Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΥΛΙΝΑ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
Για τους ευγενικούς είναι «κωφοί» και για εκείνους με τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις «κωφάλαλοι». Κουφοί. Αυτή είναι η σωστή λέξη, σύμφωνα με τη Σοφία Κολοτούρου. Το βιβλίο της με το χιουμοριστικό αλλά και χαρακτηριστικό τίτλο «Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;» μόλις κυκλοφόρησε κι εκείνη επιβεβαιώνει αυτό που έγραψε ο Χέγκελ, ότι «ο άνθρωπος δε γεννιέται ελεύθερος, γεννιέται για να ελευθερωθεί».
Ενα ακόμη βιβλίο, λοιπόν...
Το οποίο περιλαμβάνει είκοσι επτά σύντομες αυτοτελείς ιστορίες χιουμοριστικού χαρακτήρα, που έχουν ως κεντρικό θέμα τη ζωή ενός κωφού και έχουν ως βάση τους αληθινά περιστατικά που μου έχουν συμβεί. Περιγράφω την καθημερινότητά μου, τις δυσκολίες επικοινωνίας, τις μικροπαρεξηγήσεις και τα εμπόδια που συναντώ στη ζωή μου λόγω της κώφωσής μου. Αλλες οκτώ δισέλιδες ιστορίες έχουν διασκευαστεί σε μορφή κόμικ από το γνωστό σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη, ο οποίος φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο.
Πώς είναι να είσαι κουφός σ' έναν κόσμο όπου σχεδόν όλοι οι άλλοι ακούν, όπως σημειώνεις χαρακτηριστικά στο βιβλίο;
Η πλήρης κώφωση είναι σχετικά σπάνια. Συμβαίνει περίπου σε έναν στους χίλιους ανθρώπους. Γι’ αυτό λέω ότι σχεδόν όλοι οι άλλοι ακούνε, αν και στη χώρα μας ζουν περίπου 10.000 - 15.000 κωφοί. Είναι ευνόητο πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι κι εγώ μαζί χάνουμε ένα μεγάλο μέρος από τον οπτικοακουστικό μας κόσμο. Χάνουμε πολλές από τις καθημερινές ακουστικές πληροφορίες που λαμβάνετε εσείς και πρέπει να βρούμε οπτικούς τρόπους για να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία.
Από τον τίτλο του βιβλίου καταλαβαίνει κανείς πως δε διστάζεις να αυτοσαρκάζεσαι.
Οι λέξεις «κώφωση» και «κουφός» έχουν φορτιστεί με αρνητικό περιεχόμενο στη γλώσσα μας. Λέγεται πως η κώφωση είναι ίσως η μόνη αναπηρία που αντί να προκαλεί τη συμπάθεια και τη συμπόνοια δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης και οργής στον κόσμο. Εξού και η προσφώνηση «κουφός είσαι ρε;». Αυτό συμβαίνει λόγω της δυσκολίας επικοινωνίας με τον κουφό. Χρησιμοποίησα επίτηδες αυτόν τον τίτλο για να δείξω πως πρέπει πλέον να απενοχοποιήσουμε τις λέξεις αυτές. Επίσης, πολλοί στην προσπάθειά τους να φανούν ευγενικοί χρησιμοποιούν το πιο εξευγενισμένο «κωφός» και το απαρχαιωμένο «κωφάλαλος». Για μένα, είναι προτιμότερο να συνδέσουμε την κώφωση με το χιούμορ, παρά με την αρνητική έννοια του κουφού - χαζού που δεν καταλαβαίνει.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη λογοτεχνία;
Η ενασχόληση με το γραπτό λόγο για μένα είναι τόσο φυσική όσο και η αναπνοή μου, πιθανότατα επειδή ο γραπτός κόσμος ήταν κάτι που μπορούσα να καταλάβω πλήρως, σε αντίθεση με τον προφορικό. Ηδη από το δημοτικό έγραφα ποιήματα και διηγήματα, οπότε -αν και σπούδασα τελικά στην Ιατρική Σχολή- ήταν φυσικό επακόλουθο κάποια στιγμή να αρχίσω να εκδίδω αυτά που είχα γράψει.
Είσαι και μπλόγκερ, έτσι δεν είναι;
Ναι! Οταν κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή μου και κυρίως όταν το ποίημα με τίτλο «Μήνυμα μιας κουφής» μελοποιήθηκε από τον B. D. Foxmoor των «Active Member», διαπίστωσα ότι πολύς κόσμος που διάβασε τα ποιήματα ή άκουσε το τραγούδι ήθελε να μάθει πώς είναι η καθημερινότητά μου και πώς επικοινωνώ με τους άλλους.
Γιατί επέλεξες ως μότο στο προσωπικό σου site τη φράση του Χέγκελ «ο άνθρωπος δε γεννιέται ελεύθερος, γεννιέται για να ελευθερωθεί»;
Επειδή έτσι αισθάνομαι κι εγώ και όχι μόνο λόγω της κώφωσης. Αισθάνομαι ότι γεννήθηκα παγιδευμένη σε ένα αδύναμο σώμα, περιορισμένη από τα κοινωνικά στερεότυπα και τις αντιλήψεις περί αναπηρίας. Ομως, όσο μεγαλώνω «ελευθερώνομαι», επειδή αφενός η γνώση είναι δύναμη που μας απελευθερώνει ψυχικά από τα κάθε είδους στερεότυπα, αφετέρου η ιατρική και τεχνολογική πρόοδος μας απελευθερώνει σε σωματικό και πρακτικό επίπεδο. Η απελευθέρωσή μου ήταν τεράστια μετά την εμφάνιση των γραπτών μηνυμάτων στα κινητά και του διαδικτύου στα 25 μου χρόνια. Θα σου έλεγα ότι αυτά τα δύο μου έλυσαν τα χέρια, αλλά στην περίπτωσή μου μάλλον μου… άνοιξαν τ' αφτιά!
Πόσο σε έχει βοηθήσει το διαδίκτυο στην προσπάθεια που κάνεις να «φωνάξεις» για μια πραγματικότητα στην οποία οι περισσότεροι κωφεύουμε;
Οπως έχω γράψει και σε ένα ποίημά μου με τίτλο «Μικρές αναπηρίες», «όσοι δεν περπατούν και δε βλέπουν/ και δεν ακούν -η οδός της απωλείας-/ στο δίκτυο γίνονται ξανά αρτιμελείς»...
Το site της Σοφίας Κολοτούρου λειτουργεί στη διεύθυνση www.sofiakolotourou.gr
Το βιβλίο της Σ.Κολοτούρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