Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η πολυγλωσσία καθυστερεί την εκδήλωση Αλτσχάιμερ


Οι άνθρωποι που από τα παιδικά τους χρόνια μιλάνε τακτικά δύο ή περισσότερες γλώσσες εμφανίζουν με σημαντική καθυστέρηση, μέχρι και πέντε ετών, τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον νευροεπιστήμονα Φέργκους Κρεκ του Ινστιτούτου Ερευνών Ρότμαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», εξέτασε τις περιπτώσεις 210 ασθενών που μεταξύ των ετών 2007 - 2009 είχαν διάγνωση για πιθανό Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι πολύγλωσσοι δεν προστατεύονται πλήρως από το Αλτσχάιμερ ή από την άνοια, φαίνεται όμως να καθυστερούν την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων.
Όπως δήλωσε η ερευνήτρια Έλεν Μπιάλιστοκ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης, «αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά ιδίως για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως ο Καναδάς, όπου η χρήση δύο γλωσσών είναι συνηθισμένη».

Η νέα έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνει μια ανάλογη έρευνα, με επικεφαλής την Μπιάλιστοκ, που είχε πραγματοποιηθεί το 2007. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εξέτασε 184 ασθενείς, όσοι ήταν δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι παρουσίαζαν καθυστερημένα τα συμπτώματα, γύρω στα τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο σε σχέση με όσους μιλούσαν μόνο μία γλώσσα.

«Σούπερ τρόφιμο» το μαύρο ρύζι


Αμερικανοί επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι το υποτιμημένο στη Δύση, αλλά λατρεμένο στην Κίνα, μαύρο (ή άγριο) ρύζι μπορεί να αποτελεί ένα «θαυματουργό» τρόφιμο.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως το συγκεκριμένο είδος ρυζιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.
Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα ανέλυσαν δείγματα πίτουρου από μαύρο ρύζι που καλλιεργείται στις νότιες πολιτείες των Η.Π.Α., ανιχνεύοντας ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ανθοκυανινών.
Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και οι κόκκινες πιπεριές.
Είναι τεκμηριωμένο πως οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο, επειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής Τζιμίν Χου, μια κουταλιά της σούπας πίτουρο από μαύρο ρύζι περιέχει περισσότερες ανθοκυανίνες απ’ ό,τι μια κουταλιά μούρα, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές τους. Επιπλέον, το μαύρο ρύζι περιέχει λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε.
«Αφού τα μούρα χρησιμοποιούνται ως ''ασπίδα'' της υγείας, γιατί να μη γίνεται το ίδιο με το μαύρο ρύζι και το πίτουρό του; Πόσο μάλλον που το ρύζι είναι και πιο οικονομικό» τόνισε.
Αιώνες πριν, το μαύρο ρύζι ήταν γνωστό ως το «απαγορευμένο ρύζι» στην Κίνα, επειδή μόνο στους ευγενείς επιτρεπόταν να το καταναλώνουν. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως στις ασιατικές χώρες σε πιάτα με νουντλς. Το μαύρο ρύζι χρησιμοποιείται στο σούσι αλλά και σε επιδόρπια.
Ωστόσο, ο δρ Χου εκτιμά ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων για τη δημιουργία δημητριακών για πρωινό, ροφημάτων, γλυκισμάτων, μπισκότων.

Ο πολύς ύπνος αυξάνει τη χοληστερίνη


Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται πολλές ώρες αυξάνουν δραματικά τη χοληστερίνη τους.
Τα άτομα της τρίτης ηλικίας που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες το βράδυ, όπως και όσοι κοιμούνται περισσότερες από οκτώ, μπορεί να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.
Η δρ Τζούλια Βαν Ντε Μπεργκ και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο Εράσμους της Ολλανδίας συνέκριναν τη διάρκεια του ύπνου και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, σε δείγμα 768 ανδρών και γυναικών, 57-97 ετών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο μέτρησης του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, για να υπολογίσουν τη διάρκεια του ύπνου, που περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής σε μέγεθος ρολογιού χειρός, την οποία φόρεσαν οι συμμετέχοντες για πέντε με επτά ημέρες και νύχτες.
Κανείς εκ των συμμετεχόντων στο δείγμα δεν χρησιμοποιούσε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Πιο συγκεκριμένα, στα άτομα κάτω των 65 ετών, παρατηρήθηκε ότι όσο περισσότερες ώρες ύπνου κατέγραφαν τόσο περισσότερο αυξανόταν η χοληστερόλη.
Ενώ τα άτομα 70 ετών και άνω, που είχαν διακεκομμένο ύπνο και επομένως λιγότερο συνολικό χρόνο ύπνου, είχαν μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι ειδικοί κατέληξαν πως είναι πιθανόν τα άτομα που κοιμούνται πολλές ώρες να είναι λιγότερο δραστήρια και γι’ αυτό να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά ο συσχετισμός μεταξύ διακεκομμένου ύπνου και χαμηλής χοληστερόλης είναι δυσκολότερο να ερμηνευθεί επ’ ακριβώς.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine».

Οι φράουλες μειώνουν τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, λίγες φράουλες την ημέρα μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσουν και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο. Με τον όρο αυτό, περιγράφεται το να έχει κανείς ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:
1.Κοιλιακή παχυσαρκία
Όταν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους άνδρες ή 88 εκατοστά για τις γυναίκες.
2.Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Όταν η «μεγάλη» (συστολική) πίεση είναι μεγαλύτερη από 130 mmHg και η «μικρή» (διαστολική) πίεση μεγαλύτερη από 85 mmHg.
3.Αυξημένα τριγλυκερίδια
Όταν τα τριγλυκερίδια είναι υψηλότερα από 150 mg/dL (όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός).
4.Χαμηλά επίπεδα «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης
Όταν τα επίπεδα της ΗDL είναι μικρότερα από 40 mg/dL για τους άνδρες ή μικρότερα από 50 mg/dL για τις γυναίκες.
5.Αυξημένο σάκχαρο αίματος
Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλότερα από 100 mg/dL (όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός).
Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, οι εθελοντές έπιναν καθημερινά τέσσερα φλιτζάνια από ένα ρόφημα που περιείχε 50 γραμμάρια κατεψυγμένες φράουλες και νερό ή έτρωγαν τρία φλιτζάνια φρέσκιες φράουλες.

Έπειτα από δύο μήνες, η χοληστερόλη τους είχε μειωθεί κατά 10%, ενώ σχεδόν διπλάσια ήταν η μείωση σε μία ουσία (VCAM-1) που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη από τις φράουλες προέρχονται από το ελλαγικό οξύ που περιέχουν – μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Εντόπισαν τα γονίδια της μυωπίας


Τα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται να κυκλοφορήσει το φάρμακο που θα εμποδίζει την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ.

Εναλλακτικά, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, θα ήταν δυνατό να υπάρξει κάποια γονιδιακή θεραπεία, με την εισαγωγή «υγιών» γονιδίων στο μάτι, τα οποία θα αποτρέπουν τη μυωπία στο μέλλον.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μυωπία είχε και γενετική αιτία, καθώς ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για την εμφάνισή της σε ένα παιδί είναι αν έχει μυωπία ένας γονέας. Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν το DNA περίπου 4.000 Βρετανών διδύμων, καθώς και άλλων 13.000 Βρετανών, Ολλανδών και Αυστραλών.

Το γονίδιο με την ονομασία RASGRF1, η ανακάλυψη του οποίου  έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα με υπεύθυνους τους δρ Πίρο Χίζι και Κρις Χάμοντ του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνο, θεωρείται ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο.
 Όταν το γονίδιο δυσλειτουργεί, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά, κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

Οι άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλη μυωπία (ποσοστό 2 - 3%), σύμφωνα με τους γιατρούς, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασής τους, καθώς κάποια στιγμή ο αμφιβληστροειδής φακός μπορεί να ξεκολλήσει τελείως από το πίσω μέρος του ματιού τους ή μπορεί να προκληθεί πρόωρο γλαύκωμα.

Αν και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο (όπως η έλλειψη υπαίθριας δραστηριότητας ή η συνεχής ενασχόληση με κοντινά αντικείμενα, όπως η ανάγνωση βιβλίου ή η χρήση οθόνης υπολογιστή), οι γιατροί δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την αιτία και τον μηχανισμό εξέλιξης της μυωπίας, με συνέπεια η ιατρική να αδυνατεί μέχρι στιγμής να σταματήσει τη διαχρονική επιδείνωσή της.

Μια δεύτερη ολλανδική επιστημονική έρευνα, υπό την Καρολίν Κλαβέρ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου «Έρασμος» στο Ρότερνταμ, αποκάλυψε δύο ακόμα γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και πολλά άλλα, τα οποία όμως δεν έχουν ανακαλυφθεί. 

Κύτταρα ποντικών θεραπεύουν την κώφωση


Ελπίδες για θεραπεία σε άτομα με κώφωση δίνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να μετατρέψουν βλαστοκύτταρα ποντικών σε τριχοειδή αισθητικά κύτταρα του κοχλία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν πλέον σε πειράματα με αντίστοιχα ανθρώπινα κύτταρα που εμπλέκονται στην ακοή.
Τα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία όταν καταστραφούν, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.
Η νέα έρευνα δίνει όμως ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει αναδόμηση αυτών των κυττάρων.
Η μέθοδός των Αμερικανών επιστημόνων περιλαμβάνει τη λήψη ανθρώπινων πολυδύναμων κυττάρων από ασθενείς με προβλήματα ακοής και τη μετατροπή τους στο εργαστήριο σε κύτταρα που θα αποκαταστήσουν την ακοή.
Οι ερευνητές οραματίζονται φάρμακα που είτε θα αναγκάζουν τα κύτταρα της ακοής να αναγεννιούνται είτε θα ενεργοποιούν τα αδρανή βλαστοκύτταρα στο αυτί του πάσχοντος.
Θα ήταν, επίσης, δυνατό να αναπτυχθούν τα αναγεννημένα κύτταρα εκτός του οργανισμού του ασθενή και να τοποθετούνται στη συνέχεια στο αυτί του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Κόρεϊ, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους, αλλά υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Κίνδυνος για το DNA το χλώριο της πισίνας



Το χλώριο της πισίνας αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου, σύμφωνα με ισπανική επιστημονική έρευνα του Κέντρου Ερευνών στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία (CREAL) της Βαρκελώνης και του Νοσοκομείου Ντελ Μαρ, που έγινε υπό τον Έλληνα διευθυντή του CREAL, επιδημιολόγο Μανώλη Κογεβίνα.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», παρουσιάζει τις αλλαγές που υπήρξαν σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μόνιμες γενετικές μεταλλάξεις σε ομάδα ατόμων που κολυμπούσαν σε πισίνες.
Τοξικές επιπτώσεις για το DNA παρατηρήθηκαν σε 49 υγιή άτομα έπειτα από κολύμβηση μόλις 40 λεπτών σε μια χλωριωμένη πισίνα. Η έρευνα απέδειξε ότι το χλώριο, που σημειωτέον χρησιμοποιείται σαν μικροβιοκτόνο, προκαλεί αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου αλλά και σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα.
Ο κ. Κογεβίνας, ο οποίος συνεργάζεται και με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, δήλωσε πως, σε καμία περίπτωση, η έρευνα δεν μας υποδεικνύει ότι πρέπει να σταματήσουμε το κολύμπι στις πισίνες. Οι θετικές συνέπειες για την υγεία από το κολύμπι είναι εξαιρετικά πολλές και μπορούν να αυξηθούν κι άλλο, αν ελαχιστοποιηθεί ή εξαλειφτεί το επίπεδο αυτών των χημικών στο νερό (της πισίνας).

«Άλλωστε, τα προβλήματα μπορούν να μειωθούν, αν οι κολυμβητές κάνουν ντους, πριν μπουν στην πισίνα, φορούν σκουφάκι και δεν ουρούν μέσα στο νερό» συμπληρώνει ό Έλληνας καθηγητής.

Σαρώνει η φυματίωση


''Βόμβα'' για τη δημόσια υγεία από μετανάστες με φυματίωση που αρνούνται τη θεραπεία.

Ένας στους τρεις μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και πάσχουν από φυματίωση αρνείται τη θεραπεία και κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα μας προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη δημόσια υγεία.
 
Το εφιαλτικό αυτό στοιχείο αποτελεί μέρος έρευνας που παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
 
Στην έρευνα αυτή περιγράφονται ως τρομακτικά υψηλά τα επίπεδα των μεταναστών που παρουσιάζουν ενεργό φυματίωση συγκριτικά με τον ελληνικό πληθυσμό.
 
