Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Βρέθηκε το γονίδιο της Αριστεράς!


Κι όμως υπάρχει. Πρόκειται για το γονίδιο DRD4 το επονομαζόμενο και “liberal gene” δηλαδή “το γονίδιο της Αριστεράς”.

Σύμφωνα με νέα μελέτη στην οποία συμμετείχε και ελληνικής καθηγήτης στο Χάρβαρντ ο κ. Χρηστάκης, αριστερός δεν γίνεται κάποιος μόνο στην πορεία αλλά σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση.

Όπως δημοσιεύει το ΒΗΜΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωπιο που έχουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου DRD4, του λεγόμενου και “προοδευτικού γονιδίου” (liberal gene), παρουσιάζουν πιο “ανοιχτό” μυαλό, πιο καινοτόμες ιδέες και πιο ριζοσπαστικές αντιλήψεις – γεγονότα που οδηγούν σε πιο αριστερές πεποιθήσεις.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Χάρβαρντ παρακολούθησε 2.000 εφήβους στην πορεία προς την ενηλικίωση και βρήκε ότι εκείνοι που είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο υιοθέτησαν “αριστερή” στάση στην πορεία. Βασική προϋπόθεση ωστόσο για να εκδηλωθεί ήταν τα άτομα αυτά να έχουν έντονη κοινωνικοποίηση και ενασχόληση μετα κοινά. 

Σημαντικό εδώ όπως και σε όλες τις άλλες γενετικές προδιαθέσεις τονίζουν οι επιστήμονες είναι το περιβάλλον. “Είναι η κρίσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ δύο παραγόντων, της γενετικής προδιάθεσης και του κοινωνικού περιβάλλοντος, που καθορίζει την ανάπτυξη αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων” λέει ο Τζέιμς Φόουλερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. 


Πηγή: http://www.newsit.gr

Ποιά είναι τα ωφέλη εάν δεν αλλάξει η ώρα την Κυριακή


Εάν δεν αλλάξει η ώρα, βοηθά την υγεία, εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ, βοηθά το περιβάλλον και μειώνει ακόμα και τα τροχαία.


Η μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω, το χειμώνα, είναι επιβλαβής για την υγεία, οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και σε αύξηση των ρύπων, σύμφωνα με βρετανούς και αμερικανούς επιστήμονες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες στη Μέση ανατολή σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα με τη μετακίνηση, τα ξημερώματα της Κυριακής, των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι θα έχει περισσότερο φως την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι σηκώνονται από το κρεβάτι για να ξεκινήσουν τη μέρα τους αλλά «κλέβει» από το απόγευμα μία ώρα φωτός ημέρας. Με αποτέλεσμα, η ενέργεια που χρειάζεται για να φωτίσουμε τη σκοτεινιά και τα όρια που εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε δραστηριότητες άθλησης στο ύπαιθρο, να βλάπτουν την υγεία μας και το περιβάλλον, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της θερινής ώρας οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη απόσυρση 200.000 αυτοκινήτων από τους βρετανικούς αυτοκινητοδρόμους. Η διατήρηση της θερινής ώρας καθώς και σε μείωση των ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους, που θα επέτρεπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας να εξοικονομήσει 200 εκατ. στερλίνες, ετησίως.

Η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκάρνσι, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη υπογράμμισε ότι, σε σύγκριση με άλλα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω ενεργειακής αποδοτικότητας και τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διατήρηση της θερινής ώρας στα ρολόγια είναι ένα ιδιαίτερα φθηνό μέσο. Υποστηρίζει ότι η διατήρηση της θερινής ώρας θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, θα αυξήσει τον τουρισμό και θα μειώσει τις εγκληματικές πράξεις και την παχυσαρκία. Θα σώσει, τέλος, ζωές λόγω της βελτίωσης της ορατότητας κατά την απογευματινή ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. 

Επιπροσθέτως, η διατήρηση μίας επιπλέον ώρας με φως ημέρας το απόγευμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων βιταμίνης D και να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασκείται περισσότερο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει χαμηλότερα των βέλτιστων επίπεδα βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου για ραχίτιδα. «Πρέπει να είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς μέσο για να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού. Και χωρίς κόστος, μάλιστα. Εδώ, το έχουμε βρει», είπε ο Μάγερ Χίλμαν του Policy Studies Institute στη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρόμπερτ Γκρέιαμ του Νοσοκομείου Λένοξ Χιλ στη Ν. Υόρκη επεσήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην πειράξουμε τα ρολόγια το χειμώνα για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να βγει από το σπίτι του για να ασκηθεί. «Πάντα αναζητούσαμε, ως κοινωνία, προσβάσιμες, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις. Με το να μην μετακινήσουμε πίσω τους δείκτες και να αυξήσουμε τον αριθμό των ωρών με φως ημέρας, βρήκαμε πιθανά την τέλεια παρέμβαση», είπε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στο Ρόιτερ, ο δρ. Γκρέιαμ.


Πηγή: http://www.newsit.gr

Αναστολή των επεμβάσεων κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας


Σε μια εποχή που η νοσογόνος παχυσαρκία εξελίσσεται σε απειλή για τη ζωή, στη χώρα μας αναστέλλεται  η αντιμετώπισή της με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (τεχνολογικά εξελιγμένη χειρουργική που επιτρέπει τη διενέργεια πολύπλοκων επεμβάσεων χωρίς τομές με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων και video). Το κόστος των υλικών που δικαιολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία υπολείπεται κατά πολύ, από το πραγματικό κόστος μιας ασφαλούς λαπαροσκοπικής επέμβασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να χειρουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων.
Όπως επισήμανε ο στρατιωτικός ενδοκρινολόγος, Σιδέρης Δελαρούδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, που θα πραγματοποιηθεί από 4-6 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας  απ΄ ό,τι οι ανοιχτές επεμβάσεις.
Ο κ. Δελαρούδης πρόσθεσε ακόμη ότι ένα στα δέκα άτομα που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.
 «Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα κοινωνικό και εθνικό, που δεν του έχουμε δώσει όμως τη δέουσα σημασία. Είναι γνωστό από χρόνια, ότι η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη πανευρωπαϊκά σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, κάτι που έχει ως φυσικό επακόλουθο την αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας και στους ενήλικες», επισήμανε ο γενικός αρχίατρος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Χαράλαμπος Μπερμπερίδης.
Όπως ανάφερε ο κ.Μπερμπερίδης, το 33% των ενηλίκων ανδρών και το 28% των ενηλίκων γυναικών στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον υπέρβαροι, ενώ περίπου το 10% από αυτούς είναι νοσογόνα παχύσαρκοι (δείκτης μάζας σώματος >40) και θα χρειασθούν κάποια μορφή χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Εχθρός του κρυολογήματος η τακτική σωματική άσκηση



Οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν. Ακόμα όμως και αν κρυολογήσουν, τα συμπτώματά τους θα είναι πιο ελαφριά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πολιτειακού Πανεπιστημίου των Απαλαχίων στη Β. Καρολίνα, υπό τον δρα Ντέιβιντ Νίμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό για θέματα αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», μελέτησαν επί τρεις μήνες τις περιπτώσεις 1.000 ατόμων ηλικίας 18 έως 85 ετών και συμπέραναν ότι όσοι ασκούνται σε τακτική βάση μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ (50%) τις πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιό κρυολογήματος.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή η άσκηση βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους ιούς με τα αμυντικά κύτταρά του. Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί για λίγες ώρες το κυτταρικό «οπλοστάσιο» του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιο ιό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι ασκούνταν τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα είχαν, σε διάστημα τριών μηνών τον χειμώνα, κρυολόγημα διάρκειας 4 με 5 ημερών. Όσοι ασκούνταν από μία έως τέσσερις μέρες την εβδομάδα είχαν κρυολόγημα για 5 έως 6 μέρες, ενώ όσοι έκαναν ελάχιστη έως καθόλου άσκηση είχαν κρυολόγημα επί 9 μέρες.

