Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ασκήσεις με βάρη κατά της αρθρίτιδας


Η τακτική γυμναστική με βαράκια βοηθά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε μελέτη που έκαναν βρετανοί επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι ασκούνται με βάρη παρουσιάζουν βελτίωση στις φυσικές λειτουργίες του σώματός τους, όπως είναι η βάδιση. Οι ειδικοί του Νοσοκομείου Βangor and Gwynedd της Ουαλίας αναφέρουν ότι η εντατική άσκηση με βαράκια μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή παίζουν ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Προειδοποιούν όμως ότι αυτού του είδους η άσκηση δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, γι΄ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα πλήττει τις αρθρώσεις και παράλληλα μειώνει αισθητά τη μυϊκή μάζα, ακόμα και σε ασθενείς που ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Συνήθως συνιστώνται ήπιες ασκήσεις, για να σταματήσουν την ακαμψία των αρθρώσεων και να αμβλύνουν τον πόνο. Ομως, η νέα μελέτη συνιστά πιο «επιθετική» και εντατική άσκηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η άσκηση με τα βαράκια αυξάνει το επίπεδο ορισμένων πρωτεϊνών που βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών, των οστών και των χόνδρων. «Η άρση αντικειμένων, η μεταφορά τους, το βάδισμα, το ανέβασμα σκαλιών δυσκολεύουν σε ασθενείς με αρθρίτιδα. Είναι λογικό ότι αν μπορεί κάποιος να αποκαταστήσει τους μυς του, τότε η δύναμή του και κατά συνέπεια οι λειτουργικές ικανότητές του θα αποκατασταθούν επίσης. Και αυτό ακριβώς βρήκαμε», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Αrthritis Care and Research, δρ Λέμι.

Η δύναμη της πρωτεΐνης




Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και την ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και τη σωστή δομή όλων των ζωντανών κυττάρων, το θωρακισμό του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος ενός νηπίου.

Γι΄ αυτό και η σωστή τους αναλογία στον οργανισμό των μικρών μας φίλων είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του μυϊκού αλλά και του γενικότερου βιολογικού τους συστήματος! Μάθετε, λοιπόν, ποια πραγματικά είναι η λειτουργία της πρωτεΐνης αλλά και ποιες είναι οι τροφές που διαθέτουν τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεϊνών οι οποίες θα χαρίσουν ενέργεια και ζωντάνια στα μικρά σας!

Η φυσική δύναμη του οργανισμού

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, συνδεδεμένα μεταξύ τους, τα οποία συναντάμε σε τροφές ζωικής αλλά και φυτικής προέλευσης. Η διατροφική τους αξία εξαρτάται από την ποιότητά τους, δηλαδή από τον αριθμό των απαραίτητων αμινοξέων που υπάρχουν σε κάθε τροφή. Κάθε πρωτεΐνη έχει τον δικό της αριθμό αλλά και τη δική της αλληλουχία αμινοξέων. Βάσει αυτών, λοιπόν, κρίνεται και η υψηλή ή χαμηλή διατροφική της αξία. Τα νήπια είναι σημαντικό να προσλαμβάνουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, δηλαδή να καταναλώνουν τροφές οι οποίες περιλαμβάνουν και τα εννέα πολύτιμα αμινοξέα, τα οποία είναι τα εξής: η λευκίνη, η ισολευκίνη, η βαλίνη, η θρεονίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η τρυπτοφάνη, η λυσίνη και η ιστιδίνη.

Κάθε φορά που καταναλώνουμε τροφές με πρωτεΐνη, τότε αυτές διασπώνται σε αμινοξέα, κατά τη διάρκεια της πέψης, και έπειτα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για τη σύνθεση (ξανά) των πρωτεϊνών στο σώμα μας. Ο ρόλος της πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντικός αφού χάρη στην ύπαρξή της δημιουργούνται τα κύτταρα (με τη βοήθεια της πρωτεΐνης αποσυναρμολογούνται και δημιουργούνται ξανά), οι ορμόνες, τα ένζυμα, τα αντισώματα, το δέρμα, η τρίχα, τα κόκαλα, τα δόντια, ο ιστός, ο μυς, οι σύνδεσμοι αλλά και τα σημάδια. Για να μεγαλώσετε, λοιπόν, υγιή παιδιά χρειάζεται να διασφαλίσετε πως υπάρχει επαρκής πρωτεϊνική πρόσληψη από τον οργανισμό του μικρού σας, σε καθημερινή βάση.

