκωνος της υπνοφόρου (φυτό από το οποίο παράγεται το όπιο). Ο Πλίνιος ο νεότερος (1ος και 2ος αι. μ.X.) αναφέρει ότι οι Έλληνες δρομείς έπιναν αφέψημα ενός φυτού, ώστε να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και να μπορέσουν να αντέξουν σε μεγαλύτερης διάρκειας αγώνες.

Αιώνες αργότερα, η επιστημονική έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες κατά τις ολυμπιάδες μάλλον αρχίζει το 1922 και το πρώτο δημοσιευμένο άρθρο (Paul Schenk 1936, Βερολίνο) είχε τον τίτλο «Τι τρώνε οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο;». Αυτό που μαθαίνουμε από το άρθρο-ντοκουμέντο είναι κυρίως ότι υπήρχε ποικιλομορφία στα διαιτητικά σχήματα. Χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης ήταν η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης, ενώ διαπιστώθηκε και η χρήση βοηθημάτων-συμπληρωμάτων διατροφής από κάποιες αποστολές.

Καθώς τα επιστημονικά στοιχεία για τη διατροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να είναι ελάχιστα, στις μέρες μας η ελίτ της αθλητικής παγκόσμιας κοινότητας φαίνεται να μην αρκείται μόνο στη σωστή διατροφή, καταναλώνοντας παράλληλα συμπληρώματα διατροφής, αφεψήματα βοτάνων κ.λπ., τα οποία, κάποια στιγμή, έδωσαν εσφαλμένα αποτελέσματα σε εξετάσεις για ντόπινγκ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Βρετανού ΟλυμπιονίκηLinford Christie, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, μετά τον τελικό στα 100 μέτρα, βρέθηκε θετικός στην ουσία εφεδρίνη και αντιμετώπισε το ενδεχόμενο να χάσει το χάλκινο μετάλλιο.

Ισχυρίστηκε ότι η εφεδρίνη προήλθε από ginseng τσάι που κατανάλωνε και τελικά η πειθαρχική επιτροπή της Σεούλ δέχτηκε τον ισχυρισμό του και τον απάλλαξε. Το 1999 όμως βρέθηκε ξανά θετικός, στην ουσία ναδρολόνη, και μάλιστα σε συγκέντρωση σχεδόν 100 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Παρότι ισχυρίστηκε ότι αυτή προήλθε από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, του επιβλήθηκε διετής αποκλεισμός από τους αγώνες. Ο L. Christie έπειτα από αυτό εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Τόσο ως προς τον ισχυρισμό του L. Christie για το ginseng όσο και για το κόκκινο κρέας, υπήρχε μία λογική επιχειρηματολογία. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι μερικές ποικιλίες του ginseng μπορούν να έχουν επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα,δηλαδή επιδρούν τονωτικά, μειώνουν την κούραση, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και την ικανότητα συγκέντρωσης και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Δεν υπάρχει καμία αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι το ginseng έχει άλλα οφέλη στην αθλητική απόδοση, όμως υπήρξαν περιπτώσεις σκευασμάτων με ginseng που περιέχουν απαγορευμένες ουσίες όπως εφεδρίνη, αναβολικά στεροειδή κ.λπ.

Παράλληλα, πολλά δημοφιλή βότανα που καταναλώνονται για  «κτίσιμο μυών»(yohimbe, smilax, tribulus, κ.α.) περιέχουν φυτικά στεροειδή, που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ορού της τεστοστερόνης, αλλά δεν μπορούν να μετατραπούν απευθείας σε τεστοστερόνη ή άλλα αναβολικά, όπως τα χημικά στεροειδή από το ανθρώπινο σώμα.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι, σύμφωνα με τη Dr. Suzanne Nelson Steen, διευθύντρια διατροφής των αθλητικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ότι ακόμα και η κατανάλωση «ενεργειακών ποτών» που περιέχουν διάφορα βότανα, καφεΐνη και εφεδρίνη, μπορεί όχι μόνο να  επηρεάσει τα αποτελέσματα των τεστ για ντόπινγκ, αλλά υπάρχει κίνδυνος για παρενέργειες και αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ενώσεων που περιέχουν.

Αντίστοιχα, για το κρέας, οι απόψεις διίστανται περισσότερο, αφού είναι αποδεκτή η πιθανότητα ενός συνδέσμου μεταξύ της τροφικής αλυσίδας και των θετικών αποτελεσμάτων σε δοκιμές για ναδρολόνη, παρότι η χρήση των στεροειδών στην κτηνοτροφία είναι παράνομη.

Η κατανάλωση κρέατος  που πιθανώς  περιέχει ναδρολόνη, θεωρητικά, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου της ανδροστερόνης στα ούρα σε συγκέντρωση όχι μεγαλύτερη από 2ng/ml. Όπως έχουν τα πράγματα, διακρίνουμε την παρουσία της ναδρολόνης στο κρέας είτε φυσικά, είτε εξαιτίας της παράνομης μεταχείρισης των ζώων.

Τα επίπεδα ναδρολόνης σε κρέας που προέρχεται από την τελευταία, είναι πολύ χαμηλά για να καταδείξουν αυξημένη συγκέντρωση της ανδροστερόνης σε δείγματα ούρων, μία, δύο ή περισσότερες μέρες μετά την κατάποση του κρέατος από τους αθλητές. Συνεπώς, οι παραπάνω ποσότητες ναδρολόνης είναι αρκετά χαμηλές.

Επίλογος
Το «διατροφικό ντόπινγκ» απέχει πολύ από το χημικό, οι συνέπειες του οποίου αποτελούν ένα άλλο κεφάλαιο. Παρόλο που κάποιοι αθλητές μπορεί να χρησιμοποίησαν ως άλλοθι τη διατροφή, σε κάποιες περιπτώσεις τους κόστισε τουλάχιστον τη μη συμμετοχή τους στους αγώνες. Ωστόσο, αν προτείναμε εναλλακτικά τα «διατροφικά αναβολικά» στους νέους αθλητές και τους εμψυχώναμε με το Ολυμπιακό Πνεύμα, ίσως να κατέρριπταν «αμφισβητούμενα ρεκόρ» και να κέρδιζαν μετάλλια με αξιοπρέπεια. 

Δυστυχώς όμως, η σύγχρονη πραγματικότητα, αφενός με τα συμφέροντα των εταιρειών που διαμορφώνουν τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αθλητισμό, και αφετέρου με την εξέλιξη της τεχνολογίας των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας, καθιστούν τον αθλητή, κάποιες φορές, να καλείται να ανταγωνιστεί ανθρώπινες μηχανές.

Γράφει η: Εύα Τσακμάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων




Πείτε «αντίο» στην κούραση και στην ατονία



Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Νιώθετε κουρασμένη; Ανακαλύψτε τις αιτίες που σας κουράζουν για να τις αντιμετωπίσετε. Και μετά; Πείτε «αντίο» στην κούραση και στην ατονία, αποκτώντας ξανά ζωντάνια, ηθικό και ενεργητικότητα!

Η κόπωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρουσιάζεται έπειτα από έντονη σωματική ή πνευματική προσπάθεια ή λόγω έλλειψης ύπνου. Μερικές φορές η ανάπαυση ή οι διακοπές που μας συμβουλεύουν οι ειδικοί δεν δίνουν τη λύση στο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η κόπωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, ειδικά όταν επιμένει.

Μορφές κόπωσης

α. Παροδική κόπωση
Συμπτώματα
• Πτώση στις δραστηριότητες σας.
• Είστε ευερέθιστη και εκνευρίζεστε μόλις σας εναντιωθούν.
• Έλλειψη κινήτρου για να κάνετε αυτά που πρέπει.
• Δυσκολία στη συγκέντρωση.
• Ξεχνάτε.
• Έπειτα από μια σωματική προσπάθεια δεν ανακτάτε δυνάμεις τόσο εύκολα.

Τι κρύβει;
Μερικές ώρες ή εβδομάδες κούρασης είναι ένα φαινόμενο απολύτως φυσιολογικό, ειδικά στις αλλαγές των εποχών όπως η άνοιξη και ο χειμώνας που ο οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί στις γενικότερες αλλαγές των καιρικών συνθηκών και ρυθμών. Πολλοί όμως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις εποχιακές αυτές ανάγκες είτε λόγω έλλειψης βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες είτε λόγω κακής διατροφής (συνήθως δεν παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα βασικά ολιγοστοιχεία - σελήνιο, φθόριο, ψευδάργυρος, σίδηρος).
Αντιμετώπιση
Μια πολυετής ευρεία μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Ντάλας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί μπορεί να υποφέρουν από διατροφικές ανεπάρκειες που δεν σημαίνουν όμως και σοβαρές ελλείψεις. Συνεπώς δεν είναι απολύτως απαραίτητη μια αγωγή με συμπληρώματα βιταμινών σε όσους διαμορφώνουν τη διατροφή τους ώστε να καταναλώνουν πάνω από έξι φρούτα και λαχανικά, τρία γαλακτοκομικά προϊόντα και 200 γρ. κρέας (ή ισοδύναμο τους) κάθε μέρα.

