Το Blog των AμεA (Ατόμων με Αναπηρία) - Αναπηρία - Δικαιώματα, Παροχές, Ενημέρωση και Πληροφορίες για τα Άτομα με Αναπηρία... και όχι μόνο. Ανάπηροι αλλά ίσοι - Disabled but Equal
Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011
Η διατροφή στα παιδικά χρόνια επηρεάζει τη γονιμότητα
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Sheffield, η γονιμότητα αντρών και γυναικών επηρεάζεται από τη διατροφή τους κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Η έρευνα, υπό τον δρ Ian Rickard, που εξέτασε άντρες και γυναίκες που γεννήθηκαν σε φτωχές οικογένειες, έδειξε ότι περίπου οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε χρονιές με χαμηλή σοδειά αγροτικών προϊόντων, δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά. Ωστόσο, εκείνοι που γεννήθηκαν σε χρόνο με καλή σοδειά έφεραν στο κόσμο τουλάχιστον ένα παιδί.
Ο δρ Rickard, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η διατροφή των παιδιών που γεννήθηκαν σε φτωχές οικογένειες επηρέασε την κατοπινή επιτυχία όσον αφορά τη γονιμότητα. Τα αποτελέσματα έχουν σημασία για την κατανόηση των περιβαλλοντικών επιδράσεων κατά τα πρώτα χρόνια ζωής στην υγεία ζώων και ανθρώπων και θα βοηθήσουν τις υπάρχουσες γνώσεις για τη γονιμότητα και το αν επηρεάζεται από ατομικούς ή κοινωνικούς παράγοντες.
Η έρευνα, δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Ecology».
Πηγή: http://www.zougla.gr
Καρότα για ... γερά οστά!
Γνωρίζατε ότι τα καροτενοειδή, φυσικές χρωστικές ενώσεις με έντονη αντιοξειδωτική δράση, μπορούν να προάγουν την υγεία των οστών;
Στην ομάδα των καροτενοειδών περιλαμβάνονται ενώσεις όπως το α-καροτένιο, το β-καροτένιο, η β-κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη και είναι εκείνες που προσδίδουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά το ζωηρό κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα τους (καρότο, καρπούζι, τομάτα, βερύκοκο κα).
Πρόσφατα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι παρακολούθησαν για χρονικό διάστημα 4 ετών 213 άντρες και 390 γυναίκες άνω των 75 ετών στα πλαίσια του προγράμματος Framingham Osteoporosis Study, έδειξαν ότι τα καροτενοειδή μπορούν να δράσουν προστατευτικά ενάντια στην απώλεια οστικής πυκνότητας σε αυτές τις ηλικίες.
Πιστεύεται μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα των καροτενοειδών, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει την αποδόμηση των οστών. Είναι συνεπώς πιθανόν ότι τα καροτενοειδή ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ήδη γνωστή προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στη διατήρηση της οστικής υγείας.
Πηγή: http://www.nutrimed.gr