Πρόγραμμα ενδυνάμωσης

Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε ποιες τροφές αλλά και ποιοι συνδυασμοί τροφών θα εξοπλίσουν τους λιλιπούτειους φίλους μας με την ενέργεια αλλά και τη δύναμη που μόνο η πρωτεΐνη μπορεί να δώσει!

Οι πρωτεΐνες που προσλαμβάνονται από τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν πρωτεΐνες με την πιο υψηλή βιολογική αξία. Σε αντίθεση με τα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δίνετε στα μικρά σας λαχανικά και όσπρια, απλά χρειάζεται να διασφαλίσετε πως δεν τρέφονται μονάχα από αυτή την ομάδα τροφών, καθώς προσλαμβάνουν και την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζονται. Εξάλλου είναι καλό να γνωρίζετε πως ο συνδυασμός, αλλά και η κατανάλωση διαφορετικών φυτικών πηγών πρωτεϊνών στα ημερήσια γεύματα, έχει ως αποτέλεσμα το παιδί σας να προσλαμβάνει ένα διατροφικό μείγμα υψηλής βιολογικής αξίας.

Η ποσότητα πρωτεϊνών που χρειάζεται να καταναλώνει ένα παιδί ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του, το βάρος του και γενικότερα τη μυοσκελετική του κατασκευή. Για το λόγο αυτό είναι καλό να απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή σε έναν ειδικό διατροφολόγο ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συμβουλέψει για τη διατροφή του μικρού σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα παιδιά που είναι από 1-3 ετών χρειάζεται να καταναλώνουν περίπου 11-13 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα και τα παιδιά από 4-8 ετών χρειάζεται να καταναλώνουν 15-19 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, εφόσον αυτό είναι σύμφωνο με τη συμβουλή του παιδιάτρου ή διατροφολόγου σας.

Συμβουλές προστασίας
Δίνετε πάντα προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων πριν προβείτε στην αγορά του προϊόντος.
Φροντίστε όταν το μικρό σας καταναλώνει κρέας να μην τρώει τα σημεία αυτά που έχουν πολύ λίπος.
Εάν πίνετε γάλα οικογενειακώς τότε καλό είναι να φροντίσετε να έχει το πολύ μέχρι και 2% λιπαρά.
Τα φασόλια, η σόγια, τα καρύδια και τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένο λίπος και με πολλά θρεπτικά συστατικά.

Τα παιδιά, όπως ακριβώς και οι ενήλικες, είναι σημαντικό να καταναλώνουν γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά πάντα με μέτρο, ούτε περισσότερες, αλλά ούτε και λιγότερες. Τα παιδιά τα οποία προσλαμβάνουν μειωμένη ποσότητα πρωτεΐνης ενδέχεται να παρουσιάσουν μειωμένη ανάπτυξη, απώλεια μαλλιών, μείωση ικανότητας πέψης, ζημιές στο ήπαρ αλλά και ανίσχυρο ανοσοποιητικό. Από την άλλη η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι αλλά και στα νεφρά.

Το ξέρατε ότι:

Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως ακόμη και στην κίνηση των χεριών και των ποδιών μας;


Πηγή: iatronet.gr

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της παπάγιας




Ερευνητές δήλωσαν ότι το εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας και το ρόφημά του έχουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι ευρέως φάσματος ειδών καρκίνου, στηρίζοντας τις παραδόσεις ορισμένων λαών.

Ο ερευνητής Nam Dang, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σημειώνει στο περιοδικό ‘Journal of Ethnopharmacology’, τις αντικαρκινικές ιδιότητες της παπάγια έναντι του καρκίνου του τραχήλου, του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα και του παγκρέατος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχύλισμα που παρασκευάστηκε από αποξηραμένα φύλλα παπάγιας και τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα όταν τα κύτταρα έλαβαν μεγαλύτερες δόσεις ροφήματος από φύλλα παπάγιας.

Ο Dang έδειξε ότι το εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας ενισχύει την παραγωγή σημαντικών μορίων που λέγονται κυτοκίνες τύπου Th1που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμούν τον καρκίνο.

Η παπάγια χρησιμοποιείται σαν παραδοσιακό φάρμακο για ποικιλία παθήσεων σε πολλές περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ασία.

Ο Deng δήλωσε ότι τα αποτελέσματα συμφωνούν με αναφορές από ιθαγενείς της Αυστραλίας και του Βιετνάμ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εκχύλισμα παπάγιας δεν είχε τοξική επίδραση σε φυσιολογικά κύτταρα, αποφεύγοντας μια συχνή παρενέργεια πολλών θεραπειών κατά του καρκίνου. Ερευνητές εξέθεσαν 10 διαφορετικά είδη καλλιεργημένων καρκινικών κυττάρων σε τεσσάρων ειδών εκχυλίσματα φύλλων παπάγιας και μέτρησαν το αποτέλεσμα μετά από2 4 ώρες. Η παπάγια περιόρισε την ανάπτυξη των όγκων σε όλες τις καλλιέργειες.



ΣΚΛΑΒΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Υπό συνθήκες πραγματικής δουλείας εργαζόταν στην Κίνα μια ομάδα ανθρώπων με νοητική αναπηρία. Οι αρχές της χώρας ερευνούν τις καταγγελίες που αφορούν 11 εργάτες σε μία βιομηχανική μονάδα στην επαρχία Σιτσουάν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που κατασκευάζει υλικά οικοδομών...
Οι εργάτες αυτοί «πουλήθηκαν» στον εργοδότη τους από μία φιλανθρωπική οργάνωση και εργάζονταν υπό πολύ άσχημες συνθήκες, χωρίς να πληρώνονται.

Ποιο είδος κρέατος είναι πιο υγιεινό;


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 φορές το μήνα. Αυτή η οδηγία συμφωνεί και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας κατά του Καρκίνου, αλλά απέχει σημαντικά από τις δικές μας συνήθειες.

Επιλέξτε, λοιπόν, ποια είδη κρέατος ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορούν να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας.

Μοσχάρι:
Είναι ο σημαντικότερος «χορηγός» σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παιδίατροι συστήνουν την κατανάλωση του από τη βρεφική ηλικία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Χοιρινό:
Έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, αλλά διαφέρει η περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, η οποία είναι χαμηλότερη. Επιλέξτε το φιλέτο ή ψαρονέφρι, το οποίο είναι σχεδόν άπαχο εάν αφαιρεθεί το ορατό λίπος. Σε τέτοια περίπτωση περιέχει λιγότερο λίπος ακόμα και από το στήθος κοτόπουλου.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα:
Ανήκουν στην κατηγορία των λευκών κρεάτων και αποτελούν το ιδανικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος. Μπορεί να προσφέρει ανάλογες ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για όλες τις αναβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η ανάπτυξη και η σύνθεση μυϊκού και οστίτη ιστού. Προτιμήστε, φυσικά, το στήθος των πουλερικών. Μπορεί να περιέχει σημαντικά μικρότερες ποσότητες λίπους αλλά και σιδήρου δεν παύει, όμως, να προσφέρει τα μέγιστα στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο και βιταμίνη Β6, θρεπτικά συστατικά με αποδεδειγμένη αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Το μυστικό
Προσθέστε πολλά μυρωδικά! Όταν το κρέας ψήνεται στα κάρβουνα σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνται χημικές ουσίες, οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες. Ωστόσο, αυστραλιανές έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη μυρωδικών όπως ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικός μειώνουν ή εξουδετερώνουν τις ποσότητες των χημικών αυτών ουσιών κατά τη διάρκεια του ψησίματος.


