Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Πως αντιμετωπίζεται η χρόνια αϋπνία;


Η αϋπνία αποτελεί πλέον συνηθισμένο πρόβλημα. Στις δυτικές κοινωνίες, ένας στους τρεις ενηλίκους αναφέρει δυσκολίες στον ύπνο, εκ των οποίων περίπου το 20% αντιμετωπίζει χρόνια μορφή αϋπνίας.

Οι σύγχρονες παρεμβάσεις στην αϋπνία συμπεριλαμβάνουν:

1. Εκπαίδευση στην υγιεινή του ύπνου η οποία, σύμφωνα με τον δρ Ρeter Ηauri (1977), σημαίνει ότι:

* Μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε, καθότι η ενεργητική προσπάθεια αυξάνει τη διέγερση του οργανισμού και μειώνει την πιθανότητα του ύπνου.
* Ξαπλώνετε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάζετε.
* Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι αποκλειστικά και μόνο για τον ύπνο και όχι για άλλες δραστηριότητες, π.χ. εργασιακές.
* Απομακρύνετε την πίεση του χρόνου, μετακινώντας το ρολόι σας σε άλλο δωμάτιο.
* Ασκείστε αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα και όχι αργότερα.
* Αποφύγετε τη χρήση διεγερτικών και οινοπνευματωδών.
* Τρώτε ένα ελαφρύ σνακ πριν από τον ύπνο, έχει κατασταλτικές ιδιότητες.
* Σταθεροποιήσετε την ώρα που κοιμάστε και την ώρα που ξυπνάτε, ανεξαρτήτως από το πόσο καλά νιώθετε ότι κοιμηθήκατε.

2. Γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία. Στόχοι της θεραπείας αυτής είναι ο εντοπισμός και η βαθύτερη αλλαγή των λανθασμένων πεποιθήσεων του πάσχοντος για τον ύπνο (π.χ. ο νοσηρός έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου) και η αντικατάστασή τους με υγιείς πεποιθήσεις, που προωθούν μια ευνοϊκότερη προσαρμογή του.

Παραδείγματα τεχνικών είναι ο περιορισμός του ύπνου, δηλαδή η μείωση του συνολικού χρόνου ύπνου  ως μέσον επίτευξης της αύξησης των περιόδων του βαθέος ύπνου και της μείωσης των ενδιάμεσων αφυπνίσεων.

Άλλη παρέμβαση είναι η «παράδοξη πρόθεση».Η αγχώδης προσδοκία ότι δεν θα καταφέρει κάποιος να κοιμηθεί αντικαθίσταται με επιδίωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μερική αποκατάσταση του φυσιολογικού ύπνου.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται 4- 8 φορές, σε εβδομαδιαίες συνεδρίες διάρκειας 60-90 λεπτών, παρότι πρέπει να παρατείνεται αν τα συμπτώματα επιμένουν. Έρευνες αποτελεσματικότητας δείχνουν ότι η θεραπευτική βελτίωση διατηρείται στα δύο έτη μετά τη λήξη της θεραπείας.

3. Φαρμακευτική αγωγή με υπναγωγά- κατασταλτικά, αντικαταθλιπτικά ή βενζοδιαζεπίνες. Η χρήση των παραπάνω ωστόσο, πρέπει να ελέγχεται και να παρακολουθείται αυστηρά από ψυχίατρο, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρενέργειες και τα ενδεχόμενα συμπτώματα εξάρτησης.

Πόσο παχαίνει το βραδινό γεύμα;


Το να φάει κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα.
Με την προϋπόθεση λοιπόν, πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κυρίως γεύμα σας αντί για το μεσημέρι το βράδυ.
Όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες σίγουρα δεν θα σας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας φέρει περιττά κιλά:
1.Μην παραλείπετε γεύματα. Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το βράδυ.
2.Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για το μεσημέρι. Αν τρώτε το «μεγαλύτερο» πιάτο σας το βράδυ, τότε το μεσημεριανό δεν πρέπει να αποτελεί κυρίως γεύμα. Καταναλώστε για μεσημέρι μία σαλάτα ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό, ή μια έτοιμη σούπα με λίγες θερμίδες και ένα γιαούρτι 2%.
3.Φροντίστε να μην πάτε απευθείας για ύπνο μετά το βραδινό σας. Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας. Κάντε μια μικρή βόλτα στην περιοχή, βγάλτε έξω το σκύλο σας. Σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ.
4.Μην κάνετε υπερβολές. Ακόμη κι αν το βραδινό είναι για σας το κυρίως γεύμα, πρέπει να αποτελεί ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει το μέτρο και η ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
5.Αποφύγετε την τηλεόραση όσο τρώτε. Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση δεν το απολαμβάνετε πραγματικά, καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού. Επιπλέον, το μήνυμα του κορεσμού που ξεκινά από το στομάχι περνά «απαρατήρητο» από τον εγκέφαλο. Κλείστε λοιπόν τους δέκτες σας και καθίστε στο τραπέζι.