Οι επιστήμονες μάλιστα εκπέμπουν SOS στην Πολιτεία ώστε να βρεθεί τρόπος επίλυσης του προβλήματος πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η στρατιωτική θητεία... παχαίνει


Πόσοι από εσάς δεν πήρατε κιλά όταν πήγατε φαντάροι; Σίγουρα πολύ λίγοι. Και τώρα φαίνεται πως υπάρχει και η εξήγηση....

Δυσμενή επίδραση φαίνεται ότι έχει η στρατιωτική θητεία στα σωματομετρικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά των στρατιωτών , καθώς τα αποτελέσματα μελέτης δείχνουν αύξηση του σωματικού βάρους, του λίπους, της χοληστερίνης και της γλυκόζης μετά από ένα χρόνο παραμονής στο στράτευμα. Οι επιστήμονες αναζητούν τα αίτια αυτής της κατάστασης στην αλλαγή του τρόπου ζωής που συνεπάγεται η στρατιωτική θητεία.
Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία μελέτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που αφορούσε 165 νεοσύλλεκτους στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου το 2009.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη , αξιολογήθηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και το λιπιδαιμικό προφίλ των στρατιωτών αυτών στην έναρξη της θητείας τους και μετά από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης μετά από ένα χρόνο θητείας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε όλα τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του δείγματος των στρατιωτών. Το σωματικό τους βάρος αυξήθηκε σχεδόν 3 κιλά , το ποσοστό λίπους αυξήθηκε από 15,7 ±7% σε 18,3±6,9% και η περιφέρεια μέσης από 82,6 ±11 εκατοστά στα 84,9±11,3. Αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε στην ολική χοληστερόλη (από 147,1± 28,1 σε 159,7±28,6 mg/dL) και στη γλυκόζη ( από 82,3±9,3 σε 84,2± mg/dL) χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα ανώτατα όρια.
Οι επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη επισημαίνουν ότι τα αίτια αυτών των δυσμενών μεταβολών θα πρέπει να αναζητηθούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής που συνεπάγεται η στρατιωτική θητεία, όπως πχ οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, στη φυσική δραστηριότητα και την ψυχολογική κατάσταση των νέων στρατιωτών.

Η σοκολάτα κάνει καλό στους ηλικιωμένους


Η σοκολάτα μπορεί να απομακρύνει τα προβλήματα της καρδιάς στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε περισσότερη σοκολάτα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.
 
Οι ερευνητές, υπό τον δρα Τζόσουα Λιούις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του νοσοκομείου "Σερ Τσαρλς Γκέρντνερ" στο Περθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Archives of Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν πάνω από 1.200 γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών. Όσες έτρωγαν σοκολάτα (μια μερίδα ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι κακάο) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν από κάποια πάθηση της καρδιάς τους μέσα στην επόμενη δεκαετία και ειδικότερα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από έμφραγμα.
 
Ο υπεύθυνος της έρευνας επεσήμανε ότι, όπως διαπιστώθηκε, η σοκολάτα φαίνεται να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να φάει κανείς …ένα τόνο. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, συνιστά την μέτρια και όχι τη συχνή κατανάλωση σοκολάτας, ώστε να αποφευχθούν άλλες πιθανές παρενέργειες.
 
Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται πάντως άλλοι επιστήμονες. Είναι μάλλον πρόωρο να συστήσει κανείς στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερη σοκολάτα για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο δρ Μπράιαν Μπούισε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, καθώς, όπως είπε, ακόμα και αν μελλοντικές μεγάλες έρευνες επιβεβαιώσουν τα οφέλη της, και πάλι οι γιατροί μπορεί να μην θέλουν να συστήνουν τη σοκολάτα ως φάρμακο. "Ο κίνδυνος είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα από όση είναι αναγκαία, χωρίς να μειώνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση θερμίδων από άλλα σνακ, με συνέπεια να παχαίνουν και να αντισταθμίζουν έτσι την όποια επωφελή δράση της σοκολάτας", πρόσθεσε.
 
Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που προβάλλει τα δυνητικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία. Το 2008, μια ιταλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει στο εσωτερικό του οργανισμού το επίπεδο της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά.
 
Το 2009, μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα, στα μήλα και στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από πιθανά προβλήματα καρδιάς και εγκεφαλικού.