Οκτώ τρόποι για να κόψετε το ροχαλητό


Σας έχει σπάσει τα νεύρα ο σύζυγος ή η σύζυγος γιατί ροχαλίζει; Δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι το βράδυ. Για να μην αλλάξετε σύντροφο δείτε τι μπορείτε να κάνετε μπας και επιτέλους κοιμηθείτε σαν άνθρωποι!

Το ροχαλητό, αυτή η ενοχλητική και θορυβώδης συνήθεια, ενδέχεται να μην είναι απλώς μια ανώδυνη και προσωρινή απόφραξη της αναπνοής, αλλά ένδειξη μιας επικίνδυνης παθολογικής κατάστασης η οποία χρήζει άμεσης θεραπείας. Η εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes» συνόψισε οκτώ αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του ροχαλητού, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες και ωτορινολαρυγγολόγους. Είναι οι εξής:
 
1. Προσέξτε το βάρος σας: Η παχυσαρκία αποτελεί ίσως την κυριότερη αιτία εμφάνισης του ροχαλητού, αφού τα άτομα με υπερβολικό βάρος έχουν ογκώδεις ιστούς στην περιοχή του λαιμού, φαινόμενο που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα.
 
2. Κοιμηθείτε στο πλάι: Όταν κοιμάστε ανάσκελα, το σαγόνι ανοίγει, ευνοώντας την εμφάνιση του ροχαλητού. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε ξαπλωμένοι πάνω στα πλευρά σας.
 
3. Αποφύγετε το αλκοόλ και το φαγητό αμέσως πριν κοιμηθείτε: Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες, ενώ το φαγητό προκαλεί έκκριση σάλιου και βλέννας, φαινόμενα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη αναπνοή και φράζουν τους αεραγωγούς της μύτης σας.
 
4. Καθαρίστε τους ρινικούς αεραγωγούς πριν από τον ύπνο: Τα ηρεμιστικά και κυρίως τα αντιισταμινικά φάρμακα φράζουν τις διόδους του αέρα της αναπνοής και ευνοούν την εμφάνιση του ροχαλητού, γι΄ αυτό φυσάτε καλά τη μύτη σας πριν από τον ύπνο.
 
5. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας: Αν οι οικείοι σας παραπονούνται για το καθημερινό και έντονο ροχαλητό σας, τότε ενδέχεται να πάσχετε από μια πιο σοβαρή περίπτωση ροχαλητού, τη λεγόμενη και «άπνοια ύπνου». Σε αυτή την περίπτωση, οι μέθοδοι αντιμετώπισης διαφέρουν. 6. Κάντε χρήση ρινικής μάσκας (CΡΑΡ): Πρόκειται για μια προσωπίδα που εφαρμόζεται στη μύτη για την άσκηση συνεχούς θετικής πίεσης στους ανώτερους αεραγωγούς, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση του ροχαλητού.
 
7. Οδοντικά δισκάρια: Πρόκειται για ένα οδοντικό πρόθεμα ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων στα οποία η κάτω γνάθος είναι εκ γενετής μετατοπισμένη προς τα πίσω σε σχέση με την άνω γνάθο. Το δισκάριο τοποθετείται στην κάτω γνάθο και διευρύνει τις αεροφόρους οδούς.
 
8. Καταφύγετε σε χειρουργό: Η χειρουργική θεραπεία (σταφυλο-υπερωιοφαρυγγοπλαστική) περιλαμβάνει την αφαίρεση περισσευούμενων ιστών των αμυγδαλών, της μαλθακής υπερώας και της σταφυλής, με στόχο τη διεύρυνση του αεραγωγού. Τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επέμβασης είναι ότι είναι πολύ επώδυνη για τον ασθενή.
 
 
Αν πάλι μετά από αυτά συνεχίζει να ροχαλίζει, ε τότε ή βρείτε άλλο σύντροφο ή κοιμηθείτε σε άλλο σπίτι!