β. Χρόνια κόπωση

Όταν είσαστε πολύ κουρασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, περνάτε σε μια νοσηρή κατάσταση. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν τότε είναι τα ακόλουθα:
• Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή κοιμάστε άσχημα και αισθάνεστε κουρασμένη όταν ξυπνάτε.
• Αποφεύγετε όσο μπορείτε τη σωματική προσπάθεια.
• Η ανάπαυση δεν γεμίζει τις «μπαταρίες» σας.
• Δυσκολεύεστε να εργαστείτε και λείπετε συχνά από τη δουλειά σας.
• Χάσατε βάρος.
• Έχετε πονοκεφάλους ή πόνους στην κοιλιά.
Τι κρύβει;
Η χρόνια κόπωση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες:
• Η εξάντληση είναι το πρώτο σύμπτωμα της κατάθλιψης.
• Όταν η κόπωση είναι χρόνια, μπορεί να κρύβει κάποιο ενδοκρινολογικό, καρδιαγγειακό ή νευρολογικό πρόβλημα.
Αντιμετώπιση
Υπό την καθοδήγηση του γιατρού θα πρέπει να ελεγχθείτε για τυχόν έλλειψη:
• κάποιας βιταμίνης της ομάδας Β (η Β12 θεωρείται η βιταμίνη κατά της κόπωσης).
• μαγνησίου (προκαλεί κενά μνήμης και προβλήματα στην εγρήγορση).
• σιδήρου (προκαλεί αναιμία και πνευματική εξάντληση).
• ψευδάργυρου (δημιουργεί ευαισθησία σε λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού).

γ. Εποχιακή κόπωση
Εαρινή κόπωση
Πρόκειται για την αίσθηση της κούρασης και της ατονίας που μεταφράζεται συχνά και σε έλλειψη διάθεσης την άνοιξη. Εκδηλώνεται κυρίως στις νεαρές γυναίκες, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Τα αίτια που προκαλούν τα συμπτώματα της δεν έχουν βρεθεί επακριβώς. Πιθανόν να οφείλονται σε περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η ανθοφορία των δέντρων, που επηρεάζει όσους έχουν αλλεργίες. Η εαρινή κόπωση απειλεί επίσης γυναίκες που πάσχουν από ορθοστατική υπόταση και χαμηλή αρτηριακή πίεση ή όσους υποφέρουν από χρόνια ή νευρολογικά νοσήματα και παίρνουν ηρεμιστικά, διουρητικά ή αγχολυτικά φάρμακα. Προλαμβάνεται με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και με περπάτημα που ηρεμεί, χαλαρώνει και φέρνει ψυχική ευεξία.

Χειμωνιάτικη κόπωση
Αυτή η μορφή κόπωσης έχει πολλές αιτίες: συσσώρευση δουλειάς, επαγγελματικής ή σχολικής, λοιμώξεις που είναι πάντα εξαντλητικές για τον οργανισμό, αλλά κυρίως έλλειψη φωτός, που είναι χαρακτηριστική το χειμώνα.
Εκδηλώνεται κυρίως το πρωί και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Αντίθετα, μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας, αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία και τις μαύρες σκέψεις. Τα πρώτα σημάδια κόπωσης αρχίζουν ανάμεσα στον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο και διαρκούν μέχρι τον Ιανουάριο. Εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο και φαγητό.
Προλαμβάνεται με τη σωστή διατροφή και με το ευεργετικό φως της ημέρας και του ήλιου. Επωφεληθείτε λοιπόν βγαίνοντας τακτικά έξω.

δ. Περιστασιακές κρίσεις κόπωσης
Κούραση της Δευτέρας
Γιατί αισθανόμαστε κουρασμένες τη Δευτέρα το πρωί; Ειδικοί που έχουν αναλύσει τον αέρα των γραφείων έχουν διαπιστώσει ότι είναι γεμάτος από διάφορα ιόντα/ακάρεα επειδή δεν έχει ανανεωθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Αερίζετε λοιπόν το γραφείο σας μόλις φθάνετε, το πρωί της Δευτέρας.

Κόπωση από φάρμακα
Η κατάχρηση φαρμάκων μπορεί να κουράσει τον οργανισμό. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Ηρεμιστικά με βάση τις βενζοδιαζεπίνες, καθαρτικά, διουρητικά και φάρμακα που κόβουν την όρεξη.
Κόπωση από το κάπνισμα
Οι καπνιστές έχουν έλλειψη βιταμινών και υποφέρουν συχνά από αϋπνίες. Υπεύθυνη;
Η νικοτίνη. Η κόπωση τους αυξάνεται αν σταματήσουν να καπνίζουν, λόγω στέρησης.
Η πρόσληψη βιταμινών διευκολύνει την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η καθημερινή κούραση πρέπει να διαχωρίζεται από το «σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», που αποτελεί νόσο.
Οι υγιείς άνθρωποι δεν δικαιολογείται να αισθάνονται κόπωση σε καμία εποχή του χρόνου.