Επιπλέον, όσοι ασκούνταν τακτικά υπέφεραν λιγότερο από ενοχλητικά συμπτώματα (βήχας, φτάρνισμα), σε ποσοστό μέχρι και 41%. «Το πιο ισχυρό όπλο που έχει κάποιος στους κρύους μήνες του χειμώνα, είναι να βγει έξω και να περπατήσει με γρήγορο βήμα για τουλάχιστον μισή ώρα», δήλωσε ο Νίμαν.
Σημειώνεται, ότι οι ηλικιωμένοι, οι άνδρες και οι παντρεμένοι (ίσως επειδή βγαίνουν πιο αραιά έξω και συναντούν λιγότερους ανθρώπους-πηγές πιθανής μόλυνσης), καθώς και όσοι τρώνε πολλά φρούτα φαίνεται να κρυολογούν λιγότερο συχνά. Όσοι έχουν παιδιά ή εργάζονται κοντά σε αυτά εκτίθενται σε περισσότερα κρυολογήματα.

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη



Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων.


Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου για την εποχική γρίπη , σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις Νομαρχίες, τις Διευθύνσεις Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου .

Οι τοπικοί εποχιακοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση πασχόντων κλπ.), αναφέρεται στην εγκύκλιο και επισημαίνεται ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, ιδιαίτερα τα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

• Μεταμόσχευση οργάνων

• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

• Χρόνια νεφροπάθεια.

• Νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή η παιδιατρική δόση) χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «βρισκόμαστε πλέον στη μετα-πανδημική περίοδο για τη γρίπη Α(Η1Ν1). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσει η επιτήρηση ειδικά σε νεαρά άτομα και ομάδες υψηλού κινδύνου με δεδομένο ότι σε κάποια περιστατικά αναπτύχθηκε σοβαρή ιογενής πνευμονία η οποία δεν συναντάται τυπικά στην εποχική γρίπη».


Πηγή: http://www.newsit.gr

Ασπίδα για την ανάπτυξη του παιδιού το ψάρι


Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά οξέα. Αυτοί είναι οι λόγοι που γιατροί και διατροφολόγοι συνιστούν να εντάξουμε από νωρίς στη διατροφή των παιδιών το ψάρι.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Έθνους” παρότι αρκετοί γονείς φοβούνται να δώσουν ψάρι σε μωρά και νήπια για το φόβο των αλλεργικών αντιδράσεων, αυτή η τροφή συνδέεται με την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και βάζει καλές βάσεις για τη σωστή εξέλιξη του παιδιού. 

Η πρώτη γνωριμία του παιδιού με το ψάρι μπορεί να ξεκινήσει με μπακαλιάρο που έχει μαλακό κρέας και λίγα κόκκαλα και παράλληλα μεγάλη διατροφική αξία. Αν δεν υπάρξει αλλεργική αντίδραση, οι γονείς μπορούν να βάλουν στο μενού και βραστό λαβράκι, γλώσσα, πεσκανδρίτσα, ροφό και σφυρίδα, πάντα περασμένα στο μπλέντερ. Μετά τους έξι μήνες που το παιδί μπορεί να καταναλώσει και στερεά τροφή, προτείνεται η προσθήκη λευκού ψαριού πολτοποιημένα και μετά τους εννιά μήνες βρασμένο και σε μικρά κομματάκια.

Από το πρώτο έτος και μετά οι γιατροί συνιστούν το παιδί να τρώει ψάρι μία φορά την εβδομάδα. Σύμφωνα με διατροφολόγους που μιλούν στο Έθνος από τα λευκά ψάρια καλύτερα θεωρούνται ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, που είναι αρκετά μαλακά και πλούσια σε βιταμίνες Α και D, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στο συκώτι τους, ενώ από τα λιπαρά ψάρια το ιδανικό είναι να προστεθούν στη διατροφή των παιδιών πρώτα ο σολομός, το λαβράκι και η πέστροφα, καθώς δεν περιέχουν πολλά κόκαλα και είναι εύκολο να καθαριστούν. 

Αυτά τα ψάρια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την καλή λειτουργιά του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ψάρια που κρίνονται ακατάλληλα για τα μωρά καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Τέτοια είναι τα μεγάλα ψάρια τα οποία συνιστάται να μην περιλαμβάνονται στη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών. Περισσότερο ακατάλληλα είναι ο ξιφίας, το πλακολεπιδόψαρο, ο κιτρινόπτερος τόνος και το σαλάχι. 


Πηγή: http://www.newsit.gr

Νέες εξελίξεις στον χώρο των μεταμοσχεύσεων


Μια νέα επαναστατική τεχνική παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη, από Ισπανούς ερευνητές στη Μαδρίτη. Πρόκειται για τη μέθοδο των βιοτεχνητών οργάνων, με την οποία περιορίζεται ο κίνδυνος απόρριψης των μοσχευμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί θα «αδειάζουν» τα όργανα ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή από το κυτταρικό τους περιεχόμενο και θα τα «γεμίζουν» με μητρικά κύτταρα του ασθενή που χρειάζεται το μόσχευμα, προκειμένου να τα «αναστήσουν».

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπεύθυνος του προγράμματος δρ Φρανθίσκο Φερνάντεθ Άβιλες, υπεύθυνος της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γρεγκόριο Μαρανιόν, το νοσοκομείο φιλοξενεί το «πρώτο εργαστήριο στον κόσμο για την αναπαραγωγή βιοτεχνητών οργάνων από μητρικά κύτταρα ενηλίκων, με στόχο τη μεταμόσχευσή τους».

Η χρήση της τεχνικής στην ιατρική, που θα καταστεί δυνατή «όχι πριν περάσουν πέντε, ή μάλλον δέκα χρόνια», τονίζει ο Άβιλες, «θα θέσει τέλος σε δύο προβλήματα: την έλλειψη δωρητών ή κατάλληλων οργάνων, για μεταμοσχεύσεις και την απόρριψη οργάνου από τον δέκτη ασθενή».

Σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να δημιουργηθεί μία «τράπεζα από μήτρες οργάνων» οι οποίες θα μπορούν να διατηρηθούν επί πολλούς μήνες. Χάρη σ' αυτές θα μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα όργανα κατάλληλα για τους ασθενείς».

Μέχρι στιγμής, οκτώ καρδιές είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αναπλάσουν μερικώς μία από αυτές έως τα τέλη του έτους.

Η Ισπανία έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια για την πρόοδο που σημειώνει στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, έχοντας επιτύχει, για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο ολική μεταμόσχευση προσώπου. Επίσης, έχει αναγνωρισθεί ως πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον αριθμό δωρεών οργάνων, με 4.028 μεταμοσχεύσεις μέσα στο 2009, τόνισε το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Έρχεται νέα γενιά φαρμάκων κατά των ιών


Ένα βήµα µπροστά στη θεραπεία κατά του κοινού κρυολογήµατος και άλλων επικίνδυνων ιών, όπως η γαστρεντερίτιδα, κάνουν οι επιστήµονες, έπειτα από σηµαντική ανακάλυψη του Πανεπιστηµίου του Κέµπριτζ.

Τα νέα ευρήµατα ανατρέπουν την επικρατούσα θεωρία της Ανοσολογίας, σύµφωνα µε την οποία τα αντισώµατα – πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήµατος που εξουδετερώνουν τα µικρόβια – αδυνατούν να πολεµήσουν τον ιό από τη στιγµή που θα εισδύσει στο ανθρώπινο κύτταρο. Οι επιστήµονες από το εννέα φορές βραβευµένο µε Νοµπέλ Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Κέµπριτζ έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό σύστηµα µπορεί εν τέλει να καταστρέψει έναν ιό, έστω και αν έχει εισβάλει στο ανθρώπινο κύτταρο. Συνεπώς, καταλήγουν στο πόρισµά τους οι βρετανοί ερευνητές, ανοίγει ο δρόµος για τη δηµιουργία µιας νέας γενιάς αντιιικών φαρµάκων, τα οποία θα ενισχύουν τον φυσικό µηχανισµό του κυττάρου που εξοντώνει τον ιό. Η πρώτη κλινική δοκιµή των φαρµάκων αυτών αναµένεται να αρχίσει σε 2-5 χρόνια.
 
Οι ιοί είναι απλά σωµατίδια που αποτελούνται από ένα πρωτεϊνικό περίβληµα, µέσα στο οποίο υπάρχει το γενετικό τους υλικό. Ωστόσο, δεν έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται µόνοι τους και για τον λόγο αυτό µολύνουν άλλα κύτταρα. Θεωρούνται οι πιο στυγεροί «δολοφόνοι» του ανθρώπου, καθώς ευθύνονται για σχεδόν διπλάσιους θανάτους συγκριτικά µε τον καρκίνο. Η καταπολέµησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν στο εσωτερικό του κυττάρου που προσβάλλουν και είναι πολύ ανθεκτικοί στην επίθεση του ανοσοποιητικού συστήµατος και των ισχυρών αντιβιοτικών. Οι επιστήµονες έχουν αναγνωρίσει εκατοµµύρια διαφορετικά είδη ιών που προσβάλλουν τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά, ακόµη και τα βακτήρια.
 