Ποιες είναι οι πιο συχνές παιδικές ασθένειες;


Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες για το παιδί τώρα το χειμώνα;
Κοινό κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συνηθισμένη αρρώστια μεταξύ των παιδιών που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, επειδή μεταδίδεται από παιδί σε παιδί. Όμως και στα σπίτια, σε πάρτι και γιορτές το περιβάλλον είναι επιβαρυμένο με τους ιούς του κρυολογήματος, οι οποίοι κυκλοφορούν με το βήχα, την εκπνοή, το φτέρνισμα και το σάλιο.
Τα συμπτώματα είναι μπουκωμένη μύτη, συνάχι και μάτια που δακρύζουν. Το κρυολόγημα διαρκεί λίγες ημέρες και κανονικά δεν απαιτείται αντιβίωση. Αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, ελαφριά διατροφή, άφθονα υγρά και χυμούς φρούτων.
Ωτίτιδα
Κάθε ξαφνικός πόνος στο αυτί μπορεί να υποδηλώνει την εμφάνιση ωτίτιδας.
Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση για 8 έως 10 μέρες. Κάθε ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα 15-30%, η οποία τις περισσότερες φορές είναι αναστρέψιμη. Μερικές φορές η ωτίτιδα γίνεται χρόνια ή επαναλαμβάνεται συχνά, οπότε μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.
Αμυγδαλίτιδα
Αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό και πονόλαιμο, αν ο φάρυγγας του είναι κόκκινος και οι αμυγδαλές πρησμένες και γεμάτες πύον, τότε προφανώς θα έχει αμυγδαλίτιδα.

Ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση. Στην περίπτωση που κάποιο παιδί κάνει πάνω από 5 αμυγδαλίτιδες το χρόνο τότε θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης και αφαίρεσης. Η χειρουργική επέμβαση αποφασίζεται όταν υπάρχουν φόβοι για χρόνια βλάβη των νεφρών με σπειραματονεφρίτιδα, αιματουρία και υπέρταση.
Λαρυγγίτιδα
Πρόκειται για μια λοίμωξη του λάρυγγα που παρόλο που οφείλεται σε ιούς, τις περισσότερες φορές μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αναπνευστικών οδών και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του παιδιού.
Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση. Χρειάζονται οξυγόνο, υδρατμοί καθώς και φαρμακευτική αγωγή που σκοπό έχουν να βελτιώσουν το λαρυγγόσπασμο. Μέχρι το παιδί να οδηγηθεί στο νοσοκομείο καλό είναι να βγει στο μπαλκόνι για να διευκολυνθεί η αναπνοή του.
Άσθμα και βρογχιολίτιδα
Οι δύο ασθένειες έχουν κοινά συμπτώματα αλλά εμφανίζονται σε διαφορετικές ηλικίες. Η βρογχιολίτιδα προσβάλλει μωρά λίγων μηνών έως και δύο το πολύ ετών, ενώ το βρογχικό άσθμα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών.
Το παιδί εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή, η εκπνοή διαρκεί περισσότερο από το κανονικό και ακούγεται ένα «βράσιμο». Όταν τα πράγματα είναι σοβαρότερα, ακούγεται ένα «σφύριγμα».
Αποτέλεσμα της αναπνευστικής δυσχέρειας είναι το παιδί να δυσκολεύεται στο φαγητό και να αισθάνεται έντονη κόπωση.
Αν τα συμπτώματα είναι ελαφρά το παιδί παραμένει στο σπίτι και λαμβάνει βρογχοδιασταλτικά φάρμακα και πιθανόν κορτικοστεροειδή. Στα βαρύτερα περιστατικά απαιτείται η άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πηγή νεότητας οι μύες μας





Κατά τη διάρκεια της άσκησης σίγουρα το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε πόντους, όμως αυτό είναι μονάχα η αρχή!

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ υποδηλώνει ότι οι ασκήσεις ‘αντοχής’, όπως το jogging ή το spinning έχουν την ικανότητα να μας κάνουν να φαινόμαστε κατά πολύ νεότεροι!
Το ‘κλειδί’ σε όλη αυτήν τη διαδικασία, είναι ότι η άσκηση ενεργοποιεί τα βλαστικά κύτταρα των μυών μας!