Ευεργετικό το φασκόμηλο


Το φασκόμηλο, που εμπεριέχει πλειάδα βιοενεργών συστατικών όπως καμφορά, άλφα- και βήτα-καρυοφυλλένιο κ.α., διαθέτει πολλές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριακές, στυπτικές, αντιδιαβητικές, σπασμολυτικές, αντισηπτικές και καρδιοτονωτικές.
Ανακουφίζει σε περιπτώσεις νευραλγιών, γαστρίτιδας, άσθματος, βρογχίτιδα, κρυολογήματος, διάρροιας και πονοκεφάλων. Ως αφέψημα (εξωτερική χρήση) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας, της στοματίτιδας, της φαρυγγίτιδας, των αφθών, της δερματίτιδας και των εκζεμάτων.
Ενώ με τα φρέσκα φύλλα του αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες.
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία, ενώ παράγει και εκλεκτής ποιότητας μέλι.

Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί καλοκαίρι έχουν λιγότερα παιδιά


Ο μήνας που γεννιέται μια γυναίκα, φαίνεται πως επηρεάζει, την γονιμότητά της, αφού μια νέα αυστριακή επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που γεννιούνται το καλοκαίρι, τείνουν να αποκτούν λιγότερα παιδιά στη ζωή τους σε σχέση με τις γυναίκες που γεννιούνται άλλες εποχές του χρόνου.

Η έρευνα, υπό την Σούζαν Χούμπερ του πανεπιστημίου της Βιέννης, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησε στατιστικά στοιχεία που ξεκινούν από το  1967 και διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες είχαν γεννηθεί τον Ιούλιο μήνα, είχαν κατά μέσο όσο 13% λιγότερα παιδιά σε σχέση με όσες είχαν γεννηθεί Δεκέμβριο μήνα.


Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι ερευνητές μελέτησαν ανάλογα δεδομένα στο άλλο ημισφαίριο, στη Νέα Ζηλανδία, και ανακάλυψαν ότι ισχύει το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι αυστριακοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο Βιετνάμ οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί τον Ιούλιο, στην περίοδο των βροχών, είναι πιο γόνιμες σε σχέση με όσες έχουν γεννηθεί στην ξηρή περίοδο του Ιανουαρίου.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί εμφανίζεται μια τέτοια εποχικότητα στη γονιμότητα των γυναικών, αλλά εκτιμούν ότι σχετίζεται με τις διαφορές στη διατροφή της μητέρας ανάλογα με την εποχή, καθώς και στις μεταβολές του καιρού, που με τη σειρά τους αυξάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα μολύνσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες (διατροφικοί, περιβαλλοντικοί, υγείας κ.α.) επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού, κυρίως κατά τον κρίσιμο τρίτο μήνα της ανάπτυξής του στην μήτρα, και μπορεί να επιδρούν στην κατοπινή γονιμότητά του.

Για τους άνδρες, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, καθώς φαίνεται πως όσοι έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, γίνονται αργότερα πατέρες λιγότερων παιδιών, ενώ όσοι έχουν γεννηθεί τους ανοιξιάτικους μήνες, τείνουν να έχουν τα περισσότερα παιδιά.


Άσκηση και διατροφή μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη


Δύο νέες μελέτες, που έγιναν στη Φιλανδία και στις Η.Π.Α και παρουσιάζονται στο 24 Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, έδειξαν μείωση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη σε ποσοστό 40-60% σε άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία ακολούθησαν εντατικά προγράμματα άσκησης και υγειονοδιαιτητικού τρόπου διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η αερόβια άσκηση βοηθά αφενός στη απώλεια βάρους με τα προγράμματα που έχουν προταθεί και προφέρει σωματική ευεξία στο διαβητικό και αφετέρου συμβάλει στη διατήρηση του βάρους από ένα σημείο και μετά. Συμβάλλει ακόμη στη καλύτερη δράση της ινσουλίνης και στη καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από το σώμα με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη ρύθμιση του διαβητικού» ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και επίκουρος καθηγητής παθολογίας-διαβητολογίας, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος .