Ακόμη μία επιβάρυνση προστίθεται στις ήδη... ταλαιπωρημένες τσέπες των φοιτητών και των οικογενειών τους, καθώς δεν έχουν διανεμηθεί ακόμη τα φοιτητικά πάσο στους 84.000 πρωτοετείς. Σε μία περίοδο που το κόστος μετακίνησης έχει εκτοξευτεί, οι φοιτητές στερούνται της χρήσης του μειωμένου εισιτηρίου σε αστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ, τρένα και πλοία. Ειδικά για όσους προέρχονται από την περιφέρεια, η έκπτωση αποτελεί ένα αξιοσέβαστο ποσό, όταν μάλιστα καλούνται να περιορίσουν τα καθημερινά τους έξοδα, λόγω της οικονομικής στενότητας.
Τα χρέη του υπουργείου Παιδείας προς τον ΟΑΣΑ εδώ και χρόνια φαίνεται ότι... φρενάρουν τη φετινή διαδικασία αποστολής των πάσο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, από το 1998 γίνονταν προφορικές συνεννοήσεις με τον ΟΑΣΑ και χορηγούνταν τα πάσο, χωρίς να καταβάλλονται τα απαιτούμενα κονδύλια. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού ανακάλυψε τη «μαύρη τρύπα» και, όταν η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχείρησε να υπολογίσει το ύψος της οφειλής, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, όπως ανέφεραν πηγές. Πάντως, για να λυθεί το πρόβλημα και να φτάσουν τα δελτία ειδικών εισιτηρίων στα χέρια των φοιτητών, δρομολογείται η υπογραφή κοινής απόφασης μεταξύ των υπουργών Παιδείας και Μεταφορών.
Οικονομική επιβάρυνση
Η κοινωνική διάσταση του θέματος αναδεικνύεται από τις φοιτητικές παρατάξεις και από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεδομένου ότι καθημερινά τα νοικοκυριά ασφυκτιούν υπό το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Σε μία περίοδο που το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ακόμη και η παραμικρή επιπλέον επιβάρυνση πυροδοτεί αντιδράσεις. Ειδικά για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, οι δαπάνες για ενοίκια, θέρμανση, φαγητό και άλλα έξοδα «στραγγαλίζουν» το μηνιαίο προϋπολογισμό.
«Επρεπε με την εγγραφή να χορηγηθεί και το πάσο. Υπάρχουν και παιδιά που προέρχονται από μακρινές περιοχές. Αν κάποιος προέρχεται από την Καλαμάτα, το αντίτιμο του εισιτηρίου αποτελεί ένα σεβαστό ποσό. Δε ζούμε σε... εύκολες μέρες», δήλωσε στον «Α» η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΑΠΘ, Δέσπω Λιάλιου.
«Αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός που αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την κραυγαλέα αντίφαση της κυβερνητικής πολιτικής. Οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν πότε θα γίνουν οι εγγραφές. Αντί να δώσουν βάση σε ένα καίριο κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι η έκδοση των φοιτητικών πάσο, ασχολήθηκαν με τις επικοινωνιακές φιέστες στη διάρκεια της ΔΕΘ», τόνισε ο υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γεωργιάδης.
Απειλούν με κινητοποιήσεις
Χτες έληξαν οι εγγραφές των πρωτοετών -είχαν αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου- και εκπρόσωποι παρατάξεων δηλώνουν ότι θα φέρουν το ζήτημα στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων. Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Πίτκας, δήλωσε ότι υπήρχε υπόσχεση για διανομή των πάσο εντός της τρέχουσας εβδομάδας. «Εάν δε δούμε... φως εντός των ημερών τότε θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», τόνισε ο ίδιος.
Οι φοιτητές παλαιοτέρων ετών χρησιμοποιούν, προς το παρόν, τις περσινές τους κάρτες στα λεωφορεία και στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Με προφορική εντολή που δόθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας στις αρμόδιες υπηρεσίες τα πάσο των παλαιότερων φοιτητών θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
«Ελπίζαμε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινούσε η διανομή των δελτίων, αλλά φοβόμαστε ότι αυτό δε θα είναι δυνατόν», είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη κατατεθεί 17.000 ευρώ στον ΟΑΣΑ για τα πάσο των φοιτητών του ιδρύματος.
Οι γραμματείες του Αριστοτελείου χορηγούν βεβαιώσεις εγγραφής στους πρωτοετείς, ώστε να μπορούν να σιτίζονται στη φοιτητική λέσχη, δεδομένου ότι ζητείται η επίδειξη του πάσο στην είσοδο.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
--------------------
Επίσης φέτος ακόμα δεν αντικαταστάθηκαν τα δελτία των φοιτητών που σπουδάζουν σε μεγαλύτερα έτη.