Στους ανθρώπους, εκτός από το κοινό κρυολόγηµα, τη γρίπη και τη γαστρεντερίτιδα, οι ιοί είναι ακόµη υπεύθυνοι για την ανεµοβλογιά, την πολιοµυελίτιδα, τον έρπητα, το ΑΙDS και κάποιες µορφές καρκίνου.
 
«Οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους πολλά αντιβιοτικά για την καταπολέµηση των βακτηριδίων, όχι όµως αντιιικά φάρµακα. Αν και είναι σχετικά νωρίς, και δεν γνωρίζουµε ακόµη εάν µπορούν να αντιµετωπιστούν όλοι οι ιοί µε αυτόν τον µηχανισµό του ανοσοποιητικού συστήµατος, είµαστε ενθουσιασµένοι που η ανακάλυψή µας θα οδηγήσει στη δηµιουργία νέων φαρµάκων», επισηµαίνει στην «Γκάρντιαν» ο δρ Λίο Τζέιµς, επικεφαλής της έρευνας.
 
Επειτα από πολλά πειράµατα, η οµάδα του Τζέιµς ανακάλυψε ότι τα αντισώµατα που παράγει το ανοσοποιητικό σύστηµα εισχωρούν και αυτά στο κύτταρο µαζί µε τον ιό – στο παρελθόν υπήρχε η άποψη ότι τα αντισώµατα δρούσαν αποκλειστικά στο αίµα, έξω από τα κύτταρα. Η πρωτεΐνη ΤRΙΜ21
Μια φυσικά παραγόµενη πρωτεΐνη, η ΤRΙΜ21, αναγνωρίζει την παρουσία των αντισωµάτων µέσα στο κύτταρο και ενεργοποιεί έναν ισχυρό µηχανισµό καταστροφής του ιού. Η διαδικασία διαρκεί πολύ λίγο (1-2 ώρες), προτού ο ιός κυριεύσει το κύτταρο παράγοντας τις δικές του πρωτεΐνες. «Στην πραγµατικότητα, είναι η τελευταία ευκαιρία του κυττάρου, αφού εάν µολυνθεί, το σώµα δεν µπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά µόνο να καταστρέψει το κύτταρο», εξηγεί ο Τζέιµς.
 
Η επιστηµονική οµάδα του Κέµπριτζ έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει την πρακτική εφαρµογή των ανακαλύψεών της. «Δυνητικά, θα µπορούσε να χορηγηθεί στον πάσχοντα η πρωτεΐνη ΤRΙΜ21, προκειµένου να ενισχυθεί η φυσική δραστηριότητα των αντισωµάτων», παρατηρεί ο Τζέιµς. «Παρατηρήσαµε σε διαφορετικά χρονικά διαστήµατα τη δράση της ΤRΙΜ21 σε µολυσµένα κύτταρα και διαπιστώσαµε ότι σταδιακά ο ιός εξαφανίζεται. Εάν αφαιρέσουµε την πρωτεΐνη, η διαδικασία εξουδετέρωσης σταµατά», προσθέτει. Μία πρώτη σκέψη είναι η πρωτεΐνη ΤRΙΜ21 να χρησιµοποιηθεί υπό τη µορφή ρινικού σπρέι, προκειµένου να καταπολεµήσει τους πολλούς τύπους ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγηµα.
 
Η έρευνα, που δηµοσιεύθηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση «Ρroceedings» της Εθνικής Ακαδηµίας Επιστηµών των ΗΠΑ, διεξήχθη µε ανθρώπινα κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Εάν περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν ότι η πρωτεΐνη ΤRΙΜ21 µπορεί να αναχαιτίσει τη µόλυνση των κυττάρων, οι ερευνητές ελπίζουν να προχωρήσουν στα επόµενα στάδια: στη διεξαγωγή πειραµάτων σε ζώα και στη συνέχεια κλινικών µελετών σε ανθρώπους.
 