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του τμήματος Ιατρικής του Sackler φανερώνει μέσα από έρευνα γιατί οι ηλικιωμένοι που έχουν ασκηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους, χαρακτηρίζονται από περισσότερη ζωντάνια!

Ανακάλυψαν πως οι ασκήσεις αντοχής μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων και να ενισχύσουν την ικανότητα αναζωογόνησης και αναγέννησης των ‘παλιών’ μυών. Οι επιστήμονες ελπίζουν τα αποτελέσματά τους να συμβάλλουν στο σχεδιασμό νέου φάρμακου που θα βοηθάει τους ηλικιωμένους στην αναγέννηση των μυών τους καθώς και στη γρηγορότερη ανάρρωση και θεραπεία των ακινητοποιημένων μυών!

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘PLoS ONE’ και τα πειράματα έγιναν σε αρουραίους. Ουσιαστικά μελετήθηκε η κατάσταση της σαρκοπενίας, όπου η μυϊκή μάζα μειώνεται και η λειτουργία των μυών φθίνει, ενώ παράλληλα μελετήθηκε η καθημερινή φθορά του μυοσκελετικού μας συστήματος που μακροπρόθεσμα σε μεγάλη ηλικία εμπίπτει σε κινδύνους.

Τα πειράματα, όπως αναφέρεται παραπάνω έγιναν σε αρουραίους, όπου και διαπιστώθηκε ότι η άσκηση αύξησε τον αριθμό των κυττάρων ‘δορυφόρων’ ή αλλιώς μυϊκών βλαστικών κυττάρων. Αυτό είναι σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία, τόσο ο αριθμός αυτών των κυττάρων μειώνεται σημαντικά. Οπότε είναι σαν να κερδίζουμε σε χρόνια, ευεξία και νεότητα κάνοντας συστηματική αεροβική κυρίως άσκηση!

Η μείωση των βλαστικών μυϊκών κυττάρων μακροπρόθεσμα, οδηγεί, σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα και στη μείωση της λειτουργικότητάς τους οπότε και είναι δύσκολη η συντήρηση της μυϊκής μάζας άρα και η ικανότητα επιδιόρθωσης. Επομένως η μυϊκή ‘υποβάθμιση’ είναι ευκολότερο να συμβεί με την αύξηση της ηλικίας.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι που έτρεξαν διάδρομο για 20 λεπτά την ημέρα για περίπου 13 εβδομάδες, αύξησαν σε 25% - 35% τον μέσο αριθμό βλαστικών μυϊκών κυττάρων ανά μυϊκή ίνα! Αυτό παρατηρήθηκε και σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας.

Επιπλέον, οι ασκήσεις αντοχής βελτίωσαν και τα επίπεδα της ‘αυθόρμητης μετακίνησης’ δηλαδή του συναισθήματος που οδηγεί το σώμα μας να σηκωθεί ευκολότερα από την καρέκλα και να χορέψει ή να κινηθεί γενικότερα!

Η γήρανση συνδέεται έντονα με το ανάποδο αίσθημα, οπότε τα αποτελέσματα σε αυτό ήταν εντυπωσιακά. Ο συνδυασμός καθιστικής ζωής και γήρανσης είναι καταλυτικός στην ταχύτερη εμφάνιση και ανάπτυξη ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και στη μείωση των γνωστικών μας ικανοτήτων.

Οι μηχανισμοί που κρύβονται σε μοριακό επίπεδο και επιδρούν στην ενεργοποίηση των βλαστικών μυϊκών κυττάρων, είναι ακόμη υπό έρευνα, όμως έγινε η αρχή για την αλλαγή του τρόπου ζωής μας, την αύξηση της μυϊκής μάζας, τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της γήρανσης, καθώς και για τη δημιουργία νέου φαρμάκου ενάντια σε ασθένειες που αναφέρονται παραπάνω.



Πηγή: iatronet.gr