 
Οι ιοί που κολλάµε πιο συχνά
 
ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Προκαλείται από τον λεγόµενο ρινοϊό, ο οποίος προσβάλλει περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλον ιό. Οι επιστήµονες έχουν αναγνωρίσει περίπου 200 είδη ιών που προκαλούν το κρυολόγηµα. Επειδή µεταβάλλεται διαρκώς και έχει τη δυνατότητα να ανθίσταται, ο ρινοϊός είναι πάρα πολύ δύσκολο να θεραπευτεί. Οι ενήλικοι αρρωσταίνουν από κοινό κρυολόγηµα 2-4 φορές τον χρόνο. Τα παιδιά, όµως, επειδή δεν έχουν τόσο ανεπτυγµένο ανοσοποιητικό σύστηµα «αρπάζουν» τον ιό πιο συχνά – περίπου 3-8 φορές τον χρόνο.
 
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Προκαλείται κυρίως από τον ροταϊό, ο οποίος επηρεάζει το στοµάχι και το έντερο, προκαλώντας συνεχή διάρροια και κατά συνέπεια αφυδάτωση του οργανισµού. Πρόκειται για την πιο συνήθη µορφή µόλυνσης του πεπτικού συστήµατος στις ανεπτυγµένες και τις αναπτυσσόµενες χώρες. Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας εκτιµά πως ένα αρκετά µεγάλο ποσοστό των ασθενών που διακοµίζονται στα νοσοκοµεία λόγω διάρροιας – µεταξύ 20% και 70% – έχουν µολυνθεί από τον ροταϊό.

Τσούχτρες εντοπίζουν τον καρκίνο

Ο καθηγητής Norman Maitland, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου York του Καναδά, μιλάει για μία επαναστατική μέθοδο στη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου.
Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας φωσφορίζοντα κύτταρα από τσούχτρες και ειδική κάμερα, κατάφεραν να εντοπίσουν πρώιμους καρκινικούς όγκους.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής των ερευνητών, τα κύτταρα από τσούχτρες πετυχαίνουν να «διεισδύσουν» βαθιά σε ιστούς και οστά και να διαγνώσουν επικίνδυνους μικροσκοπικούς καρκινικούς όγκους, κάτι που ήταν σχεδόν αδύνατο για τις ακτίνες Χ.
Η επιστημονική ομάδα πιστεύει πως η έρευνά της θα είναι έτοιμη για κλινικές δοκιμές μέσα σε 5 χρόνια. ενώ ψάχνει εναγωνίως για χρηματοδότες, αφού μόνο το κόστος της ειδικής κάμερας υπερβαίνει τα 500.000 δολάρια.

Πηγή: newsit.gr

Επαναστατικό εμφύτευμα επαναφέρει τη χαμένη όραση


Σχέδια αλλά και αντικείμενα κατάφεραν να δουν τρεις τυφλοί ασθενείς μετά τη δοκιμαστική εφαρμογή εμφυτεύματος στα μάτια τους.
Οι Βρετανοί επιστήμονες που προχώρησαν στη δοκιμή αυτή εκτιμούν πως, σε πέντε χρόνια, η νέα συσκευή θα αποτελεί ρουτίνα για ανθρώπους με συγκεκριμένα είδη τύφλωσης.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν επαναστατικά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής, ενώ εκφράζουν την πεποίθηση πως το μηχάνημα αυτό- που αναπτύχθηκε από Γερμανούς ερευνητές- θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων.
Περίπου 200.00 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν την όρασή τους εξαιτίας μιας εκφυλιστικής ασθένειας των ματιών που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. 

Πιο επικίνδυνα τα εγκεφαλικά όταν συμβαίνουν Σαββατοκύριακο


Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό στη διάρκεια κάποιου Σαββατοκύριακου και εισάγονται σε νοσοκομείο τη Δευτέρα έχουν χειρότερη εξέλιξη και πιο συχνά καταλήγουν, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις καθημερινές ημέρες.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο υποθέτει ότι όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού περιμένουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο από Δευτέρα, γεγονός που επιδεινώνει τελικά την κατάστασή τους.

Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, απομόνωσαν τα περιστατικά που έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά το διήμερο της αργίας και πάλι διαπίστωσαν ότι - για ανεξήγητους λόγους - όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις επόμενες επτά μέρες, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.
Η έρευνα έγινε από γιατρούς τους Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, υπό τη δρα Μόιρα Καπράλ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology. Οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν περίπου 21.000 περιστατικά που έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομεία μεταξύ 2003-2008,  ανέφεραν ότι το εν λόγω φαινόμενο μπορεί εν μέρει να οφείλεται και σε πιθανή πτώση της παρεχόμενης νοσοκομειακής φροντίδας κατά το Σαββατοκύριακο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ένα ανάλογο «σύνδρομο του Σαββατοκύριακου» όσον αφορά στη σοβαρότητα των εμφραγμάτων, αλλά και των εγκεφαλικών σε άλλες χώρες.

Οι Καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ασθενείς που νιώθουν συμπτώματα εγκεφαλικού δεν πρέπει να καθυστερούν την εισαγωγή τους, καθώς μπορεί να πάθουν επιπλοκές. Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα και τον καρκίνο.

Το άγχος τελικά δεν παχαίνει

Μια νέα βρετανική έρευνα έρχεται να αναιρέσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, ότι το στρες παχαίνει τους ανθρώπους και κυρίως τις γυναίκες.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η επίδραση που έχει το άγχος στο βάρος είναι πολύ μικρή, ενώ πιο επιρρεπείς στην αύξηση των κιλών τους αποδεικνύεται να είναι οι άνδρες και όχι οι γυναίκες.

Σε μερικούς ανθρώπους το στρες όντως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το βάρος τους, ωστόσο, κατά μέσο όρο, στο σύνολο του πληθυσμού, η επίδρασή του στα κιλά του ανθρώπου είναι μηδαμινή.

Από την άλλη, οι διάφορες μορφές του άγχους επηρεάζουν κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, το άγχος από ένα θάνατο προσφιλούς προσώπου ή από ένα αρνητικό συμβάν στην εργασία δεν προκαλεί κατ' ανάγκη τις ίδιες αντιδράσεις όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες.

Τα αντιγριπικά προκαλούν... αυτοκινηστικά ατυχήματα


Οι γιατροί προειδοποιούν ότι εκατομμύρια οδηγών ανά τον κόσμο θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, όταν οδηγούν μετά τη λήψη αντιβίωσης και άλλων αντιγριπικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», όταν κάποιος υποφέρει από γρίπη ή και απλό κρύωμα, καλύτερα να μην οδηγεί, ιδίως μετά τη λήψη ανάλογων φαρμάκων, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπνηλίας. Οι γιατροί, μάλιστα, προειδοποιούν ότι τα φάρμακα που παίρνει κάποιος για το κρυολόγημα «ισοδυναμούν» με το αλκοόλ, γιατί προκαλούν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα: ίλιγγο και υπνηλία.

Στα φάρμακα αυτά περιλαμβάνονται αντιαλλεργικά, σιρόπια για τον βήχα, χάπια για τη ναυτία και υπνωτικά. Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω ευαισθησίας επηρεάζονται ακόμη περισσότερο από τη λήψη αυτών των φαρμάκων.
Ένας ενήλικας υποφέρει από κρυολόγημα κατά μέσο όρο δύο με τέσσερις φορές τον χρόνο και καθώς ήδη έχει αρχίσει η εποχή ιώσεων, αναμένεται εκατομμύρια άνθρωποι να ξεκινήσουν και τη λήψη αντιγριπικών, χωρίς ωστόσο κανείς εξ αυτών να έχει την υποψία ότι  τα φάρμακα αυτά δύνανται να επηρεάσουν και την οδηγική του ικανότητα.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κάστανου


Μοναδικές πληροφορίες για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κάστανου παρέχει ο Δήμος Καστανιάς στον Νομό Τρικάλων, μέσω ενός φυλλαδίου, που αποτελεί «καρπό» της δράσης «Οι γεύσεις της Θεσσαλίας».

Τα κάστανα περιέχουν 48% νερό καθώς και πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (έχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου).

Επιπρόσθετα, περιέχουν τις βιταμίνες Β1 και Β2, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Ενώ είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση στα καρδιαγγειακά προβλήματα και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αποτελούν δε καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες (π.χ. έντονη διάρροια) αλλά και για αθλητές. Παρόλο που κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα.

Ο φλοιός της καστανιάς είναι, επίσης, αντιπυρετικός και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπράυνση του κοκίτη.